Jonge dokters trekken in open brief aan alarmbel: "De huisarts is op"
Jong Domus, de vereniging van jonge huisartsen in ons land, trekt aan de alarmbel. In een open brief benadrukt de vereniging dat het voor huisartsen onhaalbaar is om het hoofd boven water te houden tijdens deze vierde coronagolf. "We willen terug naar onze zorgtaken, het is genoeg geweest", klinkt het.
Het is niet de eerste hartenkreet van de huisartsen, maar ze benadrukken in de open brief dat er niet voldoende naar hen geluisterd wordt. "Reeds een maand geleden heeft Domus Medica alarm geslagen. Het voelt als een slag in het gezicht dat er zo traag gereageerd wordt vanuit de politiek", aldus de huisartsen.
De artsen klagen verder aan dat de administratieve overlast de spuigaten uitloopt. "Testen regelen, codes aanmaken, quarantaine-attesten opstellen, het 'juiste' ziektebriefje doorsturen. Dat zijn niet de taken van de huisarts. We willen terug naar onze zorgtaken. Dit is van belang voor het welzijn van onze huisartsen, het voortbestaan van ons huisartsenberoep en voor de kwaliteitsvolle en tijdige zorg die elk van onze patiënten verdient."
Concreet vragen de huisdokters om ervoor te zorgen dat Covid-testing en administratie volledig parallel komen van de huisarts en om werk te maken van testcentra met een vrije inloop. Enkel wie ernstig ziek is of een lichamelijk onderzoek wil, zou door de huisarts gezien moeten worden, klinkt het verder.
Uit recente bevragingen van huisartsenvereniging Domus Medica bij 1.169 huisartsen blijkt dat 10 procent van de huisartsen overweegt te stoppen met hun beroep. Meer dan de helft (55 procent) geeft aan deze werksituatie niet meer langer dan enkele weken te kunnen volhouden.
Ongevaccineerden mogen niet meer op restaurant of naar de bioscoop in Italië
In Italië zijn restaurants, bioscopen, theaters, discotheken en stadions vanaf 6 december niet langer toegankelijk voor ongevaccineerden. Dat heeft de regering van premier Mario Draghi beslist.
Draghi zei de situatie in Italië beter is dan in de rest van Europa, maar de situatie "verslechtert traag maar gestaag".
Tot nu toe mogen mensen met een negatief testresultaat wel nog naar de restaurants, bioscopen, theaters, discotheken en stadions, maar dat verandert binnenkort. Dan mag je enkel binnen als je gevaccineerd bent of als je de afgelopen zes maanden besmet was met het coronavirus en ondertussen genezen bent. De nieuwe maatregelen gaan vanaf 6 december in en gelden zeker tot 15 januari.
Draghi verdedigde de maatregelen met de waarschuwing dat een nieuwe lockdown het herstel na de economische recessie van vorig jaar teniet kan doen. "Ik hoop dat we een goede kerst zullen hebben, dat zal zeker het geval zijn voor gevaccineerden", zei hij.
Daarnaast besloot de regering dat boosterprikken beschikbaar worden voor iedereen boven de 18 jaar. Nu kunnen alleen mensen boven de 40 die extra vaccins halen. De vaccinatiegraad in Italië is relatief hoog. Ongeveer 75 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd.
De derde prik van het coronavaccin wordt vanaf 15 december verplicht voor leraren, agenten en militairen. Voor zorgpersoneel geldt dat al.
© Photo News — De Italiaanse premier Mario Draghi. Nissan annuleert deelname aan autosalon in 2022
Nissan gaat begin volgend jaar niet deelnemen aan de Brussels Motor Show als gevolg van de huidige coronasituatie. Dat heeft het automerk laten weten.
Hoewel Nissan erkent dat organisator Febiac uitgebreide maatregelen heeft genomen om de Covid-19-risico's tijdens de show te beperken, besloot het toch om zich terug te trekken. Op die manier wil het automerk eventuele risico's voor werknemers, leveranciers en partners minimaliseren, luidt het in een mededeling.
