COLBRELLI WINT!
Vermeersch zet sterk aan, maar ziet in de laatste rechte lijn Colbrelli nog over zich heen komen! Onze jonge landgenoot wordt knap tweede, Van der Poel is derde.
Op de piste!
Van der Poel, Colbrelli en Vermeersch draaien de piste van Roubaix op! We krijgen een sprinte met drie - wie wint?
Nog 2 kilometer
De drie blijven ook met nog 2 kilometer te gaan goed ronddraaien. Ook Vermeersch blijft vol rijden.
Aanval Vermeersch!
Vermeersch probeert de anderen in de luren te leggen, maar Colbrelli lost het op! Lacht Van der Poel in z'n vuistje? Nog 3 kilometer.
Nog 5 kilometer
De koplopers duiken de laatste 5 kilometer in. Het podium ligt vast, maar in welke volgorde komen ze erop te staan?
Einde Hem
Voilà, Hem is achter de rug. Nog 6,5 kilometer tot het einde. Moscon volgt geen bedreiging meer - de Italiaan volgt op 40 seconden.
Hem
Het koptrio begint aan de strook van Hem, de voorlaatste kasseistrook van de dag. Al kan je het in niets vergelijken met de sectoren die de renners eerder vandaag voor de wielen geschoven kregen.
Nog 10 kilometer
Van der Poel, Colbrelli en Vermeersch beginnen aan de laatste 10 kilometer van een memorabele editie van Parijs-Roubaix. Eén ding staat vast: een debutant steekt straks de kassei de hoogte in, want alle drie zijn ze bezig aan hun eerste Roubaix.
Van Aert en Lampaert op 1'05"
Van Aert draait in het gezelschap van onder meer Lampaert op 1'05" af van Carrefour de l'Arbre. Meer dan een ereplaats zit er voor hen vandaag niet in.
Einde Carrefour de l'Arbre
Oef, Carrefour de l'Arbre is achter de kiezen. Maar daar is de volgende strook al: Gruson. Van der Poel, Colbrelli of Vermeersch: een van deze drie wint Parijs-Roubaix. Of komt Moscon nog terug uit de achtergrond?
Versnelling Colbrelli!
Het is zowaar Colbrelli die Van der Poel test op de kasseien! De Nederlander kraakt even, maar vecht zich weer naar het wiel van de Italiaan. Ook Vermeersch volgt nog steeds, Moscon is gelost.
Van der Poel komt
Van der Poel neemt over achter Moscon, maar krijgt Colbrelli en Vermeersch niet afgeschud. Ze komen wel terug tot bij Moscon.
Sector 4 : Carrefour de l’Arbre
Veel tijd om te herstellen is er niet, want daar is Carrefour de l'Arbre al - de laatste vijfsterrenstrook van de dag.
Vermeersch, Van der Poel en Colbrelli
Een beresterke Florian Vermeersch brengt Van der Poel en Colbrelli zo goed als terug op het achterwiel van Moscon. Van Asbroeck en Boivin zijn gesneuveld op Camphin-en-Pévèle.
Boivin tegen de grond!
De Canadees Guillaume Boivin was bezig aan de koers van z'n leven, maar glijdt nu onderuit op de kasseien! Een motard volgt zijn voorbeeld en geraakt niet meteen weer weg.
Sector 5 : Camphin-en-Pévèle
Moscon begint aan de viersterrenstrook van Camphin-en-Pévèle met een voorsprong van 22 seconden.
Op naar het moment van de waarheid
Met Camphin-en-Pévèle en Carrefour de l'Arbre komen er nog twee rotstroken aan. Heeft Mathieu van der Poel nog wat in de tank om daar z'n belagers van zich af te schudden? Moscon rijdt intussen weer wat verder weg: op 20 kilometer van het einde is het verschil 20 seconden. Wat een koers!
Sector 6: Bourghelles à Wannehain
Op de strook van Bourghelles naar Wannehain blijft Moscon vechten voor een tiental seconden voorsprong. Door de miserie bij de Italiaan is ook de groep-Van Aert weer genaderd, maar het verschil met Van der Poel en co bedraagt nog steeds een minuut.
Val Moscon!
Moscon gaat onderuit op de glibberige kasseien! Op deze manier komt de groep met Van der Poel natuurlijk wel heel snel weer in beeld.
Sector 7: Cysoing à Bourghelles
De kasseistroken geraken stilaan opgesoupeerd. Moscon begint aan de op 6 na laatste strook, die van Cysoing naar Bourghelles - een driesterrenstrook van 1,3 kilometer.
Leegloper Moscon
Pech voor Moscon! De Italiaan heeft een leegloper achteraan en moet van fiets wisselen - dat gaat hem natuurlijk seconden kosten.
Slipper Vermeersch
Op de strook van Templeuve - Moulin-de-Vertain moet Vermeersch even de rol lossen na een slipper, maar onze 22-jarige landgenoot heeft een superdag en neemt z'n plekje weer in. Intussen loopt de voorsprong van Moscon terug tot een minuut - de koers is allesbehalve gereden.
