Vliegtuig van Serviër opgestegen
Een uurtje na aankomst op de luchthaven van Melbourne steeg het vliegtuig met daarin Djokovic op richting Dubai, waar hij komende nacht zal aankomen. Snel handelen, heet dat dan. De saga komt zo definitief tot een einde.
Filip Dewulf: "Djokovic verliest niet graag, ook niet naast het veld"
Djokovic op de luchthaven
Djokovic is aangekomen op de luchthaven van Melbourne. Een viertal uur na de uitspraak arriveerde de Serviër reeds op de luchthaven van Melbourne. Daar zou hij een vlucht richting Dubai nemen.
© REUTERS © REUTERS Servische president verontwaardigd: "Ze hebben vooral zichzelf vernederd"
De Servische president Aleksandar Vucic reageert verontwaardigd, na de uitspraak van het Australische federale gerechtshof om het visum van Novak Djokovic ingetrokken te houden. "Ze denken dat ze Djokovic vernederd hebben met deze tien dagen van mishandeling, maar ze hebben vooral zichzelf vernederd", klinkt het. "Novak mag met opgeheven hoofd terugkeren naar zijn eigen land en iedereen recht in de ogen kijken."
© EPA — Aleksandar Vucic. ATP: "Novaks afwezigheid is verlies voor het tennis"
Ook de ATP heeft een statement verspreid naar aanleiding van de uitspraak. "De beslissing die vandaag gevallen is, betekent het einde van een te betreuren aaneenschakeling van gebeurtenissen. Uiteindelijk moeten we de beslissingen van de autoriteiten respecteren. Er is meer tijd nodig om de feiten te analyseren en lessen te trekken uit deze situatie."
"Los van hoe het zover is kunnen komen, blijft Novak een van de grootste kampioenen van de sport en is zijn afwezigheid een verlies voor het tennis. We weten hoe turbulent de afgelopen dagen waren voor hem en hoezeer hij zijn titel wou verdedigen. We wensen hem het beste en kijken ernaar uit om hem weer op de court te zien."
"De ATP blijft alle spelers sterk aanraden zich te laten vaccineren", wordt er nog fijntjes aan toegevoegd.
Australische regering tevreden met uitspraak
De Australische regering reageert tevreden na de beslissing van het federale gerechtshof om het visum van Novak Djokovic ingetrokken te houden. "De sluiting en bewaking van onze landsgrenzen heeft ons tijdens deze pandemie veilig gehouden", klinkt het bij Alex Hawke, de Australische minister van Immigratie. "Onze inwoners hebben veel opofferingen gedaan en de regering-Morrison is niet van plan van deze koers af te wijken."
Tennis Australia, de organisator van de Australian Open, "respecteert" de beslissing van het gerechtshof, zo laten ze weten in een korte mededeling. "We kijken uit naar een mooie en spannende Australian Open en wensen alle deelnemers veel succes."
Cornet: "Niemand van ons kwam op voor Novak"
De heisa rond Djokovic ontlokt ook in de tenniswereld reacties. De Franse tennisster Alizé Cornet laakt het gebrek aan steun voor de Serviër. "Ik weet te weinig om de situatie te beoordelen", schrijft ze op Twitter. "Wat ik wél weet, is dat Novak altijd de eerste is om op te komen voor de spelers. Maar niemand van ons kwam deze keer op voor hém. Houd je sterk, Novak."
Djokovic: "Extreem teleurgesteld"
Novak Djokovic zegt "extreem teleurgesteld" te zijn in het oordeel van het federale gerechtshof in Melbourne. "Ik neem wat tijd om bij te komen en te herstellen, voordat ik hier verder op ga reageren", aldus de nummer 1 van de wereld in een korte verklaring. "Ik ben extreem teleurgesteld door deze uitspraak, waardoor ik niet in Australië kan blijven om mee te doen aan de Australian Open. Ik respecteer de beslissing van de rechtbank en zal meewerken met de relevante autoriteiten wat betreft mijn vertrek uit het land. Het voelde niet fijn dat de focus de afgelopen weken op mij lag. Ik hoop dat we ons nu allemaal kunnen focussen op het spel en het toernooi waar ik van houd. Ik wens de spelers, officials, stafleden, vrijwilligers en alle fans het beste voor dit toernooi. Tot slot wil ik mijn familie, vrienden, team, supporters en al mijn mede-Serviërs bedanken voor jullie steun. Jullie waren een bron van kracht voor me."
Italiaanse plaatsvervanger
Waar er verliezers zijn, zijn er ook winnaars. Doordat Novak Djokovic niet kan deelnemen aan de Australian Open, gaat zijn plaats naar de Italiaanse 'lucky loser' Salvatore Caruso.
Drie jaar verbannen?
Als verliezende partij van de rechtszaak zal Djokovic moeten opdraaien voor de gerechtskosten. Bovendien komt hij nu drie jaar lang niet in aanmerking voor een visum, al kan die beslissing steeds teruggedraaid worden.
Visum definitief ingetrokken
Novak Djokovic mag niet in Australië blijven en kan zijn titel op de Australian Open dus niet verdedigen. Het beroep van de nummer 1 van de wereld werd zonet verworpen door het federale gerechtshof in Melbourne.
Australische rechtbank neemt zaak-Djokovic in beraad
Het Federale Hof van Australië, de rechtbank die het beroep van Djokovic behandelt, heeft zondag de zaak in beraad genomen. Mogelijk doet de rechtbank later op de dag uitspraak.
Tijdens de rechtbankzitting hoorden de drie rechters van het hof in Melbourne zondag meerdere uren de pleidooien van de Australische regering, die van mening is dat de Serviër van 34 jaar "een gezondheidsrisico" vormt. De advocaten van de tennisser noemen de uitzetting "irrationeel" en "onredelijk".
Djokovic verlaat immigratiehotel en woont beroepszaak bij
Novak Djokovic heeft het immigratiehotel in Melbourne verlaten om zijn beroepszaak fysiek bij te wonen. Die begint om 23u30 Belgische tijd. De Servische nummer 1 van de wereld ging in beroep tegen zijn uitzetting uit Australië.
Wickmayer: "Jammer van de negatieve commotie"
Tennisster Yanina Wickmayer, vorig jaar mama geworden van een dochtertje en gisteren de eerste afvaller bij 'The Masked Singer', vindt het moeilijk om een gericht oordeel te vellen over de heisa die de zaak-Djokovic veroorzaakt.
Nieuwe hoorzitting vanavond laat
De nieuwe hoorzitting rond Djokovic gaat vanavond omstreeks 23u30 Belgische tijd (zondagochtend 9u30 in Australië) door, zo maakte het Australische gerecht bekend.
De nummer een van de wereld in het mannentennis en de Australische minister van Immigratie worden dan gehoord door de federale rechtbank (Full Court), die belast is met de zaak. Drie rechters buigen zich dan over het beroep dat de advocaten van de Serviër hebben ingediend tegen de intrekking van zijn visum.
De Australian Open is veel belangrijker dan eender welke speler. Het zal een geweldige Open zijn met of zonder hem. Ik heb echt respect voor Novak, al ben ik het niet eens met veel dingen die hij de afgelopen twee weken heeft gedaan.
Djokovic opnieuw vastgehouden
Djokovic wordt opnieuw administratief vastgehouden nadat de Australische regering gisteren zijn visum voor de tweede keer had ingetrokken. Djokovic wacht op een uitspraak van justitie over zijn zaak, blijkt uit gerechtelijke documenten.
De aanwezigheid in Australië van Djokovic, die niet gevaccineerd is tegen COVID-19, "kan anti-vaccinatiegevoelens aanwakkeren", aldus de Australische autoriteiten in een verklaring aan justitie. Zij zijn van mening dat de Serviër het land moet worden uitgezet.
De vertegenwoordiger van de Australische regering heeft vrijdag voor de rechter verklaard dat de 34-jarige niet zal worden uitgezet zolang de rechter geen definitieve uitspraak heeft gedaan over zijn verzoek om de uitzetting te blokkeren. Hij beklemtoonde echter dat Djokovic die beslissing in administratieve hechtenis zou moeten afwachten.
Deze voormiddag staat er een onderhoud gepland tussen Djokovic en de immigratiediensten. Zondag spreekt de rechter in Melbourne zich vervolgens uit over het beroep van Djokovic. Krijgt de ongevaccineerde Serviër alsnog groen licht om in Australië te blijven, dan moet hij een dag later al aan de bak in de eerste ronde tegen zijn landgenoot Miomir Kecmanovic (ATP 78).
© AP — Novak Djokovic. Servische president beschuldigt Australië van het "mishandelen" van Novak Djokovic
De Servische president Aleksandar Vucic heeft op Instagram hard uitgehaald naar de Australische autoriteiten. Vucic beschuldigde Australië van het “mishandelen” van zijn landgenoot Novak Djokovic. De Australische minister van Immigratie, Alex Hawke, trok vrijdag zijn visum om Australië binnen te komen in. Lees HIER meer!
