Oekraïens leger slaat hard toe in Izjoem: "Tiende Russische generaal omgekomen, ook honderd soldaten gesneuveld"
Volgens de militaire adviseur van president Zelensky is bij een aanval in de buurt van Izjoem opnieuw een Russische generaal om het leven gekomen. Het zou gaan om Andrei Simonov, de leider wat elektronische oorlogsvoering betreft. Er zouden ook maar liefst honderd Russische soldaten gesneuveld zijn.
Dit nieuws kon niet op onafhankelijke wijze bevestigd worden. Als het klopt, is hij al de tiende generaal die Rusland op het strijdtoneel verliest.
Lavrov: "Zelensky benadrukt graag zijn afkomst, maar volgens mij had Hitler ook joods bloed"
"President Volodymyr Zelensky benadrukt graag dat hij joods is, maar dat neemt niet weg dat er heel wat nazi-elementen in Oekraïne terug te vinden zijn. Volgens mij had Hitler trouwens ook joods bloed." Dat verklaarde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov tijdens een interview op de Italiaanse televisie.
Lavrov zei ook dat Oekraïners de onderhandelingen gesaboteerd hebben omdat Zelensky constant van standpunt wisselde. "Wij hebben altijd inspanningen geleverd om een akkoord te bereiken, net met de bedoeling om een kernoorlog te vermijden."
"De westerse media misleiden hun bevolking als het gaat over de Russische doelstellingen in deze oorlog. Maar Rusland heeft ultrasone wapens ontwikkeld om een eventuele aanval van het Westen te beantwoorden. Zelensky kan trouwens voor vrede zorgen als hij stopt met criminele bevelen te geven aan zijn nazitroepen."
Lavrov vond ook dat Italië mee op de eerste rij staat in de strijd tegen Rusland. "Dat verraste ons, maar intussen zijn we er gewend aan geraakt. De Verenigde Staten hebben die vijandigheid gevoed, als onderdeel van hun anti-Rusland-strategie. Door al die sancties heeft het Westen geld van ons gestolen."
De wereld leeft gespannen toe naar 9 mei, de dag waarop Rusland de overwinning viert op nazi-Duitsland met een pompeuze militaire parade in Moskou. Experts voorspellen dat Vladimir Poetin dan zal overgaan tot een algehele mobilisatie. "Maar daar is niets van aan", stelt Lavrov. "Die datum speelt geen speciale rol in het conflict met Oekraïne."
Acht Oekraïense burgers gedood bij bombardementen
Bij bombardementen op Lyman, een stad in het oosten van Oekraïne vlak bij de frontlijn, zijn vandaag vier burgers om het leven gekomen. Zeven raakten ook gewond, aldus regionaal gouverneur Pavlo Kirilenko op Telegram. In Bakhmoet, een stad die iets verder van het front ligt, viel één dode en in de regio van Charkov kwamen drie burgers om.
Er zou een Russische aanval op Lyman op til zijn. Door de opmars van de Russische troepen heeft het Oekraïense leger zich moeten terugtrekken en zich moeten hergroeperen in de buitenwijken van de stad. Lyman, dat voor de Russische invasie zo'n 20.000 inwoners telde, is grotendeels geëvacueerd.
In de regio van Charkov werden woonwijken van de gelijknamige stad en andere steden geviseerd.
Het Russische leger heeft van de inname van de Donbas zijn belangrijkste doelstelling gemaakt. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft toegegeven dat de situatie in de regio "moeilijk" is.
Brand in Russische legersite nabij Oekraïense grens
In het westen van Rusland is er brand uitgebroken in een militaire site. Dat heeft de gouverneur van de regio Belgorod gezegd. Er zou één persoon lichtgewond geraakt zijn.
Eerder op de dag had de gouverneur van een andere grensregio, Koersk, al gezegd dat een deel van een vrachtspoorlijn was vernield door een daad van sabotage. Rusland, dat zelf eind februari Oekraïne binnenviel, heeft het buurland al meermaals beschuldigd van aanvallen op Russisch grondgebied.
Brusselse burgemeester Philippe Close in Oekraïne
De burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) is in Oekraïne aangekomen. Hij begeleidt er een humanitaire missie naar Lviv en Kiev op uitnodiging van Vitali Klitsjko, de burgemeester van Kiev.
