'Russische troepen kregen opdracht om Oekraïne binnen te vallen'
De Verenigde Staten beschikken over informatie dat Russische commando's de opdracht hebben gekregen om Oekraïne binnen te vallen. Dat schrijven verschillende Amerikaanse media op basis van anonieme inlichtingenbronnen.
Het is deze informatie die president Joe Biden er vrijdag toe heeft aangezet om te zeggen dat hij overtuigd was dat Vladimir Poetin had besloten Oekraïne aan te vallen, aldus de Amerikaanse krant The Washington Post.
Het Witte Huis, het Pentagon en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben deze informatie niet bevestigd, maar ook niet ontkend.
Vrijdag zei een ambtenaar van het Pentagon dat meer dan 40 procent van de Russische strijdkrachten aan de grens met Oekraïne zich nu in aanvalspositie bevond. Sinds woensdag zijn ook Russische troepenbewegingen in de richting van de Oekraïense grens waargenomen, klonk het verder.
Washington waarschuwt al weken dat Rusland een incident aan de Oekraïense grens zal uitlokken om een invasie van het land te rechtvaardigen. Zondag verzekerde het Amerikaanse hoofd van de diplomatie Anthony Blinken opnieuw dat alles erop wijst dat Rusland op het punt staat binnen te vallen.
Rusland ontkent de plannen voor een invasie, maar eist staalharde garanties dat de NAVO zich zal terugtrekken uit Oost-Europa.
Ambassade VS in Rusland waarschuwt Amerikanen voor aanslagen
De Amerikaanse ambassade in Rusland heeft Amerikaanse burgers in het land aangemaand evacuatieplannen te maken. Aanleiding voor de waarschuwing is een vermoedelijke dreiging van aanslagen in onder andere Moskou en langs de Russische grens met Oekraïne.
"Er is gedreigd met aanvallen op winkelcentra, trein- en metrostations en andere openbare ontmoetingsplaatsen in grote stedelijke gebieden, waaronder Moskou en St. Petersburg, evenals in gebieden met verhoogde spanning langs de Russische grens met Oekraïne", aldus de ambassade. "Zorg voor evacuatieplannen die niet afhankelijk zijn van de hulp van de Amerikaanse overheid."
Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vroeg zich in een reactie op de waarschuwing van de Amerikaanse ambassade af of de VS de informatie over mogelijke aanslagen ook aan Rusland zelf hadden doorgegeven. "En zo niet, hoe moet iemand dit dan allemaal begrijpen?" zei ze.
Wilmès: "Diplomatie moet de overhand hebben in onze relaties met Rusland"
"Diplomatie moet de overhand hebben in onze relaties met Rusland", ook nu de vrees bestaat voor een Russische aanval op Oekraïne. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès vanavond verklaard in het nieuwsprogramma RTL Info.
"De diplomatieke kanalen herstellen zich en er is een gedeelde wil om deze te gebruiken en zo snel mogelijk te werken aan een staakt-het-vuren", vervolgde de minister. Ze stelt ook dat België als lid van de NAVO ten volle deelneemt aan de diplomatieke gesprekken.
Volgens de minister vormen sommige Russische eisen die momenteel op tafel liggen wel degelijk een "rode lijn". Maar andere Russische verzuchtingen "moeten door beide partijen in overweging worden genomen".
Wat betreft de Belgische militairen luidt het dan weer dat hun rol bepaald zal worden "in functie van de evolutie van de situatie". Voor het overige handhaaft de minister op dat vlak een "strategische stilte".
Wilmès wilde tot slot niet dieper ingaan op het feit dat het nieuwsagentschap Bloomberg haar genoemd had als een mogelijke opvolger van Jens Stoltenberg als secretaris-generaal van de NAVO. Ze beklemtoonde dat het enkel om een "gerucht" ging. "De vraag is niet aan de orde, ik blijf volledig ten dienste van de Belgen staan."
OVSE buigt zich maandag over conflict in Oekraïne
De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft voor morgen een spoedbijeenkomst gepland over de gespannen situatie in Oekraïne. Dat meldt Polen, dat momenteel voorzitter is van de OVSE.
De Franse president Emmanuel Macron en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin spraken vandaag af dat het de bedoeling is dat Rusland en Oekraïne, met de steun van de OVSE, een oplossing zoeken voor het conflict.
Biden bereid tot gesprek met Poetin
De Amerikaanse president Joe Biden is bereid om op welk moment dan ook de gespannen situatie rond Oekraïne te bespreken met zijn Russische collega Vladimir Poetin. Dat kan op welke manier dan ook als dat een oorlog kan voorkomen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken gezegd in een interview met CNN.