Djokovic mogelijk maandag in actie
De organisatie van de Australian Open heeft bekendgemaakt dat de wedstrijden uit het bovenste gedeelte van de loting bij de mannen en de vrouwen op maandag afgewerkt worden. Als Djokovic z'n zaak zondag wint, moet-ie dus een dag later al aan de bak. Van een uitzonderlijke voorbereiding gesproken...
Zondag nieuwe zitting
De spoedzitting zit erop. Alle partijen gaan akkoord met de vooropgestelde voorwaarden. Djokovic wordt vannacht nog niet aangehouden, maar moet zich morgenochtend om 8:00 (Australische tijd, in België 22:00 vanavond) bij immigratieambtenaren melden voor een verhoor. Van 10:00 tot 14:00 (Australische tijd, in België 0:00-4:00) mag de Serviër in het kantoor van zijn advocaat verblijven. Daarna wordt hij gearresteerd. Zondagochtend om 9:00 (Australische tijd, in België (23:00) mag-ie dan terug naar het advocatenkantoor om de zitting te volgen, weliswaar in het gezelschap van twee agenten van de Australische grenspolitie.
Djokovic morgenavond weer naar beruchte quarantainehotel?
De spoedzitting wordt tijdelijk onderbroken. Stephen Lloyd, die minister Hawke vertegenwoordigt, stelt voor dat Djokovic morgen (zaterdag) overdag nog in het gezelschap van zijn advocaten mag verblijven om het vervolg van de zitting van zondag voor te bereiden - op voorwaarde dat Djokovic bewaakt mag worden door agenten van de grenspolitie. 's Avonds zou Djokovic dan ook effectief worden aangehouden, mogelijk weer in het beruchte quarantainehotel, om dan zondag te zitting bij te wonen.
Advocaat Djokovic: "Minister Hawke is irrationeel en onevenredig"
Djokovic wordt weer vertegenwoordigd door Nicholas Wood. Die bevestigt dat zijn cliënt tegen de intrekking van zijn visum in beroep gaat. "Elke minuut, voor het toernooi dat maandag begint, is kostbaar", zegt Wood. Hij noemt de beslissing van immigratieminister Alex Hawke voorts "irrationeel en onevenredig" en bekritiseerde hem omdat hij tot vrijdag 18 uur (Australische tijd) heeft gewacht om de knoop door te hakken. "Daarmee heeft hij mijn cliënt in heel moeilijk parket gebracht."
Djokovic morgen verhoord
Djokovic wordt morgen inderdaad verwacht voor een verhoor. Rechter Kelly stelt dan ook voor om de uitzetting van de Serviër ten minste uit te stellen tot morgenmiddag 16 uur, Australische tijd.
Voorlopige hoorzitting
Rechter Anthony Kelly, die maandag ook al de uitspraak deed om het visum van Djokovic terug te geven, heeft zonet een voorlopige hoorzitting bij elkaar geroepen. Die gaat over een tiental minuten van start.
Australische premier: "Minister Hawke heeft ervoor gekozen om de Australiërs te beschermen"
In navolging van de beslissing heeft ook de Australische premier, Scott Morrison, gereageerd in een statement. "De pandemie is al ongelooflijk moeilijk geweest voor alle Australiërs, maar we zijn steeds samenhorig gebleven en hebben levens gered", aldus Morrison. "Samen hebben we ervoor gezorgd dat we een van de laagste sterftecijfers hebben, een van de sterkste economieën en een van de hoogste vaccinatiegraden. Australiërs hebben tijdens de pandemie veel opgeofferd en verwachten terecht dat ze in ruil voor die offers beschermd worden. Dat is waar minister Hawke vandaag voor heeft gekozen."
© EPA — Scott Morrison. Djokovic trainde vandaag nog in Melbourne
© AFP © AFP "Morgen verhoor"
Volgens de Australische krant 'The Age' wordt Djokovic morgen verwacht voor verhoor bij de immigratieambtenaren. Momenteel zijn de advocaten van de Serviër in gesprek met de overheid. Hij zou uit voorarrest blijven in afwachting van het interview en/of eventuele juridische stappen.
Drie jaar verbannen?
Als Djokovic in beroep gaat tegen de beslissing en het onderspit delft, komt-ie volgens de Australische wetgeving voor de komende drie jaar niet meer in aanmerking voor een visum - al kan dat nog worden teruggedraaid. Hoe dan ook zou die verbanning natuurlijk nefast zijn voor de Australian Open-ambities van de 34-jarige Djokovic, die het grandslamtoernooi tot nu toe negen keer won.
Wat doet Djokovic?
Het is nu wachten op een reactie uit het kamp van Novak Djokovic. Naar alle waarschijnlijkheid gaat de Serviër nog in beroep tegen de beslissing.
VISUM GECANCELD
Daar is dan de beslissing van Hawke: hij annuleert het visum van Djokovic. "Om gezondheidsredenen en om het algemeen belang te dienen", klinkt het in een statement.
"Djokovic gaat in beroep bij uitzetting"
Volgens de Australische krant 'The Age' gaat Djokovic bij een eventuele annulering van zijn visum sowieso nog in beroep. Meteen ook een reden waarom minister Hawke zo lang op zijn beslissing laat wachten: zo geeft hij het juridisch team achter 'Nole' minder tijd om het verdict aan te vechten.
Australische nieuwsankers: "Djokovic is een liegende klootzak"
De saga rond Novak Djokovic is natuurlijk al dagenlang 'talk of the town' in Australië. Dat levert ook ongelukkige situaties op: 7 News-nieuwsankers Rebecca Maddern en Mike Amor voerden een gesprek over de Serviër, met in het achterhoofd dat ze niet op antenne waren. Dat was ook zo, maar toch is er een video gelekt waarin ze Djokovic met de grond gelijk maken. "Hoe je er ook naar kijkt, Djokovic is een liegende klootzak", liet Maddern zich ontvallen. "Hij had een belachelijk excuus en is dan over zijn eigen verdomde leugens gestruikeld", antwoordde Amor.
Ai-Media, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het opnemen van de beelden, heeft intussen al gereageerd op het incident: "Er is een gepaste actie ondernomen tegen de werknemer in kwestie."
Vandaag beslissing?
Het is stilaan 'money time' in Melbourne. Maandag gaat de Australian Open van start, dus vandaag wordt er echt wel een beslissing verwacht van minister van Immigratie Alex Hawke. Zet hij Djokovic alsnog het land uit of kan de Serviër straks gewoon aan zijn titelverdediging beginnen?
Tribunes voor de helft open
Op de Australian Open mag de helft van de tribunecapaciteit worden gebruikt om toeschouwers te plaatsen. De regering van de deelstaat Victoria besloot daartoe vanwege de toename van het aantal coronabesmettingen en het aantal ziekenhuisopnames in de regio van Melbourne. "Die aanpassing van de regels voor de Australian Open betekent dat het publiek, de spelers en het personeel een uiterst veilig evenement kunnen verwachten", liet Jaala Pulford, minister van de deelstaat, weten.
Tsitsipas scherp: "Hij laat ons er uitzien als idioten"
Stefanos Tsitsipas, de nummer vier van de wereld, heeft in een interview met het Indische WION geen blad voor de mond genomen wanneer hem gevraagd werd naar zijn mening omtrent het geval Djokovic. "Novak speelt het spel volgens zijn eigen regels", aldus de 23-jarige Griek. "Niemand dacht eraan om ongevaccineerd naar Australië te komen en de opgelegde protocollen niet te volgen, maar Novak wel. Het vergt veel lef om dat te doen, om een grandslamtoernooi in gevaar te brengen. Ik denk niet dat veel spelers het zouden durven."
"Bijna iedereen heeft zich laten vaccineren en heeft alle richtlijnen gevolgd om naar Australië te kunnen komen en te spelen", gaat Tsitsipas verder. "Een kleine minderheid, waaronder Novak, heeft ervoor gekozen de eigen regels te bepalen. Het laat ons er uitzien als idioten."
© AP — Tsitsipas en Djokovic. Vandaag (in Australië) geen beslissing
Er moet de komende uren geen beslissing meer verwacht worden vanuit Australië, waar het nu half zes in de avond is. Dat meldt 'The Sydney Morning Herald'.
Australisch premier: "Beslissing die Hawke zelf moet nemen"
Australisch premier Scott Morrison gaf zonet een persconferentie, maar had daar nog geen nieuws omtrent de situatie. "Ik verwijs naar het laatste statement van minister Hawke", aldus Morrison. "Dit zijn ministeriële beslissingen die hij zelf moet nemen. Verder wil ik er niets over kwijt."
Met andere woorden: het is nog steeds wachten op een beslissing.