"De Brussels Motor Show is altijd een belangrijke datum op de automotive kalender in België, dus de beslissing om niet langer deel te nemen was niet gemakkelijk. (...) We kijken ernaar uit om ons volledige gamma tentoon te stellen op de editie 2023 van het Autosalon van Brussel", aldus Nissan.
Het autosalon vindt in 2022 plaats van 15 tot 23 januari in Brussels Expo.
© REUTERS Erika Vlieghe: "Gezondheidszorg kraakt"
Erika Vlieghe, infectiologe aan het UZA en voorzitter van de expertengroep GEMS, waarschuwde vanavond tijdens Het journaal van VRT dat de gezondheidszorg al weken in zijn voegen kraakt.
"De huisartsen zeggen al weken dat ze het niet meer trekken, de contacttracers hebben de grootste moeite om hun werk te doen en in de ziekenhuizen is het stilaan ondraaglijk", aldus Vlieghe. "Het hele systeem kraakt al weken, de vraag is hoever we dit uit de hand willen laten lopen."
Vlieghe stelt dat de gezondheidszorg erg onder de indruk is van de kracht van de deltavariant. Voldoen de huidige maatregelen wel? "Dat zijn politieke beslissingen en discussies", zegt ze. "Dit is de vierde golf, de vierde keer dat dit ons overkomt."
© VTM NIEUWS — Infectiologe Erika Vlieghe Viroloog Marc Van Ranst beantwoordt lezersvragen
Er liggen op dit moment meer dan 650 Covid-patiënten op intensive care, het hoogste aantal sinds 12 mei. Daarnaast is er sprake van bijna 16.000 besmettingen per dag. Op dit moment zijn de cijfers het hoogst in Vlaanderen. Hoe komt dat? En zullen de slechte cijfers onze eindejaarsfeesten beïnvloeden? Viroloog Marc Van Ranst beantwoordt de meest gestelde lezersvragen bij VTM NIEUWS.
© VTM NIEUWS Vandenbroucke verwacht nog enkele moeilijke weken: "Als het slecht blijft gaan, hebben we niet veel tijd om ons te beraden over bijkomende maatregelen"
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) verwacht dat ons nog een aantal moeilijke weken te wachten staan. Dat zei hij vandaag in de Kamer. "De cijfers zijn niet goed", zei hij. "Als het slecht blijft gaan hebben we niet veel tijd om ons te beraden over bijkomende maatregelen."
Blijven de cijfers echter stijgen, dan zullen er allicht snel bijkomende maatregelen nodig zijn, zei de Vooruit-vicepremier ook. "Er is een enorm sterke dynamiek van stijgende besmettingen, vooral in Vlaanderen, die absoluut zorgwekkend is. We zien stijgende opnames in de ziekenhuizen met hun weerslag op de afdelingen intensieve zorg, we zien dat de huisartsgeneeskunde onder een ongelooflijke druk staat om niet te zeggen dat die bijna kapseist. Als het slecht blijft gaan, hebben we niet veel tijd om ons te beraden over bijkomende maatregelen", klonk het.
Ook Verlinden sluit bijkomende maatregelen niet uit. "Als de cijfers blijven stijgen moeten we voorzichtig zijn en is het onze verantwoordelijkheid om, hoe onprettig ook, die voorzichtigheid waar te maken in de maatregelen die we met elkaar afspreken", zei de CD&V-politica.
© BELGA — Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) Slovakije gaat vanaf morgen twee weken op slot
Na zijn buurland Oostenrijk voert Slovakije een lockdown in. Het land gaat vanaf morgen twee weken op slot. In tegenstelling tot eerdere plannen komen er geen vrijstellingen voor mensen die zijn gevaccineerd.
Onder meer restaurants en niet-essentiële winkels moeten sluiten, zei minister van Economie Richard Sulik. Scholen kunnen open blijven, op voorwaarde dat er regelmatig wordt getest. Het blijft ook mogelijk om te gaan werken, maar vanaf maandag zullen er verplichte tests zijn.
Slovakije kent de snelste toename ter wereld van het aantal besmettingen. In het land van 5,5 miljoen inwoners werd dinsdag voor het eerst de drempel van 10.000 nieuwe besmettingen in 24 uur tijd overschreden. De ziekenhuizen kunnen de stroom patiënten niet langer aan. Minder dan de helft van de bevolking heeft een coronavaccinatie gehaald.
