Helft volwassen Amerikanen volledig gevaccineerd
In de Verenigde Staten is inmiddels de helft van alle volwassenen volledig ingeënt tegen Covid-19. Volgens de gegevens van Amerikaanse gezondheidsdienst CDC is de grens van 50 procent vandaag overschreden.
Ruim 61 procent van de meerderjarige Amerikanen heeft ten minste de eerste dosis van een vaccin gehad. Onder de mensen op leeftijd ligt dat aantal aanzienlijk hoger. Zo'n 85 procent van de 65-plussers heeft in elk geval één prik gehad, bijna driekwart van hen ook de tweede als die nog nodig was. In de VS wordt naast Moderna en BioNTech/Pfizer ook het vaccin van Johnson & Johnson gebruikt. Dit beschermt voldoende na eenmalige injectie.
Het preparaat van Pfizer mag in de VS nu ook worden toegediend aan jongeren vanaf 12 jaar.
© AFP Fedasil start vaccinatiecampagne in opvangcentra
De centra van Fedasil en van zijn partners (Rode Kruis, Caritas?) worden door de gezondheidsautoriteiten beschouwd als "collectiviteiten". In het kader van de vaccinatiestrategie zijn die nu aan de beurt. Vaccinatie is voor de asielzoekers geen verplichting, maar Fedasil is wel een sensibiliserings- en informatiecampagne gestart in verschillende talen om zoveel mogelijk inwoners te bereiken. "Het is in het belang van iedereen dat zoveel mogelijk - ook tijdelijke - inwoners van ons land zich laten vaccineren tegen Covid-19. Zodra voldoende mensen zijn gevaccineerd, is de samenleving beschermd", pleit Fedasil.
Het zijn de medische diensten van de opvangcentra die instaan voor de vaccinatie, samen met de lokale vaccinatiecentra en de bevoegde regionale autoriteiten. Er werd gekozen voor het vaccin van Johnson & Johnson omdat hiervan maar één dosis nodig is, wat een voordeel biedt voor bewoners die slechts tijdelijk in de opvangcentra verblijven.
"De planning van de vaccinatie gebeurt geleidelijk en in functie van de levering van de vaccins", klinkt het vandaag. Fedasil kan dan ook geen termijn plakken op wanneer de vaccinatiecampagne in de asielcentra zal afgerond zijn.
Asielzoekers die in de toekomst in het opvangnetwerk instromen, krijgen later de kans om zich te laten vaccineren. Het personeel van de opvangcentra krijgt dan weer een uitnodiging om zich naar een vaccinatiecentrum te begeven in de buurt van hun woonplaats.
Terzelfdertijd blijft Fedasil strenge preventiemaatregelen hanteren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, klinkt het nog.
Als eerste was het opvangcentrum van Poelkapelle vandaag aan de beurt.
© BELGA — Een jongetje op de fiets aan het asielcentrum in Poelkapelle. Verschillende landen roepen WHO op om onderzoek naar herkomst coronavirus voort te zetten
Meerdere landen, waaronder de Verenigde Staten, hebben de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opgeroepen om het onderzoek naar de herkomst van Covid-19 voort te zetten. De herkomst van het virus is momenteel nog onduidelijk, ook al is de hypothese nog steeds dat het van een dier afkomstig is. Deze oproepen zijn gelanceerd ter gelegenheid van de 74ste mondiale gezondheidsvergadering die sinds dinsdag samenzit en bestaat uit de 194 leden van het WHO.
Tijdens de debatten die online vanuit Genève worden gehouden, benadrukte Amerikaans vertegenwoordiger Jeremy Konyndyk het belang van een sterk, compleet onderzoek naar Covid-19, geleid door experten. "Het is belangrijk dat we ons voorbereiden op fase twee van het onderzoek naar de herkomst zodat het succesvol afloopt", zei hij. "De analyse moet gebaseerd zijn op wetenschappelijke gegevens en moet onafhankelijk zijn." Andere landen, zoals Australië, Japen en Portugal, hebben een gelijkaardige oproep gedaan.
