"Enig succes Oekraïense troepen in Severodonetsk"
Oekraïense troepen hebben wat succesjes geboekt in de strijd om de stad Severodonetsk, maar in de hele oostelijke Donbas-regio is het afgelopen etmaal weinig verschoven. President Volodymyr Zelensky heeft dat vanavond gezegd in zijn dagelijkse videobericht.
Zelensky dankte zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden voor zijn aankondiging raketsystemen te sturen. Hij sprak de verwachting uit dat ook andere bondgenoten met goed nieuws over wapenleveranties komen.
Het Britse ministerie van Defensie had eerder op de dag gemeld dat Russische troepen gestaag terreinwinst boeken in Severodonetsk, het laatste grote bolwerk in de provincie Loehansk waar de Oekraïners nog standhouden.
Wel hebben Russische troepen de controle over belangrijke delen van de grotendeels in puin geschoten stad overgenomen. "De situatie is moeilijk, maar het is beter dan gisteren", zei de plaatsvervangend chef van de Oekraïense generale staf. Hij wees op de zeer bloedige straatgevechten in de stad.
Het Russische leger en de separatistische troepen die loyaal zijn aan Moskou zeggen dat ze op het punt staan de macht over te nemen in Severodonetsk. "Ons verzet is na al die maanden ongebroken", aldus de Oekraïense viceminister van Defensie Hanna Malyar. "We zijn klaar voor een langdurige oorlog."
Verenigde Staten kondigen extra sancties aan tegen Russische elite
De Verenigde Staten hebben extra sancties tegen Russische oligarchen en regeringsfunctionarissen aangekondigd. Dat meldt het Duitse persagentschap DPA. Zo stelde het Amerikaanse ministerie van Financiën en het ministerie van Buitenlandse Zaken een reeks strafmaatregelen in tegen mensen die nauwe banden hebben met de Russische president Vladimir Poetin.
Onder anderen de miljardair Aleksej Mordasjov en de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken Maria Zakharova staan op de lijst. Washington zou ook verschillende eigenaars van luxejachten viseren.
Europeanen zullen "lijden" onder embargo tegen Russische olie
Europeanen zullen "lijden" onder het embargo tegen Russische olie dat de Europese Unie wil invoeren wegens de oorlog in Oekraïne. Dat heeft de Russische vicepremier belast met Energie, Aleksandr Novak, gezegd.
"De Europese consumenten zullen de eerste zijn die zullen lijden onder de beslissing", zei Novak in een interview op de Russische televisie. De vicepremier waarschuwde dat de prijzen van olie en olieproducten zullen stijgen.
"Ik sluit niet uit dat er een groot tekort aan olieproducten in de Europese Unie zal zijn", zei Novak ook.
Kremlin ziet nog geen basis voor toetredingsreferendum in zuiden van Oekraïne
Op korte termijn komt er in de bezette gebieden in het zuiden van Oekraïne geen referendum over aansluiting bij Rusland. Dat zegt het Kremlin. "Als de veiligheid niet volledig is gewaarborgd, en we zien de voortdurende aanvallen van het Oekraïense leger en de nationalisten op burgerdoelwitten in die gebieden, is het natuurlijk nauwelijks mogelijk om daarover te spreken", stelde Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov.
De zegsman sprak daarmee de eis van het pro-Russische bestuur in de gebieden Cherson en Zaporizja tegen om snel bij Rusland aan te sluiten. Enkele politici in Moskou hadden zich ook in die zin uitgesproken. Leonid Sloetsjki, voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken in het Russische parlement, had woensdag nog juli naar voren geschoven als mogelijk tijdstip voor een referendum in Cherson.
Peskov ontkende dat Moskou al een besluit heeft genomen over de referenda. Hij herhaalde zijn these dat de mensen in de regio zelf over hun toekomst moeten beslissen. "Daarvoor is het noodzakelijk de overeenkomstige voorwaarden te scheppen." Het gaat daarbij in eerste instantie om de veiligheid van de bevolking, aldus de Kremlinwoordvoerder. Peskov veroordeelde nog eens de westerse wapenleveringen aan Oekraïne, maar hij verzekerde dat dat Rusland niet zal hinderen om de beoogde doelstellingen van zijn militaire operatie te realiseren.
In het zuiden van Oekraïne heeft Rusland het gebied Cherson grotendeels bezet. Ook het zuidelijke deel van het gebied Zaporizja is onder controle van Moskou, maar de hoofdstad van het gebied zelf niet. Het pro-Russische bestuur in de regio's heeft de voorbije weken meermaals benadrukt zich zo snel mogelijk van Oekraïne te willen afscheuren en bij Rusland te willen aansluiten.
EU-lidstaten akkoord over nieuwe sancties, patriarch Kirill niet op sanctielijst
De ambassadeurs van de EU-lidstaten hebben donderdag een akkoord bereikt over nieuwe sancties tegen Rusland vanwege de inval in Oekraïne, zo is uit diplomatieke bron vernomen. Patriarch Kirill, een medestander van president Vladimir Poetin, zou wel van de sanctielijst gehaald zijn om een doorbraak mogelijk te maken.
