Washington stort nieuwe schijf van 1,7 miljard dollar economische steun aan Kiev
De Verenigde Staten gaan een nieuwe schijf economische hulp storten aan Oekraïne voor een bedrag van 1,7 miljard dollar. Dat maakte de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, vandaag bekend.
De nieuwe schijf wordt aan de Oekraïense regering overgemaakt via de Wereldbank. Ze maakt deel uit van de 7,5 miljard dollar die de Verenigde Staten in mei aan Kiev hadden beloofd. Sinds het begin van het conflict hebben de Verenigde Staten nu al 4 miljard dollar economische steun aan Oekraïne gestort.
Het begrotingstekort van Oekraïne neemt ondertussen toe met 5 miljard dollar per maand. De inkomsten van het land smelten weg en het heeft evenmin toegang tot de buitenlandse markten voor financiering. Internationale donoren schoten Oekraïne daarom te hulp.
Naast de Verenigde Staten beloofden de G7, de groep van zeven economische grootmachten, en de Europese Unie om 29,6 miljard dollar aan Kiev over te maken.
Stand van zaken
Goedenavond, dit zijn de belangrijkste recente ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne:
• Oekraïne is naar eigen zeggen een tegenoffensief begonnen in de zuidelijke regio Cherson. De stad Nova Kachovka op de zuidelijke oever van de rivier de Dnjepr was daarbij een van de eerste doelwitten
• De Russische president Vladimir Poetin zal volgende week dinsdag naar Iran reizen. Kort voor de Iran-reis van Poetin bekend werd, verklaarden de VS dat ze aanwijzingen hebben dat Iran Rusland wil ondersteunen bij de bezetting van Oekraïne
• De ministers van Financiën van de Europese Unie zijn akkoord gegaan met een nieuw financieel steunpakket voor Oekraïne, ter waarde van een miljard euro
• De EU heeft sinds de inval in totaal bijna 14 miljard euro aan Russische tegoeden bevroren in Europa. Het gaat onder meer om in beslag genomen bezittingen van Russische oligarchen
• Het Russische leger is druk bezig in de strafkampen gevangenen te rekruteren voor de oorlog in Oekraïne. De omstreden wervingscampagne laat zien dat Moskou met een nijpend tekort aan soldaten te kampen heeft
• Volgens de VN zijn inmiddels 5.024 burgerdoden in Oekraïne bevestigd, maar ligt het werkelijke aantal vermoedelijk veel hoger. Het bureau maakt ook nog melding van 6.520 gewonde burgers
Wilt u mee zijn met het belangrijkste nieuws over de oorlog in Oekraïne? Hieronder kunt u zich inschrijven op onze nieuwsbrief. Zo hoeft u niets te missen:
Poetin reist naar Iran voor ontmoeting met Raisi en Erdogan
De Russische president Vladimir Poetin zal volgende week dinsdag naar Iran reizen. Naast de Iraanse president Ebrahim Raisi wil hij daar ook het Turkse staatshoofd Recep Tayyip Erdogan ontmoeten, zegt Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov aan Interfax, het Russische agentschap dat onderworpen is aan de Russische censuurregels.
De drie staatshoofden zullen praten over een verbetering van de situatie in buurland Syrië, zegt Peskov. Poetin wil ook een bilaterale ontmoeting met Erdogan.
Kort voor de Iran-reis van Poetin bekendraakte, verklaarden de Verenigde Staten dat ze aanwijzingen hebben dat Iran Rusland wil ondersteunen bij de bezetting van Oekraïne. "Onze informatie wijst erop dat de Iraanse regering zich klaarmaakt om snel enkele honderden drones te leveren, waaronder drones die wapens kunnen dragen", zei Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van president Joe Biden, maandag in Washington.
EU bereikt overeenstemming voor 1 miljard euro aan steun voor Oekraïne
De ministers van Financiën van de Europese Unie zijn akkoord gegaan met een nieuw financieel steunpakket voor Oekraïne, ter waarde van een miljard euro. Dat bedrag komt in de vorm van leningen en is bedoeld om Oekraïne in staat te stellen te voorzien in de meest dringende financieringsbehoeften.
Aan het besluit ging een lang onderhandelingstraject vooraf. De lidstaten waren verdeeld over de vraag of het om een lening of subsidie moest gaan. Uiteindelijk werd in Brussel dus gekozen voor een "hoogst voordelige langlopende lening". De Tsjechische minister Zbyněk Stanjura noemt materiële en financiële steun aan Oekraïne "geen keuze maar een plicht". Tsjechië is tot 1 januari voorzitter van de EU-ministerraden.
De Europese Commissie stelde in mei voor om Oekraïne in 2022 in totaal voor 9 miljard euro te steunen. In februari, kort voor de Russische inval, trok de EU al 1,2 miljard euro uit voor acute steun aan het land.
VN telt meer dan 5.000 bevestigde burgerdoden in Oekraïne
Volgens het mensenrechtenkantoor van de Verenigde Naties is inmiddels van 5.024 burgers in Oekraïne de dood bevestigd, maar ligt het werkelijke aantal vermoedelijk veel hoger. Het bureau maakt ook nog melding van 6.520 gewonde burgers.
Rusland viel het buurland binnen op 24 februari en heeft met beschietingen tal van burgerdoelen geraakt. Moskou beweert dat het zich alleen op militaire doelwitten richt.
Oekraïne meldt start tegenoffensief in regio Cherson
Oekraïne is naar eigen zeggen een tegenoffensief begonnen in de zuidelijke regio Cherson. De stad Nova Kachovka op de zuidelijke oever van de rivier de Dnjepr was daarbij een van de eerste doelwitten (zie bericht 08.39 hieronder).
De Oekraïense strijdkrachten meldden de beschieting van een wapenopslagplaats in de stad, die bijna 60 kilometer ten oosten van de provinciehoofdstad Cherson ligt. Ook militaire voertuigen zouden zijn verwoest, minstens 50 Russische soldaten zouden om het leven zijn gekomen. Op beelden op sociale media is een zware explosie te zien, gevolgd door een enorme paddenstoelwolk van honderden meters hoog.
Kiev heeft eerder al aangekondigd de bezette gebieden te willen heroveren en heeft de bevolking aan het front opgeroepen te vertrekken.
De plaatselijke autoriteiten in het door Rusland bezette gebied bevestigen dat er een aanval is geweest, maar zeggen niets over een wapenopslagplaats. Volgens hen zijn bij de beschietingen honderden woningen, een ziekenhuis en een opslagplaats met salpeterzuur getroffen. Er zijn zeker zeven doden en tientallen gewonden gevallen. De Oekraïners zouden in de stad burgerdoelen hebben beschoten met behulp van een Amerikaans mobiel raketsysteem van het type M142-HIMARS, zo luidt de beschuldiging.
De meldingen van de strijdende partijen zijn niet te verifiëren.
Aan het begin van de Russische inval in Oekraïne in februari is het gebied ten zuiden van de Dnjepr snel ingenomen door Russische troepen die vanuit de Krim aanvielen. De stad Cherson op de noordelijke oever van de Dnjepr viel daarbij ook in Russische handen. Rusland en de pro-Russische Oekraïense bondgenoten proberen de regio te 'russificeren', onder meer met een nieuwe pro-Russische leiding, de Russische munteenheid, Russische media en het aanbieden van Russische paspoorten.
Lego niet langer te koop in Rusland
De Deense speelgoedfabrikant Lego trekt zich volledig uit Rusland terug. Dat heeft een woordvoerder gemeld aan het Franse persagentschap AFP. In de nasleep van de invasie van Oekraïne, schortte Lego in maart al de leveringen aan Rusland op. Nu gaat het bedrijf dus nog een stap verder.
De maatregel heeft gevolgen voor 81 winkels van de Russische Inventive Retail Group, waar het speelgoed werd verkocht.
Russisch-Oekraïens overleg over graan uit Oekraïne in Istanbul
Oekraïne en Rusland gaan volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken morgen aan tafel met Turkije en de Verenigde Naties om over de export van graan uit Oekraïne te praten. De twee strijdende partijen behoren tot de grootste graanproducenten ter wereld en hun oorlog veroorzaakt onder meer voedselschaarste. De blokkade van Oekraïense havens en de financiële sancties tegen Rusland veroorzaken bijvoorbeeld dat er veel minder tarwe en kunstmest op de markt komt.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft maandag gebeld met zijn Oekraïense en Russische ambtgenoten, Volodymyr Zelensky en Vladimir Poetin, melden Turkse media. Hij sprak onder meer over het instellen van veilige vaarroutes door de Zwarte Zee, waarover vrachtschepen, mogelijk deels onder Turkse escorte, veilig de zeestraat de Bosporus kunnen bereiken.
Lees ook. Ruslands stille wapen: met het Oekraïense graan heeft Moskou heel de wereld in zijn greep
Russische gevangenen moeten nijpend soldatentekort gaan opvangen
Het Russische leger is druk bezig in de strafkampen gevangenen te rekruteren voor de oorlog in Oekraïne. De omstreden wervingscampagne laat zien dat Moskou met een nijpend tekort aan soldaten te kampen heeft. Voornaamste oorzaak van het gebrek aan manschappen, ruim vier maanden na het begin van de invasie in het buurland, is de weigering van president Poetin een mobilisatie af te kondigen uit vrees dat zo’n drastische stap veel onvrede zal uitlokken onder de bevolking. Poetin heeft verzekerd dat dienstplichtige militairen niet bang hoeven te zijn dat zij naar Oekraïne worden gestuurd, ook al blijkt dat soms wel te gebeuren.
EU heeft bijna 14 miljard euro aan Russische tegoeden bevroren, maar niet alle landen werken even hard mee
De EU heeft sinds de inval in Oekraïne in totaal bijna 14 miljard euro aan Russische tegoeden bevroren in Europa. Dat zegt EU-commissaris voor Justitie Didier Reynders tijdens een informele bijeenkomst van Europese Justitieministers in Praag. Het gaat daarbij onder andere om in beslag genomen bezittingen van Russische oligarchen. Reynders sprak van een "enorm" bedrag.
De EU-commissaris zei echter ook dat niet alle EU-landen zich even hard inzetten voor de uitvoering van de zes sanctiepakketten die tot nu toe tegen Rusland zijn uitgevaardigd. Het overgrote deel van de bevroren tegoeden, 12 miljard euro, werd door slechts vijf van de 27 lidstaten in beslag genomen.
Sinds de Russische inlijving van de Krim in 2014 zijn de tegoeden van totaal 1.158 Russen bevroren, onder wie de Russische president Vladimir Poetin, zijn minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov, leden van de Doema en verschillende oligarchen zoals Roman Abramovitsj.
Dodentol raketaanval op appartement in Chasiv Yar loopt op tot 34
Bij de Russische raketaanval op een flatgebouw in het dorp Chasiv Yar in de Donetsk-regio, zijn nu al 34 burgerdoden geteld. Dat meldt de gouverneur van het Oost-Oekraïense gebied, Pavlo Kyrylenko. Bij de doden is ook een kind. Negen mensen werden al gewond, maar levend van onder het puin gehaald.