De eerste fase van het onderzoek is begin dit jaar gehouden in de regio van Wuhan. Die stad wordt beschouwd als de bakermat van de pandemie. Op 29 maart kwamen de experten tot de conclusie dat de overdracht van dier op mens een waarschijnlijke tot zeer waarschijnlijke hypothese was.
Aantal nieuwe coronabesmettingen blijft hard dalen in Nederland
In Nederland heeft de daling van het aantal nieuwe coronabesmettingen afgelopen week flink doorgezet. In totaal registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 25.255 positieve testresultaten. Dat is 28 procent minder dan een week eerder, toen ruim 35.000 gevallen aan het licht kwamen. Dat waren er al een kwart minder dan in de week daarvoor. In een maand tijd is het aantal wekelijkse nieuwe coronagevallen meer dan gehalveerd.
Ook in de Nederlandse ziekenhuizen is steeds meer te merken dat corona op zijn retour is nu steeds meer mensen zijn gevaccineerd. Volgens de RIVM-rapportage die dinsdag verscheen, werden in zeven dagen tijd 830 mensen met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis, ongeveer een derde minder dan een week eerder. Van deze patiënten waren er 186 zo ziek dat ze op de dienst intensieve zorg belandden. Dat is een afname van 23 procent.
Het RIVM registreerde afgelopen week 96 aan coronagerelateerde sterfgevallen. Vorige week waren het er 90, het laagste aantal sinds begin oktober.
Tommelein pleit voor prioritaire vaccinatie strandredders
Vlaams parlementslid en Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) dringt aan op een snelle vaccinatie van de strandredders aan de kust. "Strandredders komen in contact met heel wat bezoekers. Ze moeten reddingsacties uitvoeren, het zou dus goed zijn dat deze groep voor de start van de zomer gevaccineerd is. Ik roep minister Beke dan ook op om hen prioritair te vaccineren", aldus Tommelein.
Tommelein wijst op de jonge leeftijd van de meeste strandredders. "Heel wat redders zijn nog jobstudent en meestal niet veel ouder dan 24 jaar. Wat wil zeggen dat zij als laatste aan bod komen in de vaccinatiestrategie. De meeste zullen hun eerste vaccin pas begin juli krijgen, een tweede in augustus", legt Tommelein uit. De meeste redders zullen dus niet optimaal beschermd zijn voor hun contacten met binnen- en buitenlandse toeristen.
De Open Vld'er legde de kwestie dinsdag voor aan Vlaams minister voor Toerisme Zuhal Demir. De N-VA-minister liet verstaan dat zij de vraag voor de vervroegde vaccinatie van de redders ook heeft gekregen, maar dat de beslissing daarover niet bij haar ligt. "Dat is een vraag die moet voorgelegd worden aan de bevoegde minister (minister van Volksgezondheid Wouter Beke, red.)", aldus Demir. Daarom roept Tommelein minister Beke op werk te maken van die prioritaire vaccinatie. "Dat kan eventueel met het vaccin van Johnson & Johnson waar maar één prik van nodig is", aldus Tommelein.
© Jan Van Maele — Beeld ter illustratie. Moderna-vaccin vertoont ook hoge effectiviteit bij 12- tot 17-jarigen
Het vaccin van Moderna is veilig en zeer effectief bij jongeren tussen 12 en 17 jaar. Dat meldt het bedrijf dinsdag in een persmededeling. Als het Moderna-vaccin een markttoelating krijgt, zou het het tweede vaccin zijn dat aan jongeren kan worden toegediend.
Moderna baseert zich op de resultaten van een fase 2/fase 3-studie waaraan 3.700 proefpersonen deelnamen. In de placebogroep liepen 4 jongeren een coronabesmetting op, terwijl in de groep die twee doses van het vaccin kreeg geen enkele infectie werd geregistreerd. Daaruit concludeert het bedrijf een effectiviteit van 100 procent. Na een eerste prik van het vaccin bleek het vaccin al 93 procent effectief.
