"Bijna 2 miljoen mensen vanuit Oekraïne naar Rusland gebracht"
Bijna 2 miljoen mensen zijn sinds de start van de oorlog in Oekraïne naar Rusland gebracht. Dat heeft een hoge officier van het Russische ministerie van Defensie gezegd.
Volgens generaal Michail Mizintsev hebben de strijdkrachten nu 1.936.000 miljoen personen de grens overgebracht, onder hen ook 307.000 kinderen. Alleen zaterdag ging het al om 29.730 mensen, 3.500 onder hen waren minderjarig.
Het Kremlin zegt vooral inwoners te evacueren uit de regio's Donetsk en Loehansk, waar zwaar wordt gevochten. Oekraïne brengt daar tegenin dat de Russen willen verhinderen dat mensen vluchten naar gebieden die onder controle van Oekraïne staan. Volgens Kiev is er sprake van deportatie. Veel mensen die gedwongen naar Rusland reisden, hebben via een omweg door andere landen al geprobeerd terug te keren.
Russische troepen boeken terreinwinst in Sjevjerodonetsk
Het Russische leger heeft terreinwinst geboekt in de buurt van het fel belegerde Sjevjerodonetsk, ook al kon het de vroegere grootstad nog altijd niet innemen. "Door de beschieting en bestorming heeft de vijand in het dorp Metjolkine een gedeeltelijk succes behaald en geprobeerd om zich daar te vestigen", zegt de Oekraïense legerstaf in een update. Metjolkine ligt ten zuidoosten van Severodonetsk.
De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov verklaarde eerder dat de Russen het dorp hadden veroverd. Er vechten duizenden Tsjetsjenen in Oekraïne aan de zijde van Rusland.
De slag om Sjevjerodonetsk gaat ondertussen onverminderd voort, zeggen Oekraïense bronnen. De Russische troepen bestoken het administratieve centrum van de regio Loehansk, in het oosten van Oekraïne, met zware artillerie. Maar een poging om Oekraïense stellingen in het industriegebied van de stad te bestormen zou mislukt zijn. Ook in Syrotyne, een dorp ten westen van Metjolkine, zou een Russisch offensief op niets uitgedraaid zijn. Er zijn geen onafhankelijke bronnen die die informatie bevestigen.
De pro-Russische, separatistische autoriteiten in de regio Donetsk verklaarden ondertussen dat er bij Oekraïense bombardementen vijf burgers zouden omgekomen zijn en twaalf anderen gewond geraakt. Maar ook hiervoor zijn er geen onafhankelijke bronnen die de informatie bevestigen. Russische media, die vallen onder de censuurregels van het Kremlin, zeggen dat een filmzaal en een café in het centrum van de stad geraakt werden.
Rusland levert minder gas dan voorzien: "Strategie om de prijzen te laten stijgen"
De beperking van de Russische gasleveringen aan Duitsland is een strategie om de prijzen te laten stijgen. Dat heeft Klaus Müller, de baas van de Duitse energieregulator, verklaard.
"Rusland is nu al dagenlang beduidend minder gas aan het leveren aan Duitsland en Europa. Dit is bedoeld om ons te verontrusten en de prijzen de hoogte in te jagen", zei Müller.
Volgens de chef van het Bundesnetzagentur komt het erop aan gas te sparen en op te slaan voor komende winter. De regering organiseert ook bijkomende leveringen van vloeibaar gas. Volgens een rapport van de regulator bedraagt het huidige opslagniveau in Duitsland ongeveer 56,7 procent.
De voorbije dagen verlaagde de Russische gasgigant Gazprom de toevoer via de pijplijn Nord Stream 1 met 60 procent. Gazprom wijt een en ander aan vertragingen bij het herstel van de infrastructuur, maar daar hecht de Duitse minister van Economie Robert Habeck weinig geloof aan. Volgens hem gaat het om een politiek gemotiveerde zet. Ondanks de verminderde toevoer omschrijft de regulator de situatie als "gespannen maar stabiel".
