VS: "Geen terugtrekking Russen bij Kiev, maar verplaatsing"
Volgens de Amerikanen trekken Russische troepen zich niet terug bij de Oekraïense hoofdstad Kiev, maar gaat het slechts om een verplaatsing van posities. Rusland "herpositioneert" zijn manschappen in de buurt van Kiev, aldus het Amerikaanse ministerie van Defensie.
Het leger trekt zich niet terug en de Oekraïense hoofdstad blijft bedreigd, stelt het Pentagon, enkele uren nadat de Russen hadden aangekondigd weg te trekken. "We zien nu een klein aantal dat lijkt weg te trekken van Kiev", zei een woordvoerder. Mogelijk wordt een deel ingezet bij de strijd elders. Maar volgens de zegsman mag de troepenbeweging geen aftocht of iets dergelijks worden genoemd.
Het Pentagon waarschuwt dat nog steeds rekening moet worden gehouden met een groot offensief elders in Oekraïne. En hoewel de Russen hebben "gefaald" hun doel Kiev te veroveren, kunnen ze de stad gaan bombarderen.
Biden en Europese landen willen "de kost die Rusland moet betalen blijven opdrijven"
De Amerikaanse president Joe Biden heeft samen met enkele Europese leiders tijdens een telefonisch onderhoud afgesproken om Moskou te blijven sanctioneren voor de invasie van Oekraïne. Tegelijkertijd waarschuwden de wereldleiders voor elke "verslapping van de westerse vastberadenheid".
Tijdens het telefoongesprek, dat zowat een uur heeft geduurd, bevestigden Biden, de Britse premier Boris Johnson, de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Italiaanse premier Mario Draghi "hun vastberadenheid om de prijs die Rusland moet betalen voor de brutale aanval op Oekraïne op te drijven", klinkt het in een mededeling van het Witte Huis. Daarnaast werd ook afgesproken Oekraïne blijvend te steunen zodat het zich kan verdedigen.
Zo lang de "horror die Oekraïne wordt aangedaan" niet ophoudt, mag er ook geen sprake zijn van "verslapping van de westerse vastberadenheid", aldus een communiqué van Downing Street 10.
Biden verklaarde voorts nog dat de westerse landen willen afwachten of Rusland "woord houdt" over de reductie van militaire activiteiten nabij Kiev en Tsjernihiv. Ook Johnson verklaarde dat het regime van Poetin beoordeeld zou worden "op zijn daden en niet op zijn woorden".
© Photo News Eerste "openbare" ministerraad in Oekraïne sinds begin Russische invasie
Voor het eerst sinds de Russische invasie op 24 februari vond de Oekraïense ministerraad vandaag in het openbaar plaats. Dat heeft de Oekraïense premier Denys Sjmyhal gemeld op Telegram.
"Het merendeel van onze collega-ministers werkt in Kiev. De anderen zijn op missie in verschillende regio's", voegde hij eraan toe. "Het land gaat weer aan het werk", aldus nog Sjmyhal.
Andere ontmoetingen tussen leden van de regering zullen "van tijd tot tijd" plaatsvinden, zodat "de mensen kunnen zien dat wij dagelijks in actie komen om samen dichter bij de overwinning te komen", klinkt het op de website van de Oekraïense regering.
Balans na Russische aanval op Mykolajiv stijgt naar 12 doden en 33 gewonden
Bij de Russische aanval op het hoofdkwartier van het regionale bestuur van Mykolajiv, een stad in de buurt van Odessa, zijn twaalf mensen om het leven gekomen. Daarnaast raakten nog eens 33 anderen gewond. Dat meldt de Oekraïense procureur-generaal Iryna Venediktova vandaag.
Eerder maakte Oekraïens president Volodymyr Zelensky melding van zeven doden en 22 gewonden.
De aanval kwam na een pauze van meerdere dagen in de gevechten bij de stad met zo'n half miljoen inwoners. Ruim een week geleden raakten twee raketten een legerkazerne in de noordelijke buitenwijken van de havenstad. Toen kwamen volgens de BBC ten minste 45 mensen om. Mykolajiv wordt al wekenlang zwaar gebombardeerd nadat Russische troepen uit de stad waren verdreven.
Evacuatiemissie Marioepol voorlopig niet mogelijk
De voorwaarden om de komende dagen een humanitaire operatie uit te voeren om de bewoners van de belegerde Oekraïense havenstad Marioepol in veiligheid te brengen, zijn "in dit stadium nog niet vervuld". Dat heeft het Elysée gezegd na afloop van een telefonisch onderhoud tussen de Franse president Emmanuel Macron en de Russische president Vladimir Poetin.
Macron heeft de evacuatiemissie - die hij gezamenlijk met Turkije en Griekenland uitwerkte - voorgelegd aan Poetin. Die heeft gezegd "erover te zullen nadenken", aldus het Elysée.
Poetin zei op zijn beurt dan weer dat de Oekraïense "nationalisten" de wapens moeten neerleggen zodat er een oplossing gevonden kan worden voor "de moeilijke humanitaire situatie" in Marioepol.
Volgens het Kremlin hebben Macron en Poetin verder ook nog van gedachten gewisseld over de lopende vredesonderhandelingen en de vraag van Moskou om de gasleveringen in roebels uit te betalen. Er zou ook afgesproken zijn om contact te houden, aldus nog het Kremlin.
"Reductie krijgshandelingen is geen wapenstilstand"
Bij de aangekondigde militaire de-escalatie in Kiev en Tsjernihiv gaat het niet om een wapenstilstand. Dit heeft de Russische hoofdonderhandelaar in de vredesgesprekken met Oekraïne, Vladimir Medinski, gezegd.
