Koningspaar leeft mee met slachtoffers storm Eunice
Koning Filip en koningin Mathilde hebben hun medeleven betuigd aan de slachtoffers van de storm Eunice. In een verklaring op sociale media spreken zij ook hun dank uit aan de Belgische hulpdiensten.
Brandweerzone Zuid-West Limburg handelde bijna 1.000 gevallen af
De brandweerkorpsen van de hulpverleningszone Zuid-West Limburg hebben sinds vrijdagmiddag 12 uur bijna duizend gevallen van stormschade afgehandeld na de doortocht van Eunice. De brandweerzone maakte zaterdagavond rond 19 uur bekend dat de teller op 986 afgehandelde oproepen stond.
Zaterdag had de zone nog 14 ploegen op de baan. Verder stonden nog 198 meldingen op de planning. De hulpverleners in de zone zullen nog het hele weekend met man en macht doorwerken om alle getroffen personen zo goed mogelijk te helpen.
"Code oranje morgen niet uitgesloten"
Het blijft dit weekend flink waaien, vertelt weerman David Dehenauw in VTM NIEUWS. "Code oranje voor morgen is niet uitgesloten", vertelt hij. Tot nu toe wordt voor morgen in alle provincies code geel afgekondigd voor wind.
"Morgen verwachten we opnieuw forse windstoten, die in de loop van de avond heviger kunnen worden met buien. Op sommige plaatsen kunnen er morgenavond windstoten tot 100 kilometer per uur of meer waargenomen worden. Dat zou aanleiding kunnen geven voor een plaatselijke code oranje, maar dat moeten we morgenochtend bekijken. In ieder geval wordt het morgenavond en ook deels maandag toch onstuimig weer waarbij overlast of schade niet uitgesloten is. Het is nog even volhouden tot maandag, daarna wordt het zeer geleidelijk aan rustiger"
Burgemeester Zonnebeke gewond nadat hij onder weggeblazen topgevel stadhuis terecht komt: “Ik kon dood geweest zijn”
Burgemeester Dirk Sioen (66) van Zonnebeke liep vrijdagnamiddag de schrik van zijn leven op. Storm Eunice blies een deel van de topgevel van het stadhuis weg. Net op de plaats waar de burgemeester stond te schuilen voor de wind. Hij kreeg de bakstenen over zich heen. “In een reflex heb ik me net op tijd uit de voeten kunnen maken”, vertelt de burgemeester die een gapende hoofdwonde opliep. Lees hier verder (+)
Brandweer Brussel na storm Eunice: "dweilen met de kraan open"
De Brusselse brandweer heeft zaterdag nog de handen vol met het opruimen van de schade die storm Eunice veroorzaakt. Dat meldt woordvoerder Walter Derieuw: "Het was dweilen met de kraan open". De Brusselse brandweer kreeg vrijdag een vijfhonderdtal oproepen. Zaterdagochtend waren er daarvan al 176 afgewerkt.
"Er bleven aanvragen binnenkomen via de 1722 en via het e-loket www.1722.be. We hebben een analyse gemaakt van de interventies die het dringendst waren. De vandaag uitgevoerde interventies waren operaties van langere duur, die meerdere middelen en meer personeel vereisten. Tussen 06:30 vanochtend en nu hebben we rijbanen vrijgemaakt door 13 ontwortelde bomen te verwijderen en 38 voorwerpen zoals daken, balkons, etc., beveiligd of verwijderd. Er blijven nog verschillende tientallen tussenkomsten op de wachtlijst".
Ook de collega's van Vlaams-Brabant West blijven druk in de weer. De brandweerzone heeft immers maar liefst 2.714 oproepen gekregen naar aanleiding van het stormweer.
"Ondanks de maximale inspanningen, gaan we nog heel wat tijd nodig hebben om op elk adres langs te gaan", klinkt het bij de brandweerzone. "We rekenen dan ook voor een deel op de zelfredzaamheid van de mensen. Ga zeker niet zelf aan de slag wanneer dat te gevaarlijk is. Je kan ons werk echter verlichten door eens te polsen bij dakwerkers, boomzagers, tuinaannemers,.... Hoe meer mensen aan de slag gaan, hoe sneller iedereen geholpen is."
De brandweerzone raadt slachtoffers ook aan hun verzekeraar in te lichten en foto's te nemen van de schade. Wie voor zijn verzekeraar een interventieverslag van de brandweer nodig heeft, kan dat aanvragen via info@zvbw.be.
Man die weggewaaide zonnepanelen op hoofd kreeg in Gent is overleden
Man die weggewaaide zonnepanelen op hoofd kreeg in Gent is overleden. Dat bevestigt het parket Oost-Vlaanderen.
De man kreeg vrijdagnamiddag een losgerukt zonnepaneel tegen het hoofd. Hij werd ter plaatse gereanimeerd en werd daarna nog naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed aan zijn verwondingen.
Het gaat om het tweede dodelijke slachtoffer van storm Eunice in ons land, nadat in het West-Vlaamse Ieper een man in de jachthaven in het water viel en overleed.
Oost-Vlaanderen telt bijna 10.000 oproepen voor storm Eunice
In Oost-Vlaanderen hebben de hulpdiensten gisteren en vandaag al bijna 10.000 oproepen gekregen voor de storm Eunice. Dat blijkt uit cijfers van de Oost-Vlaamse brandweerzones.
De brandweerzone Centrum, de grootste hulpverleningszone die instaat voor 18 gemeenten rond Gent, zit momenteel aan meer dan 3.000 oproepen voor de storm. De hulpverleningszone Oost telde vandaag tot 12 uur al om en bij de 1.100 meldingen en de hulpverleningszone Zuid-Oost had op dat moment meer dan 1.500 oproepen.
Bij hulpverleningszone Waasland stond de teller vrijdagavond kort voor middernacht al op meer dan 1.100 oproepen en bij brandweerzone Vlaamse Ardennen zaten ze rond 21.30 uur al aan 850 stuks. Van de hulpverleningszone Meetjesland, de kleinste zone in Oost-Vlaanderen, zijn er nog geen cijfers.
Her en der nog problemen op het spoor
Hoewel het treinverkeer opnieuw zo goed als normaal kan verlopen, blijven de technische ploegen van infrastructuurbeheerder Infrabel zaterdag over het hele Vlaamse spoornet in de weer om bomen, takken, platen, plastic, tuinmateriaal en andere voorwerpen te verwijderen van het spoor of de bovenleiding. Dat leidt her en der nog tot kleine problemen.
"Het betreft telkens kleine, nieuwe incidenten waardoor het treinverkeer tijdelijk vertraagt of over één spoor moet rijden of soms ook heel even moet worden onderbroken", zo meldt woordvoerder Frédéric Petit zaterdagmiddag. Met het oog op de nieuwe rukwinden die voorspeld worden voor vanavond en vannacht, lanceert Infrabel opnieuw een oproep aan mensen die in de buurt van het spoor wonen om losstaand materiaal in de tuin of aan het huis goed te bevestigen en te beveiligen.
In West-Vlaanderen is er nog steeds hinder op de lijn Kortrijk-Poperinge tussen Ieper en Menen. Die zouden volgens Infrabel zaterdagavond opgelost moeten zijn. Ook tussen De Panne en Lichtervelde zijn er nog herstellingswerken aan de bovenleiding gaande, m03aar deze spoorlijn was dit weekend sowieso buiten dienst wegens voorziene werkzaamheden. Op beide locaties rijden er vervangbussen.
Stuk dak van Sint-Martinuskerk in Asse weggewaaid door storm
Storm Eunice heeft lelijk huis gehouden op verschillende plaatsen in Asse. Ook de Sint-Martinuskerk in het centrum van de gemeente bleef niet gespaard. Een groot deel van de met leien bedekte panelen ging vliegen. Er ontstond onmiddellijk veel paniek, maar iedereen bleef van erger gespaard.
Fietser bijna geplet door omvallende boom
Een fietser in het Nederlandse Apeldoorn heeft een engeltje op zijn schouder. Terwijl hij langs een metershoge boom fietst, komt het gevaarte krakend naar beneden.
Sarah (41) en haar gezin moeten woning verlaten nadat storm hun gevel wegblaast
“Ik deed de voordeur open en hoorde plots een enorme knal.” Sarah Baetens (41) uit Heist kwam vrijdagnamiddag net thuis van haar werk, toen storm Eucine een groot deel van haar zijgevel wegblies. Haar oudste zoon Alexis (13) zat een verdieping lager in z’n kamer en bleef gelukkig ongedeerd. “Ik heb al vaker gezegd dat dit huis eens zou instorten, maar de sociale huisvestingsmaatschappij wilde er niets aan doen”, zegt zijn moeder kwaad.
Lees hier meer: "Mama, de muur is naar beneden gevallen": Sarah (41) en haar gezin moeten woning verlaten nadat storm hun gevel wegblaast (+)
Olietanker weggesleept uit Belgisch windmolenpark
De olietanker Maersk nimbus die vrijdag door storm Eunice op drift raakte, is eindelijk weggesleept uit het windmolenpark C-power. Noch het schip noch de windmolens liepen schade op. Dat meldt de provincie West-Vlaanderen. Hij ligt nu voor anker op een veiligere plaats.
Thalys rijdt vandaag niet tussen Brussel en Amsterdam
De internationale hst-treinen van Thalys kunnen vandaag nog niet rijden tussen Brussel en Amsterdam, zo meldt het spoorbedrijf. Tussen Parijs en Brussel rijden er wel al Thalys-treinen.
Aanvankelijk was meegedeeld dat de Thalys-treinen vanaf 14 uur weer van en naar Amsterdam zouden kunnen rijden. Maar de schade op het Nederlandse spoornet blijkt groter dan eerder was ingeschat.
Cycloon blaast historische windmolen om in Duitsland
De hoogstgelegen traditionele windmolen van Duitsland is slachtoffer geworden van de cycloon die over het land is geraasd. Dat heeft de burgemeester van Klettbach, waar de molen stond, bekendgemaakt.
Het gaat om een zogenaamde standerdmolen, die roteert rond een centrale paal. Die paal is zaterdagochtend in Klettbach afgebroken door de hevige wind. "De molen is ons herkenningspunt. Deze gebeurtenis heeft ons wat sprakeloos gemaakt", zei burgemeester Franziska Hildebrandt. Ze hoopt dat de molen nog heropgebouwd kan worden.