© ap — Onder meer restaurants en niet-essentiële winkels moeten sluiten, zei minister van Economie Richard Sulik. Kleine vijf procent van Vlaamse kinderopvang is gesloten
Van alle locaties voor kinderopvang in Vlaanderen is momenteel 4,1 procent gesloten door kinderen of personeel dat een coronabesmetting heeft opgelopen of in quarantaine zit. Dat blijkt uit cijfers van Kind en Gezin. De sluitingen zijn stabiel verspreid over de vijf provincies, er is geen regio die erboven uitsteekt.
Het cijfer van 4,1 procent gaat zowel over opvang door onthaalmoeders, door crèches als de buitenschoolse opvang. In de week van 15 november kreeg Kind en Gezin 499 meldingen van opvanglocaties die gedeeltelijk of volledig moesten sluiten. Dat is een sterke stijging tegenover de week ervoor, toen het nog om 354 meldingen ging.
Van die 499 meldingen zijn er 266 die volledig gesloten zijn en 50 gedeeltelijk. Van die 266 volledige sluitingen kwamen er 175 van onthaalgezinnen, 73 kwamen van crèches en drie van buitenschoolse opvang. Vijftien meldingen werden nog niet volledig afgehandeld, dus die zitten niet in de opgesplitste cijfers.
Vlaanderen wil ook 60-65-jarigen versneld uitnodigen voor boosterprik
Vlaanderen wil ook de groep van 60 - tot 65-jarigen versneld uitnodigen voor een boostervaccin, meer bepaald op de plaatsen waar de vaccinatiecentra voldoende capaciteit hebben om dat te doen. Dat heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Lorin Parys (N-VA), Katrien Schryvers (CD&V) en Lise Vandecasteele (PVDA).
"We gaan niet wachten. We moeten dat ook niet doen", reageerde Beke. Volgens de CD&V-minister zijn er in Vlaanderen intussen al zo'n 700.000 boostervaccins gezet en is het de bedoeling dat tegen het einde van dit jaar 2,5 miljoen Vlamingen een boosterprik krijgen.
De Interministeriële Conferentie (IMC) van de ministers van Volksgezondheid buigt zich zaterdag over de concrete uitrol van de boosterprik voor de algemene bevolking.
© BELGA — Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) Waalse arts die vaccinatiecertificaten vervalste, had ook Vlaamse patiënten
De Waalse arts die zowat 2.000 valse vaccinatiecertificaten zou hebben verstrekt, had ook 539 Vlaamse patiënten. Dat werd door het Agentschap Zorg en Gezondheid bevestigd aan VTM Nieuws.
Provinciegouverneurs vragen om vervroegd Overlegcomité en verstrengingen
Het Overlegcomité van de federale en regionale regeringen moet vroeger samenkomen. Dat vragen de tien gouverneurs van ons land na hun vergadering in de nationale crisiscel. Aanleiding is de toenemende druk op de ziekenhuizen en de mathematische modellen die nog niet meteen een daling van de epidemie voorspellen. "We zitten op alarmniveau vijf. We pleiten dan ook voor uniforme maatregelen over het hele land om de curve naar beneden te krijgen", zegt West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé (CD&V). "Er is sprake van een versnelling van de cijfers. We moeten snel handelen om nog iets van Kerstmis en nieuwjaar te maken." Daarnaast vragen de gouverneurs om een versnelde boosterprik voor iedereen. "Die extra bescherming kan meehelpen", volgens Decaluwé.
Normaal gezien is een volgend Overlegcomité pas voor begin januari voorzien, nadat er afgelopen zaterdag nog maar nieuwe maatregelen ingingen.
© HLN LIVE — Provinciegouverneur Carl Decaluwé Verlinden: "Ga niet als schoonmoeder alle lokale maatregelen tegen het licht houden"
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft er "het volste vertrouwen in" dat de lokale besturen en provinciegouverneurs "in eer en geweten maatregelen nemen die proportioneel, gepast en doelmatig zijn om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan". Dat zei ze namiddag in de Kamer. "Ik ga niet als een schoonmoeder al die maatregelen tegen het licht houden."
