Britten bereiden zich voor op “grote” militaire inzet in Europa
Het Verenigd Koninkrijk overweegt een groot aantal troepen, wapens, oorlogsschepen en vliegtuigen aan de NAVO aan te bieden, die in Europa ingezet kunnen worden. Premier Boris Johnson wil daarmee een “duidelijke boodschap” aan het Kremlin afgeven, zo meldt hij zaterdagavond.
De “grote” militaire inzet wordt naar verluidt volgende week aangeboden aan de militaire leiding van de NAVO.
“Dit pakket zou een duidelijke boodschap afgeven aan het Kremlin - we zullen hun ontwrichtende activiteiten niet dulden en we zullen altijd achter onze bondgenoten van de NAVO staan in het licht van Russische vijandigheid”, zegt Johnson in een verklaring.
Oekraïense leger rolt met spierballen aan de grens
Nadat Rusland reeds 100 000 manschappen in gereedheid heeft gebracht en samen met Wit-Rusland militaire oefeningen heeft gepland in de grensregio met Oekraïne, positioneert ook Oekraïne zijn troepen om militaire oefeningen te houden met als doel Rusland te imponeren.
Volg zo dadelijk oorlogsjournalist Robin Ramaekers in VTM NIEUWS voor de nieuwste ontwikkelingen.Eerste Russisch militair materieel in Wit-Rusland voor gemeenschappelijke manoeuvres
Rusland heeft voor een voor midden februari voorziene militaire oefening het eerste militair materieel naar het buurland Wit-Rusland gebracht. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie zaterdag gemeld.
Het gaat in het bijzonder om raketafweersystemen van het type Panzir-S en gevechtsvliegtuigen van het type Soechoj Soe-35. Ook op weg naar Wit-Rusland is blijkbaar het Russisch luchtafweersysteem S-400.
Moskou en Minsk plannen gezamenlijke militaire manoeuvres van 10 tot 20 februari. Gezien de huidige crisis rond Oekraïne heeft dit bezorgdheid in het Westen uitgelokt. De oefeningen vinden onder andere in het zuiden van Wit-Rusland plaats en dat grenst aan Oekraïne.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is bezorgd dat Moskou onder de dekmantel van de manoeuvres troepen in Wit-Rusland zou stationeren en Oekraïne van daaruit aanvallen.
Rusland heeft al herhaaldelijk ontkend dat het Oekraïne wil binnenvallen.
VS overwegen sancties tegen grote Russische banken
Voor het geval Rusland Oekraïne zou binnenvallen, onderzoeken de Verenigde Staten plannen om de Russische banken harder dan ooit te treffen met sancties. Dat schrijft de 'New York Times'.
De strafmaatregelen zouden de Russische economie veel meer kunnen ontwrichten dan eerdere westerse sancties, schrijft de krant op basis van welingelichte bronnen. Het gaat om plannen voor sancties tegen enkele van de grootste financiële instellingen van Rusland.
Volgens de krant zou het Amerikaanse ministerie van Financiën bepaalde Russische banken op een sanctielijst kunnen zetten en zo Amerikaanse instellingen en personen verbieden om met hen samen te werken. De afgelopen weken circuleerde in Washington een lijst met daarop tientallen Russische banken en financiële instellingen, zowel in privé- als in overheidshanden.
De afsluiting van grote Russische banken van het internationale bankwezen zou verstrekkende gevolgen hebben voor alle lagen van de Russische economie, aldus nog de New York Times. De sancties van 2014, toen Rusland het Oekraïense schiereiland de Krim annexeerde, waren kleiner en waren vooral gericht op de elite rond de Russische president Vladimir Poetin.
President Oekraïne vraagt Westen geen paniek te zaaien
De Oekraïense president Volodimir Zelenski drong er vrijdag bij westerse leiders op aan geen paniek te zaaien over de Russische troepen bij de Oekraïense grens. "We kunnen geen paniek gebruiken", ook met het oog op de zwakke economie van Oekraïne. Het is volgens Zelenski "belangrijk niet alle informatie van inlichtingendiensten te halen".
Terwijl het westen zich voorbereidt op een escalatie, bescouwt Zelenski de situatie niet méér gespannen dan vorig jaar. "Wij zijn de Titanic niet", klinkt het. "Er zijn geen tanks in onze straten, maar de media geven wel de indruk dat we in oorlog zijn."
Rusland brengt bloedvoorraden en medisch materiaal naar grens met Oekraïne
Rusland brengt nu ook bloedvoorraden en ander medisch materiaal naar de grens met Oekraïne. Dat schrijft persagentschap Reuters, op basis van bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten. Daarmee zouden de Russen eventuele gewonden kunnen verzorgen. Lees er hier meer over.
Boris Johnson gaat met Poetin bellen en regio bezoeken
De Britse premier Boris Johnson plant dit weekend een telefonisch onderhoud met de Russische president Vladimir Poetin. Johnson wil een van de volgende dagen ook een bezoek brengen aan Oost-Europa. Het Verenigd Koninkrijk gaat hiermee de diplomatieke druk opvoeren in het conflict rond Oekraïne, "om bloedvergieten te vermijden".
In het telefoongesprek met Poetin wil Johnson het belang van diplomatieke onderhandelingen benadrukken, klinkt het. Rusland zal ook opnieuw worden gevraagd om een stap terug te zetten. Op dit moment bevinden zich tienduizenden Russische soldaten en zwaar legermaterieel in de buurt van de Oekraïense grens. Eerder verklaarde premier Johnson al dat zijn land troepen zal leveren om NAVO-bondgenoten te beschermen als Rusland Oekraïne binnenvalt.