De standerdmolen is het oudste type windmolen in Europa. De molen van Klettbach stond 438 meter boven zeeniveau en zou daarmee de hoogstgelegen standerdmolen van Duitsland geweest zijn.
Hallucinante filmpjes tonen hoe storm Eunice zijkant van flatgebouw wegblaast
Apocalyptische taferelen, vrijdagnamiddag op de Turnhoutsebaan in Borgerhout. In druk gedeelde filmpjes is te zien hoe storm Eunice de hele zijkant van een appartementsgebouw de lucht in blaast en de vólledige rijweg vervolgens bezaaid ligt met panelen en isolatiemateriaal. Daags nadien is het puin geruimd, toch zijn de bewoners van het getroffen pand nog steeds diep onder de indruk.
Lees hier verder: “Ik dacht écht dat er een explosie was gebeurd.” (+)
Treinverkeer kan weer zo goed als normaal verlopen
Het treinverkeer kan in België zaterdag weer zo goed als normaal verlopen, na de hinder door storm Eunice vrijdag. Ploegen van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel zijn de hele nacht in de weer geweest om waar nodig herstellingswerken uit te voeren. Zowel het passagiersverkeer als het goederenverkeer kan hernomen worden.
Treinreizigers moeten er wel rekening mee houden dat nog enkele treinen afgeschaft kunnen worden door de gevolgen van de storm. In West-Vlaanderen is er ook nog hinder op de lijn Kortrijk - Poperinge tussen Ieper en Menen. Daar worden vervangbussen ingelegd omdat er nog herstellingswerken nodig zijn. In de loop van de namiddag zou de hinder ook daar achter de rug moeten zijn.
Tussen De Panne en Lichtervelde zijn nog herstellingswerken aan de bovenleiding nodig. Op die lijn waren dit weekend sowieso werkzaamheden gepland en rijden er vervangbussen.
Tussen Temse en Puurs is het treinverkeer dan weer onderbroken omdat een voorwerp op de sporen en tegen de bovenleiding is beland. Er worden vervangbussen ingezet.
Er mogen ondertussen ook weer treinen naar Nederland rijden. Enkel voor de hogesnelheidstreinen moet er nog toelating gegeven worden.
Videobeelden tonen hoe Ellemieke Vermolen aan drama ontsnapt
De Nederlandse actrice en presentatrice Ellemieke Vermolen (45), tevens de ex van Sergio Herman (51), lijkt aan de dood te zijn ontsnapt. Haar auto is vrijdagmiddag geraakt door een omvallende boom terwijl ze zelf nog achter het stuur zat.
Zeker twee doden door storm Eunice in Duitsland
De storm Eunice heeft in Duitsland aan minstens twee mensen het leven gekost. Mogelijk kan ook een derde sterfgeval aan het stormweer worden toegeschreven.
In Altenberge, in de westelijke deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, kwam een bestuurder om het leven toen hij vrijdagavond met zijn auto botste tegen een boom die dwars over de weg lag. De 56-jarige automobilist raakte geklemd en stierf ter plaatse aan zijn verwondingen.
In de kustgemeente Wurster Nordseeküste, in Nedersaksen, stierf dan weer een 68-jarige man die probeerde het beschadigde dak van een schuur te repareren. Hij viel door het dak en kwam tien meter lager terecht.
Verschillende Duitse media maken ook melding van een derde sterfgeval, maar de politie kan de link met storm Eunice nog niet bevestigen. In Saerbeck, in Noord-Rijnland-Westfalen, stierf vrijdagavond een 33-jarige man nadat zijn voertuig was gekanteld. Hij overleed op de plaats van het ongeval. De precieze oorzaak kon nog niet worden vastgesteld, maar vermoedelijk werd de auto door een windvlaag gegrepen.
Eerder op vrijdag meldden België en het Verenigd Koninkrijk al meerdere doden door de storm. Een 30-jarige vrouw kwam in Londen om het leven toen een omvallende boom de auto waarin zij zat verpletterde. In Liverpool overleed een man nadat hij werd geraakt door rondvliegend puin. In het westen van België kwam de bewoner van een woonboot om het leven toen hij door hevige wind in het water belandde. Ook in Nederland waren enkele doden te betreuren.
Code rood voor storm Eunice opgeheven in Nederland
Het weeralarm code rood dat vanwege storm Eunice nog gold voor de Nederlandse provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland, het IJsselmeer- en het Waddengebied is in de nacht van vrijdag op zaterdag opgeheven. Inmiddels is overal in Nederland, op Noord-Brabant en Limburg na, code geel van kracht.
In het hele land, op de twee zuidelijke provincies na, kunnen nog zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur voorkomen. De komende uren neemt de wind geleidelijk in kracht af, maar zaterdagavond en ook zondag kunnen volgens het KNMI vooral in het westen van Nederland opnieuw zware windstoten voorkomen.
Eunice was een zware storm met op grote schaal urenlang windkracht 10. Tijdelijk werd op enkele plaatsen windkracht 11 gemeten, maar tot een uurgemiddelde windkracht 11 (officiële zeer zware storm) kwam het niet, meldde Weeronline eerder. De zeer zware windstoten veroorzaakten in vrijwel het hele land grote schade en hinder.
Hier en daar werden uitschieters naar windkracht 12 gemeld, onder meer vanaf Rotterdam The Hague Airport en vanaf de Terschellingse vuurtoren Brandaris.
Kunnen we met een gerust hart de nacht in? Weerman Frank licht toe
"Er zijn nog windstoten mogelijk van 90 of 100 kilometer per uur," zegt weerman Frank Duboccage, "maar het wordt heel snel allemaal rustiger." Tegen morgenvroeg is er zelfs van windstoten geen sprake meer.
Vanaf zondag kan de wind weer fel opsteken. Als dat opnieuw een storm wordt, dan krijgt die de naam Franklin.
Asbestvervuiling door weggewaaid dak van woning in Kaulille
Windstoten hebben vanavond in de Fabriekstraat in Kaulille (Bocholt) het dak van een woning weggeblazen dat asbest bevatte. Dat meldt de gemeente Bocholt. De resten liggen verspreid over de openbare weg. Sommige brokstukken zijn in de omliggende tuinen beland. De technische dienst van de gemeente Bocholt heeft de weg afgezet. Er is een gespecialiseerde firma uit Antwerpen onderweg om het giftige puin te ruimen.
De werknemers van de firma starten met het afval op de openbare weg. De bewoners van de Fabriekstraat van huisnummer 79 tot 113 worden huis-aan-huis verwittigd.
Mensen krijgen de raad om afval van het dak in de tuin of op de oprit te laten liggen. Als de opruimingswerken op de openbare weg afgerond zijn zal de gespecialiseerde firma bij de buurtbewoners langsgaan. Eventuele vondsten van puin kunnen wel aan de verzekering aangegeven worden.
Reddingsdiensten krijgen duizenden oproepen binnen
Bij Brandweer Zone Antwerpen zijn vandaag al bijna 1.050 oproepen binnengelopen over storm Eunice. Daarvan staan er nog een 650-tal in wacht. "De meerderheid van de interventies heeft te maken met loshangende of weggevlogen dakpanelen of roofing, maar de snelheid waarmee de meldingen binnenkomen, neemt nu wel duidelijk af", zegt woordvoerster Marie De Clercq.
Bij Brandweer Zone Rand, die de brandweerkrachten in 21 gemeenten bundelt, van Kontich tot Wuustwezel en van Stabroek tot Malle, zijn vandaag bijna 900 oproepen binnengekomen in verband met storm Eunice. "We hebben meer dan 496 manschappen ingezet. Veiligheidshalve bouwen wij de interventies vannacht af. Morgenvroeg worden de activiteiten hervat. Uiteraard blijven we beschikbaar voor levensbedreigende situaties", meldt de zone op Twitter.
Ook de Oost-Vlaamse brandweerkorpsen kregen vandaag al enkele duizenden oproepen te verwerken. Alle grote steden en gemeenten melden stormschade, met de zwaarste incidenten in Gent, Oudenaarde, Temse en Sint-Niklaas. De brandweerzone Centrum, de grootste hulpverleningszone, had rond 18.15 uur nog 1.600 interventies openstaan.
Deze namiddag stond de teller van de brandweer van zone Westhoek al op 900. Daarvan stonden er volgens woordvoerder Kristof Louagie voor 18 uur nog nog 580 interventies in wacht. Wellicht zullen niet alle interventies vandaag kunnen uitgevoerd worden.
De brandweerkorpsen in de hulpverleningszone Zuid-West Limburg hebben sinds 14 uur al 415 oproepen voor stormschade afgehandeld. Rond 22 uur waren nog 31 ploegen op interventie. Naast de 415 afgehandelde oproepen zaten er nog 282 in de wachtrij. In de hulpverleningszone Oost-Limburg hebben de ploegen op meer dan 300 adressen hulp geboden. "We vragen al onze inwoners om komende nacht geen onnodige verplaatsingen te maken. Op verschillende wegen en snelwegen, vlakbij bosrijke gebieden, is het momenteel gevaarlijk door omgevallen of onstabiele bomen", aldus de zone Oost-Limburg.
De Brusselse brandweer kreeg deze namiddag en avond minstens een 400-tal oproepen voor het stormweer. Dat meldt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw omstreeks 21 uur. Volgens de brandweer bleven de gevolgen van Eunice in de Brusselse regio relatief beperkt.
De Waals-Brabantse brandweerkorpsen hebben deze namiddag en -avond meer dan 400 oproepen voor hulp gekregen. Dat meldt de plaatselijke hulpverleningszone omstreeks 21.30 uur. De meeste oproepen gingen over takken of bomen die op de weg waren terechtgekomen. Daardoor moesten verschillende wegen tijdelijk voor het verkeer worden afgesloten. Verwacht wordt dat er nog de hele nacht verder gewerkt zal worden om alles op te ruimen.
De brandweer van Luik heeft zowat 200 oproepen voor stormschade gekregen. Dat meldt de brandweer vrijdagavond. In Herstal viel een gewonde door de instorting van een muur op een werf. Een groot aantal oproepen staat nog in wacht. De Luikse hulpdiensten zijn nog steeds overbevraagd. Ze zullen tot een stuk in de nacht voortwerken, kinkt het.
