Bekijk belangrijke updates
  1. 23/11/2021

    Anderhalve meter afstand weer verplicht in Nederland

    Het is in Nederland vanaf morgen weer verplicht om 1,5 meter afstand te houden. Tut nu toe was dat enkel een 'dringend advies'.

    De verplichting geldt niet voor mensen die tot één huishouden behoren. Ook op plekken waar het coronatoegangsbewijs gevraagd wordt, is afstand houden niet verplicht. Er zijn ook plaatsen waar het niet goed mogelijk is om 1,5 meter uit elkaar te blijven. Daar kunnen andere maatregelen gelden, zoals een mondmaskerplicht.

    Verplicht afstand houden is een van de maatregelen die de regering anderhalve week geleden aankondigde om de snelle opmars van het coronavirus te vertragen. Er werd toen ook besloten om openingstijden van onder meer winkels en horeca in te perken. Publiek bij sportwedstrijden werd geweerd.

    Instanews image
    © AFP
  2. 23/11/2021

    Speciale telefoonlijn in Nederland voor wie twijfelt aan coronaprik

    Wie in Nederland twijfelt over een coronavaccinatie kan vanaf morgen met een speciale telefoonlijn bellen. Het Erasmus Medisch Centrum (MC) in Rotterdam opent in samenwerking met huisartsen de Vaccinatie Twijfel Telefoon.

    Sommige mensen twijfelen vanwege medische redenen. Vooral zwangeren, mensen met een kinderwens, allergie of auto-immuunziekte hebben veel vragen over bijwerkingen van de vaccins. Die vragen gaan soms over zulke specifieke situaties dat antwoorden op de websites van officiële instanties niet te vinden zijn.

    Bovendien wordt er "veel foute informatie" verspreid over de coronavaccinaties, aldus initiatiefnemer Robin Peeters. Door die combinatie van factoren zijn er nog steeds veel mensen die twijfelen over een vaccinatie. "Om mensen goed te informeren en een plek te geven waar ze met hun vragen heen kunnen, starten we nu een telefoonlijn", aldus de internist.

    De Vaccinatie Twijfel Telefoon is bereikbaar op woensdag en vrijdag van 08.30 uur tot 13.30 uur. Wie belt, krijgt medische professionals of medische studenten aan de lijn. "Ze zijn allen op de hoogte van de nieuwste wetenschappelijke inzichten", klinkt het.

    Instanews image
    © ANP
  3. 23/11/2021

    Antwerpse gouverneur ziet geen heil in Oost-Vlaamse maatregelen

    In Antwerpen lijkt een verbod op fuiven en feesten zoals in Oost-Vlaanderen niet van til. “Het virus is zo alom verspreid dat één maatregel het niet gaan oplossen”, zegt gouverneur Cathy Berx aan onze redactie. “De verspreiding van het virus kan je niet alleen toeschrijven aan feestjes. Het virus is overal en één maatregel zal dus niet volstaan.” Berx geeft wel nog mee dat het organiseren van fuiven in de huidige context “heel onverstandig” is.

    “Ook in onze provincie stijgen de besmettingen sterk. Vooral in lagere scholen, bij gezinnen en in bedrijven. Mijn grote zorg is dat er zoveel taken afgewend worden op huisartsen dat zij niet meer bereikbaar zijn voor andere mensen met gezondheidsklachten. Mensen mogen hun zorg niet uitstellen”, aldus nog Berx.

    Morgen zitten alle gouverneurs samen met het Nationaal Crisiscentrum om de coronasituatie in de verschillende provincies te bespreken.

  4. 23/11/2021

    Verplichte coronavaccinatie voor Duits leger

    Het Duitse leger zal een coronavaccinatie verplichten, als eerste instantie in het land. Het ministerie van Defensie en een afvaardiging van het personeel hebben besloten de prik tegen het coronavirus op te nemen in de lijst verplichte inentingen, melden Duitse media.

    Defensieminister Annegret Kramp-Karrenbauer had herhaaldelijk nadrukkelijk gepleit voor een vaccinatieplicht. "Een volledige immunisatie van de soldaten is steeds meer in ons belang", aldus een woordvoerder. De militairen van de Bundeswehr moeten zich nu bijvoorbeeld al laten prikken tegen tetanus of, bij inzet in bepaalde gebieden, tegen gele koorts. Een weigering kan worden bestraft.

    Instanews image
    © EPA — Militairen van het Duits leger op een luchtbasis in het Duitse Wunstorf.
  5. 23/11/2021

    Nederlandse Raad van State tikt regering op vingers voor jojobeleid

    De Nederlandse Raad van State waarschuwt de Nederlandse regering niet steeds coronaregels los te laten om ze daarna weer in te voeren. Een dergelijk "jojo-effect" leidt tot verwarring bij burgers, waardoor ze zich minder goed aan de coronaregels houden.

    Een dergelijk jojobeleid leidt niet alleen tot teleurstelling, maar tast ook de geloofwaardigheid van de regering aan, aldus de Raad van State. Het kan zelfs tot het tegenovergestelde effect leiden dat de druk op de zorg verder toeneemt.

    De Nederlandse regering liet eind september zo goed als alle coronaregels los, maar moest daar in november weer op terugkomen. Inmiddels moeten horeca en supermarkten weer om 20 uur de deuren sluiten en niet-essentiële winkels nog eerder. Vooralsnog neemt de regering in de eerste week van december het besluit of er meer regels nodig zijn, maar aftredend premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge waarschuwden maandag dat er mogelijk al eerder strengere regels nodig zijn als de basisregels niet beter worden nageleefd. 

    Instanews image
    © ANP — Drukte in een winkelstraat in Amsterdam. Door de oplopende besmettingscijfers voelt het kabinet zich genoodzaakt om maatregelen te nemen.