EVENEPOEL WINT!
Evenepoel viert in tranen bij z'n familie en vriendin. Als hij omkijkt ziet hij Hermans met overmacht de sprint om de tweede plaats winnen. Van Aert houdt nipt Martinez af voor de derde plaats. Hattrick voor de Belgen! De eerste sinds 1976, toen met Joseph Bruyere, Freddy Maertens en Frans Verbeeck.
Nog 2 kilometer
Evenepoel weet het. Hij balt de vuist en rijdt Luik binnen. De eerste debutant sinds Roglic die wint. De eerste Belg sinds Gilbert in 2011.
Nog 5 kilometer
Evenepoel is zegerijp. Onze landgenoot heeft 33 tellen op Vlasov, 43 seconden op de groep der favorieten met Van Aert en Teuns.
Nog 9 kilometer
Evenepoel valt niet helemaal stil en herpakt zich. Onze landgenoot heeft 25 seconden voorsporng op Higuita, Hirschi, Woods, Vlasov, Teuns, Mas, Valverde en Martinez. Van Aert komt ook weer aansluiten!
Teuns! 20 seconden!
Op de uitloper probeert Teuns de meubelen te redden. Van Aert plooit. Martinez en Vlasov schuiven mee met Teuns. Evenepoel houdt 20 seconden voorsprong over.
Nog 11 kilometer
Evenepoel schuwt de zin voor risico niet. Het is de dood of de gladiolen natuurlijk. Een debutant op weg naar de zege in Luik? Nog 11 kilometer.
Evenepoel boven
Cosnefroy lost bij de favorieten. Evenepoel moet in de bijtrapsafdaling naar Luik nu overeind zien te blijven.
Tempo Mas
Enric Mas maakt tempo in dienst van Valverde. Van Aert is alleen en laat zich meedreven. De Belgische kampioen moet hier uiteraard niet de kastanjes uit het vuur halen. Hij is in principe de snelste man aan de meet.
Niemand durft
Evenepoel moet nu ook werken, maar in de favorietengroep wordt naar elkaar gekeken. Mohoric moet ervan tussen.
Roche-aux-Faucons
Nog 15 kilometer. Evenepoel heeft 35 seconden voorsprong op de favorietengroep aan de Roche-aux-Faucons. Armirail gaat overboord.
VIDEO: Fans Evenepoel leven op aan de aankomst
Organisatie
Bahrain-Victorious en Movistar organiseren zich in de rug van Evenepoel. Nog 21 kilometer. Evenepoel heeft Armirail te pakken, de Fransman moet zich bijna in z'n kader plooien om geen wind te vangen achter de aerodynamische Evenepoel.
Halve minuut
Evenepoel moet nog 15 seconden zien te overbruggen naar Armirail. Het favorietenpeloton volgt 30 tellen verder.
Evenepoel zet door
Evenepoel stoomt door en raapt de ene na de andere vroege vluchter op. Met Moniquet en Armirail heeft hij er nog twee te gaan.
Aanval Evenepoel
Remco Evenepoel vuurt zijn pijl af. Er gaat veel allure van onze landgenoot uit. Niemand is bekwaam om het wiel te houden. In de rug van Evenepoel komen Van Aert, Teuns en Valverde bij de eerste vijf favorieten boven.
Tempo Vansevenant
Geen Bartoli-Vandenbroucke op de steilste stroken van La Redoute. In de rug van Vansevenant is er weinig beweging. De groten vallen vooralsnog niet aan.
© BELGA © Photo News © BELGA Gilbert lost
Symbolish: Gilbert gaat overboord op 'zijn' La Redoute. Vooraan ment Vansevenant de boel in dienst van Evenepoel.
Armirail alleen
De groten komen ook op La Redoute. Pidcock zakt er al bij de eerste van in totaal 700 gekalkte Phils op de weg door. Vooraan is Armirail weggereden van de rest.
Pidcock
Pidcock komt plots vooraan postvatten. Net nadat hij eerder bij de gelosten werd gemeld. Een laatste stuiptrekking of heeft de Brit zijn tweede adem gevonden.
La Redoute
De duik naar La Redoute is ingezet. In het peloton wordt positie gekozen. De koplopers rijden ondertussen Remouchamps door. Vanhoucke, Ourselin, Doubey, Armirail, Moniquet en Wirtgen beginnen eraan!
Poels probeert
De volgende van Bahrain-Victorious: Wout Poels. De Nederlandse winnaar van Luik-Bastenaken-Luik in 2016 wordt de loopgraven ingestuurd. Hij moet de koers hard maken in dienst van Teuns en Mohoric.