Zelensky: " Honderdtal burgers geëvacueerd uit Azovstal"
De evacuatie van burgers uit de staalfabriek Azovstal in de zwaar belegerde Zuid-Oekraïense havenstad Marioepol is nu goed begonnen. Een honderdtal burgers is intussen onderweg naar "grondgebied dat gecontroleerd wordt door Oekraïne". Dat heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op Twitter aangekondigd.
Eerder hadden de Verenigde Naties en het Internationale Rode Kruis al gewag gemaakt van een internationale evacuatieoperatie vanuit de site van Azovstal. Volgens Zelenski zullen de burgers opgevangen worden in het iets westelijker gelegen Zaporizja.
Volgens de Oekraïense autoriteiten hebben zich zowat 1.000 burgers verschanst in de ondergrondse gangen van de site van Azovstal. Rusland heeft het dan weer over 2.500 mensen, en dan vooral militairen en "buitenlandse huurlingen".
Evacuatieoperatie van burgers uit Azovstal "gaat voort"
De evacuatieoperatie van burgers uit de staalfabriek Azovstal in de Zuid-Oekraïense stad Marioepol "gaat" vandaag "voort" in coördinatie met het Internationale Rode Kruis. Dat heeft een woordvoerder van de Verenigde Naties (VN) in Genève laten weten.
Jens Laerke, woordvoerder van het VN-kantoor voor de coördinatie van humanitaire zaken, wou om veiligheidsredenen niet meer details geven.
Zaterdag meldde het Oekraïense Azovbataljon dat voor de eerste keer een twintigtal burgers uit Azovstal was geëvacueerd. Het Russische ministerie van Defensie meldde dan weer dat twee groepen van burgers, van respectievelijk 25 en 21 personen, de staalfabriek konden verlaten.
In de ondergrondse gangen van de site van Azovstal hebben zich honderden Oekraïense militairen en burgers verschanst.
"Hoge officieren gedood bij aanval op Russische legerstaf in Izjoem"
Bij een Oekraïense aanval op het kwartier van de Russische legerstaf in de stad Izjoem zijn volgens Kiev meerdere mensen gedood, onder wie hoge officieren, aldus een raadgever van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Anton Herasjtsjenko. Izjoem telt zowat 50.000 inwoners en bevindt zich in het oosten van Oekraïne.
Volgens Oekraïne bevindt de Russische stafchef Valeri Gerasimov zich in Izjoem om het bevel te voeren over het offensief in de Donbas. De aanval zou al gebeurd zijn op zaterdag. Van Russische zijde kwam geen bevestiging, ook niet over de aanwezigheid van Gerasimov.
Eerder deelde het Oekraïense leger dronebeelden die tonen hoe Russische tanks in Izjoem werden vernield. Het is niet duidelijk of het om dezelfde aanval gaat:
Ruim kwart minder gas vanuit Rusland naar Europa in periode januari-april
Er is van januari tot en met april zowat 27 procent minder Russisch gas gestroomd richting de Europese Unie en Turkije dan in dezelfde periode een jaar geleden. Rusland stuurde wel veel meer gas naar China. Dat heeft het Russische staatsgasbedrijf Gazprom bekendgemaakt.
De uitvoer naar de Europese Unie en Turkije bedroeg 50,1 miljard kubieke meter, of 26,9 procent minder dan in dezelfde periode in 2021, zo staat in een persbericht van Gazprom zonder verdere uitleg. Het bedrijf benadrukt wel dat het gas blijft leveren "conform de contractuele verplichtingen".
De totale productie van Gazprom bedroeg van januari tot en met april 175,4 miljard kubieke meter, 2,5 procent minder dan een jaar eerder. De leveringen in eigen land daalden met 3,7 procent, onder meer "wegens het warme weer in februari". Gazprom voerde wel 60 procent meer gas uit naar China.
Denemarken roept Russische ambassadeur op matje wegens luchtruimschending
Het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Russische ambassadeur bij zich geroepen voor een gesprek op maandag, omdat een Russisch vliegtuig het Deense luchtruim heeft geschonden.
