Hongarije verplaatst troepen naar de grens met Oekraïne
Hongarije verplaatst troepen naar de grens met Oekraïne omdat het zich schrap zet voor een mogelijke toestroom van vluchtelingen die het conflict met Rusland ontvluchten, meldt het Hongaarse ministerie van Defensie. Om hoeveel troepen het gaat, is nog niet bekendgemaakt. De grens tussen Oekraïne en Hongarije, dat lid is van de EU en NAVO, is ongeveer 140 kilometer lang.
De Hongaarse minister van Defensie Tibor Benkö waarschuwde dat bij escalatie van het conflict in Oost-Oekraïne de gevechten zich kunnen uitbreiden naar Kiev en vervolgens verder naar het westen in de richting van Hongarije. De Hongaarse strijdkrachten moeten in dat geval gereed zijn om enerzijds gewapende groeperingen van hun grondgebied te weren en anderzijds vluchtelingen humanitaire hulp te verlenen, zei Benkö.
Ook Slowakije, sinds 2004 lid van de NAVO, bereidt zijn leger voor op een mogelijke vluchtelingenstroom uit buurland Oekraïne, zei minister van Defensie Jaroslav Nad na een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad van zijn land. Polen, dat ook een grens deelt met Oekraïne, heeft gezegd dat het noodopvangcentra opzet om ontheemden te helpen die bij een eventuele Russische aanval het geweld ontvluchten.
Ook Canada kondigt economische sancties tegen Rusland aan
De Canadese premier Justin Trudeau heeft dinsdag economische sancties tegen Rusland aangekondigd. Hij benadrukte dat het slechts om een "eerste ronde" van sancties gaat. Trudeau noemde de recente acties van Moskou tegen Oekraïne "een verdere invasie van een soevereine staat" en "volkomen onaanvaardbaar".
"We zullen Canadezen verbieden Russische staatsschulden op te kopen. En we zullen aanvullende sancties opleggen aan door de staat gesteunde Russische banken en financiële transacties met hen voorkomen", zei Trudeau. Ook verbood hij Canadezen financiële transacties te doen met de "zogenaamd onafhankelijke staten Loehansk en Donetsk". Ook Russische parlementsleden die de soevereiniteit van de twee regio's in Oost-Oekraïne erkennen, wachten Canadese economische sancties.
Guterres: "VN-Handvest is geen menu à la carte"
De beginselen van het VN-Handvest zijn geen menu à la carte en Rusland moet ze allemaal naleven. Dat heeft Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, dinsdag gezegd. "Ze kunnen niet selectief worden toegepast. De lidstaten hebben ze allemaal aanvaard en moeten ze naleven", benadrukte hij.
Guterres herhaalde ook dat de beslissing van Poetin om de afvallige Oost-Oekraïense regio's te erkennen een "schending van de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne" was. "Dit is een fatale klap voor de akkoorden van Minsk die door de Veiligheidsraad zijn bekrachtigd", vervolgde de VN-topman. Hij ontkende ook dat er in Oekraïne een genocide aan de gang is, zoals Poetin had beweerd.
Guterres had verder ook commentaar op de term "vredestroepen", die Poetin in het leven riep om de militaire aanwezigheid in de regio's te omschrijven. "Als troepen van het ene land het grondgebied van een ander land betreden zonder hun toestemming, zijn het geen onpartijdige vredeshandhavers. Het zijn helemaal geen vredeshandhavers."
Guterres riep op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en het herstel van de rechtsstaat. "Het is de hoogste tijd om terug te keren naar de weg van dialoog en onderhandelingen", besloot hij.
Blinken annuleert ontmoeting met Russisch minister Lavrov
Amerikaans buitenlandminister Antony Blinken, zal zijn Russische ambtgenoot Sergey Lavrov dan toch niet ontmoeten, zo deelt hij vandaag mee. De beslissing komt er nadat Moskou twee afgescheiden regio's in Oost-Oekraïne had erkend. De ontmoeting zou normaal komende donderdag plaatsvinden.
"Nu we zien dat de invasie is begonnen en Rusland duidelijk alle diplomatie heeft afgewezen, heeft het geen zin om op dit punt bijeen te komen", zei Blinken op een gezamenlijke persconferentie met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba.
Hij beschreef de acties van Moskou als "de grootste bedreiging voor de veiligheid in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog". "Poetin overtrad met geweld de wetten en beginselen die decennialang de vrede in Europa en de rest van de wereld hadden bewaard. Oekraïne is in gevaar", waarschuwde de Amerikaanse buitenlandminister.
"Het plan van Poetin was vanaf het begin om Oekraïne binnen te vallen om het land en zijn bevolking te controleren, om de Oekraïense democratie te vernietigen en om Oekraïne terug te nemen als een deel van Rusland", besloot Blinken.
Oekraïne roept reservisten op, maar "algemene mobilisatie is nog niet nodig"
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft besloten reservisten op te roepen, maar vindt een "algemene mobilisatie vandaag niet nodig", zei hij dinsdagavond in een videoboodschap. Het besluit volgt nadat Rusland had aangekondigd troepen naar Oost-Oekraïne te sturen en de separatistische regio's Donetsk en Loehansk te erkennen.
Zelensky benadrukte nog steeds via diplomatieke weg een oplossing na te streven. Hij zei blij te zijn met de bereidheid van Turkije om te bemiddelen in het hoogopgelopen conflict tussen beide landen, maar liet weten niet van plan te zijn grondgebied aan Rusland af te staan.
De Oekraïense president kondigde een programma van "economisch patriottisme" aan dat het stimuleren van lokale productie en belastingverlagingen op benzine omvat. Hij verwelkomde de economische sancties die door de EU en de VS zijn aangekondigd tegen Moskou.
Biden bevestigt Amerikaanse steun in ontmoeting met Oekraïense buitenlandminister
De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een ontmoeting met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba de Amerikaanse steun voor Kiev herhaald. Dat meldt het Witte Huis dinsdag. Biden heeft Koeleba verzekerd dat Washington "veiligheidshulp en macro-economische steun aan Oekraïne blijft bieden", klinkt het.