Alles wat momenteel gebeurt, suggereert volgens Blinken dat een Russische invasie elk moment kan plaatsvinden. Maar tot er "daadwerkelijk tanks rollen en vliegtuigen vliegen" blijven de VS zoeken naar een diplomatieke oplossing. De Amerikaanse minister is extra bezorgd geraakt door het bericht dat Russische troepen langer blijven in buurland Wit-Rusland dat ook als uitvalsbasis voor een aanval op Oekraïne kan dienen.
Blinken heeft komende week opnieuw een afspraak met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. Die gaat door, tenzij Rusland Oekraïne binnenvalt, herhaalde hij.
President Biden bespreekt vandaag de situatie met de Nationale Veiligheidsraad. Hij zei vrijdag dat Poetin op korte termijn heeft besloten tot een invasie. Een dag eerder zei hij nog geen plannen te hebben Poetin te bellen.
Rusland heeft volgens westerse bronnen ongeveer 150.000 soldaten verzameld aan de grens met Oekraïne. Het land ontkent echter dat het zint op een invasie, zoals westerse leiders stellen.
Macron en Poetin bereid om staakt-het-vuren te bereiken
De Russische president Vladimir Poetin en de Franse president Emmanuel Macron hebben vandaag met elkaar gebeld over de situatie omtrent Oekraïne. De twee presidenten benadrukten de noodzaak om te blijven zoeken naar diplomatieke oplossingen voor de escalerende crisis in Oost-Oekraïne, zei het Kremlin in een verklaring. Volgens het Elysée zijn Poetin en Macron bereid om tot een staakt-het-vuren te komen in het oosten van Oekraïne.
Vlak voor het gesprek met Poetin, dat bijna twee uur duurde, had Macron een halfuur met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski mogelijke manieren besproken om onmiddellijke de-escalatie te bewerkstelligen. Zelenski riep kort na het gesprek op tot een wapenstilstand in het oosten van Oekraïne, waar de afgelopen dagen de beschietingen in de Donbass-regio in heftigheid zijn toegenomen.
Wit-Rusland en Rusland zetten gezamenlijke militaire oefeningen voort
Wit-Rusland heeft aangekondigd dat de gezamenlijke militaire oefeningen met Rusland worden voortgezet vanwege de toenemende spanningen in buurland Oekraïne. Normaliter hadden de oefeningen vandaag beëindigd moeten worden.
"Rekening houdend met de verhoogde militaire activiteit nabij onze grens (...) en de verergering van de situatie in de Donbass hebben de presidenten van Wit-Rusland en Rusland besloten om de inspectie van de strijdmachten voort te zetten", zo meldde het Wit-Russische ministerie van Defensie op Telegram.
De Wit-Russische en Russische troepen houden sinds 10 februari gezamenlijke militaire manoeuvres in Wit-Rusland. De aankondiging betekent dus dat de Russische soldaten langer dan voorzien in het bevriende buurland blijven op een moment dat Rusland ook over een enorme troepenmacht aan de grens met Oekraïne beschikt.
In het oosten van Oekraïne, waar het regeringsleger sinds 2014 strijd voert met pro-Russische separatisten, is het geweld de voorbije dagen opnieuw in alle hevigheid opgelaaid. Het Westen meent dat Moskou het geweld in de regio zou aangrijpen als voorwendsel voor een invasie, wat het Kremlin ontkent. Volgens de Navo zouden de 30.000 Russische soldaten in Wit-Rusland deel kunnen uitmaken van die geplande invasie.
Nederlandse ambassade in Kiev werkt om veiligheidsredenen vanuit Lviv
De Nederlandse ambassade in de Oekraïense hoofdstad Kiev heeft "om veiligheidsredenen" besloten haar werkzaamheden tijdelijk te verplaatsen naar de westelijke stad Lviv.
Voor heel Oekraïne geldt een negatief reisadvies (code rood) in verband met de hoog opgelopen spanningen met Rusland. Nederlanders die zich nog in het land bevinden worden opgeroepen "zo snel mogelijk" te vertrekken.
Wat de directe aanleiding is geweest om van standplaats te veranderen, kan een woordvoerder van het ministerie niet zeggen. Nederland volgt de situatie van uur tot uur en heeft daar op basis van "een eigen afweging" toe besloten. Eerder werd al bekend dat de NAVO is begonnen personeel weg te halen uit Kiev.
