Britse regering wil landelijke boosteroproep via sms'jes
De Britse regering wil burgers via een landelijke oproep op mobiele telefoons aanmoedigen om een boosterprik te halen. Grote telecomproviders is gevraagd een tekstbericht te versturen, bericht The Guardian. Die bedrijven vrezen volgens de krant boze reacties van klanten die kritisch staan tegenover het vaccinatiebeleid.
De krant legde de hand op een conceptversie van het bericht. Dat luidt: "Haal nu je booster. Iedere volwassene heeft een Covid-19-boostervaccin nodig voor bescherming tegen omikron." Lezers wordt vervolgens gevraagd om naar een overheidssite te gaan waar meer uitleg is te vinden.
Volgens The Guardian zijn bedrijven benaderd als EE, O2, Vodafone en Three UK. Die voelen zich volgens een bron binnen de telecomsector enigszins ongemakkelijk bij het verzoek, omdat het gaat om een gevoelig onderwerp. "We gaan het regelen, maar we willen niet dat mensen die het niet eens zijn met de boodschap ons verwijten maken."
In het Verenigd Koninkrijk grijpt het coronavirus weer ongekend snel om zich heen. De autoriteiten maakten vrijdag melding van een recordaantal van ruim 122.000 nieuwe coronabesmettingen. De regering probeert ondertussen op allerlei manieren om gevaccineerde burgers aan te moedigen ook nog een boosterprik te halen, zodat ze beter zijn beschermd.
Tot nu toe bijna 2,5 miljoen boosterprikken gezet in Nederland
Tot dusver zijn er ongeveer 2,5 miljoen boosterprikken gezet in Nederland. Dat laat demissionair coronaminister Hugo de Jonge weten. Daarmee komt de algehele vaccinatiegraad van geboosterde mensen op 16,4 procent.
Afgelopen week zijn er ruim 900.000 boosters gezet. De week daarvoor waren dat er ongeveer 780.000.
Het is de bedoeling alle 18-plussers voor 1 februari geprikt te hebben. De Jonge zei eerder deze week te verwachten dat dit doel wordt gehaald.
De Nederlandse boostercampagne kwam in vergelijking met de rest van Europa laat op gang. In onder meer Denemarken, Duitsland, Ierland en Frankrijk heeft al ongeveer een derde van de hele bevolking een boosterprik gehad.
Ruim 2.000 vluchten in wereld afgelast op kerstavond
De luchtvaartmaatschappijen hebben onder meer door de omikronvariant van het coronavirus wereldwijd meer dan 2.000 vluchten moeten annuleren, waarvan bijna een kwart in de Verenigde Staten. Volgens de website Flightaware waren vrijdag om 16.40 uur Belgische tijd al zeker 2.116 vluchten geannuleerd, waarvan 499 internationale of binnenlandse vluchten in de VS.
Donderdag werden volgens de website 2.231 vluchten afgelast.
Talrijke luchtvaartmaatschappijen haalden als hoofdoorzaak de nieuwe golf in de pandemie aan, die bemanningen van de vliegtuigen treft.
Nederland verzwaart quarantaineregels voor alle nauwe contacten
Vanaf nu moeten alle nauwe contacten van een besmet persoon in Nederland weer in quarantaine, ook als ze gevaccineerd zijn of eerder een coronabesmetting hebben meegemaakt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigt vandaag dat de regels zijn aangescherpt.
Het advies luidt nu dus dat alle huisgenoten en nauwe contacten tien dagen in quarantaine moeten. Als iemand langer dan vijftien minuten op minder dan 1,5 meter is geweest, wordt diegene een nauw contact genoemd. Wel mag deze quarantaine nog steeds beëindigd worden op dag vijf na een negatieve test. Deze regels gelden ook voor kinderen van 0 tot 4 jaar, die eerder nog niet onder deze richtlijn vielen.
De boosterprik zou beter moeten beschermen tegen de omikronvariant. Toch geldt de nieuwe richtlijn ook voor mensen die al een boosterprik hebben ontvangen, zegt de woordvoerder van het RIVM vandaag. Of dit in de toekomst nog verandert, weet hij niet.
