Rusland blijft onderhandelen met Oekraïne, zegt Lavrov
Wat Moskou betreft gaan de vredesonderhandelingen met Kiev verder. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, bevestigd. Tegelijk liet hij niet na om Oekraïne ervan te beschuldigen "te doen alsof" het onderhandelt. Daarnaast waarschuwde hij voor het "reële" risico op een derde wereldoorlog.
"Goodwill heeft zijn grenzen", zei Lavrov, geciteerd door Russische persbureaus. "En als die goodwill niet beantwoord wordt, draagt dat niet bij tot het onderhandelingsproces. Maar we blijven onderhandelingen voeren met het team dat is afgevaardigd door (de Oekraïense president Volodymyr) Zelensky, en deze contacten zullen worden voortgezet."
Autoriteiten in Transnistrië melden ontploffing aan overheidsgebouw
In het dwergstaatje Transnistrië, internationaal erkend als deel van Moldavië, heeft zich volgens de plaatselijke autoriteiten een ontploffing voorgedaan aan het gebouw van het ministerie van Staatsveiligheid in hoofdstad Tiraspol. Het gebouw raakte daarbij beschadigd, zoals ook te zien is op foto's waarvan de echtheid niet nagegaan kon worden. Transnistrië grenst in het oosten aan Oekraïne.
De autoriteiten beweren dat het gebouw beschoten werd met antitankmunitie. Slachtoffers vielen er niet omdat maandag een vakantiedag was in Transnistrië.
De Moldavische autoriteiten laten weten dat onduidelijk is wie geschoten heeft. In hoofdstad Chisinau klinkt het dat het duidelijk om een provocatie gaat, met als doel de situatie in de regio te destabiliseren.
Vanuit buurland Oekraïne wijst men met een beschuldigdende vinger naar Moskou. De Oekraïense militaire inlichtingendienst verwijt Rusland ook paniek te willen zaaien. Volgens Kiev zouden de Russische troepen die in Transnistrië gestationeerd zijn vandaar de grens met Oekraïne oversteken om een aanval te openen op Odessa, aan de Zwarte Zee.
De geheime dienst herinnert daarom aan uitspraken van een Russische bevelhebber, die vrijdag openlijk sprak over de Russische plannen om het hele zuiden van Oekraïne, tot Transnistrië, onder controle wil krijgen.
Lees ook: Volgt na Oekraïne ook Moldavië? “De Russen willen op lange termijn een nieuw groot-Rusland” (+)
Rusland bevestigt aanvallen op Oekraïense spoorwegen
Rusland heeft maandag aanvallen uitgevoerd op verschillende Oekraïense spoorwegen en -stations, bevestigt het Russische ministerie van Defensie. Het betrof aanvallen met precisieraketten op in totaal zes faciliteiten die essentieel zijn voor het per spoor leveren van buitenlandse wapens aan Oekraïense troepen in de Donbas-regio.
Eerder maandag meldde het Oekraïense spoorbedrijf dat bij aanvallen op stations in het westen en midden van Oekraïne een dode en vier gewonden zijn gevallen. Het kantoor van de Oekraïense procureur-generaal liet los daarvan weten dat er volgens voorlopige informatie vijf doden en achttien gewonden zijn gevallen bij aanvallen op spoorinfrastructuur in de centrale regio Vinnytsia.
Het militaire commando van Oekraïne stelde vervolgens dat Rusland probeerde de spoorweginfrastructuur van Oekraïne te bombarderen om wapenleveringen uit het buitenland te verstoren. Dat bevestigt Moskou dus nu.
Russische troepen hebben ook een wapendepot in de buurt van Slavjansk in de regio Donetsk vernietigd, meldt het Russische ministerie van Defensie. Ook verschillende andere militaire installaties zouden zijn getroffen.
Eerder in april werd een treinstation in Kramatorsk geraakt door een raket. Daarbij vielen ongeveer zestig doden en raakten meer dan honderd mensen gewond. Oekraïne zei destijds dat het Russische leger achter die aanval zat, maar Moskou ontkende dat en gaf de schuld aan Oekraïne zelf.