Djokovic opgenomen in loting
Nieuwe dag, nieuwe episode in de soap rond Novak Djokovic. Vandaag werd de Serviër als eerste reekshoofd opgenomen in de loting voor de eerste ronde van de Australian Open. Als hij mag spelen, komt hij in zijn openingsduel uit tegen Miomir Kecmanovic. En dat is een grote 'als', want Australisch minister van Immigratie Alex Hawke heeft drie dagen voor de start van het hoofdtoernooi nog steeds geen definitieve beslissing genomen over de al dan niet uitzetting van Djokovic.
Intussen blijft 'Nole' gewoon verder trainen
© BELGA © AFP © AFP Advocaten Djokovic verstrekken extra informatie: "Heeft invloed op tijdstip beslissing"
De advocaten van Djokovic hebben extra informatie verstrekt over zijn visum, meldt ook het Australische ministerie van Immigratie. De extra documentatie zal van invloed zijn op de timing van een beslissing van de minister van Immigratie over het al dan niet annuleren van Djokovic' visum. Djokovic verblijft in Australië om aan de Australian Open mee te doen, een toernooi dat de als eerste geplaatste Serviër al negen keer won.
De Australische minister van Immigratie, Alex Hawke, onderzoekt of hij het visum voor Novak Djokovic moet intrekken. Hawke heeft vanuit zijn functie de bevoegdheid dat te doen. Zijn ministerie liet dinsdag aan Australische media weten dat Hawke "goed nadenkt over de zaak". Dinsdag werd nog aangenomen dat Hawke pas in de loop van deze week een besluit neemt, maar dat is nu wellicht veranderd. "Natuurlijk heeft dit invloed op het tijdstip van een beslissing", zei een woordvoerder van het ministerie.
"Menselijke fout"
De tennisser verontschuldigt zich ook voor de administratieve fout in zijn reisdocumenten, die gemaakt werd door zijn team. "Dit was een menselijke fout en gebeurde zeker niet opzettelijk (...) Vandaag heeft mijn team extra informatie overgemaakt aan de Australische overheid om deze kwestie op te lossen", klinkt het.
Djokovic geeft nog aan voor de rest geen commentaar meer te geven over de affaire. Hij wil zich nu concentreren op de Australian Open. Die wedstrijd "is erg geliefd bij spelers, fans en de gemeenschap, niet alleen in Victoria en in Australië, maar over heel de wereld, en ik wil gewoon de gelegenheid hebben om tegen de beste tennissers ter wereld te spelen en te spelen voor het beste publiek ter wereld".
Djokovic laakt "desinformatie" over coronabesmetting
Novak Djokovic heeft vandaag nog eens van zich laten horen. De Serviër klaagt de "desinformatie" aan over zijn aanwezigheid op evenementen in december, hoewel hij op 16 december positief testte op corona. Wel geeft hij toe dat hij een "beoordelingsfout" maakte toen hij naar een interview ging met een Franse journalist toen hij besmet was met het virus.
"Ik was op een basketwedstrijd in Belgrado op 14 december. Achteraf werd gemeld dat er veel mensen positief testten op COVID-19. Hoewel ik geen symptomen had, deed ik op 16 december een sneltest en die was negatief. Uit voorzorg deed ik die dag ook een PCR-test", schrijft hij. Voor hij op 17 december naar een tennisevent ging legde hij ook een negatieve zelftest af. "Ik had geen symptomen en voelde me goed, ik kreeg het positieve resultaat van de PCR-test pas na dat evenement."
Een dag later, op 18 december, ging Djokovic wel nog naar een interview en fotoshoot met de krant L'Equipe. "Ik voelde me verplicht om het interview te doen omdat ik de journalist niet wilde teleurstellen. Ik zorgde er echter voor dat ik afstand hield en droeg een masker buiten wanneer mijn foto genomen werd", aldus de tennisser, die toevoegt dat dit "een beoordelingsfout" was.
Eerste reekshoofd
De organisatie van de Australian Open heeft vandaag de namen van de 32 reekshoofden bij de mannen en vrouwen bekendgemaakt. Hoewel het nog niet 100 procent zeker is dat hij zal mogen meespelen, is Novak Djokovic - de nummer één van de wereld - het eerste reekshoofd bij de mannen.
Djokovic traint ook vandaag
In afwachting van het vervolg van zijn zaak zit Djokovic niet stil. De Serviër trainde ook vandaag op de court, maar daar mochten geen journalisten bij zijn. De deuren van de Rod Laver Arena bleven gesloten en ook de tv-beelden werden stopgezet. Enkel de organisatie en een overvliegende drone slaagden erin bewegende beelden van de training te maken.
Loog Djokovic op inreisformulier?
Djokovic mag dan gisteren de eerste veldslag gewonnen hebben, maar het staat absoluut nog niet vast of hij wel degelijk in Australië mag blijven. Volgens 'The Sydney Morning Herald' is de Australische federale regering bezig met een onderzoek naar een mogelijke leugen van Djokovic op zijn inreisformulier. Daarop werd hem gevraagd of hij tijdens de 14 dagen voor zijn aankomst Down Under gereisd had. De Serviër antwoordde negatief, maar Djokovic zou in die periode van Belgrado naar Spanje gevlogen zijn.
Mogelijk een vergissing, maar het kan hem ook zuur opbreken, want het reisformulier vermeldt dat "valse of misleidende informatie een serieuze misdaad is". Djokovic riskeert zelfs een een maximale celstraf van 12 maanden.
Nog geen beslissing
Bijna 24 uur na de uitspraak om het visum van Djokovic terug te geven, heeft Australisch minister van Immigratie Alex Hawke nog steeds geen beslissing genomen over het al dan niet terugdraaien van die uitspraak. "Aangezien de zaak nog steeds loopt, is het om juridische redenen niet gepast om uitspraken te doen", klonk het via een woordvoerder.
ATP noemt zaak Djokovic "schadelijk voor sport"
Tennisorganisatie ATP noemt de rel rond Novak Djokovic "op alle fronten" schadelijk voor de sport. "De verwarring die is ontstaan onderstreept de noodzaak voor meer duidelijkheid, een betere communicatie en meer begrip", zei de ATP maandag. "Van alle partijen. Het is duidelijk dat Novak dacht dat hij de noodzakelijke medische vrijstelling had. De autoriteiten dachten daar anders over. Een zeer vreemde gang van zaken. Dit moet in de toekomst voorkomen worden."
"Ook voor het welzijn van de speler en zijn voorbereiding op het toernooi is dit uitermate onwenselijk", vervolgde de organisatie, die zegt niet direct partij te zijn in dit soort zaken. "Maar we hebben wel voortdurend in contact gestaan met de Australische tennisbond om bij te dragen aan een oplossing."
1 uur 's nachts
Aangezien het bijna 1 uur 's nachts is in Melbourne, worden er de eerstkomende uren geen nieuwe ontwikkelingen meer verwacht. Morgen (vanavond Belgische tijd?) zullen alle ogen gericht zijn op Alex Hawke, de Australische minister van immigratie. Hij heeft namelijk de bevoegdheid om de beslissing van de rechter om Djokovic' visum te herstellen nog ongedaan te maken.
© EPA — Moeder, vader en broer Djokovic, op de persconferentie die zonet afliep. Heel wat steun voor Djokovic
Het mag duidelijk zijn dat heel wat bekende (sport)koppen Djokovic steunen. De Instagrampost van de Serviër krijgt heel wat bijval, over de sportgrenzen heen. Ondermeer NFL-legende Tom Brady, ex-tennisser Marcos Baghdatis, voetballers Miralem Pjanic, Dejan Lovren, Vanja Milinkovic Savic en Ivan Rakitic en zelfs de Servische Voetbalbond steken Djokovic een hart onder de riem. Op een kleine drie kwartier tijd kreeg de foto al bijna 300.000 keer een hartje.
Einde persconferentie
De persconferentie van de familie Djokovic is afgelopen. Opvallend: op de laatste vraag - het was er een over de positieve Covid-test van Djokovic op 16 december - werd geen antwoord meer gegeven. "Deze persconferentie is voorbij", zei de broer van 'Djoko'.
Novak Djokovic: "Ik wil spelen"
Novak Djokovic, die intussen al op de court staat, heeft op sociale media gereageerd. "Ik ben blij en dankbaar dat de rechter de beslissing om mijn visum te annuleren, teruggedraaid heeft. Ondanks alles wat er de voorbije week is gebeurd, wil ik hier blijven en deelnemen aan de Australian Open. Daar blijf ik op focussen. Ik ben naar hier gevlogen om te spelen op een van de belangrijkste toernooien ter wereld, voor de ogen van schitterende fans. Momenteel kan ik niet meer zeggen dan DANKJEWEL om mij te steunen in deze moeilijke tijden." Op de foto staat hij naast teamleden Ulises Badio, trainer Goran Ivanisevic en Marco Panichi.