De reddingswerken gaan ondertussen door na het bombardement van zaterdagavond. Tot vanmorgen 6.30 uur lokale tijd (7.30 uur Belgische tijd) was ongeveer 70 procent van het puin gecontroleerd, aldus Kyrylenko nog. “De Russen zullen de verantwoordelijkheid moeten dragen voor elk verwoest leven.”
Rusland blijft ontkennen dat het in Oekraïne burgerdoelwitten aanvalt. Andriy Yermak, stafchef van de Oekraïense president, had het op Telegram over een "terroristische aanval".
Eurocommissaris: bespaar deze zomer al op energie
Om ervoor te zorgen dat de industrie komende winter door kan draaien, moeten de landen van de EU deze zomer al inzetten op het besparen van energie. Dat bepleit eurocommissaris Kadri Simson van Energie. Niet alleen de industrie, maar ook huishoudens zouden wat haar betreft moeten doen aan dit "voorbereidend besparen".
Simson loopt daarmee vooruit op het mogelijk nog verder afknijpen van de energietoevoer vanuit Rusland. De gastoevoer naar Duitsland via de Nord Stream-pijplijn werd enkele weken geleden door Rusland al met 60 procent teruggeschroefd. Momenteel is de leiding helemaal dicht voor het jaarlijkse onderhoud en de angst bestaat dat Rusland hem helemaal niet meer zal opendraaien. Ook bij ons dringen experts aan om nu al energie te besparen voor de winter.
Het doel van de Europese Unie is om de Europese gasvoorraden tegen begin november met 80 procent gevuld te hebben. Doordat de levering nu onzeker is, is het ook niet duidelijk of dat percentage gehaald gaat worden.
Topman Internationaal Energie Agentschap vreest zware winter voor Europa
Europa kan het in de komende winter heel lastig gaan krijgen vanwege mogelijke tekorten aan gas, nu Rusland de gaskraan mogelijk volledig dicht gaat draaien. Daarvoor waarschuwde topman Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) op een energieconferentie in Sydney. Deze energiecrisis kan wereldwijde gevolgen krijgen, zo vreest hij.
Door de oorlog zijn de prijzen van voor olie en gas nu al flink gestegen, maar Birol vreest dat het ergste nog kan komen. Volgens hem heeft de wereld nog nooit een dergelijke energiecrisis heeft meegemaakt wat betreft omvang en complexiteit. De stijgende energieprijzen wakkeren de inflatie aan, waardoor de koopkracht van huishoudens zwaar onder druk komt te staan. In verschillende landen waaronder Sri Lanka hebben die sterk gestegen prijzen samen met economische problemen zelfs geleid tot grote sociale onrust.
De energiecrisis kan wel een aanjager zijn voor de overstap naar duurzame energiebronnen, aldus Birol. De Amerikaanse energieminister Jennifer Granholm zei in Sydney dat een wereldwijde transitie naar duurzame energie een soort belangrijk vredesplan zou kunnen betekenen. "We willen en moeten naar schone energie", aldus de minister.
Enorme ontploffing in Nova Kachovka
In Nova Kachovka, een stad in de door Rusland bezette provincie Cherson, heeft er afgelopen nacht zich een enorme ontploffing voorgedaan. Waarschijnlijk vlogen een of meerdere Russisch munitiedepots in de lucht na een Oekraïens bombardement. Volgens het Oekraïense leger werden er behalve de wapenopslagplaatsen ook een houwitser, een mortier en zeven andere legervoertuigen vernietigd. Ook zegt het leger dat meer dan 50 Russische soldaten om het leven zijn gekomen. De claims konden nog niet onafhankelijk bevestigd worden.
Oekraïne bombardeert al enkele weken met precisie Russische wapenopslagplaatsen in bezet gebied, waarbij telkens tonnen wapens, raketten en andere munitie verwoest worden. Het leger zou daarbij in grote mate gebruik maken van de nieuwe Amerikaanse HIMARS-raketsystemen, die met grote precisie doelwitten kunnen raken tot tientallen kilometers ver achter de frontlijn.
Gouverneur Donetsk: ‘Al 80 procent inwoners vertrok uit regio’
Zo’n 80 procent van de inwoners die voor de oorlog in de Oost-Oekraïense regio Donetsk woonden, is inmiddels uit het gebied vertrokken. Dat zegt de gouverneur van de regio Pavlo Kyrylenko.
De afgelopen maanden zijn veel inwoners het gebied ontvlucht vanwege de aanhoudende gevechten. Ook voerden de Oekraïense autoriteiten al meerdere evacuaties uit. Volgens Kyrylenko zijn er nu nog zo’n 340.000 mensen gebleven, ongeveer 20 procent van het aantal burgers voor de Russische invasie. De gouverneur riep de afgelopen maanden burgers al vaker op om weg te gaan uit de regio vanwege de onveilige situatie.
In Donetsk wordt nog altijd zwaar gevochten. De Russen proberen het gebied te veroveren op de Oekraïense strijdkrachten. Er vallen geregeld burgerslachtoffers. Zaterdagavond voerden de Russen een raketaanval uit op een appartementencomplex in het dorp Tsjasiv Jar in Donetsk. Volgens de laatste cijfers van de Oekraïense autoriteiten kwamen daarbij zeker 31 mensen om het leven.
VS: Iran helpt Rusland met levering van honderden drones
Iran is van plan honderden drones aan Rusland te leveren, die bewapend kunnen worden. Dat heeft de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan gezegd. "Uit onze inlichtingen blijkt bovendien dat Iran Russische militairen deze maand al zal trainen om deze drones te gebruiken", aldus Sullivan.
Volgens de nationale veiligheidsadviseur bevestigt de geplande levering het vermoeden van de Amerikanen dat Rusland moeite heeft om zijn wapenvoorziening op peil te houden, omdat het grote verliezen lijdt in Oekraïne. Iran heeft volgens de VS een enorme staat van dienst als het om de ontwikkeling van drones gaat.
Drones spelen een belangrijke rol in de oorlog in Oekraïne. Beide kanten zetten de onbemande vliegtuigen in. De Iraanse drones zouden zeer effectief kunnen zijn bij het aanvallen van Oekraïense elektriciteitscentrales, raffinaderijen en andere kritieke infrastructuur. Oekraïne krijgt drones aangeleverd van onder meer Turkije en de VS.
De onthulling van Sullivan komt aan de vooravond van het bezoek van president Joe Biden aan Israël en Saoedi-Arabië, waar het nucleaire programma van Iran en de vijandige activiteiten in de regio een belangrijk onderwerp van gesprek zullen zijn. Zowel Israël als Saoedi-Arabië heeft zich verzet tegen deelname aan de wereldwijde inspanningen om Rusland te straffen voor zijn invasie van Oekraïne vanwege hun binnenlandse belangen.
"Wij zullen onze rol blijven spelen bij het effectief verdedigen van Oekraïne en blijven hen helpen om te laten zien dat de Russische poging om Oekraïne van de kaart te vegen niet zal slagen", aldus Sullivan.
Ondanks oorlog gaat nieuw voetbalseizoen Oekraïne volgende maand van start
De professionele voetbalcompetitie van Oekraïne gaat volgende maand ondanks de voortdurende oorlog van start. Op 23 augustus moeten de wedstrijden weer beginnen, schrijft de Oekraïense minister van sport Vadym Hoettsajt in een bericht op Facebook.
Volgens Hoettsajt zijn de autoriteiten overeengekomen om de competitie onder voorwaarden door te laten gaan. Zo worden de wedstrijden gehouden op Oekraïens grondgebied, zijn er geen toeschouwers welkom en moet er voor elk duel toestemming zijn van het lokale militaire bestuur, aldus de minister. In de buurt van de stadions moeten bovendien genoeg schuilplekken zijn zodat spelers en personeelsleden bij een eventuele luchtaanval snel dekking kunnen zoeken.
In april besloten de professionele voetbalclubs in Oekraïne om de competitie te beëindigen. Veel spelers hebben het land sinds het begin van de oorlog verlaten en veel clubs hebben nauwelijks kunnen trainen.
Oekraïne veroordeelt Russische versoepeling paspoortprocedure
De Oekraïense regering heeft bondgenoten gevraagd nieuwe sancties tegen Rusland in te stellen nadat Russisch president Poetin vandaag een decreet tekende dat het voor alle Oekraïners makkelijker moet maken Russisch staatsburger te worden. Dat schrijft het Oekraïense ministerie van Buitenlandse zaken in een verklaring.
De versoepeling maakt het mogelijk voor alle Oekraïners om via een versnelde procedure een Russisch paspoort te krijgen. Eerst kwamen alleen inwoners van de afvallige regio’s Loehansk en Donetsk in aanmerking voor een versimpeld naturalisatieproces. Sinds mei dit jaar konden ook burgers uit de Oekraïense gebieden Cherson en Zaporizja gebruikmaken van de versnelde procedure.
Volgens de Oekraïense regering tast het Russische beleid de soevereiniteit van het land aan en is het in strijd met internationaal recht. Het ministerie noemt het decreet "waardeloos" en ziet het als bewijs voor de "agressieve eetlust" van Poetin.
Voor het begin van de oorlog zei de Russische president al dat Russen en Oekraïners volgens hem één volk zijn. Volgens de Oekraïense autoriteiten worden in bezette gebieden Oekraïense paspoorten van burgers afgepakt.
Dodental Russische aanval Tsjasiv Jar loopt op tot 30
Het dodental als gevolg van de raketaanval op een appartementencomplex in het Oekraïense dorp Tsjasiv Jar van afgelopen zaterdagavond is opgelopen tot 30. Dat zijn vier dodelijke slachtoffers meer dan aan het begin van de middag bekend was.
Het is niet uitgesloten dat het dodental nog verder oploopt. Oekraïense reddingsteams zijn nog altijd niet klaar met het ruimen van het puin. Volgens de autoriteiten is het mogelijk dat daar nog meer slachtoffers liggen. Zondagochtend werden er nog vijf mensen levend vanonder het puin gehaald.
Het dorp Tsjasiv Jar ligt in de Oost-Oekraïense regio Donetsk waar al maanden zwaar wordt gevochten. De Russische strijdkrachten hebben gezegd dat het getroffen complex een verzamelplaats was voor Oekraïense militairen en dat het daarom een doelwit was. Oekraïens president Zelensky heeft de aanval veroordeeld en beloofde dat de daders berecht worden.
Poetin versoepelt procedure Russisch paspoort voor ‘alle Oekraïners’
De Russische regering heeft de regels voor Oekraïners om een Russisch paspoort te krijgen verder versoepeld. Eerst kwamen alleen de inwoners van de regio’s Loehansk en Donetsk (in de ogen van Rusland zelfstandige separatistenstaten) in aanmerking voor een versimpeld naturalisatieproces. Nu is die procedure voor "alle burgers van Oekraïne" toegankelijk.