Rusland gaat diplomatieke relaties aan met Oekraïense separatisten
Rusland heeft vandaag officieel aangekondigd dat het diplomatieke relaties aangaat met de twee zelfverklaarde deelrepublieken in het oosten van Oekraïne.
"Van Russische zijde wordt ernaar gestreefd een alomvattende samenwerking met deze gebieden tot stand te brengen om de vrede, de regionale stabiliteit en de veiligheid te versterken", luidt het in een persbericht van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.
Eén Oekraïense soldaat gedood
In het oosten van Oekraïne is dinsdag één Oekraïense soldaat omgekomen bij beschietingen door de pro-Russische separatisten. Er vielen ook zes gewonden. Dat meldt het leger. De dode viel in de streek rond Loehansk, maar een militaire woordvoerder verduidelijkte niet waar de gewonden vielen.
Na enkele dagen waarop het geweld escaleerde, was dinsdag een relatief kalme dag volgens Kiev.
Sinds begin dit jaar, en de heropleving van de spanningen langs het front, zijn al acht Oekraïense regeringssoldaten en één burger omgekomen. In 2021 kwamen over heel het jaar 66 soldaten om, aldus nog Kiev.
Verplaatsing Amerikaanse troepen
De VS zullen ondertussen defensieve ondersteuning blijven bieden aan Oekraïne, en versterking aan de NAVO, en aan NAVO-bondgenoten, zegt hij. Amerikaanse troepen en materieel die zich reeds in Europa bevinden, zullen overgebracht worden naar de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen, in een reactie op de Russische weigering om hun troepen weg te halen uit Wit-Rusland, deelt Biden mee. Het gaat louter om "defensieve stappen", benadrukt de president.
De VS en hun bondgenoten zijn verenigd in hun verdediging van de NAVO en hun verzet tegen de Russische agressie, stelt hij, iets waar Poetin volgens hem niet op heeft gerekend. De Amerikaanse president gelooft dat de afwending van een worst-case-scenario, waarbij miljoenen mensen getroffen worden, nog steeds mogelijk is en hij hoopt dat er nog ruimte is voor diplomatieke onderhandelingen met Rusland.
Biden kondigt eerste sancties aan
"Eenvoudig omschreven heeft Poetin net gezegd dat hij een groot deel uit Oekraïne snijdt," zegt de Amerikaanse president Joe Biden over de beslissing van de Russische president om de onafhankelijkheid van de Donbass te erkennen. "Wie in godsnaam denkt Poetin dat hem het recht geeft om nieuwe zogezegde landen uit te roepen op territorium dat toekomt aan zijn buurlanden?" vraagt de Amerikaanse president. "Dat is een flagrante schending van de internationale wetgeving."
Vandaag voegen de VS een eerste reeks sancties in, maar die zullen uitgebreid worden naarmate de situatie met Rusland escaleert. De VS blokkeren twee grote Russische financiële instellingen: VEB en hun militaire bank. Daarnaast krijgt de Russische overheid geen toegang meer tot financiering vanuit het westen en kan ze geen financiële handelingen meer uitvoeren op de westerse markten.
Verder worden ook leden van de Russische elite en hun familieleden geviseerd, aldus Biden. Hij beklemtoont ook dat de VS en Duitsland het erover eens zijn dat gasleveringen via de nieuwe Nord Stream 2-pijpleiding tussen Rusland en Duitsland voorlopig niet zijn toegestaan.
"Als Rusland zijn agressie verder zet, zal er nog een grotere prijs te betalen zijn," zegt Biden.
Biden beklemtoonde dat de sancties de Russische economie treffen, "niet de onze", maar hij gaf wel toe dat het pijn kan doen. "Maar voor mij is het heel belangrijk om de pijn voor de Amerikaanse bevolking te beperken", aldus de president.
"Rusland niet langer betrouwbare energiepartner"
"Rusland is niet meer de betrouwbare partner die het in het verleden was." Dat zei premier Alexander De Croo (Open Vld) vanavond in Het Journaal. Voormalig Russisch president Dimitri Medvedev dreigde er eerder op dinsdag mee dat Europa binnenkort 2.000 euro per 1.000 kubieke meter gas zal betalen. Die uitspraak kwam er na de beslissing van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz om gasleveringen via de nieuwe Nord Stream 2-pijpleiding tussen Rusland en Duitsland voorlopig niet toe te laten.
De Croo omschreef Medvedevs uitspraak als "Russische intimidatie". Anderzijds erkende hij wel dat er met een eventueel hogere gasprijs rekening gehouden zal worden bij het debat over de sluiting van de kerncentrales. "Ik wil niet vooruitlopen op de beslissing, maar we zullen daarbij rekening moeten houden met alle elementen," aldus de premier. "Rusland is niet meer de betrouwbare partner die het in het verleden was." De premier benadrukt dat de beslissing genomen zal worden in functie van het inperken van de risico's en met het oogmerk om de prijzen zo laag mogelijk te houden.
Daarnaast duidde de premier ook de beslissing om voorlopig geen militair materieel te leveren aan Oekraïne. "De vraag werd enkele weken geleden gesteld en toen werd beslist om, net als vele andere Europese landen, voorrang te geven aan de-escalatie en diplomatie. Die vraag zal nu opnieuw geëvalueerd worden en op korte termijn zal er een beslissing genomen worden."
Wilmès: "Situatie wordt steeds moeilijker"
De sancties die de 27 Europese ministers van Buitenlandse Zaken dinsdag hebben afgesproken vormen hoogstwaarschijnlijk nog maar een eerste sanctiepakket tegenover Rusland. Dat zegt de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès. "We zijn ons ervan bewust dat, zelfs al willen we verzoening en blijven de diplomatieke kanalen open, de situatie moeilijker en moeilijker wordt." De gebeurtenissen van de afgelopen uren wijzen niet op een de-escalatie, maar eerder op een zoektocht naar voorwendselen voor een Russische militaire invasie in Oekraïne, aldus de MR-vicepremier.
De Europese Unie geeft in elk geval blijk van een "zeer grote vastberadenheid", zegt Wilmès, "zonder enige naïviteit". "De wil is er om snel vooruitgang te boeken."
Het implementeren van sancties neemt doorgaans enkele weken in beslag, om juridische redenen. Vanavond is er nog een technische vergadering van de ambassadeurs van de Europese lidstaten.
