Bekijk belangrijke updates
  1. 13/05/2021

    Gevaccineerde Amerikanen moeten geen mondmaskers meer dragen volgens nieuw advies

    Amerikanen die volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus moeten geen mondmaskers meer dragen. Zo luidt het advies van CDC, het Amerikaanse Centrum voor Ziektepreventie. Het advies gold al voor de buitenlucht, maar nu mogen gevaccineerde Amerikanen ook binnen het mondmasker af laten.

    Het advies komt wel nog met enkele voorwaarden. Zelfs gevaccineerde mensen moeten hun gezicht nog bedekken bij doktersbezoeken, in ziekenhuizen en in rusthuizen. Ook op het openbaar vervoer en op het vliegtuig moet iedereen nog een mondmasker dragen. Amerikanen moeten zich ook nog altijd houden aan de specifieke regels die door hun staat of regio worden opgelegd.

    Ook in de VS waren mondmaskers lang het voorwerp van discussie. Het nieuwe advies is dus een belangrijke mijlpaal in de coronacris in de VS. "De wetenschap is duidelijk: als je volledig gevaccineerd bent, ben je beschermd en kan je weer dingen beginnen doen die je niet meer kon doen door de pandemie", zo luidt het in een statement van de CDC.

    Het advies van de CDC zal mogelijk ook meer Amerikanen aanzetten om zich alsnog te laten vaccineren. De Amerikaanse campagne ging lange tijd met een verschroeiend tempo vooruit, maar viel de laatste weken stil omdat te weinig mensen bereid waren zich te laten inenten. Vandaag worden 2,16 miljoen dosissen per dag gezet, terwijl dat er midden april nog 3,38 miljoen waren.

  2. 13/05/2021

    Weyts maakt extra middelen vrij voor veiligheidsmaatregelen in scholen

    Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft 24 miljoen euro extra middelen vrijgemaakt voor veiligheidsmaterialen in scholen. Met dat geld kunnen de schoolbesturen onder meer CO2-meters kopen. "Scholen doen nog steeds grote inspanningen om open te blijven, het is dus maar logisch dat Vlaanderen extra financiële inspanningen doet. De coronafactuur zal niet blijven liggen bij scholen", aldus Weyts.

    Sinds 10 mei kunnen alle leerlingen van het leerplichtonderwijs terug voltijds terug naar de klas. De scholen doen grote inspanningen om een zo veilig mogelijke omgeving te creëren en dat brengt kosten met zich mee. Zo wordt er bijvoorbeeld geïnvesteerd in extra poetsmateriaal, vloerstickers en CO2-meters. De Vlaamse regering maakte al twee keer eerder extra middelen vrij om deze coronafacturen op te vangen voor de scholen. 

    Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft nu opnieuw 24 miljoen euro extra middelen vrijgemaakt voor veiligheidsmaterialen in scholen. Zo kunnen ook de coronakosten voor het tweede en derde trimester opgevangen worden. Het leeuwendeel van de middelen gaat naar het gewoon basisonderwijs (13,5 miljoen euro) en het gewoon secundair onderwijs (6,6 miljoen euro), maar ook het buitengewoon onderwijs, het Deeltijds Kunstonderwijs, de Centra voor Volwassenenonderwijs, de Centra voor Basiseducatie, de Centra voor Leerlingenbegeleiding en de internaten kunnen rekenen op extra werkingsmiddelen. 

    Scholen kunnen deze extra veiligheidsmiddelen ook nog steeds gebruiken om CO2-meters te kopen. Weyts heeft alle scholen bij de start van het derde trimester aangeschreven om hen hieraan te herinneren. CO2-meters zijn niet duur in aankoop en laten toe om de luchtkwaliteit in lokalen snel en eenvoudig te controleren. Scholen kunnen ook intekenen op groepsaankopen en krijgen van de onderwijskoepels, het Gemeenschapsonderwijs en het Agentschap Zorg en Gezondheid ook ondersteuning voor de aankoop en het gebruik ervan.

    Instanews image
    © Photo News
  3. 13/05/2021

    Mixen van coronavaccins vergroot kans op bijwerkingen

    Wie voor zijn eerste en tweede vaccinatie een verschillend vaccin krijgt toegediend, loopt meer kans op milde tot matige bijwerkingen na de tweede prik. Dat blijkt uit voorlopige gegevens van een onderzoek van de Universiteit van Oxford, die donderdag gepubliceerd worden in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. De onderzoekers benadrukken dat dit aanleiding is tot bezorgdheid.

    Tijdens de studie werden mensen onderzocht die eerst een AstraZeneca-vaccin kregen en als tweede dosis een prik van Pfizer/BioNTech, en omgekeerd. In beide gevallen was de frequentie van milde en matige bijwerkingen, zoals koorts, vermoeidheid en hoofdpijn, verhoogd. "De resultaten van deze studie suggereren dat het geven van twee verschillende vaccins leidt tot meer ziekte de dag na vaccinatie", vertelt Matthew Snape van Oxford University, die de studie leidt. Dit heeft mogelijk belangrijke gevolgen voor de planning van vaccinaties in bepaalde landen.

    Voor de studie werden 830 vrijwilligers ouder dan 50 jaar onderzocht. Het is mogelijk dat bijwerkingen nog vaker voorkomen bij jongere mensen, aldus de onderzoekers. In april werd de studie uitgebreid met de vaccins Moderna en Novavax als tweede dosis, na een eerste vaccinatie met AstraZeneca of Pfizer/BioNTech. Op de resultaten daarvan is het nog afwachten.

    Na de heisa rond het AstraZeneca-vaccin is in bepaalde landen beslist om mensen een tweede dosis te geven met een ander vaccin. In België is dat niet het geval. 

  4. 13/05/2021

    India meldt ruim 360.000 nieuwe besmettingen

    India meldt vandaag 362.727 nieuwe coronabesmettingen. Het aantal doden is gestegen met 4.120. Het totale aantal besmettingen is met de nieuwe cijfers gestegen naar de 23,7 miljoen. Het dodental in het land komt op 258.317 te staan.

    Het Indiase dodental door de coronapandemie ging gisteren voorbij de kwart miljoen. Experts vermoeden echter dat het werkelijke aantal veel hoger ligt. Crematoria en begraafplaatsen zijn overbelast, waardoor nabestaanden lichamen achterlaten in de heilige Ganges-rivier. Na de vondst van 71 lichamen van vermoedelijke Covid-19-slachtoffers, hebben autoriteiten een net in de rivier geplaatst om de lichamen op te vangen.

    Tijdens de tweede golf van de pandemie verspreidde het virus zich vooral in grote steden, maar wordt het ook veel aangetroffen in kleinere steden. De ziekenhuizen in India staan dusdanig zwaar onder druk, dat het land medische hulpmiddelen moet importeren om een kans te maken tegen de pandemie.

    Instanews image
    © EPA — Een ontsmettingsmedewerker bij een dood lichaam in India.
  5. 13/05/2021

    OVERZICHT. Druk op de ziekenhuizen blijft afnemen: 657 patiënten op intensieve zorg

    Het aantal Covid-patiënten in de ziekenhuizen en op de intensieve zorg blijft afnemen. Dat blijkt vandaag uit de voorlopige cijfers van Sciensano. Er liggen nog 2.024 patiënten in de ziekenhuizen (-18 procent), van wie 657 op intensieve zorg (-13 procent). Het gemiddeld aantal besmettingen stijgt wel zeer licht (+2 procent). Er werden elke dag gemiddeld 2.993 nieuwe besmettingen geregistreerd.

    Bekijk hier het volledige overzicht.