Sinds 2019, toen de regeling in het leven werd geroepen voor burgers uit Loehansk en Donetsk, hebben 720.000 mensen uit die regio’s een Russisch paspoort gekregen, schrijft persbureau AP. Sinds mei dit jaar konden ook burgers uit de Oekraïense gebieden Cherson en Zaporizja gebruikmaken van de versnelde procedure. Het is onduidelijk hoeveel mensen uit die gebieden tot nu toe een aanvraag hebben gedaan.
De Oekraïense regering heeft nog niet gereageerd op het besluit van Poetin.
Oekraïne ziet geen troepenopbouw bij noordelijke grenzen
De Oekraïense grenspolitie DPSU registreert op dit moment geen troepenopbouw bij de noordelijke grenzen met Wit-Rusland en Rusland. Volgens een woordvoerder zijn "paramilitaire eenheden" in de regio actief en bestookt de agressor Oekraïne met raketbeschietingen en cyberaanvallen. Maar van de vorming van een leger is geen sprake, citeert het Oekraïense medium Pravda hem.
Aan het begin van de oorlog viel het Russische leger de Oekraïense hoofdstad Kiev vanuit het noorden aan, na weken van troepenopbouw in Wit-Rusland. Dat Oekraïne zoiets nu niet waarneemt, bevestigt dat Rusland op dit moment andere doelen in de oorlog nastreeft. Vooral in de Donetsk-regio wordt nu hard gevochten, maar ook steden als Charkiv en Mikolajiv zijn de afgelopen dagen met raketten bestookt.
De paramilitaire eenheden in het noorden van Oekraïne bevinden zich daar niet om zelf een offensief tegen Oekraïne uit te voeren, zegt de DPSU-woordvoerder. Hun voornaamste functie is het belemmeren van de bewegingsvrijheid van het Oekraïense leger.
Dodental raketaanvallen in Tsjasiv Jar en Charkiv loopt op
Het dodental als gevolg van de raketaanval op een appartementencomplex in het Oekraïense dorp Tsjasiv Jar loopt op. Inmiddels is bekend dat 26 mensen zijn omgekomen door de inslag. Dat zijn negen burgers meer dan aan het begin van de dag bekend was.
Nog steeds is een reddingsteam van 55 mensen op zoek naar tekenen van leven tussen het puin. De aanval van het Russische leger vond afgelopen zaterdagavond plaats. Oekraïens president Zelensky heeft de aanval scherp veroordeeld en beloofde dat de daders ooit berecht zullen worden. Hij verwees naar nazi-misdadigers uit de Tweede Wereldoorlog die "zelfs als ze 90 of 100 jaar oud zijn" nog voor het gerecht worden gebracht.
Ondertussen is ook meer bekend over de gevolgen van de raketaanval in Charkiv die vanochtend plaatsvond. Inmiddels is het aantal doden opgelopen tot zes, onder wie een jongen van 17 jaar. Ook zijn er meer gewonden bijgekomen. Nu staat dat aantal op minstens 31, aanvankelijk werd minimaal 22 gemeld.
Russen willen dat Poetin heerser wordt genoemd
Russen willen dat de Russische president Poetin voortaan heerser (pravitel) wordt genoemd. De titel president zou te westers zijn.
Het voorstel voor het Russische pravitel komt van de Russische Liberaal-Democratische Partij, die liberaal noch democratisch is. Pravitel (dat ook regent en beschermer betekent) zou meer passen bij de status en rol van Poetin, vindt de extremistische en antiwesterse bondgenoot van het Kremlin. De titel president zou eind 18de eeuw in de Verenigde Staten zijn ontstaan en in Rusland nog niet compleet zijn ingeburgerd.
De 69-jarige Poetin keert zich steeds meer af van het Westen, dat hem sanctioneert voor zijn bloedige oorlog tegen Oekraïne.
Ruim 7.000 Oekraïense militairen vermist
Sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne, 4,5 maanden geleden, worden volgens officiële cijfers ongeveer 7.000 Oekraïense militairen vermist. Onder hen zijn zowel soldaten als grenswachten en agenten van de inlichtingendiensten. Dat heeft de Oekraïense secretaris voor Vermiste Personen, Oleh Kotenko, op de openbare televisie gezegd. Vermoed wordt dat het merendeel van de vermisten door de Russen gevangen wordt gehouden.
Rusland voert sinds eind februari oorlog met buurland Oekraïne. Volgens Moskou werden inmiddels meer dan 6.000 Oekraïners krijgsgevangen genomen. De cijfers kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd.
Oekraïne wil 'miljoenenleger' verzamelen om zuiden te heroveren, zegt minister van Defensie
“We hebben ongeveer 700.000 militairen en als je de nationale garde, de politie en de grenswacht erbij optelt, zijn we met ongeveer een miljoen man”, zei de minister van Defensie. Daarmee wil hij het bezette zuiden van het land terugwinnen op de Russische strijdkrachten. De gebieden rond de Zwarte Zee zijn volgens Reznikov van vitaal belang voor de economie van het land.
De opmerkingen zijn echter “meer een oproep dan een concreet plan”, zegt Joe Inwood van de BBC in Kiev. De opmerkingen van de minister van Defensie komen op een moment dat Rusland vooruitgang boekt bij de inname van grondgebied in de oostelijke Donbas-regio.
Defensieminister Reznikov zei daarnaast dat de wapenleveranties moeten worden versneld. “We hebben meer nodig, snel, om de levens van onze soldaten te redden. Elke dag dat we wachten op houwitsers, kunnen we honderd soldaten verliezen”, zei hij.
Gazprom levert nog minder gas aan Italië
Het Russische gasbedrijf Gazprom draait de gaskraan naar Italië verder dicht. Het Italiaanse energieconcern Eni schrijft maandag in een verklaring ongeveer een derde minder gas uit Rusland te ontvangen. In juli werden de gasleveringen van Gazprom al gehalveerd.
In de laatste dagen leverden de Russen nog 32 miljoen kubieke meter aardgas per dag aan Eni. Maandag kwam er nog maar 21 miljoen kubieke meter binnen. Eni gaf in de verklaring geen reden op voor het verschil.
Italië probeert naarstig zichzelf minder afhankelijk te maken van Russisch gas, maar makkelijk is die opgave niet. Zeker door de huidige hittegolf heeft het land zelf moeite met het opwekken van genoeg stroom. Tegelijkertijd houdt Italië serieus rekening dat Rusland op een gegeven moment alle gastoevoer af te knijpen. Om de winter door te komen wil de Italiaanse regering zo snel mogelijk de gasvoorraad naar negentig procent brengen. Nu bedraagt die zo’n zestig procent.
Aantal Oekraïense vluchtelingen ligt op niveau van voor de oorlog
Het aantal Oekraïense vluchtelingen dat nu de Europese Unie binnenkomt, ligt nu op het niveau van voor de oorlog. Dat zegt Ylva Johansson, de Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken, op een bijeenkomst met de asielministers van de lidstaten in de Tsjechische hoofdstad Praag.
Johansson noemt de situatie aan de Pools-Oekraïne grens nu ‘stabiel’. Volgens de Eurocommissaris komen op dit moment net zo veel Oekraïners de EU binnen als mensen terugkeren. 6 miljoen Oekraïners vluchtten na de uitbraak van de invasie naar de Europese Unie, stelt grensbewaker Frontex. Ruim de helft is inmiddels teruggekeerd.
De Zweedse politicus verwacht dat veel Oekraïense vluchtelingen de komende maanden voor een lastige keuze staan. De start van het nieuwe schooljaar zal veel mensen tot een keuze dwingen: willen zij hun kinderen in de EU onderwijs laten volgen, of in het vertrouwde eigen land?
De Poolse regering maakte zondag bekend 400 duizend Oekraïense nieuwkomers in de scholen te verwachten. Voor 200 duizend kinderen is hun aanvraag al geaccepteerd. Waarschijnlijk zullen de cijfers in andere landen veel lager komen te liggen. Polen is na Tsjechië de EU-lidstaat met het hoogste aantal Oekraïense vluchtelingen per inwoner.
Gouverneur Charkiv: drie doden en 28 gewonden door raketaanval
Door de raketaanval die een appartementencomplex in Charkiv raakte zijn drie mensen omgekomen en 28 burgers gewond geraakt. Dat schrijft de gouverneur van de stad, Oleh Synjehoebov, in een post op Telegram.
Volgens Kyrylo Tymosjenko, een waarnemend vertegenwoordiger van de Oekraïense regering, heeft Rusland tien raketten op het gebouw afgevoerd. Foto’s van onder meer persbureau AFP laten een bouwwerk in puin zien.
Bewoners nemen afscheid van hun geboortegrond: ‘De Donbas is verloren, welk leger er ook wint’
Het Oekraïense leger lijkt niet opgewassen tegen het Russische geweld in de provincie Donetsk die aan drie kanten wordt ingesloten. Lucratief voor Rusland lijkt het gebied niet meer nu de industrie bijna compleet is vernietigd na acht jaar oorlog.
Ver achter de voorste linies trekt een graafmachine een diepe, donkere kloof door de glooiende velden van de Donbas. De loopgraaf ligt zelfs achter Kramatorsk, Slovjansk en Bachmoet, steden die het Oekraïense leger volledig in handen heeft. Het leger houdt nu al rekening met hun val.
De meeste Donbassers geven hun geboortegrond op, na acht jaar te hebben geleefd in de nabijheid van de oorlog. ‘Bewoners willen weg, ze weten wat er gaat komen’, zegt een vrijwilliger van een evacuatieteam, terwijl hij mensen met tassen naar het enige nog functionerende treinstation begeleidt.
Rusland en Oekraïne boeken geen terreinwinst
Zowel Rusland als Oekraïne boekten dit weekend geen terreinwinst, meldt het Britse ministerie van Defensie op basis van hun inlichtingendiensten. De gemelde gevechten hebben dus niets opgeleverd.
Rusland bombardeerde dit weekend enkele gebouwen in het noorden van de Donetsk-regio. De meest noemenswaardige was een raketaanval die insloeg bij een appartementencomplex in het dorp Tsjasiv Jar. Volgens de laatste update zijn minimaal achttien burgers daarbij omgekomen, maar de zoektocht onder het puin is nog lang niet klaar. Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die de aanval scherp heeft veroordeeld, zoekt een reddingsbrigade nog naar ‘tientallen mensen’.
Oekraïne focust zich op de regio Kherson in het zuiden van het land. Volgens de Britse inlichtingendienst voert het Oekraïense leger ‘gelokaliseerde druk’ uit op de pro-Russische bezetters van het gebied. Zondagavond maande de vicepresident van het land, Iryna Veresjtsjoek, op nationale televisie de nog aanwezige inwoners van Kherson de stad te verlaten. Het leger plant een tegenaanval in de stad, zei Veresjtsjoek, en bij een nieuwe slag is het niet voordelig als ‘vrouwen en kinderen’ als ‘menselijk schild’ kunnen worden gebruikt.
Russische raketaanval op Charkiv
Een Russische raket heeft maandagochtend vroeg in de Oekraïense stad Charkiv een appartementencomplex van zes verdiepingen deels verwoest. Of er slachtoffers zijn gevallen is nog niet bekend.