"Dit is geen wapenstilstand, maar wel een poging van ons om stapsgewijs in de richting van een de-escalatie van het conflict te komen", zei Medinski na de gesprekken in Istanboel tegenover de Russische staatszender RT.
"Rusland heeft twee grote stappen in de richting van vrede gezet", voegde hij eraan toe. Ook Oekraïne heeft met schriftelijk uitgewerkte voorstellen een stap vooruit naar vrede gezet.
Medinski maakte echter ook duidelijk dat zijn land een verdere tegemoetkoming verwacht.
© AP — De Russische hoofdonderhandelaar Vladimir Medinski en zijn Oekraïense collega Davyd Arakhamia. Europese beurzen fors hoger
De Europese beurzen zijn dinsdag een pak hoger geëindigd. Het nieuws over de vooruitgang in de vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne zette de beleggers aan tot kopen.
In Parijs sloot de beurs 3,08 procent hoger. In Frankfurt stond 2,79 procent winst op het koersenbord. De beurs van Amsterdam dikte 2,05 procent aan, die van Milaan 2,41 procent. Londen hinkte achterop met 0,86 procent winst, geremd door de grondstoffenwaarden. Brussel noteerde 1,61 procent winst.
Al duizend Oekraïense kinderen in Franstalige scholen
Tot dusver zijn 992 Oekraïense kinderen ingeschreven in Franstalige scholen. Dat heeft minister van Onderwijs Caroline Désir van de Franse Gemeenschapsregering meegedeeld in het parlement. 127 van hen zijn opgenomen in een onthaalklas (DASPA), 239 in een kleuterschool, 483 in een lagere school en 143 in een middelbare school. Weinig verrassend gaat het voornamelijk om scholen in grote steden.
Valérie Glatigny, de minister die verantwoordelijk is voor het hoger onderwijs in de Franse Gemeenschap, gaf in het parlement dan weer mee dat ook zo'n 250 tot 300 Oekraïense studenten zich intussen aangemeld hebben bij een universiteit of hogeschool.
"Kiev wil dat Moskou mogelijkheid aanvaardt EU-lid te worden"
Oekraïne wil volgens schriftelijke voorstellen onderhandelen over de mogelijkheid toe te treden tot de Europese Unie (EU) in ruil voor toegevingen aan Moskou. Dat heeft de Russische hoofdonderhandelaar Vladimir Medinski na een nieuwe ronde van gesprekken in Istanboel gezegd.
Het Oekraïense voorstel stipuleert: "De Russische Federatie heeft geen objecties tegen Oekraïense aspiraties om lid te worden van de Europese Unie", zei Medinski.
In ruil hield Kiev het perspectief voor om te verzaken aan zijn hoop toe te reden tot de NAVO, wat in de lijn ligt van de Russische eisen, aldus Medinski. De Oekraïense voorstellen behelsden niet (de erkenning van) de Krim als deel van Rusland na de annexering in 2014, en de erkenning van de separatistische gebieden Loehansk en Donetsk als onafhankelijke staten.
© REUTERS — Vladimir Medinski. VS eisen daden van Russen, geen woorden
Na het jongste vredesoverleg tussen Oekraïne en Rusland in Turkije eist de Amerikaanse regering daden van de Russen, geen woorden. Er is wat Rusland zegt en er is wat Rusland doet, aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken: "De Verenigde Staten zijn gefocust op het laatste."
Volgens de bewindsman ziet Washington bij de Russische regering nog geen signaal dat die de gesprekken met Oekraïne echt serieus neemt. De Russen moeten de agressie stoppen en hun strijdkrachten terugtrekken, aldus Blinken. "Ik heb nog niets gezien waaruit zou blijken dat het op een effectieve manier vooruit gaat."
De minister zei verder dat Washington uiteraard de Oekraïense regering in Kiev verder zal helpen, als dergelijke Amerikaanse bijstand onderdeel wordt van de vredesafspraken met Rusland. Moskou wil niet dat Oekraïne lid wordt van het militaire bondgenootschap NAVO. Kiev lijkt inmiddels bereid neutraal te worden, maar verwacht wel veiligheidsgaranties van de internationale gemeenschap.
Ook de Britten reageerden terughoudend op de uitkomsten van het vredesberaad in Turkije. Zij verwachten net als de Amerikanen concrete stappen van de Russen, en doen dat in vergelijkbare bewoordingen. De regering in Londen zal Rusland beoordelen op zijn daden, niet op zijn woorden, aldus een woordvoerder. "We willen niets minder zien dan een complete terugtrekking van het Russische leger van Oekraïense bodem."
De Britse premier Boris Johnson stelde mede namens de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Italië dat van een meer ontspannen houding van het Westen geen sprake kan zijn. De leiders van de vijf landen overlegden dinsdag telefonisch over de oorlog in Oekraïne. "Ze waren het erover eens dat we even vastberaden moeten blijven tot de horror in Oekraïne afgelopen is", verklaarde Johnson. De landen spraken ook over de noodzaak om minder afhankelijk te worden van Russische fossiele brandstoffen.
"Militaire operatie" in Oekraïne gaat verder, zegt Moskou
Ondanks de aankondiging aanvallen op Kiev en Tsjernihiv te "reduceren", zal Rusland zijn "speciale militaire operatie" in Oekraïne verderzetten. "Zij verloopt strikt volgens plan", zei Maria Satsjarova, de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, volgens het persbureau Interfax over de oorlog die Rusland in Oekraïne voert.