Londen levert Oekraïne pantservoertuigen voor luchtafweer
Het Verenigd Koninkrijk zam Oekraïne een "klein aantal" Stormer-pantservoertuigen leveren. Dat heeft de Britse minister van Defensie Ben Wallace maandag in het parlement aangekondigd. De voertuigen worden gebruikt als basis voor een luchtafweersysteem en waarmee Starstreak-raketten afgevuurd worden.
De Oekraïners gebruiken die raketten al drie weken om zich te verdedigen en hun grondgebied te beschermen. Daar komt nu een "klein aantal" Stormer-pantservoertuigen bovenop.
Poetin: "Russische economie stabiliseert zich"
De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag gesteld dat de economie van zijn land zich stabiliseert, ondanks een hele resem van westerse sancties.
"De inflatie is vertraagd, de wekelijkse prijsstijging zit weer dichter bij het normale niveau en voor een aantal producten zijn de prijzen al aan het dalen", verklaarde Poetin tijdens een bijeenkomst van de regering over economische vraagstukken.
Volgens Poetin is die veerkracht te danken aan twee factoren: de goede gezondheid van de roebel en de consumentenvraag, die opnieuw op een normaal niveau zit na een "piek in februari-maart", toen de Russen zich naar de winkels haastten en alledaagse goederen kochten uit angst voor tekorten of een daling van de roebel.
Rusland zag zich sinds de start van de invasie in Oekraïne op 24 februari geconfronteerd met verschillende salvo's van westerse sancties, waaronder embargo's op belangrijke exportproducten die de inflatie verder hebben doen toenemen. Hoewel Poetin volhoudt dat de Russische economie stand heeft gehouden, zeggen economen dat het ergste nog moet komen nu de gevolgen van de sancties steeds zichtbaarder worden.
VS kopen munitie van Russische makelij voor Oekraiëns leger
De Amerikaanse regering wil voor de zware wapens van de Oekraïense strijdkrachten munitie van Russische makelij kopen, goed voor een bedrag van 165 miljoen dollar, of omgerekend 153 miljoen euro. Daarbij gaat het onder meer om munitie voor houwitsers, granaatwerpers, kanonnen, tanks en mortieren. Dat is maandag vernomen bij het Amerikaanse ministerie van Defensie.
De munitie is belangrijk om in de bevoorrading van de bestaande Oekraïense wapensystemen te voorzien. Die zijn deels nog van Sovjet- of Russische makelij. Washington heeft Kiev al massaal veel wapens en munitie uit de eigen stocks geleverd. De wapensystemen van de NAVO-lidstaten zijn echter vaak niet compatibel met die van Russische makelij.
Een firma zal van de Amerikaanse regering de opdracht krijgen om de munitie aan te kopen. De munitie wordt deels in Oost-Europa gemaakt, sommige landen van het vroegere Warschaupact hebben ook nog voorraden.
Sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne heeft Washington naar eigen zeggen al voor 3,7 miljard dollar militaire hulp aan Kiev toegezegd.
Britse regering schat Russische verliezen op voorlopig 15.000 soldaten
De Britse regering gaat ervan uit dat sinds het begin van de oorlog tegen Oekraïne zo'n 15.000 Russische soldaten gedood zijn. Minister van Defensie Ben Wallace noemde dat cijfer vandaag in het parlement in Londen.
Er is ook verlies aan militair materieel. Volgens Wallace tonen meerdere bronnen aan dat er tot nog toe meer dan 2.000 pantservoertuigen vernield of buitgemaakt zijn. Bovendien heeft Moskou meer dan zestig helikopters en gevechtsvliegtuigen verloren.
De cijfers van Londen liggen onder degene die door de Oekraïners zijn verstrekt. Kiev spreekt over goed 22.000 gedode Russische militairen.
Volgens Wallace heeft Rusland tot nog toe "bij bijna elk van zijn doelstellingen gefaald". Bij het begin van de oorlog zette Moskou zo'n 65 procent van al zijn grondtroepen in, aldus de minister. "Momenteel gaan we ervan uit dat ongeveer een kwart van hen niet meer bereid is om te vechten."