"Novak stond al op de court om te trainen"
Op het persmoment in Belgrado spreken Djordje Djokovic, Novaks broer, en zijn moeder Diana. "De waarheid en gerechtigheid zegevieren", zegt Djordje. "Wij danken het gerechtelijk systeem van Australië en rechter Kelly die de zaak heel neutraal behandeld heeft. Hij heeft de visumaanvraag van Novak langs beide kanten bekeken en rekening gehouden met hoe ze Novak mishandeld hebben. Onder druk van de hele wereld die toekeek, was het niet makkelijk om zo'n beslissing te nemen. Novak is inmiddels vrij, daarnet stond hij nog op de tenniscourt om te trainen. Hij is naar Australië afgereisd om er te tennissen... om nóg een keer de Australian Open te winnen en het record te breken."
"Djokovic heeft Australië verslagen"
Veselin Jevrosimovic, voorzitter van de Servische atletenfederatie, stelt het op Twitter wel erg zwart-wit: "Novak Djokovic heeft Australië verslagen." Met als afbeelding een triomferende Djokovic op de landkaart van Australië en het woord 'Pobeda' of overwinning.
"Begrijpen jullie hoe 'ze' ons schrik aanjagen?"
Saska Veselinov, de vriendin van Novaks broer Djordje, heeft via Instagram haar steun aan de Servische nummer één van de ATP-ranking uitgesproken. "God vergeef het hen - zij die niet weten wat ze doen." Ze stelt dat haar jeugdidool Novak nu steun krijgt vanuit alle hoeken in de wereld. "Zijn jullie er bewust van hoe de zaak van Novak het tennis overstijgt? Dit is geen kwestie van sport, religie of nationaliteit, dit is geen kwestie van geld, maar dit is een kwestie van onze toekomst. Ons recht op vrijheid, om te kiezen wat we willen", schrijft Veselinov.
"Begrijpen jullie hoe 'ze' ons schrik aanjagen, door 'ons' de voorbije jaren op te sluiten zonder ook maar enige andere opties te geven? Hoe ze ons het recht ontnemen om te beslissen over onze eigen levens? De man die de hele wereld helpt wanneer die hulp nodig was... is dit hoe je een man, een humanitair, een diplomaat, de beste tennisser ter wereld, behandelt? Ik geloof in God en gerechtigheid, die kant overwint op het einde altijd", besluit ze met de hashtag 'westandwithnovak'.
Nadal draait zijn kar
Rafael Nadal, die andere tennistoppper aanwezig in Australië, heeft inmiddels zijn kar gedraaid en vindt dat Djokovic vanaf volgende week moet kunnen meedoen aan de Australian Open. Dat heeft de Spanjaard laten weten op de Spaanse radio. “Hij moet op de Australian Open worden toegelaten”
Djokovic zal via videocall pers toespreken
De ploeg rond Novak Djokovic gelast om 14u een online persmoment via videocall in om meer uitleg te geven rond hun standpunt. Het is immers nog niet zeker of Novak de Australian Open kan spelen nadat rechter Kelly hem deze ochtend opnieuw ter beschikking stelde van een visum om het land in te kunnen. De persconferentie van de familie van Djokovic, georkestreerd door zijn vader Srdjan, is volgens de Servische media verzet naar later op de dag.
Zat Djokovic in de wagen?
De hectische scènes van een uurtje geleden, toen een zwarte Mercedes van Djokovic' legale team het Melbourne Central Business District verliet, beroeren. Algemeen werd aangenomen dat Djokovic in die auto zat, maar zeker is dat niet eens. Daar gingen de aanwezige Servische fans alvast wel vanuit. Zij omsingelden de wagen bijna een halfuur lang om hun steun aan Djokovic te betuigen ("Free Nole!") en kregen het daarbij snel aan de stok met de politie. Die zette traangas in, wat tot erg rumoerige situaties leidde.
Djordje Djokovic: "Grote nederlaag Australië"
Het is duidelijk dat de clan-Djokovic de zaak tot op de spits drijft. In gesprek met het Servische TV Prva, sprak de broer van Novak van "een grote nederlaag" voor de Australische regering. "Novak bekijkt nu samen met zijn advocaten wat zijn opties zijn", aldus Djordje Djokovic. Het zal vooral afwachten zijn wat Australisch Migratieminister Alex Hawke beslist. Maar die beslissing volgt dus zeker nog niet vandaag. En zo duurt de soap verder.
© REUTERS — Broer Djordje, vader Srdjan en moeder Djokovic woonden vorige week een betoging bij voor de zaak van Novak bij in Belgrado. Migratieminister neemt nog geen beslissing
Het laatste nieuws vanuit het kamp van Migratrieminister Alex Hawke: hij zal vandaag geen definitieve beslissing nemen of hij het visum van Djokovic opnieuw intrekt. Hawke had aanvankelijk vier uur om van die persoonlijke bevoegdheid gebruik te maken, volgens de Australische immigratiewet.
Djokovic na positieve test niet in quarantaine
Zoals blijkt uit de transcriptie in deze liveblog vertelde Djokovic bij aankomst op het vliegveld in Australië dat hij op 16 december positief had getest op het coronavirus. Zes dagen later testte hij negatief. Opmerkelijk genoeg is Djokovic na zijn positieve PCR-test nog wel in het openbaar is verschenen bij enkele publieke evenementen, zoals de uitreiking van een eigen postzegel, een bijeenkomst van de Servische tennisbond en een fotoshoot voor de Franse sportkrant L'Equipe.
Djokovic verlaat hotel, opdringerige fans roeren zich
De fans van Djokovic hebben zich verzameld rond het hotel Rialto Towers, waar Novak Djokovic zich samen met zijn advocaten schuilhield. De politie moet de opdringerige fans verhinderen om binnen te dringen, maar wanneer - vermoedelijk - Djokovic buiten rijdt, is het hek van de dam. Ze omsingelen de wagen van hun Servische held en schreeuwen 'Free Nole. De politie moet traangas en een cordon inzetten om de fans op afstand te houden.
© REUTERS © REUTERS © REUTERS © AFP Broer Djokovic zaait paniek
Het is de broer van Djokovic die de geruchten doet aanzwengelen als zou Djokovic alweer snel niet langer vrij zijn in Australië. Hij heeft de Servische pers verteld dat ze zijn broer "opnieuw willen oppakken en hem opsluiten". Djokovic zou momenteel samen met zijn advocaten samen zitten om zijn opties te overwegen.
Geen Kyrgios (positief) en Barty in Sydney
Even geen Djokovic-gerelateerd Australien Open-nieuws: Nick Kyrgios heeft een positieve coronatest afgeleverd en komt bijgevolg deze week niet in actie op het ATP-toernooi in Sydney. "Ik voel me gezond en heb geen symptomen", verklaarde de 26-jarige Australiër vandaag op Instagram. Hij hoopt wel te kunnen deelnemen aan de Australian Open.
Het nummer één van de wereld bij de vrouwen, Ashleigh Barty, laat eveneens verstek gaan voor het WTA-toernooi in Sydney. De Australische is toe aan een pauze in aanloop naar het eerste grandslamtoernooi van het seizoen. Zondag won ze het WTA-toernooi in Adelaide. De Poolse Iga Swiatek, die in de halve finales van Barty verloor, past ook voor de Sydney Classic. De winnares van Roland Garros 2020 sukkelt wat met de ribben en wil rusten in de week voor de Australian Open.
© AFP — Nick Kyrgios. "Vals nieuws"
Wat een soap: volgens andere gerechts- en tennisbronnen is het nieuws als zou Djokovic in Melbourne alweer opgepakt zijn, vals. De Immigratieminister is nog aan het afwegen of hij van zijn recht gebruik zal maken om 'Djoker' alsnog de toegang tot het land te ontzetten, zo stellen The Sydney Morning Herald en The Age, twee vooraanstaande Australische media. Wat wél vaststaat: Srdjan Djokovic, de vader van Novak, geeft deze middag een persconferentie met een stand van zaken.
Djokovic alweer opgepakt?
En jawel: de eerste berichten doen de ronde als zou Australisch Immigratieminister Alex Hawke wel degelijk gebruik maken van zijn door de rechter gegeven macht om Novak Djokovic alsnog de toegang tot Australië te ontzeggen. De Serviër zou alweer opgepakt zijn, maar dat is dus nog niet bevestigd.
Veel kritiek op premier Morrison
Veel onbegrip bij de Australische politici. Zij begrijpen niet hoe het kan dat de regering het visum van Djokovic aanvankelijk introk.
Djokovic: "Twee keer positief getest op Covid"
Het gerecht heeft enkele documenten vrijgegeven rond de zaak, waaronder de transcriptie van een gesprek tussen Djokovic en de douane van vorige week. In dat interview bevestigt Djokovic dat hij tot twee keer toe positief heeft getest op Covid-19 en niet gevaccineerd is.