Oekraïense media melden dat reddingswerkzaamheden aan de gang zijn en dat een oudere vrouw levend onder het puin vandaan is gehaald. Volgens de media zijn er in de ochtend in totaal drie explosies gehoord in de stad.
Zelensky: Russische moordenaars zullen straf niet ontlopen
Oekraïne zal de verantwoordelijken voor de Russische raketaanval op een flat in de stad Chasiv Yar vinden en voor het gerecht brengen. 'Geen enkele Russische moordenaar zal zijn straf ontlopen', zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zondagavond in zijn dagelijkse videoboodschap.
Zelensky stond uitgebreid stil bij de aanval op Chasiv Yar, in de oostelijke regio Donetsk. Zeker vijftien mensen kwamen om het leven toen zaterdagavond een Russische raket een flatgebouw verwoestte. Volgens Zelensky liggen er nog tientallen mensen onder het puin. Zes zouden er zijn gered.
'Iedereen die opdracht geeft voor zo'n aanval, iedereen die hem uitvoert, die onze steden en woonwijken onder vuur neemt, die doodt met opzet', aldus de president. Hij verwees naar nazi-misdadigers uit de Tweede Wereldoorlog die 'zelfs als ze 90 of 100 jaar oud zijn' nog voor het gerecht worden gebracht. Hij waarschuwde Russische soldaten ook dat Rusland 'als eerste hen in de steek zal laten, zodra de politieke omstandigheden veranderen'.
Zelensky zei verder dat het Russische offensief in Oekraïne onverminderd doorgaat. Russische vliegtuigen voerden volgens hem zondag 34 luchtaanvallen uit.
Franse economieminister waarschuwt voor totale afsluiting Russisch gas
Rusland zal waarschijnlijk besluiten totaal geen gas meer te leveren aan Europa. Daarvoor waarschuwt Bruno Le Maire, de Franse minister van Economie en Financiën.
Op een economisch forum in de zuidelijke stad Aix-en-Provence zei Le Maire zondag dat Europa zich serieus moet voorbereiden op een compleet dichte Russische gaskraan. ‘Op dit moment is dat de meest waarschijnlijke optie’, aldus de minister. ‘We moeten erop anticiperen en ons in een slagorde stellen.’
Le Maire vertelde op de bijeenkomst dat de Franse regering nu uitzoekt welke bedrijven prioriteit verdienen bij een eventuele afsluiting van Russisch gas. Als voorbeeld van een onderneming die altijd energietoevoer zou moeten krijgen noemde hij Saint-Gomain, een belangrijke producent van onder meer bouwmaterialen. Een gastekort bij dat bedrijf kan volgens Le Maire grote milieuschade veroorzaken.
De minister zei tegen journalisten dat zo per bedrijf en gebied moet worden gekeken hoe zuiniger met gas kan worden omgegaan.
Russische tennisfederatie claimt Wimbledon-succes Rybakina
De Russische tennisfederatie claimt het succes van Elena Rybakina, de tennisster die zatermiddag onder de vlag van Kazachstan het grandslamtoernooi Wimbledon won. Rybakina is opgeleid in Rusland en kwam tot 2018 uit voor dat land.
‘Uiteindelijk komt ze uit de Russische school’, zei de president van de Russische tennisfederatie Shamil Tarpishchev tegen sportwebsite Championat. ‘Ze speelde lange tijd hier met ons, daarna in Kazachstan.’ Dat maakt Rybakina volgens Tarpishchev ‘ons product’.
Volgens persbureau Associated Press berichten de Russische staatsmedia verschillend over de zege van Rybakina. Enkele benadrukken haar verleden in Rusland, andere noemen haar een ‘vertegenwoordiger van Kazachstan’. De organisatie van Wimbledon liet geen tennissers toe die voor Rusland en Wit-Rusland uitkomen, zoals de Rus Daniil Medvedev, de nummer twee van de wereld bij de mannen.
Haar verleden achtervolgde Rybakina hevig tijdens haar zegetocht op het magische Britse tennisgras. Zelfs na haar overwinning in de finale werd ze bestookt met vragen over de oorlog en de rol van Rusland daarin. Haar mening is duidelijk, liet ze na de kwartfinale weten. ‘Ik wil dat de oorlog zo snel mogelijk eindigt. Vrede, ja’, zei Rybakina.
Dodenaantal na raketaanval loopt op naar 15
Het minimale dodenaantal als gevolg van een Russische raketaanval op een flatgebouw in het dorp Tsjasiv Jar in de Donetsk-regio is opgelopen naar vijftien. 24 mensen zouden nog onder het puin kunnen liggen, melden Oekraïense hulpdiensten. De aanval vond zaterdagavond plaats en werd scherp door de Oekraïense regering veroordeeld. Volgens een stafchef van president Volodymyr Zelensky verdient Rusland het label ‘staatssponsor van terrorisme’.
Zelensky roept negen ambassadeurs terug, onder wie omstreden ambassadeur in Berlijn
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft dit weekend negen ambassadeurs teruggeroepen. Hij spreekt van een ‘routine roulatie’ van diplomaten. Opvallend is dat ook de uitgesproken ambassadeur in Berlijn, Andrij Melnyk, op het lijstje staat. De Russische beschietingen gaan intussen door.
Media brengen Melnyks vertrek in verband met omstreden uitlatingen die hij onlangs heeft gedaan in een Duits interview. Daar nam hij het op voor Stepan Bandera, een Oekraïense partizaan, maar ook een antisemiet die verantwoordelijk zou zijn geweest voor de dood van duizenden Joden en Polen in de Tweede Wereldoorlog. Melnyk noemde dat een Russische verdraaiing van de feiten, waarna hij van alle kanten met kritiek werd overstelpt.
Rusland blokkeert toegang tot Duitse nieuwssite Die Welt
De website van de Duitse krant Die Welt is nog maar beperkt toegankelijk voor Russische burgers. Russische aanklagers hadden gevraagd om de blokkade van de nieuwssite, maar gaven daarvoor geen reden. Moskou beschuldigt het Westen van het verspreiden van desinformatie rond het conflict. Het is voor journalisten onder meer verboden om te spreken van een oorlog in Oekraïne: volgens Moskou gaat het om een ‘speciale militaire operatie’.
Die Welt is niet het enige nieuwsmedium dat niet meer vrij te bezoeken is voor de Russen: ook de websites van de BBC, Voice of America en Deutsche Welle zijn sinds het begin van de oorlog gedeeltelijk of volledig geblokkeerd. De Europese Unie besloot op zijn beurt om de Russische staatsmedia RT en Sputnik te blokkeren wegens het verspreiden van desinformatie.
Gouverneur Donetsk-regio: zes doden en mogelijk dertig onder het puin na raketaanval op flat
Bij een Russische raketaanval op een flatgebouw in het dorp Chasiv Yar in de Donetsk-regio, zijn minstens zes doden gevallen. Dat meldt de gouverneur van het Oost-Oekraïense gebied. Van meer dan dertig mensen wordt gevreesd dat ze onder het puin zijn beland. Er zijn vijf gewonden bevestigd.
De gouverneur meldt nog dat het gelukt is om met twee mensen onder het puin contact te leggen. De reddingswerken worden voortgezet.
De uitspraken zijn niet onafhankelijk te verifiëren. Het Russische ministerie van Defensie berichtte zaterdag wel over beschietingen op Chasiv Yar. Rusland blijft ontkennen dat het in Oekraïne burgerdoelwitten aanvalt. Andriy Yermak, stafchef van de Oekraïense president, had het op Telegram over een "terroristische aanval".
De Russische troepen concentreren zich na de inname van de regio Loehansk nu op de regio Donetsk. De pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne willen met de hulp van Moskou de volledige Donbas aan de controle van Kiev onttrekken.
Zelensky ontslaat meerdere ambassadeurs
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt vandaag dat hij verschillende hoge gezanten van Kiev in het buitenland heeft ontslagen, waaronder de uitgesproken ambassadeur van het land in Duitsland. Zelensky kondigde het ontslag aan van Oekraïense ambassadeurs in Duitsland, India, Tsjechië, Noorwegen en Hongarije en zei dat nieuwe kandidaten voor de posities werden voorbereid.
"Deze rotatie is een normaal onderdeel van de diplomatieke praktijk," zei hij in een verklaring. Het was niet duidelijk of de afgezanten nieuwe functies zouden krijgen. Zelensky heeft er bij zijn diplomaten op aangedrongen om internationale steun en militaire hulp voor Oekraïne te werven terwijl de gevechten doorgaan.
Kleine Russische terreinwinst in oosten, volgens Britse inlichtingen
Rusland blijft het gebied rond de stad Slovjansk in de Oost-Oekraïnse Donbas bestoken met artillerie. Dat meldt het Britse ministerie van Defensie op basis van eigen inlichtingen.
De Russen hebben in het oosten van het land de laatste dagen waarschijnlijk wat kleine terreinwinst geboekt. Vanuit de bezette stad Izium wordt aanhoudend in de richting van een belangrijke weg gevuurd: de E40. De Britten denken dat de Russen deze autoweg in handen willen krijgen om hun opmars in de Donbas te vergemakkelijken.
Kiev ontslaat ambassadeur in Duitsland na beschuldigingen over bagatellisering Holocaust
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de Oekraïense ambassadeur in Duitsland, Andrij Melnyk, ontslagen. De diplomaat kreeg onlangs kritiek vanwege uitspraken over de Oekraïense nationalist en antisemiet Stepan Bandera.
Bandera was de leider van de radicale vleugel van de Organisatie van Oekraïense Nationalisten (OUN) tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij wordt in West-Oekraïne door velen beschouwd als een nationale held van het verzet tegen de Sovjet-Unie op het eind van de Tweede Wereldoorlog, door andere Oekraïners wordt hij gezien als een collaborateur met de nazi's. Na de oorlog trok hij naar Duitsland. Hij werd bij verstek ter dood veroordeeld in de Sovjet-Unie en vermoord door een KGB-agent in München in 1959.
Melnyk, die ook bekendstaat voor zijn hevige kritiek op de Duitse reactie op de oorlog in Oekraïne, had Bandera verdedigd in een interview met een Duitse journalist en verklaarde dat hij "geen massamoordenaar van Joden en Polen" was. Volgens Melnyk werd de figuur van Bandera opzettelijk in diskrediet gebracht door de Sovjet-Unie.
Daarop kreeg Melnyk veel kritiek, onder meer van de Israëlische ambassade. Die beschuldigde hem ervan historische feiten te verdraaien, de Holocaust te bagatelliseren en degenen die door Bandera zijn vermoord te beledigen.
Volgens de Duitse media circuleerden enkele dagen geleden al geruchten dat Melnyk nog dit jaar zou terugkeren naar Kiev en aan de slag zou gaan op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens "Bild" wordt Melnyk mogelijk viceminister van Buitenlandse Zaken.
Volgens het decreet worden ook de Oekraïense ambassadeurs in Noorwegen, Tsjechië, Hongarije en India ontslagen. Een reden werd niet meegedeeld.