De rest keert terug
Dompertje voor MVDP: Boivin, Vermeersch, Colbrelli en Van Asbroeck keren terug op z'n wiel. Door de versnelling van Van der Poel is het verschil wat teruggelopen, maar wat nu? Nog 34 kilometer.
Van der Poel herleeft
Mathieu van der Poel leek wat in te storten, maar verhoogt nu toch weer het tempo op de kasseien. De Nederlander kletst z'n kompanen uit het wiel en wil alleen in de achtervolging op Moscon.
Sector 9: Pont-Thibault à Ennevelin
Moscon begint aan de driesterrenstrook van Pont-Thibault naar Ennevelin. In de achtergrond komt een groepje met Van Aert en Lampaert tot op een halve minuut van Van der Poel en co. Nog 38 kilometer.
Komt Van Aert nog terug op Van der Poel?
© BELGA © Photo News Moscon rijdt verder weg
Moscon heeft het onding Pevelenberg achter de rug. De Italiaan is beresterk, want hij boet niets van z'n voorsprong in - wel, integendeel. De renner van INEOS Grenadiers is weer wat verder weggereden van Van der Poel, Colbrelli en Boivin.
Van Aert op meer dan 2 minuten
Wout van Aert lijkt wat gelaten rond te rijden in de vierde groep in de koers. De Belgische kampioen volgt samen met onder andere Lampaert op meer dan 2 minuten van koploper Moscon.
Sector 11: Mons-en-Pévèle
Gianni Moscon begint aan de gevreesde strook van Mons-en-Pévèle, de tweede van drie vijfsterrenstroken. Vermeersch en Van Asbroeck zijn de eerste achtervolgers op 35 seconden.
Van der Poel op een minuut
Ploegleider Christophe Roodhooft komt met de volgwagen even naast Mathieu van der Poel rijden om z'n poulain nog wat aan te moedigen. Dat zal nodig zijn, want samen met Colbrelli en Boivin volgt de Nederlander op ruim een minuut van Moscon. Nog 49 kilometer.
Moscon alleen
Gianni Moscon voert de forcing op de strook van Auchy-lez-Orchies naar Bersée (sector 12) en gooit zo Vermeersch en Van Asbroeck overboord. De Italiaan staat wel nog voor een solo van meer dan 50 kilometer.
Val Van Avermaet!
Opschudding in de groep-Van der Poel! Walscheid schuift onderuit op de kasseien en neemt zo Van Avermaet mee in z'n val. De groep splitst op die manier, waardoor Van der Poel enkel Colbrelli en Boivin nog aan het wiel heeft.
Situatie
Florian Vermeersch, Tom Van Asbroeck en Gianni Moscon rijden in de spits van de koers. Op driekwart minuut volgt een groepje met onder meer Mathieu van der Poel, Jasper Philipsen, Tosh Van der Sande, Greg Van Avermaet en Sonny Colbrelli.
Belgisch kampioen Wout van Aert zit samen met onder andere Asgreen, Lampaert en Stybar in een groep daarachter, maar ook dat verschil bedraagt al 45 seconden. Nog 55 kilometer ofwel 12 kasseistroken tot Roubaix.
Van der Poel bij Van Avermaet en co
Op 57 kilometer van het einde komt de groep-Van der Poel bij het groepje met onder meer Van Avermaet. MVDP vindt met Jasper Philipsen bovendien een ploegmaat terug - niet onbelangrijk.
Secteur 13: Orchies
De koplopers beginnen aan de strook van Orchies, een driesterrenstrook van 1,7 kilometer. De groep met Mathieu van der Poel volgt nog steeds op zo'n 50 seconden.
Drie koplopers
Moscon, Vermeersch en Van Asbroeck zijn op de stenen weggereden van hun medevluchters en vormen nu de kop van de koers. De groep met Van Avermaet, Philipsen en Van der Sande volgt op een halve minuut.
Nieuwe versnelling Van der Poel
Van der Poel wil nog wat ballast overboord gooien en versnelt andermaal op de kasseien. Enkel Colbrelli en Boivin - waar komt die plots vandaan? - kunnen het wiel houden.
Van Avermaet voorin
Greg Van Avermaet glipt al de hele koers door de mazen van het net, maar zit nog steeds in de kopgroep op sector 14, de strook van Beuvry-la-Forêt naar Orchies. Op deze manier kan de winnaar van 2017 ver komen, want hij is al de hele dag uit het gedrum kunnen blijven.
Weinig steun voor Van der Poel
Van der Poel heeft zeven renners aan het wiel, waaronder Planckaert en Colbrelli, maar de Nederlander krijgt weinig steun. De groep-Van Aert heeft intussen toch al een halve minuut aan het been. Nog 65 (!) kilometer.
MVDP alleen
Bij het afdraaien van de strook kijkt Van der Poel achterom en ziet ie Lampaert niet meer aan z'n wiel. De Nederlander rijdt alleen naar de groep-Colbrelli en volgt nu op 56 seconden van de kop van de koers. Maar ook de rest is niet ver.
Aanval Van der Poel!