Bij de vredesonderhandelingen tussen beide landen gaat het verder om de "demilitarisering van Oekraïne, de denazificatie", aldus de woordvoerster. Naast een mogelijke neutraliteit van Oekraïne en de daarmee verbonden veiligheidsgaranties gaan de gesprekken bovendien om "erkenning van huidige territoriale realiteiten".
Moskou eist dat Kiev het schiereiland de Krim als een deel van Rusland erkent, alsmede de gebieden Loehansk en Donetsk als onafhankelijke staten. Oekraïne wijst dit categoriek af.
Moskou: "Dialoog met VS is in ieder geval noodzakelijk"
Ondanks de meningsverschillen wegens de uitlatingen van de Amerikaanse president Joe Biden houdt het Kremlin een verdere dialoog tussen Moskou en Washington als noodzakelijk.
De "persoonlijke beledigingen" van Biden ten opzichte van zijn Russische collega Vladimir Poetin hebben een "negatieve invloed" op de betrekkingen tussen beide landen", zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov in Moskou volgens het persbureau Interfax. "Niettemin is de dialoog tussen Rusland en de VS in ieder geval noodzakelijk".
"Dat is niet enkel in het belang van beide landen, maar ook in het belang van de hele wereld", aldus de woordvoerder. Vroeg of laat moeten Rusland en de VS over kwesties van strategische stabiliteit en veiligheid praten.
Regering zet 21 Russische diplomaten het land uit wegens spionage
De federale regering zet 21 Russische diplomaten het land uit. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès aangekondigd in de Kamer.
De Russische diplomaten worden ervan verdacht betrokken te zijn bij spionage-activiteiten in ons land. Ze hebben twee weken de tijd om het grondgebied te verlaten.
© BELGA Turkije verwelkomt "aanzienlijke vooruitgang" in vredesgesprekken
De vredesgesprekken tussen de Oekraïense en Russische delegaties in Istanboel hebben "de aanzienlijkste vooruitgang" opgeleverd op weg naar een staakt-het-vuren sinds de start van de onderhandelingen. Dat zegt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu, die nog toevoegt dat de onderhandelingen morgen niet hervatten.
"Het komt aan de ministers van Buitenlandse Zaken van de twee landen toe om samen te gaan zitten om de moeilijkste kwesties op te lossen", zei de Turkse minister. Die ontmoeting moet vervolgens de weg effenen voor een ontmoeting tussen de twee presidenten.
"We zijn bijzonder gelukkig dat er op elk vlak meer toenadering is van de twee zijden", aldus Cavusoglu. De prioriteit voor Ankara is nu "zo snel mogelijk een staakt-het-vuren tot stand te brengen en de weg vrij te maken voor een duurzame politieke oplossing".
De gespreksronde van vandaag duurde ruim drie uur, en was het eerste na verschillende gesprekken via videoverbinding.
"Achttien miljoen Oekraïners hebben hulp nodig"
Naar schatting achttien miljoen mensen in Oekraïne hebben volgens het Rode Kruis humanitaire hulp nodig. Dat zegt voorzitter Francesco Rocca van het internationale Rode Kruis. "Niemand in Oekraïne wordt gespaard in het conflict." Voor de Russische aanval op 24 februari telde het land ruim 44 miljoen inwoners.
Sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne hebben de Verenigde Naties en haar partnerorganisaties volgens de VN slechts 900.000 mensen kunnen opvangen die in nood verkeren. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR maakte vrijdag bekend dat in totaal ongeveer 3,9 miljoen mensen Oekraïne zijn ontvlucht.
De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN uitte vrijdag zijn diepe bezorgdheid over de voedselvoorziening in Oekraïne. Uit enquêtes die onlangs zijn gehouden in 19 van de 24 provincie in het land komt naar voren dat er in meer dan 40 procent van de onderzochte gebieden binnen drie maanden voedseltekorten worden verwacht. Onzeker is of er geoogst kan worden, of nieuwe gewassen kunnen worden geplant en de veehouderij tijdens de oorlog kan doordraaien, aldus de FAO.
Rusland belooft drastische vermindering inzet leger bij Kiev
Het Russische ministerie van Defensie belooft een drastische vermindering van de vijandelijkheden in de richting van de hoofdstad Kiev en de Noord-Oekraïense stad Tsjernihiv. Viceminister Alexander Fomin heeft dat gezegd, meldt persbureau RIA Novosti.
De stap kan worden gezien als een gebaar van goede wil nu er wordt onderhandeld in Istanboel, maar kan ook een erkenning zijn van het vastgelopen Russische offensief rond Kiev. Fomin wees als reden voor de "radicale" vermindering van de militaire activiteit op de volgens hem vorderende onderhandelingen en het vergroten van het "wederzijdse vertrouwen". Het kan volgens hem de "noodzakelijke voorwaarden" scheppen voor verdere onderhandelingen en het bereiken van overeenstemming over een akkoord.
De Russische onderhandelaar Vladimir Medinski noemt de gesprekken die vanochtend zijn begonnen in Istanboel "heel constructief" en betekenisvol.
Oekraïne heeft als eerste punt naar voren gebracht dat het geregeld wil zien, met hulp van onder meer Turkije en de VN-Veiligheidsraad, dat het internationale veiligheidsgaranties krijgt. Dan kan het een neutraal land worden en hoeft het nooit meer lid te worden van de NAVO. Een eventueel NAVO-lidmaatschap van Oekraïne was een van de voornaamste grieven van het Kremlin. Dat heeft besloten het buurland militair uit te schakelen. Rusland viel Oekraïne 24 februari binnen.