Borell: "Timing is niet toevallig"
Poetin heeft de timing van de escalatie van het conflict niet toevallig gekozen. Dat zei Josep Borell, de buitenlandchef van de EU, vandaag. Op 22 februari 2014, precies acht jaar geleden, zette het Oekraïense parlement immers de toenmalige Russisch-gezinde president Viktor Janoekovitsj af. "Het is alsof Poetin het einde van de speeltijd heeft afgefloten", zegt de Spanjaard.
Borrell refereert ook aan de Russische agressie in Georgië en aan de annexatie van de Krim 8 jaar geleden. "We herkennen het 'Kremlin-playbook' van 2014 en 2008. We weten wat de volgende stappen kunnen zijn", klonk het. "De Donbas vertegenwoordigt maar 30 procent van het Oekraïens grondgebied, wat er met de rest gebeurt, blijft nog een vraagteken."
Borrell stond de afgelopen uren in nauw contact met de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada en stemde de sancties met hen af. Hij belde ook met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky "met een boodschap van steun en complimenten voor zijn terughoudendheid. Dat zal in de komende dagen nog meer nodig zijn, want we geloven dat dit verhaal niet is afgerond." De Europese Unie gaat intussen in op de vraag van Kiev om steun te bieden in de aanpak van de vele Russische cyberaanvallen, zei Borrell nog.
Rusland erkent onafhankelijkheid hele Donbass-regio
Rusland erkent de onafhankelijkheid van de zelfverklaarde Oost-Oekraïense republieken Donetsk en Loehansk in een aanzienlijk groter gebied dan ze nu controleren. President Vladimir Poetin heeft daar duidelijkheid over gegeven nadat hij een dag eerder de separatistenstaatjes in de Donbass-regio als landen had erkend.
De rebellen controleren ongeveer een derde van het zogenoemde Donbas-bekken, maar claimen in hun grondwet een veel groter gebied. Dat neemt ook Poetin als uitgangspunt.
Het staatshoofd kreeg dinsdag groen licht van het parlement om militaire steun te geven aan de Russischsprekende separatisten in het buurland. Dat maakt de weg vrij om direct de strijd aan te gaan met het Oekraïense leger in de gebieden die Kiev controleert. De separatisten hebben nu de controle over ongeveer 30 procent van Donetsk en Loehansk.
Of en wanneer er Russische militairen naar Oekraïne gaan is volgens Poetin afhankelijk van de situatie. Poetin had al gezegd Russische militairen daarheen te sturen voor een 'vredesmissie'. Volgens Russische media zijn ze echter de grens afgelopen nacht al overgestoken. Poetin riep in een toespraak op tot "een bepaalde mate" van demilitarisering van Oekraïne.
Rusland evacueert diplomaten
Rusland zal zijn diplomatieke medewerkers uit Oekraïne terughalen. Dat deelt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag mee.
"Onze eerste prioriteit is de zorg voor Russische diplomaten en medewerkers van de ambassade en consulaten-generaal. Om hun leven en veiligheid te beschermen, heeft het Russische leiderschap besloten om personeel van Russische missies in Oekraïne te evacueren. Dat zal in de zeer nabije toekomst worden uitgevoerd," luidt het in een verklaring.
Petroleumsector bezorgd over mogelijke prijsstijgingen
De Belgische petroleumfederatie Energia is bezorgd over mogelijke prijsstijgingen door de toestand in Oekraïne. De sectorfederatie wijst erop dat Rusland het belangrijkste herkomstland voor ruwe aardolie in België is.
Energia, dat onder meer verschillende tankstationketens vertegenwoordigt, heeft statistieken over de import van olie in België op zijn website geplaatst. Rusland is het belangrijkste importland van ruwe aardolie voor België, blijkt daaruit.
In 2020 kwam 32 procent van de ingevoerde aardolie uit Rusland, gevolgd door het Midden-Oosten - met Saoedi-Arabië al belangrijkste leverancier - met 24 procent.
De sector volgt de situatie op de voet, zegt Energia-woordvoerder Jean-Benoît Schrans. "We weten dat de geopolitieke situatie een impact heeft op de energieprijzen in de wereld, niet alleen de prijzen voor gas en elektriciteit maar ook de brandstofprijzen. We zijn bezorgd over een mogelijke escalatie van de prijzen."
Mocht Rusland wegvallen als leverancier, kunnen andere landen volgens de woordvoerder wel een oplossing bieden.
EU-landen zijn het eens over sanctiepakket tegen Rusland
De Europese ministers van Buitenlandse Zaken zijn het vandaag tijdens een spoedvergadering in Parijs unaniem eensgeraakt over sancties tegen Rusland. Dat delen Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, en Frans buitenlandminister Jean-Yves Le Drian vanavond mee tijdens een persconferentie. "Het sanctiepakket zal Rusland hard treffen," klinkt het.
De sancties zijn gericht op personen en organisaties die een aandeel hadden in de "illegale daad" van Moskou. President Vladimir Poetin zelf blijft buiten schot.
De 351 leden van de Doema, het Russische parlement, worden opgenomen in de Europese sanctielijst, naast nog eens 27 andere individuen of entiteiten die een rol spelen in de bedreiging van de Oekraïense integriteit en soevereiniteit, zei Borrell. Die situeren zich in de politiek, het bedrijfsleven, defensie of de bankensector, specifieerde hij. Hun toegang tot Europees kapitaal en Europese financiële markten en diensten wordt beperkt, en er worden gerichte sancties getroffen tegen banken die Russische beleidsmarkers financieren. Daarnaast treft de EU de economische relaties met Donetsk en Loehansk.
Eerder op de dag kondigde de Duitse bondskanselier Olaf Scholz al aan dat Berlijn voorlopig geen goedkeuring zal geven voor de ingebruikname van Nord Stream 2, een nieuwe gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland. Borrell bedankte Scholz daarvoor. "Onze verenigde boodschap wordt daardoor nog sterker gemaakt."
Zowel Borrell als Le Drian maken duidelijk dat het nog maar om een eerste sanctiepakket gaat. "De ernstige overtredingen van Rusland zullen niet onbeantwoord blijven," aldus Borrell. Hij denkt niet dat Rusland het bij deze stap laat en waarschuwt dat het sanctieniveau zal verhoogd worden naargelang het gedrag van Rusland: "Er zit nog munitie in onze gereedschapskist", waarschuwt hij.