Van der Poel heeft geen hersteltijd nodig en trekt stevig door op de kasseien. Lampaert is de enige die z'n wiel kan houden, Van Aert heeft werk voor de boeg!
Sector 15: Tilloy à Sars-et-Rosières
Philipsen, Van Asbroeck, Van der Sande en hun medevluchters krijgen een nieuwe viersterrenstrook voor de wielen geschoven.
Van der Poel terug
Rickaert vervult de rol van modelploegmaat en brengt Van der Poel weer terug tot bij de groep-Van Aert. Die volgt intussen wel weer op anderhalve minuut van de koplopers.
Vanmarcke de gracht in
Sep Vanmarcke reed vooralsnog een foutloze koers, maar duikt nu het decor in. Intussen probeert Rickaert Van der Poel weer tussen de mensen te brengen.
Fietswissel Van der Poel!
Pech voor Mathieu van der Poel! De Nederlander moet vlak voor het begin van sector 16 van fiets wisselen en staat zo voor een achtervolging.
Sector 16: Warlaing à Brillon
De grote kopgroep is op de vorige kasseistrook uit elkaar gespat. Een zestal begint aan sector 16 (2,4 kilometer, drie sterren), met daarbij drie Belgen: Van Asbroeck, Philipsen en Van der Sande. Ook Moscon, Stannard en Bissegger zijn mee.
Versnelling Van der Poel
Van der Poel geeft stevig van jetje op het einde van de strook, Van Aert zit wat ver in de groep.
Rutsch werkt voor debutant Valgren
Van Aert en Van der Poel mogen Jonas Rutsch bedanken. De lange Duitser van EF bepaalt het tempo in dienst van kopman Valgren, die als debutant nog steeds meedoet voor de zege. Vorige zondag etaleerde de Deen al z'n bloedvorm met een bronzen medaille op het WK.
In Roubaix komt het zonnetje er zowaar door
Sector 17: Hornaing à Wandignies
Opnieuw een lastige viersterrenstrook van 3,7 kilometer. Colbrelli en De Backer hebben intussen het gezelschap gekregen van Baptiste Planckaert en Guillaume Boivin.
Hergroepering vooraan
Na tientallen kilometers met z'n tweeën aan het front zien Vermeersch en Eekhoff de groep-Van Avermaet weer terugkeren. Colbrelli en Lecrocq volgen op een halve minuut, Van Aert en co staan een kleine minuut in het krijt.
Aanval Lecrocq
Jérémy Lecrocq van een aarzeling gebruik om weg te sluipen bij het groepje met Van Aert en Van der Poel. De Fransman krijgt met Sonny Colbrelli een gevaarlijke klant mee.
Van Aert weer bij Van der Poel
Scheve situatie rechtgezet voor Wout van Aert. De Belgische kampioen komt weer aansluiten bij de groep-Van der Poel en zit zo weer helemaal tussen de mensen. Ze volgen op een kleine minuut van de kop van de koers.
Sector 18: Wallers à Hélesmes
Niet vergeten dat we vooraan met Vermeersch en Eekhoff nog steeds twee leiders hebben. Zij beginnen aan de strook van Wallers naar Hélesmes (1,6 kilometer, drie sterren).
Van der Poel en Colbrelli
Mathieu van der Poel is de grootste naam van een kwartet. De Nederlander verkeert in het gezelschap van Europees kampioen Colbrelli en de verrassend sterke Guillaume Boivin. Ook Matteo Jorgenson - oorspronkelijk in de kopgroep - zit erbij.
Bos achter de rug
Het Bos heeft z'n effect niet gemist. Van Aert en Stybar moeten achtervolgen na verschillende valpartijen op de kasseien, Van der Poel daarentegen fietst overal tussendoor en lijkt nu over de beste papieren te beschikken.
Van Aert moet achtervolgen
Wout van Aert kan maar nét een vallende renner voor hem ontwijken! De Belgische kampioen komt zo goed als tot stilstand en moet terrein goedmaken op de andere favorieten. Intussen bepaalt Van der Poel het tempo.
Het Bos!
Daar is het beruchte Bos van Wallers, de Trouée d'Arenberg. De eerste vijfsterrenstrook van de dag, goed voor 2,3 kilometer dokkeren over ongelijke kasseien. Gooien de favorieten hier een eerste echte bom?
Greg Van Avermaet denkt er het zijne van
Besmeurde gezichten
Ze slaan geen modderfiguur, maar de renners zien er wel zo uit. Op de strook van Haveluy naar Wallers is de groep der favorieten nog maar eens geschift. We herkennen de besmeurde gezichten van onder meer Van Aert, Lampaert, Van der Poel, Colbrelli, Stybar en Asgreen.
Sterke Van Aert
Van Aert is duidelijk beter dan een week geleden in Leuven. De Belgische kampioen neemt op de kasseien vlotjes over van Kasper Asgreen. De favorieten zijn intussen tot op 2 minuten van Vermeersch en Eekhoff gekomen.