Minstens 7 doden bij aanval op regionale administratie van Mykolajiv: "Misdaad tegen mensheid"
Bij een Russische aanval op het hoofdkwartier van het regionale bestuur van Mykolajiv, een stad in de buurt van Odessa, zijn zeker 7 mensen gedood en 22 anderen gewond geraakt. Die balans maakte de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bekend.
"Er was geen militair doel in Mykolajiv, de mensen van Mykolajiv vormden geen bedreiging voor Rusland. En toch, zoals alle Oekraïners, werden ze het doelwit van de Russische troepen", verklaarde Zelensky via videoverbinding aan het Deense parlement.
De aanvallen zijn "een misdaad tegen de mensheid, die zich direct onder de ogen van de planeet afspeelt", aldus Zelensky. Hij beschuldigde Moskou ervan bewust burgerschuilplaatsen in de belegerde stad te bombarderen. "Ze laten zelfs schuilplaatsen in de lucht vliegen, terwijl ze pertinent weten dat burgers er schuilen, vrouwen, kinderen en ouderen."
De president riep Europa en Denemarken op hun waarden te verdedigen ten opzichte van Rusland.
© AFP — De schade in Mykolajiv. Kremlin herhaalt dat gas in roebel moet worden betaald
Het Kremlin heeft herhaald dat het Russisch gas dat aan Europa wordt geleverd in roebel moet worden betaald. De G7 - de zeven grootste industrielanden - hadden eerder nog kritiek geuit op de maatregel.
"Niemand levert gratis gas, dat is onmogelijk. En er kan enkel in roebel worden betaald", aldus Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov.
De Russische president Vladimir Poetin kondigde de maatregel vorige week aan. Hij gaf de Russische autoriteiten toen een week tijd om de betalingen mogelijk te maken.
De G7 noemen de maatregel onaanvaardbaar. De Duitse minister van Financiën Robert Habeck verweet Rusland een onbetrouwbare partner te zijn. "Rusland was, is en blijft een betrouwbare leverancier"; verzekerde Peskov.
Bijna 4 miljoen mensen zijn Oekraïne ontvlucht
Ongeveer 3.9 miljoen mensen zijn Oekraïne ontvlucht sinds de Russische invasie op 24 februari begon. Dat blijkt uit de laatste telling van de Verenigde Naties.
Daarvan zijn 2,3 miljoen mensen de grens met Polen overgestoken, 600.000 mensen trokken naar Roemenië, 385.000 naar Moldavië en iets minder dan 260.000 naar Hongarije.
Russische Defensieminister: "Hoofddoelen van eerste fase bereikt"
Het Russische leger heeft de belangrijkste doelen van de eerste fase van zijn zogenoemde "militaire operatie" in Oekraïne bereikt. Dat heeft de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe gezegd tijdens een persconferentie. Hij dreigde er ook nog mee dat "het ongecontroleerd verdelen van wapens" aan Oekraïne een dreiging kan vormen voor Europese landen.
"Het gevechtspotentieel van de Oekraïense strijdkrachten is significant afgenomen, waardoor de belangrijkste aandacht en inspanningen gericht kunnen worden op het bereiken van het hoofddoel, de bevrijding van Donbass", aldus Sjojgoe. Bij de aankondiging van de inval had de Russische president Vladimir Poetin het nog over de denazificatie van Oekraïne, waarmee hij een regimewissel bedoelde.
Nog volgens de Defensieminister hebben de Russen nu het overwicht in het luchtruim. "De luchtmacht en hun luchtverdedigingssysteem zijn zo goed als uitgeschakeld", klonk het. En de Oekraïense marine heeft "opgehouden te bestaan", zei Sjojgoe ook.
Dat het Westen Oekraïne wapens bezorgt opdat het zich kan verdedigen tegen de Russische aanval is volgens Moskou "onverantwoordelijk". "In de toekomst kan dit een dreiging betekenen voor de Europeanen zelf", zei de minister.
Sjojgoe sprak tijdens overleg in zijn ministerie dat ook bijgewoond werd door legertopman Valeri Gerasimov. Het was voor het eerst sinds 11 maart dat de Defensieminister te zien én te horen was. Hij verdween 11 maart uit beeld en was slechts één keer te zien, afgelopen donderdag. Gerasimov was recent ook enige tijd uit beeld. Hun afwezigheid had, volgens het Kremlin, alles te maken met de inval, waardoor ze geen tijd meer hadden voor de media.
© AFP — De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe. Kremlin bevestigt dat Abramovitsj met Oekraïne bemiddelt
De Russische oligarch Roman Abramovitsj speelt wel degelijk een rol van bemiddelaar bij de Russisch-Oekraïense onderhandelingen die vandaag in Istanboel zijn begonnen.
"Abramovitsj speelt een rol om contacten te leggen tussen de Russen en Oekraïners", zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov op een briefing. "Hij is in Istanboel", maar maakt geen deel uit van de officiële Russische delegatie.
Peskov verwierp daarnaast een bericht van de Amerikaanse zakenkrant 'Wall Street Journal' en andere Amerikaanse bronnen dat de oligarch en twee Oekraïense onderhandelaars na een vorige onderhandelingsronde symptomen hadden vertoond die aan een mogelijke vergiftiging deden denken.
"Dat maakt deel uit van de informatie-oorlog" tegen Rusland, aldus Peskov. "Die informatie beantwoordt heel zeker niet aan de werkelijkheid", klonk het.