"Dit is compleet onaanvaardbaar en erg verontrustend in de huidige situatie", zei minister van Buitenlandse Zaken Jeppe Kofod.
Denemarken en Zweden beweren dat een Russisch vliegtuig, een An-30, vrijdagnacht hun luchtruim was binnengevlogen, toen het toestel ten oosten van het Deense eiland Bornholm vloog.
Sinds de invasie van Oekraïne is een intens debat ontvlamd in Zweden en in buurland Finland over een mogelijke toetreding tot het NAVO-bondgenootschap. Rusland waarschuwde beide landen al meermaals tegen een toetreding. Denemarken is daarentegen al lid van het militair bondgenootschap.
Duitse bondskanselier Scholz vreest wereldwijde hongercrisis door oorlog
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz vreest dat door de oorlog in Oekraïne een wereldwijde hongercrisis dreigt. Dat zei hij tijdens een bijeenkomst op de Dag van de Arbeid in Düsseldorf.
"Deze oorlog zal gevolgen over de hele wereld hebben. We moeten ons nu al zorgen maken dat sommige mensen zullen verhongeren en dat er landen zijn die geen graan meer kunnen veroorloven voor hun burgers", aldus de bondskanselier.
Oekraïne is een van de grootste exporteurs van graan ter wereld. Door de oorlog zijn de exportmogelijkheden echter ernstig beperkt. Volgens Scholz kan dit op termijn in steeds meer landen tot een hongercrisis leiden.
De directeur van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP), Martin Frick, meldde eerder dit weekend al dat momenteel bijna 4,5 miljoen ton graan vastzit in Oekraïense havens en op schepen. Dat komt onder meer doordat havens en zeeroutes zijn geblokkeerd als gevolg van de Russische inval in Oekraïne. Volgens Frick is het graan cruciaal voor de wereldwijde voedselhulp.
Scholz benadrukte in zijn toespraak dat Duitsland de getroffen landen niet in de steek zal laten. "We zullen ze blijven steunen", zei de bondskanselier.
Paus Franciscus: "Oorlog doet me lijden en huilen"
Paus Franciscus heeft de oorlog in Oekraïne beschreven als een "macabere achteruitgang van de menselijkheid." De oorlog doet hem "lijden en huilen", zei hij.
Hij riep in een toespraak tot duizenden gelovigen op het Sint-Pietersplein op tot humanitaire corridors om mensen te evacueren die vastzitten in de staalfabriek van Marioepol. In zijn zegen uitte Franciscus opnieuw kritiek op Rusland door te zeggen dat Marioepol "op barbaarse wijze is gebombardeerd en verwoest".
Mogelijk krijgt de kerkvorst zijn zin. Lokale autoriteiten in Marioepol hebben goede hoop om zondagmiddag burgers uit de belegerde Oekraïense stad te evacueren.
Duitsland bouwt energieafhankelijkheid van Rusland "snel" af
Duitsland heeft zijn energieafhankelijkheid van Rusland sterk verminderd sinds de start van de Russische inval in Oekraïne. Dat blijkt uit een rapport van het ministerie van Economie, dat het Duitse nieuwsagentschap dpa kon inzien.
"Duitsland zit in het proces om snel de energieafhankelijkheid van Rusland af te bouwen en om de energievoorziening te diversifiëren", stelt het rapport. Volgens dat rapport is de Duitse afhankelijkheid van Russische olie gedaald van 35 procent van alle ingevoerde olie vorig jaar, tot 12 procent vandaag.
Wat betreft steenkool, nam de afhankelijkheid af van 50 procent tot ongeveer 8 procent sinds het begin van het jaar. Dat is het gevolg van contractveranderingen. De EU voerde ook een verbod in op de invoer van Russische steenkool, hoewel een overgangsperiode van vier maanden bestaat.
"Al deze stappen die we zetten, vergen een grote gezamenlijke inspanning van alle actoren, en betekenen ook kosten die de economie en consumenten zullen voelen", zei minister van Economie Robert Habeck. "Ze zijn echter noodzakelijk als we niet langer door Rusland willen gechanteerd worden." Een versnelde energietransitie is noodzakelijk voor een goedkope, onafhankelijke en veilige energievoorziening in de toekomst, zei hij.
