Pentagon: Oekraïne krijgt gevechtsvliegtuigen en onderdelen
Oekraïne heeft gevechtsvliegtuigen en losse onderdelen gekregen om zijn luchtmacht te versterken. Dat heeft woordvoerder van het Pentagon John Kirby dinsdag gemeld. Hij wilde niet zeggen over hoeveel stuks het gaat en welke landen de toestellen hebben geleverd.
"Vandaag hebben ze meer gevechtsvliegtuigen ter beschikking dan twee weken geleden", zei Kirby tijdens een persconferentie. "Zonder in detail te treden over wat andere landen leveren, kan ik zeggen dat ze extra toestellen hebben gekregen en losse onderdelen om hun vloot te versterken."
De woordvoerder gaf geen details over welk type van toestellen geleverd werden, maar liet verstaan dat het om vliegtuigen van Russische makelij gaat. "Andere landen die ervaring hebben met dit type vliegtuigen hebben hen kunnen helpen om meer vliegtuigen in dienst te hebben."
Kirby benadrukte nog dat de Verenigde Staten geen strijdende partij wil worden in het conflict en dus geen vliegtuigen stuurt. Wel hebben de VS de levering van losse onderdelen aan Oekraïne gefaciliteerd.
Kiev heeft aan zijn westerse bondgenoten MiG-29-vliegtuigen gevraagd, waarmee de militairen al kunnen vliegen. Een aantal Oost-Europese landen bezit dergelijke vliegtuigen. Polen had eerder de levering van dat type vliegtuigen overwogen, maar de VS staken daar een stokje voor omdat ze vreesden dat de NAVO zo te rechtstreeks betrokken zou geraken bij het conflict.
"10.000 tot 20.000" Wagner-huurlingen en Syrische en Libische strijders in Oekraïne
Tussen "10.000 en 20.000" huurlingen van de Russische paramilitaire Wagner-groep of Syrische en Libische strijders strijden momenteel aan de zijde van de Russische troepen in Oekraïne. Dat zegt een Europese verantwoordelijke, die anoniem wil blijven.
Die strijders hebben "geen zware voertuigen of wapens" en komen de Russische troepen versterken, aldus de verantwoordelijke aan journalisten in Washington.
De verantwoordelijke zei dat transfers waren vastgesteld uit gebieden zoals Syrië en Libië naar de Donbas. Daar heeft Moskou een nieuwe fase van de oorlog opgestart. Volgens de verantwoordelijke is het wel moeilijk te schatten hoeveel exact van die 10.000 tot 20.000 mannen zijn van Wagner, en hoeveel Libische of Syrische strijders.
De Wagner-groep, die dicht bij Poetin staat, en de paramilitairen worden verdacht van terechtstellingen in Mali, Libië en Syrië.
Situatie rond staalfabriek Azovstal onduidelijk
Een Russische deadline voor strijders om de belegerde stad Marioepol op dinsdag te verlaten, is verstreken zonder dat mensen het gebied hebben verlaten. Dat melden troepen die door Moskou gesteund worden.
"Niemand gebruikte de nieuwe humanitaire corridor gevormd rond Azovstal voor burgers", zei woordvoerder Aleksej Nikonorov voor de pro-Russische separatisten aan het Russische staatsnieuwsagentschap RIA Novosti.
Volgens de Russische televisie hadden echter 120 burgers de staalfabriek verlaten, waar naar verluidt Oekraïense strijders zich hebben verschanst.
Eerder had het Russische leger een staakt-het-vuren van 2 uur afgekondigd voor de fabriek en de Oekraïners opgeroepen hun wapens neer te leggen en de site te verlaten. Volgens Oekraïense media kunnen tot 1.000 burgers in de fabriek zitten, net als tot 2.500 burgers.
Volgens de Amerikaanse zender CNN had het Russische leger dinsdag de fabriek bestookt na het verstrijken van de deadline.
In andere delen van het land wordt hevig gevochten, met zware confrontaties rond Polohy, een kleine stad in de zuidelijke oblast Zaporizja. "De mannen houden de defensieve lijn, maar een grootschalige aanval door de vijand is aan de gang", zei gouverneur Oleksander Staroech.
De Oekraïense generale staf zei dat het Oekraïense leger in de Donbas de controle heeft veroverd over Marinka.
Canada voert sancties in tegen dochters Poetin
Canada heeft sancties uitgevaardigd tegen de twee dochters van de Russische president Vladimir Poetin. Ook de vrouw en de dochter van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov worden geviseerd, net als enkele Russische oligarchen en hun familieleden.
Maria Vorontsova en Katerina Tichonova kregen eerder al sancties opgelegd door de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. De sancties houden in dat activa bevroren worden, transacties verboden zijn en dat de personen het land niet binnen mogen.
Sinds de invasie in Oekraïne legde Ottawa sancties op aan meer dan 750 mensen en entiteiten uit Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland.
