Nog wat Belgen vertrokken naar Tokio
De Spelen zijn al bezig, maar enkele Belgen hebben nu pas het vliegtuig genomen richting Tokio. Het gaat onder meer om Jolien D'hoore, Shari Bossuyt, Koen Naert, Hanne Maudens, Kenny De Ketele en Robbe Ghys.
© BELGA — Shari Bossuyt en Jolien D'hoore. © BELGA — Jolien D'hoore. © BELGA — Kenny De Ketele. © BELGA — Koen Naert. Epke Zonderland beëindigt imposante loopbaan
Epke Zonderland heeft de laatste oefening van zijn loopbaan geturnd. De 35-jarige Nederlander, die zich vanochtend in Tokio niet wist te plaatsen voor de olympische finale, maakte dat zojuist bekend bij de NOS. "Het is goed zo. Ik weet niet of het mooier dan dit gaat worden, ik denk het niet."
© Photo News © ANP Larissa Pauluis en Flambeau halen dressuurfinale niet
Dressuurruitster Larissa Pauluis heeft zich met haar 11-jarige ruin Flambeau niet voor de Grand Prix Freestyle kunnen plaatsen. De 41-jarige Waals-Brabantse werd in haar groep met 67,251 procent achtste, alleen de eerste twee per groep, plus de beste zes scores over zes groepen, rijden woensdag de dressuurfinale.
Zaterdag kwamen 28 van 56 combinaties in actie. Laurence Roos en Fil Rouge en Domien Michiels en Intermezzo komen zondag aan de beurt. De beste acht landen strijden dinsdag in de Grand Prix Special om de medailles. Het is de eerste keer sinds de Spelen van 1928 in Amsterdam dat België met een dressuurteam deelneemt.
© EPA — Larissa Pauluis en Flambeau halen dressuurfinale niet. 3x3-basketbalploeg verliest na nagelbijter tegen gastland Japan
Na een knappe overwinning tegen topland Letland hebben de Belgische 3x3-basketbalmannen verloren tegen gastland Japan. Nick Celis, Rafaël Bogaerts, Thibaut Vervoort en Thierry Marien beten in het zand met 16-18. Onze landgenoten namen de wedstrijd meteen in handen. Met twee knappe tweepunters - in 3x3 basket worden driepunters vervangen door tweepunters - van Celis stonden ze na twee minuten spelen al 8-2 voor.
De Japanners probeerden onze landgenoten nog van de zege te houden en dat lukte ook. Ze kwamen terug tot 16-16, maar de Belgen lieten de bal vlot rondgaan en creëerden kans na kans. Onze Lions leken een klasse te sterk, maar toch moesten verlengingen de beslissing vellen. Wie het eerst twee punten scoorde, won. Het was Japen die het eerste punt scoorde. Na een absolute nagelbijter won Japan uiteindelijk met 16-18.
De 3x3-basketbalploeg begon fantastisch, maar gaven het zelf uit handen. Erg jammer na een knappe overwinning tegen Letland. Morgen nemen de Belgen het op tegen Rusland en Servië, maandag zijn China en Nederland de tegenstrevers, dinsdag wordt nog Polen partij gegeven. De top twee plaatst zich rechtstreeks voor de halve finales. De nummers drie tot zes spelen de kwartfinales.
© BELGA — België (in het wit) verloor met 16-18 tegen gastland Japan. Mathieu van der Poel: "Ik had liever een andere voorbereiding gehad, maar de Tour was zeer succesvol"
Mathieu van der Poel maakte vandaag pas voor het eerst kennis met het parcours waarop hij maandag een gooi doet naar olympisch goud op de mountainbike. De Nederlandse alleskunner stapte na een bijzonder geslaagde week in de Tour de France af en moet nu zien of drie weken specifieke voorbereiding voldoende is om in een andere discipline uit te blinken.
Van der Poel (26) arriveerde pas vrijdag in Japan. "Of het de juiste route is, blijkt pas achteraf", zei hij zaterdag. "Maar de regels hier zijn zo strikt. Het voelde als een soort gevangenis, hoorde ik. Dat is niet echt aan mij besteed. En daarbij, ik heb altijd mijn eigen ding gedaan."