De Britse premier plant ook een bezoek aan de getroffen regio. Zijn buitenlandminister Liz Truss zal naar Moskou afreizen. Volgens de Britse zender BBC zouden maandag in het parlement een reeks sancties worden aangekondigd tegen het Russische regime.
Biden: VS sturen "binnenkort" troepen naar oosten van Europa
De Amerikaanse president Joe Biden is van plan "binnenkort" Amerikaanse soldaten naar Oost-Europese landen en NAVO-bondgenoten te sturen. "Niet veel", zei Biden tegen journalisten nadat hij in de stad Philadelphia een toespraak had gegeven over zijn infrastructuurplannen.
Het Amerikaanse ministerie van Defensie stelde eerder al 8.500 Amerikaanse militairen in staat van paraatheid voor uitzending naar Oost-Europa. De troepen kunnen op korte termijn in actie komen als de NAVO snel wil reageren op een Russische inval in Oekraïne.
De NAVO kondigde afgelopen maandag aan versterkingen naar Oost-Europese lidstaten te sturen en troepen in gereedheid te brengen. De extra gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen moeten Rusland afschrikken, zei NAVO-chef Jens Stoltenberg.
Rusland heeft veel militairen samengetrokken langs de Oekraïense grens en bereidt zich volgens de Verenigde Staten voor op een aanval. Oekraïne is geen NAVO-lid, maar het militaire bondgenootschap zegt een aanval op het land niet te accepteren. In dat geval zullen westerse landen zware sancties tegen Rusland afkondigen. Ook naburige NAVO-landen als Polen en de Baltische landen voelen zich door Rusland bedreigd.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski drong er vrijdag bij westerse leiders op aan geen paniek te zaaien over de Russische troepen bij de Oekraïense grens. "We kunnen geen paniek gebruiken", ook met het oog op de zwakke economie van Oekraïne. Het is volgens Zelenski "belangrijk niet alle informatie van inlichtingendiensten te halen".
Britse premier van plan naar regio rond Oekraïne te reizen
De Britse premier Boris Johnson is van plan volgende week naar de regio rond Oekraïne te reizen, al is nog niet bekendgemaakt waar hij precies naartoe gaat en wanneer. Ook wil Johnson een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin te voeren.
"De minister-president is vastberaden om de diplomatieke pogingen te versnellen en afschrikkende maatregelen te versterken zodat een bloedbad in Europa voorkomen kan worden", zegt een woordvoerder namens Johnson.
Eerder had Groot-Brittannië al gewaarschuwd voor strenge sancties in het geval Rusland Oekraïne zou binnenvallen. Naar verwachting komt de Britse regering maandag met verdere mededelingen op dat vlak.
Rusland ontzegt Europese functionarissen toegang, EU betreurt gang van zaken
Rusland heeft verscheidene functionarissen van de Europese Unie de toegang ontzegd. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou vrijdag laten weten. Het gaat om een reactie op de "absurde" politiek van "eenzijdige restricties" van Brussel, luidt het. De Europese Unie noemt de beslissing van Rusland vrijdagavond "betreurenswaardig".
De geviseerden zijn vertegenwoordigers van de ordetroepen en wetgevende en uitvoerende organen van sommige EU-lidstaten. Ze zijn "persoonlijk verantwoordelijk voor de verspreiding van het anti-Russische beleid", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De EU is niet te spreken over de Russische beslissing: ""Dit besluit ontbeert wettelijke grondslag en transparantie en zal een passende reactie uitlokken", zo laat een woordvoerder weten.
"Conflict tussen Rusland en Oekraïne is niet onvermijdelijk"
Een conflict tussen Rusland en Oekraïne is nog altijd "niet onvermijdelijk". Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin verklaard tijdens een persconferentie in het Pentagon. De Verenigde Staten zijn er wel van overtuigd dat de Russische president Vladimir Poetin voldoende troepen aan de Oekraïense grens heeft verzameld om een aanval uit te voeren.
"We geloven niet dat Poetin de definitieve beslissing heeft genomen om de strijdkrachten tegen Oekraïne in te zetten", zegt Austin. "Maar hij heeft duidelijk wel die mogelijkheid."
De minister stelt dat Rusland over verschillende opties beschikt. Zo kunnen er "verschillende steden of een aanzienlijk grondgebied" ingenomen worden. Maar het is ook denkbaar dat het Kremlin overgaat tot "provocerende politieke acties", zoals de erkenning van afvallige regio's. Ook een vreedzame oplossing is nog altijd niet uitgesloten, zo wordt benadrukt. "Er is nog tijd en ruimte voor diplomatie."
Oekraïne en de westerse landen zijn ongerust over de ruim 100.000 Russische soldaten die zich aan de grens met Oekraïne hebben verzameld. Volgens het Westen dreigt een Russische invasie, maar Moskou ontkent dat. De mogelijkheid bestaat dat de Russische acties vooral bedoeld zijn om het Westen tot toegevingen te dwingen op het vlak van veiligheidsgaranties.
VN-Veiligheidsraad buigt zich komende maandag over crisis
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt maandag samen om zich te buigen over de crisis rond Oekraïne. Dat heeft Mona Juul, de voorzitter van de Economische en Sociale Raad van de VN, laten weten. De vergadering komt er op vraag van de Verenigde Staten.
De VS en de westerse landen zijn ongerust over de ruim 100.000 Russische soldaten die zich aan de grens met Oekraïne verzameld hebben. Volgens het Westen dreigt een Russische invasie, maar Moskou ontkent dat.