Ook Italië blijft intussen weinig gas uit Rusland ontvangen. Volgens netwerkoperator Snam is slechts iets meer dan de helft van de voorziene 63 miljoen kubieke meter aangekomen.
De Italiaanse regering houdt volgende week een noodvergadering over de situatie. Ook premier Mario Draghi is ervan overtuigd dat Gazprom niet de ware redenen van de teruggeschroefde leveringen vertelt. "We denken dat het leugens zijn. In werkelijkheid wordt gas politiek gebruikt", zei Draghi.
EU: "Rusland bedreigt wereld met hongersnood"
Rusland dreigt met zijn blokkade van de graanexport uit Oekraïne en de beperkingen op de eigen uitvoer de wereld in hongersnood te brengen. Dat stelt Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid.
Borrell zit maandag in Luxemburg een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie voor. Centraal in de debatten staan de bedreigingen voor de voedselbevoorrading en het zwartepieten tussen Moskou en het Westen over de problemen met de export van graan.
In een voorbeschouwing op zijn officiële blog laakt Borrell "de bewuste politieke keuze van Rusland om de graanexport te gebruiken als chantagemiddel". "Rusland heeft de Zwarte Zee herschapen in een oorlogszone en blokkeert de zendingen van graan en mest vanuit Oekraïne (...) Het past ook quota en taksen op zijn eigen graanexport toe", stelt Borrell vast.
Borrell beklemtoont dat de Europese sancties Rusland niet verbieden om landbouwproducten of zaaigoed uit te voeren, noch om ze te kopen. "Op voorwaarde dat de betrokken mensen of entiteiten niet op de sanctielijst staan uiteraard", klinkt het.
Zelensky op bezoek in Mykolaiv in zuiden van Oekraïne
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft voor het eerst een bezoek gebracht aan Mykolaiv, in het zuiden van het land. Zelensky verlaat sinds het begin van de Russische invasie op 24 februari maar zelden de hoofdstad Kiev.
In een video die door het Oekraïense presidentschap werd verspreid, is Zelensky te zien terwijl hij een zwaar beschadigd wooncomplex inspecteert en in vergadering met lokale functionarissen.
De haven- en industriële stad Mykolaiv, die voor de oorlog bijna een half miljoen inwoners telde, is nog altijd onder Oekraïense controle, maar ligt vlak bij de regio van Cherson, die door de Russen wordt bezet. Mykolaiv blijft een doelwit van Moskou omdat de stad op de route ligt naar Odessa, de grootste haven van Oekraïne.
"Russisch schip onderweg naar Slangeneiland gezonken na raketaanval"
Een Russisch schip dat onderweg was naar Slangeneiland, is na een Oekraïense raketaanval gezonken. Dat melden de Oekraïense militaire overheden. Het schip zou onderweg geweest zijn met een wapenlevering voor het strategisch belangrijke eiland dat Rusland in de begindagen van het conflict veroverde. Het nieuws kan niet onafhankelijk geverifieerd worden. Rusland gaf geen commentaar op het nieuws.
Het schip was vrijdag getroffen en zonk later op de dag, aldus Maxym Marchenko, de militaire gouverneur voor Odessa in een videoboodschap op Telegram. Het zou gaan om de Vasily Bech, een sleepboot/reddingsvaartuig uit 2017 van de Russische Zwarte Zeevloot.
Volgens de Oekraïners was het schip bijkomend uitgerust met een Tor-luchtverdedigingssyteem. Maar dat zou niet verhinderd hebben dat het vaartuig geraakt werd door Harpoon-raketten - een wapensysteem geleverd door westerse landen. Het zou gaan om raketten geleverd door Denemarken.
Rusland verloor al enkele schepen sinds de start van de invasie van buurland Oekraïne. Het gaat onder meer om het vlaggenschip Moskva en landingsvaartuig Saratov.