Hij is viervoudig wereldkampioen veldrijden, winnaar van klassiekers als de Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race en Strade Bianche en drager van de gele trui in de afgelopen Tour. Op de mountainbike stelde hij de olympische titel als doel. Gewoon, omdat het kan. Al was het uitstel van de Spelen vanwege het coronavirus een tegenvaller. "Daardoor is nu alles een beetje op elkaar komen te zitten. Ik had liever een andere voorbereiding gehad, maar de Tour was zeer succesvol. Het is niet vanzelfsprekend drie disciplines te combineren. Dat me dat goed afgaat, daar mag ik best een beetje trots op zijn."
De enige onzekerheid is het gebrek aan wedstrijdritme. "Ik had nog graag één of twee wedstrijden gereden deze zomer, maar dat was met deze planning onmogelijk. Na de Tour heb ik eerst een paar dagen gerust, daarna is de opbouw naar deze wedstrijd begonnen. De vorm was al goed, ik heb iets meer interval gedaan. Voor de helft op de wegfiets, de andere helft op de mountainbike."
Of dat genoeg is, weet Van der Poel niet. De hitte, de luchtvochtigheid en het verwachte slechte weer waardoor het parcours in een modderpoel zou kunnen veranderen kunnen voor een speciale wedstrijd zorgen. "Het is een heel aparte warmte. Met een goede dag kun je er net iets beter tegen. Of je nu geacclimatiseerd bent of niet", meent hij.
Wat hij zag in Izu, ruim 100 kilometer buiten Tokio, sprak hem aan. "Het is zeker een mooie omloop: best technisch, veel op en af, weinig stukken om te herstellen. Er zijn twee à drie vrij gevaarlijke technische passages. maar ook weer niet overdreven."
De Brit Tom Pidcock en de Zwitser Mathias Flückiger ziet hij als gevaarlijkste concurrenten. "Door die hitte wordt het een speciale wedstrijd en het is geen typisch mountainbikeparcours. Ik weet natuurlijk niet hoe de anderen zich hebben voorbereid."
Met corona en alle gevolgen die dat voor de Spelen heeft gehad is er, zo merkte hij, niet echt sprake van een olympische sfeer. "Maar dat verandert uiteindelijk niets aan mijn doel. Of ik een plan heb? Het ligt aan de benen. Je moet jezelf niet meteen opblazen met die korte lastige klimmetjes en daarbij de warmte. Een olympische titel zou wel heel 'cool' zijn. De Spelen, dat is toch iets groots, groter dan de sport."
© Photo News — Mathieu van der Poel wil maandag een gooi doen naar olympisch goud op de mountainbike. Beul van Jorre Verstraeten schenkt Japan nu ook eerste goud
Judoka Naohisa Takato, die in de achtste finales te sterk was voor onze landgenoot Jorre Verstraeten, heeft thuisland Japan nu ook de eerste gouden medaille bezorgd. In de klasse tot 60 kilogram klopte de drievoudige wereldkampioen en 's werelds nummer vier de Taiwanees Yan Yung Wei, nummer elf in de wereld. Kort voordien had judoka Funa Tonaki Japan het eerste eremetaal bezorgd: zilver in de klasse tot 48 kilogram.
© AFP — Naohisa Takato. Japanse wereldkampioen Daiya Seto sneuvelt verrassend in reeksen van de 400 meter wisselslag
Japan heeft verrassend afscheid moeten nemen van een medaillekandidaat in het zwemmen. Daiyo Seto sneuvelde in de reeksen van de 400 meter wisselslag. Seto, in 2016 in Rio nog goed voor een bronzen medaille, is drievoudig wereldkampioen in de discipline en ging sterk van start in het bad van het Tokyo Aquatics Centre, maar viel stil in het laatste gedeelte.
Hij klokte af in 4:10.52 en dat volstond niet. De Brit Max Litchfield claimde de achtste en laatste plek in de finale van zondag. De Australiër Brendon Smith sloot de reeksen als eerste af in een tijd van 4:09.27, een Oceanisch record. Op de openingsdag in het zwemmen worden er nog geen medailles uitgereikt. Naast de 400 meter wisselslag staan ook nog de reeksen in de 400 meter vrije slag en 100 meter schoolslag voor mannen en de 100 meter vlinderslag, 400 meter wisselslag en 4x100 meter estafette voor vrouwen op het programma.