Europese Unie coördineerde bijna 200 evacuaties van Oekraïense patiënten uit buurlanden
Sinds de start van de oorlog in Oekraïne heeft de Europese Unie de evacuatie van bijna 200 patiënten uit Polen, Slovakije, Moldavië en Oekraïne zelf naar elf andere Europese landen mogelijk gemaakt. Dat blijkt uit een balans die de Commissie vandaag heeft bekendgemaakt.
Door de oorlog hebben al miljoenen Oekraïners hun land verlaten. Daardoor komen de gezondheidszorgsystemen in de buurlanden onder druk te staan en is Europese solidariteit vereist. Elf landen (België, Duitsland, Ierland, Italië, Noorwegen, Denemarken, Zweden, Roemenië, Luxemburg, Spanje en Portugal) toonden zich al bereid om Oekraïners met medische noden op te vangen. Voor die bijna 200 evacuaties, die via het EU-mechanisme voor civiele bescherming verlopen, wordt onder meer het allereerste Europese medisch evacuatievliegtuig ingezet.
"Onder de miljoenen mensen die de Russische agressie in Oekraïne ontvluchten, zijn de chronisch zieke patiënten degenen die de hoogste nood hebben aan gespecialiseerde medische zorg", zegt Europees commissaris voor Crisismanagement Janez Lenarcic. "We kunnen grote solidariteit zien van lidstaten die bedden ter beschikking stellen van de patiënten met de grootste noden. Dit redden van levens zet Europese solidariteit om in realiteit."
België heeft sinds begin maart 150 bedden ter beschikking gesteld van oorlogsslachtoffers en andere Oekraïense patiënten. Het gaat om 120 ziekenhuisbedden, 15 bedden voor patiënten met ernstige brandwonden en 15 bedden op intensieve zorgen. Tot nu werd via het Europese evacuatiekanaal echter nog maar 1 patiënt overgebracht, geeft de FOD Volksgezondheid aan. Die patiënt arriveerde ongeveer tien dagen geleden in België.
Rusland wijst veertig Duitse diplomaten land uit
Rusland heeft veertig Duitse diplomaten als ongewenst verklaard en hen daarmee het land uitgewezen. De Duitse ambassadeur in Moskou, Géza Andreas von Geyr, kreeg een protestbrief tegen het "onvriendelijke" beleid van Berlijn en tegen de uitwijzing van veertig Russische diplomaten begin april, meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.
Berlijn had begin april veertig Russische diplomaten, die vermoedelijk actief waren als spionnen, als ongewenst verklaard. Dat betekent dat de betrokkenen en hun familie het gastland moeten verlaten.
Volgens informatie van het Duitse nieuwsagentschap DPA gaat het om ongeveer een derde van het Duitse diplomatieke korps in Rusland dat ongewenst is verklaard. Meer dan 100 Duitsers zullen daardoor vermoedelijk getroffen zijn door de Russische uitwijzing. Duitsland verwachtte de Russische reactie al enkele weken. Berlijn laat nu weten dat de uitwijzing van de Duitse diplomaten niet gerechtvaardigd is.
In een persbericht zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock dat de "veertig leden van de Russische vertegenwoordigingen in Duitsland die we drie weken geleden hebben uitgewezen, niet één dag hebben gewerkt in dienst van de diplomatie tijdens hun verblijf in Duitsland". Ze zei ook dat de uitgewezen Duitse diplomaten zich niks te verwijten hebben.
Duitsland verwacht dat de dienstverlening van de Duitse vertegenwoordigingen in Rusland sterk beperkt zal moeten worden.
Poetin ontvangt Guterres in Kremlin, ook ontmoeting gepland met Lavrov
Twee maanden na het begin van de Russische oorlog in Oekraïne, ontvangt de Russische president Vladimir Poetin VN-secretaris-generaal Antonio Guterres dinsdag in Moskou. Bij hun ontmoeting in het Kremlin kunnen ze het naast een grotere diplomatieke rol van de Verenigde Naties ook hebben over humanitaire toegang voor de VN en veilige vluchtroutes voor burgers uit bijvoorbeeld de belegerde stad Marioepol.