Lees ook: Telefoon staat roodgloeiend bij noodnummer 1722: Binnenlandse Zaken adviseert e-loket te gebruiken
Schade in Gents havengebied
In de Gentse haven heeft de doortocht van storm Eunice hier en daar voor schade gezorgd. Dat communiceert North Sea Port. Aan het Sifferdok werd een vijftal lege containers omvergeblazen. Iets verderop is de gevelbekleding van een bedrijf losgekomen. Op de Rodenhuizekaai, aan het gelijknamige dok, viel een boom dwars over de weg, waardoor het verkeer niet meer door kon.
North Sea Port meldt ook dat enkele binnenschepen het algemeen vaarverbod op het Kanaal Gent-Terneuzen en op de Ringvaart hebben genegeerd. Ze zijn door de Kapiteinsdienst Gent gesommeerd om een ligplaats in te nemen. Een schip aan het Kluizendok vroeg bijstand van een sleepboot om het schip tegen de wal te helpen houden.
Ook in het Nederlandse deel van de fusiehaven is een schip dat afgemeerd was in de Autrichehaven van de meerpalen weggeblazen. Om te voorkomen dat de trossen breken hebben twee duwboten het schip in positie gehouden.
In de Bijleveldhaven is een ponton losgebroken. Het kon nadien veilig naar een kade worden gesleept. Op een gebouw kwamen gevelplaten en zonnepanelen los, die op een spoorweg waaiden. Een deel van de dakbedekking van een loods waaide weg.
Extra uitzending VTM NIEUWS
Om 22.31 uur is er een extra uitzending van VTM NIEUWS. Ken Van Beversluys staat voor VTM Nieuws in het station van Gent-Sint-Pieters, waar honderden pendelaars nog altijd vastzitten wegens het onderbroken treinverkeer.
Hele avond nog zwaar verstoord treinverkeer
De passage van de storm Eunice heeft het spoorverkeer vrijdag danig in de war gestuurd. In heel het land werden tientallen incidenten vastgesteld. Daarom meldde Infrabel vrijdag omstreeks 11 uur dat het treinverkeer van 14 uur tot 18 uur op verschillende assen in Oost- en West-Vlaanderen en Antwerpen stilgelegd zou worden. Infrabel behandelt nog steeds verschillende incidenten. Het treinverkeer blijft daardoor zwaar verstoord, maar tegen morgenochtend zouden de treinen overal weer moeten rijden.
Op de lijnen Brussel-Antwerpen en Leuven-Mechelen rijden vanavond nog geen treinen, vanwege omgevallen bomen op de spoorinfrastructuur. Ook in West- en Oost-Vlaanderen, de provincies waar de storm het hevigst te keer ging, is het treinverkeer nog zwaar verstoord.
De meeste hinder werd veroorzaakt door bomen in de bovenleiding, zoals in Torhout (tussen Lichtervelde en Brugge), in Sint-Martens-Bodegem (tussen Brussel en Denderleeuw), in Testelt (tussen Hasselt en Leuven), in Koksijde, in Schulen (tussen Hasselt en Diest) of in Tessenderlo. Er werden ook andere, meer verrassende, voorwerpen op de sporen aangetroffen, zoals een tuinhuisje (tussen Jette en Opwijk), een trampoline (in Melle) en een deel van een dak van een cinemacomplex, vlak bij het station van Sint-Niklaas.
Ook in Brussel en Wallonië waren een twintigtal incidenten, vooral door bomen in de bovenleiding. In de meeste gevallen konden de sporen snel vrijgemaakt worden dankzij de snelle interventie van de technische diensten van Infrabel. Tussen Brussel en Charleroi zal het verkeer op bepaalde plaatsen tijdelijk over één spoor verlopen.
De Infrabel-ploegen zullen de hele nacht actief blijven om iedereen de kans te geven veilig op zijn bestemming te geraken. Eerder had de NMBS al aangegeven dat iedereen vrijdagavond thuis krijgen een prioriteit is, met de trein als dat kan, met "andere middelen" als dat niet kan.
Tegen morgen zou alles weer normaal moeten rijden, zegt Infrabel. Lukt dat niet, dan zal "daar morgen duidelijk over gecommuniceerd" worden.
Ongeveer 130.000 huishoudens zonder stroom in noorden van Frankrijk
Na de doortocht van storm Eunice zitten vrijdagavond zo'n 130.000 Franse huishoudens zonder stroom. Volgens netbeheerder Enedis zijn ongeveer 700 technici ingezet om de stroomvoorziening te herstellen en de schade aan het net te herstellen.
Ondertussen heeft de weerdienst de stormwaarschuwing voor vijf departementen in het noorden opgeheven. In de loop van de dag waren waarschuwingen afgegeven voor windsnelheden tot 140 kilometer per uur en golven tot vier meter hoog aan de kust.
De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin heeft voor gebieden die door de storm getroffen zijn de noodtoestand afgekondigd om de schadevergoeding te vergemakkelijken.
De krant Le Parisien meldt dat de schade aanzienlijk is. Drie mensen raakten ernstig gewond en acht anderen lichtgewond in de regio volgens de krant.
Storm Eunice eist vierde dode in Nederland
In Nederland heeft storm Eunice een vierde dodelijk slachtoffer geëist. Bij het Groningse Adorp is een automobilist tegen een omgewaaide boom gebotst. Hij raakte bekneld en is aan zijn verwondingen overleden, meldt de politie van Groningen.
In de regio Amsterdam kwamen eerder op de dag ook al drie andere personen om het leven door de storm. Zo overleed er in Diemen iemand doordat een boom op een auto viel waarin het slachtoffer zat en in Amsterdam overleden eveneens twee personen als gevolg van een omgevallen boom.
Antwerpen sluit om middernacht waterkeringspoorten
Na de doortocht van storm Eunice wordt er vannacht springtij voorspeld voor de Schelde. De brandweer gaat daarom rond middernacht de waterkeringspoorten op de Scheldekaaien in Antwerpen sluiten. Gebruikers van de parkings krijgen de raad hun wagen te verplaatsen. Er wordt niet getakeld, melden de stad Antwerpen en de politie via Twitter.
"Er wordt door de stad en de politie signalisatie voorzien aan de verschillende parkings. Parkeren wordt vrijdagavond ten stelligste afgeraden. Voorlopig is het nog mogelijk om de parkings te verlaten, maat dat gaat uiteraard niet meer wanneer de poorten gesloten worden."
Verwacht wordt dat de poorten morgenochtend om 9 uur weer open kunnen.
Nog steeds geen treinen in Oost- en West-Vlaanderen
In de stations van onder meer Brussel, Antwerpen en Gent staan vele reizigers te wachten op hun trein. De spoorwegbedrijven willen eerst nagaan of een verbinding veilig is. "Hier en daar is het treinverkeer hervat", zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. Crols. Wanneer dat het geval zal zijn voor grote verbindingen zoals Brussel-Gent-Brugge of Antwerpen-Gent, kan Crols omstreeks 20 uur niet zeggen. "Je kan pas rijden als het veilig is."
Op Twitter laat de NMBS iets na 20 uur weten dat het treinverkeer in West- en Oost-Vlaanderen nog volledig stil ligt.
De NMBS meldt dat het hun prioriteit is om mensen thuis te krijgen. Als de treinen op een bepaalde verbinding vanavond nog niet kunnen rijden, dan zullen er "andere manieren" gevonden worden. Of het dan gaat om bussen of taxi's, zei Crols niet. Rond 20 uur liet De Lijn weten dat het bus- en tramverkeer in de mate van het mogelijke geleidelijk wordt herstart in Antwerpen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen.
Om 18 uur had Infrabel al laten weten dat het treinverkeer hervat zou worden "waar het kan".
VTM NIEUWS-report Julie Colpaert stond eerder vanavond in het Sint-Pietersstation in Gent:
Eén schip weggehaald bij windmolenparken, één schip nog ter plaatse
Twee schepen, een olietanker en een cargoschip, zijn deze middag in de problemen geraakt door het stormweer. Op zee zijn windsnelheden tot 10 Beaufort gemeten en kwamen de golven tot tien meter hoog. Het cargoschip, de Diamond Sky, moest op een ankerplaats wachten omdat het door de storm de haven niet kon binnenvaren. Het schip raakte door de storm op drift en is door een Belgisch en Nederlands windmolenpark gevaren. Daarbij heeft het schip opvallend genoeg geen schade veroorzaakt of opgelopen. Uiteindelijk raakte het cargoschip veilig in Nederland.
Olietanker Maersk nimbus wachtte eveneens op een ankerplaats en raakte ook op drift doorheen ene windmolenpark. Nu ligt het voor anker bij windmolenpark Seaport. Momenteel wordt nog gezocht naar sleepboten die sterk genoeg zijn om het schip veilig weg te halen. Eerder vertrokken al verschillende sleepboten naar de ankerplaats maar die zijn moeten terugkeren vanwege het zware stormweer.
Voorlopig is niet duidelijk of er schade is aan de tanker. De cargo van het schip is wel nog intact en er is geen enkele lekkage aan het schip die voor milieuvervuiling zou kunnen zorgen.
De achttien opvarenden van de tanker verkeren in goede gezondheid. Volgens de veiligheidsdiensten is het veiliger om de bemanning aan boord te houden dan om ze te evacueren van het schip. De Nederlandse kustwacht beloofde alvast een krachtige sleepboot te sturen. Die boot zou tegen 22 uur aan het schip zijn.
"Het schip ligt daar momenteel veilig maar we zijn wel nog op zoek naar een tweede sleepboot om het daar veilig te kunnen weghalen. Het ligt slechts op 150 meter van een windmolen", meldt waarnemend gouverneur Anne Martens.
Storm maakt twee dodelijke slachtoffers in Verenigd Koninkrijk
In het noorden van Londen is een vrouw, een dertiger, om het leven gekomen toen een boom op haar wagen terechtkwam tijdens het stormweer. Dat meldt de BBC. In Liverpool is volgens de politie een man omgekomen door rondvliegend puin.
In Londen zat het dodelijk slachtoffer als passagier in de wagen. Ze werd ter plekke dood verklaard. De bestuurder van de auto is naar het ziekenhuis gebracht. Zijn verwondingen waren niet levensbedreigend.