Tegelijkertijd wil de Europese Unie de diplomatie niet buitenspel zetten. "We zullen daarop blijven inzetten om oorlog in het hart van Europa te vermijden", aldus de Europese buitenlandchef. "De deur blijft open staan voor gesprekken", zegt ook Le Drian.
Prijzen van grondstoffen schieten omhoog
De prijzen van nikkel en veel andere grondstoffen gaan flink omhoog door de toenemende spanningen rond Oekraïne tussen het Westen en Rusland. Rusland is een belangrijke producent van onder meer nikkel en op de grondstoffenmarkt is er vrees dat bij een escalatie van het conflict de Russische leveringen verstoord kunnen worden. Daardoor gaan ook de olieprijzen omhoog.
De prijs van een ton nikkel steeg op de Londense metalenmarkt naar meer dan 25.000 dollar, wat voor het eerst sinds 2011 is. Nikkel wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de productie van roestvrij staal en oplaadbare batterijen. Rusland is een belangrijke leverancier van nikkel, onder meer met het grote bedrijf Norilsk Nickel.
Ook andere grondstoffen zoals aluminium, goud, zilver, platina en palladium werden duurder. Rusland is ook hier een belangrijke speler. Daarnaast wordt de goudprijs aangejaagd door de onrust op de financiële markten vanwege de spanningen rond Oekraïne. Beleggers zoeken dan beleggingen op die als minder risicovol worden gezien in onrustige tijden, waaronder goud. De goudprijs staat momenteel op het hoogste niveau in ongeveer acht maanden.
De olieprijzen gingen dinsdag ook verder omhoog. Rusland is een van de grootste olieleveranciers ter wereld. Door harde westerse sancties tegen het land kunnen de Russische olieleveringen ontregeld raken, bijvoorbeeld omdat betalingsverkeer lastiger wordt. Ook zou Rusland kunnen besluiten de verkoop van olie en gas aan Europa te verminderen. De prijs van een vat Amerikaanse olie is nu bijna 93 dollar en een vat Brentolie is ruim 96 dollar waard. Kenners denken dat de prijzen nog door kunnen stijgen tot meer dan 100 dollar per vat.
Poetin verklaart vredesakkoorden van Minsk dood
De vredesakkoorden van Minsk omtrent Oekraïne bestaan niet meer, zo heeft Poetin dinsdag gezegd. Door de Oekraïense regering in Kiev zouden ze zijn "afgemaakt", en al lang voordat Rusland besloot de afvallige regio's in Oekraïne te erkennen als zelfstandige volksrepublieken. Daarnaast bevestigde Poetin dat hij "militaire hulp" naar Loehansk en Donetsk zal sturen.
In het Minsk-akkoord is onder meer een wapenstilstand vastgelegd. Met de erkenning van Donetsk en Loehansk ziet Moskou de weg vrij om de twee gebieden openlijk te hulp te schieten in hun strijd tegen het Oekraïense leger. Poetin beloofde "militaire hulp" aan de regio's, maar volgens de Russische president is het onmogelijk te voorspellen wat er nu in de volksrepublieken zal gebeuren. "Ik heb nooit gezegd dat de troepen onmiddellijk na deze vergadering zullen vertrekken", klonk het. "Alles zal afhangen van de situatie ter plaatse, in het veld."
Bovendien zei hij dat hij klaar is om "Oekraïne te demilitariseren". Volgens de president wil Kiev opnieuw kernwapens bekomen en zou Oekraïne enkel opnieuw toegang nodig hebben tot uraniumverrijkingssystemen, iets wat relatief makkelijk te overkomen is, aldus Poetin. Hij beschouwt dit dan ook als een directe dreiging ten opzichte van Rusland.
Over de mogelijke toetreding van Oekraïne tot de NAVO - iets waartegen Rusland zich altijd heeft gekant - zei Poetin: "De beste oplossing voor Oekraïne in deze situatie is om niet meer tot de NAVO te willen toetreden en neutraal te blijven."
NAVO: "Alles wijst op regelrechte Russische aanval"
Alle aanwijzingen waarover de NAVO beschikt geven aan dat Moskou nog altijd een grootschalige aanval op Oekraïne plant. Dat heeft NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg dinsdag gezegd na een spoedzitting van de NAVO-Oekraïneraad. "Ze beloofden een stap terug, maar het tegendeel gebeurde", aldus Stoltenberg. "Waar het recent nog ging om heimelijke pogingen om Oekraïne te destabiliseren, zien we nu open militaire operaties. De veiligheid in Europa is in decennia nog nooit zo in gevaar gebracht, in deze crisis die enkel door Rusland gecreëerd werd."
Tijdens een persconferentie na afloop van die spoedzitting bracht Stoltenberg in herinnering dat Moskou vorige week nog beloofde dat het een stap terug zou zetten. "We zien nu echter het tegendeel. Ruimschoots meer dan 150.000 manschappen, gevechtsvliegtuigen en aanvalshelikopters. Veel eenheden worden nu ontplooid in gevechtsformaties. Ze hebben hun kampen verlaten, zijn op het terrein en klaar om aan te vallen."
Stoltenberg wijst in dit verband op provocaties uit Moskou, zogenaamde 'false flag'-operaties door de Russen, de aankondiging van extra Russische troepen in de Donbass maandagavond en de dreigende retoriek uit het Kremlin die in Poetins toespraak van maandagavond nog eens bevestigd werd.
G7 spreekt "onwrikbare" steun uit voor territoriale integriteit Oekraïne
De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 hebben dinsdag hun "onwrikbare steun" uitgesproken voor de territoriale integriteit van Oekraïne. Die komt er nadat Moskou de separatistische regio's in het oosten van het land maandagavond heeft erkend.
"De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 veroordelen de schending van de internationale engagementen door Rusland fel", schreef de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss op Twitter na een telefoongesprek met haar Amerikaanse, Franse, Duitse, Italiaanse, Canadese en Japanse ambtsgenoten. "Onze steun voor de territoriale integriteit van Oekraïne is onwrikbaar."