INTERVIEWER: "Bedankt. Kan ik je vragen wat de redenen zijn voor je reisplannen naar Australië vandaag?"
DJOKOVIC: "Ik ben een professioneel tennisspeler die meedoet aan de Australian Open."
INTERVIEWER: "Bedankt. Wat betreft je vaccinatie, ben je gevaccineerd?"
DJOKOVIC: "Nee, dat ben ik niet." (moet dit tot twee keer toe herhalen)
INTERVIEWER: "Bedankt. Heb je ooit Covid gehad?"
DJOKOVIC: "Ja."
INTERVIEWER: "Wanneer was dat?"
DJOKOVIC: "Ik heb twee keer Covid gehad. Een eerste keer in juni 2020 (tijdens de door Djokovic zelf georkestreerde Adria Tour, nvdr) en recent - ik ben positief getest - op 16 december 2021."
© AFP — Djokovic verlaat het hotel waar hij in quarantaine zat. © REUTERS — Feest in Melbourne bij de fans van Djokovic. Wat met Renata Voracova?
Djokovic is niet de enige speler wiens visum ingetrokken werd. De Australische regering annuleerde ook het visum van de Tsjechische Renata Voracova, net als dat van een andere niet nader genoemde official. Zij waren Australië op het moment van die beslissing al binnen. Voracova vertoeft momenteel in hetzelfde hotel waar Djokovic verblijft, de official heeft vrijwillig Australië verlaten. Eerder vroeg de Tsjechische ambassade om meer uitleg te geven wat betreft de quarantainemaatregel rond Voracova. Die zou Australiër vandaag geven, maar het is nog onduidelijk of de grond waarop Djokovic zijn visum terugkreeg, ook geldt voor Voracova.
© AP — Renata Voracova in het hotel waarin ook Djokovic verbleef. Appelmans: "Djokovic kan héél snel die klik maken"
Sabine Appelmans, gewezen tennisster, heeft bij HLN LIVE intussen gereageerd op de heisa. "Djokovic wilde niet naar Australië als hij daarvoor moest gevaccineerd worden, maar die positieve test bood hem een uitweg. Dat hij tegen vaccinatie is, is zijn keuze - er zijn nog topsporters die het er moeilijk mee hebben. Maar dan moet je ook de consequenties dragen."
"Na die positieve test zijn de Australische media zijn whereabouts nagegaan en daaruit bleek dat hij ondanks zijn besmetting toch vaak te zien is geweest in die periode. Djokovic is een sterke persoonlijkheid die niet voor het eerst in opspraak komt. Hij heeft van jongsaf moeten opboksen tegen Federer en Nadal, hij wou zich tussen hen nestelen. Hij heeft die negatieve energie gebruikt om nog beter te worden, het is een stukje van z'n kracht geweest."
Appelmans verwacht een Djokovic in vorm aan het begin van het toernooi. "Hij zal ongetwijfeld zijn oefeningen gedaan hebben op zijn kamertje en hij heeft ook nog een wee voorbereiding. Ik denk dat hij klaar zal zijn - topsporters kunnen héél snel die klik maken."
"We spelen allemaal volgens zelfde regels"
Een voorlopige nederlaag dus voor de Australische premier Scott Morrison, die vorige week nog gezegd had dat "regels regels zijn en gelden voor iedereen". Net op die uitspraak lijkt Kelly nog een allusie te maken in zijn conclusie. "We spelen allemaal volgens dezelfde regels. En net deze regels zijn niet gerespecteerd toen het visum van Djokovic ingetrokken werd."
© AP — Servische fans zijn opgetogen met het nieuws dat Djokovic voorlopig toch de Australian Open mag spelen. © AP — Servische fans zijn opgetogen met het nieuws dat Djokovic voorlopig toch de Australian Open mag spelen. Bal ligt nu in kamp van Minister van Migratie
Het betreft hier nog geen definitieve beslissing, want rechter Anthony Kelly legt de bal nu in het kamp van immigratieminister Alex Hawke. Volgens advocaat Christoper Tran heeft Hawke nog de macht om persoonlijk het visum van Djokovic opnieuw te annuleren. Hij kan de beslissing van de rechter dus alweer opnieuw ongedaan maken. Kelly stelt ook dat als Hawke die beslissing neemt én Djokovic daartegen in beroep gaat, hij bij verlies van dat beroep drie jaar lang het land niet meer inkan. Het kamp-Djokovic moet nog inzage krijgen tot die voorwaarden om in beroep te gaan.
Djokovic krijgt visum terug
Nadat de advocaat van Djokovic bevestigd heeft dat de tennisser wel degelijk bij hem in de ruimte zit, stelt de rechter dat hij de beslissing om het visum van Djokovic in te trekken, vernietigt. De Australische regering wordt ook opgedragen de kosten te betalen die daarmee gepaard gingen. Djokovic mag binnen het halfuur weer uit quarantaine en krijgt opnieuw zijn paspoort en persoonlijke bezittingen. Aan de grond van die beslissing, ligt het feit dat Djokovic onredelijk behandeld is bij de douane. Hij had meer tijd moeten krijgen om zich te verdedigen tegen de oorspronkelijke beslissing van de regering.
Hoorzitting verder verdaagd
Het gerecht komt met een update, maar alleen om te laten weten dat de hoorzitting nog steeds tijdelijk verdaagd is op op een "een later tijdstip" vandaag te hervatten. Het is niet geweten wanneer dat juist zal zijn.
Tweede deel hoorzitting van start
Het tweede deel van de hoorzitting gaat van start, maar wordt al meteen weer verdaagd.
Christopher Tran, die de Australische minister van Binnenlandse Zaken vertegenwoordigt, maakte duidelijk dat het verbod op de uitzetting van Djokovic om 16 uur lokale tijd zou aflopen, en hij stemde in met een verlenging tot 16.30 uur. Maar rechter Anthony Kelly zegt dat hij het verbod tot 20 uur zou verlengen. Djokovic mag dus minstens nog tot 8 uur 's avonds lokale tijd in het land blijven.
Via deze YouTube-link is de zitting nu te volgen.
Djokovic heeft hotel verlaten
Rond drie uur 's middags lokale tijd heeft Novak Djokovic het hotel in Melbourne, waar hij in quarantaine wordt gehouden, verlaten. Eerder op de dag heeft rechter Kelly bevolen dat de tennisster wordt toegestaan dat hij het tweede deel van de zitting op een andere (niet bekende) plek kan volgen met zijn advocaten.
Lunchbreak verlengd
De zitting wordt pas om kwart voor zes 's morgens Belgische tijd hervat, een half uurtje later dan aanvankelijk aangegeven dus.
Livestream beschikbaar via YouTube
Na alle miserie met de livestream, die - waarschijnlijk wegens overbelasting - het grootste deel van de tijd niet bereikbaar was voor het publiek en voor journalisten die de zitting online wilden volgen, is het tweede deel van de zitting via YouTube te volgen. Dat meldt het Federal Circuit and Family Court of Australia:
Lunchpauze
Nadat de raadsman van de federale regering al kort zijn argumenten heeft uiteengezet, wordt de zitting geschorst voor een lunchpauze. Om kwart over 5 's morgens Belgische tijd, over een dik uur dus, wordt de zitting verdergezet.
Djokovic bijna acht uur lang vastgehouden in ruimte die werd opgenomen
Tran begint met te stellen dat rechter Kelly niet kan zeggen dat de grenspolitie Djokovic tijdens zijn ondervraging onder druk hebben gezet. De rechter zegt dat hij "op basis van het beschikbare bewijs zeer terughoudend zou zijn om te stellen dat het de bedoeling was om druk uit te oefenen", maar dat dit niet voldoende is om te ontkrachten "dat Djokovic zich wel degelijk onder druk gezet voelde".
De rechter stelt dat Djokovic zo'n acht uur lang werd vastgehouden in een kamer die werd opgenomen en waar ambtenaren gedurende die periode constant binnen- en buitenliepen, waardoor de tennisser zich onder druk gezet voelde.
Djokovic 'heeft geserveerd', advocaten regering krijgen kans om terug te slaan
De advocaten van Djokovic hebben hun mondelinge behandeling afgerond. Nu zal Christopher Tran, de raadsman van de federale regering, ongeveer een half uur zal spreken, waarna er gepauzeerd zal worden.
AAP-rechtbankjournalist Karen Sweeney, die de zaak via Twitter verslaat, maakt overigens een terecht punt. Ze merkt op dat veel mensen die de zaak online volgen, stellen dat het de goede kant op lijkt te gaan voor Djokovic. "Maar", stelt Sweeney: "Om het met tennis te vergelijken - Djokovic heeft de bal geserveerd. Hij gaat het net over, maar de advocaten van de regering hebben nog geen kans gehad om terug te slaan."