Pakweg 1 op de 10 Londenaren had zondag Covid-19
Ongeveer een op de tien Londenaren was zondag besmet met het coronavirus, meldt het Britse bureau voor de statistiek ONS op basis van nieuwe schattingen. De nieuwe cijfers laten zien dat de omikronvariant van het coronavirus bezig is met een forse opmars. In Londen wonen ruim 8,5 miljoen mensen.
Groot-Brittannië breekt de afgelopen dagen record op record als het gaat om nieuwe coronabesmettingen. Vrijdag stokte de teller op 122.186 gevallen, ruim 2.000 meer dan op donderdag. Volgens het ONS-rapport was 1 op de 35 Britten geïnfecteerd tussen 13 en 19 december, fors meer dan de schatting van 1 op 45 in de week tot 16 december die op donderdag werd bekendgemaakt.
Veel bedrijven in Groot-Brittannië kampen met personeelstekorten door het hoge aantal coronabesmettingen. Ziekenhuizen waarschuwen voor de grote gevolgen van de nieuwe besmettingsgolf. Door de snelle opmars van de omikronvariant zijn de afgelopen week ruim 675.000 nieuwe gevallen vastgesteld. Desondanks heeft de regering van premier Boris Johnson woensdag de quarantaineperiode verkort van tien naar zeven dagen.
Terwijl de regeringen in Schotland, Wales en Noord-Ierland al nieuwe gedetailleerde coronamaatregelen hebben uitgewerkt die na Kerstmis zullen komen, plant Johnson nog geen aankondigingen na 25 december. Wel heeft de Britse regeringsleider gewaarschuwd dat nieuwe beperkingen na de vakantie niet zijn uitgesloten.
© Getty Images Franstalige mensenrechtenliga en culturele wereld trekken naar Raad van State
De Franstalige Ligue des droits humains (LDH) en verschillende organisaties uit de culturele wereld hebben beslist om naar de Raad van State te gaan in verband met de beslissing van het Overlegcomité tot sluiting van de concertzalen. Dat is vernomen van Olivia Venet, voorzitster van de LDH.
De organisatie dient een verzoek tot schorsing van de maatregel in. Bedoeling is om al volgende week een arrest te krijgen, gelet op de urgentie voor de sector. De argumentatie van de verzoekers is gebaseerd op twee rechtsbeginselen: de vrijheid van toegang tot cultuur en het gebrek aan proportionaliteit van de genomen maatregelen.
Het Overlegcomité besliste woensdag om theaters en bioscopen te sluiten vanaf zondag. De maatregel veroorzaakte groot ongenoegen in de culturele sector, die al bijna twee jaar zwaar getroffen wordt door de coronamaatregelen. Bovendien werd er de afgelopen maanden fors geïnvesteerd om een goede luchtkwaliteit te verzekeren in de zalen.
Verschillende theaters en bioscopen, maar ook culturele centra, hebben trouwens aangekondigd dat ze ook na zondag open zullen blijven. De culturele sector houdt zondagnamiddag een vreedzame betoging op de Kunstberg in Brussel.
Nederland geeft goedkeuring voor Novavaxvaccin met eiwitten
Nederlanders kunnen binnenkort voor hun coronavaccinatie ook kiezen voor het eiwitvaccin Nuvaxovid van fabrikant Novavax. Dat heeft de Nederlandse ontslagnemende minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge bekendgemaakt. De Jonge verwacht op z'n vroegst eind februari of begin maart de eerste levering van het eiwitvaccin.
Voor het vaccin van Novavax zijn twee prikken nodig met daartussen drie weken. Het vaccin bevat een nagemaakt 'spike-eiwit' van het coronavirus. Dit zijn uitsteeksels van het virus waar het immuunsysteem op reageert.
Plafond voor vergoeding van vrijwilligers wordt verhoogd
Wegens het boostervaccin is de vaccinatiecampagne verlengd tot de lente van 2022. De vaccinatiecentra doen het liefst beroep op de vrijwilligers die al van bij de start van de campagne betrokken zijn. Zijn zouden dus langer actief blijven dan voorzien. Daarnaast is de zorgsector ook zwaarder belast door de vierde golf van de pandemie. Daardoor dreigden heel wat vrijwilligers volgend jaar snel aan hun maximale vergoedingsplafond te raken. Daar is nu een mouw aan gepast.