Bandenproducent hervat "uit noodzaak" productie in Rusland
Bandenproducent Continental heeft zijn productie in Rusland hervat. Het Duitse bedrijf doet dat naar eigen zeggen om zijn personeel tegen vervolging te beschermen.
Vorige maand had het bedrijf zijn bandenfabriek in Kaluga, ten zuidwesten van Moskou, stilgelegd. De krant 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' meldt nu echter dat de fabriek eind vorige week weer werd opgestart.
"De huidige toestand is extreem complex voor internationaal actieve bedrijven met fabrieken in Rusland, zoals Continental", zegt het bedrijf in een statement. "Onze werknemers en managers in Rusland worden geconfronteerd met zware strafrechtelijke gevolgen als we de lokale vraag niet meer zouden beantwoorden."
De productie werd "tijdelijk en uit noodzaak" herstart, maar zou aanzienlijk lager liggen dan vroeger. Continental zegt ook geen winst te willen maken met de fabriek.
Scholz belooft Oekraïne wapenleveringen van Duitse industrie
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz (SPD) heeft Oekraïne beloofd directe defensieleveringen door de Duitse industrie te financieren.
"We hebben de Duitse defensie-industrie gevraagd ons te vertellen, welk materiaal ze in korte tijd kan leveren", zei Scholz in Berlijn. "Oekraïne heeft nu uit deze lijst een selectie gemaakt en wij stellen nu het nodige geld ter beschikking voor de aankoop." Het gaat om onder meer antitankwapens, luchtafweersystemen, munitie en ook "dat wat in een artilleriegevecht kan ingezet worden".
Leveringen uit de voorraden van het Duitse leger daarentegen, zullen volgens de bondskanselier amper nog gebeuren. "Intussen moeten we toegeven dat de mogelijkheden die we hier hebben, op hun grenzen botsen."
Na een videoconferentie met de leiders van de G7-landen, de Europese Raad, de Europese Commissie en de NAVO veroordeelde hij ook het nieuwe Russische militaire offensief in het oosten van Oekraïne. Scholz herhaalde ook dat de NAVO geen conflictpartij in de oorlog zal worden.
Oekraïense tanks binnenkort hersteld door Tsjechische bedrijven
Tsjechische wapenbedrijven zullen Oekraïens zwaar militair materiaal herstellen, na een recente vraag daartoe van de autoriteiten in Kiev. Dat meldt het Tsjechische ministerie van Defensie.
In eerste instantie zullen filialen van de industriële holding Czechoslovak Group (CSG) de herstelling van de tanks van het type T-64, een Sovjetontwerp, voor zich nemen. In de toekomst kunnen de herstellingen worden uitgebreid naar BRD- en BRDM-pantservoertuigen, waarbij ook andere Tsjechische bedrijven mee in bad worden getrokken.
"De Tsjechische Republiek was het eerste partnerland dat Oekraïne officieel had benaderd met een vraag tot samenwerking in de herstelling van gronduitrusting, die in dienst moet worden gesteld of die beschadigd is geraakt tijdens gevechten", aldus de Tsjechische minister van Defensie, Jana Cernochova.
Volgens Tsjechische media stuurde Praag begin april al treinen met T-72-tanks en pantservoertuigen uit de Sovjettijd naar Oekraïne. Dat was een ongeziene operatie. Officieel is dat echter niet bevestigd.
België wil forensische experts naar Oekraïne sturen
België onderzoekt de mogelijkheid om forensische experts naar Oekraïne te sturen, om bewijsmateriaal van eventuele Russische oorlogsmisdaden te verzamelen. Dat heeft premier Alexander De Croo gezegd in de marge van een overleg met de Nederlandse premier Mark Rutte. Het gaat volgens De Croo om "de eerste stap die ervoor moet zorgen dat barbaren vervolgd kunnen worden".
De regeringen van België en Nederland bespraken in Gent hoe ze onder meer op het vlak van defensie nauwer kunnen samenwerken. Alle initiatieven in die zin gebeuren tegen de achtergrond van de Russische inval in Oekraïne. De Croo en Rutte zijn het erover eens dat alles in het werk moet worden gesteld om straffeloosheid te vermijden.
Beide landen steunen daarom het onderzoek van het Internationaal Strafhof en de door de VN-Mensenrechtenraad opgerichte onderzoekscommissie, die een sleutelrol spelen bij het verzamelen van bewijsmateriaal. België onderzoekt of het forensische experts kan sturen, zei De Croo. Het oorlogsgeweld, de moorden, de verkrachtingen..., wat in Oekraïne gebeurt, "is te vergelijken met de donkerste pagina's in onze geschiedenis", zei De Croo. "Het is hartbrekend te zien dat dit nog kan in Europa."
De Croo brak opnieuw een lans voor een leidende rol van Europa bij de wederopbouw van Oekraïne. Die fase kan volgens de premier gebruikt worden om Oekraïne te helpen bij zijn "westerse aspiraties". Ook Rutte zit op die lijn: "Je zou de wederopbouw kunnen gebruiken om te helpen bij de strijd tegen corruptie, om voor meer persvrijheid te zorgen, om de rechtsstaat te versterken."
