Bekijk alle updates
  1. 12/05/2021

    Vandenbroucke: "Er moet toch één iemand zijn die het belang van de gezondheidszorg verdedigt"

    "Er moet toch één iemand zijn in het Overlegcomité die het belang van de gezondheidszorg verdedigt en de bekommernissen van tienduizenden mensen die werken in de zorg, ter harte neemt." Dat zegt federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) bij Villa Politica. "Ik heb soms het gevoel dat ik nog de enige ben die daar hard voor op tafel klopt en ga dat ook blijven doen. Ik ga het personeel in de ziekenhuizen niet in de steek laten. Het is vandaag nog bijzonder moeilijk in de ziekenhuizen." 

    Vandenbroucke erkent dat er gisteren moeilijke discussies hebben plaatsgevonden aan de tafel van het Overlegcomité en suggereert met zijn uitspraak dat enkel hij nog oog had voor de zorg. "We gaan niet zonder zorgen op festivalweides staan als we niet zonder zorgen in de ziekenhuizen zitten. Ik wil en moet garant staan voor dat evenwicht." 

    De Vooruit-minister voelt zich wel nog gesteund door de bevolking. "Er zijn tienduizenden mensen in de zorg die denken zoals ik. Er zijn honderdduizenden mensen die die zorg delen, en die moet verwoord worden."

    Vandenbroucke verwijs ook nog naar de drempels die in het oorspronkelijke Vlaamse voorstel voor de zomer stonden. "Ik ga ervan uit dat we begin juli minder dan 100 mensen per dag in het ziekenhuis moeten opnemen, en begin augustus minder dan 75." Die drempels werden gisteren niet weerhouden, er werd enkel de drempel van maximaal 500 Covid-patiënten op intensieve zorg afgesproken.

    Vandenbroucke ontkent wel dat hij met opzet niet deelnam aan de persconferentie na afloop van het Overlegcomité.  

    "Juridisch sluitend contract met Pukkelpop afsluiten"

    Over festivals als Pukkelpop, zegt Vandenbroucke dat er nog veel werk te doen is om dat veilig te kunnen organiseren. "We zullen een waterdicht contract met hen moeten afsluiten. Ze moeten ons nog bewijzen dat het logistiek kan. We gaan met mensen als Chokri Mahassine en anderen een echt juridisch sluitend contract maken. Ze hebben een zeer grote verantwoordelijkheid. Ik wil dat jonge mensen uit de bol kunnen gaan, zonder zorgen. Maar Mahassine moet wel instaan voor hun veiligheid en gezondheid, en hij zal op voorhand moeten bewijzen dat dat kan, en daar wacht ik eigenlijk nog op."

    Lees ook: RECONSTRUCTIE. Iedereen wou versoepelen, alleen Vandenbroucke wou trager gaan: “Zelfs van De Croo kreeg hij geen ruggensteun”

    Instanews image
    © Photo News — Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit, links) gisteren voor het begin van het Overlegcomité. Na afloop nam hij niet meer deel aan de persconferentie.
  2. 12/05/2021

    De Croo: "Aantal mensen die u thuis mag ontvangen, zal nog evolueren"

    Het is niet omdat er voorlopig geen andere cijfers dan bijvoorbeeld maximaal vier mensen aan een tafel in de horeca zijn vastgelegd, dat dat heel de zomer op dat aantal zal blijven. Dat zegt premier Alexander De Croo (Open Vld) in de Kamer. Ook het aantal mensen dat u thuis binnen mag ontvangen, zal nog evolueren, ook al is er voorlopig enkel het cijfer van vier vermeld van 9 juni. Maar de regering wil eerst de verdere evolutie van de situatie bekijken vooraleer nu al nieuwe aantallen vast te leggen.

    Dat de versoepelingen mogelijk te vroeg komen, vindt De Croo niet. Volgens hem was het noodzakelijk om voldoende ver vooruit te kijken, zodat er voldoende tijd is voor bijvoorbeeld de evenementensector om zaken te kunnen plannen en voorbereiden. Hij riep daarbij op tot “verantwoordelijkheid bij iedereen”. “Maar een aanpak van doordachtheid en verantwoordelijkheid is beter dan een aanpak van ‘onmogelijkheid’.”

  3. 12/05/2021

    Kermisuitbaters wachten met bang hartje concrete maatregelen af

    De kermissector blijft weinig enthousiast nu ze terug mogen openen. Guido Herman, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Foorkramers, zegt eerst te willen horen welke maatregelen er moeten genomen worden, voorlopig vindt hij het nog te flou.

