"Oekraïense politie begraaft doden in massagraf in Loehansk"
In Lysytsjansk, een bevochten stad in de oostelijke Oekraïense regio Loehansk, heeft de politie minstens 150 mensen in een massagraf begraven. Dat heeft de gouverneur van Loehansk, Sergej Hajdaj, woensdag op Telegram gemeld. De politie moet in noodsituaties veel taken uitvoeren, ook die van begrafenisondernemer, schreef de gouverneur.
In het massagraf worden naast slachtoffers van Russische beschietingen ook mensen begraven die een natuurlijke dood gestorven zijn. Een video toont hoe de lichamen in witte zakken, met elke zak voorzien van een naam, in een kuil worden gelegd. Na de oorlog zullen de doden een fatsoenlijke begrafenis krijgen, beloofde gouverneur Hajdaj.
Volgens de gouverneur is Loehansk voor 95 procent in Russische handen. De situatie is zijns inziens "extreem slecht". Enkel Severodonetsk en Lysytsjansk zijn nog in Oekraïense handen, maar die steden liggen al dagen onder vuur.
Moskou vergemakkelijkt aanvraag van Russisch paspoort voor twee Zuid-Oekraïense regio's
Inwoners van de Oekraïense regio's Zaporitsja en Cherson, in het zuiden van het land, kunnen voortaan via "een makkelijkere procedure" een Russisch paspoort aanvragen. Dat heeft Moskou bepaald in een presidentieel decreet.
Sinds de inval in Oekraïne op 24 februari, bezetten Russische troepen de volledige regio rond de stad Cherson. Zaporitsja is daarentegen niet volledig in handen van de Russen.
Rusland zal schulden terugbetalen in roebel
Rusland zal zijn schulden terugbetalen in roebel, zo kondigde het ministerie van Financiën in Moskou aan. Eerder beslisten de VS om vanaf vandaag een uitzondering stop te zetten die Rusland toeliet om de schulden in dollar te betalen.
"Gezien de weigering om deze vergunning te verlengen het onmogelijk maakt om de buitenlandse schuld in dollar na te komen, zullen de betalingen in Russische munt plaatsvinden. Met de mogelijkheid om ze vervolgens om te zetten in de oorspronkelijke munt via het National Settlement Depository. Dat zal optreden als de betalingsagent", klinkt het in een persbericht. Die instantie, een dochter van de beurs van Moskou, handelt betalingen af. Het ministerie van Financiën garandeert zo als ontlener zijn verplichtingen na te komen, valt te lezen.
Intussen raakte bekend dat de Russische centrale bank de volgende rentevergadering ruim twee weken vervroegt. De bijeenkomst zal donderdag reeds plaatsvinden, en niet op 10 juni. Volgens analisten behoort een verdere, significante, renteverlaging tot de mogelijkheden.
Na de aankondiging van de vervroegde zitting, zette de roebel de koers naar boven voort, tot het hoogste peil in jaren ten opzichte van de dollar. Nochtans was de munt na de inval in Oekraïne gekelderd - waarop de centrale bank de rente fors optrok om de val te stoppen. De voorbije weken steeg de koers echter fors. Een van de verklaringen zouden de kapitaalbeperkingen zijn, waardoor de verkoopdruk op de munt fors gedrukt wordt.
Rusland schrapt leeftijdsgrens voor toetreding tot het leger
Het Russische parlement heeft de leeftijdsgrens voor toetreding tot het leger afgeschaft. Tot nu konden enkel burgers tussen achttien en veertig jaar dienen. Nu wordt de grens opgetrokken tot 61,5 jaar, de officiële pensioenleeftijd voor mannen. "De aanpassing van dit wetsvoorstel maakt het mogelijk om experten aan te trekken binnen verschillende disciplines", zegt parlementslid Andreï Kartapolov, die meewerkte aan het voorstel.
Een tijdje geleden heeft Rusland ook de voorjaarsoproep gelanceerd. Tussen 1 april en 15 juli roept het land zo'n 134.000 jongens tussen 18 en 27 jaar op voor de dienstplicht. De autoriteiten benadrukken dat ze niet naar het front worden gestuurd.
Rusland stelt opheffing van sancties als voorwaarde om voedselcrisis te vermijden
Een belangrijke Russische diplomaat heeft gevraagd om de sancties tegen Moskou op te heffen, als voorwaarde om een wereldwijde voedselcrisis te vermijden. Sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne is de export van Oekraïens graan geblokkeerd.