De 72-jarige VN-baas zal dinsdagmiddag spreken met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Daarna vindt een persconferentie plaats om 12.30 uur. Vervolgens volgt een gesprek tussen Guterres en Poetin in het Kremlin.
Na zijn bezoek aan Rusland wil Guterres via Polen naar Oekraïne verder reizen, om donderdag met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky te spreken. Onlangs is de druk op Guterres toegenomen om een meer actieve rol op te nemen in het conflict.
Geen nieuw staakt-het-vuren om burgers kans te geven Azovstal te verlaten, volgens Kiev
Het Russische ministerie van Defensie had eerder verklaard dat het leger "eenzijdig de vijandelijkheden staakt om 14 uur" (13 uur Belgische tijd) en "zijn eenheden zal terugtrekken tot een veilige afstand", zodat burgers het fabrieksterrein kunnen verlaten "in de richting van hun keuze".
Maar volgens Oekraïne komt er maandag helemaal geen humanitaire corridor. Vicepremier Irina Veresjtsjoek zegt op de berichtendienst Telegram dat er "helaas geen akkoord is" tussen Moskou en Kiev over de oprichting van een evacuatieroute.
De Azovstal-fabriek is de laatste plaats in de Oost-Oekraïense havenstad Marioepol die nog gecontroleerd wordt door de Oekraïense strijdkrachten. Volgens de Oekraïense overheid hebben zich daar niet enkel militairen, maar ook een duizendtal burgers en honderden gewonden verschanst, zonder water en voedsel.
Poetin: "Westen probeert Russische journalisten te vermoorden"
De Russische president Vladimir Poetin beweert dat het Westen probeert om Russische journalisten te vermoorden. Op de Russische staatstelevisie zei Poetin dat veiligheidsdienst FSB onlangs een moordpoging op een prominente televisiejournalist heeft verijdeld, zonder daar bewijs voor te geven. Volgens het Russische persbureau Interfax ging het om Vladimir Solovjov.
"Vanochtend heeft de Federale Veiligheidsdienst de activiteiten beëindigd van een terroristische groepering die van plan was een beroemde Russische tv-journalist aan te vallen en te vermoorden", zei Poetin. "Ze zijn overgegaan op terreur, op het voorbereiden van het vermoorden van onze journalisten."
Volgens Interfax doelde Poetin op een groep die in opdracht van Oekraïense spionnen Solovjov wilde vermoorden. De Russische autoriteiten zouden enkele leden van de groepering hebben aangehouden.
Poetin zei de verijdelde moordpoging te zien als bewijs dat het Westen Rusland van binnenuit probeert te vernietigen, maar dat dergelijke pogingen zouden mislukken. Hij zei dat de Amerikaanse CIA de leiding heeft over pogingen om Rusland te ondermijnen en de Oekraïense regering adviseert.
Poetin zei ook dat buitenlandse mediaorganisaties en sociale media door het Westen worden gebruikt om provocaties tegen de Russische strijdkrachten te verzinnen. Aan dergelijke acties moet volgens hem een einde komen.
Moskou ontkent plan voor afscheidingsreferendum in Zuid-Oekraïne
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat Moskou van plan is een referendum te organiseren over de afscheiding van de Zuid-Oekraïense regio Cherson.
"Ik heb niets daarover gehoord", zei de viceminister van Buitenlandse Zaken Andrej Roedenko na een vraag van journalisten.
De speculatie over een voorbereiding van een dergelijk referendum, zoals ook in 2014 op het schiereiland de Krim of de separatistische regio's in de Donbas, nam de laatste tijd toe. Zo zouden pamfletten verschenen zijn in Cherson die oproepen tot zo'n referendum.