Verenigde Staten beloven nog eens 368 miljoen dollar humanitaire hulp aan Oekraïne
De Verenigde Staten beloven nog eens 368 miljoen dollar (361 miljoen euro) aan humanitaire hulp aan Oekraïne. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zaterdag gemeld.
"Vandaag kan ik aankondigen dat de Verenigde Staten bijna 368 miljoen dollar aan extra steun zullen leveren, waaronder voedsel, veilig drinkwater, cash geld, gezondheidszorg, onderdak, en steun aan de coördinatie tussen de humanitaire orgnaisaties die zoveel belangrijk werk ter plaatse doen", aldus Blinken in een mededeling na de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G20 in Bali. De minister riep de Russische president Vladimir Poetin ook op om zo snel mogelijk de oorlog te stoppen.
De VS hebben al meer dan 1,28 miljard dollar aan humanitaire hulp beloofd sinds Rusland op 24 februari Oekraïne binnenviel.
Russen bombarderen geboortestad Zelensky na diens bezoek
Russische troepen hebben vanochtend woonwijken beschoten in Krivi Rih, de Oekraïense stad waar president Zelensky geboren is. De president had er gisteren een bezoek gebracht en ging ook langs bij de frontlinie, enkele tientallen kilometers verderop.
Tien raketten met clustermunitie werden afgevuurd op het centraal gelegen industriestadje vanop hoogstwaarschijnlijk een afstand van meer dan 70 kilometer, zei de lokale legercommandant. Twee mensen kwamen om en drie anderen raakten gewond door granaatscherven.
Oostwaarts in de regio Donetsk werd een Russische poging om het gebied rond de Vuhlehirska-energiecentrale te bestormen afgeweerd, liet de generale staf van het Oekraïense leger weten. Russische eenheden zetten hun offensief voort ten westen van Lysytsjansk, de laatste stad in de oostelijke regio Loehansk die Oekraïne een week geleden moest opgeven. Moskou lijkt zijn aanval te concentreren op de steden Sivers, Slovjansk en Kramatorsk in Donetsk.
Het Russische leger beweerde in het zuiden van het land een Oekraïense straaljager te hebben neergehaald. Ook zou een Amerikaanse wapenopslagplaats nabij Chasov Yar in Donetsk zijn geraakt.
Duitse industrie voorziet ‘ramp’ als Rusland gaskraan na onderhoud niet opendraait
Volgens de Duitse Industrie- en Handelskamer (DIHK) zou het volledig dichtdraaien van de Russische gastoevoer een zware recessie kunnen veroorzaken voor de grootste economie van Europa.
Er is aanleiding voor deze zorgen: maandag gaat de gaspijplijn Nord Stream 1, die loopt van Rusland naar Duitsland via de Oostzee, tijdelijk dicht vanwege jaarlijks onderhoud. De vrees bestaat dat Rusland de gaskraan na het onderhoud niet meer opendraait.
DIHK-president Peter Adrian voorziet in dat scenario een "ramp". Een gasstop kan volgens hem leiden tot een economische krimp van 10 procent of meer in de winterperiode, doordat Duitse bedrijven hun activiteiten stil moeten leggen. Nieuwe terminals voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zijn niet op tijd klaar om het wegvallen van Russisch gas op te vangen, zegt hij.
Rusland had de gastoevoer via de pijplijn al met 60 procent verminderd. Naar eigen zeggen is dit gebeurd in verband met technische problemen, maar Duitsland denkt dat Rusland druk probeert uit te oefenen vanwege de Westerse steun voor Oekraïne.
Eerste Oekraïense militairen beginnen aan training in Engeland
De eerste duizenden Oekraïense soldaten zijn in Engeland begonnen aan een speciaal trainingsprogramma dat de Britten aanbieden vanwege de oorlog in Oekraïne. Met de kennis die ze opdoen, moeten ze kunnen meevechten tegen het Russische leger.
De Oekraïense soldaten zijn vrijwilligers zonder militaire ervaring. Hun korte training is gebaseerd op de basistraining voor Britse soldaten en bestaat uit lessen over onder meer omgang met wapens, eerste hulp tijdens gevechten, patrouilletechnieken en oorlogswetgeving. De Britten kunnen elke 120 dagen tot wel 10.000 Oekraïners trainen.
Het Verenigd Koninkrijk kwam in 2015 ook al met een trainingsprogramma voor Oekraïense soldaten, in een reactie op de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim. Meer dan 22.000 soldaten hebben het programma doorlopen. Dat eindigde toen de oorlog in Oekraïne op 24 februari begon. Dagelijks sterven nu tot tweehonderd Oekraïense soldaten.
Rusland zet bombardementen in Donetsk verder: 'Volledige frontlijn onophoudelijk beschoten'
Het Russische leger zet zijn bombardementen in Donetsk, in het oosten van Oekraïne, onverminderd verder. Dat zegt gouverneur Pavlo Kyrylenko.
"De volledige frontlijn wordt onophoudelijk beschoten", aldus Kyrylenko. "Ze houden niet op met schieten in de richting van Donetsk", voegde de gouverneur van de oostelijke regio toe op de berichtendienst Telegram. "Bachmoet wordt beschoten. Slovjansk wordt dag en nacht beschoten, Kramatorsk..." Gisteren meldde Kyrylenko dat bij de beschietingen in 24 uur tijd zes mensen het leven lieten en 21 mensen gewond raakten.
In Charkiv, een regio in het noordoosten van Oekraïne, kostten Russische bombardementen op 24 uur tijd aan vier burgers het leven. Negen burgers raakten gewond, meldde gouverneur Oleg Sinegoebov.
VS: Oekraïne heeft Amerikaans raketsysteem niet gebruikt op Russisch grondgebied
De VS weerspreken een claim van Rusland dat Oekraïne het Amerikaanse Himars-raketsysteem zou hebben gebruikt om Russisch grondgebied aan te vallen. "Deze beweringen zijn onjuist", aldus een anonieme woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie tegenover persbureau Reuters. "Oekraïne gebuikt het systeem om de strijd in eigen land te voeren, en doet dat op een effectieve manier."
Himars staat voor High Mobility Artillery Rocket Systems, en is een modern en krachtig raketsysteem dat in korte tijd met grote precisie een regen van raketten laat neerdalen. Het werd door Kiev onder andere gebruikt om Russische commandoposten onder vuur te nemen om de bevelvoering van de Russen te ontregelen. "De Oekraïners selecteren systematisch doelen en weten ze vervolgens nauwkeurig te raken om zo de Russische capaciteit te verminderen", aldus een hoge Amerikaanse militaire functionaris eerder deze week.
De Amerikanen zijn ongeveer een maand geleden begonnen met het leveren van de Himars-systemen, nadat Kiev had beloofd er geen aanvallen op Russisch grondgebied mee uit te zullen voeren. Washington vreest verdere escalatie van het conflict als dat gebeurt.
De Amerikaanse president Biden heeft vandaag nog eens vier Himars aan Oekraïne beloofd. Ze maken deel uit van een nieuw wapenpakket ter waarde van maximaal 400 miljoen dollar (393,4 miljoen euro). Het totaal aantal Himars dat Oekraïne van de VS heeft gekregen komt daarmee uit op 12. Het nieuwe pakket bevat onder andere ook nauwkeurige munitie voor houwitser-artilleriesystemen.
G20 eist dat Rusland graanblokkades in Oekraïne opheft
De G20 eist dat Rusland de blokkade van Oekraïense graanexporten in de Zwarte Zee opheft. Op de tweedaagse conferentie van de G20-landen in Indonesië hebben de deelnemende buitenlandministers daarover overeenstemming bereikt, aldus een aanwezige Westerse diplomaat tegenover persbureau Reuters.
"Hopelijk ziet Rusland nu in hoe breed de consensus is over de noodzaak om snel voortgang te maken bij het oplossen van de graancrisis", aldus de diplomaat. Of de G20-bijeenkomst daadwerkelijk tot veranderingen zal leiden valt nog te bezien, voegde hij daaraan toe.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zou de bijeenkomsten minstens tweemaal vroegtijdig hebben verlaten, zegt een andere diplomaat tegenover AP: eenmaal toen zijn Duitse ambtsgenoot Annalena Baerbock aan het woord kwam tijdens de openingssessie, en eenmaal vlak voor een videotoespraak van de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba.
Rusland heeft geen officiële reden voor het weglopen van Lavrov gegeven, maar Lavrov uitte eerder wel kritiek op de aanwezige Westerse delegaties. "Vanaf het moment dat zij praten, beginnen ze koortsachtig kritiek te leveren op Rusland over de situatie in Oekraïne, en noemen ze ons agressors en bezetters."
Russische inflatie koelt af naar laagste niveau sinds invasie
De Russische inflatie is in juni uitgekomen op het laagste niveau sinds de inval in Oekraïne eind februari. Het leven in Rusland werd vorige maand in doorsnee 15,9 procent duurder op jaarbasis. Dat was een maand eerder nog 17,1 procent.
De inflatievooruitzichten voor Rusland zijn flink anders geworden in vergelijking met een paar maanden terug. Dat komt vooral door de instroom van oliedollars die mede een historische opleving van de roebel heeft veroorzaakt. Ook andere ingrepen door Moskou om de munt te ondersteunen droegen bij aan de rally van de roebel die in juni 15 procent aan waarde won.
De mindere kooplust onder Russen leidt er ook toe dat de prijzen minder hard stijgen. Russen denken vanwege de onzekerheden wel twee keer na alvorens een grote aankoop te doen. De mate waarin Russen momenteel de portemonnee trekken is gelijk aan het dieptepunt in de coronacrisis. Eerder stegen de prijzen juist fors door de sancties die tegen Rusland zijn ingesteld. Daardoor raakten handelsstromen verstoord en ontstonden tekorten aan bepaalde producten.
De inflatie in Oekraïne heeft daarentegen het hoogste niveau in zes jaar tijd bereikt. Het leven in Oekraïne is gemiddeld 21 procent duurder geworden, als gevolg van belemmeringen in voedsel- en brandstoflevering.
Poetin: sancties kunnen ‘catastrofale’ gevolgen hebben voor wereldwijde energiemarkt
De westerse sancties tegen Rusland kunnen leiden tot een "catastrofe" voor de Europese energiemarkt. Die waarschuwing uitte Russisch president Poetin tijdens een op de Russische staatstelevisie uitgezonden vergadering met hoge ambtenaren. "We weten dat de Europeanen proberen de Russische energiebronnen te vervangen", aldus Poetin. "Maar wij verwachten dat het resultaat van zulke maatregelen zal zijn dat de gasprijzen op de spotmarkt zullen stijgen, en energie voor de eindgebruikers duurder zal worden."
"Dit alles laat zien dat sancties tegen Rusland meer schade aanrichten bij de landen die ze instellen dan bij Rusland zelf", ging de Russische leider verder. "Verdere sancties kunnen leiden tot nog ernstigere − zonder te overdrijven zelfs catastrofale − gevolgen voor de wereldwijde energiemarkt."