Onrustig
Het is aanzetten en weer inhouden. Soler, Thomas en Landa dienen zich weer aan, ook Vansevenant probeert mee te springen. Zonder succes.
Alaphilippe bij bewustzijn in ambulance
Evenepoel
Weer één van de mannen van Bahrain-Victorious op de uitloper van de Côte de Desnié. Evenepoel schuift mee, maar onze landgenoot blijft verstandig. Alles samen op 40 kilometer van de streep in het peloton. De zes vooraan houden 1:40 voorsprong over.
Landa nog eens
Landa wil een paar mannetjes mee, maar de Spanjaard slaagt er niet helemaal in om met een interessant pakketje namen weg te rijden.
Versnelling Landa
Bahrain-Victorious opent de debatten. Landa sluipt weg op de Côte de Desnié. Springt er iemand mee? Kuss maakt aanstalten, de rest past.
Côte de Desnié
1,6 kilometer klauteren aan gemiddeld 8,1 procent. De Côte de Desnié moet de lijven nog een laatste keer geselen voor scherprechters La Redoute en Roch-aux-Faucons.
Spa
Nog 50 kilometer. De koers nadert Spa. De zes overgebleven koplopers houden 2:40 over op het peloton. Bahrain-Victorious heeft het tempo in handen, maar echt doorduwen is het na de massale val van daarnet logischerwijs nog niet.
Wie is mee?
Welke grote mannen zien we in het peloton zitten? Van Aert, Evenepoel, Mohoric, Teuns, Martinez, Gilbert, Higuita, Vlasov, Nibali, Madouas, Valverde en Cosnefroy. Op Alaphilippe na zijn de meeste sterrenmannen dus nog in koers.
Pidcock achtervolgt
Ook Pidcock moet zien terug te keren. De Brit draagt sporen van een val, maar is nog niet helemaal buiten beeld. Hij kan de Rosier gebruiken om terug te keren, maar we zijn wel bijna boven.
© BELGA © Photo News © Photo News Valverde achtervolgt
Valverde en Madouas sluiten weer aan op de Rosier. We zien Alaphilippe niet meer in het eerste pelotonnetje. De mannen van Bahrain-Victorious overleefden allemaal de klap.
Nieuwe val!
Massale crash in het peloton. Aan beide kanten van de weg vliegen renners de gracht in bij de stormloop naar de Rosier. EF-Education First lijkt het zwaarst gehavend. Ook De Plus leek zwaar te vallen.
Valpartij
De averij is lang uitgebleven, maar nu gaan Carr en Owsian tegen de grond aan een vluchtheuveltje. De twee likken hun wonden, bij de Pool lijkt het om een sleutelbeenbreuk te gaan.
Valverde lek
Alejandro Valverde moet één dag voor zijn 42ste verjaardag even voet aan de grond zetten. De Spanjaard moet een nieuw voorwiel krijgen. Nog 65 kilometer.
Spa-Francorchamps
We trekken de wijde omgeving van Stoumont in. Via de Col du Rosier gaan we daarna even likken aan het circuit van Spa-Francorchamps. Daarna krijgen we de Côte de Desnié nog alvorens de absolute finale begint met La Redoute en de Roche-aux-Faucons.
Bahrein-Victorious heeft op papier het allersterkste blok vandaag.
Michel Wuyts: "Evenepoel is nu een goeie daler en daarin liggen zijn winstkansen"
Statistiekje over de dubbel Waalse Pijl - Luik-Bastenaken-Luik
Haute-Levée
Op de Haute-Levée blijven we nog met z'n zessen over vooraan. Vanhoucke, Moniquet, Armirail, Doubey, Ourselin en Wirtgen in de spits van de koers. De rest zien we niet meer terug.
Pech Molly
Kenny Molly moet een kruis over zijn dag in de aanval maken. De West-Vlaming, die binnenkort vader wordt, moet voet aan de grond zetten. Hij heeft een probleem met z'n versnellingsapparaat.
Drie minuten
Bij de stèle Eddy Merckx rondt Vanhoucke als eerste koploper de top. Ondertussen moet ook Hindsgaul eraan geloven. De voorsprong loopt verder terug, voor het eerst weer onder de drie minuten.
Uitdunning
Het is de fase van de uitdunning, vooraan én achteraan. In het peloton lost Vingegaard definitief. In de kopgroep gaan Tizza en Planckaert overboord.
Stockeu
Volgende halte op de weg: de Stockeu. Met één kilometer aan gemiddeld 12,5 procent kan er wel iets gebeuren. Al is er nog altijd 75 kilometer af te leggen.