Sector 20: Haveluy à Wallers
Strook 20 is een lastige: 2,5 kilometer, goed voor vier sterren. Een voorsmaakje voor het beruchte Bos van Wallers, dat er over enkele kilometers aankomt.
Val Schachmann
Maximilian Schachmann zit bij z'n eerste beurt in de Hel van het Noorden nog tussen de mensen, maar schuift nu wel tegen de grond op een rotonde. Ook aan de andere kant van het rondpunt gaan enkele renners tegen het asfalt.
Nog 105 kilometer
Van Aert, Van der Poel, Colbrelli, Kwiatkowski, De Backer, Asgreen, Stybar, Sénéchal, Lampaert, Gilbert, Stuyven... Het is een greep uit de belangrijkste namen die we nog in het uitgedunde peloton zien zitten. Dat volgt op 105 kilometer van het einde nog steeds op 2'40" van de kop van de koers.
Val Van der Hoorn
Zware valpartij in het restant van het peloton. Taco van der Hoorn knalt recht op een stuk verkeersmeubilair en gaat stevig tegen de grond. Ook Sütterlin kust het asfalt. De afvallingsrace gaat lustig verder.
Fietswissel Van Aert
Belgisch kampioen Wout van Aert maakt van de windstilte in de groep der favorieten gebruik om van fiets te wisselen.
Een stand van zaken vanuit Roubaix
Tussenstuk
De vluchters en wat overblijft van de hoofdmacht hebben de strook van Maing naar Monchaux-sur-Ecaillon (1,6 kilometer, drie sterren) achter de rug en krijgen nu een tussenstuk om even op adem te komen.
Aanval Van der Poel!
Na het afdraaien van de kasseien plaatst Mathieu van der Poel voor het eerst vandaag een versnelling! Kwiatkowski, Van Aert en de anderen springen meteen op het wiel.
Van Aert voert de forcing
In de groep der favorieten neemt Van Aert de koppositie op de kasseien. De Belgische kampioen knabbelt zo meteen enkele seconden van het verschil af.
Twee 'jonkies' op kop
Florian Vermeersch en Nils Eekhoff, respectievelijk 22 en 23 jaar oud, zijn voorlopig toch dé figuren van deze Parijs-Roubaix. Met z'n tweeën houden ze de groep achtervolgers op 55 seconden, het peloton met de favorieten zelfs op 3 minuten.
Sector 22: Quérénaing à Maing
Op de negende strook - die van Quérénaing naar Maing - roept Christophe Laporte achteraan het peloton de hulp van de volgwagen in. De Fransman lijkt materiaalpech te hebben.
Sector 23: Artres à Quérénaing
Vermeersch en Eekhoff krijgen de achtste strook van de dag op hun bord, die van Artres naar Quérénaing. 1,3 kilometer lang, twee sterren.
Situatie
Het is bijzonder moeilijk om in deze chaotische wedstrijd het overzicht te bewaren, maar we doen toch een poging. Florian Vermeersch en Nils Eekhoff rijden op 121 kilometer van de streep in de spits van de koers.
Op 50 seconden volgt een omvangrijke groep achtervolgers met onder meer Greg Van Avermaet. Op 2'44" rijdt vervolgens een sterk uitgedund peloton met favorieten Van Aert en Van der Poel.
De Hel van het Noorden doet zijn naam alle eer aan
© Photo News © AFP © BELGA Affini wacht
Edoardo Affini laat de tweede groep rijden en lijkt te wachten op kopman Van Aert. Hij wordt voorbijgereden door landgenoot Ballerini, die wel nog aanstalten maakt om terug te keren.
Degenkolb tegen de grond
John Degenkolb heeft al betere tijden gekend in Roubaix. De Duitser - winnaar in 2015 - kust op zijn beurt de kasseien.
Walscheid valt in de kopgroep!
Vooraan blijven nog twee renners over, want Luke Rowe is uit beeld verdwenen en Max Walscheid smakt hard tegen de kasseien. Een kleine 3 minuten verderop keren enkele renners weer terug in het peloton.
Sector 24: Capelle à Ruesnes
De koplopers beginnen aan de driesterrenstrook van Capelle naar Ruesnes. Intussen is het peloton uitgedund tot een tiental renners - onder meer Van der Poel en Van Aert zijn er nog bij.
Rowe boos op Eekhoff
In de kopgroep is Luke Rowe duidelijk niet tevreden over de medewerking - of het gebrek eraan - van Nils Eekhoff. De Brit probeert de Nederlander uit z'n kot te lokken, maar de renner van DSM lijkt niet echt happig om vol mee te rijden.
Fietswissel Lampaert
Ook Yves Lampaert staat langs de kant op de kasseien: de West-Vlaming van Deceuninck-Quick.Step heeft een nieuwe fiets nodig.
Val Küng (bis)
Op een modderig gedeelte van de kasseistrook gaat Stefan Küng voor de derde keer vandaag tegen de grond. Wat een slagveld.
Theuns en Sagan tegen de grond!
In het peloton duiken enkele renners recht in een diepe plas. Onder meer Peter Sagan en Edward Theuns gaan hard tegen de grond. Moeten we hier met Sagan een kruis maken over een (schaduw)favoriet?