Oekraïne wil onderhandelingen met Rusland eind augustus hervatten
Kiev wil de vredesonderhandelingen met Moskou pas eind augustus hervatten. Dat zei de Oekraïense hoofdonderhandelaar David Aratsjamia tegen de Amerikaanse omroep 'Voice of America'. Volgens Aratsjamia zal Oekraïne voor die tijd tegenaanvallen op de Russen uitvoeren, waardoor het land een betere onderhandelingspositie zal hebben. "Ik denk dat we een operatie zullen uitvoeren met tegenaanvallen op verschillende plaatsen", zei de hoofdonderhandelaar, zonder details te geven.
Vredesonderhandelingen tussen Kiev en Moskou begonnen kort na de Russische inval in Oekraïne. De besprekingen werden echter al snel gestaakt. Vertegenwoordigers van beide regeringen hebben elkaar al sinds eind april niet meer gezien en ook de onderhandelingen op afstand zijn tot stilstand gekomen.
Beide landen geven elkaar de schuld van het uitblijven van een doorbraak. Zowel Rusland en Oekraïne proberen hun onderhandelingspositie nu te verbeteren door middel van militaire successen.
Russisch staatsmedium deelt beelden van vermiste Amerikanen
Het Russische staatsmedium RT heeft video's op sociale media verspreid waarin twee Amerikanen te zien zijn die vermist zijn in Oekraïne. Het tweetal zou aan Oekraïense zijde hebben gevochten als vrijwilliger en gevangen zijn genomen door de Russische strijdkrachten.
President Joe Biden zei vrijdag niet te weten waar de vermiste Amerikanen zijn.
Zelensky: "Oekraïne zal waardevol lid van EU zijn"
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft vrijdag gezegd dat de toetreding van zijn land tot de Europese Unie een aanwinst zou zijn voor het economische blok.
"Onze toenadering tot de Europese Unie is niet alleen positief voor ons", zij hij vrijdagavond tijdens een speech via videoverbinding. "Dit is de grootste bijdrage aan de toekomst van Europa in vele jaren."
Zelensky zei dat de EU alleen met Oekraïne haar macht, onafhankelijkheid en toekomstige ontwikkeling kan veiligstellen. "We zijn één stap verwijderd van volledige integratie in de Europese Unie", zei Zelensky, die ook benadrukte dat Oekraïense waarden Europese waarden zijn. "De Oekraïense instellingen blijven stabiel, zelfs in tijden van oorlog."
Europese integratie zou een positief effect hebben op de burgers van Oekraïne, zei hij. "Hoe hechter onze band met andere Europese landen is, hoe meer mogelijkheden we zullen hebben om een modern en veilig leven te garanderen voor alle Oekraïners."
Amerikaanse droneverkoop aan Oekraïne mogelijk op losse schroeven
Een plan van de Amerikaanse regering om vier grote drones aan Oekraïne te leveren die bewapend kunnen worden met raketten, staat volgens ingewijden op losse schroeven. Binnen het Pentagon zouden er zorgen zijn dat de geavanceerde apparatuur in Russische handen zou kunnen vallen.
Het gaat om vier MQ-1C Gray Eagle-drones. Het plan om die aan Oekraïne te verkopen zou eerder al zijn goedgekeurd door het Witte huis, meldde persbureau Reuters.
Een subdivisie van het Pentagon die verantwoordelijk is voor het veiligstellen van hightech technologie vreest nu echter dat de drones een veiligheidsrisico kunnen vormen als Russische troepen die in handen zouden krijgen. Met name de radar- en bewakingsapparatuur op de drones zou onder geen beding in vijandig bezit mogen komen.
Of de deal alsnog kan doorgaan, wordt momenteel besproken binnen de top van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Een betrokkene zegt echter tegen Reuters dat het nog niet duidelijk is wanneer daar een knoop over wordt doorgehakt. De drones in kwestie kosten volgens overheidsdocumenten zo'n tien miljoen dollar (ruim 9,5 miljoen euro) per stuk.
Oekraïne deed onlangs een oproep aan zijn bondgenoten om meer zwaar militair materieel te leveren voor de oorlog met Rusland. Kiev heeft naar eigen zeggen 1000 houwitsers, 300 raketlanceersystemen, 500 tanks, 2000 pantservoertuigen en 1000 drones nodig om de Russen te verslaan.