Volgens De Croo en Rutte is het aan de Europese Commissie om concrete voorstellen te doen. Dinsdag lekte uit dat de Commissie aan een fonds zou werken om de wederopbouw van Oekraïne mee te financieren.
Litouwen verbiedt Russische Z-symbool
In Litouwen wordt het openbaar gebruik van het Z-symbool verboden. Ook andere Russische militaire symbolen worden in de ban gedaan. Dat heeft het parlement in Vilnius beslist.
Volgens de goedgekeurde tekst mag het Z-symbool voortaan niet meer worden vertoond in de Baltische staat. Dat kenteken is vaak te zien op Russische militaire voertuigen in Oekraïens oorlogsgebied. Ook voorstanders van de Russische oorlog in Oekraïne maken hun mening kenbaar door gebruik te maken van de "Z", die staat voor "za pobedu" ("voor de overwinning").
Ook de "V", die staat voor "sila v pravde" ("de kracht ligt in de waarheid"), kan niet meer als symbool worden gebruikt.
Daarnaast is het voortaan verboden om het lint van Sint-Joris te dragen in Litouwen. Dat oranje-zwarte lint symboliseert de overwinning van de Sovjets op nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. In Rusland wordt het vooral gedragen op de Dag van de Overwinning, op 9 mei. Maar de separatisten in het oosten van Oekraïne dragen het lint ook als teken van hun verbondenheid met Rusland.
Overtredingen kunnen worden bestraft met boetes tot maximaal 700 euro voor particulieren en 1.200 euro voor bedrijven.
Met de nieuwe regels worden de Russische symbolen gelijkgesteld met de al eerder verboden nazi- en Sovjetsymbolen, zoals het hakenkruis en hamer en sikkel.
Drie doden bij nieuwe bombardementen op Charkiv
Zeker drie mensen zijn gedood bij nieuwe Russische bombardementen op Charkiv, in het noordoosten van Oekraïne. Dat hebben de lokale autoriteiten bekendgemaakt.
Er zijn ook 21 gewonden gevallen, aldus de gouverneur, Oleg Sinegoebov, op Telegram. Hij verduidelijkte, geciteerd door de Oekraïense zender Hromadske, dat de aanvallen gebeurden op vier residentiële wijken in de stad.
"De intensiteit van de bombardementen op Charkiv is toegenomen", aldus nog Sinegoebov, die aan de inwoners vroeg om te schuilen en niet de straat op te gaan.
Maandag zijn volgens de autoriteiten vijf mensen gedood en 15 anderen gewond geraakt bij Russische bombardementen op Charkiv. De avond voordien waren er zes doden en 24 gewonden gevallen.
Bij het begin van het Russische offensief was Charkiv dagenlang het decor van zware gevechten, maar de stad bleef steeds onder controle van de Oekraïense troepen.
Rusland stelt eenzijdig staakt-het-vuren in aan staalfabriek in Marioepol
De Russische soldaten die de Oekraïense havenstad Marioepol zijn binnengevallen, hebben een eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd. Er is ook een humanitaire corridor ingesteld voor de Oekraïense strijders die zich in de omsingelde staalfabriek Azovstal bevinden. Dat meldt het Russische ministerie van Defensie.
De Russische kolonel-generaal Michael Mizintsev heeft de Oekraïense strijders nogmaals opgeroepen om zich over te geven. "Ik wil benadrukken dat het Russische leiderschap bereid is om het leven, de absolute veiligheid en de medische zorg te garanderen van iedereen die zijn wapen neerlegt," zegt hij.
De Oekraïense soldaten hebben via de berichtendienst Telegram al duidelijk gemaakt dat ze niet van plan zijn de strijd te beëindigen.
Griekenland neemt Russische olietanker in beslag
Griekse autoriteiten hebben een Russische olietanker in beslag genomen bij het eiland Evia. Door nieuwe sancties van de Europese Unie wegens de oorlog in Oekraïne is het havens in lidstaten verboden om schepen onder Russische vlag toegang te verlenen.
De bijna 250 meter lange tanker Pegas werd voor de kust bij het stadje Karystos in beslag genomen, meldde het Griekse ministerie voor scheepvaart. Het schip had negentien Russische bemanningsleden aan boord. De lading ruwe olie die het schip vervoerde, is volgens de kustwacht niet in beslag genomen.
De EU bepaalde dat autoriteiten in een lidstaat Russische schepen onder voorwaarden toch mogen toelaten als dat noodzakelijk is voor de aankoop van olie of gas. Ook voor de aanvoer van onder andere humanitaire goederen, medicijnen en landbouwproducten zijn uitzonderingen mogelijk.