Volgens Roedenko staat momenteel geen ontmoeting gepland tussen de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en zijn Oekraïense ambtgenoot Dmytro Koeleba. Vooraleer verdere ontmoetingen in persoon van de onderhandelingsdelegaties kunnen plaatsvinden, moet er vooruitgang worden geboekt, klinkt het. Volgens Moskou zijn de Russische voorstellen vorige week overhandigd aan Kiev en is het Oekraïne dat de onderhandelingen laat aanslepen.
Kiev: "Al meer dan 3.800 burgerdoden"
De Russische invasie in Oekraïne heeft al aan 3.818 burgers het leven gekost, zegt de Oekraïense aanklager Iryna Venediktova aan het nieuwsagentschap Interfax-Ukraine. Volgens haar zijn ook meer dan 4.000 gewonden gevallen.
Volgens Venediktova zijn de cijfers echter onvolledig, omdat de autoriteiten geen toegang hebben tot heel wat plaatsen, zoals de belegerde havenstad Marioepol.
Waarom is Kramatorsk zo belangrijk voor de Russen?
Onze reporter Robin Ramaekers is in de stad Kramatorsk. "Het is op dit moment de belangrijkste stad in de regio Donetsk".
Bijna drie miljoen mensen gevlucht van Oekraïne naar Polen
Sinds het begin van de Russische aanval op Oekraïne zijn 2,94 miljoen mensen uit Oekraïne naar buurland Polen gevlucht. Dat meldt de Poolse grensbewaking maandag op Twitter.
Op zondag kwamen wel duidelijk minder mensen uit Oekraïne naar Polen dan in de dagen ervoor: 9.800 of meer dan een derde minder dan een dag eerder.
Zondag staken dan weer 11.800 mensen de grens over richting Oekraïne. Volgens de autoriteiten gaat het grotendeels om Oekraïense staatsburgers, die vooral naar gebieden trekken die het Oekraïense leger heeft heroverd. Er zijn geen officiële cijfers over hoeveel oorlogsvluchtelingen in Polen zijn gebleven en hoeveel er naar andere EU-landen zijn verder gereisd.
Voor de Russische invasie op 24 februari telde Oekraïne meer dan 44 miljoen inwoners. Polen en Oekraïne hebben een grens die meer dan 500 kilometer lang is.
Moskou stelt nieuw staakt-het-vuren in om burgers kans te geven Azovstal te verlaten
Rusland gaat een nieuw staakt-het-vuren aan de staalfabriek Azovstal in Marioepol instellen. De burgers die zich samen met Oekraïense strijders verschanst hebben in de omsingelde fabriek, krijgen zo de kans om de site veilig te verlaten, zegt Moskou.
Het Russische leger zal "eenzijdig de vijandelijkheden staken om 14 uur" (13 uur Belgische tijd) en zal "zijn eenheden terugtrekken tot een veilige afstand" zodat burgers het fabrieksterrein kunnen verlaten "in de richting van hun keuze", zo zegt het Russische ministerie van Defensie in een verklaring.
Het ministerie beklemtoont dat de mogelijkheid tot evacuatie enkel geldt voor vrouwen, kinderen en het personeel van de fabriek.
De Azovstal-fabriek is de laatste plaats in de Oost-Oekraïense havenstad Marioepol die nog gecontroleerd wordt door de Oekraïense strijdkrachten. Volgens de Oekraïense overheid hebben zich daar niet enkel militairen, maar ook een duizendtal burgers en honderden gewonden verschanst, zonder water en voedsel.
Russische raketaanval op raffinaderij in Krementsjoek
Het Russische leger heeft een raffinaderij en brandstofopslagplaats in Krementsjoek in Oekraïne met raketten aangevallen. Dat zegt het Russische ministerie van Defensie maandag.
Het militaire bestuur van de Oekraïense oblast Poltava maakte bekend dat zondagavond negen raketten waren ingeslagen op de raffinaderij en een warmtekrachtcentrale in Krementsjoek. Er is zware schade aangericht, de ontstane brand is intussen onder controle, aldus bestuursleider Dmytro Loenin. Volgens hem viel een dode en zijn zeven anderen gewond geraakt.