Sector 25: Saint-Martin-sur-Ecaillon à Vertain
Opnieuw dokkeren geblazen op de strook van Saint-Martin-sur-Ecaillon naar Vertain, een driesterrensector van 2,3 kilometer.
Campenaerts gelost
Het zal niet de dag van Victor Campenaerts worden. De werelduurrecordhouder moet de favorietengroep laten rijden.
Haussy à Saint-Martin-sur-Écaillon
Florian Vermeersch en z'n drie kompanen beginnen aan de vijfde strook van de dag (twee sterren, 800 meter). Intussen neemt Van der Poel z'n plek weer in in de groep-Van Aert, die al op 2'51" volgt.
Van der Poel in de penarie
Mathieu van der Poel heeft wat achterstand opgelopen. De Nederlander wordt opgewacht door twee ploegmaats, waaronder Silvan Dillier (in 2018 tweede na Sagan).
Ploeteren geblazen in Noord-Frankrijk
© Photo News © BELGA © Photo News Tussenstuk
Na enkele kasseistroken snel na elkaar volgt nu een wat langer tussenstuk. Het biedt de achtervolgers en wat overblijft van het peloton de kans om een organisatie op poten te zetten. Nog 143 kilometer, de favorieten volgen op 2'33" van de kop van de koers.
Uitdunning
Ook vooraan zorgen de kasseien voor uitdunning. Vermeersch kijkt achterom en ziet enkel Rowe, Walscheid en Eekhoff nog in z'n wiel zitten.
Saint-Python
De kasseistroken volgen elkaar nu in sneltempo op - daar is die van Saint-Python al. Slechts twee sterren, goed voor 1,5 kilometer. Florian Vermeersch leidt de dans in de kopgroep.
Politt achteraan
Nils Politt - tweede in 2019 en toch een van de outsiders - draait in laatste positie de kasseien op. Da's toch geen goed teken. Wel voorin: Mohoric en Colbrelli.
Quiévy à Saint-Python
Een dikke 2 minuten na de kopgroep begint het peloton met de favorieten aan de strook van Quiévy naar Saint-Python. Een viersterrenstrook van 3,7 kilometer - dat begint er al op te lijken.
Declercq gelost
Tim Declercq moet z'n medevluchters vrij snel laten rijden. Het is niet meteen duidelijk of de tank leeg is of hij met pech te kampen krijgt.
Viesly à Quiévy
Daar is de tweede sector al, die van Viesly naar Quiévy. Een driesterrenstrook van 1,8 kilometer.
Peloton in stukken en brokken
Het peloton is op de eerste kasseistrook al in stukken en brokken gevallen. We wisten het natuurlijk al, maar dit begint meer en meer op een slagveld te lijken. En dan moet het ergste eigenlijk nog komen.
Oss lek
Ook Daniel Oss krijgt vooraan af te rekenen met materiaalpech. De Italiaan zal een jasje moeten uitdoen om z'n plek weer in te nemen.
Vanmarcke op kop
In het peloton is Sep Vanmarcke als eerste de kasseien opgedraaid. Het verschil met de koplopers bedraagt 1'41".
Eerste kasseien
De kopgroep zet zijn tanden in de eerste kasseistrook van de dag, die van Troisvilles naar Inchy. Een strook van drie sterren, maar door de regen is ook deze niet te onderschatten.
Stuyven bij de slachtoffers
Bij de valpartij zou ook Jasper Stuyven (net als opnieuw Stefan Küng) tegen de grond gegaan zijn. Het is nog wachten op de officiële bevestiging.
Valpartij in peloton!
Vooraan in het peloton schuift een renner van Groupama-FDJ onderuit in een bocht. Hij neemt een ploegmaat en twee renners van Trek-Segafredo mee in z'n val. De nervositeit stijgt!
Materiaalpech Haller
Flinke tegenvaller voor Bahrain Victorious. Marco Haller staat vooraan plots langs de kant met materiaalpech: de Oostenrijker krijgt af te rekenen met een lekke achterband.
Anderhalve minuut
In het peloton lijken ze nu al meer bezig met de positionering voor de eerste strook dan met echt achtervolgen. De voorsprong van de koplopers dikt op die manier aan tot anderhalve minuut. Nog tien kilometer tot de eerste kasseien in Troisvilles.
Strook 15 staat op een bepaald stuk helemaal onder water
Van Aert geconcentreerd
Wout van Aert is opgeschoven en rijdt binnen de eerste twintig in het peloton. De Belgische kampioen oogt gefocust - hij hoopt straks na Milaan-Sanremo z'n tweede Monument te winnen.
De kasseien van het Bos van Wallers
Ballerini spaart zich
In de kopgroep blijft Ballerini opvallend afzijdig. Hij draait niet mee rond en lijkt zich te sparen voor een eventuele finale. De Italiaan heeft natuurlijk een sterke sprint na een lastige koers - denk maar aan zijn zege in de Omloop eind februari.
