Bekijk belangrijke updates
 1. 12/05/2021

  Biden roept ouders op hun kinderen te laten vaccineren

  De Amerikaanse president Joe Biden heeft ouders aangespoord hun kinderen te laten inenten tegen corona nu het vaccin van Pfizer/BioNTech in de Verenigde Staten is goedgekeurd voor gebruik bij 12- tot 15-jarigen. Biden sprak over een nieuwe enorme stap in de strijd tegen het virus.

  Het vaccin was al toegelaten vanaf 16 jaar.

  Canada had het middel vorige week als eerste land goedgekeurd voor jongere tieners. Voor de Europese Unie buigt toezichthouder EMA in Amsterdam zich over toelating. Een oordeel wordt eind deze maand en anders volgende maand verwacht. 

  Instanews image
  © AFP
 2. 12/05/2021

  Vandenbroucke: "Zonder coronapas zullen we vrijheid niet herwinnen"

  Zonder een coronapaspoort of een variant daarop zal het niet mogelijk zijn onze vrijheid te herwinnen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in de Kamer gezegd na een vraag van Steven Creyelman (Vlaams Belang). Hij bevestigde wel dat het zogenaamde Covid Safe Ticket in de tijd beperkt zal zijn, laat staan dat het zal worden gebruikt om op café of restaurant te gaan.

  Vandenbroucke merkte op dat er een Europese verordening op komst is over het digital green certificate, om veilig reizen binnen de Europese Unie mogelijk te maken. Daarin zullen twee of drie soorten informatie worden opgenomen, namelijk of iemand gevaccineerd is, recent een coronatest heeft ondergaan en eventueel onlangs ziek is geweest. Eender welke toepassing in ons land zal Belgische wetgeving vereisen, benadrukte de minister.

  Hij stelde ook dat het Covid Safe Ticket, dat zou gelden om massa-evenementen bij te wonen, volgens exact hetzelfde principe werkt als die green certificates of een coronapas. "Ik ben niet geïnteresseerd in de terminologie", dixit Vandenbroucke. "Maar zonder dergelijk instrument zal het niet mogelijk zijn onze vrijheid te herwinnen." Het zal in elk geval "voorlopig" niet verder dan eind september gelden, laat staan voor een bezoek aan een café op restaurant. "Maar het zal er komen."

 3. 12/05/2021

  Gouverneur Decaluwé vraagt strikte naleving quarantaine na besmettingen Indiase variant

  West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé roept inwoners op om de quarantaineregels strikt na te leven. Dat doet hij nadat in verschillende West-Vlaamse steden de Indiase variant opdook.

  In Oostende, Nieuwpoort, Brugge en Knokke-Heist zijn inwoners besmet met de Indiase variant. Het gaat om zes bevestigde gevallen en veertien vermoedelijke gevallen. Uit overleg tussen de verschillende burgemeester en de gouverneur bleek vandaag dat de bevestigde gevallen niet altijd even strikt de quarantainemaatregelen opvolgen. "De burgemeesters zullen het extra moeten controleren en opvolgen, want de variant is besmettelijker", vertelt gouverneur Decaluwé. 

  Verder zijn de burgemeesters ook ongerust over de naleving van het inreisverbod vanuit India. "Blijkbaar reizen er toch nog mensen terug vanuit India. Dat gebeurt soms via Parijs. Daarom wil ik ook naar Brussel een oproep doen om dat inreisverbod goed te controleren", aldus Decaluwé. 

  Verder roept de gouverneur inwoners op om zich zeker te laten testen en de waarheid te vertellen over waar ze op reis zijn geweest en met wie ze in contact zijn geweest.

 4. 12/05/2021

  Coronamaatregelen in Zweden blijven van kracht tot 1 juni

  De huidige coronamaatregelen in Zweden worden verlengd tot 1 juni omdat de besmettingscijfers nog steeds relatief hoog liggen. Eerste minister Stefan Lofven kondigde dat vandaag aan in Stockholm. Oorspronkelijk waren er versoepelingen gepland voor 17 mei.

  Zweden ging zijn eigen weg tijdens de coronacrisis en trok hiermee veel aandacht. Het land koos voor minder strenge maatregelen. Het deed wel aanbevelingen en oproepen waarmee het vooral rekende op het gezond verstand van de bevolking.

  Desondanks zijn er in Zweden toch een aantal maatregelen ingevoerd zoals een limiet van maximaal 8 aanwezigen bij evenementen en bijeenkomsten. 

  Versoepelingen na 1 juni

  Na 1 juni zal deze limiet aangepast worden, bijvoorbeeld voor sportevenementen. In sommige gevallen, bijvoorbeeld in grote voetbalstadions met zitplaatsen, zullen tot 500 toeschouwers toegelaten worden, kondigde minister van Cultuur en Sport Amanda Lind aan.

  Volgens de nationale gezondheidsorganisatie mogen restaurants en cafés vanaf dan twee uur langer open blijven, tot 22.30 uur. De definitieve beslissing hierover volgt volgende week.

  Instanews image
  © REUTERS — Stefan Lofven
 5. 12/05/2021

  Duitsland versoepelt quarantainemaatregelen voor reizigers

  Duitsland heeft vandaag de quarantainevoorschriften versoepeld voor reizigers uit bepaalde landen die geclassificeerd staan als risicogebied. Het decreet dat door de regering van Angela Merkel is aangenomen maakt het mogelijk om vakantie door te brengen op populaire bestemmingen, zoals Spanje, Italië en Griekenland, zonder in quarantaine te moeten bij terugkeer. Voorwaarde is wel dat er een negatieve test kan worden voorgelegd bij terugkeer of een bewijs van vaccinatie.

  De maatregel is van toepassing voor reizen naar landen die als risicogebied worden aanzien, met een incidentie die hoger ligt dan 50 gevallen per 100.000 inwoners in een periode van zeven dagen. Tot nu toe moesten reizigers uit die gebieden na terugkeer tien dagen in quarantaine gaan. Na bewijs van een negatieve test kon die quarantaine eventueel kon worden ingekort tot vijf dagen.

  Reizigers die terugkeren uit een gebied met een nog hogere incidentie (minstens 200 gevallen per 100.000 inwoners), zoals Frankrijk, zullen hun isolement kunnen terugbrengen tot vijf dagen, op vertoon van een negatieve PCR-test. De maatregelen zijn niet van toepassing op gebieden waar varianten van het coronavirus zich verder verspreiden, zoals India of Brazilië.

  "Dit is uitstekend nieuws en een teken van vertrouwen", klinkt het bij de Duitse toeristensector. "Niets kan een vakantie aan de Middellandse Zee nu nog verhinderen, waar zoveel mensen naar verlangen."

  Instanews image
  © EPA — Bondskanselier Angela Merkel