© REUTERS — Roman Abramovitsj Macron en Poetin houden telefonisch onderhoud
De Franse president Emmanuel Macron en zijn Russische evenknie Vladimir Poetin zullen dinsdag om 16.30 uur een telefonisch onderhoud hebben. Dat meldt het Elysée. Ze zullen verschillende onderwerpen bespreken, waaronder een door Frankrijk, Turkije en Griekenland geplande evacuatiemissie voor de belegerde Oekraïense havenstad Marioepol.
De Franse president verklaarde met zijn Russische ambtgenoot te willen overleggen "om de humanitaire operatie in Marioepol veilig te stellen". Bedoeling is volgens Macron dat de operatie een van de komende dagen van start kan gaan. Hij hekelde dat Rusland het internationaal humanitair recht niet naleeft.
Dinsdag gaan ook de evacuaties via humanitaire corridors in Oekraïne weer verder nadat ze maandag stilgelegd werden uit vrees voor "Russische provocaties". De voorbije weken werden regelmatig zulke corridors ingericht vanuit steden die zwaar getroffen zijn, om de evacuatie van burgers mogelijk te maken. Volgens Kiev openden de Russen toch al verschillende keren het vuur op die corridors.
AIEA-topman in Oekraïne om veiligheid van nucleaire sites te bespreken
Rafael Mariano Grossi, algemeen directeur van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), is in Oekraïne om "technische bijstand" te verlenen om de veiligheid van nucleaire faciliteiten te garanderen. Dat meldt het agentschap in een mededeling.
"Het militaire conflict vormt een ongekend gevaar voor de centrales en andere locaties van het land. Wij moeten dringend maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat zij veilig blijven werken en het risico van een ongeval verminderen", aldus Grossi. Hij zal de situatie bespreken met de bevoegde autoriteiten.
Het agentschap heeft gedetailleerde plannen opgesteld voor de vijftien kernreactoren in vier centrales in het land. De bedoeling is dat het AIEA-deskundigen en materiaal naar Oekraïne stuurt. Grossi heeft al vaker zijn bezorgdheid geuit over de veiligheid van de nucleaire sites.
© AP — Rafael Mariano Grossi, algemeen directeur van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Rusland zet vijandelijkheden voort ondanks vredesgesprekken
Ondanks de nieuwe vredesgesprekken tussen Rusland en Oekraïne in Istanboel blijft Rusland de vijandelijkheden verderzetten. "De Russische strijdkrachten gaan verder met hun speciale militaire operatie", zei Igor Konasjenkov, woordvoerder van het ministerie van Defensie, aan het persbureau Interfax.
Sinds maandag zijn volgens Moskou 68 Oekraïense militaire doelen vernield. Het gaat dan om antiraketsystemen, munitiedepots en drones. Die informatie kon niet onafhankelijk bevestigd worden.
Vanuit Kiev is dan weer te horen dat het leger bij de zuidelijke stad Krivi Rih de Russische aanvallers heeft teruggedrongen. De Russische strijdkrachten waren de stad van 660.000 inwoners tot op 10 kilometer genaderd, maar zijn teruggeslagen tot op 40 kilometer van de stad.
Krivi Rih is de zevende stad van het land en ook de stad waar president Volodymyr Zelensky opgroeide. Eerder maakten de Oekraïense strijdkrachten al melding van het terugslaan van troepen in het noorden, onder meer ten noordoosten van Kiev en in voorsteden van de hoofdstad.
Warschau en Praag zeggen af voor vergadering in Boedapest
De Poolse en Tsjechische ministers van Defensie zakken woensdag niet af naar de Hongaarse hoofdstad Boedapest voor een ontmoeting van de zogenaamde Visegradgroep. Warschau geeft geen verduidelijking over de reden van de afzegging, vanuit Praag werd eerder al gewezen op de banden met het Kremlin die Boedapest onderhoudt.
De Poolse minister Mariusz Blaszczak laat via zijn persdienst enkel weten dat hij niet naar Boedapest gaat. Vorige week maakte zijn Tsjechische collega Jana Cernochova al bekend dat zij evenmin gaat. "Ik heb de Visegradgroep altijd gesteund, en het spijt me echt dat de Hongaarse politici nu vinden dat goedkope Russische olie belangrijker is dat Oekraïens bloed", aldus Cernochova.
© ANP / EPA — De Poolse Defensieminister Mariusz Blaszczak. Taskforce moet lege rekken in de supermarkt vermijden
Een brede taskforce moet vermijden dat er door de oorlog in Oekraïne op termijn lege rekken in de supermarkten ontstaan. We zitten niet in een situatie van voedseltekorten. Om ervoor te zorgen dat dat zo blijft, is er door minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS), minister van Landbouw David Clarinval (MR) en staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open Vld) een 'taskforce agrovoeding' opgericht.
De bedoeling is om te anticiperen op problemen in de voedingsketen en actieplannen uit te werken. "We zitten niet in een situatie van tekorten. Maar we moeten wel flexibel en vooruitziend zijn", aldus Clarinval.
De taskforce - samengesteld uit onder meer landbouworganisaties, voedingsbedrijven- en federaties, de verschillende gewesten en vertegenwoordigers van de verschillende overheidsdiensten - moet problemen detecteren en oplossingen aanreiken. "We staan dicht bij het terrein en monitoren de situatie dagelijks. We zijn er al een maand mee bezig", verzekert Dermagne.