Moderna CEO Stéphane Bancel spreekt over "bemoedigende resultaten". "Het is bijzonder opwindend om te zien dat het Moderna-vaccin infectie met SARS-CoV-2 kan voorkomen", klinkt het.
Het Amerikaanse farmabedrijf kondigde eerder aan begin juni toelating te zullen vragen om het vaccin ook bij adolescenten te mogen toedienen. Voorlopig heeft enkel Pfizer/BioNTech toestemming om aan 16- en 17-jarigen te worden toegediend.
© Mohssen Assanimoghaddam/dpa Oostenrijk weert Britse toeristen wegens Indiase coronavariant
Oostenrijk weert vanaf dinsdag toeristen uit het Verenigd Koninkrijk vanwege de Indiase coronavariant die daar rondgaat. Vanaf 1 juni worden directe vluchten van het VK naar Oostenrijk gestaakt, zo liet het Oostenrijkse ministerie van Gezondheid dinsdag weten. De opschorting van de vluchten geldt voorlopig tot 20 juni.
Groot-Brittannië werd in de nacht van maandag op dinsdag toegevoegd aan de lijst van virusvariantgebieden zoals Brazilië, India en Zuid-Afrika. Alleen in een beperkt aantal gevallen mogen mensen uit deze landen Oostenrijk in. Het land baseert zich onder meer op het besluit van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waarbij de variant van het coronavirus die voor het eerst in India werd waargenomen als "zorgwekkend" wordt omschreven. De Britse premier Boris Johnson sprak zich eerder deze maand nog bezorgd uit over de virusmutatie.
Met het besluit mogen alleen Oostenrijkse burgers vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Oostenrijk, of reizigers die met regelmaat in Oostenrijk verblijven. Mensen kunnen ook toegang tot het land krijgen voor humanitaire redenen of voor "bezoeken van nationaal belang".
Duitsland nam vrijdag al het besluit alleen nog Duitsers of inwoners van Duitsland vanuit het VK toe te laten. Zij moeten na aankomst twee weken verplicht in quarantaine.
IJsland versoepelt mondmaskerverplichting
IJslanders moeten sinds vandaag geen mondmasker meer dragen in onder meer winkels en op het werk. Alleen bij zittende evenementen - zoals concerten, sportwedstrijden, in de bioscoop of in de kerk - en dienstverlening met nauw contact - zoals kappers en masseurs - blijft het verplicht.
In IJsland worden naast de mondmaskerverplichting ook een reeks andere coronamaatregelen versoepeld. Zo mogen voortaan tot 150 in plaats van 50 mensen deelnemen aan bijeenkomsten. De toegelaten capaciteit van podiumevenementen verdubbelt dan weer tot 300. Fitnesscentra, zwembaden, galerijen en musea moeten het aantal klanten of bezoekers niet langer beperken. De fitnesscentra moeten er alleen nog op toezien dat maximaal 150 mensen in één ruimte sporten.
IJsland telt amper 360.000 inwoners. Het eiland had lange tijd de laagste besmettingsgraad in Europa. Na een reeks nieuwe infecties eind maart besliste de regering om opnieuw beperkingen op te leggen.
Uitzendarbeid herstelt zich geleidelijk
Het aantal gepresteerde uren uitzendarbeid nam in april 2021 toe met 2,47 procent in vergelijking met de maand ervoor. De stijging deed zich zowel bij arbeiders (+3,22 procent) als bij bedienden (+1,52 procent) voor. Dat blijkt uit nieuwe maandstatistieken van sectorfederatie Federgon.
In vergelijking met de maand april van vorig jaar, toen de eerste lockdown een feit was, liet de uitzendsector een stijging optekenen van 62,74 procent. Dat cijfer is het resultaat van een toename van de activiteit met 66,96 procent in het arbeiderssegment, en met 57,65 procent in het bediendesegment.
Ten opzichte van april 2019 - lang voor de coronapandemie toesloeg - is er wel nog altijd sprake van een daling met 9,31 procent.