    Herman vreest voor een scenario als vorig jaar, waarbij kermissen toegelaten zijn door het Overlegcomité maar onder zulke voorwaarden dat geen enkele burgemeester ze wil toelaten. Hij heeft al meermaals aangedrongen op duidelijke en haalbare regels maar vooralsnog heeft hij geen antwoord gekregen.

    Een aantal maatregelen hebben vorig jaar niet gewerkt. "Er moesten meer stewards dan bezoekers zijn", zegt Herman met een boutade. "Voor die kostprijs hebben weinig gemeenten zin om kermissen toe te laten."

    De sector stelde zelf al een protocol voor, maar dat is nog niet gevalideerd in België. "Het toppunt is", vertelt een geërgerde Herman, "dat verschillende landen in Europa kermissen opendoen met ons protocol, maar in België is het niet goedgekeurd." In het protocol, dat al meer dan een jaar klaarligt, is er onder meer sprake van mondmaskerplicht en CO2-meters.

    Herman zegt dat toen de kermissen vorig jaar openden, er geen enkele besmetting is vastgesteld. "We hebben bevragingen gedaan bij al die steden en gemeenten waar we kermissen mochten doen." Nergens werd meegedeeld dat er besmettingen waren vastgesteld, zegt de voorzitter van de sectorvereniging. 

    Hij hoopt dat hun protocol nu wel gevalideerd raakt en dat de sector vanaf 9 juni weer voor vertier kan zorgen.

    Instanews image
    © RV / Gemeente Kalmthout — (Archieffoto)
  4. 12/05/2021

    Tijd tussen twee AstraZeneca-vaccins ingekort naar 8 weken in plaats van 12 (voor wie nog geen eerste prik kreeg)

    Het interval tussen de twee vaccins van AstraZeneca wordt in België ingekort van 12 naar 8 weken. Dat hebben de verschillende ministers van Volksgezondheid beslist op een overleg na een advies van de Taskforce Vaccinatie.

    De inkorting komt er wel enkel voor wie nog geen eerste prik kreeg of nog niet is uitgenodigd. Op die manier moet een grotere groep mensen sneller volledig gevaccineerd zijn en zal de vaccinatiecampagne sneller afgerond zijn.

    Lees hier verder

    Instanews image
    © AFP
  5. 12/05/2021

    "Drempel van 500 bedden op intensieve zorg blijft hoog"

    De drempel van 500 bedden op intensieve zorg die doorheen de zomerperiode zal worden gehanteerd voor nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen, blijft hoog en biedt amper manoeuvreerruimte. De socialistische vakbond BBTK is er dan ook niet gerust op en waarschuwt dat na de coronacrisis nog een nieuwe crisis volgt voor het zorgpersoneel, dat nu al een jaar kreunt onder een bijzonder hoge werkdruk.

    Gisteren ontvouwde het Overlegcomité de plannen voor de zomer. Daarin werden trapsgewijze versoepelingen aangekondigd doorheen de zomer. Daarvoor worden telkens twee criteria vooropgesteld: een stijgende curve in het aantal gevaccineerden en een drempel van 500 Covid-19-patiënten op de afdeling intensieve zorg.

    Vakbond BBTK zegt dat, net als bij de vorige versoepelingen, het zorgpersoneel zijn hart vasthoudt. "De drempel van 500 bedden blijft  bijzonder hoog. Als er door de versoepelingen opnieuw bijkomende gevallen worden opgenomen, zitten we direct weer in de miserie", aldus Johan Van Eeghem van het BBTK.

    Daarnaast brengt de vakbondsman ook in herinnering dat er voor het zorgpersoneel na de coronacrisis nog een nieuwe crisis volgt: het inhalen van de uitgestelde zorg. "Het zorgpersoneel heeft geen uitzicht op een rustigere periode en kreunt onder de bijzonder hoge werkdruk. Bovendien heeft het personeel weinig kans om te recupereren of verlof op te nemen", zegt Van Eeghem.

    Het enige lichtpuntje is dat het zorgpersoneel al gevaccineerd is, waardoor de schrik om een besmetting op te lopen en naasten te besmetten wat kleiner is, besluit Van Eeghem.

    Lees ook: “Te snel te veel”: experts beseffen dat ze weer ‘pretbederver’ moeten spelen (+)

    Instanews image
    © VTM NIEUWS — Verpleegkundigen houden de boel recht op de afdeling intensieve zorg van ZNA Middelheim.