Separatisten claimen dood twee burgers door Oekraïens leger
Twee burgers zijn omgekomen in de Oost-Oekraïense Donbass-regio, zo melden de separatisten die het gebied controleren. De mensen zouden zijn gedood bij een aanval van het Oekraïense regeringsleger in een dorp nabij de Russische grens.
De melding van de doden is gemaakt door het Russische persbureau Interfax. Het nieuws kon niet door onafhankelijke bronnen worden bevestigd.
Rusland heeft gezegd te onderzoeken wat er precies is gebeurd. Het Westen denkt dat Rusland nepnieuws verspreidt over Oekraïense agressie in de door Rusland gesteunde Donbass-regio, om zo een reden te hebben het land binnen te vallen.
Bij beschietingen in het gebied zijn zaterdag twee Oekraïense soldaten omgekomen. Het aantal incidenten en aanvallen neemt de afgelopen week flink toe.
Charles Michel: "Westen kan niet eeuwig 'olijftak' aanbieden"
"De grote vraag blijft: wil het Kremlin een dialoog?", zo vroeg de Europese Raadsvoorzitter Charles Michel zich tijdens zijn toespraak op de Veiligheidsconferentie in München af. "We kunnen niet eeuwig een olijftak aanbieden terwijl Rusland rakettesten uitvoert en een troepenmacht blijft opbouwen" aan de grens met Oekraïne, zei hij.
De verklaringen van het Kremlin boden volgens Michel de voorbije dagen "een klein lichtpuntje, maar zijn daden nemen de vorm aan van een voortdurende militaire versterking, met ernstige incidenten in de Donbass". In die regio in het oosten van Oekraïne is het geweld tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger de voorbije dagen fel opgelaaid.
Michel bevestigde dat de Europese staatshoofden en regeringsleiders meteen bijeenkomen wanneer Rusland Oekraïne zou aanvallen. Zo moet verzekerd worden dat alle lidstaten volledig verenigd over sancties tegen Moskou zullen beslissen.
"Het Kremlin hoopte onze Alliantie te verdelen en te verzwakken, maar ze hebben het tegenovergestelde gedaan. Onze eenheid is gebetonneerd, zowel binnen de Europese Unie als over de Atlantische Oceaan", besloot de Europese Raadsvoorzitter.
Premier De Croo: "Alle lichten staan op rood"
Volgens premier Alexander De Croo staan "alle lichten op rood" in Oekraïne. "Iedereen vreest dat men naar een groot gewapend conflict gaat op het Europese continent", zei hij in 'De zevende dag' op één, vanop de jaarlijkse Veiligheidsconferentie in de Duitse stad München.
"Rusland had gecommuniceerd dat het zijn troepen zou afbouwen, maar in realiteit zien we het tegenovergestelde", klinkt het. "We zien ook dat er spanningen zijn op het terrein, onder meer in de regio's van Donetsk en Loehansk. Verder worden propagandacampagnes gevoerd die aan Rusland legitimiteit zouden geven om over te gaan tot een inval. Bijvoorbeeld door te beweren dat Oekraïne bezig is met zuiveringscampagnes tegen de Russisch-sprekenden in het land."
"Iedereen ziet het hier bijzonder somber in en vreest dat men naar een groot gewapend conflict zal gaan op het Europees continent, wat erg lang geleden is", klinkt het.
Volgens De Croo roept iedereen op de conferentie op tot dialoog. "Ook China, dat toch vaak een bondgenoot is van Rusland. Ook China zegt dat er niet geraakt mag worden aan het territorium van Oekraïne. Iedereen hoopt sancties te kunnen vermijden, want die leiden onvermijdelijk tot tegensancties en die zouden zeer verregaand kunnen zijn."
Volgens de premier toont Europa zich sterk en verenigd. Hij wijst op een grote eensgezindheid tussen de leden van de NATO en de Europese Unie. Een groot verschil met het discours van enkele jaren geleden, toen enkele Europese leiders de NATO nog "hersendood" verklaarden. "De NATO is nu meer levend en verenigd dan ooit."
Rusland: "40.000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen"
Rusland zegt dat het 40.000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen heeft in de zuidelijke regio Rostov. Hiervoor worden 92 noodopvanglocaties gebruikt, stelde minister van Noodsituaties en Burgerbescherming Aleksandr Tsjoeprian.
