Bekijk belangrijke updates
 1. 16/05/2021

  Taiwanezen hamsteren na onwennig hoog aantal coronagevallen

  De regering van Taiwan heeft inwoners opgeroepen niet te gaan hamsteren vanwege zorgen over het coronavirus. De eilandstaat kreeg internationaal veel lof vanwege de succesvolle aanpak van het virus, maar wordt nu alsnog geconfronteerd met een flinke stijging van het aantal besmettingen.

  Het 24 miljoen inwoners tellende Taiwan maakte zondag melding van 206 nieuwe coronagevallen. Dat is maar een fractie van de besmettingen die dagelijks in landen als België worden gemeld, maar voor Taiwanezen is het een enorme toename. Het land heeft sinds het begin van de pandemie slechts 1.682 besmettingen vastgesteld.

  Het eiland voor de Chinese kust heeft nog geen ervaring met strenge lockdowns zoals die in Europa wel zijn ingevoerd. De autoriteiten zagen zich de afgelopen dagen wel genoodzaakt strengere coronamaatregelen te nemen in en rond hoofdstad Taipei, waar onder meer horecazaken de deuren moesten sluiten.

  De groeiende bezorgdheid leidde tot een run op supermarkten, waar mensen onder meer noedels en toiletpapier kwamen inslaan. Supermarktketen Carrefour heeft inmiddels aangekondigd de verkoop van bepaalde producten aan banden te leggen om hamsteren tegen te gaan.

  De president, premier en het ministerie van Economische Zaken proberen burgers ondertussen op sociale media gerust te stellen. Het ministerie publiceerde foto's van loodsen vol levensmiddelen om te benadrukken dat er geen sprake is van tekorten.

  Premier Su Tseng-chang kwam met een vergelijkbare boodschap. Hij heeft eerder al eens opgemerkt dat mensen maar één paar billen hebben en het daarom rustig aan moeten doen met het inslaan van toiletpapier. Dat leidde destijds tot veel hilariteit.

  Het ministerie van Volksgezondheid heeft ook zijn mascotte Zongchai in stelling gebracht om Taiwanezen over te halen niet op stap te gaan. Het departement deelde een foto van de hond die rustig op de grond ligt. Inwoners kregen het verzoek daar een voorbeeld aan te nemen en thuis te blijven.

  Instanews image
  © REUTERS — Angst voor het coronavirus en strengere maatregelen leidt tot lege rekken in een Taiwanese supermarkt.
 2. 16/05/2021

  Steeds meer Duitsers willen zich laten vaccineren

  Sinds de start van de vaccinatiecampagne in Duitsland ongeveer vijf maanden geleden zijn steeds meer mensen bereid zich te laten vaccineren. Dat blijkt uit een onderzoek. 

  Bijna driekwart van de volwassenen wil een vaccin, waar dat net voor de campagne nog 65 procent was. Een vijfde wilde toen niet gevaccineerd worden, nu is dat nog 15 procent. 

  Het percentage dat nog onbeslist is, daalde van 16 naar 11 procent. 

 3. 16/05/2021

  Minder besmettingen, maar opnieuw meer doden in India

  In India zijn in de afgelopen 24 uur nog eens 311.170 coronabesmettingen vastgesteld, heeft het Indiase ministerie van Volksgezondheid zondagochtend gemeld. Dat zijn ongeveer 15.000 infecties minder dan zaterdag.

  De dodentol ligt wel iets hoger. In het afgelopen etmaal bezweken in India 4.077 personen aan de gevolgen van Covid-19. Een dag eerder werd gemeld dat er in 24 uur 3.890 coronagerelateerde sterfgevallen waren geregistreerd.

  Het totale aantal vastgestelde besmettingen staat in India - een land met 1,37 miljard inwoners - nu op 24,68 miljoen. Dat is het op een na hoogste cijfer ter wereld. Het totale officiële dodental is 270.284, het op twee na hoogste ter wereld. 

  Instanews image
  © Getty Images — Een patiënt wordt aan de kunstmatige beademing gelegd in een ziekenhuis in India.
 4. 16/05/2021

  Evacuaties na brand in grootste Covid-ziekenhuis van Filipijnen

  Een brand heeft zondagochtend het grootste coronaziekenhuis van de Filipijnen getroffen, waardoor honderden mensen geëvacueerd moesten worden. Dat hebben plaatselijke autoriteiten bekendgemaakt. Niemand raakte gewond.

  "Het vuur is ontstaan vanuit het linnengedeelte en verspreidde zich gemakkelijk over de derde verdieping van het Philippine General Hospital", aldus de brandweer. "De rook was zo dik dat onze brandweermannen niet naar binnen konden zonder ademhalingsapparatuur."

  Er werden geen patiënten getroffen door de brand, maar de rook verspreidde zich ook over andere verdiepingen. Daardoor moesten zowat 500 patiënten, onder wie 156 COVID-patiënten, worden geëvacueerd. 

  Het duurde ruim vijf uur voor het vuur geblust was. De eerste hulp is tijdelijk gesloten en verschillende patiënten zijn overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. Er werd een speciaal systeem ontwikkeld om ervoor te zorgen dat coronapatiënten niet gemengd werden met overige patiënten. 

  Instanews image
  © REUTERS — Patiënten van het ziekenhuis werden geëvacueerd na het uitbreken van de brand.
 5. 16/05/2021

  "Australië opent grenzen halverwege 2022"

  De Australische minister van Financiën Josh Frydenberg heeft zondag bevestigd dat de regering vanaf halverwege volgend jaar haar landsgrenzen weer zal openen. De laatste tijd neemt de druk op de conservatieve regering om het verbod op te heffen toe.

  Australië sloot in maart 2020 zijn grenzen voor buitenlanders en niet-ingezetenen en heeft de afgelopen maanden slechts beperkte internationale inreizen toegestaan, voornamelijk burgers die terugkeren uit het buitenland.

  De strenge coronaregels zoals tijdelijke lockdowns en snel contactonderzoekhebben er samen met de goede naleving van hygiëneregels voor gezorgd dat het aantal besmettingen in het land beperkt is gebleven tot ongeveer 29.700. Slechts 910 inwoners bezweken aan de gevolgen van het longvirus.

  "We zullen het medische advies opvolgen dat ons tijdens deze crisis zo goed heeft gediend", zei Frydenberg in een televisie-interview met de Australian Broadcasting Corp.

  Instanews image
  © AFP — Inwoners van de Australische stad Melbourne staan in de rij voor een coronatest. (12/05/2021)