Vanhoucke boven
De elastiek van de kopgroep staat op knappen. Op de top van de Wanne zijn er een paar blij dat ze er nog aan hangen. Vanhoucke lijkt de beste voorin.
Terugkeer Bardet
Romain Bardet wordt na een oponthoud weer in het peloton gebracht door Donovan, Nieuwenhuis en Stork. De Fransman won vrijdag nog de Ronde van de Alpen. In Luik kwam hij in het verleden ook al aardig voor de dag.
Wanne
3,6 kilometer klimmen aan 5,1% gemiddeld. Op de Wanne blijft de ervaren Luis Leon Sanchez de maat der dingen in het peloton. Pieter Serry neemt de rol van Declercq over.
Poort gaat open
Einde verhaal voor Tim Declercq en Timo Roosen. De twee hebben hun werk meer dan gedaan. In de staart van het peloton lijkt Jonas Vingegaard ook weer geen beste dag te kennen.
Monte-le-Soie
Derde helling van de dag. De Côte de Monte-le-Soie is zeker niet het zwaarste hapje van de dag. De voorsprong van de koplopers loopt er wel terug tot vier minuten.
Nog 100 kilometer
Salmchâteau, dat il zeggen dat we op de kop nog 100 kilometer voor de wielen krijgen. Er gebeurt ogenschijnlijk niets, maar de afstand zal ondertussen z'n werk beginnen doen.
© Photo News © Photo News © Photo News Werkmieren
Welke renners trekken de kar in het peloton? Timo Roosen, Tim Declercq, Luis Leon Sanchez en Lluis Mas springen het meest in het oog. Ze vertegenwoordigen respectievelijk Jumbo-Visma, Quick-Step Alpha Vinyl, Bahrain-Victorious en Movistar.
Middenrif
Het is wel nog even naar de volgende klim. De Côte de Mont-le-Soie komt eraan op 89 kilometer van het eind. Daarna moet het trio Wanne-Stockeu-Haute-Levée voor een stroomversnelling zorgen.
Het peloton op de Côte de Saint-Roch
© Photo News © Photo News © Photo News Côte de Saint-Roch
Nummer twee van tien hellingen hebben we achter de kiezen. Op de Côte de Saint-Roch, traditioneel de plaats voor geweldige kiekjes van het peloton, rondt Doubey als eerste de top.
Opgave Rodriguez
Nog een pionnetje minder bij Ineos-Grenadiers. De jonge Carlos Rodriguez knijpt de remmen dicht. De Britten zijn nu nog met vijf: Martinez, De Plus, Pidcock, Thomas en Kwiatkowski.
Ex-winnaars
Vijf coureurs in het peloton die weten wat het is om La Doyenne te winnen. Alejandro Valverde bij uitstek met vier rozen achter z'n naam. Gilbert was dan weer de laatste Belg in 2011. Verder hebben we nog Fuglsang, (2019), Jungels (2018) en Poels (2016) in het pak.
Bastenaken
Tournez! Na 101 kilometer rijdt de kopgroep door Bastenaken, nog 158 eenheden te gaan en we zijn weer in Luik. Onderweg wachten nog negen hellingen, de eerstvolgende komt er in de buurt van Houffalize aan: de Côte de Saint-Roch.
Keerpunt in zicht
Weer over naar de mannen, daar komt het keerpunt in Bastenaken in zicht. Nog een kilometer of twintig en we rijden weer noordwaarts richting Luik. Wat de koerssituatie betreft nog altijd status quo. De elf hebben een bonus van zes minuten op het peloton, dat geleid wordt door Jumbo-Visma, Quick-Step Alpha Vinyl en Bahrain-Victorious.
© BELGA Van Vleuten wint
Daar is Van Vleuten op de Quai des Ardennes. De Nederlandse balt de vuist na een nieuwe glansoverwinning. In de sprint om de tweede plaats haalt Brown het voor Vollering.
Van Vleuten op weg naar zege
Van Vleuten is zegerijp. De vier komen niet echt dichter, Van Vleuten heeft met de klap weer 26 seconden. Na 2019 dus opnieuw Annemiek van Vleuten op de erelijst in Luik.
15 seconden
De duo's bij FDJ en SD Worx werken nu goed samen om Van Vleuten binnen schot te houden. Het is wind op kop naar het centrum van Luik, dus de achtervolgers zijn in het voordeel. Wie kraakt het eerst? Nog 8 kilometer.
Vrouwen: wéér Van Vleuten
De vrouwen zijn toe aan hun scherprechter. Aan de voet van de Roche-aux-Faucons rijden de sterkste vrouwen samen. Grace Brown steekt er het vuur aan de lont, Van Veleuten countert en rijdt weg van de rest. De rest dat is Moolman, Vollering, Cavalli, Brown en Longo Borghini. Op elf kilometer van de streep heeft Van Vleuten een bonus van 20 seconden.
