Meer dan 39.000 nieuwe positieve coronatests in Nederland
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn in Nederland 39.536 coronagevallen geregistreerd. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk een stuk hoger, want de achterstand bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is fors gestegen.
Het instituut kampt sinds ruim een week met een achterstand. Die besmettingen zijn al wel vastgesteld, maar nog niet geregistreerd. De achterstand is zaterdag opgelopen tot zo'n 122.000 meldingen over de afgelopen twaalf dagen, ongeveer 46.000 meldingen meer dan vrijdag.
Vrijdag meldde het RIVM nog een nieuw dagrecord. Toen werden er (met correctie) 74.066 meldingen geregistreerd.
In de afgelopen zeven dagen zijn 421.030 positieve tests doorgegeven, gemiddeld 60.147 per dag. Sinds vrijdag komt dat gemiddelde voor het eerst in de coronacrisis boven de 60.000 uit. In ongeveer twee weken tijd is het gemiddelde verdubbeld.
Het RIVM kreeg in de afgelopen dag acht meldingen van sterfgevallen door corona.
In de afgelopen zeven dagen zijn 61 sterfgevallen gemeld. Dat is vergelijkbaar met het niveau over de afgelopen periode.
Aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen daalt
De Nederlanse ziekenhuizen verzorgen op dit moment 1.129 mensen met corona, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 12 minder dan een dag eerder.
Op de intensieve zorg liggen 213 patiënten met corona, 25 minder dan een etmaal ervoor. Dat is het laagste aantal sinds 28 oktober vorig jaar. Op de verpleegafdelingen worden 916 patiënten met corona behandeld, 13 meer dan een dag ervoor.
Canadese hoofdstad verwacht 2.700 truckers voor protest tegen coronamaatregelen
Ottawa verwacht vandaag betogingen tegen coronamaatregelen van regering van premier Trudeau. Er worden honderden voertuigen van uit het hele land verwacht. Onder andere truckers reden naar Ottawa onder de naam ‘Freedom Convoy’ of ‘vrijheidskonvooi’. Lees er hier alles over.
Oostenrijk versoepelt nog meer maatregelen voor ongevaccineerden
Oostenrijk gaat de coronamaatregelen voor ongevaccineerden verder versoepelen. Dat heeft bondskanselier Karl Nehammer aangekondigd. Ongevaccineerden mogen vanaf 12 februari weer naar niet-essentiële winkels. Ook zijn ze vanaf 19 februari weer welkom in de horeca en bij toeristische attracties op vertoon van een negatief testbewijs.
In Oostenrijk geldt momenteel op veel binnenlocaties nog het 2G-beleid, waardoor alleen gevaccineerde of van Covid-19 genezen mensen toegang kunnen krijgen. Die regel wordt over een paar weken afgeschaft en er komt een 3G-beleid.
Nehammer zei verder dat de avondklok met twee uur wordt verlaat. Die gaat vanaf 5 februari pas in om middernacht. Diezelfde dag worden de openingstijden voor winkels en horecazaken verruimd en verdubbelt het maximale aantal bezoekers bij evenementen naar vijftig.
De versoepelingen zijn ondanks de vele besmettingen mogelijk omdat de druk op de ziekenhuizen flink is afgenomen, aldus de regering. Het aantal coronapatiënten op de afdelingen intensieve zorg zit op het laagste niveau sinds half september. De autoriteiten verwachten dat de huidige besmettingsgolf, die wordt veroorzaakt door de zeer besmettelijke omikronvariant, begin februari piekt.
Bijna drie kwart van de bevolking is volledig gevaccineerd. Nehammer streeft naar een hogere vaccinatiegraad met de invoering van een algemene vaccinatieplicht.
Aantal ziekenhuisopnames wegens corona blijft stijgen
Tussen 22 en 28 januari zijn dagelijks gemiddeld 354 coronapatiënten gehospitaliseerd, een stijging met 31 procent op weekbasis. Dat blijkt zaterdag uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Er liggen op dit ogenblik nog 3.821 patiënten met corona in het ziekenhuis (+34 procent), van wie er 371 intensieve verzorging nodig hebben (+2 procent).
Tussen 19 en 25 januari werden dagelijks gemiddeld 52.294 nieuwe corona-infecties vastgesteld, een stijging met 45 procent op weekbasis. Ruim 98 procent van de gevallen wordt momenteel veroorzaakt door de omikronvariant.
Dagelijks werden gemiddeld 120.000 testen afgenomen, waarvan 46,3 procent een positief resultaat had. Het reproductiegetal bedraagt 1,18, wat betekent dat de epidemie nog in de opmars zit.
Dagelijks overlijden nog steeds iets meer dan 25 mensen aan het longvirus, een toename met 14 procent in vergelijking met een week eerder. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al ruim 29.000 coronasterfgevallen te betreuren.
