Bekijk belangrijke updates
  1. 25/05/2021

    Helft volwassen Amerikanen volledig gevaccineerd

    In de Verenigde Staten is inmiddels de helft van alle volwassenen volledig ingeënt tegen Covid-19. Volgens de gegevens van Amerikaanse gezondheidsdienst CDC is de grens van 50 procent vandaag overschreden.

    Ruim 61 procent van de meerderjarige Amerikanen heeft ten minste de eerste dosis van een vaccin gehad. Onder de mensen op leeftijd ligt dat aantal aanzienlijk hoger. Zo'n 85 procent van de 65-plussers heeft in elk geval één prik gehad, bijna driekwart van hen ook de tweede als die nog nodig was. In de VS wordt naast Moderna en BioNTech/Pfizer ook het vaccin van Johnson & Johnson gebruikt. Dit beschermt voldoende na eenmalige injectie.

    Het preparaat van Pfizer mag in de VS nu ook worden toegediend aan jongeren vanaf 12 jaar.

    Instanews image
    © AFP
  2. 25/05/2021

    Fedasil start vaccinatiecampagne in opvangcentra

    De centra van Fedasil en van zijn partners (Rode Kruis, Caritas?) worden door de gezondheidsautoriteiten beschouwd als "collectiviteiten". In het kader van de vaccinatiestrategie zijn die nu aan de beurt. Vaccinatie is voor de asielzoekers geen verplichting, maar Fedasil is wel een sensibiliserings- en informatiecampagne gestart in verschillende talen om zoveel mogelijk inwoners te bereiken. "Het is in het belang van iedereen dat zoveel mogelijk - ook tijdelijke - inwoners van ons land zich laten vaccineren tegen Covid-19. Zodra voldoende mensen zijn gevaccineerd, is de samenleving beschermd", pleit Fedasil.

    Het zijn de medische diensten van de opvangcentra die instaan voor de vaccinatie, samen met de lokale vaccinatiecentra en de bevoegde regionale autoriteiten. Er werd gekozen voor het vaccin van Johnson & Johnson omdat hiervan maar één dosis nodig is, wat een voordeel biedt voor bewoners die slechts tijdelijk in de opvangcentra verblijven. 

    "De planning van de vaccinatie gebeurt geleidelijk en in functie van de levering van de vaccins", klinkt het vandaag. Fedasil kan dan ook geen termijn plakken op wanneer de vaccinatiecampagne in de asielcentra zal afgerond zijn. 

    Asielzoekers die in de toekomst in het opvangnetwerk instromen, krijgen later de kans om zich te laten vaccineren. Het personeel van de opvangcentra krijgt dan weer een uitnodiging om zich naar een vaccinatiecentrum te begeven in de buurt van hun woonplaats.

    Terzelfdertijd blijft Fedasil strenge preventiemaatregelen hanteren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, klinkt het nog.

    Als eerste was het opvangcentrum van Poelkapelle vandaag aan de beurt.

    Instanews image
    © BELGA — Een jongetje op de fiets aan het asielcentrum in Poelkapelle.
  3. 25/05/2021

    Verschillende landen roepen WHO op om onderzoek naar herkomst coronavirus voort te zetten

    Meerdere landen, waaronder de Verenigde Staten, hebben de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opgeroepen om het onderzoek naar de herkomst van Covid-19 voort te zetten. De herkomst van het virus is momenteel nog onduidelijk, ook al is de hypothese nog steeds dat het van een dier afkomstig is. Deze oproepen zijn gelanceerd ter gelegenheid van de 74ste mondiale gezondheidsvergadering die sinds dinsdag samenzit en bestaat uit de 194 leden van het WHO.

    Tijdens de debatten die online vanuit Genève worden gehouden, benadrukte Amerikaans vertegenwoordiger Jeremy Konyndyk het belang van een sterk, compleet onderzoek naar Covid-19, geleid door experten. "Het is belangrijk dat we ons voorbereiden op fase twee van het onderzoek naar de herkomst zodat het succesvol afloopt", zei hij. "De analyse moet gebaseerd zijn op wetenschappelijke gegevens en moet onafhankelijk zijn." Andere landen, zoals Australië, Japen en Portugal, hebben een gelijkaardige oproep gedaan.

    De eerste fase van het onderzoek is begin dit jaar gehouden in de regio van Wuhan. Die stad wordt beschouwd als de bakermat van de pandemie. Op 29 maart kwamen de experten tot de conclusie dat de overdracht van dier op mens een waarschijnlijke tot zeer waarschijnlijke hypothese was. 

  4. 25/05/2021

    Aantal nieuwe coronabesmettingen blijft hard dalen in Nederland

    In Nederland heeft de daling van het aantal nieuwe coronabesmettingen afgelopen week flink doorgezet. In totaal registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 25.255 positieve testresultaten. Dat is 28 procent minder dan een week eerder, toen ruim 35.000 gevallen aan het licht kwamen. Dat waren er al een kwart minder dan in de week daarvoor. In een maand tijd is het aantal wekelijkse nieuwe coronagevallen meer dan gehalveerd.

    Ook in de Nederlandse ziekenhuizen is steeds meer te merken dat corona op zijn retour is nu steeds meer mensen zijn gevaccineerd. Volgens de RIVM-rapportage die dinsdag verscheen, werden in zeven dagen tijd 830 mensen met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis, ongeveer een derde minder dan een week eerder. Van deze patiënten waren er 186 zo ziek dat ze op de dienst intensieve zorg belandden. Dat is een afname van 23 procent.

    Het RIVM registreerde afgelopen week 96 aan coronagerelateerde sterfgevallen. Vorige week waren het er 90, het laagste aantal sinds begin oktober.

  5. 25/05/2021

    Tommelein pleit voor prioritaire vaccinatie strandredders

    Vlaams parlementslid en Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) dringt aan op een snelle vaccinatie van de strandredders aan de kust. "Strandredders komen in contact met heel wat bezoekers. Ze moeten reddingsacties uitvoeren, het zou dus goed zijn dat deze groep voor de start van de zomer gevaccineerd is. Ik roep minister Beke dan ook op om hen prioritair te vaccineren", aldus Tommelein.

    Tommelein wijst op de jonge leeftijd van de meeste strandredders. "Heel wat redders zijn nog jobstudent en meestal niet veel ouder dan 24 jaar. Wat wil zeggen dat zij als laatste aan bod komen in de vaccinatiestrategie. De meeste zullen hun eerste vaccin pas begin juli krijgen, een tweede in augustus", legt Tommelein uit. De meeste redders zullen dus niet optimaal beschermd zijn voor hun contacten met binnen- en buitenlandse toeristen.

    De Open Vld'er legde de kwestie dinsdag voor aan Vlaams minister voor Toerisme Zuhal Demir. De N-VA-minister liet verstaan dat zij de vraag voor de vervroegde vaccinatie van de redders ook heeft gekregen, maar dat de beslissing daarover niet bij haar ligt. "Dat is een vraag die moet voorgelegd worden aan de bevoegde minister (minister van Volksgezondheid Wouter Beke, red.)", aldus Demir. Daarom roept Tommelein minister Beke op werk te maken van die prioritaire vaccinatie. "Dat kan eventueel met het vaccin van Johnson & Johnson waar maar één prik van nodig is", aldus Tommelein. 

    Instanews image
    © Jan Van Maele — Beeld ter illustratie.