© AP — Daiya Seto. Gillé en Vliegen na uitschakeling in eerste ronde: "We hebben een matige partij afgewerkt"
Tennissers Sander Gillé (ATP-30 in het dubbel) en Joran Vliegen (ATP-29) zijn er zaterdag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de tweede ronde in het dubbelspel van het olympisch tennistoernooi. In een Derby der Lage Landen moesten de twee Limburgers in twee sets met 6-3 en 7-6 (7/5) het hoofd buigen voor de Nederlanders Wesley Koolhof (ATP-14) en Jean-Julien Rojer (ATP-27), die het achtste reekshoofd vormen in Tokio.
"We hebben jammer genoeg een matige partij gespeeld", vertelde Joran Vliegen. "Dat is jammer. We waren trots om België te mogen vertegenwoordigen en hoopten om een mooi parcours af te leggen. Het was geen gemakkelijke loting. Rojer heeft veel ervaring en heeft al Grand Slams gewonnen. En Koolhof heeft vorig jaar de ATP Finals gewonnen (aan de zijde van de Kroaat Mektic). We moeten ook toegeven dat ze beter waren in alle onderdelen van het spel. We hadden beter kunnen serveren. Ik had niet echt een goed gevoel en kon mijn zones niet goed vinden. Toch hebben we gevochten tot het einde. En met een beetje geluk, konden we de tiebreak winnen want hun bal op 5-4 was out, maar er was geen Hawk-Eye op het court waar we speelden."
Gillé en Vliegen weten nog niet hoe hun onmiddellijke toekomst er zal uit zien. Ze kunnen alleszins niet lang in Japan blijven. "We wachten eigenlijk nog op informatie, want we hadden gehoord dat we niet langer dan 48 uur in het olympisch dorp mogen blijven", vervolgde Vliegen. "We gaan alleszins Elise en Alison morgen aanmoedigen in het enkelspel. Het is het enige wat ons is toegestaan. Enkele dagen in Tokio blijven is geen optie, want we hebben geen plaats om te verblijven. We zijn ingeschreven voor het ATP-toernooi van Washington, dat op 2 augustus van start gaat. We zullen zien of we rechtstreeks naar de Verenigde Staten vliegen of eerst nog eens thuis passeren."
© AFP — Sander Gillé en Joran Vliegen konden zich niet plaatsen voor de tweede ronde in het dubbeltoernooi. Gastland Japan heeft eerste medaille beet
Judoka Funa Tonaki heeft gastland Japan het eerste eremetaal bezorgd op de Spelen in Tokio. In de klasse tot 48 kilogram moest de nummer drie van de wereld wel vrede nemen met zilver. In de finale werd ze met waza-ari verslagen door de Kosovaarse Distria Krasniqi, nummer een van de wereld en Europees kampioene.
© EPA — Funa Tonaki wordt tegen de mat gedrukt door de Kosovaarse Distria Krasniqi. 3x3-basketbalploeg stunt tegen Letland in eerste wedstrijd
De Belgische 3x3-basketbalmannen hebben hun start op de Spelen allesbehalve gemist. In hun eerste groepswedstrijd klopten ze Letland, wereldtop in de discipline. Nick Celis, Rafaël Bogaerts, Thibaut Vervoort en Thierry Marien boekten een 21-20-zege. Vervoort besliste de partij met een tweepunter met nog 55 seconden op de klok. Meteen goed voor een stunt van formaat.
Later op de dag, omstreeks 15u25 Belgische tijd, nemen de Belgen het nog tegen Japan op. Zondag zijn Rusland en Servië de tegenstrevers, maandag China en Nederland en dinsdag nog Polen. De top twee van de round robin met acht plaatst zich rechtstreeks voor de halve finales. De nummers drie tot zes spelen de kwartfinales.