Situatie
Na 70 kilometer koers rijdt een groep van 30 renners met daarbij 7 Belgen (Vermeersch, Van der Sande, Declercq, Van Hooydonck, Van Asbroeck, Philipsen en Van Avermaet) voor het peloton uit. Het verschil bedraagt 1'15", Astana, BORA-hansgrohe en Arkéa Samsic controleren.
Val Küng, ook Meeus tegen de grond
Stefan Küng valt letterlijk weg uit de kopgroep. De Zwitserse hardrijder doet nog een poging om terug te keren, maar lijkt met een bebloede knie terug te waaien naar het peloton. Daar is ook onze landgenoot Jordi Meeus in de graskant gesukkeld.
BORA jaagt
BORA-hansgrohe heeft Oss in de kopgroep, maar zet toch Juraj Sagan en Bodnar aan het werk in de achtervolging. Ook Arkéa-Samsic en Astana doen een jasje uit, de kloof bedraagt ondertussen een minuut.
Samenstelling van de kopgroep (31 renners)
Sweeny, Vermeersch en Van der Sande (Lotto Soudal), Oss (BORA-hansgrohe), Ballerini en Declercq (Deceuninck-Quick.Step), Affini, Roosen en Van Hooydonck (Jumbo-Visma), Van Asbroeck (Israel) Philipsen (Alpecin-Fenix), Skujins (Trek-Segafredo), Haller en Wright (Bahrain), Van Avermaet (AG2R Citroën), Küng (Groupama-FDJ), Bissegger (EF), Carvalho (Cofidis), Laengen (UAE), Doull, Rowe en Moscon (INEOS), Maitre (TotalEnergies), Durbridge en Stannard (BikeExchange), Siskevicius (Delko), Eekhoff (DSM), Walscheid (Qhubeka), Erviti en Jorgenson (Movistar) en Mozzato (B&B Hotels).
Trek-Segafredo in het verweer
Trek-Segafredo heeft de slag wat gemist. De ploeg van Jasper Stuyven heeft Toms Skujins mee voorin, maar daar ga je normaal gezien Parijs-Roubaix niet mee winnen. Zij moeten aan het werk.
Halve minuut
Zijn ze weg? Het lijkt erop, want de voorsprong op het peloton is intussen opgelopen tot een halve minuut. Dit is een zeer interessante ontwikkeling, vooral omdat elke ploeg met een favoriet wel een mannetje voorin heeft. Wie haalt de kastanjes uit het vuur in de achtervolging?
Interessante groep
Een vrij omvangrijke groep met enkele ronkende namen neemt wat afstand van het peloton, maar weg zijn ze nog zeker niet. Voorin herkennen we onder meer Declercq, Ballerini, Van Avermaet, Bissegger en Teunissen. Van der Poel zit intussen helemaal achterin.
Eerste kasseien over 60 kilometer
Het blijft aanvalspogingen regenen, waardoor het nooit lang stilvalt in het peloton. Op deze manier gaan we snel aan de eerste kasseistrook in Troisvilles zijn. Die komt er voor alle duidelijkheid na 96 kilometer.
Dolle pret op Mons-en-Pévèle
Yves Lampaert voor de start: "Denk dat er veel met een bang hartje van start gaan"
Gruppo compatto
Ook de onderneming van Van Avermaet en Bystrom is geen lang leven beschoren. Het peloton valt hen weer op de nek - alles te herdoen.
Van Avermaet!
Het is niet lang wachten op de volgende poging. Sven Erik Bystrom gaat op de trappers lopen en krijgt Van Avermaet mee. De oud-winnaar wil duidelijk niet wachten op de kasseien.
Theuns en Kanter gegrepen
Het verhaal van Theuns en Kanter is voorlopig geschreven. Door het spervuur aan demarrages in het peloton is het onmogelijk om voor de meute uit te blijven rijden.
Gilbert in spaarmodus
Parijs-Roubaix is naast dokkeren over kasseien ook van elk moment gebruik maken om energie te sparen. Dat begrijpt Philippe Gilbert als geen ander - het rugnummer één bemoeit zich niet met de zaken en rijdt in de staart van het peloton.
Theuns en Kanter rijden met z'n tweeën voor het peloton uit
Declercq controleert
In het peloton wedt Deceuninck-Quick.Step op twee paarden: of meeschuiven met Ballerini, of de boel lam leggen met Declercq. Voorlopig komt vooral dat laatste tot uitvoering.
Mathieu van der Poel voor de start: "Verwacht een slagveld"
Counter Robeet
Ludovic Robeet gaat in z'n eentje op zoek naar de twee leiders. Onze landgenoot van Bingoal Pauwels Sauces WB schreef in het voorjaar Nokere Koerse op zijn naam na een lange vlucht, maar wordt nu al snel weer ingerekend door het peloton.
Stijn Vlaeminck vanop de piste: "Behendigheid uit het veld zal Van Aert en Van der Poel van pas komen"
Trentin wacht
Trentin beseft dat het met z'n drieën een onbegonnen karwei is en laat zich weer afzakken richting het peloton. Theuns en Kanter moeten het zo voorlopig met z'n tweeën rooien.