Twaalf Belgische diplomaten moeten Rusland verlaten
Rusland heeft Belgisch diplomatiek personeel als vergeldingsmaatregel tot persona non grata uitgeroepen. Zij moeten tegen 3 met het land hebben verlaten, zo heeft het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken meegedeeld.
De FOD Buitenlandse Zaken bevestigt de beslissing en spreekt over 12 personeelsleden die het land worden uitgezet. De FOD "betreurt" het besluit.
"Dit besluit is volstrekt ongerechtvaardigd en ongegrond, aangezien deze personeelsleden hun functie uitoefenen met volledige inachtneming van hun diplomatieke accreditatie en van het Verdrag van Wenen inzake diplomatieke relaties", klinkt het in een reactie van Buitenlandse Zaken.
Ook 15 Nederlandse diplomaten moeten Rusland verlaten. Het gaat om veertien medewerkers van de ambassade in Moskou en een medewerker van het consulaat in Sint-Petersburg, aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. De beslissing is een vergelding voor de zeventien Russen die eerder werden uitgezet door Nederland.
76 gevangenen door Rusland vrijgelaten bij ruil met Oekraïne
Oekraïne en Rusland hebben opnieuw gevangenen geruild, meldt de Oekraïense vicepremier Iryna Veresjtsjoek op berichtenkanaal Telegram. Volgens Veresjtsjoek droeg Rusland zestig soldaten, onder wie tien officieren, en zestien burgers over aan Oekraïne.
Waar de ruil plaatsvond en hoeveel Russen werden overgedragen, is niet bekendgemaakt. Moskou gaf vooralsnog geen commentaar. Volgens de Oekraïense vicepremier is het de vijfde keer dat de conflictpartijen gevangenen ruilen sinds de start van de Russische invasie op 24 februari.
Nederland stuurt pantservoertuigen naar Oekraïne
Nederland stuurt zwaarder wapentuig, zoals pantservoertuigen, naar Oekraïne. De Nederlandse minister-president Mark Rutte heeft dat op Twitter bekendgemaakt. Ook kijkt Nederland met bondgenoten naar de levering van "aanvullend zwaarder materieel", aldus Rutte.
Het is opmerkelijk dat de Nederlandse overheid weer melding doet over wat voor materieel naar Oekraïne wordt gestuurd. Eerder werd daarmee gestopt, om de Russen niet te veel informatie te geven. Vlak nadat de oorlog in Oekraïne was uitgebroken, meldde de regering wel dat ze onder meer antitankraketten en luchtafweerwapens ging sturen.
Kremlin: "Niet gemachtigd om over schip Moskva te praten"
Het Kremlin is niet gemachtigd om over de gezonken kruiser Moskva, het vlaggenschip van de Zwarte Zeevloot, te praten. Dat zegt een woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin. Ook over het lot van de bemanningsleden zegt het Kremlin geen details te kunnen vrijgeven, ondanks oproepen van familieleden om met informatie te komen.
"Alle communicatie gaat via het ministerie van Defensie. Wij mogen niets vrijgeven", aldus de woordvoerder.
De Moskva ging volgens het Kremlin vorige week ten onder na een explosie van munitie aan boord. Oekraïne zei het schip naar de kelder te hebben gejaagd door voltreffers van twee raketten. Rusland heeft gezegd dat alle ruim vijfhonderd bemanningsleden zijn gered na de ontploffing op woensdag. Oekraïne hield echter vol dat er dodelijke slachtoffers zijn gevallen, onder wie de gezagvoerder van het oorlogsschip.
Ouders en andere familieleden van meerdere bemanningsleden hebben op sociale media en via verklaringen aan Russische en buitenlandse media laten weten dat zij geen contact krijgen met hun kinderen. Ze eisen dat de waarheid naar boven komt.
Meduza, een onafhankelijke nieuwssite in de Russische taal, citeerde een bron dicht bij de commandant van de Zwarte Zee, die zei dat zeker 37 bemanningsleden van de Moskva om het leven zouden zijn gekomen. Honderd anderen zouden gewond zijn geraakt en een onbekend aantal zou nog vermist zijn.
Onze experte Caroline Van Nunen over Russisch offensief
Oost-Oekraïense burgers krijgen oproep te vluchten wegens "moeilijke situatie"
Door het stijgende aantal Russische aanvallen wordt het oosten van Oekraïne geconfronteerd met een "moeilijke situatie". Dat zegt Sergej Gaidai, de gouverneur van de Oost-Oekraïense regio Loehansk. Hij roept de overgebleven inwoners op om zich in veiligheid te brengen.
"Onze verdedigers houden de verdedigingslinie vast", zo stelt Gaidai op de Oekraïense televisie. Aanvallen in de buurt van Roebizjne en Popasna zijn afgeslagen, klinkt het nog.
De overheden proberen nu bussen in te zetten om burgers naar stations te brengen. Van daaruit kunnen de inwoners per trein naar een veiligere plaats worden gebracht. Er bevinden zich naar verluidt nog een 70.000-tal mensen in het gebied, dat door de regering wordt gecontroleerd.