Mauve Evenepoel
© JDK — Evenepoel rijdt met een sticker van het clubembleem van Anderlecht op z'n fietskader. © Photo News © Photo News © Photo News Côte de La Roche-en-Ardenne
De kopgroep zet z'n mes en vork in de eerste klim van deze Luik-Bastenaken-Luik. Wirtgen komt als eerste boven. Het peloton volgt straks. Gilles De Wilde is bezig aan een chasse-patate.
Hellingen
We komen stilaan in de buurt van de eerste helling van de dag. Tijd om de plat du jour er eens bij te nemen.
Helling 1: Côte de La Roche-en-Ardenne - 2,8 km aan 6,2% gemiddeld (op 180,4 km van finish)
Helling 2: Côte de Saint-Roch - 1 km aan 11,2% gemiddeld (op 133,1 km van finish)
Helling 3: Côte de Mont-Le-Soie - 1,7 km aan 7,9% gemiddeld (op 89,3 km van finish)
Helling 4: Côte de Wanne - 3,6 km aan 5,1% gemiddeld (op 81 km van finish)
Helling 5: Côte de Stockeu - 1 km aan 12,5% gemiddeld (op 74,4 km van finish)
Helling 6: Côte de la Haute-Levée - 2,2 km aan 7,5% gemiddeld (op 70,2 km van finish)
Helling 7: Col du Rosier - 4,4 km aan 5,9% gemiddeld (op 56 km van finish)
Helling 8: Côte de Desnié - 1,6 km aan 8,1% gemiddeld (op 42,6 km van finish)
Helling 9: Côte de La Redoute - 2,1 km aan 8,9% gemiddeld (op 29,5 km van finish)
Helling 10: Côte de La Roche-aux-Faucons - 1,3 km aan 11% gemiddeld (op 13,4 km van finish)
Aanval Van Vleuten
Even over naar de vrouwen. Daar heeft Annemiek van Vleuten voor een explosie gezorgd op La Redoute. De Nederlandse klasbak ziet enkel Marlen Reusser nog aan haar wiel hangen. Nog 27 kilometer tot aan de meet.
Elf koplopers
De elf vooraan komen bij elkaar. Het peloton volgt onder leiding van Bahrain-Victorious en Quick-Step Alpha Vinyl op een dikke vijf minuten. Ergens tussenin zwemt Gilles De Wilde in z'n eentje.
Zes tegen vijf
De tegenaanvallers vinden elkaar en bundelen de krachten in hun zoektocht naar de kop van de koers. Pau Miquel, Baptiste Planckaert, Kenny Molly, Marco Tizza, Luc Wirtgen en Paul Ourselin zijn met z'n zessen en moeten nog een kleine minuut naar de vijfkoppige kopgroep overbruggen. Het peloton volgt op meer dan vijf minuten van de vluchters.
46 km/u
Het eerste wedstrijduur zit er al op en er is daarin 46 kilometer afgelegd. Het gaat met andere woorden hard. Een nieuwe aanval uit het peloton zorgt weer voor een tempoversnelling. Nu is het Gilles De Wilde van Sport Vlaanderen-Baloise. De vijf koplopers zijn met meer dan drie minuten voorsprong wel vér weg.
Achtervolgers gegrepen
De vijf vooraan blijven een minuutje uit de greep van het peloton. Daar is het wat hollen en weer stilstaan. Molly blijft het maar proberen. Nu krijgt hij Wirtgen en Pau Miquel mee.
Opgave Fraile
Ook bij Ineos valt er eentje van de kar. Omar Fraile geeft op, ondertussen proberen nog renners de oversteek naar voren te maken.
Quick-Step op kop
Het is nog 230 kilometer, maar Quick-Step Alpha Vinyl zet wel al het tempo in het peloton. Eeuwige werkmier Tim Declercq mag zich inspannen. Met Serry, Van Wilder, Vansevenant, Vervaeke en Evenepoel zijn het trouwens allemaal Belgen die wereldkampioen Julian Alaphilippe omringen.
Twee achtervolgers
Kenny Molly en Eugenio Sánchez doen nog een late poging om hun wagonnetje vooraan bij te hakken. Het duo versnelt uit het peloton, maar moet wel nog een kleine minuut naar de kop van de koers overbruggen.