Zelensky: "Russen controleren ongeveer 20 procent van Oekraïens grondgebied"
De Russische troepen controleren momenteel "ongeveer 20 procent" van het Oekraïense grondgebied, of bijna 125.000 vierkante kilometer. Dat heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky gezegd in een toespraak tot het Luxemburgse parlement.
"Vandaag de dag staat ongeveer 20 procent van ons grondgebied onder controle van de bezetters, (dat is) ongeveer 125.000 vierkante kilometer, wat veel meer is dan het grondgebied van alle Benelux-landen samen", aldus Zelensky. Voor de invasie van Oekraïne op 24 februari controleerden de Russische strijdkrachten ook al bepaalde gebieden in het buurland. Toen ging het volgens de president om "meer dan 43.000 vierkante kilometer".
Rusland telt minder buitenlandse huurlingen in rangen Oekraïense leger
Het Russische leger stelt naar eigen zeggen vast dat het aantal buitenlandse huurlingen binnen de rangen van het Oekraïense leger is gedaald. "Sinds begin mei is de toestroom van buitenlandse huurlingen voor deelname aan de gevechten tegen de Russische strijdkrachten opgedroogd", aldus Igor Konasjenkov, woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie, donderdag. Volgens hem is het aantal huurlingen gedaald van 6.600 naar 3.500.
Honderden buitenlanders werden al door Russische raketten gedood kort na hun aankomst in Oekraïne, toen ze nog in opleidingskampen verbleven, stelt Konasjenkov. Een nog groter aantal sneuvelde aan het front.
De generaal-majoor waarschuwde ervoor dat buitenlanders niet als strijders behandeld worden en bij een gevangenname in het beste geval op een lange celstraf mogen hopen. Eerder hadden de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne ermee gedreigd de doodstraf op te leggen aan meerdere gevangengenomen buitenlanders.
Gouverneur Donetsk: regio telt nog maar 340.000 inwoners
Het aantal inwoners in de Oekraïense regio Donetsk is door de oorlog in het land van 1,67 miljoen gekrompen naar zo'n 340.000. Gouverneur Pavlo Kirilenko meldde die cijfers woensdag, ruim drie maanden na het begin van de Russische invasie.
Russische troepen in het oosten van Oekraïne, waar de regio's Donetsk en Loehansk de Donbas vormen, proberen verder op te rukken. Na de inname van de havenstad Marioepol in het zuiden van Donetsk zijn de steden Kramatorsk en Slovjansk de belangrijkste doelen van het Russische leger geworden, aldus Kirilenko.
Vanwege de oorlog zijn miljoenen Oekraïners op de vlucht geslagen. Van de 6,8 miljoen mensen die sinds 24 februari Oekraïne hebben verlaten, zijn er 2,9 miljoen via buurlanden doorgereisd naar andere landen in Europa. Cijfers van de Verenigde Naties laten ook zien dan ruim 2,2 miljoen vluchtelingen ook weer zijn teruggekeerd naar hun thuisland, in sommige gevallen voor korte duur.
VK geeft Oekraïne M270-draagraketten met bereik van 80 km
Het Verenigd Koninkrijk stuurt meervoudige raketsystemen naar Oekraïne waarmee het zichzelf kan verdedigen tegen Rusland, zei de Britse minister van Defensie Ben Wallace woensdag tegen CNN. Het gaat om M270-draagraketten die doelen tot 80 kilometer afstand kunnen raken, wat volgens een verklaring van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken "een aanzienlijke boost in capaciteit voor de Oekraïense strijdkrachten" betekent.
De Britse meervoudige raketsystemen moeten het Oekraïense leger vooral helpen zich te verweren tegen de langeafstandsartillerie die de Russische troepen "inzetten om steden in puin te leggen", zei Wallace. Oekraïense soldaten zullen in het VK worden getraind in het gebruik van de draagraketten.
De Britse gift is "nauw gecoördineerd" met het recente besluit van de Verenigde Staten om Oekraïne te voorzien van zijn High Mobility Artillery Rocket System (Himars), een variant van de meervoudige raketsystemen die het VK stuurt, aldus het ministerie.
Zelensky: Oekraïne verliest 60 tot 100 soldaten per dag
Elke dag sterven tussen de 60 en 100 Oekraïense soldaten in de strijd en raken er nog eens 500 gewond. Dat heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky gezegd aan het Amerikaanse mediakanaal Newsmax in een interview dat woensdag werd gepubliceerd.
"De situatie in het oosten is echt moeilijk", aldus Zelensky. "We verliezen 60 tot 100 soldaten per dag, die sneuvelen in de strijd, en zo'n 500 anderen raken gewond", voegde de 44-jarige Oekraïense leider er aan toe.
Het hoge aantal slachtoffers komt op een moment dat de Oekraïense troepen hevige gevechten leveren tegen Russische troepen, die trachten de controle over de regio Loegansk in Oost-Oekraïne over te nemen.
"Het grootste deel van Severodonetsk, een belangrijke stad in het gebied, is nu onder controle van het Russische leger, na zware beschietingen die ongeveer 90% van de stad hebben verwoest, aldus de Oekraïense televisie. "We houden onze verdedigingsposities" in het oosten, zei Zelensky.