Het Kremlin ziet de aanwezigheid van de Russische troepen als een garantie voor zijn nationale veiligheid. Rusland wil dat de NAVO stopt met haar uitbreiding naar het Oosten en vraagt garanties dat Oekraïne en Georgië niet toetreden tot het bondgenootschap.
De vergadering van de Veiligheidsraad is gepland om 16 uur Belgische tijd.
Mogelijk uitzetting van Russische ambassadeur in VS is "aanstootgevend", zegt Lavrov
"Aanstootgevend" en "onacceptabel", zo noemde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov de mogelijke uitzetting van Anatoly Antonov, de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten.
"We hebben Washington gewaarschuwd dat wanneer deze 'onbeschofte' acties blijven doorgaan, we meneer Antonov vragen om de VS te verlaten. Als deze 'brutaliteit' (tegen Rusland) blijft, overwegen we om onze diplomatieke aanwezigheid in de VS drastisch te verminderen", zei Lavrov.
Volgens de Russische minister is de diplomatieke band tussen de twee landen verslechterd sinds 2017, toen het Witte Huis vijf gebouwen in beslag nam die toebehoorden aan de Russische ambassade.
Toch proberen de verschillende partijen momenteel de crisis over Oekraïne te ontdooien. "We zijn in debat over de kwestie", zegt Lavrov. "Vorige vrijdag kwamen we overeen met Blinken (de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken) over de noodzaak om veiligheid in Europa te garanderen."
VS en EU werken aan bijkomende aardgasleveringen voor Europa
Tegen de achtergrond van de crisis in Oekraïne werken de Verenigde Staten en de Europese Unie aan de levering van bijkomende voorraden aardgas voor Europa. Dat hebben de Amerikaanse president Joe Biden en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vrijdag bevestigd in een mededeling.
"De Verenigde Staten en de Europese Unie werken samen aan blijvende, voldoende en tijdige leveringen van aardgas naar de EU vanuit diverse bronnen over de hele wereld om bevoorradingsschokken te vermijden, met inbegrip van schokken die zouden kunnen resulteren uit een verdere Russische invasie in Oekraïne", zo stelt de mededeling.
Rusland is goed voor zo'n 40 procent van de Europese import van gas, hoewel de afhankelijkheid sterk verschilt van land tot land. Hoewel onduidelijk is of Rusland effectief de gaskraan zou dichtdraaien als de spanningen rond Oekraïne escaleren, hebben de VS en de EU de voorbije weken intensief samengewerkt om de bevoorrading te versterken. In de mededeling engageren Biden en von der Leyen zich om de strategische samenwerking over energiebevoorrading verder op te drijven en om "betrouwbare en betaalbare energieleveringen aan burgers en bedrijven in de EU en haar nabuurschap beschikbaar te maken".
Dat zou onder meer gebeuren met vloeibaar aardgas (LNG), dat goed is voor ongeveer 20 tot 25 procent van de Europese import. De VS zijn de grootste LNG-leverancier van Europa en de leveringen zijn de voorbije weken verder toegenomen. Daarnaast wordt ook met andere leveranciers op de wereldmarkt bekeken of het mogelijk is om extra voorraden naar Europa af te leiden.
"Zie je een dreiging? Geef ons elke dag 10 gevechtsvliegtuigen en de dreiging zal verdwijnen"
De belangrijkste veiligheidsadviseur van de Oekraïense president windt er geen doekjes om. Lees er hier alles over.
Poetin: VS negeerde veiligheidszorgen van Rusland
In een telefoongesprek met Frans president Emmanuel Macron heeft Russisch president Vladimir Poetin gezegd dat het Westen de veiligheidszorgen van Rusland negeert. De VS en de NAVO hadden deze week gereageerd op eisen van Rusland. Poetin reageert nu voor het eerst.
"De antwoorden van de VS en de NAVO houden geen rekening met belangrijke zorgen van Rusland zoals het vermijden van een uitbreiding van de NAVO, het niet-inzetten van aanvalswapensystemen in de buurt van de Russische grenzen of het terugtrekken van het militaire potentieel en de infrastructuur van de alliantie in Europa naar posities die bestonden in 1997", staat te lezen in een transcript van het telefoongesprek van het Kremlin dat BBC kon inkijken.
Hongaarse buitenlandminister: VS hebben Hongarije gevraagd om tijdelijk Amerikaanse troepen te stationeren
De Verenigde Staten hebben Hongarije gevraagd om tijdelijk Amerikaanse soldaten te stationeren. Dat zei de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto tijdens een livestream op zijn Facebook-pagina. Het Hongaarse ministerie van Defensie is in gesprek met de VS, aldus Szijjarto.
"NAVO waakzaam terwijl Rusland troepen naar Wit-Rusland verplaatst"
NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zei dat de militaire alliantie klaar staan om het aantal troepen in het oosten van Europa te verhogen. Het houdt ook de situatie in Wit-Rusland nauwgezet in de gaten. Volgens Stoltenberg plaatst Rusland momenteel duizend gevechtsklare soldaten, vliegtuigen en S-400 wapensystemen in het buurland van Oekraïne.
"Vanuit de NAVO zijn we bereid tot politieke dialoog, maar we staan ook klaar om te reageren als Rusland kiest voor een gewapend conflict", zei Stoltenberg, aldus persagentschap Reuters. "We zijn niet van plan gevechtsklare troepen te ontplooien in Oekraïne."
Het Westen is ook voorbereid op verschillende vormen van Russische agressie tegen Oekraïne. De grote concentratie aan troepen kunnen een "complete invasie van Rusland" betekenen, maar er zijn ook andere methoden om Oekraïne te destabiliseren. Stoltenberg had het over een cyberaanval, een couppoging en sabotage. "We moeten voorbereid zijn op een breed scala aan vormen van agressie."