Het gaat om erg concrete zaken, zoals de etiketten op ons voedsel. Producenten van diepvriesfrieten of mayonaise moeten een alternatief vinden voor de zonnebloemolie die normaal uit Oekraïne komt, maar nu door de oorlog schaars is geworden. Een alternatief kan arachideolie zijn, maar dat strookt dan weer niet met de ingrediënten op de pot mayonaise. Daarom heeft De Bleeker de opdracht gegeven aan de Economische Inspectie om flexibel te zijn als het over etiketten gaat. "De veiligheid van de consument mag natuurlijk nooit in gedrang komen. We blijven waken over bijvoorbeeld allergenen", klinkt het.
© Wouter Van Vooren — Illustratiebeeld. Kiev kondigt drie nieuwe humanitaire corridors aan
De evacuaties via humanitaire corridors gaan vandaag weer verder, nadat ze gisteren stilgelegd werden uit vrees voor "Russische provocaties". Vanuit drie plaatsen, waaronder het belegerde Marioepol, kunnen burgers zichzelf in veiligheid brengen. Dat heeft de Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek aangekondigd in een video op Telegram.
Er komt een corridor voor auto's tussen Marioepol en Zaporizja, via Berdjansk, 70 km ten westen van Marioepol. Er zijn ook 34 bussen onderweg van Zaporizja naar Berdjansk. Die bussen moeten mensen uit Marioepol meenemen die op eigen kracht in Berdjansk waren geraakt. Volgens de plaatselijke autoriteiten bevinden meer dan 100.000 van de 440.000 inwoners van Marioepol zich nog in de havenstad.
Een tweede corridor wordt ingericht van de zuidelijke stad Melitopol, die onder controle staat van de Russen, opnieuw naar Zaporizja. De derde leidt ook naar Zaporizja, maar nu vanuit Energodar, een stad die ook in Russische handen is en waar zich een kerncentrale bevindt.
Russisch gas blijft door Oekraïne stromen richting Europa
Ondanks de oorlog in Oekraïne, blijft Rusland naar eigen zeggen veel gas door zijn buurland sturen om Europa te bevoorraden. Net als de dagen ervoor wordt ook vandaag 109,5 miljoen kubieke meter gas door de Oekraïense pijpleiding gestuurd, zo heeft de woordvoerder van het Russische staatsgasbedrijf 'Gazprom' gezegd volgens het persbureau Interfax.
Oekraïne haalt normaal een groot deel van zijn begroting uit vergoedingen voor de doorvoer van Russisch aardgas.
Oekraïne waarschuwt onderhandelaars om niet te eten en drinken tijdens gesprek
De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba waarschuwt de onderhandelaars om niets te eten of te drinken tijdens de bijeenkomst met de Russische delegatie. Die oproep komt na berichten dat de Russische oligarch Roman Abramovitsj en minstens twee Oekraïense toponderhandelaars tekenen van vergiftiging hebben getoond.
"Ik raad iedereen aan om tijdens de onderhandelingen met de Russische federatie niets te eten of te drinken en bij voorkeur geen enkel oppervlak aan te raken", verklaarde Koeleba volgens 'Sky News'.
© ANP / EPA — De Turkse president Recep Tayyip Erdogan spreekt de Oekraïense en Russische aanwezigen toe op de vredesgesprekken in Istanboel. Erdogan: Rusland en Oekraïne hebben "legitieme bezorgdheden"
Rusland en Oekraïne hebben allebei "legitieme bezorgdheden". Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan verklaard. Hij riep de delegaties van de twee landen die in Istanboel bijeenkomen voor onderhandelingen op om "een einde te maken aan de tragedie".
"Beide partijen hebben legitieme bezorgdheden. Het is mogelijk om een oplossing te vinden die aanvaardbaar is voor de internationale gemeenschap", aldus Erdogan nog. "Het is aan beide partijen om een einde te maken aan deze tragedie. Een verlenging van het conflict is in niemands belang", klonk het bovendien.
Delegaties van Rusland en Oekraïne zullen elkaar vandaag ontmoeten in het Dolmabahce-paleis, waar het kantoor van de premier is gevestigd, om 9.30 uur Belgische tijd.
De Turken zullen voor dat gesprek de twee delegaties afzonderlijk spreken, verklaarde Erdogan in Ankara. Hij hoopt dat er een staakt-het-vuren kan komen.
© ANP / EPA — De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Pax Christi vragen om Russische deserteurs te beschermen
Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Pax Christi Vlaanderen roepen het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen op om Russische dienstweigeraars en deserteurs asiel te verlenen.
Naast de miljoenen Oekraïense burgers die hun land ontvluchten, slaan nu ook vele Russische soldaten op de vlucht voor de oorlog. Volgens de twee organisaties hebben al honderden Russen zich vrijwillig overgegeven aan de Oekraïners. Redenen daarvoor zijn talrijk: misleiding door hun oversten over de opdracht die ze moeten uitvoeren, ondervoeding, gebrek aan medische verzorging, geweld in eigen rangen en schrik voor vervolging door de Russische overheid.
Toch krijgen deserteurs doorgaans niet zo gemakkelijk asiel omdat ze onderhevig zijn aan verschillende juridische regels. "Maar vandaag zijn we geconfronteerd met een bijzondere situatie: het Russisch leger begaat oorlogsmisdaden", zo stellen Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Pax Christi Vlaanderen. Beide organisaties roepen daarom op om zij die weigeren mee te doen aan deze oorlogsmisdaden in bescherming te nemen. Bovendien kan het risico op vervolging in Rusland een grond zijn voor het verkrijgen van de vluchtelingenstatus.