Volgens Moskou waren er in de nacht van zondag op maandag negentien raketaanvallen op militaire doelwitten in Oekraïne. De Russische strijdkrachten claimen ook al die doelwitten verwoest te hebben. Rusland beweert ook zes militaire doelwitten in Charkiv, in Oost-Oekraïne, te hebben verwoest met aanvallen door vliegtuigen. De Russische artillerie nam sinds zondag daarnaast 970 doelwitten onder vuur. De uitspraken van Moskou kunnen niet worden gecontroleerd.
Rusland haalt oorlogsdoelen niet, zegt Blinken
Rusland is niet geslaagd in zijn doelen in de oorlog in Oekraïne, zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. "We zien dat als het gaat om de oorlogsdoelen van Rusland, dan faalt Rusland en boekt Oekraïne succes", aldus Blinken maandag in Polen, na een gezamenlijk bezoek met de Amerikaanse defensieminister Lloyd Austin aan Kiev.
Het voornaamste doel van Rusland was de volledige onderwerping van Oekraïne en het land zijn soevereiniteit en onafhankelijkheid af te nemen, zei Blinken. "Dat is mislukt." Het Russische leger bleef ver onder de verwachtingen en de economie van Rusland is gekelderd door sancties. "We weten niet hoe de rest van deze oorlog zal verlopen, maar we weten dat een soeverein en onafhankelijk Oekraïne veel langer zal bestaan dan (Russisch president, nvdr.) Vladimir Poetin op dit toneel", aldus Blinken.
Verschillende Oekraïense treinstations onder vuur genomen
In het westen en het centrum van Oekraïne zijn vijf treinstations getroffen door raketaanvallen. Dat melden verschillende Oekraïense bronnen. De omgeving van onder meer Lviv en Vinnytsia werd getroffen.
"Russische troepen vernielen systematisch de infrastructuur van onze spoorwegen", stelt Oleksandr Kamysjin als hoofd van de Oekraïense spoorwegen. Om veiligheidsredenen moeten de routes en rijschema's aangepast worden. Er zijn voorlopig geen meldingen over doden of gewonden.
"Oekraïne kan oorlog winnen als het over juiste uitrusting beschikt"
Oekraïne kan de oorlog tegen Rusland winnen als het over de juiste militaire uitrusting en juiste steun beschikt. Dat heeft Lloyd Austin, de Amerikaanse minister van Defensie, verklaard na afloop van een bezoek aan de Oekraïense hoofdstad Kiev.
"Het eerste wat je nodig hebt, is het geloof dat je kan winnen. En de Oekraïners zijn ervan overtuigd dat ze kunnen winnen", aldus Austin.
Austin had gisteren samen met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken een bezoek gebracht aan Kiev. Ze spraken er ook met de Oekraïense president Voloyimyr Zelensky. Het was de eerste keer dat er Amerikaanse leiders naar Oekraïne trokken sinds de Russische inval op 24 februari.
De Verenigde Staten hebben onlangs de leveringen van militair materieel aan Oekraïne opgevoerd. Er worden nu ook zware wapens geleverd. "We willen Rusland zodanig verzwakken dat het niet meer in staat is om dingen te doen, zoals de invasie in Oekraïne", zegt de leider van het Pentagon. "Ze hebben al veel militaire capaciteit verloren en veel troepen. We zouden niet willen dat ze die capaciteit snel weer kunnen opbouwen."
"Twee Oekraïense drones neergehaald"
Rusland heeft twee Oekraïense drones neergehaald in de grensregio tussen beiden landen. Dat hebben de Russische regionale overheden meegedeeld.
"De Russische luchtafweer heeft om 4.15 uur twee Oekraïense drones neergeschoten in het district Rylsk", zegt Roman Starovojt als gouverneur van de regio Koersk. "Er is geen sprake van doden, gewonden of materiële schade. De situatie is volledig onder controle."
Sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne op 24 februari heeft Moskou de Oekraïense strijdkrachten er al herhaaldelijk van beschuldigd aanvallen uit te voeren op Russisch grondgebied.