The last dance: Gilbert en Valverde
De ogen zullen vandaag uiteraard meer dan een keer naar Philippe Gilbert gaan. De Ardennees rijdt voor het laatst 'zijn' Luik-Bastenaken-Luik. Straks wordt het speciaal aan de voet van La Redoute in Aywaille, Gilbert groeide er omzeggens op het parcours op. Hij won La Doyenne in 2011.
Daarnaast is ook Valverde aan zijn laatste keer toe in de Ardennen. De Spanjaard wordt morgen 42 en stopt na dit seizoen. Valverde won vier keer (2006, 2008, 2015 en 2017), enkel Merckx deed beter met vijf zeges.
© Photo News — Philippe Gilbert. 52 debutanten
Een hele waslijst aan renners die daarnet aan hun eerste beurt in La Doyenne zijn begonnen. De renners van Uno-X en Equipo Kern Pharma zijn allemaal debutanten, verder uiteraard Wout van Aert en Remco Evenepoel die hun eerste Luik-Bastenaken-Luik rijden. Ook Pidcock en Vlasov rijden voor het eerst mee. De oudste debutant is Jack Bauer (37 jaar), de jongste Raul Garcia Pierna (21 jaar).
© BELGA © BELGA © BELGA Vijf koplopers
Moniquet heeft het gezelschap van Armirail, Doubey, Hindsgaul Madsen en Vanhoucke gekregen. Twee landgenoten van Lotto-Soudal in het offensief dus. Armirail is een Fransman van Groupama-FDJ, Doubey slijt z'n dagen bij TotalEnergies. Hindsgaul Madsen is één van de mannen van Uno-X.
Opgave Matthews
Michael Matthews blijft in het sukkelstraatje zitten. De Australiër startte woensdag niet in de Waalse Pijl door ziekte, nu knijpt hij na enkele kilometers al de remmen dicht. Onvoldoende hersteld?
Aanvallers
Sylvain Moniquet wil zich in de kijker rijden. De Naamse renner van Lotto-Soudal krijgt vier mannetjes mee, maar het is nog iets te vroeg voor een vlucht van de dag. Ook Matthijs Paasschens roert zich.
Wout van Aert: "Ik moet enkel de klimmers zien te volgen"
DNS: Jai Hindley
Ook geen Jai Hindley. De Australische nummer twee van de Giro in 2020 is ook ziek. Net als Van Aert moet schaduwfavoriet Vlasov het met een mannetje minder doen in z'n team.
START
We zijn vertrokken! Het peloton trekt zich op gang in Luik voor een retourticketje Bastenaken, straks komen we na 254 kilometer terug met een winnaar.
© BELGA © BELGA © Photo News © Photo News © BELGA Iedereen weet dat je niet met Wout naar de streep kan gaan, al heeft hij na een zware koers ook al verloren.
Remco Evenepoel: "Hopelijk is de koers niet te gesloten, want dan weet iedereen wie de snelste is"
Marc Hirschi: "Afwezigheid van Tadej verandert iets, maar we hebben een sterke ploeg"
Philippe Gilbert: "Ik moet genieten, maar ik wil ook proberen mijn best mogelijke koers te rijden"
Laurens De Plus: "We willen zoveel mogelijk ijzers in het vuur hebben in de finale"
Matej Mohoric: "Van Aert is dé grote favoriet"
Alexander Vlasov: "Deze koers moet me nog beter liggen dan de Waalse Pijl"
Quinten Hermans: "Ik verwacht dat veel renners zullen anticiperen, maar er is veel wind op kop"
Dylan Teuns: "Ik de opvolger van Gilbert? Afwachten!"
Géén Benoot
Streep door de rekening voor Jumbo-Visma. Tiesj Benoot start niet in Luik. Onze landgenoot testte negatief op covid, maar is wel te ziek om te koersen.
Blokken
Naar welke teams moeten we straks kijken in de wedstrijd? Bahrain-Victorious, UAE-Emirates en Ineos-Grenadiers lijken de best gestoffeerde blokken die met meerdere pionnen kunnen spelen. Bij Quick-Step Alpha Vinyl is er de tandem Alaphilippe-Evenepoel, bij Jumbo-Visma Van Aert-Benoot.
De winnaar van 1997 en 1998, nu de coach van Dylan Teuns: een portret van Michele Bartoli
Met dank aan zijn Italiaanse coach Michele Bartoli (51) won Dylan Teuns (30) de Waalse Pijl. 23 jaar geleden won Bartoli zelf de Waalse Pijl. In ’97 en ’98 was hij de beste in Luik-Bastenaken-Luik, waar Teuns zondag ook start. Portret van een ex-prof uit een duister verleden, die nu een succesvolle wielercoach is.