© REUTERS — Ontlading bij Thibaut Vervoort. Medvedev naar de tweede ronde, maar klaagt over de warmte: "Ik heb niet vaak in slechtere omstandigheden als vandaag gespeeld"
Nummer twee van de wereld Daniil Medvedev heeft zijn eerste horde op het olympisch tennistoernooi met succes genomen. De Rus versloeg in Tokio de Kazak Alexander Bublik (ATP 40) in de eerste ronde na één uur en 41 minuten tennis in twee sets (6-4 en 7-6 (10/8)). Achteraf klaagde hij over de warmte en suggereerde de organisatoren om de tenniswedstrijden later te laten aanvangen.
"Ik denk dat het beter is de partijen pas te laten starten om 18 uur (11u Belgische tijd, red.)", legde Medvedev uit. "Dan is de hitte minder fel. Ik heb niet vaak in slechtere omstandigheden als vandaag gespeeld." Zijn partij begon zaterdag net na de middag in Japan in een temperatuur van 32 graden.
"We wisten vooraf dat de tennispartijen hier vroeg zouden beginnen", ging Medvedev verder. "Ik denk ook niet dat de organisatoren dat zullen veranderen midden in het toernooi, maar ik geef het maar mee. Het kan nuttig zijn."
Nadien relativeerde hij zijn woorden een beetje. "Waar ik woon in Cannes, kan het in de zomer ook heel warm zijn. We hebben geen keuze, we moeten spelen. We zijn hier op de Olympische Spelen om een medaille te pakken, niet om te klagen over de hitte. Maar het was vandaag wel heel zwaar voor ons twee." Medvedev treft in de tweede ronde de Indiër Sumit Nagal (ATP 160).
© AFP — Daniil Medvedev. Mertens en Van Uytvanck meteen uitgeschakeld
Elise Mertens en Alison Van Uytvanck hebben hun eerste ronde in het dubbelspel op de Olympische Spelen verloren. Het Belgische duo moest na één uur en 32 minuten tennis de duimen leggen voor de Spaanse tandem Garbine Muguruza/Carla Suarez Navarro. Het werd 6-3 en 7-6 (7/4)).
Mertens en Van Uytvanck begonnen slecht aan de partij en stonden al snel 3-0 in het krijt. Die achterstand kwamen ze nooit meer te boven en de eerste set eindigde op 6-3. In de tweede set ging het meer gelijkopgaand. Beide duo's verloren één keer hun opslagspel en zo ging het naar een tiebreak. Daarin konden Mertens en Van Uytvanck aanhaken tot 3-3. Nadien maakten de Spaanse vrouwen het verschil met 7-6 (7/4).
De 25-jarige Mertens is de nummer één van de wereld in het dubbelspel. Ze won eerder dit jaar de Australian Open en Wimbledon in het dubbelspel. De 27-jarige Van Uytvanck is nummer 105 van de wereld in het dubbelspel.
In het enkelspel neemt Elise Mertens (WTA 17) het in de eerste ronde op tegen de Russische Ekaterina Alexandrova (WTA 34). Van Uytvanck ontmoet de Servische Ivana Jorovic (WTA 309).
Eerder op de dag verloren ook Sander Gillé en Joran Vliegen hun eerste ronde in het dubbelspel in Tokio. De Limburgers moesten in twee sets (6-3 en 7-6 (7/5)) de duimen leggen voor de Nederlanders Wesley Koolhof en Jean-Julien Rojer.
© BELGA — Elise Mertens moet zich nu focussen op het enkelspel. Mertens en Van Uytvanck verliezen eerste set
Geen goed begin voor Elise Mertens en Alison Van Uytvanck. Ze verliezen de eerste set van hun openigsmatch met 6-3 tegen het Spaanse duo Muguruza/Suárez Navarro. Ze zullen uit een ander vaatje moeten tappen in de tweede set, willen ze nog doorstoten.
© Photo News — Elise Mertens en Alison Van Uytvanck. Djokovic naar de tweede ronde
Ook de tweede set heeft Novak Djokovic met 6-2 gewonnen tegen Dellien. De eerste horde is genomen. In de volgende ronde wacht de Duitser Jan-Lennard Struff. Djokovic werd nog nooit olympisch kampioen. In 2008 veroverde hij brons in Peking. Door de afwezigheid van Nadal, Federer en Thiem kan hij hier wel eens de hoofdvogel afschieten.