Uitzendarbeid wordt beschouwd als een belangrijke barometer voor de arbeidsmarkt, omdat werkgevers normaal eerst geneigd zijn om een beroep te doen op interimarbeid alvorens een vast contract aan te bieden.
Vijftig procent van meerderjarige Walen kreeg al eerste spuitje
De vaccinatiecampagne in Wallonië heeft een nieuwe kaap bereikt: meer dan de helft van de meerderjarigen kreeg er al een eerste spuitje, zei de Waalse minister van Volksgezondheid Christie Morreale dinsdag op Twitter.
Zowat 1,4 miljoen Walen ouder dan 18 hebben dus al een eerste dosis van het vaccin gekregen. In Vlaanderen is dat 48%, of 2,6 miljoen mensen. In Brussel kreeg 37% (bijna 349.000 mensen) een eerste prik en in de Duitstalige Gemeenschap 55% (34.800 mensen).
Maleisië registreert nieuw dagrecord: meer dan 7.000 coronabesmettingen
Maleisië heeft dinsdag een recordaantal van 7.289 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Het land moet zich dan ook "voorbereiden op het ergste", aldus Noor Hisham Abdullah, directeur-generaal van het Maleisische ministerie van Volksgezondheid. "Het dagelijks aantal besmettingen vertoont een exponentiële trend", voegde Abdullah eraan toe. Het recordaantal besmettingen komt er daags na een recorddag met 61 coronagerelateerde overlijdens.
Volgens officiële gegevens van Our World in Data registreert Maleisië het hoogste aantal besmettingen per miljoen inwoners, waarmee het land India heeft voorbijgestoken. Eerder deze maand kondigde de Maleisische regering een derde lockdown af in een poging om de pandemie bij het nekvel te grijpen. In het totaal liepen meer dan 520.000 personen reeds een coronabesmetting op.
Onduidelijkheid over J&J-vaccin kan vaccinatie Brusselse daklozen in gedrang brengen
De twijfels over de levering van het coronavaccin van Johnson & Johnson (J&J) aan België kan gevolgen hebben voor de vaccinatiecampagne onder de Brusselse daklozen. Voor de vaccinatie van deze kwetsbare doelgroep wordt gerekend op het J&J-vaccin aangezien er maar één dosis van nodig is.
In het Brussels gewest worden sinds enkele weken mobiele teams ingezet om personen met een zware handicap of een zware psychische stoornis, die zich niet naar een vaccinatiecentrum kunnen verplaatsen, te vaccineren. Sinds vorige week vaccineren zij ook de Brusselse daklozen. Op een week tijd werden 132 mensen in verschillende opvangcentra gevaccineerd. Uit de eerste bevindingen van de mobiele teams blijkt dat iets minder dan één op twee daklozen, 44 procent, aangeeft zich te willen laten vaccineren.
"We plannen nog extra rondes in de opvangcentra waar we nu gepasseerd zijn. We voelen dat er nog veel mensen de reactie van anderen afwachten vooraleer ze zich willen laten vaccineren. We zagen dat ook in andere structuren zoals de woonzorgcentra", stelt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie.
Vanaf volgende week start mogelijk ook een vaccinatieronde bij de Brusselse sekswerkers, want zij mogen op 9 juni opnieuw aan het werk. "Ik heb geen concrete aantalen op dit moment. We zijn de inventaris nog aan het doen. De bedoeling zou zijn om volgende week te starten, zodat zij op 9 juni in veilige omstandigheden kunnen beginnen te werken. De exacte startdatum moet nog officieel bevestigd worden", stelt Neven.
Deze week voornamelijk tweede dosissen in Brusselse vaccinatiecentra
In de tien Brusselse vaccinatiecentra worden deze week 60.000 vaccins toegediend. Die zijn onderverdeeld in 14.000 eerste dosissen en liefst 46.000 tweede dosissen. Een flink aantal Brusselaars is na deze week dus volledig gevaccineerd. In de week vanaf maandag 31 mei wordt een grote levering van Pfizer verwacht en worden in totaal 68.500 vaccins gezet. Dan gaat het opnieuw om een groot aantal van 39.500 eerste dosissen en toch ook nog 29.000 tweede dosissen.