Oekraïne vraagt extra wapens aan Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten
Oekraïne heeft aan het Verenigd Koninkrijk gevraagd om extra wapens te leveren. Dat heeft de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba dinsdag gezegd. Ook aan de Verenigde Staten krijgen dezelfde vraag.
"Deze voormiddag heb ik een brief gestuurd naar de Britse minister van Buitenlandse Zaken met de vraag extra verdedigingswapens te sturen naar Oekraïne", aldus Koeleba. Hij voegde eraan toe dat hij met dezelfde vraag ook bij de Verenigde Staten zou aankloppen.
Minister Van der Straeten ziet geen risico voor gasbevoorrading
Zelfs indien de import van aardgas uit Rusland volledig zou stilvallen, dan volstaat onze infrastructuur voor de import en het transport van gas om onze eigen vraag op te vangen en tegelijkertijd onze buurlanden hulp te bieden. Dat heeft minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) dinsdag in de Kamer geantwoord. Ze voegde er wel aan toe dat ze de situatie op de voet volgt.
De minister kreeg in de bevoegde commissie vragen van Bert Wollants (N-VA), Georges Dallemagne (cdH) en Marie Christine Marghem (MR) over de invoer van Russisch gas en de risico's voor de bevoorrading. Die waren al eerder ingediend, dus voor de beslissing van de Duitse bondskanselier om gasleveringen via de nieuwe Nord Stream 2-pijpleiding tussen Rusland en Duitsland voorlopig niet toe te laten.
Het antwoord van de minister lag in lijn met eerdere uitspraken. Vier procent van ons gas komt uit Rusland. Van de volumes die België binnenkomen, dient slechts een derde voor binnenlands gebruik. En bovendien is ons land sterk geconnecteerd met andere landen. Door die minieme afhankelijkheid van Russisch gas zou er dus geen bevoorradingsprobleem mogen zijn.
Van der Straeten stond ook stil bij de impact op de elektriciteitsbevoorrading. Ze merkte daarbij op dat gascentrales onder 'beschermde afnemers' vallen wegens de cruciale rol van elektriciteit ter ondersteuning van de werking van het gasnetwerk. Zij vallen dus buiten de afschakelplannen.
Elektriciteitsproductie is goed voor 27 procent van het aardgasverbruik in België. Ter vergelijking: residentiele verwarming is goed voor ongeveer de helft en industrieel gebruik voor een kwart. "Dus is de elektriciteitsbevoorrading in België wordt niet direct bedreigd door een onderbreking van de gastoevoer uit Rusland", aldus de minister.
Russisch parlement geeft Poetin toestemming om militairen naar Oekraïne te sturen
Het Russische parlement heeft dinsdag het licht op groen gezet voor het sturen van Russische troepen naar Oekraïne. Die goedkeuring komt er na een vraag van president Vladimir Poetin om militairen te sturen ter ondersteuning van de separatisten in het oosten van het land.
Viceminister van Defensie Nicolaj Pankov las een mededeling voor van Poetin tijdens een bijzondere zitting van de van het Hogerhuis. Hij zei ook dat "aan de grenzen met de volksrepublieken Donetsk en Loehansk een (Oekraïens, red.) leger van 60.000 manschappen en zware gepantserde voertuigen" ontplooid is.
"We hebben geen keuze", zei hij. "We moeten de bevolking van deze jonge staten beschermen", aldus Pankov, die vroeg aan de Senaat om het voorstel van de president goed te keuren.
De 153 leden van de Federatieraad stemden vervolgens unaniem voor het voorstel van Poetin. De president zal nu in overeenstemming met de grondwet beslissen hoeveel soldaten "buiten Rusland" gestationeerd zullen worden, voor hoe lang en welke taken ze zullen uitvoeren, klinkt het in een resolutie, die Oekraïne niet expliciet vermeldt.
De beslissing komt er nadat zowel Rusland als de separatistische gebieden Loehansk en Donetsk eerder op de dag de zogenoemde "vriendschapsverdragen" bekrachtigden. Dat verdrag rond "vriendschap, samenwerking en wederzijdse bijstand" tussen Rusland en de zelfverklaarde volksrepublieken creëert een wettelijke basis voor een wederzijdse bescherming als een van de partijen aangevallen wordt en voorziet in de gezamenlijke verdediging van de grenzen.
Hongarije ontkent dat het Europese eensgezindheid bemoeilijkt
Nieuwsberichten als zou Hongarije de Europese zoektocht naar unanimiteit over de sancties tegen Hongarije bemoeilijken, zijn fake news. Dat zegt de woordvoerder van de Hongaarse regering dinsdag op Twitter. "Premier (Viktor) Orban zei: 'Hongarije steunt de gemeenschappelijke positie van de EU'. De intensieve gesprekken op hoog niveau zijn aan de gang", zegt woordvoerder Zoltan Kovacs.
Na de erkenning door Rusland van de onafhankelijkheid van de zelfverklaarde "volksrepublieken" Donetsk en Loehansk in het oosten van Oekraïne en zijn beslissing om ook troepen ter plaatse te sturen, hebben verschillende westerse mogendheden nieuwe sancties tegen Moskou aangekondigd. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken steken in Parijs de koppen blij elkaar, hun beslissing wordt omstreeks 17.30 uur verwacht.
Volgens de Britse krant The Guardian circuleert het voorstel om een groot aantal personen en bedrijven te sanctioneren, onder wie 351 leden van de Doema, het Russische parlement. Hongarije zou echter dwars liggen vanwege de goede banden tussen premier Orban en de Russische president Vladimir Poetin.
Maar volgens regeringswoordvoerder Zoltan Kovacs is daar dus niets van aan. "Fake news", zegt hij. Hoe dan ook is het zo dat de EU met het standpunt van elke lidstaat rekening moet houden, ook van Hongarije dus. Want om sancties aan te nemen, is unanimiteit onder de 27 landen nodig.
Oekraïne accepteert aanbod voor hulp tegen cyberaanvallen
Oekraïne heeft een Nederlands aanbod voor hulp tegen cyberaanvallen geaccepteerd. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Defensie weten. Premier Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra deden het aanbod onlangs tijdens een bezoek aan Kiev.
