VAN DER POEL WINT!
Benoot!
Benoot lijkt er het goeie moment uit te pikken. Enkel Van der Poel reageert. Met twee de laatste kilometer in!
Pidcock countert
De rest komt wéér terug. Spannende finale. Nog 2 kilometer. Campenaerts en Benoot zijn eraan voor de moeite. Pidcock nu!
Weer Campenaerts
We rijden Waregem binnen. Campenaerts gaat wéér. Benoot springt op het wiel. Wat doet de rest? Küng probeert te reageren. Nog 2,5 kilometer.
Van der Poel dicht de boel
Van der Poel jast er dan toch naartoe. Alles weer samen. Nog 4 kilometer, het is man tegen man.
Benoot doet het
Van der Poel is niet bij machte het gat te dichten. Benoot en Pidcock wel! Ze zijn erbij. Nog 5 kilometer!
Campenaerts!
Campenaerts doet het weer in de afdaling. Houdt de werelduurrecordhouder woord? Hij spreekt al maanden over deze koers.
Holstraat
Neen, ook op de Holstraat lukt het niet. Küng probeert het, maar de helling is te kort. De rest volgt.
Herlegemstraat
De Herlegemstraat is een maat voor niets. Kan de Holstraat straks op 8 kilometer van de meet voor afscheiding zorgen? Toegegeven, ook dat is geen helling van het kaliber Paterberg. Maar misschien is dat ook niet nodig.
Staat er nog iets te gebeuren?
Wie moet er iets verzinnen in de kopgroep? Eigenlijk iedereen, want Mathieu van der Poel is in principe de snelste van de hoop. Pidcock kan ook nog op zijn sprint rekenen, maar voor Campenaerts, Benoot en Küng moet er nog iets gebeuren. En hoever reiken de krachten van O'Brien, Turner en Politt nog?
© Photo News © Photo News © Photo News Hippodroom
Even een streepje paardenkoers. De kopgroep rijdt de Hippodroom in Waregem op. Via de Gaverbeek gaat het even naar de ringweg rond het stadscentrum. Nog 15 kilometer.
Campenaerts!
In de afdaling op weg naar Waregem gaat Campenaerts op de zwier. De rest moet even passen, iedereen weet dat de werelduurrecordhouder geen 10 meter mag krijgen. Benoot beweegt hemel en aarde om het gat te dichten.
Aanval Van der Poel
Van der Poel gaat op de trappers lopen. Op de kasseien van Nokereberg is het lastig voor de rest in de kopgroep, maar iedereen blijft aan boord.
35 seconden
Tratnik en Madouas haken hun wagonnetje aan bij Pogacar. Van Avermaet moet na een lekke band weer op weg geholpen worden. De impuls van de Tourwinnaar zorgt ervoor dat ze met drie weer op 35 seconden komen van de kop van de koers.
Dokkerende Pogacar
In de achtervolgende groep maakt Pogacar indruk op de kasseien. De Tourwinnaar kletst z'n kompanen losjes uit het wiel op de rug van de kinderkopjes. Dat belooft alleen maar voor zondag.
Tim Merlier-land
Nog 28 kilometer. We doorkruisen Tim Merlier-land, de winnaar van Nokere Koerse woont in Wortegem-Petegem. Op naar de kasseien van Doorn.
Enkel nog Nokereberg
Elf hellinge achter de rug, enkel nog Nokereberg te gaan. Een scherprechter zal dat wellicht niet zijn. Vanuit Oudenaarde maken we nu de oversteek naar Waregem voor het finale rondje van deze Dwars door Vlaanderen.
Benoot nu!
Benoot rammelt aan het zaakje op Ladeuze. Verwilst, Jacobs en Paasschens lossen de rol. Politt en O'Brien overleven nog als enige vroege vluchters.
Mariaborrestraat (bis)
Tweede beurt op de kasseien van Mariaborre. Vooraan gaat het vooruit, in de achtervolging doen Kragh Andersen, Van Avermaet, Tratnik, Coquard en Pogacar hun stinkende best. Het verschil is wel groeiend: 30 seconden.
Campenaerts!
Op een diefje krijgt de werelduurrecordhouder een kleine voorsprong van zijn kameraden voorin. Met nog 48 kilometer te gaan, waagt hij het niet om in z'n eentje door te zetten. De rest komt terug.
19 seconden
Van der Poel en co komen bij de kopgroep op de flanken van de Hotond. De elf vooraan hebben 19 tellen op het groepje Pogacar. Alles op een zakdoek.