In Engeland en het zuiden van Wales zorgt Eunice voor schade en overlast. Zo heeft de wind het dak van de 02 Arena in Londen deels verwoest. In het land zijn scholen dicht en vluchten en treinen geannuleerd.
Excuses van Infrabel
Infrabel verontschuldigt zich voor de laattijdige beslissing om het treinverkeer stil te leggen. Dat gebeurde vanochtend pas omstreeks 11 uur, waardoor duizenden mensen in de problemen geraakten.
Er zal een analyse gemaakt worden van de situatie van vandaag, zodat er lessen uit getrokken kunnen worden, zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit.
Eerder vanavond liet Infrabel weten dat het treinverkeer zou hervatten "waar het kan".
In het Sint-Pietersstation in Gent heeft zich sinds 18 uur een grote massa mensen verzameld, die hopen vandaag nog op hun bestemming hopen te geraken. De NMBS heeft beloofd dat er vannacht geen enkele gestrande reiziger zal zijn. "Is het niet met de trein, dan op een andere manier", zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. "We gaan niemand achterlaten." Of het dan gaat om bussen of taxi's, verduidelijkt hij niet.
Bus- en tramverkeer De Lijn wordt in de mate van het mogelijke herstart
Het bus- en tramverkeer van De Lijn wordt in de mate van het mogelijke geleidelijk herstart in Antwerpen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. Dat meldt de vervoersmaatschappij.
Sinds 18.30 uur kon het verkeer geleidelijk hervat worden maar de lijnen kunnen lokaal nog heel wat hinder ondervinden omdat er op diverse plaatsen nog obstakels op de weg liggen, of op de sporen of bovenleiding.
De Kusttram rijdt vandaag niet meer, maar er rijden wel vervangbussen. "We verwachten deze avond en nacht nog wel hinder van de wind voor de kusttramlijn. Morgen volgt een grondige check van mogelijke schade. We verwachten de Kusttram morgen na de middag opnieuw te kunnen opstarten", aldus De Lijn op haar website.
Nog steeds instortingsgevaar kerktoren Asse
Tanita De Mey geeft een update over de situatie in Asse, waar eerder vandaag een deel van de kerktoren naar beneden kwam.
Frank Duboccage: "Nog hele avond gevaarlijk"
"We kunnen nog niet opgelucht ademhalen," zegt weerman Frank Duboccage in VTM NIEUWS. Er zijn immers nog altijd windstoten mogelijk tot 130 kilometer per uur aan de kust, en tot 110 à 120 kilometer per uur in het binnenland.
Volgens Duboccage blijft het nog de hele avond gevaarlijk. Pas in de loop van de nacht zal het weer rustiger worden.
Twee schepen raken op drift voor de kust en raken tot in windmolenparken
Twee schepen zijn op zo'n 30 à 40 kilometer voor de kust van Zeebrugge op drift geraakt en in Belgische en Nederlandse windmolenparken beland. Het gaat om een olietanker met 31.000 ton brandstof aan boord en een cargoschip met 16 opvarenden. Beide schepen worden weggesleept.
De provincie West-Vlaanderen kondigt de provinciale fase af met nood- en interventieplan Noordzee, meldt waarnemend gouverneur Anne Martens.
Twee gewonden in Namen en Luik
In de Naamse gemeente Wépion is rond 15 uur een persoon gewond geraakt nadat een boom op een auto gevallen is. Dat meldt de plaatselijke hulpverleningszone. In Luik is een andere persoon gewond geraakt door een losgeraakt dak. Dat meldt de Luikse politie. De stad heeft een crisiscentrum geopend.
In Luik zijn verder nog bomen gevallen, dakpannen zijn losgeraakt en op veel plaatsen liggen verkeersborden op de grond. Een kant van de tunnel van Cointe is afgesloten doordat een gevallen boom de weg verspert.
Vrijdagnamiddag had de brandweer in Luik al een honderdtal interventies uitgevoerd. De brandweer is er volledig overrompeld. Ook in Charleroi is dat het geval.
Deel van dak Middelheimziekenhuis in Antwerpen losgerukt
In Antwerpen is een deel van het dak van het ZNA Middelheim naar beneden gekomen door de hevige stormwind. Niemand raakte daarbij gewond. De brandweer komt ter plaatse.
"Het gaat om het dak van de technische afdeling van het hoofdgebouw. Er is geen gevaar voor de patiënten of het personeel. Voor de veiligheid wordt de gang tussen het hoofdgebouw en het kinderziekenhuis afgesloten", zegt ZNA-woordvoerder Tom Van de Vreken.
Derde dode in Nederland
In Nederland heeft de storm Eunice een derde dodelijk slachtoffer geëist. Het gaat om een fietser die in Amsterdam onder een omvallende boom is terechtgekomen en is overleden.
In de regio Amsterdam kwamen eerder op de dag ook al twee andere personen om het leven door de storm. Zo overleed er in Diemen iemand doordat een boom op een auto viel waarin het slachtoffer zat en in Amsterdam-Zuid overleed eveneens een persoon als gevolg van een omgevallen boom.
Ziekenhuis Oudenaarde: geen consultaties en bezoek
In Oudenaarde is het dak van het AZ Oudenaarde losgewaaid door de storm. "We raden iedereen af om op dit moment naar het ziekenhuis te komen", zegt directeur Ann De Maere. Consultaties en bezoek zijn niet meer mogelijk.
"De politiediensten hebben een veiligheidszone ingesteld rond het ziekenhuis. Vermijd dus de omgeving van het ziekenhuis. De consultaties van vandaag werden uitgesteld en bezoek is momenteel niet mogelijk. Wie dringende zorgen nodig heeft, kan uiteraard nog steeds terecht op de spoedafdeling", zegt directeur De Maere.
De brandweerzone Vlaamse Ardennen verstevigt het dak met zandzakken. De brandweer kreeg in de zone al honderden oproepen voor interventies zoals omvergewaaide bomen en weggewaaide objecten.
Her en der problemen in Limburg
Storm Eunice veroorzaakte in de provincie Limburg problemen door stroompannes, weggewaaide dakpannen of dakelementen of omgevallen bomen. Zo raakte de Hasseltsesteenweg (N20) ter hoogte van de Gasthuisbosdreef in Tongeren volledig versperd door een boom op de rijbaan. De Gorsemweg in Sint-Truiden werd door de politie afgesloten omwille van vallende dakpannen. In de politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken werken de verkeerslichten door een stroompanne niet. Dat maakte de politie vrijdag rond 17.30 uur bekend.
De Naamsevest in Sint-Truiden werd afgesloten omdat een dak zwaar beschadigd raakte en de gevelbekleding van een huis ging vliegen. In Lanaken werd de Schoolstraat afgesloten, omdat stukken van het dak van het Pyxiscollege naar beneden waaiden.
Ook in Sint-Martens-Voeren en 's Gravenvoeren Voeren was er vrijdagnamiddag door de storm gedurende een uur een stroompanne. Tussen Geebroek en de Driekruisenweg in Tongeren is een boom op de weg gevallen die een elektriciteitskabel heeft doen knappen. Op de E313 in Lummen was er een boom op de rijbaan beland, waardoor een tijdje ernstige verkeershinder richting Hasselt ontstond.
Schade aan tiendenschuur kasteel van Heers
Het nooddak van de tiendenschuur van het kasteel van Heers, in het zuiden van Limburg, is ingestort.
School 'dakloos' in Boom
In GO! Basisschool Boom Park in de Van Leriuslaan in Boom is het dak weggewaaid.
Dak komt los van luchthaven Zaventem
Op de luchthaven van Zaventem is een deel van het dak van de A-pier losgekomen door de hevige rukwinden. Er werd zowel op tarmac als in het gebouw een perimeter ingesteld. Ondertussen ligt het vliegverkeer ook grotendeels stil omdat het door de hevige rukwinden te gevaarlijk is om de vliegtuigen te laden en te lossen.
Boom belandt op huis in Gent
Op de Sassekaai Gent is een omgewaaide boom tegen de voorgevel van een huis gevallen. De ramen aan de voorzijde raakten daardoor zwaar beschadigd.
Tractor net op tijd weg in Ronse
In Ronse is een boom omgewaaid. Een tractor die net voordien passeerde werd gelukkig niet geraakt.
Dak van rusthuis vliegt weg
In Evergem is een deel van het dak van rusthuis Brembloem in de Patrijzenstraat weggevlogen. Vier kamers zijn daardoor blootgesteld. De noodcentrale van de brandweer bevestigt aan VTM NIEUWS dat is gestart met de evacuatie.
"Incident op Noordzee"
De dienst noodplanning West-Vlaanderen meldt op Twitter dat er provinciale fase is aangekondigd voor een incident op de Noordzee. Meer info volgt.
Dak Siniscoop in Sint-Niklaas begeeft het
Op videobeelden is te zien hoe het dak van de bioscoop van Sint-Niklaas wordt weggerukt door de felle wind.
Toiletcabine op wandel in Mechelen
Man zwaargewond in Temse
Op een bouwwerf in de Philippe Saverijslaan in Temse kreeg een werknemer omstreeks 15.45 uur een stalen plaat tegen het hoofd, die was losgekomen van een werfcontainer. De man liep een zware hoofdwonde op en werd naar het ziekenhuis overgebracht. Ook elders in het Waasland bracht de storm zware schade toe.
Dode in Ieper
In Ieper is iemand dodelijk gewond geraakt door storm Eunice. Dat is bevestigd aan VTM NIEUWS. Het gaat om een 79-jarige Engelsman die in de jachthaven in het water belandde. De man overleefde dat niet.
Infrabel laat treinverkeer hervatten "waar het kan"
Op de spoorlijnen waar het treinverkeer in de namiddag onderbroken werd voor de storm, wordt het verkeer voorzichtig hervat. Dat meldt spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel.
Wegens het stormweer had Infrabel het treinverkeer om 14 uur stilgelegd op een groot deel van het net in Vlaanderen, vooral in West- en Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Op andere lijnen in het land reden de treinen aan een verlaagde snelheid.
Op verschillende plaatsen is Infrabel momenteel nog stormschade aan het opruimen, daar moeten reizigers nog rekening houden met verstoord verkeer.
Op de spoorlijn van Brussel naar Dendermonde is er geen treinverkeer mogelijk tussen Jette en Opwijk. Daar is een trein tegen het dak van een tuinhuis gereden. De twintig reizigers werden geëvacueerd met een bus aan een overweg.