De oproep tot evacuatie komt er nadat Rusland de aanvallen op het oosten van Oekraïne heeft opgevoerd. Het ministerie van Defensie in Moskou zegt dat de Russische luchtmacht sinds maandag 60 militaire doelwitten in Oekraïne heeft gebombardeerd.
Naast Loehansk werden daarbij nog andere Oost-Oekraïense regio's geviseerd door Rusland. Er werden ten zuidoosten van de stad Charkov onder meer twee Oekraïense opslagplaatsen voor raketten onder vuur genomen, zegt Igor Konasjenkov, de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie. Ook werd ten zuidwesten van Charkiv een Oekraïense MIG-29 gevechtsvliegtuig neergeschoten, zo klinkt het nog.
In de nacht van maandag op dinsdag zou de Russische artillerie in totaal ook 1.260 militaire doelwitten hebben bestookt. De bewering kan niet door onafhankelijke bronnen worden geverifieerd. Eerder had het ministerie ook al gemeld dat in de loop van de nacht troepen en militaire uitrusting werd beschoten nabij de plaatsen Slovjansk, Barvenkovo en Popasna.
Oleksiy Arestovitsj, adviseur van de Oekraïense president, zegt dat Rusland met het offensief in Loehansk probeert om Oekraïense soldaten in de steden Roebizjne, Lysytsjansk en Sjevjerodonetsk te isoleren.
Rusland stelt ultimatum aan Oekraïense strijders in staalfabriek Marioepol
Rusland heeft een nieuw ultimatum gesteld aan de Oekraïense strijders die zich op het terrein van de omsingelde staalfabriek Azovstal in Marioepol bevinden. De "nationalistische strijders en buitenlandse huurlingen" krijgen vanaf 12 uur (11 uur Belgische tijd) de kans om de wapens neer te leggen en zich over te geven. Hun leven zal dan gespaard worden, zo zegt het Russische ministerie van Defensie.
Oekraïne had eerder nog kritiek geuit op Rusland wegens de weigering om een humanitair corridor in te stellen, die aan burgers de mogelijkheid moet geven om de staalfabriek te verlaten. Volgens de Oekraïense diensten hebben niet enkel strijders, maar ook heel wat burgers hun toevlucht tot de fabriek gezocht.
Moskou had eerder verklaard dat de berichten over de aanwezigheid van vrouwen, kinderen en andere burgers niet kloppen. Maar nu wordt er wel een kans tot overgave geboden om "zuiver humanitaire principes".
Moskou roept de regering in Kiev ook op om het "gezond verstand" te gebruiken en de strijders "de passende instructies te geven om deze zinloze confrontatie te beëindigen". Als Kiev dat bevel niet geeft, moeten de soldaten en huurlingen zich uit eigen beweging overgeven, klinkt het nog.
Nog volgens de verklaring van het Russische ministerie van Defensie zou om 13 uur (lokale tijd) contact tussen Moskou en Kiev tot stand worden gebracht. Een half uur later moet dan een lokaal staakt-het-vuren worden ingesteld. Van 14 tot 16 uur krijgen de soldaten en huurlingen dan de mogelijkheid om zonder wapens de fabriek te verlaten.
Poolse grenswacht telt ruim 2,8 miljoen Oekraïense vluchtelingen
Sinds de Russische invasie in Oekraïne zijn 2,84 miljoen mensen vanuit Oekraïne naar Polen gevlucht, meldt de Poolse grenswacht. Maandag kwamen er 20.000 nieuwe vluchtelingen bij, een stijging van 16 procent ten opzichte van een dag eerder.
Niet alle Oekraïners die naar Polen zijn gevlucht verblijven daar nog steeds. Een deel is doorgereisd naar andere EU-landen.
14.400 mensen staken maandag bovendien de grens over van Polen naar Oekraïne. In totaal zijn sinds het begin van de oorlog op 24 februari 738.000 mensen van Polen naar Oekraïne gegaan. De Verenigde Naties schatten dat het er zo'n 30.000 per dag zijn. Het merendeel is Oekraïens staatsburger. Zij reizen vooral naar gebieden die door het Oekraïense leger zijn heroverd.
Moskou meldt tientallen nachtelijke aanvallen in het oosten van Oekraïne
Rusland heeft deze ochtend laten weten tijdens de nacht tientallen lucht- en raketaanvallen in het oosten van Oekraïne te hebben uitgevoerd.
Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn dertien bolwerken van het Oekraïense leger "geneutraliseerd" en ook "concentraties" van troepen en militaire hardware nabij de plaatsen Sloviansk, Barvenkovo en Popasnaja.
Het ministerie gewaagt ook van tientallen andere aanvallen en honderden door de artillerie geviseerde doelwitten in het zuiden en oosten van Oekraïne.