Brand in Russische brandstofdepots
Er is een brand uitgebroken in twee grote brandstofdepots in de regio van de Russische stad Brjansk, zowat 150 kilometer van de Oekraïense grens.
Een eerste brand ontstond rond 2 uur (lokale tijd) in het brandstofdepot van het staatsbedrijf Transneft. Dat staat in voor het beheer van oliepijpleidingen. Op foto's in de Russische media is te zien dat de lucht rood kleurt en dat er sprake is van felle rookontwikkeling. Er zijn voorlopig geen meldingen van slachtoffers. Over de oorzaak van de brand werd nog niets gezegd.
Volgens Interfax zou er ook in een ander depot in dezelfde regio een brand ontstaan zijn, maar dat bericht werd nog niet officieel bevestigd. De stad Brjansk vormt een logistieke basis voor het offensief dat het Russische leger uitvoert in Oekraïne.
Moskou heeft de Oekraïense strijdkrachten er al herhaaldelijk van beschuldigd aanvallen uit te voeren op Russisch grondgebied, onder meer op een dorp in de omgeving van Brjansk. Begin april had de gouverneur van de grensregio Belgorod ook verklaard dat Oekraïense helikopters een brandstofdepot hadden aangevallen.
"Russisch leger voert nieuwe aanvalspogingen uit richting Kramatorsk"
Het Oekraïense leger zegt in het oosten van het land verschillende Russische aanvallen te hebben afgeslagen. "In de richtingen Izjoem - Barvinkove en Izjoem - Kramatorsk heeft de vijand geprobeerd aanvallen uit te voeren, maar zonder succes", meldt de Oekraïense generale staf in een nieuw rapport. Bij de aanval werden de plaatsen Velika Komyshuvakha, Virnopillya en Nova Dmytrivka beschoten, zo meldt Kiev nog.
In de regio Donetsk en meer naar het zuiden blijven de Russische acties beperkt tot artilleriebeschietingen op Oekraïense stellingen. Alleen het stadje Popasna, dat al weken de inzet vormt van een felle strijd, kreeg te maken met nieuwe aanvalspogingen.
De Oekraïense generale staf geeft geen informatie over de eigen verliezen, maar zegt wel dat aan Russische zijde dertien tanks en ander militair materieel verloren zijn gegaan.
Bezoek van Blinken en Austin aan Kiev zit er al op
De Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en van Defensie Lloyd Austin hebben zondag een bezoek gebracht aan Kiev. Dat bevestigen Amerikaanse functionarissen nadat de Oekraïense president Zelensky het bezoek al had aangekondigd. Het is de eerste keer dat er Amerikaanse leiders naar Oekraïne trekken sinds de Russische inval.
Toen de Amerikaanse functionarissen het nieuws bevestigden, waren de twee ministers alweer in Polen.
Blinken en Austin hebben aangekondigd dat de Amerikaanse diplomaten geleidelijk aan zullen terugkeren naar Oekraïne. Ze zullen eerst in de Oekraïense stad Lviv aan de slag gaan, maar dienen uiteindelijk terug te keren naar de ambassade in Kiev. Ook beloofden ze meer dan 700 miljoen dollar aan extra directe en indirecte hulp.
De extra financiering moet Oekraïne helpen in de strijd tegen het Russische offensief in het oosten en het zuiden. Daarnaast moet ze Oekraïne en de andere vijftien landen helpen meer geavanceerde wapens en luchtverdedigingssystemen aan te schaffen.
Blinken: Amerikaanse diplomaten keren deze week terug naar Oekraïne
Amerikaanse diplomaten zullen "deze week" terugkeren naar Oekraïne. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en Defensieminister Lloyd Austin, die zondag Kiev bezochten, hebben dat de Oekraïense president Zelensky verteld. Ook trekken de Verenigde Staten 713 miljoen dollar (661 miljoen euro) uit aan nieuwe militaire financiering voor Oekraïne en vijftien andere landen in Centraal- en Oost-Europa, laat de regering van de Verenigde Staten weten.
