Bekijk belangrijke updates
 1. 09/05/2021

  Benefietconcert levert 26 miljoen vaccins en 300 miljoen dollar op

  Het benefietconcert 'Vax Live: The Concert to Reunite the World' heeft 26 miljoen coronavaccins en 302 miljoen dollar opgeleverd voor de wereldwijde strijd tegen de coronapandemie. Dat heeft organisator Global Citizen vanavond meegedeeld.

  Met het event, dat werd gepresenteerd door Selena Gomez, wilden de organisatoren steun verlenen aan ACT-Accelerator, het initiatief waarmee de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de productie en distributie van coronavaccins, tests en medicijnen in arme landen wil bevorderen.

  Donaties waren er van bedrijven als Mastercard, dat 25 miljoen dollar beloofde, Cisco, Procter & Gamble en Coca-Cola. Canada gaf bijna 300 miljoen dollar, en Noorwegen, Spanje, Verenigde Arabische Emiraten en Nieuw-Zeeland boden overtollige vaccins aan. Ceo Hugh Evans van Global Citizen lanceerde een oproep aan G7-landen die vaccins produceren maar niet uitvoeren om meer solidariteit te tonen. Hij richtte zich met name tot premier Boris Johnson van het Verenigd Koninkrijk, dat 113 miljoen dosissen teveel zal hebben.

  Prins Harry en Meghan Markle steunden de campagne voor het event, dat ook interventies bevatte van onder meer president Joe Biden, Ben Affleck, David Letterman en Jimmy Kimmel. Jennifer Lopez, Eddie Vedder en Foo Fighters verzorgden optredens.

  Het event in Inglewood in de staat Californië werd bijgewoond door enkele duizenden volledig gevaccineerde bezoekers. "Vax Live" was meteen één van de grootste concerten in de VS sinds het begin van de coronapandemie.

  Instanews image
  © Photo News — Vax Live.
  Instanews image
  © Los Angeles Times via Getty Imag — Jennifer Lopez op Vax Live.
 2. 09/05/2021

  "Mooie zomer mogelijk, maar dan moeten we nu voorzichtiger zijn"

  Voor minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zijn festivals in de tweede helft van de zomer mogelijk, maar "dan moeten we nu toch een stuk voorzichtiger zijn". Dat zei hij vanavond in VTM Nieuws. "We moeten een buffer opbouwen."

  Premier Alexander De Croo schaarde zich vandaag achter het plan van Vlaams minister-president Jan Jambon om vanaf de tweede helft van augustus terug grote festivals toe te laten, zij het onder voorwaarden. Dat staat in het exitplan van de Vlaamse regering, met onder meer ook nog voorstellen rond de volledige heropening van de horeca en de uitbreiding van de sociale contacten. Het Overlegcomité moet zich daar komende dinsdag over buigen.

  Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke kan zich ondanks de bezorgdheid van de experten van de GEMS wel vinden in de festivalplannen. Tijdens een interview op VTM Nieuws had hij het over een "festivalpact", dat gepaard zou gaan met vier voorwaarden.

  Lees hier meer over het festivalpact

  Instanews image
  © VTM NIEUWS — Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in de studio van VTM NIEUWS zondagavond.
 3. 09/05/2021

  Nederlands kabinet wacht op meer informatie voor besluit over versoepelingen

  Het demissionaire Nederlandse kabinet beslist dinsdag of er ruimte is om vanaf 18 mei meer coronamaatregelen los te laten. Onder meer dierentuinen, pretparken en sportscholen mogen op basis van de huidige situatie in Nederland hoop koesteren, maar een definitief besluit valt pas dinsdag.

  De bezetting in de Nederlandse ziekenhuizen is de afgelopen week gedaald tot rond het niveau waarbij eventueel versoepelingen mogelijk zouden zijn. Maar omdat de cijfers nog altijd sterk schommelen, wacht het kabinet de ontwikkelingen van de komende dagen af voordat het de knoop doorhakt.

  Het huidige, dringende advies om alleen naar het buitenland te reizen als dat echt noodzakelijk is, loopt op 15 mei af. Ook over het reisadvies voor de periode daarna valt dinsdag een besluit. Premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge houden dan weer een persconferentie.

 4. 09/05/2021

  Overlegcomité beslist dinsdag hoe we tussen nu en oktober afscheid nemen van coronamaatregelen

  Dinsdag beslist het Overlegcomité hoe dit land de coronamaatregelen één voor één van zich zal afgooien: voor het eerst sinds corona hier neerstreek, zal de regering een perspectief bieden dat drie maanden ver reikt. Een hele reeks maatregelen zal tussen nu en oktober geleidelijk aan sneuvelen, tot er uiteindelijk geen meer zijn. 

  Er ligt veel op tafel dinsdag, en over de punten en komma’s zal nog flink worden gediscussieerd, maar in grote lijnen zijn alle betrokkenen het eens: het is tijd voor toekomstplannenLees meer in dit plusartikel.

  Instanews image
  © Francis Vanhee — Het muziekfestival Pukkelpop, archiefbeeld.
 5. 09/05/2021

  Fauci: Amerikaanse dodentol "zonder twijfel" onderschat

  In de Verenigde Staten eiste Covid-19 volgens de officiële cijfers 581.000 mensenlevens, maar de ziekte heeft "zonder twijfel" veel meer doden gemaakt in het land, zo erkent de medische raadgever van het Witte Huis Anthony Fauci.

  Op televisiezender NBC werd Fauci zondag ondervraagd over een deze week verschenen studie van de universiteit van Washington. Dat onderzoek raamt het aantal coronadoden op Amerikaans grondgebied op meer dan 900.000. Fauci wees erop dat de gezondheidsautoriteiten sinds het begin van de pandemie hadden gezegd dat het sterftecijfer allicht werd onderschat. "Dit model legt die onderschatting wel op een iets hoger niveau dan ik zou denken. Soms zijn modellen correct, soms wat minder", zei de viroloog, die meent dat het sterftecijfer ook nu nog steeds wordt onderschat.

  In absolute termen zijn de VS met 581.000 doden en 32 miljoen besmettingen het zwaarst getroffen land ter wereld. Sinds januari zijn de curves aan het dalen, parallel met de oprukkende vaccinatiecampagne. Na een kleine heropleving van het coronavirus in de lentevakantie is de daling midden april hervat.

  "We staan op een keerpunt", zei corona-adviseur Jeffrey Zients van het Witte Huis op televisiezender CNN. 58 procent van de volwassen Amerikanen heeft minstens één inenting gehad, en ongeveer één op drie is volledig gevaccineerd. President Joe Biden wil dat 70 procent van de volwassenen tegen de nationale feestdag van 4 juli minstens één prik heeft gehad, maar de vaccinatiecampagne is aan het vertragen omdat men nu het meest sceptische of onverschillige deel van de bevolking moet bereiken.

  Instanews image
  © AFP — Dr. Anthony Fauci.