Intussen hebben 6,5 miljoen Belgen een boosterprik van een vaccin gekregen.
39% van de Belgen wil dat ons land àlle maatregelen loslaat
Maar liefst 39 procent van de Belgen vindt dat ons land vanaf 1 februari alle coronamaatregelen moet laten vallen. Dat blijkt uit een enquête van marktonderzoeksbureau Ipsos. Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent) is niet verbaasd: “De kans op ernstige ziekte door Covid-19 is gedaald. En bijgevolg ook de motivatie.”
Zuid-Korea noteert nieuw infectierecord
Vrijdag werden 17.542 nieuwe besmettingen met het coronavirus geconstateerd in Zuid-Korea. Daarmee sneuvelde al na één dag het recordaantal infecties van 16.096 dat donderdag werd gerapporteerd. Dat meldt het Koreaanse Agentschap voor Ziektebeheersing en Preventie.
© AP — Mensen staan in de rij bij een coronatestdorp in de Koreaanse hoofdstad Seoul. Hoge Gezondheidsraad wil meer bewijs voor boosterprik minderjarigen
Met de huidige kennis is er "onvoldoende" wetenschappelijk bewijs om het toedienen van een boosterprik voor 12- tot 17-jarigen te steunen, in het bijzonder in het geval van de omikronvariant. Dat zegt de Hoge Gezondheidsraad (HGR) in een advies vandaag aan de verschillende ministers van Volksgezondheid.
De HGR heeft daarom beslist om te wachten op de aanbeveling van het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) en op meer wetenschappelijk bewijs, voordat ze zelf een standpunt formuleert.
De HGR stelt voorlopig voor dat het Belgische en het Europese geneesmiddelenagentschap en de Belgische taskforce vaccinatie hun verantwoordelijkheid opnemen, op het niveau van de veiligheid, om de boosterprik beschikbaar te maken, of niet.
Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA heeft tot nog toe enkel groen licht gegeven voor een boosterprik voor volwassenen. Omdat enkele landen, zoals Oostenrijk en Italië, binnenkort ook een booster voor de leeftijdscategorie 12 tot 17 jaar verplichten om zonder te veel maatregelen het land binnen te kunnen, had Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) de Hoge Gezondheidsraad om een advies gevraagd. Beke stelde daarbij voor om de prik op vrijwillige basis aan te bieden met een zogenaamde 'informed consent'.
Spaanse minister van Gezondheid: ergste van coronagolf is voorbij
Er zijn tekenen dat Spanje de piek bereikt heeft van de meest recente golf, die werd aangewakkerd door de omikronvariant. Dat heeft de Spaanse minister van Gezondheid vrijdag gezegd. "Alles geeft aan dat de curve van de besmettingen aan het dalen is", aldus minister Carolina Diarias. "De daling van de cijfers wordt met de dag sterker."
De zevendaagse incidentie steeg begin vorige naar haar hoogste niveau en is nu gedaald tot 1.306 besmettingen per 100.000 inwoners. Ook is het aandeel Covid-19-patiënten in de ziekenhuizen gedaald van 15,2 procent tot 14,7 procent. Ruim 21 procent van de bedden op intensieve zorg is ingenomen door Covidpatiënten, tegenover 23,3 procent een week eerder.
In dezelfde periode werden ook meer dan 1.100 overlijdens gelinkt aan het coronavirus geregistreerd, aldus het ministerie van Gezondheid.
In de afgelopen twee weken werden in totaal 1,48 miljoen infecties gerapporteerd. De meeste besmette personen hebben milde symptomen of helemaal geen symptomen.
Spanje heeft een hoge vaccinatiegraad. Meer dan 80 procent heeft al twee prikken gekregen, 44 procent van de Spanjaarden kreeg al een derde prik. Verschillende regio's in het land zijn ondertussen gestart met het versoepelen van de coronamaatregelen.
Viroloog Marc Van Ranst maakt zich geen zorgen over nieuwe subvariant
"We weten dat die variant zeldzaam is, ook wereldwijd", zegt Marc Van Ranst over de in Hasselt ontdekte subvariant BA.3. Een subvariant is een variant van een virusvariant, in dit geval dus een variant van het omikronvirus, legt de viroloog uit. "We zijn hier bezig over heel gedetailleerde virologie, en we moeten voorzichtig zijn dat we de mensen op deze manier niet te veel schrik aanjagen", merkt Van Ranst op.
Volgens Van Ranst zal deze nieuwe subvariant naar alle waarschijnlijkheid geen groter ziekmakend vermogen hebben, al zouden er meer gevallen moeten opduiken om daar met zekerheid iets over te kunnen zeggen.