Op de spoorlijn Hasselt-Leuven is er een probleem tussen Diest en Zichem. Daar ligt een boom op het spoor. Tussen Eigenbrakel en Linkebeek, op de lijn Brussel-Nijvel, zijn het metalen voorwerpen die treinverkeer onmogelijk maken.
In Koksijde en Schulen (Herk-de-Stad) liggen nog bomen op de bovenleidingen. Op de trajecten Gent-Eeklo en Kortrijk-Brugge zijn verschillende slagbomen geplooid of beschadigd door de storm.
Op andere plaatsen waar sporen versperd zijn geraakt, heeft Infrabel het spoor inmiddels al vrijgemaakt. Dat is het geval in Torhout, Sint-Martens-Bodegem en tussen Diegem en Zaventem.
Torenkraan neergestort in Doornik: kraanmachinist is gewond
In Doornik (provincie Henegouwen) is een torenkraan neergestort op het dak van de geriatrische afdeling van een ziekenhuis. Dat meldt de burgemeester, Paul-Olivier Delannois. Enkel de kraanmachinist is daarbij gewond geraakt.
Eerst was er sprake van meerdere gewonden, maar volgens de meest recente informatie is enkel de kraanmachinist gewond geraakt. De hulpdiensten moesten hem uit de kraan bevrijden. Hij was wel bij bewustzijn. Het personeel van het ziekenhuis en de patiënten zijn ongedeerd en zijn geëvacueerd.
Muur valt op auto in Opwijk
Dakpanelen vallen op straat in Borgerhout
Brandweer Westhoek kreeg al 900 meldingen voor stormschade
De brandweer van de zone Westhoek kreeg vrijdagnamiddag ondertussen al 900 oproepen voor stormschade. Hiervan staan volgens woordvoerder Kristof Louagie nog 580 interventies in wacht.
De 22 brandweerposten in de Westhoek zijn allemaal op volle sterkte in de weer om de openstaande interventies zo snel mogelijk af te werken. Vaak gaat het om interventies waarbij een ladderwagen nodig is om losse dakpannen weg te nemen of te beveiligen.
Wellicht zullen niet alle interventies vandaag kunnen uitgevoerd worden. Daarom wordt aan slachtoffers gevraagd om eventueel de hulp in te roepen van aannemers of dakwerkers, uiteraard op voorwaarde dat de wind eerst gaat liggen.
Bij 80 procent van de interventies is er sprake van wegwaaiende dakbedekking. De brandweer kreeg ook heel wat oproepen voor wegwaaiende takken en bomen. Op de N8 tussen Ieper en Veurne werden bovendien drie vrachtwagens omvergeblazen. De brandweer ging telkens ter plaatse om de inzittenden uit hun benarde positie te bevrijden. De inzittenden werden voor verdere verzorging afgevoerd naar het ziekenhuis.
Bij brandweerzone Fluvia in Zuid-West-Vlaanderen staat de teller op 814 oproepen. Dat zijn er veel dan het aantal die ze met storm Ciara te verwerken kregen. Zo'n 150 brandweermannen en -vrouwen zijn op de baan om de inwoners te helpen. Tegen 17 uur begon het aantal oproepen te dalen.
Glazen terraswanden kapot op Keyserlei in Antwerpen
Lijn legt bussen en trams in Oost-Vlaanderen en Antwerpen voorlopig stil
De Lijn heeft beslist om nu ook in Oost-Vlaanderen en Antwerpen alle bus- en tramverkeer stil te leggen. Te veel wegen en sporen zijn versperd, zegt de Vlaamse vervoersmaatschappij. Eerder was het verkeer in West-Vlaanderen al onderbroken.
De Lijn zegt nu ten vroegste om 18.30 uur weer te zullen uitrijden, op voorwaarde dat de wegen en sporen vrij zijn. Het treinverkeer zou om 18 uur hernemen, maar Infrabel kampt nog met problemen op verschillende plaatsen.
Domein Puyenbroeck in Oost-Vlaanderen blijft dit weekend gesloten
Het provinciale recreatiedomein Puyenbroeck, in het Oost-Vlaamse Wachtebeke blijft dit weekend gesloten. Dat communiceert de provincie Oost-Vlaanderen vandaag. Takken en bomen blokkeren de wandelpaden in de bossen na de doortocht van storm Eunice. Die kunnen niet op tijd geruimd worden. Ook voor dit weekend worden trouwens nog hoge windsnelheden voorspeld.
Het bosgedeelte van het recreatiedomein blijft daarom gesloten tot maandag. Ook het golfterrein blijft dit weekend dicht. Golfers zijn terug welkom vanaf maandagnamiddag.
Duboccage: "Komende uren nog gevaarlijk"
Het hoogtepunt van storm Eunice is nog niet voorbij, zegt weerman Frank Duboccage.
Isolatie van UGent-campus vliegt door de straat
In Gent raakte een deel van het dak van UG-campus Ledeganck zwaar beschadigd. Daardoor belandde de dakisolatie op straat.
"Poppenhuis" in Knokke-Heist
Een woning in Knokke-Heist heeft in de storm een deel van het dak verloren. De zolderruimte en een kamer missen daardoor een volledige muur. Vanaf de straat is de binnenkant van het huis te zien. Er vielen geen gewonden.
In de wijk Heulebrug kreeg één woning te maken met flink wat stormschade. De zijgevel van een hoekwoning stortte daar volledig in. Het puin lag daardoor verspreid over de volledige straat. Volgens de politie vielen er geen gewonden.
"De politie en de brandweer zijn ter plaatse en de rijbaan is afgesloten. Na de storm zullen de betrokken diensten bekijken hoe ze de gevel tijdelijk kunnen afschermen", zegt Isolde Van Eenooghe van de lokale politie.
E40 afgesloten ter hoogte van Melle
De E40 is in Melle in de richting van Brussel afgesloten omdat er omgewaaide bomen en takken op de snelweg liggen.
Kunstwerk vliegt weg
Puff Marshie, het kunstwerk van de Japanse kunstenaar Yoshitomo Nara, werd door de wind weggeblazen van haar vaste stek in de Fruithoflaan in Berchem, en belandde er tegen geparkeerde wagens.
Wind neemt af op zee
Weerman David Dehenauw meldt op Twitter dat de storm afzwakt in het westen van het land.
Woning Oudenaarde verliest dak
In Oudenaarde raakte een woning erg zwaar beschadigd nadat het volledige dak wegwaaide.
Ontruiming centrum Asse
In Asse is de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd. De kerktoren dreigt er in te storten. Door het stormweer is een deel van de dakbekleding van de kerktoren weggewaaid en er wordt gevreesd voor meer schade.
De bewoners in de directe omgeving van de kerk van Asse centrum krijgen daarom de raad om hun woning niet te verlaten en weg te blijven van de ramen.
Het gemeentebestuur vraagt om de veiligheidszone van 300 meter rond de kerk maximaal te vermijden.
Verkeerslichten kapot aan E40 in Affligem
Aan de op- en afritten van de E40 in Affligem raakten enkele verkeerslichten beschadigd door de storm.
Match AA Gent afgelast
De voetbalmatch tussen AA GENT en Seraing die vanavond zou plaatsvinden in de Ghelamco Arena is afgelast, nadat eerder werd bericht dat een deel van het dak van het stadion weggewaaid is.
Recordwindsnelheden in Jabbeke
In een amateurweerstation in Jabbeke, op het kruispunt van de snelwegen E40 en A10, werd zonet een windsnelheid van meer dan 146 kilometer per uur gemeten. Dat is meer dan voorspeld was.
Vensters van Citroëngarage in Ieper stukgeslagen
In een citroëngarage in Ieper zijn de ruiten gesneuveld. Op beeld is te zien hoe de ruiten op de grond vallen.
De Lijn roept alle bussen en trams terug in West-Vlaanderen
De Lijn roept in West-Vlaanderen alle trams en bussen terug omdat het momenteel te gevaarlijk is om uit te rijden. Eerder werd al de kusttram stilgelegd over het volledige traject.
Brandweer Zone Antwerpen ziet oproepen toenemen naar 180
Bij Brandweer Zone Antwerpen zijn er rond 16 uur al 180 oproepen binnengelopen in verband met storm Eunice. "Het gaat vooral over delen van daken, zonnepanelen en zeilen/vlaggen die zijn gaan vliegen. Ook enkele bomen en zelfs elektriciteitspalen krijgen het extra moeilijk", zegt woordvoerster Jasmine O.
Storm beschadigt ook Ghelamco Arena in Gent
Een deel van het dak van de Ghelamco Arena in Gent is weggewaaid als gevolg van het stormweer.
Eunice trekt kruis van kerktoren
Het hevige stormweer heeft in Puurs-Sint-Amands het kruis van de Sint-Pieterskerk weggeblazen.
Bestelwagen gracht in geblazen in Snaaskerke: chauffeur lichtgewond
Langs de Oostendsebaan in Snaaskerke (Gistel) werd een kleine vrachtwagen de gracht in geblazen door de hevige wind. De chauffeur kon zichzelf bevrijden door een ruit in te slaan en kwam er met de schrik vanaf. Hij liep slechts lichte verwondingen op. Door het ongeval ontstond er wel file op de Oostendsebaan.
Man krijgt weggewaaide zonnepanelen op hoofd in Gent
In de Gentse deelgemeente Sint-Denijs-Westrem is een man levensgevaarlijk gewond geraakt toen hij weggewaaide zonnepanelen op zijn hoofd kreeg. Dat werd vernomen bij de hulpdiensten.
Het slachtoffer werd ter plaatse gereanimeerd, en is daarna naar het ziekenhuis gebracht. De brandweer is ter plaatse. “Er wordt nu een controle uitgeoefend op de resterende panelen”, zegt Anouk Veyt, woordvoerder van de brandweer.
Vrouw maakt strandwandeling tijdens storm Eunice
Er werd opgeroepen om binnen te blijven tijdens het stormweer, maar die raad sloegen deze wandelaars in Oostende letterlijk in de wind:
Rukwind van 133 km/u op meetpunt Westhinder
Omstreeks 15.30 uur werd 11 Beaufort gemeten op de meetpaal Westhinder, waardoor het KMI de storm Eunice nu indeelt in de categorie "zeer zwaar". Onze weerman David Dehenauw verduidelijkt op Twitter dat het ging om een rukwind van 133 kilometer per uur.