De epidemiologische situatie in Brussel is positief en gelijkaardig aan die in het hele land. Het aantal positieve gevallen stijgt wel opnieuw in de afgelopen week, maar dat is mee te wijten aan het stijgend aantal tests. De positiviteitsgraad blijft wel stabiel rond 5 procent. De R-waarde is hierdoor wel opnieuw gestegen naar 1,13. De hospitalisaties dalen ook verder.
Het aantal Brusselaars besmet met de Indische variant ligt nu op zestien. Het blijken vooral alleenstaande gevallen te zijn.
In het Brussels gewest kunnen momenteel alle personen geboren in 1980 of vroeger zich inschrijven voor vaccinatie via Bruvax. Personen geboren in 1985 of vroeger kunnen zich op de wachtlijst zetten.
Ierland is volledig oranje reisbestemming op coronakaart
Ierland kleurt volledig oranje op de kaart met reisbestemmingen die de FOD Buitenlandse Zaken elke week bijhoudt. Op de vorige lijst waren drie Ierse regio's oranje - gebieden met een matig risico op besmetting - ingekleurd. In Denemarken geldt vanaf woensdag dan weer kleurcode rood - wat wijst op een hoog risico op besmetting - in Midden-Jutland en Seeland.
Buitenlandse Zaken werkt elke zondag een stand van zaken van de reisbestemmingen bij. Een nieuwe kleurcode gaat dan op woensdag in. In de EU geldt vanaf 26 mei kleurcode rood in de Deense regio's Seeland en Midden-Jutland. Zuid-Denemarken behoudt code oranje, leert de website van Buitenlandse Zaken.
De kleurcode rood, die geldt voor alle EU- en Schengenlanden, wijzigt in Oostenrijk naar oranje voor Wenen, Salzburg en Neder-Oostenrijk. In Tsjechië schuiven Praag en Midden-Bohemen op naar oranje. Italië krijgt vijf bijkomende oranje regio's (Ligurië, de Abruzzen, Trente, Veneto en Umbrië) wat het totaal op acht brengt. In Spanje schaalt Ceuta op van oranje naar groen en wordt Cantabrië de achtste oranje regio.
Frankrijk krijgt er met het overzeese Martinique, Zuid- en Hoog-Corsica drie oranje gebieden bij, naast Mayotte. Heel Roemenië kleurt nu oranje en Polen heeft met de Subkarpaten nu één oranje bestemming.
Deze wijzigingen hebben weinig impact op de activiteiten van reisorganisator TUI. "Wij blijven vliegen op rode reisbestemmingen, maar bieden er geen reispakketen voor aan. Er komen deze week met de nieuwe lijst geen nieuwe bestemmingen bij. Nu nog niet, maar we blijven de ontwikkelingen van nabij opvolgen", zegt TUI-woordvoerster Sarah Saucin.
© ISOPIX Belgisch onderzoek test flexibele inzet vaccins om campagne te versnellen
Om de vaccinatiecampagne te versnellen, gaan vier Belgische onderzoekscentra na of er met de goedgekeurde coronavaccins 'flexibeler' kan worden omgegaan. De onderzoekers zoeken vrijwilligers om te testen of bijvoorbeeld lagere dosissen, andere schema's of een tweede prik met een ander vaccin tot de mogelijkheden behoren.
Het Centrum voor de Evaluatie van Vaccins (CEV) van de UAntwerpen leidt het onderzoeksproject IMCOVAS om de flexibele inzet van vaccins te evalueren. Volgens vaccinoloog Pierre Van Damme is het belangrijk om de vaccinatiecampagne overal zo snel mogelijk te laten verlopen. "In het Westen lopen de vaccinatiecampagnes nu vlot, maar op wereldvlak zijn we er nog lang niet. Om het virus echt een halt toe te roepen, moet er overal succes geboekt worden."