Die kans komt nu.
Atagi-richtlijnen
Djokovic advocaat Nicholas Wood zegt dat de afgevaardigde voor de minister die de beslissing neemt om het visum van Djokovic in te trekken, geen bewijs heeft geleverd dat een eerdere infectie door Covid-19 geen geldige reden is voor medische vrijstelling van vaccinatie tegen Covid-19 voordat hij Australië binnenkomt.
En in dat geval is het enige bewijs waarop kan worden vertrouwd de Atagi-richtlijnen, die wel zeiden dat vaccinatie tot zes maanden na infectie kan worden uitgesteld als een geldige reden voor een medische vrijstelling.
Wood zegt ook dat Djokovic niet probeert te beweren dat hij volledig is ingeënt tegen Covid-19.
Rechter: "Wat had deze man nog meer kunnen doen?"
Rechter Anthony Kelly die zaak behandelt, uitte tijdens het proces enkele bezorgdheden over de manier waarop Djokovic bij aankomst op de luchthaven van Melbourne door het douanepersoneel is behandeld.
Rechter Kelly zei dat het erop leek dat Djokovic de vereiste medische vrijstelling had gekregen vóórdat hij naar Australië reisde en dat hij woensdagavond bij zijn aankomst op de luchthaven van Melbourne het bewijs had geleverd.
"Het punt waar ik enigszins geagiteerd over ben, is wat deze man nog meer had kunnen doen?", vroeg rechter Kelly zich hardop af terwijl de advocaten van Djokovic hun zaak tegen het besluit van de federale Australische regering om het visum van de toptennisser op de luchthaven in te trekken.
Volgens Djokovic' advocaat Nicholas Wood, heeft zijn client "absoluut alles gedaan waarvan hij begrepen had dat het noodzakelijk was voor hem om Australië binnen te komen". Volgens Wood dacht de federale regering aanvankelijk zelf ook dat Djokovic "met alles in orde was om te komen", aangezien ze hem in eerste instantie een visum gegeven hebben.
Uit uitwisselingen tussen rechter Kelly en Wood, blijkt dat de Australische grenspolitie Djokovic hebben gedwongen zijn telefoon uit te zetten van middernacht tot ongeveer 7.42 uur lokale tijd, toen het besluit werd genomen om zijn visum in te trekken.
Daarnaast trok de grenspolitie volgens Wood de eerder gegeven toestemming in om Djokovic vanaf het moment dat zijn telefoon weer aan mocht om 7:42 tot half negen 's morgens de tijd te geven om met toernooiorganisator Tennis Australia te spreken. Ook mocht de toptennisser niet met zijn advocaten praten.
Wood poneert dat Djokovic duidelijk had verklaard dat hij een medische contra-indicatie had die hem vrijstelde van de verplichting om dubbel te worden gevaccineerd. Daarnaast had hij, hoewel dat niet verplicht was, bewijs geleverd om die bewering te staven, zowel voordat hij aan boord ging van zijn vlucht naar Australië als bij aankomst.
Djokovic stelt dat een recente Covid-19-infectie hem kwalificeerde voor de medische vrijstelling van de Australische eis dat alle bezoekers dubbel gevaccineerd moesten worden.
De Australische regering stelt echter dat niet-burgers geen recht hebben op gegarandeerde toegang tot Australië en benadrukt dat, zelfs als de Serviër de rechtszaak zou winnen, ze zich het recht voorbehouden om hem opnieuw vast te houden en hem uit het land te zetten.
Het besluit van de regering om het visum van Djokovic in te trekken, kan zijn kans op het winnen van een record 21e Grand Slam op de Australian Open, die op 17 januari in Melbourne begint, tenietdoen.
Waar gaat het om?
De Servische tennisser Novak Djokovic verblijft sinds enkele dagen in een quarantainehotel in Melbourne. De nummer 1 van de wereld zag zijn visum donderdag bij aankomst in Australië door de douane ingetrokken omdat er problemen zouden zijn met de medische vrijstelling die hij kreeg om zonder vaccinatiebewijs het land binnen te mogen.
Djokovics verdediging maakte zaterdag bekend dat de tennisser in december positief had getest op het coronavirus en op basis daarvan groen licht had gekregen om naar Melbourne af te reizen.
De rechter moet nu dus beslissen of de coronabesmetting voldoende is om een vrijstelling te krijgen van de vaccinatieverplichting die geldt om het land binnen te mogen, en dus ook om deel te mogen deelnemen aan het tennistoernooi.
Djokovic kan ook nog in beroep gaan tegen de beslissing van de rechter, wat zijn verblijf nog met enkele dagen zou kunnen verlengen. Als de rechter Djokovic in het gelijk stelt, kunnen de Australische autoriteiten zijn visum alsnog cancelen.
Zitting dan toch van start, zonder livestream
Een woordvoerder van de rechtbank laat aan een journalist ter plaatse weten dat de hoorzitting toch van start gaat, ondanks dat de problemen met de livestream nog steeds niet zijn opgelost. Dat meldt The Guardian.
Een gerechtsjournalist ter plekke van AAP bevestigt even later dat de zitting inderdaad van start is gegaan.
Zitting (bijna) van start
De zitting had rond middernacht Belgische tijd al van start moeten gaan, maar de livestream waarop die te volgen zou moeten zijn, werkt niet. Lokale Australische media hebben navraag gedaan bij het hof, dat zegt aan het probleem te werken. De rechtszaak is intussen volgens een journalist ter plaatse nog niet van start gegaan:
Priesters houden ceremonie
't Moet niet gekker meer worden. Servische priesters hebben, in aanwezigheid van honderden fans, een ceremonie gehouden bij het hotel waar Djokovic verblijft.
© AP — © AP — © AP — © REUTERS — © AP — Baas Tennis Australia: "Onze prioriteit is de veiligheid van onze bevolking"
De weigering van Novak Djokovic in Australië komt volgens de toernooidirecteur van de Australian Open, Craig Tiley, door de snel veranderende richtlijnen in het land. "We gaan niemand de schuld geven", zei Tiley tegen Channel 9. "Alles wat ik kan zeggen is dat, voornamelijk omdat er de hele tijd veel tegenstrijdige informatie is, we elke week met Binnenlandse Zaken hebben gesproken. We spraken met alle delen van de regering om ervoor te zorgen dat we het juiste deden met de vrijstellingen. De tegenstrijdige informatie die we ontvingen, kwam door de veranderende omgeving."
"Alle informatie die we destijds hadden, de kennis die we toen hadden, hebben we aan de spelers verstrekt", zei Tiley over het misverstand. "Er zou altijd een paar spelers zijn die om medische redenen vrijstelling nodig hadden. We hebben nauw samengewerkt met de regering van de staat Victoria."
Tiley hoopt dat Djokovic alsnog wordt toegelaten tot het land. "Ik zou hem graag de Australian Open zien spelen, ja", zei Tiley.
Rechter weigert zaak met twee dagen uit te stellen
De rechter die zich gaat buigen over het beroep van Novak Djokovic tegen zijn uitzetting uit Australië, is niet ingegaan op de vraag om de zaak van maandag naar woensdag uit te stellen. Advocaten van het Australische ministerie van Binnenlandse Zaken hadden het verzoek ingediend, maar dat werd afgewezen door rechter Anthony Kelly.
Uitstel zou betekenen dat de deadline wordt overschreden die door Tennis Australia is vastgelegd om te kunnen deelnemen aan de Australian Open. Het eerste grandslamtoernooi van het jaar begint op 17 januari.
Bartoli: "Dit is catastrofaal"
Ook Marion Bartoli, gewezen toptennisster, kiest de kant van Novak Djokovic. "Deze 'affaire' is catastrofaal voor het tennis", zegt de Française bij RMC Sport. "We zijn aan grenzen gekomen die een menselijke behandeling niet waard zijn."
© afp — Marion Bartoli op archiefbeeld. Whereabouts
Gisteren raakte bekend dat Djokovic zijn vrijstelling ontving op basis van een coronabesmetting die werd vastgesteld op 16 december en intussen zijn Australische media gaan graven naar de whereabouts van de Serviër.
Wat blijkt:
- Op 14 december woonde hij een basketbalmatch bij tussen Rode Ster en Barcelona. Hij liet er zich, zonder mondmasker, fotograferen met enkele spelers. Die daags nadien positief zouden testen...
- Op 16 december, de dag van de positieve test, ontmoette Djokovic nog Kevin Pietersen, een Engelse cricketspeler, en werd hij ook geëerd met een eigen postzegel. Opnieuw was er van een mondmasker geen sprake.
- Op 17 december had 'Nole' een onderhoud met een Servische minister in verband met scanapparaten voor coronapatiënten. Hier droeg hij wél een mondkapje, maar eerder op de dag, toen hij in Belgrado enkele jonge tennissers ging verrassen, was dat niet het geval. 't Is evenwel niet duidelijk of hij toen al op de hoogte was van zijn besmetting.