NAVO overweegt troepen te sturen naar Slowakije, dat aan Oekraïne grenst
De Slowaakse minister van Buitenlandse Zaken, Ivan Korcok, heeft vrijdag bevestigd dat de NAVO overweegt troepen te sturen naar het aan Oekraïne grenzende land. In een bijdrage in de liberale krant Sme schrijft de minister dat de Noord-Atlantische alliantie overlegt "over de verplaatsing van gezamenlijke troepen naar enkele staten van haar oostvleugel om hun verdediging te versterken".
Sinds weken wordt in Slowakije geprotesteerd tegen een militair verdrag met de Verenigde Staten. De tegenstanders vrezen dat bijkomende Amerikaanse troepen naar het land gestuurd worden en dat Slowakije daardoor in het Oekraïne-conflict verwikkeld raakt of een aanvalsdoel van Rusland kan worden.
Korcok eiste in de krant Sme dat Slowakije zich duidelijk tot de westerse alliantie zou bekennen. "Vandaag volstaan formele verklaringen dat we deel van de NAVO zijn, niet meer. Wanneer het onvermijdelijk is, moeten we ook stappen zetten waarmee we niet alleen onze defensie versterken maar ook de defensie van onze bondgenoten."
Moeten onze boeren zich zorgen maken over spanningen tussen Rusland en Oekraïne?
Sinds 2014 mogen ze immers geen fruit meer exporteren naar Rusland, hun grootste klant. Zullen de problemen tussen Rusland en Europa ook een grote invloed hebben op de fruittelers? Onze regioredactie trok naar Haspengouw. “Het einde van de boycot lijkt alleszins verder weg dan ooit”, klinkt het daar.
Lees hier het volledige artikel (+)
Sinds 2014 mogen ze immers geen fruit meer exporteren naar Rusland, hun grootste klant. Zullen de problemen tussen Rusland en Europa ook een grote invloed hebben op onze fruittelers? “Het einde van de boycot lijkt alleszins verder weg dan ooit”, klinkt het.
"Confrontatie of overleg, het is aan Poetin om te beslissen", zegt Parijs
"Confrontatie of overleg, het is aan Vladimir Poetin om te beslissen." Dat heeft Jean-Yves Le Drian, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, vrijdagmiddag gezegd. Eerder op de dag belde de Franse president Emmanuel Macron met de Russische president over de gespannen situatie. 's Avonds heeft Macron een telefoongesprek gepland met zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodymyr Zelenski.
"De bal ligt nu in het Russische kamp", aldus Le Drain. De VS en de NAVO verwierpen eerder deze week de strategische eisen van Moskou, maar zeiden wel bereid te zijn tot onderhandelingen. Zo vraagt Moskou een einde aan het uitbreidingsbeleid van de alliantie, geen Oekraïens lidmaatschap en een terugkeer naar de westerse militaire ontplooiing aan de grenzen van 1997.
Macron wil nu het conflict ontdooien door het vredesakkoord van Minsk opnieuw leven in te blazen. In 2015 kwamen Rusland en Oekraïne tot deze overeenkomst onder begeleiding van bemiddelaars Frankrijk en Duitsland. Het overleg staat gekend als Normandië-format. Woensdag kwamen vertegenwoordigers van de vier landen samen in Parijs. De eerste onderhandelingen verliepen moeizaam, maar leverden wel een "positief signaal" op, aldus het Elysée.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov had vrijdag ook al gezegd geen oorlog te willen. "We hebben al decennia gekozen voor de weg van diplomatie", aldus Lavrov in een interview op verschillende radio- en televisiezenders in Rusland. "We moeten met iedereen werken, dat is ons principe."
Als het van Rusland zou afhangen, komt er dus geen oorlog. "Maar we zullen het ook niet toestaan dat onze belangen op grove wijze worden geschonden, genegeerd", waarschuwde de Russische minister.
"Het is van essentieel belang om te blijven praten met de Russen zodat Poetin zijn verantwoordelijkheid opneemt", reageerde Le Drian. Maar heel wat andere partners, vooral in Oost-Europa, vinden de dialoog nutteloos.
VS willen overleg VN-Veiligheidsraad over Oekraïne
De Verenigde Staten willen dat de VN-Veiligheidsraad volgende week samenkomt om de situatie in Oekraïne te bespreken. Aanstaande maandag moet de raad bij elkaar komen vanwege het "agressieve gedrag" van Rusland. De aankondiging komt op hetzelfde moment dat de Amerikaanse president Joe Biden telefonisch spreekt met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski.
"Meer dan 100.000 Russische troepen zijn samengetrokken aan de Oekraïense grens en Rusland is bezig met andere destabiliserende acties gericht op Oekraïne", aldus de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Linda Thomas-Greenfield. Zij spreekt van een "duidelijke bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid".
Rusland is een van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en heeft een vetorecht. Het land kan elk voorstel van de raad dus eigenhandig blokkeren.
In het telefoongesprek dat Biden donderdag voerde met Zelenski, beloofde hij "resoluut" Amerikaanse steun als Rusland zou besluiten Oekraïne binnen te vallen. Volgens een verklaring van het Witte Huis na afloop van het gesprek zou Biden ook onderzoeken of de VS "de Oekraïense economie kan helpen onder druk van de Russische dreiging".
Washington roept Beijing op zijn "invloed" te gebruiken bij Moskou
"China, dat openlijk zijn steun is komen betuigen aan de 'redelijke bekommernissen' van Moskou, moet zijn 'invloed' op Rusland gebruiken om het af te raden Oekraïne aan te vallen", zo heeft Victoria Nuland, de nummer drie van de Amerikaanse diplomatie, donderdag gezegd.