© Belga/Instagram — Dylan Teuns en z'n coach en ex-renner Michele Bartoli. Hirschi met rugnummer 1
Door de afwezigheid van Tadej Pogacar schuift Marc Hirschi bij UAE-Team Emirates een rij op in de pikorde. De Zwitser lijkt de kopman met dienst en mag het rugnummer 1 opspelden. Hirschi werd in het najaar van 2020 tweede in La Doyenne.
© Photo News — Marc Hirschi. Gids: Luik-Bastenaken-Luik
Met Luik-Bastenaken-Luik wordt er een streep getrokken onder het klassieke voorjaar. Al is ‘La Doyenne’ geen koers om even uit te bollen. Het wielermonument staat met tien pittige hellingen en 4.500 hoogtemeters garant voor een slijtageslag. In de absolute finale moeten La Redoute en La Roche-aux-Faucons voor afscheiding zorgen. Met Dylan Teuns, Wout van Aert en Remco Evenepoel hebben we enkele (schaduw)favorieten voor de zege.
Ontdek er alles over in onze gids!
© Photo News Vrouwen al onderweg
Een bijzonder vroege dag voor de rensters in het vrouwenpeloton. Hun Luik-Bastenaken-Luik begon al om 8u35, de aankomst wordt rond 13u verwacht. Met nog 120 kilometer te gaan rijden twee dames voorop: Dronova-Balabolina en Ragusa.
Onze sterren
Goeiemorgen beste wielerliefhebber! Hierbij alvast onze sterren voor de mannenkoers, die om 10u15 op gang wordt getrapt!
Evenepoel: "Duel met Van Aert? We zijn niet met twee in koers"
Remco Evenepoel verscheen ontspannen voor onze microfoon. Luik-Bastenaken-Luik moet de youngster van Quick.Step-Alpha Vinyl een pak beter liggen dan de Waalse Pijl. "Dit is mijn eerste deelname hier, ik kijk er enorm naar uit om te starten", zegt hij in onderstaande video. "Ik ken het parcours heel goed, 't is superzwaar. Maar ik sta wel te popelen."
Evenepoel had het ook even over Tadej Pogacar, die niet start na het overlijden van zijn schoonmoeder. "Ik begrijp zijn keuze 100 procent. Dit is de meest lastige situatie die je kan meemaken en dan is koers bijzaak. Ik wil hem zeker al mijn steun en liefde sturen."
Ook Wout van Aert kwam even ter sprake. Kijkt Evenepoel uit naar het duel? "We zijn niet met twee in de koers, hé. Er zijn nog 200 andere renners. Dat we topfavorieten zijn? Dat is lief, bedankt. Maar als je maar één iemand in het oog houdt, dan heb je de koers al half verloren denk ik."
Van Aert over Pogacar: "Heel mooi dat Tadej zijn familie op de eerste plaats zet"
Wout van Aert is geen fan van een ploegvoorstelling daags voor een koers. "Maar ik voel me goed. Ik heb vertrouwen getankt door mijn podiumplek in Parijs-Roubaix", klonk het. "Ik ben benieuwd hoe ver ik kan geraken in Luik-Bastenaken-Luik. Door de wind kan het een gesloten koers worden, dat is niet in mijn nadeel. Dit is voor mij misschien wel de moeilijkste klassieker om te winnen. Maar als ik niet in winst zou geloven, zou ik hier niet starten."
Ook had Van Aert het over Pogacar, die door het overlijden van de moeder van zijn verloofde niet deelneemt. "Tadej was voor mij de grote favoriet. Iedereen zou naar hem hebben gekeken, maar nu zal zijn ploeg de koers niet meer controleren. Ik wil hem veel sterkte toewensen. Het is heel mooi dat hij zijn familie op de eerste plaats zet."
Teuns vol vertrouwen: "De dubbel is mogelijk, want mijn vorm is uitstekend"
Dylan Teuns heeft vertrouwen getankt na zijn zege in de Waalse Pijl. In Luik-Bastenaken-Luik mikt hij opnieuw op een goed resultaat. "Morgen is een grote dag. Een toptienplek is zeker haalbaar. Ook de dubbel is mogelijk, want mijn vorm is uitstekend."
Ploegvoorstelling
De ploegen worden momenteel voorgesteld. Tadej Pogacar is er dus niet bij. De Sloveen wordt bij UAE Team Emirates vervangen door Brandon McNulty.
Géén Pogacar!
Tadej Pogacar verschijnt zondag niet aan de start van Luik-Bastenaken-Luik. De 23-jarige titelverdediger van UAE Emirates blijft in Slovenië om zijn verloofde Urska Zigart te steunen. De moeder van Zigart overleed eergisteren aan de gevolgen van kanker.