Duitsland kreeg kritiek van Kiev en andere EU-landen voor de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstof.
Rusland bombardeert depot met door VS geleverde wapens in Odessa
Het Russische ministerie van Defensie meldt dat Russische raketten een landingsbaan en een hangar met door de Verenigde Staten geleverde wapens op een militair vliegveld bij de Oekraïense stad Odessa hebben vernietigd.
De regionale gouverneur van Odessa, Maxim Martsjenko, zei dat Rusland een Bastion-raket had gebruikt, die vanaf de Krim was gelanceerd.
Rusland claimt verder dat zijn luchtverdedigingssystemen twee Oekraïense Su-24m- bommenwerpers boven de regio Charkiv hadden neergeschoten. Die bewering kon niet door onafhankelijke waarnemers worden bevestigd.
Russische autoriteiten dreigen met inbeslagname activa vijandige landen
De Russische autoriteiten hebben laten verstaan dat bezittingen in Rusland van landen die als vijandelijk worden beschouwd, in beslag kunnen worden genomen. Het gaat om een reactie op het voorstel van de Amerikaanse regering om activa die bij Russische oligarchen in beslag zijn genomen, te liquideren en het product daarvan aan Oekraïne te geven.
Vjatsjeslav Volodin, voorzitter van het Lagerhuis van het Russische parlement, noemde zo'n represaille gerechtvaardigd. Als voorbeeld gaf hij een bedrijf op Russisch grondgebied, waarvan de eigenaars afkomstig zijn uit vijandige landen of landen waar beslissingen worden genomen om Russische activa in beslag te nemen. "Het is gerechtvaardigd (...) te antwoorden met gespiegelde maatregelen: bezittingen confisqueren", zei hij op zijn Telegram-kanaal. "Het product van de verkoop zal worden gebruikt voor de ontwikkeling van ons land."
Hij beschuldigde nog een aantal "vijandige landen, Litouwen, Letland, Polen en zelfs de Verenigde Staten" ervan het internationaal recht niet te respecteren en zich eenvoudigweg schuldig te maken aan diefstal. "Vandaag kopen Russische ondernemers buitenlandse bedrijven die actief zijn in Rusland, door de aandelen van partners te kopen die ons land willen verlaten", zei de Doema-voorzitter.
Het voorstel van de Amerikaanse regering noemde hij "een gevaarlijk precedent, dat als een boemerang naar de Verenigde Staten zelf zal terugkeren". "Deze beslissing zal de economie van ons land niet raken. De jachten, villa's en andere bezittingen, die in beslag genomen zijn bij rijke burgers (van Rusland, nvdr.), dragen helemaal niet bij tot de ontwikkeling", aldus nog Volodin.
Zelenski ontmoet Nancy Pelosi in Kiev
Nancy Pelosi, de voorzitster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, is onaangekondigd naar de Oekraïense hoofdstad Kiev afgereisd. Ze had er een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. De Oekraïense president heeft beelden vrijgegeven van de ontmoeting op zijn socialemediakanalen.
Het onderwerp van het gesprek was het verzoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan het Amerikaanse Congres om 33 miljard dollar (ruim 31 miljard euro) te reserveren voor nieuwe militaire en humanitaire hulp aan Oekraïne. "Onze delegatie heeft met trots de boodschap overgebracht dat er extra Amerikaanse steun op komst is", aldus Pelosi in een verklaring.
Pelosi bedankte Zelensky onder meer voor de Oekraïense "strijd voor vrijheid". Ook zei ze dat "uw strijd een gevecht is voor iedereen". "Ons engagement is om er voor jullie te zijn, tot de strijd gestreden is", aldus Pelosi in een video die Zelensky publiceerde.
Zelensky zei onder meer dat de VS een leider zijn in de steun aan Oekraïne, "in de strijd tegen de Russische agressie".
VN: miljoenen tonnen graan geblokkeerd in Oekraïne
Miljoenen tonnen voedsel in Oekraïne kunnen op dit moment niet worden gebruikt. "Momenteel zit bijna 4,5 miljoen ton graan vast in Oekraïense havens en op schepen en kan niet worden gebruikt", zegt de directeur van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) in Duitsland, Martin Frick. Havens en zeeroutes zijn geblokkeerd als gevolg van de Russische inval in Oekraïne.