"Wij roepen Beijing op zijn invloed op Moskou aan te wenden om het naar diplomatie te drijven. Want als er in Oekraïne een conflict is, is dat ook niet goed voor China", zei ze tegenover de pers. "Er zou een enorme impact zijn op de wereldeconomie en de energiesector."
Amerikaanse president Joe Biden zal praten met Oekraïense ambtgenoot
De Amerikaanse president Joe Biden zal donderdagnamiddag (plaatselijke tijd) praten met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelenski, zo heeft Jen Psaki, woordvoerster van het Witte Huis, meegedeeld.
Tijdens het telefoontje zal het erom gaan een stand van zaken op te maken, en niet om aankondigingen te doen. De Verenigde Staten hebben tijdens deze crisis geregeld gezegd dat er "geen beslissingen rondom Oekraïne zouden zijn zonder Oekraïne". Washington overlegt dus ook geregeld met Kiev.
Biden ontvangt Duitse bondskanselier
De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt op maandag 7 februari de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in het Witte Huis. De twee wereldleiders zullen het voornamelijk hebben over de gespannen situatie aan de grens met Oekraïne.
Moskou: "Aanwezigheid van NAVO in Oekraïne zou spanningen alleen maar doen oplopen"
De secretaris-generaal van de NAVO houdt de optie open om de westerse militaire alliantie uit te breiden naar het Oosten. Een houding waar Rusland de nodige problemen mee heeft. "Als de NAVO aanwezig wil zijn in Oekraïne zal de spanning nog toenemen", stelt de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. "De verklaringen van Jens Stoltenberg creëren een ongunstige context om tot een dialoog over veiligheidsgaranties te komen. Dit bevestigt alleen maar dat militair interventionisme een standaardpraktijk is geworden van de Alliantie tijdens onderhandelingen."
Aleksejj Zajtsev hekelde ook de rol van het Westen. "Zonder hun invloed zou Oekraïne niet staan waar het nu staat. De separatistische partijen zouden niet bestaan."
De woordvoerder van de Russische diplomatie herhaalde dat Rusland niet van plan is om een aanval uit te voeren tegen Oekraïne. "Maar de secretaris-generaal van de NAVO denkt daar duidelijk anders over", klinkt het.
Zajtsev riep Kiev op de crisis aan te pakken zonder een beroep te doen op andere partijen. "Los dit onafhankelijk op, als soevereine staat."
Rusland voelt zich naar eigen zeggen bedreigd door de politieke en militaire steun voor buurland Oekraïne. Daar zou een einde aan moeten komen. Het Kremlin eist ook "wettelijke garanties" over een uitbreidingsstop van de NAVO. "Als onze eisen afgewezen worden, kan er een vergelding volgen", klinkt het. Het Westen blijft bij het standpunt dat landen het recht hebben om hun eigen bondgenoten te kiezen.
Kremlin: "Westerse antwoorden bieden weinig reden tot optimisme"
De NAVO en de VS hebben schriftelijk gereageerd op enkele Russische eisen voor meer veiligheidsgaranties. Zo werd onder meer gevraagd om de verdere uitbreiding van de NAVO in oostelijke richting stop te zetten en om alle westerse troepen uit Oost-Europese NAVO-landen weg te halen. Op beide verzoeken werd echter niet ingegaan.
Het Kremlin wil met name voorkomen dat Oekraïne toetreedt tot de westerse militaire alliantie. Het Westen verdenkt Rusland er dan weer van een invasie in Oekraïne voor te bereiden, maar Moskou ontkent die beschuldiging.
"Op basis van deze schriftelijke reactie is er maar weinig reden tot optimisme", stelt Dmitri Peskov als woordvoerder van het Kremlin. "Er wordt geen rekening gehouden met onze standpunten. Onze bezorgdheden worden zelfs niet in overweging genomen."
De Russische president Vladimir Poetin heeft het antwoord intussen zelf ook gelezen. Wanneer Moskou zal reageren, is nog niet duidelijk. "Het zal uiteraard enige tijd vergen om alles te analyseren", aldus Peskov.
"Er kan gestart worden met een ernstig gesprek, maar dan wel over secundaire kwesties. Wat het hoofdthema betreft, blijven we op onze honger zitten", reageerde minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.
China: "Neem Russische zorgen in conflict Oekraïne serieus"
De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, heeft in een telefoongesprek met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Antony Blinken gezegd dat "de zorgen van Rusland serieus genomen moeten worden" in het conflict met Oekraïne. Ook verwijt Wang de Verenigde Staten "verkeerde woorden en daden".
Blinken sprak met Wang om "de economische risico's van verdere Russische agressie tegen Oekraïne" onder de aandacht te brengen, schrijft hij op Twitter. Ook benadrukt Blinken zijn zorgen over de veiligheid als gevolg van de Russische acties. Hij spreekt over wereldwijde gevolgen als de spanning verder oploopt en stelt dat "de-escalatie en diplomatie" noodzakelijk zijn.
Wang zegt echter dat de zorgen van Rusland over onder meer de rol van de NAVO in de situatie rond Oekraïne serieus moeten worden genomen. De Chinese buitenlandminister stelt dat "regionale veiligheid niet gegarandeerd kan worden door het versterken of uitbreiden van militaire bondgenootschappen".
Volgens China kan de situatie in Oekraïne opgelost worden door terug te grijpen op een vredesplan dat in Minsk in Wit-Rusland werd overeengekomen. Dat plan ligt echter in de ijskast omdat Oekraïne en Rusland elkaar ervan beschuldigen de overeenkomst te hebben geschonden.