Selectie Bahrain Victorious
De selectie van Bahrain Victorious is bekend. Waalse Pijl-winnaar Dylan Teuns staat logischerwijs aan de start, net zoals Damiano Caruso, Jack Haig, Mikel Landa, Matej Mohoric, Wout Poels en Luis León Sánchez.
Grignard vervangt zieke Kron bij Lotto-Soudal
Lotto-Soudal voert in laatste instantie een wijziging door in zijn selectie voor Luik-Bastenaken-Luik van morgen. De zieke Deen Andreas Kron wordt vervangen door Sébastien Grignard. Die laatste wordt de zesde Belg in het team, dat met ex-winnaar Philippe Gilbert (2011) en Tim Wellens als vooruitgeschoven pionnen start. Zij worden bijgestaan door Grignard, Harm Vanhoucke, Viktor Verschaeve, Sylvain Moniquet en de Brit Matthew Holmes.
Wat met Pogacar?
Het is, minder dan 48 uur voor de start, nog steeds afwachten of titelverdediger Tadej Pogacar zondag aan het vertrek staat in Luik. De Sloveen vertoeft momenteel nog in Slovenië om zijn verloofd Urska Zigart bij te staan - zij verloor gisteren haar moeder na een strijd tegen kanker. Volgens de communicatie die Team UAE donderdag de wereld in stuurde, zou Pogacar zaterdag terugkeren naar België.
Alaphilippe: "Start niet als topfavoriet"
Julian Alaphilippe stapelt sinds zijn debuut in 2015 de ereplaatsen op in Luik (tweede toen en vorig jaar, vierde in 2018, vijfde in 2020). Twee jaar geleden juichte hij net iets te vroeg, waardoor Roglic hem óp de streep remonteerde, en werd hij bovendien gedeklasseerd wegens onregelmatig sprinten.
Tijd om af te rekenen met zijn demonen? Graag, als het van de wereldkampioen afhangt. "Ik ben er effectief al enkele keren dicht bijgeweest. LBL winnen blijft een droom. Ik ben supergemotiveerd en samen met Remco (Evenepoel, red.) vorm ik een ‘beau duo’. Ik heb een plan in mijn hoofd. Maar ik start niet als topfavoriet." De Fransman heeft niet de vorm van de grote dagen te pakken, maar doelt ook op het (licht) gewijzigde parcours. "De verkenning leerde me dat we vanaf de laatste klim (Roche-aux-Faucons, red.) heel snel aan de finish zullen zijn. Vanaf La Redoute zal het ook niet meer stilvallen. Het kan een hele lange en harde finale worden."
Na afloop van de Waalse Pijl beklaagde Alaphilippe zich ook over de druk en de stress die hij in de dagen vooraf had gevoeld. Maar meer vanuit de ploeg kwam die vanuit zichzelf, zegt hij. "Als drievoudig winnaar kon ik op de Muur van Hoei alleen maar verliezen. Alles slechter dan die eerste plaats: c’était nul. Het werd vierde… Daar kon ik niet blij mee zijn. Ik wilde winnen. De afgelopen dagen heb ik me veel beter gevoeld. Dat geeft me hoop voor zondag." (JDK)
© Photo News — Alaphilippe werd afgelopen woensdag vierde in de Waalse Pijl. Luik is een van de mooiste koersen van het jaar, een Monument, een wedstrijd waar ik van droom. Bij mijn eerste deelname was ik tweede en sindsdien was het altijd het grootste doel van het voorjaar. Het is een moeilijke koers om te winnen, maar ik ben blij met mijn vorm
Evenepoel: "Julian en ik begrijpen elkaar goed"
Remco Evenepoel sprak vanmiddag aan de zijde van Julian Alaphilippe de verzamelde pers toe. Evenepoel is naar eigen zeggen "hongerig". "We gaan voor een zo goed mogelijk resultaat met de ploeg", aldus onze landgenoot. "We zullen vechten en rijden zoals altijd om te winnen. Als ikzelf niet zou winnen? Dan zal ik niet triest of teleurgesteld zijn. Ik hoop nog wel een paar keer terug te keren naar deze koers."
Evenepoel vormt ook zondag een duo met wereldkampioen Alaphilippe. "We begrijpen elkaar goed en weten hoe we het tactische spel moeten spelen. Als ik een kans zie om te gaan, zal ik ze grijpen. Maar als blijkt dat we beter de kaart-Alaphilippe trekken, zal ik dat ook doen."
