20.30 Bergen-YOAST United
    20.30 Circus Brussels-BAL Weert

2. 16/04/2023

Amsterdam - Brussels 75-86

Brussels keek in de openingsfase tegen een 6-2-achterstand aan, maar kon dat snel omzetten in een 15-19-voorsprong. In het tweede quarter konden de Brusselaars verder het verschil maken. Ekamba kon zich aanvallend uitleven en kreeg daarbij steun van Laster en Deroover. Onder de borden verrichtten Proleta en Kohajda nuttig werk. Het zorgde voor een comfortabele 31-39-ruststand. Na de herneming konden de bezoekers de kloof nog verder uitdiepen. Deroover zorgde met een driepunter voor een maximale 52-68-voorsprong. In de laatste tien minuten konden de Amsterdammers de kloof nog enigszins verkleinen, maar de vierde zege van de Brusselaars in de Elite Silver kwam niet meer in gevaar.

Amsterdam: Kayhan 15, Kumelis 6, Sicking 14, Bah 12, Bertotti 6, Joost Poels 8, Abrams 2, Metz 8, Saulius 3.

Brussels: Hazard 7, Llorente 9, Laster 17, Kohajda 9, Deroover 13, Ekamba 20, Proleta 11.

Quarters: 15-19, 31-39, 55-68, 75-86. (EVL)

3. 16/04/2023

Den Helder - Okapi Aalst 76-77

Okapi begon goed aan de partij. Marchant en Price zorgden voor een 13-21 opener. Vanaf het begin beheersten de bezoekers de rebound (Maras 11 en Price 9 in de hele match). In het tweede quarter kwam Den Helder weliswaar in een beter ritme, maar dichterbij komen zat er niet meteen in. Rust: 35-41. Dat dichterbij komen gebeurde wel na de rust, toen de Noord-Hollanders trefzekerder werden. Biss bracht de thuisploeg bij 42-41 een eerste keer op voorsprong. Vanaf dat moment bleef de spanning in de match. In de laatste seconden teerde Den Helder op een minimale 76-75-voorsprong. Walker scoorde toen de winnende korf. Een driepunter van Biss ging immers op de buzzer naast.

Den Helder: Biss 14, Van Oostrum 11, Gorissen 10, Huurman 13, Halman 16, Koelher 7, Thran 5, Van der Heiden 7, Van Der Knapp 2.

Aalst: Maras 17, Marchant 18, Price 19, Walker 9, Schauvlieger 3, Ledegen 5, Vermoesen 6.

Quarters: 13-21, 35-41, 60-59, 76-77. (EVL)

4. 15/04/2023

Feyenoord - Leuven 76-88

In de eerste helft kon geen van beide ploegen echt afstand nemen. De Rotterdammers teerden op de klasse van Shavar Reynolds en Trey Diggs. Beiden samen zouden voor zestig procent van Nederlandse punten zorgen. Na het eerste quarter stond het 24-24, bij de rust 42-44. Na de herneming waren de Bears sterker in de rebound en werd er meer trefzeker afgewerkt van achter de driepuntlijn (33 procent tegen 58 procent). Kevaughn Allen en Brevin Pritzl maakten daar optimaal gebruik van. In het derde quarter (54-61) kon Leuven op kousenvoeten weglopen van de tegenstander. Het was de basis van een 76-88-overwinning. Twee zaken springen in het oog: Leuven Bears blijft ongeslagen in de Elite Silver en Joshua stond opnieuw tussen de lijnen na zijn blessure. In 32 minuten was hij goed voor 10 punten, 4 rebounds, 8 assists en 2 steals.

Feyenoord: Reynolds 19, Diggs 24, Bieshaar 6, Sow 2, De Vreede 5, Devine 12, van der List 8.

Leuven: Vanderhaegen 6, Allen 27, McGlynn 2, Fulkerson 13, Heath 10, Pritzl 27, Bucumi 3.

Quarters: 24-24, 42-44, 54-61, 76-88. (EVL)

5. 15/04/2023

Top division Women play-offs: halve finale

De top-twee Kangoeroes Mechelen en Castors Braine zijn één zege verwijderd van de play-off-finale. Kangoeroes kende in zijn eerste wedstrijd geen genade en haalde vernietigend uit tegen Luik (45-95) met Bertsch (24p), Morrison (18p) en Berkani (19p) als topschutters. Zaterdag volgt wedstrijd 2 in Mechelen.

Castors Braine moest tot het einde attent blijven om een fel aanklampend Namen af te houden. Na de 72-81 zege kan Castors zondag het finaleticket veiligstellen. (BDD)