Moskous gemeenteraadslid krijgt zeven jaar cel voor kritiek op Russische inval
Aleksej Gorinov, een gemeenteraadslid uit de Russische hoofdstad Moskou, is vrijdag veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf in een strafkolonie voor het bekritiseren van de Russische inval in Oekraïne.
Volgens rechter Olesia Mendelejeva had de 60-jarige beklaagde "duidelijke leugens" verspreid over het Russische leger. Hij zou daarvoor zijn officiële functie misbruikt hebben en gehandeld hebben in een georganiseerde groep, die gedreven is door "politieke haat". De man kan volgens de rechter "onmogelijk vrijkomen zonder een beperking van zijn vrijheid".
De veroordeling kadert binnen het breder repressiebeleid in Rusland, dat alle kritiek op de oorlog in Oekraïne wil bestraffen. Sinds de inval van de Russische troepen op 24 februari, hebben de autoriteiten een reeks wetten ingevoerd om publieke veroordelingen van die inval zwaar te bestraffen. Zo heerst er bijvoorbeeld een streng verbod op het gebruik van de woorden "oorlog" en "invasie".
Russische McDonald's dreigt zonder frieten te vallen door sancties
Vkoesno & Totsjka, de keten die in juni alle restaurants van Mcdonald's in Rusland heeft overgenomen, kampt met een groeiend tekort aan frieten door de westerse sancties. Dat meldt de zakennieuwssite RBK.
De eerste restaurants van het merk openden de deuren op 12 juni. Ze trokken tal van nostalgische klanten van McDonald's, dat zijn 850 vestigingen in het land voorgoed sloot in mei.
"In bepaalde restaurants van Vkoesno & Tosjka ('Lekker, punt uit', red.) zullen er geen frieten meer zijn", citeert RBK de persdienst van de Russische groep. Volgens de verklaring was de oogst van frietaardappelen in Rusland in 2021 slecht, wat tot een tekort heeft geleid, en "is de import vanuit het buitenland onmogelijk geworden" vanwege de westerse sancties tegen Moskou.
Zelensky reist naar frontgebied om soldaten te eren
Oekraïens president Zelensky is 4,5 maanden na het begin van de oorlog opnieuw afgereisd naar een gebied dichtbij de frontlinie. In de regio Dnipropetrovsk reikte hij medailles uit aan soldaten die enkele weken geleden tijdens de belegering van Marioepol uit de zwaar bevochten stad zouden zijn ontsnapt. Dat heeft het presidentieel bureau bekendgemaakt.
Het staatshoofd informeerde zich in zijn geboortestad Kryvy Rih ook over de huidige situatie in de zuidoostelijke Oekraïense regio. De frontlinie ligt op ongeveer 35 kilometer van de industriestad. Voor de oorlog telde Kryvy Rih iets meer dan 600.000 inwoners.
Nieuwe pijpleiding tussen Griekenland en Bulgarije in gebruik
Een nieuwe pijpleiding tussen Griekenland en Bulgarije is geopend. Hierdoor is Bulgarije verbonden aan de Trans-Adriatische pijplijn tussen Azerbeidjan en Zuid-Europa. Het is een ontzettend belangrijke verbinding voor Bulgarije, omdat Rusland eerder heeft aangekondigd geen gas meer te leveren aan het land.
"Het antwoord op deze chantage is samenwerking in de vorm van de nieuwe energiebrug", zei Grieks premier Kyriakos Mitsotakis. Zijn Bulgaarse ambtgenoot Kiril Petkov voegde daaraan toe dat de pijpleiding "een einde zal maken aan het Russische monopolie".
Athene had het buurland de afgelopen maanden al gesteund met aardgas uit een grote terminal voor vloeibaar gemaakt gas in de buurt van Athene. Nu moet jaarlijks tot 3 miljard kubieke meter aardgas door de nieuwe pijpleiding stromen. Het project werd gefinancierd door de Europese Unie, maar er kwam ook geld uit Griekenland en Bulgarije.
Naast de nieuwe pijpleiding bouwen de landen ook een drijvende terminal voor vloeibaar gemaakt aardgas voor de kust van de Griekse havenstad Alexandroupolis. Van daaruit moeten vanaf 2023 andere staten in Zuidoost-Europa van gas worden voorzien. De terminal kan ongeveer 5,5 miljard kubieke meter aardgas per jaar verwerken. Vanuit Alexandroupolis zou de grondstof zelfs door de nieuwe pijpleiding via Bulgarije naar Midden-Europa kunnen worden vervoerd.
Zelensky: met geluk en wapenleveringen van partners kan invasie eind dit jaar afgelopen zijn
De inval van Rusland in Oekraïne kan tegen het einde van dit jaar afgelopen zijn. Daarvoor moeten de leveringen van krachtige wapens vanuit het Westen door blijven gaan, en het land heeft een beetje geluk nodig. Dat zei president Zelensky vrijdag in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN. ‘Als we sterk zijn kunnen we een moment afdwingen waarop Rusland wel naar de onderhandelingstafel moet komen.’
Zelensky maakte niet duidelijk waarover precies onderhandeld zou moeten worden. Het is de vraag wat zowel Rusland als Oekraïne zien als acceptabele omstandigheden om tot onderhandelingen te komen, laat staan om tot een wapenstilstand of vrede te komen.
Duitsland weigert tweehonderd pantserwagens aan Oekraïne te leveren
De Duitse regering, die al wordt bekritiseerd omdat het te weinig zware wapens aan Oekraïne zou leveren, weigert tweehonderd Fuchs-pantserwagens aan Kiev te geven. De oppositie van CDU/CSU had de regering hiertoe opgeroepen. Volgens de regering heeft het Duitse leger de pantserwagens zelf hard nodig om het land te verdedigen.
‘Wij steunen Oekraïne met alles wat mogelijk en verantwoord is’, aldus SPD-minister van Defensie Christine Lambrecht. ‘Maar we moeten ervoor zorgen dat Duitsland zichzelf kan verdedigen. Het is daarom onverantwoord om de Bundeswehr te plunderen, zeker in deze tijden.’
Gouverneur waarschuwt voor humanitaire ramp in Severodonetsk
Gouverneur Serhi Hajdaj waarschuwt voor een humanitaire ramp in de door Rusland ingenomen stad Severodonetsk. Volgens Hajdaj is rond de 80 procent van de woongebouwen in de stad verwoest. Ook zouden Russische soldaten de huizen van bewoners plunderen.
In en rondom Severodonetsk hebben Russische en Oekraïense troepen hevige gevechten gevoerd. Het was, naast Lysytsjansk, de laatste stad in de Loehanskregio in Oekraïense handen.
Britten zeggen dat Russen in Donetsk mogelijk pauze hebben ingelast
De Russische grondtroepen hebben waarschijnlijk een pauze ingelast voor ze opnieuw in de aanval gaan in de regio Donetsk. Dit zei het Britse ministerie van Defensie vrijdag op basis van informatie van de inlichtingendiensten in een dagelijkse update over de oorlog. De pauze is bedoeld om de Russische troepen opnieuw te bevoorraden.
Berichten over een gevechtspauze doen al de ronde sinds de Russen onlangs Lysytsjansk innamen. Dit was de laatste stad in de regio Loehansk die het Oekraïense leger nog in handen had. Het Russische leger wil nu de Donetsk-regio innemen. Als het hierin slaagt, heeft Moskou de hele Donbas veroverd.
Volgens de Britten maakt het Russische leger zich nu op om op te rukken richting de stad Siversk. Zij bevinden zich nu op zo’n acht kilometer van deze stad. Eenheden verzamelen zich bij de frontlijn om de aanval te openen op Siversk. Daarna willen ze het vizier richten op het gebied met de belangrijke steden Slovjansk en Kramatorsk. De Russen hebben nu iets meer dan de helft van de regio Donetsk in handen.
Zelensky: verovering Slangeneiland is waarschuwing voor Rusland
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft gezegd dat de verovering van Slangeneiland een waarschuwing voor Rusland is. Zelensky, die sprak na een felle toespraak van de Russische president Vladimir Poetin, zei dat de verovering van het strategische eilandje laat zien dat Oekraïne niet kan worden verslagen.
‘Laat elke Russische kapitein, aan boord van een schip of een vliegtuig, de Oekraïense vlag op Slangeneiland zien en laat hem weten dat ons land niet zal worden gebroken’, aldus Zelensky in zijn dagelijkse toespraak tot de bevolking.
Het Russische leger besloot zich vorige week plotseling terug te trekken van het eilandje in de Zwarte Zee, na aanhoudende Oekraïense beschietingen. Rusland veroverde Slangeneiland, dat de vaarroutes naar de havenstad Odesa beheerst, direct na het begin van de invasie. Het Oekraïense leger heeft de vlag weer gehesen op het eiland. Rusland reageerde hierop deze week met een luchtaanval.
Voor Zelensky sprak, zei Poetin in een dreigende toespraak dat het Russische leger desnoods zal doorvechten tot de laatste Oekraïner is verslagen. ‘Wij hebben zo vaak gehoord dat het Westen tegen ons wil vechten tot de laatste Oekraïner’, aldus Poetin in een toespraak tot parlementaire leiders over de oorlog. ‘Dit is een tragedie voor het Oekraïense volk, maar het lijkt erop dat het in deze richting gaat.’
Ook waarschuwde hij dat het Russische leger pas net is begonnen in Oekraïne en dat de Russen nog veel meer in petto hebben voor het land.
Russische buitenlandminister Lavrov verlaat G20 vroegtijdig
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov verlaat de tweedaagse conferentie van buitenlandministers van de G20-landen in Indonesië voortijdig. Hij gaat niet naar sessies die zijn gepland voor vrijdagmiddag, en slaat eveneens het officiële diner op vrijdagavond over, heeft zijn ministerie bevestigd.
‘Lavrov houdt nog steeds bilaterale gesprekken, waarna hij de pers te woord zal staan en zal vertrekken’, aldus het Russische ministerie. Lavrov verliet de vergaderzaal volgens bronnen in de delegatie direct na het houden van een toespraak.
Waarom Lavrov besloot eerder te vertrekken, is niet geheel duidelijk. De Russische minister hekelde vrijdag de benadering van westerse landen bij de G20. ‘Onze westerse partners proberen gesprekken over mondiale economische problemen te vermijden. Vanaf het moment dat zij praten, beginnen ze koortsachtig kritiek te leveren op Rusland over de situatie in Oekraïne, en noemen ze ons agressors en bezetters.’
Gastland en de huidige voorzitter van de G20 Indonesië gaf eerder geen gehoor aan oproepen van westerse mogendheden om Rusland uit te zonderen van de bijeenkomst op Bali, als een reactie op de oorlog in Oekraïne. Volgens Jakarta is de G20 een financieel-economisch overlegorgaan en geen plek voor het beslechten van internationale politieke conflicten.
Doden en gewonden bij meerdere Russische aanvallen in Oost-Oekraïne
Door Russische beschietingen in het oosten van Oekraïne zijn donderdag verschillende mensen gedood en gewond geraakt, melden de Oekraïense autoriteiten. Drie mensen kwamen om in de regio Charkiv, vijf anderen raakten gewond. 'De vijand is stiekem en richt zich op woonwijken en de civiele infrastructuur', zei een regionale commandant.