Onze correspondent aan frontlinie in Marinka: “Niemand van de bewoners wil de stad verlaten”
Aanval op laatste Oekraïense militairen in Marioepol begonnen
De separatisten in het oosten van Oekraïne zijn een aanval op de laatste pro-Oekraïense militairen in Marioepol begonnen. In de Azovstal-fabriek hebben leden van het paramilitaire extreemrechtse Azov-bataljon zich samen met huurlingen verschanst.
"Ons doel is om de fabriek zo snel mogelijk te bevrijden", aldus separatistenleider Denis Poesjilin. Hoeveel militairen zich in de fabriek bevinden is niet bekend.
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei gisteren dat de vredesgesprekken worden afgebroken als de Oekraïense militairen worden gedood. Hij zei dat de militairen blijven strijden om Marioepol te verdedigen tegen de Russen.
Franse minister van Economie roept op om import van Russische olie te stoppen
De Franse minister van Economie en Financiën, Bruno Le Maire, zegt dat het "meer dan ooit" nodig is om de Europese invoer van Russische olie te stoppen.
Hij lanceerde zijn oproep tijdens een interview op de Franse radio Europe 1. Hij verwees daarvoor naar het nieuwe Russische offensief in het oosten van Oekraïne, dat volgens de Oekraïense president Zelensky is begonnen.
Volgens Le Maire hoopt Frankrijk de andere EU-landen de komende weken te overtuigen van de noodzaak om de invoer van Russische olie te stoppen.
Russen voeren tientallen raketaanvallen uit in Oost-Oekraïne
Rusland heeft tientallen raketaanvallen uitgevoerd in het oosten van Oekraïne. Volgens het Russische leger zijn 1260 Oekraïense doelen geraakt.
Onder meer in de stad Slovjansk zouden Oekraïense militaire stellingen zijn geraakt, volgens de Russen. Ook zou een Oekraïens gevechtsvliegtuig uit de lucht zijn geschoten.
Een adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei dat het Russische offensief geen kans van slagen heeft. "Daarvoor hebben ze niet genoeg kracht." Oekraïne kondigde het Russische offensief maandag al aan en zei toen terug te blijven vechten.
"Helaas geen humanitaire corridors"
De vicepremier van Oekraïne, Iryna Vereshchuk, heeft op de berichtendienst Telegram laten weten dat er vandaag geen humanitaire corridors meer zullen worden opgezet in Oekraïne. "Vandaag, 19 april, zijn er helaas geen humanitaire corridors. Intense beschietingen gaan door in de Donbas", aldus Vereshchuk.
Volgens Oekraïne weigeren de Russen een corridor te voorzien voor burgers in de richting van Berdjansk. "We blijven moeizame onderhandelingen voeren over de opening van humanitaire corridors in de regio's Kherson en Charkov", vertelt de vicepremier.
Aantal Oekraïense vluchtelingen valt terug tot gemiddeld 500 per dag
Het aantal registraties van Oekraïense vluchtelingen is sinds april niet meer boven de 1.000 per dag geweest. Dat terwijl er in de maand maart vaak meer dan 1.500 registraties per dag waren, met pieken tot 2.000. Gemiddeld melden er zich nu dagelijks 500 vluchtelingen aan. Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi.
"Vandaag zijn de registraties minder hoog dan in maart, maar we mogen vooral niet vergeten dat er nog steeds mensen vluchten voor de oorlog in hun land en velen ook nog duurzame huisvesting nodig hebben", zegt Mahdi.
Sinds de opening van het registratiecentrum voor Oekraïense vluchtelingen op de Heizel op 14 maart zijn er 33.203 attesten afgeleverd door de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Het blijft vooral gaan om vrouwen (65 procent). De voorbije weken viel het aantal dagelijkse registraties terug tot een gemiddelde van 500 per dag.
Die terugval is volgens staatssecretaris Mahdi nog geen reden om de inspanningen rond huisvesting terug te schroeven. "Dit is hoegenaamd geen moment om geen huisvesting meer te voorzien, er zijn nog steeds mensen die bij gastgezinnen verblijven en een dagelijks gemiddelde van 500 registraties ligt vele malen hoger dan de gewone asielaanvragen waarbij het gemiddelde onder 200 asielzoekers per dag ligt", aldus Mahdi.
Van de geregistreerde vluchtelingen geeft een kwart aan nood te hebben aan opvang. Zij worden door Fedasil aan de crisisopvang toegewezen overal in België. De laatste dagen geven wel meer vluchtelingen aan dat ze nood hebben aan opvang. Zo is de ratio boven 30 procent aan het stijgen.
Van de 33.203 geregistreerden hebben intussen 11.933 mensen (36 procent) via de gemeente een rijksregisternummer bekomen. Zo worden ze ingeschreven in het vreemdelingenregister.
Rusland meldt Oekraïense beschieting van Russisch dorp
Russische autoriteiten hebben in de regio Belgorod aan de grens met Oekraïne een nieuwe beschieting gemeld.