"De oplossing van het voedselprobleem vereist een gecoördineerde aanpak, met in het bijzonder het opheffen van de sancties die afgekondigd zijn tegen de Russische export en financiële transacties", zei adjunct-minister van Buitenlandse Zaken Andreï Roudenko aan de Russische persagentschappen. Hij eiste ook dat Kiev mijnen zou ruimen in havens aan de Zwarte Zee, zodat schepen graan kunnen exporteren. De diplomaat zei dat Rusland dan "bereid is om een humanitaire corridor te garanderen" voor schepen.
Oekraïne, bekend van zijn vruchtbare zwarte aarde, was voor de Russische invasie de op drie na grootste exporteur van maïs ter wereld. Het land was ook goed op weg om de op twee na grootste exporteur van tarwe te worden.
Maar de Russische invasie ontwrichtte de Oekraïense landbouw. Kiev en het westen beschuldigen Rusland ervan dat het de export van graan via de Zwarte Zee verhindert, wat dreigt te leiden tot een zware internationale voedselcrisis.
Ruim vijf keer meer nieuwe Oekraïense asielzoekers in EU-lidstaten
In februari 2022 hebben 54.565 asielzoekers (niet-EU-burgers) voor het eerst internationale bescherming aangevraagd in de lidstaten van de Europese Unie. Dat is 85 procent meer dan in februari 2021 en 3 procent meer dan in januari 2022. De stijging van januari tot februari 2022 kan vooral worden verklaard door de toename van het aantal Oekraïense nieuwe asielzoekers (van 355 in januari naar 2.370 in februari; +568 procent). Dat blijkt uit maandelijkse cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.
In februari 2022 waren de grootste groep mensen die asiel aanvroegen Afghanen (7.075 nieuwe asielzoekers), gevolgd door Syriërs (6.775), Venezolanen (4.205), Colombianen (3.110) en Oekraïners. Met 14.930 geregistreerde nieuwkomers in februari 2022 was Duitsland goed voor 27 procent van alle nieuwe asielzoekers in de EU. Tweede was Spanje (9.295, 17 procent), voor Frankrijk (9.085, 17 procent), Italië (5.160, 9 procent) en Oostenrijk (3.105, 6 procent). Die vijf lidstaten samen waren goed voor ruim drie kwart (76 procent) van alle nieuwe asielzoekers in de EU.
In februari 2022 dienden 2.215 niet-begeleide minderjarigen voor het eerst een asielaanvraag in. Dat is een stijging met 74 procent tegenover februari 2021 en een stijging van 1 procent ten opzichte van januari 2022. De meeste niet-begeleide minderjarigen die in februari 2022 een asielaanvraag indienden, kwamen uit Afghanistan (1.015), Syrië (335) en Somalië (125). Met 235 asielaanvragen van niet-begeleide minderjarigen was België de lidstaat met het op twee na hoogste aantal, na Duitsland (480) en Oostenrijk (455).
Rusland noemt Italiaans vredesplan "een fantasie"
Rusland wil niets weten van een Italiaans voorstel om tot vrede te komen in Oekraïne. Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het plan woensdag "een fantasie" die niet serieus genomen kan worden. "Oekraïne enerzijds van wapens voorzien en tegelijkertijd met een vredesplan komen, is onmogelijk", aldus de woordvoerder.
Eerder deze week meldde het Kremlin nog dat het Italiaanse voorstel onderzocht werd. Volgens Italiaanse media stelde het land een vredesplan met vier punten voor. Daarin zou onder meer zijn beloofd dat een neutraal Oekraïne internationale veiligheidsgaranties krijgt en mogelijk lid kan worden van de Europese Unie.
Italië is een van de westerse landen die probeert de oorlog in Oekraïne via bemiddeling tot een einde te brengen. Ook Israël en Turkije kloppen geregeld bij Kiev en Moskou aan om ze te bewegen de strijd te staken.
Europa gaat achter activa van Russische oligarchen aan
De Europese Commissie wil het makkelijker maken om de activa van Russische oligarchen die op de sanctielijst van de EU staan en die sancties proberen te omzeilen op te sporen, in beslag te nemen en eventueel te verkopen. "Vandaag zetten we een nieuwe stap om de druk hoog te houden op Poetin en zijn handlangers, de agressors in Oekraïne", zegt voorzitter Ursula von der Leyen.