In het verleden heeft het Europees Hof van Justitie in de zaak Shepherd tegen Duitsland al bevestigd dat een deserteur in aanmerking voor asiel komt wanneer hij/zij bewijst dat er een reëel risico bestaat op oorlogsmisdaden door zijn/haar militaire eenheid. Bovendien moet deze persoon kunnen aantonen dat desertie de enige optie was om daaraan te ontsnappen.
Japan verbiedt export luxegoederen naar Rusland
Japan gaat de export van luxegoederen naar Rusland verbieden. Per 5 april is het niet meer mogelijk voor Japanse bedrijven om spullen als luxeauto's, motorfietsen, likeuren, cosmetica, modeartikelen en kunst naar Rusland uit te voeren. De exportban is een reactie op de invasie van Rusland in Oekraïne. Het Japanse ministerie van Economie en Handel kondigde de maatregel dinsdag aan.
Door de oorlog in Oekraïne zijn tegen Rusland strenge sancties ingesteld door onder ander de Europese Unie, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Ook landen die Rusland gunstiger gezind zijn zoals China, lijken voorzichtiger te worden met zakendoen met de Russen.
Nieuwe onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland in Turkije
Oekraïense en Russische delegaties komen vandaag in Turkije bijeen voor een nieuwe onderhandelingsronde over de oorlog in Oekraïne. Het is de eerste keer in twee weken dat vertegenwoordigers van beide landen weer fysiek bij elkaar komen.
De delegaties ontmoeten elkaar in Istanboel. In de afgelopen weken werd alleen onderhandeld via een videoverbinding. Daarvoor ontmoetten de buitenlandministers van Oekraïne en Rusland elkaar in de Zuid-Turkse badplaats Antalya. Ook vonden er eerder onderhandelingen plaats in Wit-Rusland.
Het jongste overleg werd zondag aangekondigd, na een telefoongesprek tussen de Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan. Een Oekraïense onderhandelaar zei toen dat er vanaf maandag zou worden onderhandeld, maar werd de volgende ochtend tegengesproken door het Kremlin. Een woordvoerder legde uit dat de Russische delegatie pas maandag zou arriveren.
IAEA: geen schade aan nucleair materiaal na aanval op onderzoekscentrum in Charkiv
De nucleaire onderzoeksfaciliteit van Charkiv, in het oosten van Oekraïne, is beschadigd geraakt bij een nieuwe Russische aanval afgelopen weekend, maar de kleine hoeveelheid nucleair materiaal op de site is intact gebleven. Dat heeft de directeur van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) Rafael Grossi maandagavond gemeld op gezag van de Oekraïense nucleaire waakhond.
Zaterdag meldde het Oekraïense parlement dat het nucleair onderzoekscentrum in Charkiv onder vuur was genomen door de Russen. Maandag verklaarde Kiev dat het gebouw, de thermische isolatie en de onderzoekshal daarbij beschadigd raakten. De neutronenbron, die nucleair materiaal bevat dat gebruikt wordt om neutronen te genereren voor onderzoek en de productie van isotopen, bleef intact.
Het gebouw raakte drie weken geleden ook al beschadigd door een Russisch bombardement. Het werd toen tijdelijk afgesloten van de stroomvoorziening.
De faciliteit, waarin slechts een kleine hoeveelheid radioactief materiaal is opgeslagen, wordt gebruikt voor "onderzoek en ontwikkeling en de productie van radio-isotopen voor medische en industriële toepassingen", aldus nog de mededeling.
VS sturen vliegtuigen voor elektronische oorlogsvoering naar Duitsland
Het Amerikaanse leger heeft zes vliegtuigen die gespecialiseerd zijn in elektronische oorlogsvoering naar de luchtmachtbasis van Spangdahlem gestuurd, in het zuidwesten van Duitsland, om "de verdedigingsposities van de NAVO te versterken". Dat heeft het ministerie van Defensie maandag gemeld.
De Growler EA-18G's van de Amerikaanse marine "zullen niet gebruikt worden tegen de Russische troepen in Oekraïne" en deze ontplooiing "is geen antwoord op een bedreiging of een incident", aldus John Kirby, de woordvoerder van het Pentagon, in een persbericht. Wel passen de vliegtuigen binnen de "Amerikaanse inspanningen om de afschrikkings- en verdedigingscapaciteiten te versterken op de oostelijke flank" van de NAVO.
De vliegtuigen zijn gespecialiseerd in cyberaanvallen en elektromagnetische oorlogsvoering, en beschikken over aanzienlijke verstoringscapaciteiten. Zowat 240 militairen - piloten, bemanning, onderhoudspersoneel - vergezellen de toestellen, aldus het Pentagon.
Maandag raakte bekend dat in de Amerikaanse begroting voor 2023 6,9 miljard dollar is opgenomen voor de NAVO en het versterken van de militaire afschrikking in Europa met het oog op de Russische inval in Oekraïne.
Zelensky: situatie blijft ondanks Oekraïense successen erg gespannen
De situatie in Oekraïne blijft erg gespannen, ondanks de successen die het Oekraïense leger kon boeken. Dat heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky maandag in een videoboodschap op Telegram gezegd. Het leger kon Russische eenheden verdrijven uit Irpin, maar de gevechten gaan daar en elders in het land wel voort.
De Russische troepen controleerden het noorden van de regio van Kiev en hadden middelen en troepen tot hun beschikking, aldus Zelensky. Ze proberen nu de gehavende eenheden weer op te bouwen. De situatie is volgens de president ook "zeer moeilijk" in de regio's Tsjernihiv, Soemi, Charkiv, Donbass en in het zuiden van Oekraïne.