Het gaat om het Cyber Rapid Response Team. Dat is een EU-project geleid door Litouwen en biedt technische steun op het gebied van cyberveiligheid. Het team is dinsdag geactiveerd. De Nederlandse bijdrage aan dit team komt van het Defensie Cyber Security Centrum.
Volgens een woordvoerder van Defensie staat op dit moment één Nederlandse specialist gereed voor mogelijke inzet. Dat kan vanuit Nederland gebeuren, maar ook in Kiev. Daarover wordt momenteel overlegd. Dan wordt ook duidelijk hoeveel specialisten er in totaal worden ingezet, en wanneer.
Het ministerie benadrukt dat de werkzaamheden van het Cyber Rapid Response Team een "defensief karakter" zullen hebben. Ze gaan onderzoek doen naar kwetsbaarheden in het Oekraïense systeem, aldus de woordvoerder.
Biden kondigt om 19u nieuwe sancties aan
De Amerikaanse president Joe Biden zal zich om 19 uur Belgische tijd uitspreken over Oekraïne en Rusland, zo heeft het Witte Huis dinsdag bekendgemaakt. Eerder op de dag zou Biden dat om 20 uur doen, maar het Witte Huis heeft de timing vervroegd.
Het staatshoofd zou nieuwe sancties tegen Rusland aankondigen als antwoord op het bevel van de Russische president Vladimir Poetin om Russische troepen te sturen naar separatistische regio's in het oosten van Oekraïne.
Ongeveer 100.000 inwoners uit de Donbass naar Rusland geëvacueerd
Rusland heeft naar eigen zeggen zo'n 100.000 inwoners uit de nu door Moskou erkende "volksrepublieken" Loehansk (LPR) en Donetsk (DPR) opgevangen. Dat heeft Andrej Jatskin, senator voor de Russische regio Rostov die grenst aan de twee volksrepublieken, dinsdag gezegd.
"Alleen al in de afgelopen drie dagen zijn ongeveer 100.000 mensen de grens overgestoken naar de Rostov-regio. Vijftien treinen brachten hen vanuit Rostov naar andere delen van het land, die solidariteit toonden en deze vluchtelingen hebben verwelkomd. De vluchtelingenstroom wordt steeds groter", zei Jatskin op een vergadering van de Federatieraad.
Op 18 februari riepen Denis Poesjilin en Leonid Pasetsjnik, de separatistenleiders uit de twee regio's, op tot evacuatie. Het gaat vooral om vrouwen, kinderen en oudere mensen die het conflictgebied verlieten, vooral richting het aangrenzende Rostov.
Europese Commissie verwacht geen grote problemen met gasvoorziening
Ondanks het escalerende conflict met Rusland denkt de Europese Commissie niet dat de gasbevoorrading van Europa in gevaar komt. Het is niet zo dat bij onderbrekingen van de gasleveringen "we van de ene op de andere dag zonder gas zullen komen te zitten", zei een woordvoerder van de Commissie dinsdag.
Nu Rusland de zelfverklaarde "volksrepublieken" Donetsk en Loehansk als onafhankelijke staten heeft erkend en meteen militairen naar de twee gebieden in Oekraïne wil sturen, staat de Europese Unie op het punt nieuwe economische en andere sancties aan te nemen tegen Rusland. Gevreesd wordt dat Rusland in dat geval de gaskraan naar Europa zal dichtdraaien.
Volgens de Commissie hoeft dat niet meteen voor grote problemen te zorgen. Zo zijn de gasreserves in Europa momenteel voor ongeveer 30 procent gevuld. Bovendien zijn er verschillende landen die hun leveringen van vloeibaar aardgas aan de EU zullen kunnen opvoeren, luidt het bij de Commissie. Azerbeidzjan wordt genoemd, maar ook Egypte, Nigeria en Noorwegen. Afgelopen weekend zei Commissievoorzitter Ursula von der Leyen nog dat de Europese Unie de rest van de winter gerust mag zijn over haar gasvoorraden, zelfs als de leveringen vanuit Rusland volledig onderbroken worden.
Tot voor kort dekte de EU net geen kwart (24%) van haar energiebehoefte af met gas, waarvan ongeveer 90% geïmporteerd werd. Van alle import was 40% afkomstig van het Russische Gazprom.
Volgens Donetsk geen Russische troepen in deelrepublieken
In de Oekraïense opstandige regio's zijn geen Russische soldaten aanwezig. Dat zeggen althans de separatisten in Donetsk. "We willen vertrouwen op onze eigen troepen", aldus de leider van de zelf uitgeroepen volksrepubliek Donetsk, Denis Poesjilin, dinsdag op de Russische staatstelevisie. Hij voegde eraan toe dat de mannen in de regio verder gemobiliseerd worden.
Volgens Poesjilin zal Donetsk slechts een beroep doen op militaire hulp als dat nodig is. Het Oekraïense regeringsleger voert, volgens de rebellenleider, nog altijd bombardementen uit, en daarom worden nog altijd mensen in veiligheid gebracht in Rusland.
Eerder had de Russische president Vladimir Poetin beslist dat de troepen ter plaatse gestuurd zouden worden om "vrede te verzekeren", in zowel Donetsk als Loehansk. Dat gebeurde nadat hij deze als onafhankelijke staten had erkend. Volgens Kremlingezinde media zijn Russische troepen daar al, en online circuleren video's van Russische pantservoertuigen in de bewuste regio's.
Witte Huis noemt Russische actie een "invasie"
Het Witte Huis heeft de term "invasie" in de mond genomen om de Russische manoeuvres in Oekraïne te omschrijven. Dat meldt het Amerikaanse persbureau AP dinsdag. "We denken dat dit, jawel, het begin van een invasie is, de laatste Russische invasie in Oekraïne", aldus Jon Finer, adjunct-adviseur nationale veiligheid van president Joe Biden. De adviseur beklemtoonde dat het woord "laatste" hier belangrijk is. "Een invasie is een invasie en dat is wat nu bezig is."
Nu het Witte Huis die term gebruikt wordt de deur opengezet voor strengere sancties. Biden had eerder al aangegeven dat een invasie een "rode lijn" zou zijn die zou leiden tot strengere sancties.