Het maximale bedrag van de jaarlijkse forfaitaire vergoeding voor vrijwilligers wordt in 2022 verhoogd van 1.416,16 euro tot 2.600,90 euro, zo meldt minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke. De vrijwilligers die een dagelijkse vergoeding van hoogstens 35,41 euro krijgen, kunnen 74 dagen in plaats van 40 dagen actief zijn.
Kamer debatteert binnenkort uitvoerig over verplichte vaccinatie
De Kamer zal na het eindejaarsreces een breed debat voeren over de verplichte vaccinatie en de coronapas (CST). Dat heeft Kamervoorzitter Eliane Tillieux (PS) aangekondigd.
In verschillende Europese landen komen de verplichte vaccinatie en de invoering van een vaccinatiepas ter tafel als middel om de epidemie het hoofd te bieden. Dat zijn bijzonder delicate kwesties, die op een serene en genuanceerde manier besproken moeten worden en een groot debat verdienen, stelt Tillieux in een mededeling.
"Een Kamerdebat over fundamentele waarden als de individuele vrijheid en de solidariteit, en de complementariteit ervan als het gaat om de volksgezondheid, is zeker bijzonder zinvol", sluit de Kamervoorzitster af.
Cultuurminister van Franse Gemeenschap wil cultuursector te hulp staan
De minister van Cultuur in de Franse Gemeenschap, Bénédicte Linard (Ecolo), wil de hulp aan de cultuursector versterken.
"Financiële hulp is onontbeerlijk in deze erg extreme context voor de cultuur. Die zal nooit het recht op werk voor artiesten en medewerkers in de sector vervangen, noch de maanden werk en de geannuleerde voorstellingen", stelt de minister in een mededeling.
De steun, waarvan het bedrag nog niet vastligt, komt bovenop de 100 miljoen euro die de Franse Gemeenschap al heeft uitgetrokken om de culturele actoren te helpen.
© Facebook — Bénédicte Linard Cafésporten en kansspelen niet meer toegelaten op café
Wie op café gaat, zal vanaf zondag niet meer mogen dartsen of een gokje wagen aan een automaat. Cafésporten en kansspelen zijn dan niet langer toegestaan op café. Dat blijkt uit het koninklijk besluit met de jongste aanscherpingen van de coronaregels.
Het Overlegcomité vrijwaarde woensdag de horecasector. Cafés en restaurants mogen dus open blijven volgens de reeds geldende regels. Ze moeten ook in de eindejaarsperiode om 23 uur de deuren sluiten en het Covid Safe Ticket blijven hanteren. Voorts blijft het mondmasker er verplicht en mag je met maximaal zes aan een tafel zitten.
Task Force COVID Therapeutics beveelt aankoop 20.000 flacons coronamedicijn sotrovimab aan
De Task Force COVID Therapeutics, die zich in opdracht van de federale regering buigt over de aankoop van coronamedicijnen, raadt ons land nu aan om 20.000 flacons van het coronageneesmiddel sotrovimab aan te kopen, terwijl de Task Force aanvankelijk de aankoop van 5.000 flacons geadviseerd had. Dat meldt woordvoerster Karin Rondia.
De leden van de Task Force schatten dat de vraag naar sotrovimab de komende weken en maanden zal stijgen. Nieuwe data tonen immers aan dat sotrovimab het enige monoklonaal antilichaam dat is goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie en dat zijn werkzaamheid blijft behouden tegen de omikronvariant van het coronavirus.
"Daarom adviseert de Task Force de Belgische overheid om over te gaan tot de aankoop van 20.000 flacons sotrovimab en om maandelijks de noodzaak voor toekomstige aankopen te evalueren", klinkt het. De FOD Volksgezondheid zal inzicht verschaffen in het reële verbruik van sotrovimab.
Een evaluatie is volgens de Task Force nodig om een geïnformeerde beslissing te nemen over de adequate doelgroep voor de behandeling van Covid-19 met monoklonale antilichamen, om ook de kosteneffectiviteit in rekening te brengen.