De Amerikaanse diplomaten zullen eerst in de Oekraïense stad Lviv aan de slag gaan, maar dienen uiteindelijk terug te keren naar de ambassade in Kiev. De extra militaire financiering moet Oekraïne helpen in de strijd tegen het Russische offensief in het oosten en het zuiden. Ook moet zij Oekraïne en de andere vijftien landen helpen meer geavanceerde wapens en luchtverdedigingssystemen aan te schaffen.
Ook bevestigde de Amerikaanse regering dat president Joe Biden Bridget Brink formeel zal voordragen als de nieuwe VS-ambassadeur in Oekraïne. Brink is momenteel nog ambassadeur in Slowakije.
Stad waar Zelensky opgroeide, maakt zich op voor Russische aanval
Krivi Rih, de geboorteplaats van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, bereidt zich voor op een aanval van Russische troepen. De Oekraïense strijdkrachten verwachten de komende dagen een offensief, meldt de plaatselijke legerleider Oleksandr Wilkul via Telegram.
Er zijn verdedigingslinies opgezet en er worden pogingen ondernomen om burgers uit bedreigde gebieden weg te halen.
Krivi Rih is een belangrijke industriestad, onder meer dankzij de ontginning van erts. De stad ligt ten noorden van Cherson, dat aan het begin van de oorlog de eerste grote stad was die door Russische troepen werd bezet. De afgelopen weken is de stad herhaaldelijk het doelwit geweest van raketaanvallen.
Herverkozen Macron krijgt felicitaties van Zelensky
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zondag zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron gefeliciteerd met zijn herverkiezing. Hij noemde Macron "een echte vriend van Oekraïne".
"Ik wens hem succes in het belang van het (Franse) volk. Ik waardeer zijn steun en ik ben ervan overtuigd dat wij samen op weg zijn naar nieuwe gemeenschappelijke overwinningen. Op weg naar een sterk en verenigd Europa!", schreef Zelensky op Twitter.
Macron en Zelensky hebben al verschillende gesprekken gevoerd sinds de Russische invasie in Oekraïne op 24 februari, en Frankrijk heeft voor minstens 100 miljoen euro aan wapens geleverd aan Oekraïne.
Entourage Zelensky: Blinken en Austin aangekomen in Kiev
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en defensieminister Lloyd Austin zijn zondag gearriveerd in Kiev. Dat meldt een adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Het is het hoogste Amerikaanse bezoek aan Oekraïne sinds Rusland het land op 24 februari binnenviel.
"De Amerikanen zijn vandaag in Kiev. Ze praten op dit moment met de president", zei adviseur Oleksij Arestovitsj in een interview dat op Youtube werd uitgezonden.
Zelensky kondigde het bezoek zaterdag aan op een persconferentie in Kiev. Hij vertelde dat het overleg met de twee ministers onder meer zal gaan over het soort wapens dat Oekraïne denkt nodig te hebben om de Russen te bestrijden. Kiev wil bovendien graag horen dat de VS garant willen staan voor de veiligheid van Oekraïne in de toekomst.
Eerder brachten al verschillende andere westerse politici een bezoek aan Kiev.
Oekraïne wil met Rusland onderhandelen naast Azovstalfabriek in Marioepol
Oekraïne heeft aan Rusland voorgesteld om te onderhandelen nabij de metaalfabriek Azovstal in de Zuid-Oekraïense stad Marioepol. Dat heeft een raadgever van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky meegedeeld.
"We hebben de Russen uitgenodigd om een speciale onderhandelingssessie te houden net naast de Azovstalsite", verklaarde de raadgever. Hij voegde eraan toe nog te wachten op een reactie van de Russische delegatie.
Moskou claimt dat 2.500 Oekraïense soldaten en buitenlandse strijders zich op de site bevinden. Volgens Kiev verschuilen ook zowat 1.000 burgers, onder wie vele vrouwen en kinderen, zich in de bunkers op de site. Het gaat om atoomschuilkelders uit de Koude Oorlog.