1. 14/05/2021

    Weer 4.000 coronadoden in India afgelopen etmaal

    Het aantal geregistreerde coronadoden in India is in het afgelopen etmaal met nog eens 4.000 toegenomen, heeft het Indiase ministerie van Volksgezondheid gemeld. Het totale officiële dodental van de epidemie in het land komt daarmee op 262.317.

    Doordat er in de afgelopen 24 uur nog eens 343.144 nieuwe besmettingen zijn geregistreerd, stijgt het totale aantal besmettingen er nu tot boven de 24 miljoen. India heeft inmiddels het op een na hoogste aantal besmettingen en het op twee na hoogste dodental ter wereld.

    Instanews image
    © EPA
  2. 14/05/2021

    Nieuwe coronagolf treft meer prefecturen in Japan

    Japan is van plan de huidige noodtoestand uit te breiden naar nog drie prefecturen omdat de coronavirusinfecties grotere delen van het land hebben getroffen. Dat heeft de Japanse regering vandaag te kennen gegeven. Tokio is deze zomer gastheer van de Olympische Spelen.

    De prefecturen van Hokkaido, Okayama en Hiroshima zullen waarschijnlijk van zondag tot eind mei onder de maatregel vallen, verklaarde minister van economische relance Yasutoshi Nishimura aan verslaggevers. De regering riep eind april de noodtoestand in vier prefecturen uit.

    Het noordelijke eiland Hokkaido meldde donderdag een recordaantal van 712 nieuwe besmettingen, terwijl de westelijke prefectuur Hiroshima woensdag ook een recordaantal van 219 nieuwe gevallen kende.

    Het toenemend aantal infecties brachten Hiroshima en Okayama ertoe om de olympische fakkelloop van volgende week op hun openbare wegen te annuleren. IOC-voorzitter Thomas Bach zou op 17 mei deelnemen aan de fakkelloop in Hiroshima.

    De reis van Bach naar Japan is echter uitgesteld, zeiden lokale organisatoren maandag, omdat de regering de noodtoestand in Tokio en drie andere prefecturen verlengde tot eind mei en er nog twee regio's aan toevoegde: Aichi, Fukuoka. 

    Instanews image
    © EPA
  3. 14/05/2021

    Meer dan 1 op de 3 Franstaligen wil geen vaccin

    De Vlamingen zijn meer bereid om zich te laten vaccineren dan de Franstaligen. Terwijl in Vlaanderen 71 procent van de niet-gevaccineerde Vlamingen positief staan tegenover de coronavaccins, is dat in Brussel en Wallonië maar 51 procent. Daarnaast weigert 38 procent van de Franstaligen een vaccin, tegenover 20 procent van de Vlamingen. Dat blijkt uit de motivatiebarometer van de UGent, UCLouvain en de ULB, waarover Le Soir en de kranten van Sudpresse vandaag schrijven.

    "Dit verschil tussen de taalgroepen was kleiner geworden in februari, maar werd vanaf maart weer groter", zegt professor gezondheidspsycholoog Olivier Luminet (UCLouvain), die ook lid is van de expertengroep van psychologen rond het coronavirus. "Een groot risico is dat we, nadat er zolang gesproken werd over een tekort aan dosissen, nu wel voldoende dosissen gaan hebben maar niet genoeg mensen om ze toe te dienen."

    De terughoudendheid om zich te vaccineren kan de doelstelling om minstens 70 procent van de bevolking te vaccineren, in gevaar brengen. 

    Toch bestaat de kans dat de mensen nog van gedacht zullen veranderen. Zo geeft 74 procent van de respondenten aan in de loop van de tijd positiever te zijn geworden over vaccinaties. Van de mensen die "zonder twijfel" weigerden om zich te vaccineren, geeft nog maar 66 procent aan negatief te staan tegen over het vaccin. Twaalf procent zegt te twijfelen, terwijl 22 procent nu aangeeft het vaccin wel te aanvaarden.

    Vooral uitleg van artsen (59 procent), apothekers (28 procent) en experts (22 procent) zorgde ervoor dat mensen van gedacht zijn veranderd. De politiek overtuigde maar 18 procent van de twijfelaars, 14 procent liet zich overtuigen door bekende mensen en 13 procent door mensen die al gevaccineerd werden.

    Instanews image
    © David Legreve
  4. 14/05/2021

    Minder dan 2.000 coronapatiënten in de ziekenhuizen

    Er liggen nog 1.921 Covid-19-patiënten in de Belgische ziekenhuizen, van wie er 647 op de intensieve zorg liggen. Dat is een daling met respectievelijk 20 en 13 procent, blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Ook het aantal besmettingen, overlijdens en ziekenhuisopnames neemt af.

    Het is geleden van 13 maart dat er nog minder dan 2.000 coronapatiënten in de ziekenhuizen lagen.

    Tussen 7 en 13 mei werden er elke dag gemiddeld 153,7 patiënten opgenomen in het ziekenhuis, een daling met 10 procent in vergelijking met een week eerder. 

    In de periode van 4 tot 10 mei werden elke dag gemiddeld 2.852 nieuwe besmettingen geregistreerd. Na twee dagen van een lichte stijging, daalt het aantal besmettingen weer, met 4 procent. De positiviteitsratio blijft eveneens dalen, tot 6,3 procent. Er raakten nu al 1.026.473 mensen besmet met het virus. 

    Ook het aantal overlijdens neemt af. Tussen 4 en 10 mei stierven elke dag gemiddeld 34,7 mensen aan de gevolgen van Covid-19 (-6,2 procent). Het totale aantal overlijdens stijgt tot 24.645. 

  5. 14/05/2021

    Denemarken versoepelt regels voor toeristen

    Denemarken versoepelt vanaf vrijdag de regels voor toeristen. Reizigers uit EU- en Schengenlanden zullen geen goede reden meer moeten geven om het land binnen te mogen. De nieuwe regel geldt voor landen waar de coronasituatie niet te ernstig is.

    Wie naar Denemarken reist, zal wel nog steeds een negatieve test moeten voorleggen en in quarantaine moeten gaan bij aankomst, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdagavond. Dat geldt niet voor mensen die al gevaccineerd zijn of die eerder een coronabesmetting opliepen.

    Wie reist uit de grensgebieden met Duitsland of Zweden moet niet in quarantaine, maar moet enkel nog een negatieve test voorleggen die maximaal 72 uur oud is.

    De quarantaineverplichtingen voor landen met redelijke coronacijfers verdwijnen vanaf 26 juni, melden bronnen binnen het ministerie. 

    Volledig gevaccineerde mensen uit veel EU- en Schengenlanden mogen sinds begin mei het land weer binnen. Het gaat dan om landen waar minstens code oranje geldt, wat betekent dat de situatie niet te ernstig is en waar de zorgwekkende virusvarianten niet te hard woekeren. 

    Instanews image
    © EPA — De Deense premier Mette Frederiksen.