Wang heeft de VS in het gesprek ook opgeroepen om te stoppen zich te bemoeien met de Olympische Spelen die volgende maand in Peking plaatsvinden. Daarnaast zouden de Amerikanen "niet met vuur moeten spelen" als het gaat om de situatie in Taiwan, stelt Wang.
VS: Nord Stream 2 gaat niet door bij Russische inval van Oekraïne
Als Rusland besluit Oekraïne binnen te vallen, zal dat betekenen dat de gaspijpleiding Nord Stream 2 "niet doorgaat". Ned Price, de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zegt dat hij daar "heel duidelijk over wil zijn".
De gaspijpleiding Nord Stream 2, die van Rusland naar Duitsland gaat, is al lange tijd omstreden. De Amerikanen vrezen dat Rusland zijn greep op Europa versterkt met het infrastructuurproject.
Eerder deze maand sneuvelde een voorstel in de Amerikaanse Senaat om sancties in te stellen tegen Nord Stream 2. De woordvoerder wil niet in details treden over hoe het ministerie ervoor gaat zorgen dat de gaspijpleiding wordt gestopt, mocht dat nodig zijn. "We zullen samenwerken met Duitsland om ervoor te zorgen dat het niet doorgaat", aldus Price.
Ook de Duitse bondskanselier Olaf Scholz waarschuwde dat Rusland bij een militaire interventie in Oekraïne een hoge prijs zal moeten betalen. Daarbij staan alle opties open, dus ook het schrappen van Nord Stream 2.
Russisch leger verspreidt nieuwe beelden van drills aan grens met Oekraïne
Het Russisch leger heeft nieuwe beelden verspreid van drills aan de grens met Oekraïne. In een verklaring staat dat de gemotoriseerde geweerdivisie wordt ingezet voor een oefening. Rusland heeft naar schatting 100.000 troepen verzameld in de buurt van Oekraïne. Dat doet de vrees vergroten dat het van plan is Oekraïne binnen te vallen. Bovendien heeft het troepen uit Siberië en het Verre Oosten verplaatst voor schiettrainingen. Eerder kondigde het Russisch leger ook een reeks marinemanoeuvres aan. De militaire oefeningen gaan deze maand van start en duren tot en met februari. Meer dan 140 schepen, tientallen vliegtuigen en 10.000 manschappen zijn erbij betrokken.
"Moeilijke gesprekken in Parijs leveren positief signaal op"
De onderhandelingen in Parijs over het Oekraïense conflict zijn moeizaam verlopen, maar hebben een "positief signaal" opgeleverd. Dat heeft het Elysée woensdagavond meegedeeld na afloop van het acht uur durende overleg. De onderhandelaars beklemtoonden onder meer het belang van de naleving van de vredesakkoorden van Minsk. De gesprekken moeten binnen veertien dagen in Berlijn worden voortgezet.
"Wij hebben het signaal van hernieuwde inzet gekregen waarnaar wij op zoek waren", zo meldt Frankrijk, dat samen met Duitsland bemiddelt bij de gesprekken tussen Rusland en Oekraïne.
Rusland en Kiev stellen beide dat het vredesakkoord van Minsk uit 2014 een belangrijke voorwaarde vormt voor een geweldloze oplossing van het conflict. Dmitri Kozak, de vertegenwoordiger van Moskou, beklemtoont wel dat er nog verschillende visies bestaan over de uitvoering van dat akkoord. "We zien dat het staakt-het-vuren werkt. Er zijn enkele provocaties, maar het werkt", klinkt het ook bij Andrej Yermak, de vertegenwoordiger van Kiev.
De akkoorden van Minsk hebben het geweld in het oosten van Oekraïne tot nu toe niet kunnen stoppen. Volgens gegevens van de Verenigde Naties lieten sinds 2014 al meer dan 14.000 mensen het leven in het conflict.
Rusland heeft de regering in Kiev ook opgeroepen om de dialoog aan te gaan met de separatisten in de Donbass-regio, zo zegt Kozak nog. Oekraïne krijgt twee weken de tijd om een standpunt daarover uit te werken.
Volgens de Russische onderhandelaar reageert de Oekraïense regering negatief of helemaal niet op humanitaire verzoeken en andere pogingen tot contact vanuit Oost-Oekraïne. Er wordt volgens hem op geen enkele manier perspectief geboden voor de betwiste regio's Loehansk en Donetsk. Een nieuwe topontmoeting zou volgens hem alleen mogelijk zijn als er vooraf overeenstemming is over de geplande juridische status van het gebied.
Kiev heeft onderhandelingen met Loehansk en Donetsk altijd afgewezen. De leiders van die regio's worden beschouwd als "marionetten van Moskou".
Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken: "Antwoord van Washington aan Moskou biedt serieuze diplomatieke weg vooruit"
Het geschreven antwoord van de Verenigde Staten aan Rusland biedt "een serieuze diplomatieke weg vooruit, als Rusland dat wenst", stelt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken woensdag. Hij zegt klaar te zijn om de komende dagen met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov te praten. De Amerikaanse ambassadeur in Moskou, John Sullivan, overhandigde het schrijven aan de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Aleksandr Groesjko, meldt de Russische diplomatie.
Over de inhoud van de brief werd geen informatie verstrekt. Het antwoord zal ook niet openbaar worden gemaakt, stelt Blinken, maar is in zekere zin al bekend. "Zonder in te gaan op de details van het document, kan ik u zeggen dat het herhaalt wat Washington al weken en - in zekere zin - al jaren zegt: dat we het opendeurprincipe van de NAVO verdedigen." Oekraïne heeft het recht zelf zijn bondgenoten te kiezen, benadrukte de Amerikaanse buitenlandminister. Wel zei hij open te staan voor dialoog met Moskou.