Veldrijder Bodnar
Maciej Bodnar is om één of andere reden in de graskant terechtgekomen. De Pool van BORA-hansgrohe moet vandaag kopmannen Peter Sagan en Nils Politt bijstaan.
Tegenaanval met Ballerini
De wapenstilstand blijkt maar een momentopname, want nu gooien enkele renners er toch weer de beuk in. We zien onder meer Ballerini en een pion van Jumbo-Visma meeschuiven.
Geen tempo in peloton
Is het trio vertrokken? In het peloton gaat onder het goedkeurende oog van Tim Declercq het blok erop.
Drie koplopers
Theuns en Trentin hebben vooraan uiteindelijk geen gezelschap gekregen van Van Avermaet en Colbrelli, wél van Max Kanter (DSM). Ook in het peloton valt het nog niet stil.
Onze man in het Bos van Wallers: "We houden ons hart vast"
Grote namen roeren zich
Een scenario met een traditionele vroege vlucht met enkele kleine garnalen lijkt nu al de prullenmand in te kunnen. Het zijn namelijk al de grote namen die zich roeren: Edward Theuns krijgt Matteo Trentin mee, ook Greg Van Avermaet en Sonny Colbrelli zijn bedrijvig.
Eerste val
Na nog geen kilometer noteren we al de eerste valpartij. Een renner van EF (Mitchell Docker) en één van B&B Hotels haken in elkaar en gaan tegen de grond in de staart van het peloton. En dan zijn we nog niet eens aan de kasseien...
Meteen Campenaerts
Victor Campenaerts heeft er duidelijk zin in. De werelduurrecordhouder trekt meteen aanval en krijgt onder andere Mohoric in z'n zog. Maar scheuren doet het nog niet.
START
Na een geneutraliseerde zone van zo'n zes kilometer gaat de vlag nu dan ook écht naar beneden - het spektakel kan beginnen!
Declercq en Van Avermaet op de eerste rij
Tim Declercq en Greg Van Avermaet willen duidelijk niets missen in de beginfase en rijden broederlijk naast elkaar op de eerste rij. Wout van Aert zit meer in de achterhoede van het peloton.
Officieuze start!
C'est parti! De nu al veelbesproken 118de editie van Parijs-Roubaix is officieus op gang gevlagd in Compiègne.
Van Aert, Asgreen en Sagan vlak voor de start
© VTM © VTM Jasper Stuyven: "Onverantwoord? Moeilijk in te schatten"
Wout van Aert: "Benieuwd wat het zal geven"
Wout van Aert is vandaag misschien wel dé topfavoriet om Parijs-Roubaix te winnen. De Belgische kampioen vindt als veldrijder bovendien omstandigheden die hem moeten liggen. Ook Van Aert zag al beelden van onder water gelopen kasseistroken voorbij komen. "Er is heel veel water gevallen. Zeker wanneer er auto's over de kasseien rijden, zal het een modderpoel worden. Ik ben benieuwd wat het zal geven."
Oliver Naesen: "Ga ervan uit dat ik val, hoop alleen dat ik mijn bekken niet breek"
Vijf oud-winnaars aan de start
Een blik op de deelnemerslijst leert ons dat vijf renners in het peloton van vandaag weten hoe het voelt om Parijs-Roubaix te winnen: Niki Terpstra (2014), John Degenkolb (2015), Greg Van Avermaet (2017), Peter Sagan (2018) en Philippe Gilbert (2019).
Bert De Backer rijdt z'n laatste koers: "Het wordt chaos"
Oud-winnaar Niki Terpstra: "Parijs-Roubaix is altijd gevaarlijk"
Zo lag Mons-en-Pévèle er deze ochtend bij
Greg Van Avermaet hoopt zichzelf in Roubaix weer terug te vinden: “De einddatum nadert, maar ik heb nog ambitie”
Zijn zomer was verschrikkelijk. Door een slechte reactie op zijn coronavaccinatie waren de voorbije drie maanden zowat de ergste in zijn carrière. En toch lacht Greg Van Avermaet (36). Want: “Dat zit in mijn karakter.” Omdat zijn lichaam stilaan weer mee wil, hoopt hij er een mooie Parijs-Roubaix van te maken. Een wedergeboorte in de Hel: kan het?
Lees HIER het volledige interview.
© Simon Mouton Photo News Boplan-afsluiting in het Bos van Wallers
Een van de meest gevreesde stroken in Parijs-Roubaix is natuurlijk het Bos van Wallers - of het nu nat ligt of niet. De organisatie heeft de eerste 300 meter van de strook afgezet met afsluiting van Boplan.
Deignan demonstreert bij de vrouwen
Historisch moment gisteren, want toen werd de allereerste Parijs-Roubaix voor vrouwen verreden. Lizzie Deignan soleerde op indrukwekkende wijze naar de zege en mocht in Roubaix de felbegeerde kassei de lucht in steken. Bovendien kregen we een voorsmaakje van wat we straks mogen verwachten bij de mannen.
Lees HIER nog eens het verslag.