Kusttram stilgelegd door stormweer
Door het stormweer is de kusttram over het volledige traject stilgelegd. Dat bevestigt De Lijn. Er worden pendelbussen ingezet om de reizigers naar hun bestemming te brengen.
Op verschillende locaties had de kusttram af te rekenen met hinder door stroompannes. Bovendien dreigen weggewaaide objecten in de rijdraad terecht te komen. Om de veiligheid te garanderen werd dan ook beslist om alle trams te laten binnenrijden.
De hinder zal wellicht nog tot vanavond duren. Tijdens de storm zullen eventuele herstellingen aan de rijdraad in ieder geval nog niet uitgevoerd worden.
Ruiten gesneuveld in Oostende, personeel in veiligheid gebracht
De politie vraagt met aandrang om de Torhoutsesteenweg in Oostende te vermijden. Bij mobilhomeverkoper Urbani zijn alle ruiten gesneuveld door de wind. Het personeel is er in veiligheid gebracht.
In Brugge alleen al 430 verwerkte oproepen
De hulpdiensten in West-Vlaanderen krijgen honderden oproepen te verwerken als gevolg van de storm Eunice. In Brugge alleen al werden 430 oproepen verwerkt. Vijftig appels staan er nog in de wachtrij. De brandweer van de zone Westhoek werd vandaag al 359 keer opgeroepen voor stormschade, zo meldt woordvoerder Kristof Louagie.
VIDEO. Mensen omvergeblazen door Eunice in hartje Londen
Eunice houdt ook lelijk huis in Londen. Mensen vliegen letterlijk over straat in de Britse hoofdstad, het dak van de evenementenhal 02 Arena is weggeblazen en op de luchthaven van Heathrow kunnen vliegtuigen amper landen. Een video-overzicht:
Wind blaast container van oplegger in Roeselare
Een stormwind heeft in Roeselare een lege container van een rijdende oplegger geblazen. In de regio stromen sinds 14 uur tal van meldingen over stormschade bij de hulpdiensten binnen.
Jogger (18) zwaargewond door omgevallen boom in Menen
In de Lageweg in Menen is een jongen van 18 jaar onder een boom terechtgekomen. De jongen was aan het joggen met zijn moeder toen de boom omviel. Het ongeval gebeurde ter hoogte van Decospan. Het slachtoffer liep ernstige verwondingen op en is naar het ziekenhuis gebracht.
Extra 'VTM Nieuws' om 15.09 uur
Ons land zet zich schrap voor storm Eunice. Om 15.09 uur is er een extra uitzending van 'VTM Nieuws' met een laatste stand van zaken over het stormweer.
OVERZICHT. Europa zet zich schrap voor Eunice
Op dit moment begeeft storm Eunice zich vanuit het zuidoosten van Engeland richting België, Nederland en Frankrijk. In Ierland zitten reeds tienduizenden gezinnen zonder stroom. In Londen en het zuidoosten van Engeland geldt code rood. Intussen zet ook ons land zich schrap voor het hoogtepunt van de storm. Een overzicht van de situatie in andere landen.
Stroompanne in delen van De Panne, Veurne en Koksijde
Verschillende lezers melden ons dat de elektriciteit is uitgevallen in De Panne, Veurne en Koksijde. Ook bij Plopsaland wordt gewag gemaakt van een stroompanne. Burgemeester Bram Degrieck (Het Plan-b) van De Panne is op de hoogte maar weet voorlopig ook niets meer. “Er is ergens een boom omgevallen maar het is nog niet duidelijk of dat iets met de stroompanne te maken heeft. We zijn ons aan het bevragen. Het is momenteel alle hens aan dek hier aan zee.”
Hardste windstoot ooit gemeten in Engeland
Storm Eunice heeft voor de hardste windstoot ooit in Engeland gemeten gezorgd. Het gaat volgens de Engelse weerdienst Met Office om een vlaag van bijna 200 kilometer per uur, die deze ochtend werd gemeten op het Isle of Wight, aan de zuidkust van het Verenigd Koninkrijk. Het eiland ligt in het deel van Engeland waar code rood is afgekondigd wegens storm Eunice. In de rest van het land geldt code oranje of geel. De Met Office waarschuwt voor levensgevaarlijke situaties door het noodweer.
Welk traject legt Eunice af? En hoe kunnen we ons wapenen tegen de storm?
Storm Eunice trekt van het zuiden van Engeland via ons land naar het noordwesten van Nederland, legt weerman Frank Duboccage uit in 'VTM Nieuws'. "Op eenzelfde moment gaan we de piek hebben, zowel in het westen als in het oosten, maar natuurlijk in de oostelijke provincies veel minder dan in de westelijke provincies en zeker aan de kust."
OVERZICHT. Wanneer komt de storm aan in jouw buurt? Hoe hard gaat het waaien?
De piek wordt rond 15 uur à 16 uur verwacht. "Dan begint het en dat houdt wel een paar uur aan alvorens het in de loop van de avond weer wat rustiger gaat worden." Er worden windstoten tot 130 kilometer per uur verwacht. In het oosten zou het minder hard waaien met rukwinden van maximaal 80 kilometer per uur.
Hoe kunnen we ons wapenen tegen de storm? "Zoek het gevaar niet op. Als je niet buiten moet zijn, blijf dan binnen", zegt Duboccage. "Gebruik je gezond verstand. Ga zeker niet naar parken of bossen. Staat je auto onder een boom? Houd er dan rekening mee dat er takken kunnen vallen die je wagen kunnen beschadigen."
De zwaarste storm in 30 jaar zal Eunice niet worden. "Daarvoor moet je windsnelheden van 140 à 150 kilometer per uur hebben en volgens de recente gegevens zit dat er niet in", aldus nog de weerman.
Brandweer Westhoek heeft al vijftig interventies genoteerd
Brandweer Westhoek, een van de vier West-Vlaamse hulpverleningszones, heeft tot nu toe al vijftig interventies moeten uitvoeren voor stormschade. "Dit gaat voornamelijk over omgewaaide bomen, dakbedekking, afgeknakte elektriciteitskabels,..." klinkt het op Twitter.
Gent sluit vaccinatiecentrum Flanders Expo, toegang tot parken en natuurgebieden verboden, geen scheepvaart mogelijk
In Gent is het vaccinatiecentrum Flanders Expo vanmiddag gesloten. De doortocht van storm Eunice maakt een bezoek te risicovol. Wie ingepland was voor een prik, wordt persoonlijk verwittigd. Eerder besliste de Stad Gent al om de toegang tot parken, natuurgebieden en begraafplaatsen op Gents grondgebied te verbieden tijdens code oranje.
Ook de scholen krijgen de vraag om kinderen binnen te houden tijdens de speeltijd en flexibel te zijn met betrekking tot de ophaalmomenten voor ouders voor 14 uur of na 17 uur. In het stedelijk onderwijs blijven de basisscholen open, maar ouders krijgen de mogelijkheid om hun kinderen over de middag op te halen.
Het scheepvaartverkeer in Gent is sinds deze ochtend niet meer mogelijk door storm Eunice en. Ook het sluizencomplex in Terneuzen is niet in werking door de hevige wind.
Geen maaltijdleveringen bij Deliveroo door storm
"Door het stormweer en de weerwaarschuwingen is Deliveroo momenteel in heel het land niet beschikbaar", klinkt het. Het bedrijf verwijst daarbij naar de veiligheid van de koeriers. "We zullen de situatie blijven monitoren en in nauw contact blijven met onze partners en koeriers om hen te laten weten wanneer we van plan zijn deze gebieden weer te openen", zegt woordvoerder Rodolphe Van Nuffel in een persbericht.
Er is geen verplichting om te werken bij slecht weer of als een koerier zich niet veilig voelt, aldus Deliveroo. Indien heel de zone sluiten niet nodig blijkt, "verkorten we de leveringsafstanden om ervoor te zorgen dat, indien een koerier ervoor kiest om toch te werken, hij of zij rustig de tijd kan nemen en veilig en op zijn gemak kan rijden".
Eunice nu ook officieel een Belgische storm
Storm Eunice is sinds het begin van de namiddag ook officieel een Belgische storm. Dat meldt onze weerman David Dehenauw op Twitter. "9 Bft gemiddelde wind op de meetpaal Westhinder nu", postte Dehenauw omstreeks 13.18 uur op Twitter. "Eunice ook een Belgische storm."
Volgens de criteria van het KMI spreekt men officieel van een storm in België vanaf een waarneming van minstens 9 Beaufort in minstens één station dat behoort tot het Belgische territorium. Dat betekent dat de wind dan gemiddeld over tien minuten op een hoogte van tien meter een snelheid van minstens 75 km/u haalt.
Het KMI verwacht het hoogtepunt van de storm tussen 14 en 19 uur. De kust en de provincies West- en Oost-Vlaanderen en Antwerpen kregen code oranje, net als de provincie Henegouwen tussen 14 en 17 uur. Het KMI waarschuwt voor aanzienlijke schade en verkeersproblemen.
Voor het eerst gaan alle windmolens op zee stil liggen
Door de extreem hoge windsnelheden die deze namiddag worden verwacht, zullen alle windmolens op zee stilliggen. Dat zegt het Belgian Offshore Platform (BOP), de vereniging die de eigenaars van de windparken in de Noordzee vertegenwoordigt.
Tussen 15.30 uur en 16.30 uur zullen de windparken op zee geen elektriciteit produceren. De wieken worden geblokkeerd. "Het is voor het eerst sinds 2009, toen de eerste windturbines op zee werden geïnstalleerd, dat dat gebeurt. Bij een storm is er altijd wel wat productie, maar vandaag liggen ze voor het eerst allemaal still", vertelt Annemie Vermeylen, secretaris-generaal van het Belgian Offshore Platform.
De windmolens gaan zichzelf automatisch stil leggen. De wieken worden geblokkeerd. "Alle turbines, zelf de oudste, zijn zeer stormbestendig", verzekert Vermeylen.
Opvallend: de turbines gaan maar een uurtje stil liggen. Tegen 17 uur zullen de windparken weer aan 50 procent van de capaciteit draaien, en tegen vanavond zullen ze weer aan vol vermogen (2,2 GW) draaien.