De federale regering en de deelstaten legden vorige week in het Overlegcomité nieuwe maatregelen op om het coronavirus in te dijken. Lokale besturen en provinciegouverneurs kunnen echter zelf beslissen om bijkomende maatregelen op te leggen als ze dat nodig achten. De burgemeester van Knokke besliste nog voor het Overlegcomité bijeenkwam om een verbod op binnenactiviteiten op te leggen, Oost-Vlaams gouverneur Carina Van Cauter liet zich gisteren opmerken door een verbod op te leggen op fuiven en dansfeesten zonder professionele omkadering.
Van Cauter krijgt voor die beslissing onder meer kritiek van de Vlaamse Jeugdraad en de jeugdbewegingen. Verschillende Kamerleden uitten vanmiddag hun bezorgdheid in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken, waar minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) de coronasituatie kwamen toelichten. Verlinden benadrukte dat ze er "het volste vertrouwen" in heeft dat de lokale besturen "in eer en geweten maatregelen nemen die proportioneel, gepast en doelmatig" zijn om verdere verspreiding tegen te gaan.
© Photo News — Minister Annelies Verlinden Dan toch deels controle coronapas op Wintergloed Brugge
De stad Brugge zou dan toch deels controle voeren op de coronapas op het lichtparcours Wintergloed. Dat bevestigt burgemeester Dirk De fauw (CD&V) woensdag. De stad maakt woensdagmiddag haar voorstel over aan gouverneur Carl Decaluwé. Die laatste had begin deze week nog geëist dat er gebruik moet gemaakt worden van het Covid Safe Ticket (CST) op Wintergloed. Lees meer.
© BELGA — Archiefbeeld. Wintergloed bracht vorig jaar heel wat volk op de been. Geen vervolging in strafrechtelijk onderzoek corona-uitbraak Oostenrijks skioord Ischgl
Het openbaar ministerie heeft het strafrechtelijk onderzoek naar de corona-uitbraak in het Oostenrijkse skioord Ischgl in het voorjaar van 2020 zonder gevolg geklasseerd. "Er is geen bewijs dat iemand opzettelijk iets had gedaan of nagelaten dat zou hebben geleid tot een hoger infectierisico", klinkt het woensdag in een mededeling.
Ischgl vormde in maart 2020 een coronahotspot in Europa, van waaruit het coronavirus zich over het continent verspreidde. Na de uitbraak werden alle reizigers in allerijl huiswaarts gestuurd. De autoriteiten werden verweten te laat en niet doortastend genoeg te hebben ingegrepen, maar worden dus niet vervolgd.
Dit strafrechtelijk onderzoek staat los van de civiele rechtszaken waarin verschillende slachtoffers en hun families schadevergoedingen eisen.
© REUTERS Gemeentelijke Basisschool in Zingem sluit na meer dan 50 corona-besmettingen
De lokale crisiscel heeft vandaag beslist om de gemeentelijke basisschool De Bosrank aan het Kerkplein in Zingem wegens een grote corona-uitbraak volledig te sluiten vanaf donderdag 25 november tot en met woensdag 1 december. Zes leerkrachten en meer dan vijftig leerlingen zijn besmet.
Ministers stroomlijnen verwerking hoogrisicocontacten
Wie besmet is met het coronavirus, zal binnenkort zelf zijn hoogrisicocontacten online kunnen doorgeven. En wie via Coronalert wordt verwittigd van een hoogrisicocontact, zal zichzelf online kunnen registreren en op die manier sneller een testcode krijgen. Dat hebben de ministers van Gezondheid woensdag beslist tijdens hun interministeriële conferentie, zegt Karine Moykens, die het Interfederaal Comité Testing and Tracing voorzit.
Een besmet persoon moet momenteel wachten tot hij wordt gecontacteerd door het contact center. Binnenkort zal je een sms krijgen met daarin een link naar een tool op de website mijngezondheid.be, waar de besmette persoon zelf de naam en gsm-nummer of mailadres van zijn hoogrisicocontacten kan ingeven. Op die manier kunnen ze snel een testcode opgestuurd krijgen, net als een link om een quarantaine-attest te downloaden.