Deze keer is het dorp Golovtsjino getroffen, zei gouverneur Vjatjeslav Gladkov op Telegram. Er zijn vernietigingen en een vrouw raakte gewond.
Het dorp bevindt zich op 50 kilometer van Belgorod, waar volgens Moskou begin april twee Oekraïense gevechtshelikopters een olieopslagplaats hebben beschoten en in brand gezet. Kiev heeft het bericht bevestigd noch ontkend.
Russisch vliegtuig maakt omweg van 15.000 km door Europees vliegverbod
Een Russisch vliegtuig dat in Madrid en Athene uitgewezen diplomaten ophaalde, heeft omwille van het Europees vliegverbod een omweg van zowat 15.000 km moeten maken, zo heeft de Britse openbare omroep BBC op gezag van flightradar.com gemeld.
Spanje en Griekenland stonden een uitzondering toe en lieten het toestel in hun luchtruim toe, teneinde de diplomaten op te halen. De tocht van Moskou naar Madrid verliep voor een groot deel over de Atlantische Oceaan en telde 7.086 in plaats van 3.409 km.
Vanuit Madrid ging het geruime tijd over Noord-Afrika. De afstand bedroeg 3.279 km tegen 2.383 normaal.
Eenmaal uit Athene opgestegen kon het vliegtuig van vriendelijker luchtruim gebruik maken, al vermeed het Russisch luchtruim nabij Oekraïne. Het legde 4.348 km af tegen 2.203 normaal.
De totale afstand leunt dicht aan bij de langste vlucht ooit, tussen Singapore en New York, aldus flightradar.com.
Zelensky: "We kunnen zeggen dat Russische troepen de slag om Donbas zijn begonnen"
Al minstens acht burgers omgekomen bij gevechten in Donetsk en Loehansk
Bij Russische bombardementen in de Oost-Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk zijn gisteren minstens acht burgers omgekomen. Dat meldden de lokale Oekraïense autoriteiten.
Vier mensen kwamen om toen ze Kreminna, een stad in Loehansk, probeerden te ontvluchten, zo zei gouverneur Sergej Gajdaj op Telegram. In Donetsk meldde gouverneur Pavlo Kirilenko eveneens vier doden.
In Donetsk en Loehansk, waarvan ook delen in handen zijn van pro-Russische separatisten, is er sprake van toegenomen gevechten. Volgens het Oekraïense leger is Rusland gisteren begonnen met zijn langverwachte offensief.
VN bespreken of permanente leden Veiligheidsraad veto moeten rechtvaardigen
Zullen de permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in de toekomst hun veto's moeten rechtvaardigen? Over die vraag buigt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zich vandaag op vraag van Liechtenstein, dat daarover een resolutie heeft opgesteld. Die wordt gesteund wordt door de Verenigde Staten, zelf een permanent lid.
Het idee om het vetorecht in te perken is niet nieuw, maar werd opnieuw gelanceerd naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Moskou kan vanwege zijn vetorecht alle initiatieven binnen de Veiligheidsraad blokkeren, terwijl die volgens het VN-handvest instaat voor de handhaving van de internationale vrede en veiligheid.
De resolutie van Liechtenstein wordt gesteund door een vijftigtal landen, waaronder de VS. De vier andere permanente leden (Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk) steunen ze niet. Frankrijk zal volgens een diplomaat wel voor de tekst stemmen. De Veiligheidsraad telt ook 10 niet-permanente leden die geen vetorecht hebben.
De tekst voorziet dat de Algemene Vergadering samenkomt "binnen de tien dagen volgend op een veto van een of meer landen, om een debat te houden over de situatie waarin het veto is uitgesproken".
Volgens de Amerikaanse VN-ambassadeur Linda Thomas-Greenfield is de resolutie van Liechtenstein "een belangrijke stap richting de transparantie en responsabilisering van alle permanente leden van de Veiligheidsraad".
Het eerste veto werd in 1946 gebruikt door de Sovjet-Unie tegen de terugtrekking van buitenlandse troepen uit Libanon en Syrië. Sindsdien heeft Rusland al 143 keer beroep gedaan op zijn vetorecht, de VS 86 keer, het VK 30 keer en China en Frankrijk telkens 18 keer.
Parijs gebruikte zijn vetorecht de laatste keer in 1989 en stelde in 2013 voor om er vrijwillig afstand van te doen in het geval van "massamisdrijven". Het idee werd gesteund door een veertigtal landen, maar werd nooit ingevoerd.
IMF raamt impact van de oorlog in Oekraïne op de wereldeconomie
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maakt vandaag in nieuwe economische ramingen voor het eerst een concrete inschatting van de impact van de oorlog in Oekraïne op de wereldeconomie. IMF-topvrouw Kristalina Georgieva liet vorige week al weten dat de groei door het conflict zowel dit jaar als volgend jaar lager uit zal vallen dan eerder geraamd. Maar precieze cijfers noemde ze nog niet. Georgieva zei alleen dat de prognoses van 143 landen naar beneden worden bijgesteld.