Murray: "Dit is niet goed voor het tennis"
Ook Andy Murray, collega-toptennisser, heeft zich vanuit Australië over de kwestie uitgelaten. "Ik hoop dat Novak het goed stelt. Ik heb nog niet met hem gepraat, maar de ATP zal dat ongetwijfeld we doen. Dit is niet goed voor het tennis."
© reuters — Verzoeken afgewezen
Djokovic zou om twee dingen hebben gevraagd vanuit zijn hotel, maar beide verzoeken werden afgewezen. Zo wou hij graag een persoonlijke chef-kok, en een tennisbaan om in vorm te blijven. Tevergeefs, dus.
Voracova heeft Australië verlaten
Renata Voracova (WTA 81), die in hetzelfde quarantainehotel verbleef als Djokovic, heeft Australië verlaten. Naar verluidt is ze naar Dubai vertrokken. De 38-jarige Tsjechische reisde eind vorige maand al af naar Australië en mocht het land gewoon in. Donderdag kreeg ze van de douane toch het nieuws dat haar visum ongeldig is.
"Ik snap niet waarom ze na een week naar me toe komen om te zeggen: de regels die eerder golden, gelden nu niet meer", zei Voracova eerder deze week. Ze kreeg net als Djokovic een medische vrijstelling om zonder geldig vaccinatiebewijs het land in te mogen om deel te kunnen nemen aan de Australian Open (17-30 januari).
© USA TODAY Sports — Renata Voracova. Directeur Australian Open prijst medewerkers
Australian Open-directeur Craig Tiley heeft in een interne video zijn medewerkers geprezen over hoe ze hebben gehandeld in de situatie rond tennisser Novak Djokovic. "Er wordt veel met de vingers gewezen en er vallen veel verwijten, maar ik kan je verzekeren dat ons team geweldig werk heeft verricht en alles heeft gedaan wat het kon volgens alle meegekregen instructies”, aldus Tiley in de video die is uitgelekt.
Tiley zegt tegen het personeel dat ze een enorme logistieke operatie hebben verricht. "Helaas zijn er de afgelopen dagen echter toestanden geweest met betrekking tot een aantal spelers - met name Novak - in een situatie die zeer moeilijk is”, aldus de toernooidirecteur, die zegt met Djokovic en andere spelers in contact te staan. Ook benadrukt Tiley dat de organisatie de laatste dagen bewust de publiciteit niet heeft opgezocht.
Deadline van Tennis Australia was reeds voorbij
Het juridische team van Djokovic spreekt van een positieve PCR-test op 16 december. Maar in de regelgeving van Tennis Australia - de organisator van de Australian Open - staat dat een medische uitzondering vóór 10 december moet aangevraagd worden.
Ook vandaag protest aan hotel van Djokovic
© AFP © AFP © AP © AFP © REUTERS Advocaten: "Djokovic testte op 16 december positief"
Uit rechtbankdocumenten die Reuters kon inkijken blijkt dat Novak Djokovic een medische vrijstelling heeft gekregen omdat hij op 16 december positief testte op het coronavirus. Symptomen, ook 14 dagen later, had hij niet, waarna hij een schriftelijke toestemming kreeg van de Australische immigratiedienst om naar het land af te reizen.
Op 1 januari zou het nummer één van de wereld vervolgens een document van het Ministerie van Binnenlandse Zaken hebben ontvangen waaruit blijkt dat Djokovic voldeed aan de vereisten voor een quarantainevrije aankomst in Australië. Deze documenten zijn door Djokovic' advocaten voorgelegd aan de Australische rechtbank.
© AFP Toen de Serviër woensdag arriveerde in Melbourne, stelden de autoriteiten van de staat Victoria dat er een probleem was met zijn Servische visum. De titelverdediger op de Australian Open miste naar verluidt op dat moment een officieel document waarin staat vermeld waarom aan hem een medische vrijstelling is verleend. Sindsdien verblijft de tennisvedette in een quarantainehotel/detentiecentrum waar hij wacht op de behandeling van zijn beroep. Dat staat maandag op het programma.
Djokovic testte in juni van 2020 ook positief op Covid-19. Hij deed anderhalf jaar geleden mee aan de zogenoemde Adria Tour, een demonstratie-evenement dat op zijn initiatief in Belgrado (Servië) en Zadar (Kroatië) plaatsvond. De beelden van dat toernooi zorgden voor verontwaardiging in en buiten de tenniswereld. Wegens versoepelde maatregelen in Servië en Kroatië zaten de tribunes vol en de spelers schudden elkaar de hand. Na afloop van de partijen vierden ze ook gezamenlijk feest.
© REUTERS — Djokovic op de Adria Tour. Srdjan Djokovic: "Novak op de knieën zal niet gebeuren"
"Tot maandag zullen ze de beste sportman ter wereld vasthouden", spreekt Srdjan Djokovic - de vader van Novak - de menigte toe in Belgrado. "Wij steunen onze 'Nole' elke dag. Met onze aanwezigheid steunen we de belangen van onze Servische, vrije natie. Ze willen Novak op de knieën krijgen, maar dat zal niet gebeuren. Het is nog nooit gelukt om Servië op de knieën te dwingen. We vallen niemand aan, we verdedigen enkel onszelf. En Novak verdedigt zichzelf."
Protest in Belgrado
Honderden fans hebben zich verzameld aan het Servische parlement om hun ongenoegen te uiten hoe Djokovic wordt behandeld in Melbourne. Ook papa Djokovic is van de partij om de menigte toe te spreken. "Nole, Nole, Nole", klinkt het luid in hoofdstad Belgrado. Opstootjes zijn er niet.
Djokovic reageert voor het eerst
Novak Djokovic heeft zich voor het eerst zélf laten horen. Dat via twee korte Instagram-posts. In de eerste wenst hij zijn volgers vanuit het hotel in Melbourne een vrolijk kerstmis - de Servisch Orthodoxe Kerk viert kerst op 7 januari. "Vrede van god. Christus werd geboren. Vrolijk kerstfeest. Moge Gods liefde je sterken en vervullen."
In een tweede richt hij zich tot zijn fans en de vele steunbetuigingen aan zijn adres. "Bedankt aan de mensen van over de hele wereld voor jullie onvoorwaardelijke steun. Ik voel het tot hier en het wordt enorm geapprecieerd."
© Instagram Djokovic — De kerstwensen van Djokovic. © Instagram Novak Djokovic — Het bericht van Djokovic. Djokovic mag volgens Franse sportminister zeker Roland Garros spelen
Novak Djokovic mag in het voorjaar 'gewoon' deelnemen aan Roland Garros. Volgens de minister van Sport, Roxana Maracineanu, geldt er in mei in Frankrijk geen inreisverbod voor ongevaccineerden. Mensen die niet gevaccineerd zijn, krijgen in Frankrijk wel te maken met strengere regels, aldus Maracineanu.
"Hij krijgt weliswaar niet te maken met dezelfde regelingen als de spelers die wel zijn gevaccineerd. Maar hij zal niettemin kunnen meedoen, omdat de protocollen en de gezondheidsbubbel het toelaten", zei Maracineanu op de Franse radio.
Ook Renata Voracova zit vast in Djokovic-hotel
Naast Novak Djokovic kampt nog een tweede tennisser met visumproblemen in aanloop naar de Australian Open. Volgens de lokale zender ABC is de Tsjechische dubbelspeelster Renata Voracova naar hetzelfde hotel als Djokovic overgebracht omdat haar papieren niet in orde zijn.
De 38-jarige Voracova reisde vorige maand al naar Australië en nam er ook deel aan een voorbereidingstoernooi. Maar donderdag zou ze van de douane het nieuws hebben gekregen dat haar visum ongeldig is. De Tsjechische, nummer 81 van de wereld in het dubbel, zou al een coronabesmetting achter de rug hebben en het is onduidelijk of ze net als Djokovic haar uitzetting aanvecht.
© AP — Renata Voracova, hier op een archiefbeeld. Kyrgios keurt behandeling Djokovic af
De Australische tennisser Nick Kyrgios vindt het maar niets hoe zijn land omgaat met Novak Djokovic. Kyrgios, die in het verleden vaak scherpe kritiek uitte op Djokovic, neemt het nu voor de Serviër op. Lees HIER meer.