Pogacar op een gaatje
Tratnik zet een sterke beurt neer. Enkel Kragh Andersen en Coquard volgen in z'n wiel. Van Avermaet en Pogacar moeten een gaatje dichten, met succes.
Tratnik
Op de Knokteberg plaveit Tratnik de weg in het peloton. Een vriendendienstje voor landgenoot Pogacar? Bij de gelosten worden Sep Vanmarcke en Matteo Trentin gemeld.
© Photo News © Photo News Valpartij!
Pogacar wordt ingerekend, de Sloveen zag natuurlijk zelf ook wel het zinloze van zijn onderneming in. Bij de hergroepering wordt er gevallen. Frison en Naesen maken een stevige smak en moeten hun wonden likken.
Chasse patate?
Het wordt een chasse patate voor Pogacar. Van der Poel en co verdwijnen uit het zicht. In dat groepje wisten ze uiteraard dat de Tourwinnaar op komst was en dus is het logisch dat er net nog iets harder gereden wordt gereden.
Situatie
Pogacar komt even tot op 8 seconden, maar nu is het verschil weer 12 tellen. Wat nu, Tadej Pogacar? Voor de goeie orde: we hebben nog steeds een kopgroep vooruit rijden. Zij hebben een voorsprong van één minuut op het groepje Van der Poel. Het peloton volgt op 1:18, Pogacar zwemt ergens tussenin.
© Photo News — Tadej Pogacar. Ridder of mis?
Als Pogacar in z'n missie slaagt, dan is dit toch weer een straf nummer. Als hij in z'n missie slaagt, dan zal dat ook onmiskenbaar een flinke streep op de carrosserie zijn. De Knokteberg komt er zo dedlijk aan.
Dan toch Pogacar!
Dan toch Pogacar bovenop de Kanarieberg. Maar waar rijdt de Sloveen naartoe? De Tourwinnaar is alleen en moet 20 seconden op de groep Van der Poel overbruggen.
Kanarieberg
Op de Kanarieberg nu. Pogacar steekt z'n neus aan het venster en volgt op een uitval van Stybar. Kan de Tourwinnaar mee? Het antwoord is niet helemaal van harte, al vecht hij zich wel een weg naar het achterwiel van Stybar.
Wie zet het recht?
Quick.Step-Alpha Vinyl, UAE-Emirates, Team DSM, Intermarché-Wanty Gobert en AG2R-Citroën hebben de slag gemist. Komt er ook samenwerking in het peloton? Het zal nodig zijn, want Van der Poel en Pidcock lijken er zin in te hebben.
Samenwerking
Nog 67 kilometer. Het gaat goed bij de ontsnapte renners. Van der Poel, Pidcock, Turner, Campenaerts, Küng en Benoot draaien meteen goed rond.
Koersen!
Van der Poel wil uiteraard koersen. De Nederlander ziet dat Pogacar in een tweede groepje bij Kristoff verzeild is geraakt.
Afscheuring?
De putsch van Ineos-Grenadiers krijgt gevolg. Pidcock, Turner, Campenaerts, Simmons, Küng en Van der Poel rijden sneller naar boven dan de rest.
Berg Ten Houte
Nu is het Ineos-Grenadiers dat een treintje op zet. Zit titelverdediger Dylan van Baarle met een plannetje in z'n hoofd? Of voert Pidcock iets in z'n schild? Het is in elk geval te lastig voor Sam Bennett.
Nervositeit
Het gaat er nerveus aan toe. Opnieuw gaat een pakketje renners tegen de grond vooraan het peloton. Gogl glijdt onderuit en neemt onder meer Florian Vermeersch en Alexys Brunel mee in z'n val.
Val
Ze liggen er opnieuw bij. Gianni Vermeersch, Livyns, Ludvigsson en Debusschere gaan tegen de grond. De Zweed van Groupama-FDJ lijkt het meest gehavend. Vermeersch en Livyns proberen snel weer aansluiting met het peloton te maken.
Trio
Na de Mariaborrestraat valt het een klein beetje stil. Askey, Swift en Van Moer maken van de gelegenheid gebruik om hun kont te lichten. Met z'n drieën krijgen ze nu wel een aardige voorgift van het peloton.
Mariaborrestraat
Gisteren nam hij er nog de verkeerde afslag, maar nu is Tadej Pogacar wel mee in het wiel van Mathieu van der Poel op de Mariaborrestraat. Campenaerts versnelt er in het peloton, Küng en Theuns reageren.