Volgens het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) kan een flexibeler vaccinatieschema, waarbij vaccins in een lagere dosis of in een ander schema toegediend kunnen worden, grote voordelen bieden. Ook het toedienen van de tweede prik met een ander vaccin - bijvoorbeeld een eerste prik met AstraZeneca en een tweede met Pfizer - kan de vaccinatiecampagne versnellen.
De studie zal vrijwilligers testen om te bekijken wat op dat vlak mogelijk is. "De vaccins van Pfizer-BioNTech, AstraZeneca en Moderna zullen tijdens de studie toegediend worden volgens een ander schema of dosering dan momenteel voorgeschreven in de bijsluiter", legt hoofdonderzoeker Katie Steenackers (UAntwerpen) uit.
Eerste prik voor 46 procent van volwassenen in EU
Tegen het einde van de week zal 46 procent van de volwassenen in de Europese Unie minstens één dosis van een coronavaccin hebben gekregen. Die balans heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen dinsdag gemaakt op de Europese top in Brussel. Volgens de cijfers van von der Leyen zullen tegen 30 mei 170 miljoen Europeanen een eerste prik hebben gehad. Dat komt neer op 46 procent van de volwassen bevolking in de 27 lidstaten. De Commissie hoopt in juli de mijlpaal van 70 procent te bereiken.
Von der Leyen gaat ervan uit dat de lidstaten tegen eind deze week 300 miljoen vaccins ontvangen zullen hebben. In totaal zullen er dan 245 miljoen doses toegediend zijn sinds de vaccinatiecampagne in de Europese Unie eind vorig jaar voorzichtig van start ging.
Terwijl her en der de ongerustheid over de leveringen van Johnson & Johnson toeneemt, maakt von der Leyen zich sterk dat de lidstaten over het hele tweede kwartaal 413 miljoen doses zullen ontvangen van de vier producenten die een vaccin met een Europese marktvergunning maken. Dat aantal zou in het derde kwartaal toenemen tot 529 miljoen doses, om in het vierde kwartaal te dalen tot 452 miljoen.
Nu de vaccinatiecampagne aan kracht wint, buigen de staatshoofden en regeringsleiders zich op de top in Brussel over de heropening van de binnengrenzen. Vorige week bereikten de lidstaten al een akkoord met het Europees Parlement over de invoering van een certificaat dat reizen binnen de EU in het komende zomerseizoen makkelijker moet maken.
Daarnaast wisselden de leiders ook van gedachten over de leveringen aan armere landen. Het vaccinatieritme moet immers over de hele wereld opgedreven worden om te vermijden dat nieuwe varianten de kop opsteken die mogelijks de vaccins zouden kunnen omzeilen. Verwacht wordt dat de leiders tegen het jaareinde de donatie van 100 miljoen doses zullen aankondigen.
Voor het eerst sinds 19 maart weer minder dan 50 coronapatiënten in UZ Leuven
Het aantal coronapatiënten in blijft langzaam maar zeker dalen in het Leuvense universitair ziekenhuis. Vandaag worden er voor het eerst sinds 19 maart weer minder dan 50 patiënten met Covid-19 verzorgd. Daarvan krijgen 19 patiënten intensieve zorg. 10 patiënten worden invasief beademd en 3 personen krijgen bijkomend assistentie van een hart-longmachine. 9 patiënten krijgen dan weer een hoge graad aan niet-invasieve ademhalingsondersteuning. Lees hier verder.
© Vertommen — Illustratie UZ Gasthuisberg Leuven. Van Gucht: "Blijf voorzichtig, ook na eerste dosis van een vaccin"
"De coronacijfers blijven in de goede richting evolueren", zegt viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van het Nationale crisiscentrum. Dat het gemiddelde aantal besmettingen licht is gestegen, daar hoeven we ons volgens Van Gucht geen al te grote zorgen over maken. Het weekgemiddelde wordt namelijk vergeleken met dat van de week ervoor, de week van Hemelvaart. Op feestdagen en in het weekend wordt altijd minder getest, klinkt het. "Als de huidige trends op intensieve zorgen aanhouden, kunnen we tegen het einde van deze week minder dan 500 patiënten op de IZ bereiken", klinkt het.