Het is gebruikelijk dat de baas van het IMF in de week voorafgaand al een tipje van de sluier oplicht. Ze wees erop dat de oorlog niet alle economieën even hard raakt. In veel landen zijn het vooral de verstoringen van leveringsketens en extra schaarste op de grondstoffenmarkten die de meeste pijn veroorzaken. Daardoor zijn de prijzen overal flink gestegen. Over de hele wereld zullen huishoudens de hoge inflatie in hun portemonnee voelen. In bijvoorbeeld Afrika kan een groter deel van de bevolking te maken krijgen met honger, zei Georgieva.
De vorige keer dat het IMF met concrete voorspellingen kwam was in januari. Toen werden de groeiverwachtingen voor de wereldeconomie al flink naar beneden bijgesteld. De grote boosdoener destijds was de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus en de aanhoudende verstoringen in de leveringsketens van bedrijven. Toen was de verwachting dat de omvang van de wereldeconomie dit jaar 4,4 procent zou groeien en volgend jaar 3,8 procent. Deze percentages zullen dit keer dus lager uitkomen.
Biden nog steeds niet van plan om Oekraïne te bezoeken
De Amerikaanse president Joe Biden is nog steeds niet van plan om Oekraïne te bezoeken, ondanks een oproep van zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodymyr Zelensky. Dat herhaalt het Witte Huis.
"Dat is niet veranderd", aldus woordvoerster Jen Psaki maandag. Ze benadrukt dat de VS zich focussen op het sturen van militair materiaal naar Oekraïne.
"Indien iemand zou gaan, zouden we om veiligheidsredenen niet laten weten wie dat is en wanneer, dus we zouden op voorhand geen details kunnen geven", aldus Psaki nog.
Washington overweegt naar verluidt om minister van Defensie Lloyd Austin of minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken naar Oekraïne te sturen. Indien dat effectief gebeurt, lijkt het onwaarschijnlijk dat Biden eveneens naar het land reist in de nabije toekomst.
In de afgelopen weken reisden verschillende Europese leiders naar Oekraïne om hun steun uit te drukken, onder wie Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.
President Zelensky zei zondag in een interview met CNN dat Biden Oekraïne zou moeten bezoeken. "Ik denk dat hij zal komen, maar dat is uiteraard zijn beslissing en zal afhangen van de veiligheidssituatie. Maar hij is de leider van de Verenigde Staten en zou moeten komen kijken", zei hij. Zelensky nodigde ook de Franse president Emmanuel Macron uit.
Psaki verklaarde maandag ook dat de VS hopen om snel weer hun ambassade in Kiev te openen. "Dat is zeker ons doel. Het is uiteraard belangrijk om ter plaatse een diplomatieke aanwezigheid te hebben", zei ze, zonder een datum naar voren te schuiven.
Zelensky kondigt begin aan van Russisch offensief in het oosten van Oekraïne
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de start aangekondigd van het Russische offensief tegen Oost-Oekraïne. Een deel van het gebied is in handen van pro-Russische separatisten. De dodelijke gevechten zijn er geïntensiveerd.
"We kunnen nu zeggen dat Russische troepen de slag om Donbas zijn begonnen, iets waar ze zich al lang op voorbereiden. Een heel groot deel van het hele Russische leger is nu gewijd aan dit offensief", zei hij in een verklaring uitgezonden op Telegram. "Het maakt niet uit hoeveel soldaten naar hier gebracht werden, we gaan ertegen vechten. We gaan ons verdedigen.
Eerder op de dag hadden de Oekraïense generale staf en de gouverneur van Loehansk al aangekondigd dat het offensief gestart was.
Volgens de regionale autoriteiten zijn minstens acht burgers gedood door Russische bombardementen. Zo stierven vier mensen in Kreminna, een klein stadje in Loehansk dat maandag in handen viel van de Russen. Vier anderen stierven in de naburige regio Donetsk, aldus de Oekraïense gouverneur van de regio.
De secretaris van de Oekraïense Veiligheidsraad Oleksiy Danilov zei volgens CNN ook dat de Russische troepen proberen de Oekraïense verdediging te doorbreken bij Loehansk, Donetsk en Charkiv. Dat is voorlopig enkel gelukt in Kreminna en een andere kleine stad. "We blijven onze territoria verdedigen", klonk het.
Sinds Rusland aankondigde dat het zijn troepen zou terugtrekken uit de regio van Kiev, hergroepeert het zijn troepen in het oosten van het land. De regio wordt al weken zwaar onder vuur genomen door Moskou.
Het Pentagon meldde maandag ook dat Rusland zijn troepen in het oosten en zuiden van Oekraïne aanzienlijk uitbreidt. Volgens woordvoerder John Kirby werden in de afgelopen dagen meer dan tien tactische eenheden naar de regio ontplooid en worden er ook meer luchtaanvallen uitgevoerd op de Donbas en Marioepol.