Het schriftelijke antwoord van de Amerikaanse regering op de bezorgdheden van Moskou is volledig afgestemd met Oekraïne en de Europese bondgenoten, stelt de Amerikaanse buitenlandminister. "We hebben hun input gevraagd en verwerkt in de definitieve versie die aan Moskou overhandigd zal worden", aldus de bewindsman. De NAVO heeft een eigen antwoord overgemaakt, dat in overeenstemming is met het schrijven van de Verenigde Staten. Het Amerikaanse antwoord moet het antwoord van de militaire verdragsorganisatie aanvullen.
NAVO geeft Moskou morgen zijn antwoord op de Russische eisen
De NAVO zal zijn schriftelijk antwoord op de Russische eisen in verband met uitbreiding van het bondgenootschap en de terugtrekking van de NAVO-troepen uit Oost-Europa morgen overhandigen, zo is uit diplomatieke bron vernomen.
Secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, geeft morgen om 19 uur een persconferentie waarop hij dat antwoord, waarover de dertig lidstaten het eens zijn geraakt, uit de doeken zal doen.
Volgens diplomaten bevat het antwoord geen enkele cruciale toegeving aan Moskou. Het zou stellen dat de Russische eisen onaanvaardbaar zijn. Wel zou de NAVO voorstellen zoals wapenbeheersing aanbieden, om met Moskou te kunnen blijven onderhandelen.
Tsjechië levert 4.000 artilleriegranaten aan Oekraïne
Het Tsjechische ministerie van Defensie zal de komende dagen 4.000 artilleriegranaten leveren aan Oekraïne, zo heeft het ministerie aangekondigd.
De regering keurde de levering, van een waarde van 36,6 miljoen kronen (1,5 miljoen euro), woensdag goed, zei de woordvoerder van het ministerie, Jakub Fainor.
Het gaat om projectielen met het kaliber 152 millimeter. Volgens minister van Defensie Jana Cernochova is het geschenk een "belangrijke geste van solidariteit".
Ondanks de gespannen situatie tussen het Westen en Rusland, zal Tsjechië voorlopig geen personeel van de ambassade en het consulaat uit Oekraïne evacueren. Tsjechië is EU- en NAVO-lid.
Amerikaanse ambassade maant landgenoten aan vertrek uit Oekraïne te overwegen
De Amerikaanse ambassade in Kiev maant Amerikaanse burgers in Oekraïne aan om nu een vertrek uit het land te overwegen, met commerciële of andere private transportopties. Dat staat in een bericht aan Amerikaanse burgers op de website van de ambassade.
"De VS-ambassade maant Amerikaanse burgers in Oekraïne aan om te overwegen nu te vertrekken", staat er. "De veiligheidssituatie in Oekraïne blijft onvoorspelbaar door de toegenomen dreiging van Russische militaire actie en kan met weinig waarschuwing verslechteren."
Volgens de ambassade hebben Amerikanen verschillende opties via commerciële vluchten op alle Oekraïense internationale luchthavens.
In omgekeerde richting krijgen Amerikanen de raad niet meer naar het land te reizen. "Reis niet naar Oekraïne door de toegenomen dreiging van Russische militaire actie en COVID-19", staat in duidelijke woorden te lezen op de website.
Russische regeringspartij wil separatisten in Oekraïne bewapenen
Een verantwoordelijke van de regeringspartij Verenigd Rusland wil dat het Kremlin wapens stuurt naar de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne. Die moeten zich daarmee in hun twee republieken Loegansk en Donetsk kunnen verdedigen tegen het door het Westen gesteunde regeringsleger van Oekraïne, zei Vladimir Vasiljev, de leider van Verenigd Rusland in het Russische Lagerhuis,
"We roepen de leiders van ons land op om bijstand te leveren aan de republieken Loegansk en Donetsk onder de vorm van leveringen van noodzakelijke militaire producten om agressie te ontraden", aldus Vasiljev. "We hebben overleg gehad over dit onderwerp en we hebben besloten dat we deze mensen niet aan de genade van het regime van Kiev mogen overlaten."
De oproep is een reactie op de militaire steun die diverse westerse landen sturen om het Oekraïense leger bij te staan, nu meer dan 100.000 Russische militairen zijn verzameld aan de Oekraïense grens. Westerse landen vrezen dat het tot een aanval komt, hoewel er nog diplomatieke gesprekken gaande zijn om de crisis te bezweren.
Europees president Charles Michel: "Bedreiging tegen Oekraïne is bedreiging tegen Europa"
Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, heeft solidariteit met Oekraïne uitgedrukt. Dat deed hij tijdens een persconferentie na afloop van een overleg met de Slowaakse premier Eduard Heger. "Een bedreiging tegen Oekraïne is een bedreiging tegen Europa", aldus Michel. "Als er agressie zou komen tegen Oekraïne, dan zouden de gevolgen enorm zijn voor Rusland", vulde de Europese president aan. Michel hamert op de-escalatie via diplomatie.
Geschreven antwoord van NAVO en VS aan Moskou komt deze week
Tegen het einde van deze week zal het geschreven antwoord van de NAVO en de VS op de Russische eisen voor de veiligheid in Europa naar Moskou worden verstuurd. Dat heeft het Franse nieuwsagentschap AFP vernomen uit verschillende diplomatieke bronnen bij de militaire verdragsorganisatie.