© REUTERS — Novak Djokovic. Olympische kampioenen Uchimura en Zonderland vroeg uitgeschakeld op het turntoernooi in Tokio
Met Kohei Uchimura en Epke Zonderland moesten twee voormalige olympische kampioenen al snel hun biezen pakken op het turntoernooi in Tokio. Uchimura, die tussen 2009 en 2016 alle allroundfinales op het WK en de OS won, slaagde er net als Zonderland niet in om zich te kwalificeren voor de finale op de rekstok.
De 32-jarige Uchimura, die enkel aan de rekstok meedeed, viel er in de kwalificaties af en kreeg slechts 13,866 punten. Ook de 35-jarige Epke Zonderland slaagde er met 13,833 punten niet in om zich bij de beste acht te scharen.
"Ik ben opgelucht en gelukkig, maar heb toch gemengde gevoelens. Ik was niet in staat tijdig helemaal fit te worden", verklaarde de olympisch kampioen aan de rekstok van 2012.
© ANP — Epke Zonderland. Zonderland zal zijn carrière na Tokio waarschijnlijk beëindigen. Voor de Olympische Spelen verkondigde de Nederlander steevast dat hij slechts een waterkans had op WK-deelname in oktober. "Die kans is er nog altijd. Ik schat de kans ergens tussen een en vijf procent dat ik na deze Spelen nog verder doe."
Ook Uchimura, die in 2012 en 2016 allround goud haalde, staat voor het einde van zijn carrière. "Ik denk dat het niet langer realistisch was om alle zes toestellen te turnen. Aan de rekstok dicht ik mezelf het meeste kans toe", verklaarde de Japanner vooraf.
© AFP — Kohei Uchimura. Goede start Djokovic
Novak Djokovic heeft de eerste set tegen Hugo Dellien met 6-2 gewonnen. De Servische nummer één van de wereld in het tennis ging gisteren nog met onze Nina Derwael op de foto. Een schitterend beeld.
Sterckx knap vijfde!
't Is uiteindelijk een knappe vijfde plaats geworden voor Sterckx! Het goud is voor de Chinese Zhihui Hou, die 210 punten wist te vergaren. De Indonesische Chanu Saikhom Mirabai (202 punten) pakt zilver, het brons is voor Windy Cantika Aisah (194 punten).
© BELGA — © REUTERS — © BELGA — 101 kg te hoog gegrepen
Bij pogingen nummer twee en drie, voor 101 kilogram, lukt het niet. Tot frustratie van een zichtbaar geëmotioneerde Sterckx. 180 punten zijn dus haar deel! 't Is nu afwachten hoe haar concurrentes het er van af brengen, vooraleer ze haar plaats in de eindstand kent.
Sterckx goed van start in tweede gedeelte
In het 'clean & jerk' (of het duwen), het tweede onderdeel van het gewichtheffen, gaat het meteen goed voor Sterckx: de 99 vooropgestelde kilo's gaan zonder noemenswaardige problemen de hoogte in! Zo zit ze opgeteld aan 180 punten en da's voldoende voor een plaats in de top acht. Opdracht volbracht!
Algerijnse judoka krijgt schorsing na forfait om Israëliër te ontlopen
De Algerijnse judoka Fethi Nourine heeft van de internationale judobond IJF een voorlopige schorsing gekregen. Nourine liet in laatste instantie verstek gaan voor de Olympische Spelen van Tokio, omdat hij in zijn tabelhelft mogelijk aan de bak moest tegen een collega uit Israël. Ook trainer Amar Benikhlef krijgt dezelfde sanctie.
Nourine keek normaal maandag in de eerste ronde Mohamed Abdalrasool uit Soedan in de ogen. Nadien kwam hij mogelijk uit tegen de Israëliër Tohar Butbul, maar in dat duel heeft hij absoluut geen zin. "We hebben hard gewerkt om ons voor de Spelen te plaatsen, maar de Palestijnse kwestie is belangrijker", zei de Algerijn tegen een televisiezender uit zijn thuisland.
Het is niet de eerste maal dat de 30-jarige Nourine zich wegens politieke motieven terugtrekt uit een competitie. Eerder was dat al het geval op het WK 2019. Ook judoka's uit Iran weigerden in het verleden te kampen tegen Israëliërs, wat al heel wat stof deed opwaaien.