In Kramatorsk en Avdiivka in de Oost-Oekraïense regio Donetsk stierven twee mensen en raakten volgens de autoriteiten acht mensen gewond. De regionale gouverneur Pavlo Kirilenko zei dat de Russen alleen burgerdoelen hebben getroffen. Volgens pro-Russische separatisten in Donetsk zijn tijdens Oekraïense aanvallen een dode en elf gewonden gevallen. Alle berichten kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd.
Moskou focust zich nu op de oostelijke Donbas-regio en heeft zich de afgelopen dagen vooral gericht op de regio Donetsk, nu Loehansk bijna geheel in Russische handen is. Gouverneur Sergej Gaidai van Loehansk zegt dat de gevechten daar in de buitenste districten echter voortduren, zelfs na de recente val van de laatste grote stad (Lisitsjansk) in de regio.
Poetin: ‘We zijn in Oekraïne nog maar net begonnen’
President Poetin heeft vandaag een speech gehouden voor de leden van de Doema en de Federatieve Vergadering van de Russische Federatie. Hierin stelde hij dat de vooruitzichten voor onderhandelingen met het Westen steeds negatiever worden naarmate het conflict in Oekraïne voortduurt. "Vandaag hoorden we dat ze ons willen verslaan op het slagveld. Wat zal ik zeggen: laat het ze maar proberen."
Poetin beschuldigde de Westerse landen er tevens van dat zij oorlog voeren tegen de Russische economie door middel van sancties en toenemende wapensteun aan Oekraïne. "Iedereen moet weten dat we nog maar net begonnen zijn in Oekraïne", stelde de president.
"Tegelijkertijd zullen we de mogelijkheid tot vredesoverleg niet verwerpen. Maar degenen die overleg nu weigeren moeten weten dat hoe langer dit duurt, hoe moeilijker het wordt om met ons te onderhandelen." Dit statement was Poetins eerste referentie aan diplomatie na weken van herhaalde berichten uit Moskou waarin gesteld werd dat overleg met Kiev volledig stillag.
Drie doden en vijf gewonden na raketaanval op Charkiv
Bij een raketaanval op Charkiv zijn vandaag drie mensen om het leven gekomen en vijf mensen gewond geraakt. Russische troepen hebben raketten afgevuurd op de noordoostelijke Nemysjljan-regio van Charkiv, aldus de regionale gouverneur Oleh Synjehoebov.
Alle doden en gewonden zijn burgers, zo stelt Synjehoebov. Rusland ontkent tot op heden aanvallen op burgerdoelen te hebben uitgevoerd.
Stand van zaken
Goedenavond, dit zijn de meest recente ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne:
• Rusland zegt Slangeneiland te hebben gebombardeerd op de dag dat de Oekraïense vlag er voor het eerst werd gehesen sinds het eiland weer is overgenomen door Oekraïne.
• Een Russische raket heeft een onbemande Moldaafse dieseltanker geraakt in de Zwarte Zee, aldus de Oekraïense strijdmachten. Zij noemen het ronddobberende schip een "ecologische bom".
• Voor het eerst in 133 dagen oorlog claimt Rusland geen nieuwe territoriale veroveringen.
• President Zelensky heeft vertrouwen dat het ontslag van Brits premier Johnson niet zal leiden tot verminderde steun voor Oekraïne. Toch betreurt hij het vertrek van Johnson.
• Uit Rusland komt de omgekeerde reactie. "Hij mag ons niet, en wij mogen hem ook niet", zei een woordvoerder van president Poetin vandaag.
• De Belgische ambassade in Kiev heropent de deuren op maandag 11 juli. Volgens premier De Croo is het een belangrijk signaal dat België aan de zijde van Oekraïne blijft staan.
Wilt u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief:
Oekraïne verwacht dat Britse steun aanhoudt na aftreden Johnson
Oekraïne verwacht dat de Britse steun aan het land blijft aanhouden, ook na het aftreden van premier Boris Johnson. Het land betreurt de aftreding van Johnson wel, zo laat Zelensky via zijn woordvoerders weten in een officieel statement.
"We hebben het nieuws met verdriet aangehoord. Niet alleen ik, maar de hele Oekraïense samenleving leeft met je mee", zei Zelensky toen de twee leiders elkaar telefonisch spraken. "We twijfelen er niet aan dat de steun van Groot-Brittannië zal blijven aanhouden, maar jouw persoonlijke leiderschap en charisma maakten het speciaal."
Belgische ambassade in Kiev heropent op 11 juli
Op maandag 11 juli opent de Belgische ambassade in Kiev opnieuw de deuren. Volgens premier Alexander De Croo is het belangrijk dat ons land opnieuw een vertegenwoordiging ter plaatse kan hebben, maar is het ook een belangrijk signaal dat België aan de zijde van Oekraïens president Zelensky en zijn regering blijft staan.
Er werden maatregelen genomen om de veiligheid van de teams ter plaatse te garanderen. "Het is natuurlijk een serieuze uitdaging, maar op dit ogenblik is er alles aan gedaan om te zorgen voor de juiste omkadering en context zodat we op een serieuze manier kunnen werken", zegt ambassadeur Peter Van De Velde.
De ambassade zal in eerste instantie haar activiteiten toespitsen op de diplomatieke diensten en op de contacten met de Oekraïense autoriteiten. De consulaire diensten voor Belgen blijven tot nader order bij de Belgische ambassade in Polen. Er verblijven momenteel nog 73 Belgen in Oekraïne.
Russische raket raakt onbemande dieseltanker in de Zwarte Zee
Een Russische raket heeft een onbemande Moldaafse dieseltanker geraakt in de Zwarte Zee, aldus de Oekraïense strijdmachten. Zij noemen het ronddobberende schip een "ecologische bom", omdat de lichtontvlambare inhoud van het schip grote ecologische schade kan aanrichten. Oekraïne verwacht dat de brandstof intussen in lichterlaaie zal staan.
Het schip is al eerder geraakt door een Russische raket aan het begin van de invasie, waarna de bemanning de tanker heeft verlaten. Destijds had het schip 500 ton diesel aan boord volgens Oekraïne, hoeveel daarvan over is na de eerste raketinslag is onduidelijk.
Kremlin hoopt op 'professionelere mensen' aan het roer in Verenigd Koninkrijk
Nog voor er een officiële aankondiging is uit Londen over het vertrek van premier Boris Johnson, laat het Kremlin al weten dat het hoopt dat er "professionelere mensen" aan de macht komen in het Verenigd Koninkrijk. Presidentieel woordvoerder Dmitri Peskov gaf nog mee dat Johnson "niet veel van ons houdt, en wij ook niet van hem".
De woordvoerster van het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zacharova, ziet in de situatie die zich dezer dagen in Londen ontvouwt een bewijs dat "de liberale regimes zich in een diepe politieke, ideologische en economische crisis bevinden".
Het recentste nieuws over de crisis van Boris Johnson leest u in onze liveblog.
Rusland bombardeert Slangeneiland op dag dat Oekraïense vlag er weer wappert
Het Russische leger zegt het Oekraïense Slangeneiland te hebben gebombardeerd op de dag dat de Oekraïense vlag ceremonieel zou worden gehesen. Dat gebeurde na het bombardement alsnog deze ochtend. De vlag werd voor het eerst gehesen sinds het eiland weer is overgenomen door Oekraïne.
"Een deel van de Oekraïense afdeling op het eiland is verwoest", aldus het Russische ministerie van Defensie in een verklaring na het bombardement. Rusland zei dat het eiland vorige week werd verlaten, als teken van goede wil om weer graan de Zwarte Zee op te laten. Oekraïne claimde het eiland te hebben veroverd door aanhoudende aanvallen.
Slangeneiland ligt net buiten de kust, ten zuiden van Odessa. Door de ligging kan het land dat het eiland in handen heeft de toegang tot de grootste havensteden van Oekraïne controleren.
Stand van zaken
Goedemiddag, dit zijn de meest recente ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne:
• Rusland zegt Slangeneiland te hebben gebombardeerd op de dag dat de Oekraïense vlag werd gehesen. De vlag werd voor het eerst gehesen sinds het eiland weer is overgenomen door Oekraïne
• Het Russische vrachtschip Zhibek Zholy mag na enkele dagen weer uitvaren uit de Turkse havenstad Karasu. Volgens Kiev vervoert het schip 7.000 ton gestolen graan
• Voor het eerst in 133 dagen oorlog claimt Rusland geen nieuwe territoriale veroveringen. Dat concludeerde het Amerikaanse Institute of War Studies (ISW) vandaag
Wilt u mee zijn met het belangrijkste nieuws over de oorlog in Oekraïne? Hieronder kunt u zich inschrijven op onze nieuwsbrief. Zo hoeft u niets te missen:
Russisch schip vol gestolen graan mag weer uitvaren, Kiev woest
Het Russische vrachtschip Zhibek Zholy mag na enkele dagen weer uitvaren uit de Turkse havenstad Karasu. Dat tot grote woede van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken. Kiev meent dat het schip 7.000 ton gestolen graan vervoert uit bezet Oekraïens gebied.
"Wij betreuren het dat het Russische schip Zhibek Zholy, dat vol zat met gestolen Oekraïens graan, de haven van Karasu mocht verlaten ondanks crimineel bewijsmateriaal dat aan de Turkse autoriteiten is voorgelegd", schreef Oleg Nikolenko, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, op Twitter. Kiev roept de Turkse ambassadeur nu op het matje om "deze onaanvaardbare situatie" op te helderen.
Rusland claimt voor het eerst in 133 dagen geen territoriale veroveringen
Voor het eerst in 133 dagen oorlog claimt Rusland geen nieuwe territoriale veroveringen. Dat concludeerde het Amerikaanse Institute of War Studies (ISW) vandaag.
Rusland heeft een ‘operationele pauze’ ingelast, omdat de troepen die in de felbevochten Loehanskregio zijn ingezet volgens president Vladimir Poetin tijd nodig hebben om te herstellen en te hergroeperen. Op 3 juli werd de laatste stad in Oekraïense handen in de regio, Lysytsjansk, definitief door deze troepen overgenomen. Een klap in het gezicht van de Oekraïense verdedigers, en voor de Russen het einde van een slepende strijd in het gebied.
Dat de Russische opmars op korte termijn wordt ingeperkt, betekent niet dat de strijdmachten zich helemaal gedeisd houden. Het ISW verwacht kleinschalige militaire operaties langs het front.
VN: 'Voedsel- en energiecrisis heeft grotere impact op armoede dan coronapandemie'
De huidige globale crisis, versterkt door de oorlog in Oekraïne, heeft een veel grotere impact op de wereldwijde armoede dan de coronapandemie. Zo waarschuwt het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) op basis van een nieuw onderzoeksrapport. De effecten van de stijgende voedsel- en energieprijzen zijn vooral voelbaar in ontwikkelingslanden, waar het aantal personen in armoede de afgelopen drie maanden steeg met 71 miljoen.