Aanvallers
Alpecin-Fenix heeft de teugels wat gevierd en dus profiteren een paar lieden om weg te rijden. Yves Lampaert, Quinn Simmons, Ben Turner roeren zich. Ook Mike Teunissen en Mick van Dijke rijden om te ontsnappen.
Nog 84 kilometer
Nog 84 kilometer te gaan, we bevonden ons op grondgebied Zulzeke en we zetten zeil naar de Kortekeer. De kopgroep heeft nog 4 minuten voorsprong.
90 man
Le Gac krijgt even Sütterlin mee, maar het verhaal is snel geschreven. Het peloton keert terug, of toch wat daar van over blijft. De boel is flink gedecimeerd door de werken van Alpecin-Fenix en Van der Poel. We spreken nog over een man of 90.
Aanval Le Gac
Olivier Le Gac is in vorm. De Fransman toonde zich in Gent-Wevelgem in dienst voor Démare. De Fransman springt weg uit het peloton in de aanloop naar de Hotond.
Van der Poel!
Pogacar rijdt alert mee, maar bij Alpecin-Fenix zijn ze van plan om de koers hard te maken. Van der Poel gaat even op de pedalen lopen en daarna neemt Philipsen de rol over. Lampaert springt op het wiel en dan komt de rest ook weer terug.
Stooktestraat
Het gaat hard op de Stooktestraat - de achterkant van de Paterberg. Alpecin-Fenix voert de forcing in dienst van Mathieu van der Poel. De boel wordt op een lang lint getrokken. Het kraakt bij velen!
Knokteberg
Blijft het op de Knokteberg of Côte du Trieu windstil? Het is meestal de poort tot de finale. Nog 100 kilometer, de vluchters houden vijf minuten voorsprong over op het peloton dat geleid wordt door Alpecin-Fenix en Julien Vermote.
Valpartij Rex
Laurenz Rex is blijven liggen na een valpartij. Onze landgenoot rijdt een aardig voorjaar, maar dat lijkt nu voorbij te zijn. Rex tast naar z'n schouder, sleutelbeenbreuk?
© Photo News — Laurenz Rex Allan Peiper was vanmorgen op bezoek bij UAE-Emirates
Nieuwe Kwaremont
Het festival aan hellingen en kasseistroken is ondertussen begonnen. De Varentstraat hebben we net achter de rug, nu gaat het via de Oude Kwaremont naar boven waar het in de Ronde van Vlaanderen aan 70 kilometer per uur naar beneden gaat.
Politt
De aanwezigheid van Nils Politt vooraan is misschien wel nog het meest verrassend. De Duitser werd in 2019 tweede in Parijs-Roubaix na Philippe Gilbert, maar in Vlaanderen lukte het vooralsnog niet echt. Of probeert de baroudeur te anticiperen op geweld vanuit het peloton?
© Photo News — Nils Politt. Recordhouder
Het zou één van de betere quizvragen zijn: noem alle recordhouders van Dwars door Vlaanderen. Niemand won de koers meer dan twee keer, maar er zijn er wel een pak met twee rozen achter hun naam. Het lijstje vindt u hieronder:
- André Rosseel (1948, 1950)
- Raymond Impanis (1949, 1951)
- Briek Schotte (1953, 1955)
- Walter Godefroot (1966, 1968)
- Daniel Van Ryckegehm (1967, 1970)
- Walter Planckaert (1977, 1984)
- Eric Vanderaerden (1986, 1991)
- Jelle Nijdam (1987, 1995)
- Johan Museeuw (1993, 1999)
- Tristan Hoffman (1996, 2000)
- Niko Eeckhout (2001, 2005)
- Niki Terpstra (2012, 2014)
- Yves Lampaert (2017, 2018)
© Photo News — Yves Lampaert. Hop, paardje hop
Dylan van Baarle, Mathieu van der Poel, Yves Lampaert (2x), Niki Terpstra (2x), Jens Debusschere en Jelle Wallays weten allemaal wat het is om deze koers te winnen. Alle zes hebben ze ook één of meerdere pluchen paardjes in huis, een felbegeerde trofee bij winst in Waregem zo blijkt.
© Instagram Yves Lampaert — Yves Lampaert met partner Astrid en zoontje Aloïs. Vier minuten
Het peloton geeft z'n fiat. Na een eerste wedstrijduur aan 47 kilometer per uur gaat het nu wat trager. De vluchters profiteren en sprokkelen vier minuten.