De gerechtelijke autoriteiten in de lidstaten hebben momenteel maar beperkte mogelijkheden om achter het vermogen van criminelen aan te gaan. De winst die ze halen uit hun illegale activiteiten blijft voor 99 procent in hun handen. Het voorstel van de Commissie heeft evenwel niet alleen betrekking op de georganiseerde misdaad, maar ook op de Russen die op de Europese sanctielijst naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne staan en die sancties proberen te omzeilen, bijvoorbeeld door hun jacht naar internationale wateren te brengen.
Ten eerste wil de Commissie het overtreden van sanctiemaatregelen toevoegen aan de lijst met EU-misdrijven, die dus in de hele Unie als dusdanig erkend worden. Ten tweede wil ze makkelijker gevolg kunnen geven aan zulke schendingen door criminele winsten beter opspoorbaar en confisqueerbaar te maken.
"Europese sancties moeten gerespecteerd worden en wie ze probeert te omzeilen, moet worden gestraft", zegt Commissie-vicevoorzitter Vera Jourova. "De schending van EU-sancties is een ernstig misdrijf en moet dan ook ernstige gevolgen kennen. We hebben pan-Europese regels nodig die daarvoor moeten zorgen." Volgens commissaris voor Justitie Didier Reynders gaat het erom de achterpoortjes te sluiten en "de gerechtelijke autoriteiten de tools te geven schendingen van EU-sancties te vervolgen".
Zelensky: "Oekraïne zal blijven vechten totdat het al zijn territorium terug heeft"
De Oekraïense president Volodimir Zelensky wil geen Oekraïens gebied opgeven in ruil voor vrede. Dat zei hij woensdag op een evenement in het kader van het Wereld Economisch Forum (WEF) in het Zwitserse Davos.
Zelensky sprak via videoverbinding tijdens het Victor Pinchuk Foundation-evenement. "Oekraïne zal blijven vechten totdat het al zijn territorium terug heeft", verklaarde hij.
De president zei ook dat hij klaar staat voor nieuwe vredesgesprekken, maar enkel als Rusland zich terugtrekt uit de gebieden waar het was voor de oorlog begon in februari.
Bovendien wil hij enkel onderhandelen met de Russische president Vladimir Poetin zelf. "Ik kan alleen rechtstreeks met de president praten, niet met tussenpersonen of bemiddelaars", aldus Zelensky. Op dit moment is Rusland niet serieus aan het onderhandelen, klonk het nog.
Verder hekelde Zelensky het gebrek aan "eenheid" bij de westerse landen over de oorlog in Oekraïne. Hij zei dat hij "de steun van een verenigd Europa nodig heeft".
Raketaanvallen op Zaporizja, Russen groeperen zich in Donbas
In het oosten van Oekraïne is de stad Zaporizja volgens de lokale autoriteiten getroffen door verschillende raketten. "Vandaag, op 25 mei om 5.13 uur, hebben de Russische strijdkrachten vier ballistische raketten afgevuurd op Zaporizja", aldus het bestuur via berichtendienst Telegram. De luchtafweer zou een van de raketten hebben opgevangen.
Volgens experten van het Amerikaanse oorlogsonderzoeksinstituut Institute for the Study of War (ISW) trekt Rusland in het zwaar bevochten gebied Loehansk troepen samen uit verschillende richtingen. In een nieuwe analyse zeggen de ISW-experten dat de troepen, nodig voor een offensief, uit de gebieden Charkiv, Izjoem, Donetsk en Zaporizja worden teruggetrokken. In Loehansk boeken de Russen terreinwinst.
De Russische soldaten en hun Oekraïense separatistische bondgenoten controleren intussen ongeveer 90 procent van het grondgebied in de regio. Het Oekraïense leger heeft het gebied tussen Severodonetsk en Lysytsjansk in handen. Volgens de ISW-analyse wil het Russische leger er waarschijnlijk gelijktijdig verschillende kleine Oekraïense eenheden omsingelen. Een "grote doorbraak" is de Russen weliswaar nog niet gelukt.