Zoo Antwerpen en Planckendael sluiten om 13.30 uur
Zoo Antwerpen en Planckendael sluiten om 13.30 uur de deuren door het voorspelde stormweer. Bezoekers hadden eerder op de website al de raad gekregen om beter op een andere dag te komen, maar nu werd toch beslist om vroeger te sluiten.
Zoo Antwerpen en Planckendael hebben ook het stormprotocol geactiveerd. Dat betekent onder meer dat de roofdieren worden binnen gehouden.
"Als een boom of een grote tak op een dierenverblijf valt, dan zouden onze roofdieren dat wel eens als een bruggetje kunnen gebruiken om op wandel te gaan en dat willen we uiteraard vermijden. Voorts werd alles dat los zit ook vastgemaakt", zegt woordvoerster Ilse Segers.
"Treinreizigers verdienen beter dan dit amateurisme"
Dat spoorwegmaatschappijen NMBS en Infrabel pas in de loop van de voormiddag beslisten om het treinverkeer vanaf 14 uur fors in te perken uit voorzorg voor storm Eunice stuit op onbegrip in de Kamer. Vooruit-Kamerlid Joris Vandenbroucke spreekt van "laattijdige en gebrekkige communicatie over een storm waarvan sinds gisteren al geweten is dat het de zwaarste is in 30 jaar". "Een ongelooflijke blunder. De treinreizigers verdienen beter dan dit amateurisme."
Ook Björn Anseeuw van oppositiepartij N-VA is misnoegd. "Blijkbaar is het in dit land moeilijk om te anticiperen op dingen waarvan je weet dat ze komen. Dit had men perfect kunnen voorkomen", zegt hij. Dat geldt ook voor het onderwijs, vindt Anseeuw. Veel scholen beslisten in de loop van de voormiddag om in de namiddag de deuren te sluiten, "maar niet alle ouders kunnen zich daaraan aanpassen".
Voor Kim Buyst (Groen) is veiligheid de eerste prioriteit, en is het belangrijk dat de reizigers veilig thuis geraken en de juiste info krijgen. "Maar het klopt dat deze operationele beslissing van Infrabel te laat genomen werd", beaamt ze.
Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) heeft de CEO van Infrabel, Benoît Gilson, intussen op de vingers getikt. Maar ook voor de minister komt het er nu vooral op aan om de veiligheid van de reizigers te verzekeren, liet hij weten. Gilkinet heeft de NMBS gevraagd om reizigers zo snel en zo goed mogelijk te informeren. Vandenbroucke zal de minister over de kwestie ondervragen in het parlement, laat hij weten.
Lees ook. NMBS legt treinverkeer deze namiddag stil, reizigers reageren verbijsterd: “Incompetentie troef”
Ferryverkeer tussen Calais en Dover stilgelegd
Het ferryverkeer tussen Calais en Dover is sinds 11 uur stilgelegd wegens de storm Eunice. De ferrymaatschappijen P&O en DFDS kondigen op Twitter aan dat het verkeer "een groot deel van de dag" zal stilliggen. De maatschappij Irish Ferries besliste om al zeker tot 16 uur niet uit te varen.
De ferryboten blijven liggen in de havens van Calais en in Dover. Voertuigen die aan het wachten waren om in te checken, kunnen schuilen in het ruim. In Dover worden vrachtwagens omgeleid naar Sevington.
Deze ochtend werd de storm in het zuiden van Engeland opgeschaald tot code rood, het hoogst mogelijke weeralarm.
De Lijn probeert in te spelen op vroegtijdige sluiting scholen
De Lijn probeert met versterkingsritten en grotere bussen de vervroegde sluiting van een aantal scholen wegens storm Eunice op te vangen, zodat de leerlingen veilig thuis kunnen raken. Dat zegt woordvoerder Marco Demerling.
Verschillende scholen, onder meer in West-Vlaanderen en Antwerpen, hebben beslist om de deuren deze middag te sluiten. En de Universiteit Antwerpen schorst de lessen vanaf 13 uur.
De Lijn probeert maatregelen te nemen om die leerlingen zo goed mogelijk te kunnen thuisbrengen. Maar "gezien deze aanpassingen op korte termijn moeten gebeuren, kan De Lijn geen aanbod garanderen vergelijkbaar met woensdagmiddag wanneer de scholen ook om 12 uur sluiten", klinkt het.
De openbaarvervoermaatschappij roept reizigers op om zich zo goed mogelijk te verspreiden over de voertuigen, zodat er voldoende plaats is voor iedereen.
Meer algemeen raadt De Lijn de reizigers aan om voor vertrek de app of website te raadplegen. Lokaal zijn omleidingen niet uitgesloten, indien er bijvoorbeeld straten afgesloten worden door stormschade.
Haven Zeebrugge legt activiteiten stil door storm
De haven van Zeebrugge zal vanmiddag even haar activiteiten stilleggen vanwege het stormweer. Dat zegt de woordvoerster van de haven, Joke Swyngedouw. Vanaf de middag kunnen schepen niet meer binnenvaren en ook vrachtwagens worden niet toegelaten op de kaaien. De haven wil na de piek van de storm zo snel mogelijk weer opstarten om grote vertragingen te vermijden, klinkt het.
Aldi-winkels in tenten sluiten deze namiddag de deuren
Deze namiddag zal het niet mogelijk zijn boodschappen te doen in de Aldi-filialen van Izegem, Veurne of Knokke. Omdat de vestigingen er worden verbouwd, huizen de winkels momenteel in tenten. Omdat er gevaar van storm Eunice dreigt, doet Aldi daarom die winkels preventief dicht.
NMBS legt treinverkeer stil: "Keer nog in de voormiddag naar huis"
De NMBS heeft als gevolg van storm Eunice beslist om het treinverkeer in Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen en rond Antwerpen stil te leggen van 14 tot 18 uur. Dat heeft NMBS-woordvoerder Bart Crols gezegd bij HLN Live.
In de Kempen, Limburg, Vlaams-Brabant en in Wallonië zullen de treinen wel kunnen blijven rijden. Hun snelheid wordt wel beperkt tot 80 kilometer per uur. Hogesnelheidstreinen mogen niet sneller dan 160 kilometer per uur gaan.
De beslissing om het treinverkeer stil te leggen, krijgt heel wat kritiek op Twitter. Pendelaars die deze ochtend de trein namen, blijven hierdoor deze namiddag in de kou staan. Crols adviseert deze reizigers om voor 14 uur al huiswaarts te keren.
Ook Thomas Baeken van spoornetbeheerder Infrabel roept treinreizigers op om wanneer mogelijk nog in de voormiddag naar huis terug te keren.
Lees ook. NMBS legt treinverkeer deze namiddag stil, pendelaars reageren verbijsterd: “Incompetentie troef”
Weerman Frank Duboccage: "Felste windstoten verwachten we in de late namiddag, begin van de avond"
"In de loop van de voormiddag gaat de wind geleidelijk in kracht toenemen, rond de middag zijn al windstoten mogelijk rond 80 kilometer per uur in het westen van het land", voorspelt weerman Frank Duboccage.
In Oost en West-Vlaanderen en de provincie Antwerpen geldt vanaf 14 uur code oranje wegens wind. "In de loop van de namiddag zal het effectief tot een storm komen. Eunice zal ervoor zorgen dat het voornamelijk aan de kust in de late namiddag tot 110-120 kilometer per uur zal gaan, met mogelijk een uitschieter tot 130 kilometer per uur. Meer landinwaarts, in West-Vlaanderen, delen van Oost-Vlaanderen en de provincie Antwerpen, kunnen ook zeer zware windstoten voorkomen van 100 kilometer per uur", klinkt het. De piek van storm Eunice kunnen we verwachten in de late namiddag en het begin van de avond, verwacht de weerman. "Dan krijgen we de felste en stevigste windstoten."
"Wees heel voorzichtig. Ga niet in parken of bossen, en wees heel voorzichtig in het verkeer. De felle windstoten zullen ervoor zorgen dat het moeilijk rijden zal zijn", geeft Duboccage nog mee.
UAntwerpen schorst lessen om 13 uur omwille van stormweer
Storm Eunice heeft ook impact op de werking van de Universiteit Antwerpen. De colleges en practica eindigen vandaag al om 13 uur. "Veiligheid boven alles", zegt rector Herman Van Goethem. "Door de lessen deze namiddag te schorsen kan iedereen veilig thuis geraken."
413 tieners zien boosterprik uitgesteld door storm
Er zal vandaag uitzonderlijk niet gevaccineerd worden in het vaccinatiecentrum in Tervuren. Dat houdt de deuren dicht door de doortocht van de storm Eunice. Door de aanwezigheid van hoge bomen kan de veiligheid er namelijk niet gegarandeerd worden. "Alle jongeren die vanavond hadden moeten komen, zullen verwittigd worden dat het prikmoment naar volgende week vrijdag 17 uur wordt verplaatst.”
Enkele vluchten naar Verenigd Koninkrijk geschrapt
De hinder op Brussels Airport als gevolg van het stormweer blijft voorlopig beperkt, bevestigt woordvoerster Ihsane Chioua Lekhli. Wel zijn er enkele vluchten (naar Manchester in het UK en naar Schiphol in Nederland, red.) afgelast wegens de situatie ter plaatse.
Ook voor deze namiddag verwacht de woordvoerster geen al te zware impact van het stormweer, klinkt het onder voorbehoud. Als er hoge windsnelheden worden gehaald, kan de grondafhandeling tijdelijk worden stilgelegd, en dat zou dan mogelijke vertragingen kunnen veroorzaken.
De luchthaven heeft specifieke procedures bij storm. Het gaat dan bijvoorbeeld over de extra beveiliging van het materiaal op het tarmac vanaf een bepaalde windsnelheid of het tijdelijk niet gebruiken van passagiersbruggen.
"Eén rukwind op het verkeerde moment is voldoende om over de baan te slingeren"
Woensdag trok de Britse storm Dudley al over ons heen, vandaag volgt Eunice. In sommige provincies geldt code oranje voor wind. Maar hoe hou je het nu veilig tijdens stormweer? En wat is dat precies, een storm? Onze wetenschapsjournalist Martijn Peters geeft advies om jezelf, je dierbaren en je bezittingen veilig te houden.