Kopgroep
Daar is de vlucht van de dag. Politt vertrekt met Paasschens, Jacobs, O'Brien en Verwilst. Vooral Paasschens en Jacobs zagen we de voorbije weken vaak in de aanval.
Ook Kirsch out
Nog een slachtoffer van de val daarnet: Alex Kirsch. De Luxemburger van Trek-Segafredo kan niet verder en geeft er ook de brui aan.
Niemand raakt weg
Het is moeilijk om weg te rijden in deze fase van de wedstrijd. Het tempo ligt hoog en dus raakt niemand weg. Ondertussen zijn we in de buurt van Waregem.
Valpartij
Er wordt een grote val in het peloton gemeld. Er zijn renners van UAE, Bora-hansgrohe en Astana bij betrokken. Bjerg en Pöstlberger kunnen niet verder en geven op. Pogacar is dus al een mannetje kwijt.
© Photo News Parcours
Nog snel eens het parcours overlopen. De volgende 180 kilometer staan er 13 klimmen en 5 kasseistroken op het menu. Het trio Kluisberg, Taaienberg en de Stationsberg is geschrapt, ook op de Knokteberg passeert de koers maar één keer. Nieuw zijn de Zeelstraat, de Stooktestraat en de Ladeuze doen hun intrede.
Aanvallen
Het is wachten tot de eerste aanval van betekenis. Er wordt een poging van Mathias Norsgaard gemeld, maar zonder succes.
START
Van der Poel en Pogacar slaan nog een praatje op de eerste rij terwijl het startscho weerklinkt. Iedereen trekt zich op gang, we zijn vertrokken!
Victor Campenaerts: "Pogacar en Van der Poel zijn mannen die koers maken, ik ga dat ook doen"
Ik denk dat Pogacar direct kan verrassen. Het is iemand die kan fietsen en hij is niet zo afhankelijk van zijn ploeg.
Greg Van Avermaet: "Mijn gevoel zegt dat het goed is, maar er zijn natuurlijk mannen die beter zijn"
Oorlog van in het begin? Moeilijk te zeggen, bij een nieuw parcours kan het alle kanten uit, hé.
Yves Lampaert: "Ik zat hier tien jaar op school, content om terug te komen"
Verzamelen
De ploegenpresentatie in Roeselare zit erop. De renners verzamelen zich nu aan het Stationsplein om zich straks op gang te trekken. Nog een klein kwartier.
Mijn koers afstemmen op Tadej Pogacar? Neen, dat doe ik nooit. Ik doe altijd mijn eigen ding.
Mathieu van der Poel: "Het parcours leent zich tot een aanvallende koers"
Tiesj Benoot: "Dit is geen voorbereidingskoers meer, iedereen wil hier winnen"
Ik voel me goed op training, maar in koers is het natuurlijk altijd iets anders.
Tim Wellens: "Elke wedstrijd is een doel, ik wil present zijn in de finale"
Herman Frison vip-chauffeur bij Alpecin-Fenix
Opmerkelijke transfer: Herman Frison start vandaag als vip-chauffeur bij Alpecin-Fenix en de damesafdeling Plantur - Pura. Frison (60) was de voorbije twintig jaar actief als ploegleider bij Lotto-Soudal, maar zag zijn contract daar vorig jaar niet meer verlengd. Nu trekt Frison dus naar een van de grote Belgische concurrenten onder leiding van Christoph en Philip Roodhooft. Hij wordt er een collega van Eric Vanderaerden, die afgelopen winter als vipchauffeur ook al Lotto-Soudal verliet voor Alpecin-Fenix.
Naast Dwars door Vlaanderen zal Frison ook de Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race, de Scheldeprijs, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik opnemen in zijn programma.
© Photo News — Herman Frison. Sep Vanmarcke: "We zijn maar met drie vandaag"
Geen vijf renners, maar amper drie bij Israel-Premier Tech voor deze Dwars door Vlaanderen. "Dit is jammer en frustrerend", zegt Sep Vanmarcke aan onze man in Roeselare. "We zitten in de hoek waar de klappen vallen, vannacht werden nog twee renners ziek. Zelf voel ik me gelukkig stilaan weer gezond, maar ik moet nog conditieachterstand zien weg te werken en dat is in deze periode niet makkelijk. Het enige realistische doel is Roubaix."