Situatie Loehansk "verslechtert van uur tot uur", zegt gouverneur
De situatie op het terrein in Loehansk, een regio in het oosten van Oekraïne, "verslechtert van uur tot uur". Dat heeft de gouverneur Sergej Hajdaj dinsdag verklaard. "De situatie is erg moeilijk en helaas verergert ze alleen maar", zei hij in een video op Telegram. "De bombardementen worden steeds intenser", aldus de gouverneur.
"Het Russische leger heeft besloten om Severodonetsk compleet te verwoesten." Die stad in het noordoosten van Loehansk "wordt van de aardbodem gevaagd", legde Hajdaj uit. Volgens hem is de situatie "bijna kritiek".
Volgens de gouverneur doet Loehansk haar uiterste best om het oprukken van de Russen vanuit het oosten in de richting van Slovjansk te verhinderen. Vanaf dinsdag ziet hij echter dat de Russen "een grootschalige aanval" trachten uit te voeren.
Vrijdag verzekerdere de Russische minister van Defensie, Sergej Sjojgoe, nog dat de verovering van Loehansk "bijna voltooid" was. De Russische troepen hebben Severodonetsk en Lysytsjansk, twee steden die door een rivier worden gescheiden, al omsingeld.
Rusland opent woensdag veilige zeecorridor aan Marioepol
Rusland is van plan om vandaag een veilige zeecorridor in te stellen van de veroverde Oekraïense havenstad Marioepol naar de Zwarte Zee. Dat meldt het Russische ministerie van Defensie. Het zou gaan om een route door de Zee van Azov van 115 zeemijl (213 kilometer) lang en 2 zeemijl (3,7 kilometer) breed, die vanaf 8 uur plaatselijke tijd bevaarbaar is.
Volgens Rusland zitten nog ongeveer zeventig buitenlandse schepen uit zestien verschillende landen vast in de havens aan de Zwarte Zee, die door Oekraïne gecontroleerd worden. Daarom zal de Russische marine dagelijks een veilige corridor opzetten, klinkt het.
Daarnaast zal ook de beschadigde haveninfrastructuur in de stad hersteld worden.
De strategisch belangrijke havenstad viel enkele dagen geleden. Ze verbindt de oostelijke regio's van Oekraïne, die voor de oorlog al deels in handen waren van pro-Russische rebellen, met de Krim, het Oekraïense schiereiland dat Rusland in 2014 al annexeerde. De haven van Marioepol is ook economisch van groot belang. De stad is echter grotendeels verwoest.
Premier Hongarije kondigt noodtoestand af wegens oorlog in Oekraïne
De Hongaarse premier Viktor Orban heeft, wegens de oorlog in Oekraïne, de noodtoestand afgekondigd in eigen land. De regeling treedt woensdag om middernacht in. Dat heeft de premier gemeld in een video op zijn Facebookpagina. De noodtoestand laat premie Orban toe bestaande wetten in te trekken en per verordening dwangmaatregelen in te voeren, waardoor hij zijn macht vergroot.
Het parlement in Boedapest riep dinsdag een nieuwe categorie van noodtoestand in het leven: 136 afgevaardigden van de Fidesz-partij van Orban stemden voor de grondwetswijziging. De regering kan de noodtoestand nu ook uitroepen wanneer een buurland door een gewapend conflict, een oorlog of een humanitaire catastrofe is getroffen. Oekraïne, waar Rusland al drie maanden oorlog voert, is een buurland van Hongarije. Premier Orban heeft de Russische agressie echter halfhartig veroordeeld en laat geen wapenleveringen aan Oekraïne passeren.
In het voorjaar van 2020 riep premier Orban al de noodtoestand uit wegens de coronapandemie. Het parlement had die noodtoestand vaak verlengd, maar op 31 mei loopt die af. De wetswijziging stelde premier Orban in staat opnieuw de noodtoestand uit te roepen. Zo kan hij per verordening dwangmaatregelen invoeren, die het parlement ten laatste vijftien dagen later moet bekrachtigen. Dankzij de meerderheid van zijn Fidesz-partij is dat slechts een formaliteit.
Premier Orban misbruikte de coronapandemie ook voor doeleinden die niks met de volksgezondheid te maken hadden, zoals maatregelen nemen om gemeenten waarin de oppositie aan de macht is, financiële schade toe te brengen of voordelen bieden aan regeringsgezinde zakenlieden.