Bekijk belangrijke updates
 1. 04/05/2021

  Meer dan 7.800 nieuwe coronagevallen in Nederland

  In Nederland zijn er op een dag tijd 7.830 nieuwe coronagevallen bijgekomen, meldt het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag. Dat is boven het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 7.441 besmettingen per etmaal.

  Vergeleken met maandag daalde het aantal positieve tests wel fors, met bijna 1.400. Het cijfer van maandag viel echter veel hoger uit doordat in de voorgaande dagen minder meldingen konden worden doorgegeven door een technische storing.

  Er zijn in een etmaal ook 32 nieuwe overlijdens geregistreerd. Maandag werden 17 overlijdens opgetekend.

  Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 1,5 miljoen mensen in Nederland positief getest. Van meer dan 17.000 patiënten is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden

  Het aantal mensen met Covid-19 dat ligt opgenomen in Nederlandse ziekenhuizen is licht gedaald. Op dit moment verblijven 2.613 coronapatiënten op de verpleegafdelingen en de intensieve zorg, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) vandaag. Gisteren waren dat er nog 2.642. 

  Instanews image
  © ANP
 2. 04/05/2021

  Biden wil tegen 4 juli 70 procent van volwassenen gevaccineerd hebben

  De Amerikaanse president Joe Biden heeft vandaag een nieuwe vaccinatiedoelstelling naar voren geschoven: tegen de nationale feestdag op 4 juli moet 70 procent van de volwassenen in de VS al minstens één prik hebben gehad. Biden, die zich later op de dag nog zal uitspreken over de coronasituatie, zou ook aankondigen dat tegen diezelfde datum 160 miljoen Amerikanen volledig gevaccineerd zouden moeten zijn.

  Indien deze doelstellingen worden bereikt, zal dat de manier waarop de Amerikanen de komende zomer beleven aanzienlijk veranderen, benadrukt een hooggeplaatste verantwoordelijke die anoniem wil blijven. “Er zullen veel minder gezondheidsbeperkingen zijn”, luidt het.

  Nadat de vaccinatiecampagne in de VS eerder liep als een trein, begint het tempo nu wat te slabakken. Dat noopt de autoriteiten ertoe hun strategie te herzien in een poging om meer onverschillige en sceptische burgers te bereiken. In plaats van in te zetten op gigantische vaccinatiecentra focussen de autoriteiten nu op mobiele klinieken en het voorzien van zo veel mogelijk makkelijk en snel bereikbare vaccinatiepunten.

  Instanews image
  © REUTERS
 3. 04/05/2021

  Eén extra besmetting met Indiase variant vastgesteld in Leuvens labo

  Er is een extra besmetting met de Indiase variant van het coronavirus vastgesteld in het Leuvense laboratorium, zo meldt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). "De Indiase variant is op dit moment nog een zeldzaamheid, maar waakzaamheid blijft geboden."

  De besmette persoon is opnieuw een reiziger die teruggekeerd is uit India, net zoals de groep studenten verpleegkunde waarvan eerder bekend raakte dat ze besmet waren met het virus. De man is dus niet besmet geraakt in België, maar liep het virus hoogstwaarschijnlijk op in India of tijdens zijn tocht naar ons land. Hij is momenteel in quarantaine.

  De Indiase variant is op dit moment niet wijdverspreid in België, zoals wel het geval is voor bijvoorbeeld de Britse variant. "Het is nog altijd een zeldzaamheid", zegt de viroloog. "We kunnen nog geen percentage plakken op het Indiase aandeel in vergelijking met het totale aantal besmettingen. Daarvoor is het aantal gekende gevallen nog te klein. Maar er zijn ongetwijfeld gevallen die we niet kunnen detecteren, zoals bij de 'gewone' variant. In andere landen hebben we bovendien gezien dat het aantal besmettingen plots exponentieel kan stijgen, dat kan hier ook gebeuren. Daar ben ik zeker bezorgd over." 

 4. 04/05/2021

  België neemt deel aan pilootfase Europees vaccinatiecertificaat

  België neemt vanaf vrijdag deel aan de eerste pilootfase van het Europese vaccinatiecertificaat, zo is vandaag bij de Europese Commissie vernomen. Het certificaat moet het makkelijker maken om te reizen binnen de Europese Unie tijdens het aanstaande zomerseizoen.

  Met het certificaat, dat wordt afgeleverd door de lidstaten, zullen reizigers over de hele Europese Unie kunnen bewijzen dat ze gevaccineerd zijn tegen Covid-19, een recente negatieve PCR-test hebben afgelegd of immuniteit hebben opgebouwd na een besmetting met het virus.

  De Commissie hoopt dat het systeem op 1 juni operationeel kan worden voor de lidstaten die hun technische huiswerk op orde hebben. De andere zouden tegen het einde van die maand aansluiten. Vorige week liet het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke verstaan dat België tegen midden juni klaar zou zijn.

  Volgens topman Frank Robben van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid is de ontwikkeling van het certificaat relatief eenvoudig. Alle vaccinaties worden geregistreerd in Vaccinnet en de resultaten van PCR-tests in een gegevensbank die wordt beheerd door Sciensano.

 5. 04/05/2021

  Oplossing gevonden voor problemen met boekingssysteem vaccinaties

  Het systeem waarmee burgers in Gent, Antwerpen en Wallonië hun vaccinatie kunnen boeken, werkt weer. Dat zegt Frank Robben, IT-verantwoordelijke voor de vaccinatiecampagne. Het systeem ging vandaag twee keer plat door de aanval op Belnet.

  In Vlaanderen wordt enkel in Gent en Antwerpen met het boekingssysteem gewerkt dat ook in Wallonië wordt gebruikt. Elders in Vlaanderen stuurt de overheid burgers een specifiek tijdstip waarop ze zich kunnen laten vaccineren. Brussel werkt met nog een ander systeem.

  De problemen zijn een gevolg van een grote aanval op Belnet, de internetprovider van ruim 200 overheidsdiensten, onderzoekscentra en onderwijsinstellingen. Die aanval is nog niet voorbij. Belnet krijgt hulp van een gespecialiseerd team van het federale cybersecuritycentrum.

  Instanews image
  © Photo News — Illustratiebeeld.