MvdP: zelden uit top tien in klassieke lente
In amper drie jaar tijd reed Mathieu van der Poel al een indrukwekkend klassiek voorjaarspalmares bij elkaar. Dwars door Vlaanderen wordt vandaag zijn negentiende lenteklassieker. Van de vorige achttien (waarvan er door Covid in 2020 en 2021 een aantal naar het najaar verhuisden) won hij er vijf en reed hij liefst dertien keer in de top vijf en vijftien keer in de top tien (gemiddeld dus 83,3%).
2019
4de in Gent-Wevelgem
1ste in Dwars door Vlaanderen
4de in Ronde van Vlaanderen
1ste in Brabantse Pijl
1ste in Amstel Gold Race2020
15de in Strade Bianche
13de in Milaan-Sanremo
9de in Gent-Wevelgem
1ste in Ronde van Vlaanderen
2de in Brabantse Pijl
6de in Luik-Bastenaken-Luik2021
1ste in Strade Bianche
5de in Milaan-Sanremo
3de in E3 Saxo Bank Classic
58ste in Dwars door Vlaanderen
2de in Ronde van Vlaanderen
3de in Parijs-Roubaix2022
3de in Milaan-SanremoVan der Poel voelt zich alvast klaar voor een hoofdrol in de Vlaamse klassiekers. “Ik haal mijn gewenste niveau." Lees er HIER meer over
Parcours
© HLN — Het parcours van Dwars door Vlaanderen. Opsteker voor Quick.Step-Alpha Vinyl
Vroeger dan verwacht keert Tim Declercq in Dwars door Vlaanderen terug in het peloton. Het wordt zijn eerste koers sinds hij half februari afstapte in de Ronde van de Algarve met pericarditis, een ontsteking van het hartzakje.
"Ik voel me goed na twee prima stages, in Calpe en op Mallorca, waar ik een overtuigende 15’-test aflegde. Ideaal was de voorbereiding niet. Op training liep alles vlot, maar dat was uiteraard nog geen competitie. Ik vermoed dat ik koershardheid en explosiviteit zal missen. Waar ik conditioneel sta, is voor mij een vraagteken. Mijn taak zal er traditioneel in bestaan om de kopmannen op het juiste moment af te zetten op de juiste plaats. En dan kijken waar de tank precies leegloopt. Ik hoop mijn steentje te kunnen bijdragen voor het team, maar ik weet niet of ik zo’n gigantisch verschil zal maken." Zekerheid over deelname aan de Ronde van Vlaanderen heeft Declercq (nog) niet. "Die knoop zal pas na Dwars door Vlaanderen worden doorgehakt. Als blijkt dat ik maar 80-85% ben, pas ik. Tuurlijk zou het top zijn om ‘De Ronde’ te kunnen rijden, maar dan enkel als ik een meerwaarde kan zijn voor de ploeg."
Pogacar: "Positioneren wordt het moeilijkst"
Tadej Pogacar heeft er naar eigen zeggen een goeie verkenning opzitten. "Het was aardig weer en het was goed om eens te zien wat het morgen zal worden. Er zitten toch een paar bedrieglijke bochten in. Het is veel links en rechts, maar in een wedstrijd is dat anders en volg je de aanwijzingen van de seingever. Ik hou wel van de stenen, maar ik ben beducht voor het positioneren in aanloop naar de kasseistroken. Of ik morgen volle gas ga? Dat probeer ik altijd, Dwars door Vlaanderen is ook een grote koers."
Pogacar na de verkenning: "Er zijn wel een paar 'tricky' bochten"
Opvallend: Tim Declercq maakt morgen zijn wederoptreden
Begin maart zei Tim Declercq nog dat hij een kruis moest maken over zijn klassiek voorjaar, maar 'El Tractor' zal toch nog een paar kasseikoersen kunnen rijden. Quick.Step-Alpha Vinyl meldt dat hij morgen al aan de start zal staan van Dwars door Vlaanderen.
Na de Saudi Tour, waarin hij knap vierde werd, testte de 32-jarige werkmier van Quick.Step-Alpha Vinyl en viervoudige laureaat van onze Kristallen Zweetdruppel positief op Covid en kreeg hij als gevolg daarvan af te rekenen met pericarditis, een ontsteking van het hartzakje. Daardoor moest hij enkele weken volstrekte rust inbouwen.
En op de Mariaborrestraat namen Pogacar en co bijna een verkeerde afslag:
Pogacar, die in Waregem verblijft, vertrok zonet op verkenning