Eerder op de dag hadden sommige Westerse leiders zich nog weigerachtig getoond om de Russische troepenbewegingen in de zelfverklaarde deelrepublieken in het oosten van Oekraïne al een invasie te noemen. Het ging nog niet om de al lang gevreesde, regelrechte invasie, klonk het.
Een anonieme Amerikaanse bron meldt aan AP nog dat de positie van Washington gewijzigd is vanwege de situatie op het terrein. Aanvankelijk wilden de Amerikanen afwachten wat de Russische troepen echt zouden doen, maar na een beoordeling van de Russische troepenbewegeingen werd volgens Washington duidelijk dat het om een invasie gaat.
Erdogan noemt Russische beslissing "onaanvaardbaar"
Ook Turkije heeft scherpe kritiek geuit op de erkenning door Rusland van de onafhankelijkheid van de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loehansk. "We vinden die beslissing onaanvaardbaar", zei president Recep Tayyip Erdogan volgens staatspersagentschap Anadolu.
Erdogan riep de partijen bij het conflict op om met "gezond verstand" en in overstemming met het internationale recht te handelen.
In een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelensky dinsdagnamiddag zei Erdogan dat Turkije gekant is tegen elke beslissing die de territoriale integriteit van Oekraïne bedreigt, aldus Anadolu.
Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken had dinsdagochtend al gewag gemaakt van een "duidelijke schending van de politieke eenheid en de territoriale integriteit van Oekraïne". Turkse burgers worden "nadrukkelijk" gevraagd om de oostelijke gebieden in Oekraïne te verlaten.
Als land aan de Zwarte Zee ziet Turkije zich verplicht voorzorgsmaatregelen te nemen, zei Erdogan. Dat was al gebeurd en er zouden nog maatregelen volgen. Hij gaf geen verdere details.
NAVO-land Turkije onderhoudt nauwe betrekkingen met zowel Rusland als Oekraïne. Zo levert Rusland gas aan het grondstoffenarme land en verkoopt Ankara onder meer gevechtsdrones aan Kiev. Ankara ziet zichzelf van oudsher ook als beschermingsmacht voor de moslimminderheid van Krim-Tataren op het schiereiland in de Zwarte Zee dat in 2014 door Rusland werd geannexeerd. Erdogan heeft onlangs verschillende keren aangeboden te bemiddelen tussen Rusland en Oekraïne.
Britse premier Johnson: Champions League-finale weg uit Rusland
De finale van de Champions League moet wat de Britse premier Boris Johnson betreft worden weggehaald uit Rusland. Johnson zegt te willen overleggen met de verantwoordelijke autoriteiten over het verplaatsen van de finale, die op 28 mei gepland staat in Sint-Petersburg. "Ik vind het ondenkbaar dat grote internationale voetbaltoernooien in Rusland kunnen plaatsvinden na de invasie van een soeverein land", zei Johnson. De Europese voetbalbond UEFA, die de Champions League organiseert, heeft een statement van afgelopen weekend herhaald waarin het zegt nog geen plannen te hebben de finale te verplaatsen. Op sociale media leidde dat tot kritiek van onder anderen het Britse parlementslid Tom Tugendhat. Hij sprak van "een beschamende beslissing".
De internationale volleybalbond FIVB meldde dat het WK in Rusland van augustus en september daar vooralsnog gewoon zal plaatsvinden. "De FIVB is van mening dat sport en politiek altijd gescheiden moeten blijven, maar we volgen de situatie op de voet om de veiligheid en het welzijn van alle deelnemers aan onze evenementen te waarborgen, wat onze hoogste prioriteit is."
Europese wedstrijden in het handbal vinden voorlopig niet in Oekraïne plaats, aldus handbalbond EHF. Internationale duels van begin maart worden verplaatst naar 'neutraal terrein' in Slowakije en Tsjechië.
VS en Oekraïne steunen stopzetting Nord Stream 2
De Verenigde Staten steunen de beslissing van Duitsland om de certificering van de nieuwe gaspijpleiding Nord Stream 2 voorlopig stop te zetten. Eerder had de Amerikaanse president Joe Biden duidelijk gemaakt dat de pijpleiding, waarlangs Russisch gas naar Duitsland moet vloeien, in geval van een Russische aanval op Oekraïne niet gebruikt mag worden, zo laat zijn woordvoerster Jen Psaki op Twitter weten.
"We stonden deze nacht in nauw contact met Duitsland en juichen de beslissing alleen maar toe", klinkt het dinsdag. Zoals aangekondigd zal de Amerikaanse regering later vandaag verdere sancties tegen Rusland aankondigen, zo schreef de woordvoerster.
Ook de Oekraïense regering is blij met het Duitse besluit. Volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba is het "moreel en politiek gezien een juiste stap onder de huidige omstandigheden". "Echt leiderschap betekent moeilijke beslissingen in moeilijke tijden. Duitsland bewijst dat", schreef Koeleba op Twitter.
Spanningen in Oekraïne leiden tot duurdere elektriciteit en aardgas in België
De spanningen tussen Rusland en Oekraïne maken ook energie in België duurder. Zo stijgen op de groothandelsmarkt de prijzen voor levering van stroom in maart met bijna 10 procent, tot ruim 190 euro per megawattuur.
Ook de prijzen voor levering van stroom in april gaan omhoog, met 7,5 procent. De prijs voor levering van elektriciteit volgend jaar stijgt dinsdag 7 procent.
Niet alleen elektriciteit wordt dinsdag duurder, ook aardgas. De prijs van gas stijgt gemiddeld 7,5 procent.
Oekraïnecommissie van de NAVO bijeengeroepen in Brussel
Op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel komen dinsdag vertegenwoordigers van de 30 bondgenoten samen met Oekraïense vertegenwoordigers voor een spoedzitting. Na afloop zal secretaris-generaal Jens Stoltenberg om 17 uur een persconferentie geven.
Verwacht wordt dat de NAVO Oekraïne tijdens de vergadering verdere hulp en solidariteit zal toezeggen in het escalerende conflict met Rusland, directe militaire steun is echter uitgesloten.
Oekraïne is immers geen lid van het bondgenootschap, en kan dus ook niet het fameuze artikel 5 van het NAVO-charter inroepen. Dat artikel houdt in dat een bondgenoot die aangevallen wordt de hulp kan inroepen van de alliantie.