Van de pollenallergie die hem tijdens de Waalse Pijl nog parten speelde, heeft Evenepoel geen last meer. "Ik heb er al sinds mijn kinderjaren last van. Niks nieuws dus. Ik neem er lichte medicatie voor, maar was ze in aanloop naar de Waalse Pijl even vergeten. Vandaar dat ik wat heftiger reageerde op het wat warmere weer. Maar mijn hoest is nu volledig geweken en mijn luchtwegen zijn vrij."
"Ik voel me goed en heb toegewerkt naar deze periode", ging hij verder. "Woensdag had ik een goed gevoel in de benen, dus hopelijk ben ik zondag op de afspraak. Dat verwacht de ploeg, en ikzelf ook."
Philippe Gilbert over Van Aert: "Aankomst in Luik biedt meer kansen"
"Hij heeft de Ronde van Vlaanderen gemist, dat hij nu hier is, is om die reden. Het is niet meer hetzelfde als toen de aankomst nog in Ans was. Nu de aankomst in Luik is, maakt hij meer kans om te winnen. Zelfs als hij gelost wordt op la Roche-aux-Faucons. Hij is een rouleur, hij kan la Roche-aux-Faucons op zijn eigen ritme naar boven rijden. Daarna heeft nog vijftien kilometer om terug te keren."
Selectie Lotto-Soudal
Ook de selectie van Lotto-Soudal is bekend. De Belgische WorldTour-formatie rekent zondag op Philippe Gilbert, Tim Wellens, Andreas Kron, Harm Vanhoucke, Matthew Holmes, Viktor Verschaeve en Sylvain Moniquet.
Verkenning Quick.Step-Alpha Vinyl
Quick.Step-Alpha Vinyl ging vandaag het parcours verkennen van Luik-Bastenaken-Luik. De ploeg van Patrick Lefevere maakte meteen erna de selectie voor La Doyenne officieel bekend. Verschijnen zondag aan de start: Julian Alaphilippe, Tim Declercq, Remco Evenepoel, Pieter Serry, Ilan Van Wilder, Mauri Vansevenant en Louis Vervaeke.
© Photo News © Photo News © Photo News © Photo News UAE verkent zonder Pogacar
Op La Redoute werd intussen een eerbetoon voorzien voor Philippe Gilbert
Van Aert: "Ik geef mezelf een kleine kans om te winnen"
De verkenning van Wout van Aert zit erop. "Het interessantste was de afdaling richting finish, die kende ik nog niet", klonk het. "Het wordt belangrijk om op de Roche-aux-Faucons mee te zijn. Want erna terugkeren, is volgens mij niet mogelijk." Van Aert maakte vandaag indruk op de Redoute. "Of die helling me ligt? Vandaag wel. Maar zondag, met 200 anderen, zal dat anders zijn", lachte hij. "Ik geef mezelf een kleine kans om te winnen. In functie van de toekomst is het zeker goed dat ik hier aan de start sta."
Voor verrassingen kwam Van Aert niet te staan. Of toch eentje. "Het wegdek is hier nog slechter dan in Vlaanderen, vol gaten. Dat was even schrikken."
Pogacar teruggekeerd naar Slovenië om verloofde te steunen
Tadej Pogacar mist de parcoursverkenning met zijn teamgenoten van UAE Team Emirates. De titelverdediger keerde vanochtend met zijn verloofde Urska Zigart, die slecht familiaal nieuws kreeg, terug naar thuisland Slovenië. Pogacar ziet zo zijn voorbereiding op Luik-Bastenaken-Luik verstoord, maar de tweevoudige Tourwinnaar wil momenteel vooral zijn toekomstige vrouw bijstaan. Zaterdag keert Pogacar terug naar België, om zo zondag aan La Doyenne deel te nemen.
© BELGA — © Photo News © Photo News © Photo News Jumbo-Visma verkent parcours
De troepen van Jumbo-Visma zijn zonet vertrokken om het parcours van Luik-Bastenaken-Luik te verkennen. Wout van Aert en zijn ploegmaten werken de laatste 70 kilometer van het vierde wielermonument af. Op het menu: de Col du Rosier, Côte de Desnié, Côte de La Redoute en Côte de La Roche-aux-Faucons. Mogelijk bedwingen Van Aert en co ook de Côte de la Haute-Levée.
108ste Luik-Bastenaken-Luik
Komende zondag vindt de 108ste editie van Luik-Bastenaken-Luik plaats. Tadej Pogacar hoopt zichzelf op te volgen, maar onze landgenoten Dylan Teuns, Wout van Aert en Remco Evenepoel mikken eveneens op de zege. Op deze pagina kunt u de aanloop naar La Doyenne op de voet volgen.
© AP — Tadej Pogacar was vorig jaar Julian Alaphilippe te snel af.