Steeds meer scholen sluiten vroeger voor de storm
Nog meer scholen nemen het zekere voor het onzekere, en sluiten de schoolpoorten een paar uur vroeger. Dat is zo bij onder meer bij scholengroep Stroom in West-Vlaanderen. Alle lessen worden daar opgeschort vanaf het middaguur.
Het gaat om 10.300 leerlingen verdeeld over 28 scholen in in Oostende, Bredene, Gistel, Oudenburg en Koekelare. “Het zwaartepunt van storm Eunice valt precies wanneer de leerlingen normaal gezien naar huis vertrekken. Dat zou niet veilig zijn”, zegt algemeen directeur Chris Vandecasteele.
Ook bij basisschool De Wijze Eik in Mariakerke mogen de kinderen vanaf 12 uur niet meer buiten spelen. De ouders kregen vanmorgen een mail dat de kinderen vanaf 13 uur uitzonderlijk naar huis mogen.
Duizenden gezinnen in Ierland zonder stroom door storm Eunice
In Ierland zitten duizenden gezinnen zonder stroom door de komst van storm Eunice. Scholen en hogescholen in de hele republiek blijven gesloten, nadat ambtenaren gewaarschuwd hadden voor een "weergebeurtenis met grote gevolgen en veel gevaren".
In de graafschappen Cork, Kerry, Clare en Waterford is code rood afgekondigd. Verder geldt ook code oranje voor sneeuw in verschillende andere counties. Hoewel de storm Eunice naar verluidt krachtig, maar relatief kort zal zijn, hebben ambtenaren gewaarschuwd voor een spoor van schade en ontwrichting.
Meer dan 6.000 huizen zitten al zonder stroom, vooral in graafschappen Cork en Kerry, aldus de plaatselijke elektriciteitsbedrijven. De volledige omvang zal waarschijnlijk pas tegen de middag duidelijk zijn. De bewoners wordt geadviseerd om tijdens de verwachte storm binnen te blijven.
Luchthaven Oostende neemt maatregelen
Luchthaven Oostende neemt enkele voorzorgsmaatregelen voor storm Eunice. Zo staan de vliegtuigen bijvoorbeeld met hun neus naar de wind geparkeerd. Voor het opstijgen en landen wordt er niet al te veel hinder verwacht omdat de wind redelijk gunstig staat. Commerciële vluchten gaan voorlopig allemaal door, het is de maatschappij zelf die beslist over annulatie.
Sportvliegtuigjes en kleinere toestellen kunnen niet vliegen vandaag. Personeel op het tarmac gaat verplaatsingen buiten wel zo veel mogelijk beperken.
West-Vlaamse scholengroep laat leerlingen al om 12 uur huiswaarts keren uit vrees voor storm
Scholengroep Impact, met zo’n 40 scholen in West-Vlaanderen, heeft beslist om alle leerlingen vandaag al om 12 uur naar huis te laten vertrekken. “Uit veiligheidsoverwegingen”, zegt woordvoerster Greet Verleye.
De voorspelde storm zal deze middag vooral vanaf 14 uur op z’n hoogtepunt komen en daarom nemen ze bij de scholengroep geen risico. “Rond 15 uur vertrekken de leerlingen in principe huiswaarts. Het leek ons logisch om de lessen daarom al om 12 uur te stoppen. We willen niet dat de kinderen letterlijk in het oog van de storm terechtkomen als ze huiswaarts keren”, aldus Greet Verleye.
Aanvankelijk was het de bedoeling dat enkel de scholen aan de kust vroeger zouden sluiten, maar ondertussen gaat het over alle scholen van de scholengroep. Dat zijn er zo'n 40-tal verspreid over West-Vlaanderen.
KMI geeft geen code rood voor storm Eunice
Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) geeft geen code rood uit voor storm Eunice. Dat meldt weerman David Dehenauw vrijdagochtend.
Momenteel halen de rukwinden aan de kust snelheden van 120 tot 140 kilometer per uur, maar toch heeft het KMI besloten om in code oranje te blijven. "Bij code rood moet er minstens 65 procent kans zijn op rukwinden aan 130 kilometer per uur of meer over een voldoende groot gebied", verklaart Dehenauw. Aan de zee zou dit dan om een kwart van het kustgebied gaan, maar dit is momenteel niet het geval.
"Het was wel kantje boord tussen code oranje en code rood", waarschuwt Dehenauw. Hij voegt toe dat er zeer plaatselijk kans is op rukwinden boven de 130 kilometer per uur, waardoor bepaalde lokale situaties wel overeenkomen met code rood.
Lees ook. Storm op komst, maar wat betekenen die kleurcodes van KMI nu juist?
Londen krijgt code rood
De Britse meteorologische dienst heeft vrijdagochtend code rood uitgevaardigd voor de Britse hoofdstad Londen en een deel van Groot-Brittannië voor storm Eunice.
De hoogste alarmfase werd afgekondigd voor Londen en het zuidoosten en oosten van Engeland. Gewaarschuwd wordt voor levensgevaarlijke omstandigheden. Stroomuitvallen zijn niet uitgesloten en wegen, spoorverkeer, havens en luchthavens zullen mogelijk gesloten worden. Ook wordt gewaarschuwd voor grote golven die kunnen inbeuken op wegen en woningen aan de kust.
In België geldt code oranje voor de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen.
Regen voor de storm
Vandaag verwacht het KMI we vooral in de namiddag erg veel wind. Eerst zijn er perioden van regen of motregen. In de namiddag wordt het droger met opklaringen; over het uiterste oosten blijft het regenachtig tot de avond. In de loop van de dag wordt de zuidwestelijke tot westzuidwestelijke wind krachtig en naar het westen toe soms zeer krachtig.
Aan de kust gaat het in de namiddag stormen met dan rukwinden mogelijk tot 120 km/u of meer. Over het westen en het noordwesten zijn in de namiddag pieken mogelijk tussen 100 en 110 km/u of eventueel meer. Elders in het land schommelen de rukwinden meestal tussen 80 en 100 km/u of plaatselijk wat meer. Het is zeer zacht met maxima tussen 8 en 13 graden. Dat meldt het KMI.
Vanavond en vannacht kan er een bui vallen, maar blijft het meestal droog met vaak zelfs brede opklaringen. We halen minima van 1 graad in de Hoge Venen tot 4 graden aan zee. 's Avonds is de wind nog krachtig en aan de kust tijdelijk nog zeer krachtig of stormachtig met rukwinden van 70 tot 90 km/u. Tijdens de nacht wordt de wind matig en aan de kust krachtig uit zuidwest tot westzuidwest.
Zaterdag begint de dag droog met brede opklaringen. Op het einde van de voormiddag neemt de bewolking toe met enkele buien vanuit het westen, later in de namiddag gevolgd door regen vanaf de kust. In de Hoge Ardennen is er kans op winterse neerslag. De maxima schommelen tussen 4 graden op de Hoge Venen en 9 graden in Vlaanderen. De wind is eerst matig uit het zuidwesten en neemt in de loop van de dag toe tot vrij krachtig of soms krachtig met rukwinden tot 70 km/u in het binnenland en tot 80 km/u aan zee.
Ook zondag trekken storingen door het land met perioden met regen of buien. Tussendoor zijn er enkele schuchtere opklaringen mogelijk. De maxima schommelen tussen 7 graden in de Ardennen en 12 graden in Vlaanderen. De wind waait vrij krachtig tot krachtig, en soms tot zeer krachtig aan zee, uit zuidwest met rukwinden tot 75 km/u in het binnenland en tot 90 km/u aan zee.
Maandag krijgen we wisselvallig en nog steeds winderig weer. Buien en opklaringen wisselen elkaar af. De maxima schommelen tussen 5 graden op de Hoge Venen en 9 graden aan de kust. De wind waait vrij krachtig tot krachtig in het binnenland, krachtig tot zeer krachtig aan zee, uit west, later ruimend naar noordwest.
Vanaf 14 uur geen treinen meer in Nederland, NMBS volgt situatie op de voet
De Nederlandse spoorbedrijven NS en ProRail verminderen het treinaanbod, en vanaf 14 uur wordt het spoorverkeer stilgelegd. Er zullen vanaf dan geen binnenlandse en internationale treinen meer rijden, "met het oog op de veiligheid van onze reizigers en collega's", klinkt het in een mededeling. De bedrijven wijzen erop dat de kans groot is dat er door storm Eunice bomen op het spoor waaien, en dat zo'n hevige storm bovendien te gevaarlijk is voor de storingsploegen.
Vanochtend is daarom de stormdienstregeling van kracht, waardoor er minder treinen zullen rijden. Rond de middag wordt het hoogtepunt van de storm verwacht, en daarom zullen er vanaf 14 uur dus geen binnenlandse en internationale treinen meer rijden.
Het KNMI, de Nederlandse tegenhanger van het KMI, heeft vanaf vrijdagmiddag code oranje afgegeven vanwege de storm.
In België volgt de NMBS de situatie op de voet, maar zijn er nog geen beslissingen genomen over mogelijke maatregelen, zegt woordvoerder Bart Crols.
Thalys raadt reizigers aan hun reis vrijdag indien mogelijk uit te stellen en de website van de maatschappij goed in de gaten te houden.
Houdt Eunice vandaag even lelijk huis als zwaarste storm uit 1990?
Wordt het vandaag een even grote storm als op 25 januari 1990? Toen kostte orkaan Daria in ons land het leven aan elf mensen en vielen er veertig gewonden. Die dag staat in het geheugen gegrift van gepensioneerde brandweerman Luc David (64) uit Nieuwpoort: “Je moet eens komen kijken naar mijn kerk, mijn toren is weg. Hoe pastoor Lagast toen reageerde, vergeet ik nooit.”
Wat komt er op ons af? Onze weerman David Dehenauw beantwoordt 4 belangrijke vragen over storm Eunice
Eunice kan de ergste storm in dertig jaar worden. Waar moeten we ons schrap voor zetten, en wanneer? Hoe groot is de kans op code rood en hoe uitzonderlijk is dit allemaal? Maakt dit weer zelfs de weerman bang? We vroegen het aan David Dehenauw, die de situatie bij het KMI opvolgt en overlegt met het crisiscentrum. “In de zwartste scenario’s krijgen we rukwinden van 140 en zelfs 150 km per uur.”