De NAVO levert wel al steun aan Oekraïne, bijvoorbeeld in de strijd tegen cyberaanvallen. Daarnaast leveren individuele bondgenoten, zoals de VS, wapens op basis van bilaterale overeenkomsten.
Ex-Russisch president Medvedev zegt dat hogere gasprijs op komst is voor Europeanen
Dmitri Medvedev, voormalig Russisch premier onder president Poetin, en zelf ook ex-president van Rusland, heeft via Twitter gereageerd op het stopzetten van het goedkeuringsproces voor de gaspijpleiding Nord Stream 2 tussen Rusland en Duitsland. "Welkom in de nieuwe wereld waarin de Europeanen binnenkort 2.000 euro zullen betalen voor 1.000 kubieke meter aardgas!", klinkt het. Ook experts verwachten door de stopzetting van Nord Stream 2 langer hoge gasprijzen. Lees hier meer.
EU: gasleveringen niet geraakt door stopzetten Nord Stream 2
De gasleveringen aan de Europese Unie worden op dit moment niet geraakt door het besluit van de Duitse regering om het goedkeuringsproces voor de gaspijpleiding Nord Stream 2 tussen Rusland en Duitsland op te schorten vanwege de crisis rond Oekraïne. Dat zei een woordvoerder van de Europese Commissie. Volgens de woordvoerder zit de EU vooralsnog in een "behoorlijk veilige situatie" als het gaat om gasvoorraden en -leveringen.
De commissie wijst erop dat Nord Stream 2, die loopt via de Oostzee, nog niet in gebruik is genomen, hoewel de pijplijn al wel gereed is. Er is dus geen verandering in de huidige situatie, aldus de zegsman. "Geen enkele lidstaat is afhankelijk van een enkele leverancier", en 120 extra tankers met vloeibaar gemaakt gas (lng) zijn in januari al in de EU aangekomen, zei hij verder in Brussel. De EU is voor circa 40 procent van de aardgasbehoefte afhankelijk van Rusland.
De Europese gasprijzen zijn flink gestegen door de verdere escalatie van het conflict tussen het Westen en Rusland.
Volgens de commissiewoordvoerder zit er momenteel voldoende gas in de Europese reserves, en zijn in de EU de afgelopen tijd meer pijplijnen met elkaar verbonden om elkaar te hulp te kunnen schieten. Ook heeft de commissie afspraken met landen, waaronder de Verenigde Staten, gemaakt om (meer) lng te leveren deze winter. Onder meer Japan en Zuid-Korea zijn volgens Brussel bereid gas te leveren als dat nodig is.
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zei eerder op de dag dat het certificeringsproces voor Nord Stream 2 wordt stilgelegd. Door middel van Nord Stream 2 zou de hoeveelheid Russisch gas dat aan Duitsland wordt geleverd kunnen verdubbelen. De Duitse minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck verklaarde dat de gasleveringen aan Duitsland niet in gevaar zijn door het stilleggen van Nord Stream 2. Habeck denkt wel dat de energieprijzen hoog kunnen blijven door alle onrust.
De Russische president Vladimir Poetin zei eerder dinsdag dat de gasleveringen aan Europa gewoon door zullen gaan, ondanks de toenemende spanningen rond Oekraïne. Hij stelde dat tijdens de Koude Oorlog er altijd Russisch gas werd geleverd aan Europa. Volgens zijn energieminister kunnen de grote hoeveelheden gas die Europa nu haalt uit Rusland niet worden vervangen door lng uit andere landen te importeren.
Verenigd Koninkrijk legt sancties op aan Russische banken
Het Verenigd Koninkrijk legt sancties op aan vijf Russische banken vanwege de erkenning van de volksrepublieken Loehansk en Donetsk maandagavond door president Vladimir Poetin. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson dinsdag aangekondigd. Ook drie oligarchen worden door de sancties getroffen.
De vijf banken in kwestie zijn Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank en de Black Sea Bank. Daarnaast worden drie personen met "groot vermogen" getroffen door sancties, de zakenmannen Gennadi Timtsjenko, Boris Rotenberg en Igor Rotenberg.
"Alle tegoeden die ze hebben in het VK worden bevroren, de betrokken personen mogen niet naar hier reizen en we zullen alle Britse individuen en entiteiten verbieden om zaken te doen met hen", aldus Johnson volgens de Britse openbare omroep BBC.
"Dit is de eerste reeks (sancties, red.), het eerste deel van het spervuur van wat we bereid zijn te doen en we houden verdere sancties klaar die kunnen worden ingezet", aldus de premier.
Johnson verklaarde dat het VK zal blijven zoeken naar een diplomatieke oplossing voor het conflict tot het allerlaatste moment, maar de premier benadrukte ook dat het best mogelijk is dat de Russische president Vladimir Poetin bereid is om verder te gaan. Hij zei ook dat hij aan de Oekraïense president Volodimir Zelensky zijn "onaflatende steun" heeft beloofd.
"We weten niet wat er de komende dagen zal gebeuren, maar we moeten ons klaarmaken voor een langdurige crisis. Het VK zal die uitdaging aan de zijde van onze bondgenoten aangaan", zei de premier nog. De inzet is erg hoog, en net daarom moeten de plannen van Rusland in Oekraïne falen. Dat vergt "het doorzettingsvermogen, de eenheid en de vastberadenheid" van de vollege westerse alliantie.
Londen heeft ook de ambassadeur in Rusland Andrej Keline teruggeroepen uit Moskou voor een onderhoud. Volgens mediaberichten is een uitwijzing van Russische diplomaten voorlopig nog niet besproken.
"We willen niet opnieuw een wereldrijk stichten", verzekert Poetin
De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag gezegd dat hij niet van plan is opnieuw een wereldrijk te stichten, een dag nadat hij de pro-Russische separatisten in Oekraïne erkende en de legitimiteit van de Oekraïense staat in twijfel trok.
"We hadden verwacht dat er speculaties zouden zijn dat Rusland zich voorbereidde om opnieuw een imperium te stichten", zei hij tijdens een ontmoeting met zijn Azerbeidzjaanse ambtsgenoot Ilham Aliyev. "Dat is absoluut niet waar."