© Photo News Het regent nog steeds in startplaats Compiègne, maar niet hard
De 'secteurs pavés' op een rij
Het peloton krijgt vandaag maar liefst 30 kasseistroken voor de wielen geschoven, goed voor 55 kilometer dokkeren. Wij zetten voor u alle sectoren nog eens op een rijtje, van de eerste in Troisvilles tot de laatste in Roubaix.
Ontdek ze HIER.
© Photo News — Deceuninck-Quick.Step tijdens de verkenning. De laatste tien winnaars
2019: Philippe Gilbert
2018: Peter Sagan
2017: Greg Van Avermaet
2016: Mathew Hayman
2015: John Degenkolb
2014: Niki Terpstra
2013: Fabian Cancellara
2012: Tom Boonen
2011: Johan Vansummeren
2010: Fabian CancellaraDe staat van strook 5, Camphin-en-Pévèle
ASO-baas Prudhomme: "Als een renner niet wil starten, start hij niet"
Hier en daar wordt al gesuggereerd dat de huidige omstandigheden te gevaarlijk zijn, maar Christian Prudhomme - grote baas van ASO, de organisator achter Parijs-Roubaix - wil daar niet van weten. "Parijs-Roubaix is de 'Koningin der Klassiekers', de regen behoort tot haar legende", vertelt hij aan RTBF. "Als een renner niet wil starten, start hij gewoon niet. Het is niet zoals een rit in een grote ronde."
Mike Teunissen: "Geniet ervan, want wij zullen het niet kunnen"
Mike Teunissen - nochtans een veldrijder in het verleden - lijkt niet echt happig op de modderige kasseien. "Geniet ervan, want wij zullen het niet kunnen", schrijft hij op Twitter. De Nederlander moet straks de rechterhand van Wout van Aert worden.
De sterren van onze wielerredactie
***
Van Aert, Van der Poel
**
Lampaert, Sénéchal, Stuyven, Van Baarle
*
Asgreen, Colbrelli, Kragh Andersen, Küng, Mohoric, Pedersen, Politt, Sagan, Stybar
Dit staat de renners straks te wachten...
“Niemand kijkt uit naar valpartijen. Maar ze zullen er zijn...”
Het weer was ook tijdens de ploegvoorstelling gisteren uiteraard al een item. Victor Campenaerts denkt dat er bij regenweer geen vroege vlucht zal ontstaan. Sep Vanmarcke weet dan weer dat de factor geluk ontzettend belangrijk wordt. “Het is allemaal één groot vraagteken.”
Kletsnat
De 118e editie belooft er trouwens een kletsnatte te worden. Onderstaand filmpje van VTM-journalist Maxim Goethals werd gisteravond gemaakt, het tweede bewijst dat het nog steeds niet gestopt is. Spektakel verzekerd!
Favorieten
Bij gebrek aan voorjaarsklassiekers de voorbije weken is het moeilijk om favorieten te noemen. Over Wout van Aert kan bijna geen twijfel bestaan. Met Mike Teunissen heeft hij nog een sterke man aan zijn zijde. Mathieu van der Poel staat voor zijn eerste deelname aan de Helleklassieker, maar is gezien zijn kwaliteiten en de omstandigheden meteen favoriet. Met Silvan Dillier, tweede in 2018, heeft hij een ervaringsdeskundige naast zich in de ploeg.
De formatie van Deceuninck-Quick Step heeft voorts niet één grote favoriet, maar wel verschillende ijzers in het vuur met Yves Lampaert, Florian Sénéchal, Zdenek Stybar en Kasper Asgreen. Tot slot mag verwacht worden dat Peter Sagan samen met zijn Duitse ploegmaat Nils Politt zich zal mengen in de strijd, net zoals het duo Mads Pedersen en Jasper Stuyven.
Gilbert: "Wordt atypische koers"
De editie van 2021 gaat over 257,7 km, waarvan 55 km kasseien, verspreid over 30 stroken. Door de coronapandemie vindt de wedstrijd plaats in oktober en niet in april, een weekje na de Ronde van Vlaanderen. “Het wordt een atypische koers, zo een week na het wereldkampioenschap in plaats van een week na de Ronde van Vlaanderen”, blikte titelverdediger Philippe Gilbert de voorbije dagen vooruit. “Ik denk dat veel renners nu niet goed weten wat ze ervan moeten verwachten. Andere jaren heb je in de andere voorjaarsklassiekers al wel kunnen voelen hoe de benen zijn, nu zullen weinig renners stellig durven beweren dat ze bij de eerste vijf gaan eindigen. Het is ook het einde van het seizoen en het lichaam is moe. De renners die aan het WK hebben deelgenomen, zullen hier zeker niet in het nadeel zijn. Ik denk zelfs dat het een goede voorbereiding was.”
© BELGA Goeiemorgen!
Goeiemorgen beste wielerliefhebber, welkom bij de liveblog voor Parijs-Roubaix! De renners beginnen eraan om 11u08, maar ook vóór de start zit u hier op de eerste rij voor de laatste ontwikkelingen!