De meeste besmettingen worden momenteel nog steeds vastgesteld bij tieners, met een stijging op weekbasis met 29 procent. "Dat kan ook verklaard worden met het feit dat in die groep tijdens de week van hemelvaart de grootste daling werd gezien, omwille van een daling van het aantal testen", klinkt het. Bij personen tussen de 60 en de 80 jaar dalen de cijfers wel nog, al zien we bij de 90-plussers wel een relatieve toename met plus 23 procent. "Een toename die verdere aandacht verdient", vindt Van Gucht.
Het Crisiscentrum roept ook op om voorzichtig te blijven, ook na vaccinatie. "Meer en meer mensen worden beschermd door het vaccin en bovendien wijzen alle gegevens erop dat de vaccins een goede bescherming geven tegen alle gekende varianten. Dat is goed nieuws, en stelt ons gerust dat we stilletjes aan het ergste achter ons kunnen laten", klinkt het. Toch moeten we voorzichtig blijven, want de vaccinatiecampagne is nog steeds in volle gang. "We horen jammer genoeg regelmatig van artsen dat mensen Covid krijgen vlak na hun eerste vaccin, en dat komt omdat de eerste dosis van het vaccin pas bescherming geeft ten vroegste twee à drie weken na de eerste inenting", aldus de viroloog. "Blijf dus voorzichtig in die eerste weken na uw eerste inenting. Bovendien bieden de meeste vaccins pas een volledige bescherming na de tweede dosis. "Beperk dus uw dichte contacten, spreek buiten af en hou afstand. Zou vermijd u een besmetting, ook in de eerste cruciale weken na vaccinatie."
© RV — Viroloog Steven Van Gucht. Restaurants Vietnamese hoofdstad Hanoi moeten deuren sluiten wegens opstoot coronapandemie
Vanaf dinsdag moeten restaurants in de Vietnamese hoofdstad Hanoi de deuren sluiten. Ook buitenactiviteiten worden aan banden gelegd als gevolg van de zwaarste corona-uitbraak in het Aziatische land sinds het begin van de wereldwijde pandemie.
Voorts dienen ook kappers en schoonheidsspecialisten voortaan de deuren te sluiten. Burgemeester Chu Ngoc Anh drong er ook op aan dat alle amusementsactiviteiten, lichaamsbeweging in de openlucht en bijeenkomsten in parken en tuinen "absoluut moeten stoppen", zo melden Vietnamese media.
Eerder moesten cafés en scholen de deuren reeds sluiten. Van een volledige lockdown is vooralsnog geen sprake.
Vietnam kampt met de zwaarste uitbraak van de coronacrisis sinds het begin van de pandemie. Na een maand zonder besmettingen, worden sinds 27 april opnieuw nieuwe gevallen opgetekend. Op 15 mei viel de eerste coronadode in acht maanden tijd.
De nieuwe besmettingen zijn terug te brengen tot een 27-jarige man die op 7 april vanuit Japan terugkeerde naar Vietnam en een Chinese expert die het land binnenkwam voor professionele redenen. Beiden testten positief na hun verplichte quarantaine van twee weken.
Sindsdien heeft het land meer dan 2.000 besmettingen geregistreerd, waarmee het totale aantal besmettingen op 5.404 komt te staan. Sinds het begin van de pandemie overleden 44 Vietnamezen aan de gevolgen van Covid-19.
© EPA Zelf testen of je antistoffen hebt aangemaakt na vaccinatie? Zinloos plan volgens vaccinologen
Mensen die al een eerste prik hebben gekregen, kloppen steeds vaker aan bij de huisarts om hun bloed te controleren op de aanwezigheid van antistoffen. Maar uit dat onderzoek blijkt dan vaak dat ze helemaal nog geen antistoffen hebben, en dat zorgt voor ongerustheid. “Nergens voor nodig", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen).+)