Op die manier hoeven besmette personen niet meer worden gebeld. Dat zal echter wel nog steeds gebeuren indien blijkt dat een besmet persoon geen contactgegevens doorgeeft, bijvoorbeeld wanneer hij te ziek is, digitaal onvoldoende vaardig is of gewoon nalatig was. Lees meer.
© Photo News Togo en Singapore sluiten aan op Europees digitaal coronacertificaat
De coronacertificaten van Singapore en Togo zijn gelijkwaardig aan dat van de Europese Unie. De coronacertificaten die Togo en Singapore uitreiken zullen daarom vanaf 25 november onder dezelfde voorwaarden aanvaard worden als het Europees coronacertificaat, besliste de Europese Commissie. Omgekeerd zullen de certificaten van de Europese burgers ook aanvaard worden in Togo en Singapore.
Intussen zijn al 51 landen, de 27 Europese lidstaten inbegrepen, aangesloten op het Europese systeem. Togo en Singapore zijn respectievelijk de eerste Sub-Saharaanse en Zuidoost-Aziatische landen die toetreden. Eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders reageert tevreden. "Met de eindejaarsvakanties in zicht wil ik het belang van de tool om het vertrouwen in reizen binnen en buiten de EU te onderbouwen nog eens benadrukken", zegt hij.
Kortrijks bekendste nachtcafé beperkt openingsuren: “Dansen met mondmasker is complete grap”
Nu de uitgaansbuurt in Kortrijk niet met sneltesten mag werken, beperken uitbaters er noodgedwongen hun openingsuren. Zo sluit Kortrijks bekendste dans- en nachtcafé vanaf deze week om 2 uur ’s nachts. “Het nachtleven kan niet opstarten met de verplichte mondmaskers”, zegt zaakvoerder Robbert Vandaele van De Geverfde Vogel. “Laat ons ofwel verplicht sluiten en geef ons steunmaatregelen of geen ons de kans om ons werk op een veilige manier uit te voeren.” Lees meer.
© Henk Deleu — De Geverfde Vogel in Kortrijk. Verplichte telewerkaangifte online beschikbaar
Sinds maandag is telewerk opnieuw verplicht voor alle ondernemingen, en dit voor minstens vier dagen per week. Werkgevers zijn ook verplicht om één keer per maand een telewerkaangifte te doen voor alle werknemers die onder deze maatregel vallen en dat kan nu heel eenvoudig via een onlinedienst op het portaal van de sociale zekerheid. De maatregel werd ingevoerd na het meest recente overlegcomité en is bedoeld als een manier om de vierde coronagolf in te dijken.
In de telewerkaangifte dient de werkgever mee te delen op hoeveel werknemers de aangifte van toepassing is en hoeveel werknemers wegens hun functie niet kunnen telewerken, benadrukt de RSZ.
Sommige sectoren en werkgevers zijn vrijgesteld van de verplichte telewerkaangiftes. Het gaat om werkgevers uit de gezondheidszorg, de politiediensten, de onderwijsinstellingen (met uitzondering van universiteiten en privéscholen), ondernemingen die werken met gevaarlijke stoffen en kmo's waar minder dan vijf personen werken.
Solidariteitsfonds LIVE2020 zamelde al 1 miljoen euro in
LIVE2020, het solidariteitsfonds voor en door de livemuzieksector, heeft sinds de opstart in juni vorig jaar 1 miljoen euro ingezameld door de vrijgevigheid van individuen en bedrijven. In vier steunrondes is ook goed 700.000 euro uitgekeerd, zo maakt het fonds woensdag bekend in een persbericht.
Het solidariteitsfonds biedt sinds anderhalf jaar broodnodige steun aan sectorgenoten - individuen en organisaties - die een duwtje in de rug kunnen gebruiken. In de eerste rondes lag de focus op het toekennen van een extraatje aan de meest zwaar getroffenen in de sector, aan zij die het door de crisis moeilijk hadden om de eindjes aan mekaar te knopen. Nu ligt de focus op het steunen van lokale relance-initiatieven en beloftevolle artiesten die hun liveplannen door corona in het water zagen vallen.