Tot het begin van de oorlog was Oekraïne een van 's werelds belangrijkste producenten van tarwe en een belangrijke producent van maïs. Volgens cijfers van de VN is er in 2020 bijvoorbeeld ruim 30 miljoen ton maïs en bijna 25 miljoen ton tarwe geoogst in het land. Veel landen, bijvoorbeeld in Noord-Afrika, zijn afhankelijk van goedkope tarwe uit Oekraïne. Het graan is ook cruciaal voor de wereldwijde voedselhulp. "Voedsel uit Oekraïne is wereldwijd dringend nodig", aldus Frick.
"Duitsland steunt toch invoerverbod Russische olie"
De Duitse regering zou dan toch plannen voor een Europees invoerverbod op Russische olie steunen. Dat vernam het Duitse persagentschap dpa van EU-diplomaten in Brussel.
In de voorbereidingen voor een zesde sanctiepakket zou Duitsland zich voor de invoering van een embargo hebben uitgesproken. Een EU-beslissing in die richting is daarmee waarschijnlijker geworden.
Nu worden Hongarije, Oostenrijk, Slovakije, Spanje, Italië en Griekenland nog gerekend tot de landen die op de rem staan. Voor Slovakije en Hongarije zou het vooral een probleem zijn dat ze nog sterk afhankelijk zijn van Russische olieleveringen. In de Zuid-Europese landen zou dan weer bezorgdheid leven over hogere energieprijzen voor consumenten.
Dat de Duitsers een bocht namen, zou te maken kunnen hebben met de vooruitgang die is geboekt in de zoektocht naar alternatieve leveranciers. Minister van Economie Robert Habeck zei dinsdag dat Duitsland intussen maar voor 12 procent meer afhankelijk is van Russische olie, tegen 35 procent voor de start van de oorlog.
Rusland: burgers gedood door Oekraïense beschietingen in Cherson
Door Oekraïense beschietingen van dorpen in de bezette regio Cherson zijn volgens het Russische ministerie van Defensie burgers gedood en gewond geraakt, meldt het Russische persbureau RIA zondag.
Er zouden een school, kleuterschool en een begraafplaats in twee dorpen in het zuiden van Oekraïne zijn geraakt. Hoeveel slachtoffers er zijn gevallen en wanneer de bombardementen zouden hebben plaatsgevonden, heeft het Russische ministerie niet bekendgemaakt.
Oekraïne heeft nog niet gereageerd op het bericht en de informatie kon niet onafhankelijk geverifieerd worden.
“Europese Commissie wil nog dit jaar stoppen met import van Russische olie”
De Europese Commissie wil de import van Russische olie dit jaar geleidelijk uitbannen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Ook zou Brussel meer banken in Rusland en Wit-Rusland willen uitsluiten van het internationale banksysteem SWIFT.
Oekraïne: Russische gevechtsvliegtuigen en drones neergeschoten, 42 Oekraïense soldaten gedood op Slangeneiland
Oekraïense troepen zeggen zaterdag twee Russische gevechtsvliegtuigen en verschillende drones te hebben neergehaald. De straaljagers en vier van de zeven neergeschoten drones zouden zijn geraakt in het oosten van Oekraïne, melden de Oekraïense luchtmacht en het leger in de nacht van zaterdag op zondag op Facebook.
Ook het door Rusland veroverde Slangeneiland in de Zwarte Zee is volgens de Oekraïners aangevallen met raketten. Daarbij zijn verschillende luchtafweersystemen en een communicatie-eenheid verwoest en zijn 42 Russische soldaten gedood, zegt het zuidelijke commando van het Oekraïense leger. De Oekraïense aanval kan niet onafhankelijk worden gecontroleerd. Er is ook geen Russische bevestiging van de aanval.
Blinken bevestigt Amerikaanse steun voor Oekraïne
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft in een telefoongesprek met zijn Oekraïense ambtgenoot Dmitro Kuleba de "robuuste steun" van de VS voor Oekraïne bevestigd. Dat melden de Amerikanen.