Aan het antwoord wordt momenteel de laatste hand gelegd. "Heel wat van de Russische eisen zijn onaanvaardbaar of irrealistisch, maar het antwoord identificeert een aantal onderwerpen waarover het mogelijk is om rond hun bezorgdheden te werken", aldus een Europese verantwoordelijke.
Het Westen zegt bereid te zijn te spreken over conventionele ontwapening, controle van strategische wapens en transparantie van militaire oefeningen.
Rusland onthulde midden december twee voorstellen van verdragen, om de invloed van de NAVO en de VS in de omgeving van Rusland te beperken. De VS zeiden bereid te zijn te onderhandelen, in overleg met de Europeanen.
Moskou eist een geschreven engagement dat Oekraïne en Georgië geen lid van de NAVO zullen worden. Ook vraagt Moskou een terugtrekking van troepen en bewapening van de NAVO uit landen van Oost-Europa, die na 1997 tot de NAVO zijn toegetreden.
Onaanvaardbaar, oordeelt het Westen. De facto is het toetredingsproces van Oekraïne en Georgië bevroren. Daarvoor is immers unanimiteit onder de dertig NAVO-lidstaten nodig.
De voorstellen zouden de VS ook verbieden om legerbases op te richten in alle gewezen Sovjetlanden die geen leden zijn van de NAVO, om er infrastructuur te gebruiken "voor iedere militaire activiteit" en zelfs om "een bilaterale militaire samenwerking te ontwikkelen" met die landen.
De VS consulteerden hun bondgenoten in de Europese Unie meermaals voor het antwoord op de Russische eisen. De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, had deze week ook meerdere vergaderingen. Het Westen eist dat Moskou de Russische soldaten van aan de Oekraïense grens terugtrekt en de spanningen met Kiev doet afnemen.
Teleurstelling in Oekraïne om 'symbolische' hulp uit Duitsland
Oekraïne heeft teleurgesteld gereageerd op het bericht dat Duitsland 5.000 legerhelmen beschikbaar stelt vanwege de oplopende spanningen met Rusland. Duitsland ziet dat als een belangrijk signaal dat het zij aan zij staat met de Oekraïners, maar volgens Kiev gaat het om een "puur symbolisch gebaar".
"Het is een druppel op een gloeiende plaat. Niet eens een troostprijs", zei de Oekraïense ambassadeur in Duitsland tegen persbureau DPA. Hij maakte duidelijk dat zijn regering meer verwacht van de Bondsrepubliek. "Een draai van 180 graden."
Ook de burgemeester van de Oekraïense hoofdstad Kiev reageerde verbolgen. Vitali Klitstsjko, een voormalige bokskampioen, noemde de gift tegenover de krant Bild een grap. "Wat voor steun krijgen we hierna van Duitsland?, sneerde hij. "Kussens?"
Duitsland wil geen offensieve wapens leveren, maar had al wel toegezegd een veldhospitaal te sturen. Minister van Defensie Christine Lambrecht zei dat Oekraïne had gevraagd om dergelijk militair materiaal. "Het zijn geen wapens, maar het helpt."
Belgisch defensieminister Dedonder: "België zal als solidaire NAVO-partner zijn verantwoordelijkheid nemen"
Als het tot een militair conflict tussen Rusland en Oekraïne komt en de NAVO beslist om troepen te ontplooien in het oosten van Europa, dan zal België zich een "solidaire partner" tonen die "zijn verantwoordelijkheid opneemt". Dat heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) woensdag gezegd in de Kamer. Ze herhaalde daarmee wat legerchef Michel Hofman maandag al zei, namelijk dat de Belgische eenheden die aan de NAVO zijn aangeboden in staat van maximale paraatheid zijn.
Dedonder beantwoordde in de bevoegde commissie vragen over de eventuele Belgische inzet in het kader van een conflict tussen Rusland en Oekraïne. "Hebben de NAVO of Oekraïne al concrete vragen om bijstand gesteld?", wilde onder anderen Jasper Pillen (Open Vld) weten. "Kreeg België een vraag om het transport van militair materieel te faciliteren?", vroeg Theo Francken (N-VA) dan weer.
Concrete vragen zijn er aan ons land nog niet gesteld, antwoordde Dedonder. Oekraïne heeft België nog niet om bilaterale steun gevraagd en de NAVO, waar Oekraïne geen deel van uitmaakt, zal bij een oplaaiend conflict de noodzakelijke capaciteit bepalen, zei de minister. "Wat de NAVO kan beslissen, is een verhoging van de militaire inzet in de lidstaten van de Alliantie. Een NAVO-interventie zal mogelijk worden als een van de lidstaten betrokken raakt bij het conflict, en na politieke goedkeuring door de Noord-Atlantische Raad (het belangrijkste beslissingsorgaan van de NAVO, red.) en de nationale autoriteiten", zei Dedonder. "België zal in dat geval zijn verantwoordelijkheid nemen en evalueren welke capaciteit kan worden ingezet om een bijdrage te leveren aan de collectieve verdediging van de Alliantie."
"De NAVO heeft aan haar lidstaten een verhoogde paraatheid gevraagd — via de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) — en indien nodig kunnen er in Oost-Europa extra troepen worden ingezet", aldus de minister. In een reeks kranteninterviews zei Chef Defensie Hofman al dat ook België eenheden heeft klaarstaan die ingeschakeld kunnen worden als de VJTF wordt ingezet. Het gaat volgens hem om 250 à 300 militairen die met een compagnie deel zouden uitmaken van een grotere formatie die op dit moment onder Frans bevel staat. Daarbovenop heeft België extra F-16's toegezegd en nog een fregat.