De leiders van de separatisten die de Donbass-regio sinds 2014 controleren, riepen inwoners van die regio op om te vluchten naar Rusland. Volgens de separatisten, die gesteund worden door Rusland, is het Oekraïense leger van plan een groot offensief te beginnen tegen de separatisten. Oekraïne ontkent dit.
Volgens de separatisten moeten 700.000 mensen uit het gebied geëvacueerd worden. De Russische president Vladimir Poetin droeg de autoriteiten op om alle vluchtelingen 10.000 roebel (116 euro) te geven.
Westerse mogendheden zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk denken dat Rusland blijft herhalen dat Oekraïne de Donbass-regio wil aanvallen om een reden te hebben om Oekraïne binnen te vallen. De schermutselingen en beschietingen van de afgelopen dagen zouden bij het Russische plan horen.
Oekraïne sluit checkpoint richting Donbass-regio na beschietingen
Oekraïne heeft een van de zeven checkpoints die leiden naar de separatistische Donbass-regio gesloten vanwege artilleriebeschietingen. De veiligheid van burgers die door het checkpoint willen, kan niet worden gewaarborgd, zegt het leger. Door de beschietingen kwamen zaterdag twee militairen om het leven.
Het Westen vreest dat de intensivering van de strijd in Oost-Oekraïne door Rusland wordt gebruikt om het buurland binnen te vallen. De separatisten worden door Rusland gesteund, waardoor dat land een Oekraïense aanval op de separatisten kan zien als provocatie.
Rusland ontkent dat het een invasie plant, ook al zijn er meer dan 100.000 militairen in het grensgebied met Oekraïne gestationeerd.
Het aantal schendingen van de nog altijd geldende wapenstilstand door separatisten steeg zaterdag tot 136. Vrijdag werden er 66 gemeld. De separatisten zeggen dat de aanvallen een reactie zijn op Oekraïense beschietingen.
Rode Kruis "zeer bezorgd" over lot burgers
Het Internationale Rode Kruis zegt zeer bezorgd te zijn over de ontwikkelingen in het oosten van Oekraïne. Door de beschietingen van de voorbije dagen zijn volgens de hulporganisatie twee drinkwaterstations in de regio Donetsk uitgevallen.
De stations voorzagen ruim een miljoen mensen van drinkwater. De delegatie van het Rode Kruis in Oekraïne roept op om de bevolking te beschermen tijdens militaire operaties.
In het oosten van Oekraïne zijn er in de nacht van zaterdag op zondag weer nieuwe aanvallen geweest. Zowel de pro-Russische separatisten als het Oekraïense leger maken melding van schendingen van de wapenstilstand. Of er slachtoffers zijn gevallen, is niet duidelijk. Ook internationale waarnemers zeggen dat het aantal schendingen van het staakt-het-vuren groot is.
In de gebieden Donetsk en Loehansk strijden pro-Russische rebellen al sinds 2014 tegen door het Westen gesteunde regeringstroepen. Bij het conflict zijn volgens de VN al ruim 14.000 mensen gedood.
Johnson: Rusland plant grootste oorlog in Europa sinds 1945
Er zijn aanwijzingen dat Rusland "de grootste oorlog in Europa sinds 1945" plant, zegt de Britse premier Boris Johnson in een interview met de BBC. "Alle tekenen zijn er dat het plan in zekere zin al is begonnen." Volgens de inlichtingendiensten is Rusland van plan Oekraïne binnen te vallen en de hoofdstad Kiev te omsingelen, aldus de eerste minister. Johnson is bang dat de invasie vele mensenlevens zal kosten.
Volgens de laatste schattingen van de Amerikaanse regering bedraagt het aantal troepen langs de Oekraïense grens, zowel in Wit-Rusland als Rusland zelf, tussen de 170.000 en 190.000 man. Het Westen vreest dat de Russen ieder moment kunnen aanvallen, maar Moskou heeft tot nu toe steeds ontkend dat van plan te zijn en zegt alleen militaire oefeningen in de regio te houden.
Johnson meldt dat de Amerikaanse president Joe Biden westers leiders heeft verteld dat inlichtingendiensten verwachten dat Rusland Oekraïne niet alleen via het oosten, via de regio Donbas, binnenvalt, maar ook vanuit Wit-Rusland en vanuit de regio rondom Kiev. "Ik ben bang om te zeggen dat het plan dat we zien is voor iets dat echt de grootste oorlog in Europa sinds 1945 zou kunnen zijn, alleen al qua omvang", zei de premier. Mensen moesten niet alleen rekening houden met het mogelijke verlies van Oekraïense levens, maar ook dat van "jonge Russen", voegde hij eraan toe.