© GSK — Het Covid-geneesmiddel Sotrovimab van farmareus GSK. Agentschap Digitaal Vlaanderen: "Vergeet je Covid-certificaat niet te downloaden na je herhalingsvaccinatie"
Heb je een reis gepland en kreeg je een herhalingsvaccinatie, vergeet dan zeker niet het nieuwe certificaat te downloaden in de app CovidSafeBE of via een van de websites. Dat zegt het agentschap Digitaal Vlaanderen. Het certificaat van je boosterprik verschijnt niet automatisch in de CovidSafeBE app.
Je moet onderaan op de knop "Controleer op nieuwe certificaten" drukken en aanmelden via Itsme of eHealth. Het certificaat is binnen de 2 tot 7 dagen na de registratie van het vaccinatiecentrum beschikbaar in de app. De certificaten zijn ook te downloaden via de websites van Mijn Burgerprofiel, Mijn Gezondheid, MyHealthViewer of Helena. Je kan ook via het automatische menu van de helpdesk op 078/78 78 50 (Vlaanderen) of 02/214 19 19 (Brussel) het certificaat per post aanvragen.
De coronacertificaten zijn ontworpen om vlot en veilig te kunnen reizen in de Europese Unie. De certificaten bewijzen dat iemand gevaccineerd is, hersteld is van Covid-19 of negatief getest is. Sommige Europese landen, waaronder Oostenrijk, vragen aan inkomende reizigers nu al naar het certificaat van je herhalingsvaccinatie, de zogenaamde "booster".
© Photo News — Illustratiebeeld. Ook de casino's en wedkantoren moeten de deuren sluiten
Vanaf zondag moeten ook de casino's de deuren sluiten, net als de speelautomatenhallen en de wedkantoren. Dat is verduidelijkt in het koninklijk besluit met de nieuwste coronamaatregelen.
Na het Overlegcomité afgelopen woensdag was al aangekondigd dat de binnenruimten van inrichtingen, of onderdelen van inrichtingen, die behoren tot de culturele, feestelijke, recreatieve of evenementensector zullen moeten sluiten voor het publiek. De meeste betrokken zaken waren al bekend, maar de regel geldt dus ook voor de casino's, de speelautomatenhallen en de wedkantoren. Dat verduidelijkt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.
Vanaf zondag nog enkel met twee naar kermis of markt, tenzij het een kerstmarkt is
Wie naar de markt gaat, zal vanaf zondag maar per twee ontvangen worden. Dat blijkt uit het koninklijk besluit dat de jongste verstrengingen van de maatregelen tegen het coronavirus bevat. De regel geldt ook voor jaarmarkten, braderijen, brocante- en rommelmarkten, en kermissen, meldt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.
Bezoekers van markten, waaronder jaarmarkten, braderijen, brocante- en rommelmarkten, en kermissen, "mogen maximaal per twee ontvangen worden". Kinderen tot en met twaalf jaar en begeleiders van personen die nood hebben aan begeleiding worden daarbij niet meegeteld. "Groepen van meer dan twee personen zijn toegelaten voor zover die personen behoren tot hetzelfde huishouden."
Voor alle duidelijkheid: de kerstmarkten vallen niet onder deze regels, maar onder die voor publieke evenementen.
© Klaas De Scheirder/Photo News — Wie naar de markt gaat, zal vanaf zondag maar per twee ontvangen worden. Omikronvariant verantwoordelijk voor 41 procent van alle besmettingen in ons land
De omikronvariant van het coronavirus zet zijn opmars voort. De variant is inmiddels verantwoordelijk voor bijna de helft van alle besmettingen in België. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die de Franstalige viroloog Emmanuel André deelt op Twitter.
Verwacht wordt dat omikron dit weekend al verantwoordelijk zal zijn voor de helft van de besmettingen. Dat werd gezegd tijdens de wekelijkse persconferentie van Sciensano.
Momenteel blijken zowat 3.000 mensen per dag besmet met de omikronvariant. Een week geleden waren dat er nog 700. Op een week tijd is dat aantal dus verviervoudigd.
© Photo News — Illustratiebeeld. Lockdown Chinese stad Xi'an zet druk op Chinese beurzen
De aandelenbeurzen in China staan in het rood. De lockdown in de Chinese stad Xi'an zet de koersen op de beurzen in Shanghai en Shenzhen onder druk. Verschillende bedrijven melden dat hun activiteiten door de maatregelen in de stad met 13 miljoen inwoners worden geraakt. Zo verloor de producent van elektrische voertuigen BYD zowel in Shenzen als in Hongkong aan beurswaarde. Door de lockdown ligt de productie in de fabriek in Xi'an stil.