© AFP — Nick Kyrgios et Novak Djokovic. Ook vandaag is er flink wat protest aan het hotel waar Djokovic zit:
© EPA © AFP © REUTERS © AP © AFP "Iedereen die ons land binnenkomt, moet zorgen dat hij aan de eisen voldoet"
"We behandelen Djokovic net als ieder ander in deze situatie. Iedereen die ons land binnenkomt, moet zorgen dat hij aan de eisen voldoet. Dat betekent dat je een bewijs moet laten zien dat je gevaccineerd bent tegen het coronavirus. En als je dat niet kan laten zien, moet je aantonen dat je vanwege medische redenen niet gevaccineerd kan worden. Die informatie kon Djokovic niet tonen", aldus minister Karen Andrews van Binnenlandse Zaken. "Het is ieders eigen verantwoordelijkheid om dit te regelen."
Volgens Andrews zijn naast Djokovic nog twee tennissers met een medische vrijstelling aangekomen in Melbourne. Ze laat uitzoeken of zij wel over de benodigde bewijzen beschikken.
Australische minister: "Djokovic is vrij om weg te gaan"
De Australische overheid ontkent dat Novak Djokovic gevangen wordt gehouden. De Servische tennisser zit met asielzoekers in een hotel in Melbourne, in afwachting van de rechtszaak die hij heeft aangespannen tegen het besluit van de autoriteiten om hem niet toe te laten tot het land. "Meneer Djokovic wordt niet gevangen gehouden, hij is vrij om het land te verlaten als hij dat wil", zegt minister Karen Andrews van Binnenlandse Zaken. "Onze douane zal dat dan faciliteren."
© AFP — Karen Andrews. HLN-lezer vindt het terecht dat Djokovic Australië niet binnen mag
Enkele uren geleden werd deze poll op HLN.be gelanceerd: 'Is het terecht dat Djokovic in Australië wordt geweigerd?' De HLN-surfer stemde massaal, inmiddels bijna 28.000 keer. Liefst 90% vindt het terecht dat Djokovic Australië niet binnen mag.
Boris Becker: "Novak is familie, maar we zijn het niet altijd eens met elkaar"
Ook tennisicoon Boris Becker, de voormalige coach van Novak Djokovic, liet zich uit over de situatie. "Ik heb Novak echt graag, we zijn heel close. Ik noem hem een familielid, maar net zoals in elke familie zijn we het soms niet met elkaar eens. Ik ben gevaccineerd en hij vindt dat niet nodig. Ik ben nu ook wel 54 jaar, in deze wereld heb je geen andere keuze om je te laten vaccineren."
Mama Djokovic: "Het is niet menselijk"
"Ik heb hem een paar minuutjes gesproken. Hij probeerde te slapen, maar dat lukte hem niet. Als moeder voel ik me verschrikkelijk. Sinds gisteren houden ze hem gevangen. Het is niet eerlijk, niet menselijk. Ik hoop dat hij sterk blijft, we proberen dat ook voor hem te zijn. De accommodatie is verschrikkelijk. Een klein immigratiehotel, als je het een hotel kan noemen, met wat beestjes, heel vies. Ze willen hem geen kans geven op een ander hotel."
Vader Djokovic: "Ze proberen hem te kruisigen, net als Jezus"
De familie van Novak Djokovic heeft een persconferentie gegeven in hun thuisland. Vader Srdjan - die Novak eerder al 'een leider van de vrije wereld' noemde - steunde zijn zoon: "Novak is Servië, en andersom. Ze willen hem vertrappelen. Ze willen hem, en bij uitbreiding ons hele land, op de knieën brengen. Net als Jezus proberen ze hem te kruisigen. We zijn een trotse natie, die werd gebombardeerd, onderdrukt en vernietigd, maar we zullen ons nooit overgeven. Novak is onze idool. Hij zit in de gevangenis van die klootzakken, maar hij zal zich niet overgeven."
Broer Djordje las een bericht van Novak voor, een eerste reactie sinds hij vast zit in Australië. "God ziet alles. Mij draait het om het spirituele, zij kijken alleen maar naar het materiële." "Dit is een grote sportieve en diplomatieke schande", voegde Djordje er zelf nog aan toe. "Novak had een akkoord met Tennis Australia, en heeft dezelfde documenten als een paar spelers die wel al aanwezig zijn." Volgens de familie zou Djokovic 45 minuten contact hebben gekregen met z'n familie, alvorens zijn GSM in beslag werd genomen voor 3,5 uur. "Hij wordt behandeld als een crimineel, in een vuil hotel zonder spullen."
© EPA — Moeder Diana, vader Srdjan en broer Djordje (van links naar rechts) hielden een persconferentie in Belgrado. Servische president: "Dit is een politieke heksenjacht"
De Servische president Aleksandar Vucic noemt de manier waarop Australische autoriteiten omgaan met zijn landgenoot Novak Djokovic een "politieke heksenjacht". "Ik ben bang dat deze meedogenloze politieke achtervolging doorgaat totdat er iets bewezen kan worden", aldus de president. "Want als je niet van iemand kunt winnen, ga je dit soort dingen doen."
Volgens Vucic is er contact geweest met de Australische ambassadeur en gaat zijn regering aan Australië vragen of Djokovic de komende dagen mag doorbrengen in het huis dat al voor de tennisser was gehuurd. Volgens een Servische journalist is dat verzoek al afgewezen.
Geen boodschap aan Djokovic toegestaan in Rod Laver Arena
De zaak Djokovic zorgt ook in de Rod Laver Arena - een van de stadions van de Australian Open en waar nu het ATP-toernooi van Melbourne doorgaat - voor beroering. Veiligheidsmensen staan daar niet toe dat een man zijn steun betuigt aan Djokovic met een bordje. Al kan ook de politiek getinte boodschap daar voor iets tussen zitten.
© Twitter Opstootje tussen protestanten en politie
Naar de avond (lokale tijd) in Melbourne toe is de sfeer toch wat grimmiger geworden aan het hotel van Djokovic. De politie heeft moeite om enkele hardnekkige protestanten weg te jagen, zo blijkt uit beelden van Guardian-journaliste Cait Kelly.
Fans en steunbetuigers Djokovic dansen aan hotel
Waarom Novak Djokovic een vaccin weigert
Djoker de Rebel. Novak Djokovic (34) liet al uitschijnen niet gevaccineerd te zijn, maar leek toch te mogen deelnemen aan de Australian Open dankzij een “medische uitzondering”. Tot de Australische autoriteiten er zich echter gingen mee bemoeien: de Serviër wordt naar alle waarschijnlijkheid morgen op het vliegtuig gezet richting zijn thuisland.
Een portret van ‘Nole’, die vasthoudt aan het spirituele en “té geliefd” wil zijn.
Onze tennisanalist over Djokovic: “Telkens slaagt hij erin een toxische sfeer te creëren"
Doet hij het nu expres of niet? Ergens lijkt het wel dat Novak Djokovic kickt op een tikkeltje controversie. Filip Dewulf, onze tennisanalist: “Het wakkert het innerlijk vuur nog wat meer aan. Alleen tegen de rest van de wereld.”
Lees hier het volledige verhaal.
© Photo News/Instagram — Filip Dewulf geeft context rond de situatie van Novak Djokovic. Zitting uitgesteld
De zitting die moet beslissen over het al dan niet uitzetten van Djokovic is zonet uitgesteld naar maandag. De Serviër moet dus nog enkele dagen in het quarantainehotel blijven.
RECONSTRUCTIE. En plots wordt Djokovic 8 uur lang als een illegaal vastgehouden op de luchthaven
Na acht uur onderhandelen met de grenspolitie van Australië werd het visum van Novak Djokovic (34) geweigerd. Hij kon niet voldoende aantonen dat hij terecht een medische uitzondering kreeg om de vaccinverplichting te omzeilen. De advocaten van Djokovic gingen in beroep, maar de Australian Open lijkt ver weg.
Reconstructie van een verhaal dat zelf naar Djokovic-normen een onwaarschijnlijk dramagehalte heeft.
Nadal: "Novak moet gevolgen dragen"
Concullega Rafael Nadal vindt dat Novak Djokovic de situatie waarin hij zit aan zichzelf te danken heeft. "Als hij had gewild, had hij zonder problemen hier in Australië kunnen spelen", zei Nadal na zijn eerste partij op het ATP-toernooi van Melbourne. "Hij heeft zijn eigen keuzes gemaakt en iedereen is daar natuurlijk vrij in. Maar dan moet hij er ook de gevolgen van dragen. De wereld heeft al genoeg geleden - je moet je gewoon laten vaccineren."
De 35-jarige Nadal won overigens overtuigend in twee sets van de Litouwer Ricardas Berankis: 6-2 en 7-5.
© AP Djokovic groet protesterende fans door raam hotel
Nadat hij op Melbourne Airport acht uur lang werd ondervraagd door de grenspolitie, werd Djokovic overgebracht naar het Park City Hotel, nota bene een hotel waar asielzoekers worden ondergebracht alvorens ze het land uitgezet worden. Buiten het hotel verzamelen fans zich intussen om te protesteren tegen de mogelijke uitzetting van de Serviër, die hen groet door het venster.
© REUTERS © EPA © EPA