Bekijk belangrijke updates
  1. 27/03/2022

    "Verschillende Russische zakenmannen boden Kiev hulp aan"

    Verschillende Russische zakenmannen, onder wie Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj, hebben Kiev geld aangeboden, onder meer om het leger te ondersteunen. Dat beweert althans de Oekraïense president Volodymir Zelensky zondag in een interview met verschillende Russische media. Van verschillende zakenlui zou hij "signalen" gekregen hebben.

    Een van die signalen kwam dus van Abramovitsj. De oligarch zou dicht bij de Russische president Vladimir Poetin staan en er lopen EU-sancties tegen hem. "We hebben signalen gekregen van hem en enkele andere zakenlui, die aanboden: 'we kunnen helpen op de een of andere manier, we kunnen iets doen'", aldus Zelensky.

    "Sommigen hebben gezegd dat ze bereid waren om te helpen bij de heropbouw van het land na de oorlog", zei de Oekraïense president. "'We willen ons bedrijf naar Oekraïne verplaatsen, we leven in Engeland of ergens in Zwitserland. Maar hoe komen we van die sanctielijst af?'. Er zijn er die hun naam niet willen geven en zeggen dat ze, als Russen, ons leger willen helpen." 

    Zelensky verzekerde verder dat ongeacht welke zakenlieden bereid zijn geld te geven om het Oekraïense leger te steunen, Oekraïne bereid is "hun veiligheid te garanderen, hen werk te verschaffen en hun bedrijven de kans te geven zich te ontwikkelen". De president gaf aan het gesprek te willen aangaan over een "nationaliteitswijziging" van deze mensen.

    Woensdag nog schreef de 'Wall Street Journal' dat Zelensky bij de Amerikaanse president Joe Biden gepleit zou hebben om Abramovitsj niet te sanctioneren omdat hij in de vredesonderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland een rol zou kunnen spelen.

    Instanews image
    © BELGAIMAGE — Volodymir Zelensky
  2. 27/03/2022

    Oekraïne is bereid om neutraliteit te bespreken

    Oekraïne is bereid om te spreken over het aannemen van een neutrale status als onderdeel van een vredesakkoord met Rusland, zei de Oekraïense president Volodymir Zelensky zondag in een video-interview met Russische journalisten. Een dergelijke status zou wel door derden moeten worden gegarandeerd en eerst in een referendum aan de Oekraïense bevolking moeten worden voorgelegd. Met neutraliteit wordt in dit verband bedoeld dat Oekraïne nu en in de toekomst afziet van lidmaatschap van de NAVO.

    "Veiligheidsgaranties en neutraliteit, niet-nucleaire status van onze staat. We zijn klaar om ervoor te gaan. Dit is het belangrijkste punt", zei Zelenski, die weigerde andere Russische eisen te bespreken, zoals de demilitarisering van Oekraïne. Wel gaf hij aan dat een overeenkomst met Rusland pas mogelijk is als Russische troepen zich terugtrekken. De suggestie om buitenlandse vredestroepen in Oekraïne toe te laten wees hij af, omdat hij geen "bevroren conflict" in zijn land wil.

    Het gesprek van Zelensky met Russische journalisten duurde 90 minuten. Hij sprak Russisch en zei onder meer dat de Russische invasie de vernietiging van Russisch sprekende steden in Oekraïne heeft veroorzaakt, en dat de schade nu al groter is dan na de Russische oorlog in Tsjetsjenië. Ook zei hij bereid te zijn al voor het einde van het conflict krijgsgevangen uit te wisselen. De Russische beschuldiging dat Oekraïne chemische en nucleaire wapens heeft noemde hij "lachwekkend".

    Voorafgaand aan het interview waarschuwde de Russische communicatiewaakhond Roskomnadzor de deelnemende Russische journalisten om geen verslag te doen van het interview met Zelensky. De waakhond, in 2008 opgericht door oud-president Dmitri Medvedev, zei tevens een onderzoek zijn gestart naar de mediaorganisaties die aan het interview deelnamen.

  3. 27/03/2022

    Erdogan wijst Poetin op belang wapenstilstand

    De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin zondag in een telefoongesprek verteld dat een staakt-het-vuren en betere humanitaire omstandigheden nodig zijn na de Russische invasie in Oekraïne. Ook verklaarde het kantoor van de Turkse president dat Rusland bevestigt dat de volgende ronde van vredesbesprekingen tussen Oekraïne en Rusland in Istanboel plaatsvinden. 

    Een precieze datum werd niet genoemd. Eerder had David Arakhamia, een van de Oekraïense onderhandelaars, op Facebook laten weten dat de gesprekken van maandag tot en met woensdag zouden gehouden worden, en dat in de Turkse badplaats Antalya. De Russische delegatieleider Vladimir Medinski sprak dan weer over onderhandelingen op dinsdag en woensdag. Feit is wel dat de gesprekken weer fysiek zullen plaatsvinden, na goed twee weken van onderhandelingen via videoverbinding.

    Tegelijkertijd zei Erdogan, die in het conflict probeert te bemiddelen, dat hij nog maar twee onopgeloste grote geschillen ziet tussen Oekraïne en Rusland. Dat zijn de status van de Oost-Oekraïense regio Donbas, waar de pro-Russische zelfverklaarde republiekjes Donetsk en Loehansk liggen, en van het schiereiland de Krim, dat in 2014 door de Russen werd ingenomen.

    Instanews image
    © AP — De Turkse president Recep Tayyip Erdogan
  4. 27/03/2022

    Rusland tegen media: "Publiceer geen interview met Zelensky"

    De Russische communicatiewaakhond Roskomnadzor heeft zondag Russische media gemaand om geen verslag te doen van een interview met de Oekraïense president Volodymir Zelensky. De waakhond, in 2008 opgericht door oud-president Dmitri Medvedev, zegt een onderzoek zijn gestart naar de mediaorganisaties die Zelensky onlangs zouden hebben geïnterviewd.

    Roskomnadzor gaf geen reden voor de waarschuwing, die in lijn lijkt met recente beperkingen van de vrijheid van meningsuiting in Rusland. Zo ondertekende de Russische president Vladimir Poetin vrijdag een wet die het verspreiden van "valse" informatie over acties van Moskou in het buitenland bestraft met celstraffen tot vijftien jaar.

    Begin maart was al een verbod afgekondigd op het verspreiden van "leugens" over het Russische leger, met dezelfde maximale straf. De maatregelen komen tijdens de bloedige Russische invasie in buurland Oekraïne, die volgens het Poetin-regime niet oorlog mag worden genoemd, maar "speciale militaire operatie" heet.

    Instanews image
    © ANP / EPA — Volodymyr Zelensky
  5. 27/03/2022

    Paus hekelt "barbaars conflict"

    Paus Franciscus heeft zondag de Russische invasie in Oekraïne in harde bewoordingen veroordeeld. Hij sprak van een "barbaars en godonterend" conflict.

    "Er is meer dan een maand verlopen sinds het begin van de invasie in Oekraïne, sinds het begin van deze gruwelijke en dwaze oorlog", sprak de paus na het Angelusgebed op het Sint-Pietersplein in Rome. 

    Hij benadrukte dat er in een oorlog geen winnaars zijn. "Elke oorlog is een nederlaag voor ons allemaal", zei de paus. Hij riep politieke leiders opnieuw op om een einde te maken aan het geweld, zoals hij dat al sinds het begin van het conflict doet.

    Instanews image
    © Photo News — De paus tijdens het gebed op het Sint-Pietersplein in Rome.