Blinken liet ook verstaan dat er verder gewerkt wordt aan een terugkeer van Amerikaanse diplomaten naar Oekraïne. Hij sprak over eerste bezoeken aan de westelijk gelegen stad Lviv, maar de Amerikanen willen ook "zo snel als mogelijk" weer in de hoofdstad Kiev aan de slag.
Enkele dagen geleden was Blinken zelf in Kiev, samen met de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin. De twee beloofden toen verdere steun tegen de Russische aanval. Donderdag kondigde president Jo Biden aan dat hij het congres wil laten stemmen over een extra steunpakket van 33 miljard dollar.
Zaterdagavond zei de Oekraïense president Zelensky in een toespraak dat intussen 23.000 Russische soldaten zijn omgekomen in Oekraïne. Dat cijfer valt moeilijk te controleren. Rusland gaf eerder meer dan 1.000 gesneuvelden in eigen rangen toe en sprak over ruim 23.000 gedode Oekraïense soldaten.
Zelensky: 23.000 Russische militairen gesneuveld
Sinds het begin van de Russische inval zijn volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky 23.000 Russische soldaten omgekomen in Oekraïne. Bovendien werden meer dan duizend Russische tanks en bijna 2.500 andere militaire voertuigen vernietigd, zei Zelensky zaterdagavond tijdens een toespraak.
Hoe hoog de verliezen daadwerkelijk zijn, is moeilijk in te schatten. Moskou heeft eerder toegegeven dat meer dan duizend Russen zijn gesneuveld sinds de oorlog op 24 februari begon. Het land schat het aantal gedode Oekraïense strijders op meer dan 23.000.
Zelensky zei te verwachten dat Rusland "extra troepen" samentrekt voor aanvallen in Oost-Oekraïne. Hij deed tijdens zijn toespraak een beroep op het Russische leger. "Elke Russische soldaat kan nog steeds zijn leven redden. Het is beter voor je om te overleven in Rusland dan om te sterven in ons land."
Een adviseur van de president zei zaterdag tegen het Oekraïense persbureau UNIAN dat er al vier dagen lang geen troepenbewegingen vanuit Rusland richting Oekraïne zijn waargenomen. Wel zouden "grote aantallen kapotte apparatuur, gewonden en doden" worden teruggestuurd naar Rusland.
Zelensky meldde dat Oekraïne de onderhandelingen voortzet om de sancties tegen Rusland aan te scherpen. Een besluit over beperkingen op de invoer van Russische olie wordt binnenkort verwacht, aldus de president.
Boris Johnson belooft Zelensky extra militaire steun
De Britse premier Boris Johnson heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bijkomende militaire hulp beloofd om Oekraïne te verdedigen tegen de Russische agressor.
In een telefoongesprek zaterdagnamiddag bood Johnson Zelensky "blijvende economische en humanitaire steun" aan, zo meldt een woordvoerder van Downing Street.
Johnson zou Zelensky gezegd hebben dat hij "meer vastberaden is dan ooit om Oekraïne te versterken en ervoor te zorgen dat Poetin faalt".
Zelensky bracht Johnson op de hoogte over de hevige gevechten in het oosten van Oekraïne en de voortdurende belegering van de havenstad Marioepol. De Oekraïense president voegde daaraan toe welke militaire uitrusting Oekraïne nodig heeft voor zijn verdediging.
"Groep burgers geëvacueerd uit staalfabriek Marioepol"
Een groep burgers heeft het belegerde complex van de staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol kunnen verlaten. Dat heeft een correspondent van het Russische staatspersbureau Tass gemeld. Het zou om 25 personen gaan, onder wie zes kinderen jonger dan 14 jaar.
Of de berichtgeving klopt is niet te verifiëren. Volgens Oekraïense bronnen zouden ongeveer duizend burgers hun toevlucht hebben gezocht in de bunkers en ondergrondse ruimten van Azovstal. Het Kremlin houdt vol dat naar schatting zo'n 2.500 Oekraïense strijders en huurlingen zich daar hebben verschanst. Ze zouden tot dusver geweigerd hebben zich over te geven.
Kiev en Moskou hebben, na bemiddeling van VN-chef António Guterres, afgesproken een humanitaire corridor te openen om burgers de gelegenheid te geven zich in veiligheid te brengen. Van een grootschalige evacuatie is tot dusver echter geen sprake geweest.