© ANP / EPA — De Oekraïense president Zelensky. Kremlin: alleen kernwapens bij "existentiële dreiging"
Een woordvoerder van het Kremlin heeft in een interview met het Amerikaanse televisienetwerk PBS gezegd dat Rusland alleen kernwapens zal inzetten als het bestaan van zijn land bedreigd wordt, en niet als gevolg van de oorlog in Oekraïne.
"Enig resultaat van de operatie (in Oekraïne, red.) is natuurlijk geen reden voor het gebruik van een kernwapen", zegt Dmitri Peskov tegen PBS. "We hebben een veiligheidsconcept dat duidelijk beschrijft dat we alleen kernwapens inzetten als het voortbestaan van onze staat, ons land, bedreigd wordt", aldus Peskov.
Defensie VK: huurlingen Wagner-groep ontplooid in oosten van Oekraïne
Huurlingen van het bedrijf Wagner zijn ontplooid in het oosten van Oekraïne. Dat heeft het Britse ministerie van Defensie maandag meegedeeld in zijn laatste update over de oorlog. Volgens de Britse inlichtingendiensten zullen meer dan 1.000 manschappen naar Oekraïne gestuurd worden om gevechtsoperaties uit te voeren, onder wie verantwoordelijken van de organisatie.
Volgens het ministerie is Moskou overgegaan tot de ontplooiing van de huurlingen in Oekraïne vanwege "grote verliezen en een invasie die grotendeels stilligt". Rusland zou dan ook gekozen hebben om de manschappen naar Oekraïne te sturen in plaats van ze in te zetten voor operaties in Afrika en Syrië.
De Wagner-groep wordt beschouwd als een van de meest geheime organisaties in Rusland. Ze bestaat officieel niet, maar tot 10.000 mensen zouden in de afgelopen zeven jaar een contract hebben afgesloten met de groep om naar hotspots als Syrië, Libië en de Centraal-Afrikaanse Republiek te trekken, zegt BBC.
De groep zou nauw gelinkt zijn aan het Kremlin, maar dat ontkent Moskou. Het bedrijf wordt naar verluidt geleid door de oligarch Jevgeni Prigozjin, die bevriend is met de Russische president Vladimir Poetin. In 2014 speelden de huurlingen al een rol tijdens het Russische offensief in Oost-Oekraïne en de Krim.
Onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben sancties ingesteld tegen zowel Wagner als Prigozjin. De VS hadden eind februari al gewaarschuwd dat er aanwijzingen zijn dat Rusland Wagner "op enkele plaatsen" zou gebruiken in Oekraïne.
Lees ook: Een journalist die schreef dat het Poetins geheime legertje is, viel dood uit het raam. Maar wat is de Wagner Groep dan wel? (+)
Oekraïne heeft naar eigen zeggen controle over Irpin heroverd
Oekraïne heeft naar eigen zeggen de controle over Irpin, aan de noordwestelijke rand van Kiev, heroverd van de Russen.
"De stad is nu bevrijd, maar het is nog steeds gevaarlijk om er te vertoeven", aldus minister van Binnenlandse Zaken Denis Monastirski op de televisie, nadat de burgemeester van Irpin Oleksander Markoesjin eerder op de avond dezelfde boodschap gaf. "Dit is wat er nu gebeurt: het leger rukt op, de politie rukt en de straten worden meteen schoongemaakt."
De voornaamste controlepost vanuit Kiev naar Irpin was maandag opnieuw open, twee weken nadat die afgesloten was voor de media na de dood van een Amerikaanse journalist.
De gevechten zetten zich ondertussen voort. Volgens journalisten van persagentschap AFP was een twintigtal ontploffingen te horen in bossen in de buurt.
Volgens een Amerikaanse bron heeft Oekraïne ook de stad Trostyanets heroverd van de Russen, in de buurt van Soemy, in het oosten van het land. De Oekraïners zijn ook grote inspanningen aan het leveren om de Russen te verdrijven uit Cherson, in het zuiden, zei hij volgens BBC.
Nog volgens de bron hebben de Russische troepen geen vooruitgang geboekt in hun offensief tegen Kiev, en bevinden ze zich op 15 tot 20 kilometer van het stadscentrum vanuit het noorden en noordoosten, en op 55 kilometer van de stad vanuit het oosten.
Hij verklaarde ook dat in de zuidelijke stad Marioepol, waar volgens Kiev al minstens 5.000 doden vielen, nog steeds zwaar getroffen wordt door Russische bombardementen.
Het nieuws over de herovering van Irpin kon de bron niet bevestigen, dat nieuws kon (nog) niet op een onafhankelijke manier geverifieerd worden.
Grenspolitie: al half miljoen Oekraïners teruggekeerd naar hun land
Sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne zijn volgens de Oekraïense grenspolitie al 510.000 Oekraïners teruggekeerd vanuit het buitenland. Afgelopen week alleen al ging het om 110.000 mensen, aldus de woordvoerder van de grenspolitie Andrij Demtsjenko aan het boulevardblad Welt. Acht op de tien mensen die terugkeren zijn mannen, vooral vanuit Polen.
Volgens de Poolse grensbewaking zijn al 352.000 Oekraïners naar hun thuisland gereisd, meldden de autoriteiten maandag.
Sinds 24 februari, toen Rusland Oekraïne binnenviel, hebben al 3,9 miljoen van de ongeveer 44 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht, blijkt uit cijfers van het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties (UNHCR). 2,3 miljoen van hen vluchtten naar buurland Polen.