Volgens informatie van het front hebben ook de Russen aanzienlijke verliezen geleden. De Oekraïense regering schatte vorige week dat Rusland meer dan 30.000 soldaten heeft verloren sinds het begin van de invasie van Oekraïne op 24 februari.
Pelé roept Poetin op "invasie in Oekraïne te stoppen"
De Braziliaanse voetballegende Pelé heeft de Russische president Vladimir Poetin woensdag in een post op Instagram opgeroepen de invasie in Oekraïne stop te zetten.
De publicatie kwam er net voor de aftrap van de halve finales in de Europese barrages tussen Schotland en Oekraïne, een duel dat de Oekraïners met 1-3 wonnen. Zondag wacht Wales in de finale, met als inzet een ticket voor het WK in Qatar.
"Ik wil graag de wedstrijd van vandaag gebruiken om een oproep te doen: stop de invasie. Dergelijk geweld kan niet verantwoord worden", klinkt het. "Vandaag proberen de Oekraïners, toch voor 90 minuten, de tragedie die zich afspeelt in hun land even te vergeten. De kwalificatie voor een WK is altijd lastig en bijna onmogelijk met zoveel levens op het spel. Ik heb acht decennia geleefd en daarin heb ik oorlogen gezien en haatdiscours gehoord van leiders, in naam van de veiligheid voor hun volk. Naar zo'n tijden kunnen we niet meer terug, het is tijd om te evolueren", aldus Pelé, die al een tijdje tegen kanker vecht.
In 2017, een jaar voor het WK in Rusland, was er een ontmoeting tussen Pelé en de Russische president. "Toen glimlachten we naar elkaar en schudden we de hand. De macht om dit conflict te stoppen, ligt in jouw handen. Dezelfde handen die ik in 2017 geschud heb."
"Raketlanceerders voor Oekraïne zijn al in Europa"
De Amerikaanse regering wil in een eerste fase vier meervoudige raketlanceerders van het HIMARS-systeem (High Mobility Artillery Rocket System) aan Oekraïne leveren.
Volgens Colin Kahl, een topfunctionaris van het Pentagon, bevinden de systemen zich al in Europa. "We hebben ze al op voorhand gepositioneerd zodat ze snel geleverd kunnen worden."
Hij verwacht dat de Oekraïners ongeveer drie weken zullen nodig hebben om de bediening onder de knie te krijgen. Daarnaast is er nog extra onderhoudstraining nodig.
Kahl gaf geen details vrij over hoeveel HIMARS-systemen de VS nadien nog willen leveren aan Oekraïne. "We hebben zeker nog speelruimte", klonk het. Hij meent dat de raketlanceerders heel nuttig kunnen zijn in het oosten van Oekraïne.
De HIMARS-systemen zijn meervoudige raketlanceerders die gemonteerd worden op lichte pantservoertuigen. "Ze hebben een bereik van ongeveer 80 kilometer en kunnen dus enige druk wegnemen aan het front", aldus de Pentagon-verantwoordelijke.
Hij verduidelijkte nog dat de VS sinds de start van de oorlog al voor zo'n 4,7 miljard dollar (omgerekend 4,4 miljard euro) aan wapens en munitie toegezegd of geleverd hebben aan Oekraïne. De raketwerpers maken deel uit van een pakket van 700 miljoen. Daarin zitten voorts nog luchtafweersystemen, antitankraketten en helikopters.
Rusland treft reservoir met giftig salpeterzuur in Severodonetsk: "Deze aanvallen zijn krankzinnig"
De Russen rukken steeds verder op in het oosten. Ze hebben de stad Severodonetsk nu bijna helemaal in handen. Ook het centrum dus, zoals blijkt uit beelden die soldaten uit de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië verspreid hebben.
Terwijl het ene na het andere overheidsgebouw uitgekamd wordt, blijft de stad bestookt worden. Zo is in een video te zien hoe Oekraïense militairen verbaasd naar een enorme oranje rookwolk kijken.
Volgens de lokale gouverneur bestookte Rusland een reservoir met salpeterzuur. Dat wordt gebruikt om kunstmest te maken. Als je de stof inademt, kunnen de longen beschadigd raken. Het is niet duidelijk of Rusland doelgericht het reservoir bestookte.
Volgens de Oekraïense president Zelensky deinst het Russische leger echter voor niets terug. "Gezien er op grote schaal chemische industrie in Severodonetsk aanwezig is, zijn de aanvallen van het Russische leger gewoon krankzinnig", klinkt het uit zijn mond.
90 procent van de gebouwen zou er beschadigd zijn. De 13.000 burgers die achtergebleven zijn, kunnen niet meer geëvacueerd worden. De brug naar Lisitsjansk is verwoest, een andere is zodanig beschadigd dat er alleen nog kleine voertuigen over kunnen.
Er zijn wel nog voldoende voorraden water, voedsel en medicijnen, aldus de gouverneur. In Severodonetsk woonden voor de oorlog ruim 105.000 mensen.