Verder kennen fondsen voor hernieuwbare energie, zoals bedrijven actief met zonne-energie, verlies. Volgens kenners maakten beleggers winst na de sterke opmars dit jaar, geholpen door de groene stimulus vanuit Peking. Aandelen van in Hongkong genoteerde gokbedrijven staan juist bij de winnaars. Die sector profiteert van een positieve uitkomst van een hoorzitting over de verlenging van licenties in de gokstad Macau.
De handelsvolumes liggen veel lager dan normaal. Ook gelden in veel markten beperkte openingstijden. De beurs in Hongkong sloot na een halve sessie 0,1 procent hoger. Shanghai verloor 0,8 procent. Shenzhen noteerde 1,1 procent in min.
Veel Amerikaanse vluchten op kerstavond geannuleerd wegens omikron
De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen United Airlines en Delta Air Lines hebben samen ruim 200 vluchten op kerstavond geannuleerd. Als reden geven de luchtvaartmaatschappijen dat veel bemanningsleden besmet zijn met de omikronvariant.
Dagelijks vliegen er duizenden vliegtuigen over de Verenigde Staten, maar door de annuleringen zullen op het laatste moment toch reizigers stranden.
Delta-topman Ed Bastian stelde eerder deze week aan de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC voor om de verplichte quarantaine voor volledig gevaccineerden te verkorten van 10 naar 5 dagen na een besmetting. Dat zou ervoor zorgen dat minder personeel thuis moet blijven.
© REUTERS 55 coronabesmettingen op cruiseschip uit Florida
Op een cruiseschip dat zaterdag uit de Amerikaanse staat Florida was vertrokken, hebben 55 mensen positief getest op het coronavirus. Zowel passagiers als bemanningsleden zijn besmet geraakt. Dat meldt Royal Caribbean International, de eigenaar van het schip.
Wegens de besmettingen heeft het schip geen toelating gekregen om aan te meren op de Caraïbische eilanden Curaçao en Aruba, de laatste twee haltes van de achtdaagse reis. De 'Odyssey of the Seas' blijft op zee en zal op 26 december terugkeren naar Fort Lauderdale in Florida.
Het schip heeft in totaal 3.587 passagiers en 1.599 bemanningsleden aan boord, zo schrijft de krant USA Today. Volgens Royal Caribbean International zijn alle 55 besmette personen gevaccineerd tegen het coronavirus. Ze vertonen weinig tot geen symptomen.
© Sina Schuldt/dpa — De 'Odyssey of the Seas' moet zijn laatste twee haltes skippen. Nieuwjaarsviering op Times Square in New York met minder mensen
Het traditionele oudejaarsfeest op het wereldberoemde Times Square in New York wordt "drastisch teruggeschroefd". Burgemeester Bill de Blasio, die vorige maand nog aankondigde dat het evenement zou kunnen plaatsvinden, heeft die beslissing genomen wegens het "onthutsende" aantal nieuwe coronabesmettingen.
Het maximum aantal bezoekers op Times Square op oudejaarsavond wordt teruggebracht van 58.000 naar 15.000. Iedereen moet volledig gevaccineerd zijn en een mondmasker dragen. Door deze extra maatregelen kan "de gevaccineerde mensenmenigte op een veilige manier het nieuwe jaar inluiden", zegt De Blasio.
Op het plein met de enorme lichtreclames verzamelen zich normaal gezien honderdduizenden mensen om het nieuwe jaar in te luiden. Maar wegens de coronacrisis was Times Square vorig jaar op oudejaarsavond grotendeels leeg. Alleen een paar honderd hulpverleners en hun familie waren uitgenodigd als eerbetoon.
Het was de bedoeling om het evenement voor de komende jaarwissel weer zo goed als normaal te laten verlopen. De Blasio had vorige maand verklaard dat hij hoopte op een "groots feest, vol leven".
Met de komst van de omikronvariant is het aantal coronagevallen in New York weer sterk gestegen. Woensdag werden in de stad bijna 11.000 nieuwe besmettingen vastgesteld.
© AP — Times Square in New York City.