Johnson sprak met de BBC na een ontmoeting met de Oekraïense president Volodimir Zelensky en vertelde de wereldleiders in een toespraak bij een veiligheidsconferentie in München dat elke invasie van Oekraïne door Rusland "over de hele wereld zou echoën".
Het volledige interview wordt deze ochtend uitgezonden op de BBC.
Biden spreekt met Nationale Veiligheidsraad over Oekraïne
De Amerikaanse regering heeft haar waarschuwing herhaald over een Russische aanval op Oekraïne. De veiligheidsadviseurs van de Amerikaanse president Joe Biden blijven ervan uitgaan dat "Rusland op elk moment een aanval op Oekraïne kan lanceren", aldus het Witte Huis. Biden bespreekt zondag de situatie met de Nationale Veiligheidsraad, een adviesorgaan van de president.
De Amerikaanse president werd geïnformeerd over de gesprekken van vicepresident Kamala Harris met bondgenoten tijdens een veiligheidsconferentie in München. Biden zei vrijdag dat hij ervan uitging dat Moskou in de nabije toekomst een aanval op Oekraïne en zijn hoofdstad Kiev plant. In München sprak Harris over een "draaiboek van Russische agressie" en dreigde Moskou met massale sancties.
De strategische nucleaire strijdkrachten van Rusland hebben zaterdag oefeningen gehouden onder toezicht van president Vladimir Poetin. Washington beschuldigde de Russische troepen die zich nabij de grens met Oekraïne hadden verzameld van een opmars. Ze zouden "klaar om toe te slaan" zijn.
Kiev en Moskou hebben elkaar beschuldigd van nieuwe beschietingen bij de grens. Frankrijk en Duitsland riepen hun burgers in Oekraïne op het land te verlaten. De Amerikaanse minister Lloyd Austin van Defensie zei dat Russische troepen optrekken richting de grens. "We hopen dat hij (Poetin) een stap terug doet van de rand van het conflict", aldus Austin tijdens een persconferentie in Litouwen.
President Oekraïne zegt niet te zullen reageren op Russische provocaties
De Oekraïense president Volodimir Zelensky heeft zaterdagavond aan zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron te kennen gegeven dat hij niet zou reageren op Russische "provocaties" in het oosten van Oekraïne en dat hij bereid blijft tot dialoog met Moskou.
Macron heeft zondag ook een onderhoud gepland met de Russische president Vladimir Poetin.
NAVO-chef: alles wijst op Russisch plan voor "volledige aanval" op Oekraïne
NAVO-chef Jens Stoltenberg verwacht dat het Russische leger een "grootschalige aanval" op Oekraïne gaat uitvoeren. De secretaris-generaal van het militaire bondgenootschap zei dat zaterdag in München waar een veiligheidsconferentie plaatsvindt.
"Alle tekenen wijzen erop dat Rusland een grootschalige aanval op Oekraïne voorbereidt", zei Stoltenberg tegen de Duitse omroep ARD. "We zijn het er allemaal over eens dat de kans op een aanval zeer hoog is."
Volgens hem worden er dan ook geen Russische troepen uit het grensgebied met Oekraïne teruggetrokken, zoals Rusland beweert, maar komen er juist meer bij. Volgens de Noor zijn er ook tekenen dat Rusland probeert te zorgen voor een aanleiding voor een invasie.
In lijn met de verklaring van de ministers van Buitenlandse Zaken van de rijke G7-landen eerder op de dag, roept Stoltenberg Rusland op een diplomatieke oplossing te zoeken.
De NAVO is inmiddels uit veiligheidsoverwegingen begonnen met de evacuatie van personeel vanuit de Oekraïense hoofdstad Kiev naar Lviv, in het westen van het land en naar Brussel. "De veiligheid van ons personeel staat voorop, daarom is personeel verplaatst naar Lviv en Brussel. De NAVO-kantoren in Oekraïne blijven operationeel", zei een NAVO-functionaris tegen AFP.
Oekraïne is geen lid van de NAVO en het bondgenootschap heeft geen troepen in het land. Maar sinds het einde van de jaren negentig zijn er wel twee NAVO-kantoren in Kiev. Verschillende westerse landen verplaatsten in afwachting van een Russische invasie diplomaten vanuit de Oekraïense hoofdstad naar Lviv, vlakbij de grens bij Polen. NAVO-leden hebben wel troepen gestuurd naar buurlanden van Oekraïne die lid zijn van het militaire pact.