Het Ontwikkelingsprogramma onderzocht de effecten van de huidige crisis in 159 landen. Vooral in delen van de Balkan en in landen in het gebied rond de Kaspische Zee en Sub-Sahara Afrika zou de situatie alarmerend zijn.
De uitdagingen waar deze landen mee te maken hebben, kunnen niet worden opgelost zonder steun van buitenaf, aldus UNDP. "De internationale gemeenschap moet zich inspannen om getroffen landen uit deze vicieuze economische cirkel te halen en ervoor te zorgen dat ze toegang krijgen tot betaalbaar voedsel en energie", zo stelt UNDP-hoofd Achim Steiner.
Zelensky: universiteit in Charkiv verwoest door Russische bommen
De pedagogische universiteit in de noordoostelijke stad Charkiv in Oekraïne is volgens president Volodymyr Zelensky vernietigd door een Russische raketaanval. Het hoofdgebouw, de collegezalen, het universiteitsmuseum en de wetenschappelijke bibliotheek zijn getroffen, zei Zelensky in zijn videotoespraak.
'Dit kenmerkt de Russische invasie met 100 procent nauwkeurigheid. Als het gaat om de definitie van barbaarsheid, dan past deze aanval perfect in het plaatje', aldus het staatshoofd.
Zelensky had het ook nog over de door het Westen gestuurde wapens. Die zijn 'zeer krachtig' en hij prijst hun nauwkeurigheid. Het Oekraïense leger gebruikt de artillerie om opslagplaatsen en andere doelen te vernietigen die logistiek belangrijk zijn voor Rusland, aldus de president.
Oekraïens leger trekt reisbeperking voor dienstplichtigen dag na invoering weer in
Het Oekraïense leger heeft een binnenlandse reisbeperking voor alle mannen van dienstplichtige leeftijd een dag na de invoering alweer opgeheven, na een golf van kritiek. Dat heeft de commandant van de Oekraïense krijgsmacht, Valery Zaloezjny, aangekondigd op berichtendienst Telegram.
Volgens de nieuwe maatregel zouden dienstplichtige mannen tussen 18 en 60 hun woonplaats niet mogen verlaten zonder toestemming van hun plaatselijk bureau voor militaire dienstplicht. Veel Oekraïners leven echter niet op de locatie waar ze geregistreerd zijn. Toen Rusland zijn invasie startte, zijn tienduizenden mannen gevlucht naar delen in het westen van het land, waar het veiliger zou zijn.
Op de Facebookpost over de reisbeperking kwamen honderden boze reacties en zelfs Oekraïens president Zelensky riep op tot intrekking van het bevel. Dat is nu dus ook gebeurd.
Voorzitter parlement Tsjetsjenië: ‘Tenzij Vladimir Poetin ons stopt, zullen wij gaan tot aan Berlijn’
De voorzitter van het parlement van Tsjetsjenië, Magomed Daoedov, heeft gezegd dat de Tsjetsjeense soldaten die in Oekraïne vechten, de islam verdedigen en een jihad voeren. Hij zei dat de Tsjetsjeense eenheden, die het Russische leger steunen, desnoods tot aan Berlijn zullen vechten om de islamitische waarden te verdedigen.
Het overgrote deel van de inwoners van Tsjetsjenië is moslim. De sterke man van het republiekje, Ramzan Kadyrov, besloot na de invasie militairen naar Oekraïne te sturen als blijk van steun voor de invasie.
"Inshallah, tenzij Vladimir Poetin ons stopt, zullen wij gaan tot aan Berlijn", aldus Daoedov in vol militair ornaat. "Wij zullen winnen. Allah is groot. Onze broeders verdedigen op de eerste plaats de islam. Zij verdedigen normen en waarden, de grootheid van de Almachtige. Ramzan Kadyrov speelt een grote rol in deze jihad." Hoeveel Tsjetsjenen met de Russen meevechten, is niet duidelijk. Ook is onbekend of ze zware verliezen hebben geleden.
Stand van zaken
Goedenavond, dit zijn de meest recente ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne:
• De Turkse douane heeft een Russische vrachtschip tegengehouden voor de kust van de Zwarte Zeehaven Karasu in Turkije. De lading van het schip, 7.000 ton graan, zou gestolen zijn uit Oekraïens bezet gebied, beweert Kiev
• De voormalige president van Rusland Dmitri Medvedev heeft indirect gewaarschuwd tegen een mogelijke nucleaire oorlog als het Internationaal Strafhof Moskou gaat straffen voor vermeende misdaden in Oekraïne
• De gouverneur van Loehansk ontkent dat het Russische leger de provincie volledig heeft ingenomen. Volgens Hajdaj wordt er nog hevig gevochten in dorpen rond Lysytsjansk. Poetin riep maandag nog de overwinning uit in Loehansk
• De gouverneur van de oostelijke Donetsk-regio heeft 350.000 burgers opgeroepen om het gebied zo snel mogelijk te verlaten
• Letland voert de militaire dienstplicht opnieuw in. Dat doet het Baltische land in reactie op de toenemende spanningen met buurland Rusland om de oorlog in Oekraïne
Wilt u mee zijn met het belangrijkste nieuws over de oorlog in Oekraïne? Hieronder kunt u zich inschrijven op onze nieuwsbrief. Zo hoeft u niets te missen:
Russische ex-president Medvedev zinspeelt op nucleaire oorlog
De voormalige president van Rusland Dmitri Medvedev heeft indirect gewaarschuwd tegen een mogelijke nucleaire oorlog als het Internationaal Strafhof Moskou gaat straffen voor vermeende misdaden in Oekraïne. "Het idee een land met het grootste nucleaire arsenaal te straffen is op zichzelf al absurd. En bedreigt mogelijk het voortbestaan van de mensheid ", schreef de naaste bondgenoot van president Vladimir Poetin op Telegram.
Medvedev, die tussen 2008 en 2012 als 'invaller' voor Poetin president was, is nu plaatsvervangend hoofd van de Veiligheidsraad daar. Hij beschuldigde de Verenigde Staten ervan Moskou voor internationale tribunalen te willen brengen, terwijl het land zelf nooit geconfronteerd wordt met bestraffing voor Amerikaanse oorlogen, die volgens Medvedev, wereldwijd 20 miljoen mensen het leven kostten. "De hele Amerikaanse geschiedenis, beginnend met de onderdrukking van de Indianen, bestaat uit bloedige vernietigingsoorlogen", stelde de 56-jarige Medvedev.
Russisch vrachtschip met 'Oekraïens graan' tegengehouden voor Turkse kust
De Turkse douane heeft het Russische vrachtschip Zhibek Zholy tegengehouden voor de kust van de Zwarte Zeehaven Karasu in Turkije. De lading van het schip, 7.000 ton graan, zou gestolen zijn uit Oekraïens bezet gebied beweert Kiev. Het Kremlin ontkent de aantijgingen, maar het nieuwe lokale bestuur in het Oekraïense bezette gebied schepte al op met ‘het eerste schip dat bezet gebied verlaat’.
Turkije zelf, dat een bemiddelende rol wil spelen tussen Moskou en Kiev en dus verveeld zit met de kwestie, zegt het schip voorlopig vast te houden voor de kust van Karasu tot alle inspecties en het onderzoek naar de herkomst van het graan afgerond zijn. Vasyl Bodnar, de Oekraïense ambassadeur in Turkije, hoopt alvast dat Turkije de vracht in beslag zou nemen.
Lees verder. Turkije houdt Russisch vrachtschip tegen met ‘gestolen Oekraïens graan’
Poetin wil nog steeds Oekraïense regering afzetten volgens hoge functionaris
Een hoge Russische functionaris heeft gezegd dat de oorlogsdoelen die president Vladimir Poetin aan het begin van de invasie stelde, nog altijd recht overeind staan. De woorden van Nikolaj Patroesjev, secretaris van de Nationale Veiligheidsraad, duiden erop dat Moskou nog altijd uit is op het afzetten van de Oekraïense regering.
Patroesjev zei dat de oorlog zal voortduren totdat de Russische doelen zijn bereikt, zoals ‘demilitarisatie’ en ‘denazificatie’ van Oekraïne en het beschermen van de bevolking tegen ‘genocide’. Ook benadrukte hij dat Kyiv neutraal moet blijven tussen Rusland en de Navo. Dit zijn vrijwel dezelfde doelen die Poetin noemde op 24 februari bij de start van de oorlog.
Moskou stuurde direct na de invasie aan op de inname van Kyiv en het afzetten van president Volodymyr Zelensky om deze doelen te bereiken. Het Kremlin moest echter de opmars naar Kyiv afblazen vanwege onverwacht hevig verzet van het Oekraïense leger. Volgens de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War, dat de oorlog nauwgezet volgt, duidt het betoog van Patroesjev erop dat het Kremlin en het leger de komende maanden geen genoegen zullen nemen met alleen maar de verovering van de Donbas.
‘Patroesjevs verklaring suggereert dat het Kremlin zich voorbereidt op een langdurige oorlog met de bedoeling om veel grotere delen van Oekraïne in te nemen’, aldus het instituut.
Oekraïense gouverneur ontkent dat Russen Loehansk helemaal in handen hebben
De gouverneur van Loehansk, Serhi Hajdaj, ontkent dat het Russische leger de provincie volledig heeft ingenomen. Volgens Hajdaj wordt er nog hevig gevochten in dorpen rond Lysytsjansk. De Russische president Vladimir Poetin riep maandag nog de overwinning uit in Loehansk. Hij deed dit nadat het Oekraïense leger zich had teruggetrokken uit Lysytsjansk, de laatste stad die de Oekraïners nog in Loehansk in handen hadden.
‘De Russen hebben een hoge prijs betaald maar Loehansk is niet volledig ingenomen door het Russische leger’, aldus Hajdaj. ‘Sommige dorpen zijn al diverse keren door beide partijen onder de voet gelopen.’ Het Oekraïense leger besloot zich in het weekeinde terug te trekken uit Lysytsjansk om omsingeling door de Russen te voorkomen. Volgens Hajdaj bevinden zich in de stad nog zo’n 15.000 burgers.
Gouverneur Donetsk roept 350.000 burgers op tot evacuatie
De gouverneur van de oostelijke Donetsk-regio heeft 350.000 burgers opgeroepen om het gebied zo snel mogelijk te verlaten. Maandag riep de Russische president Vladimir Poetin de overwinning uit in de buurprovincie Loehansk. Het Oekraïense leger heeft na de terugtrekking uit Loehansk nieuwe defensieve posities ingenomen in Donetsk, waar het nog een aantal belangrijke grote steden in handen heeft.
Om de steden beter te kunnen verdedigen, riep de gouverneur van Donetsk, Pavlo Kyrylenko, 350.000 burgers op de regio te verlaten. "Het lot van het hele land zal in de Donetsk-regio bepaald worden", zei hij. "Als er minder mensen zijn, kunnen we ons beter concentreren op onze vijand en onze belangrijkste taken uitvoeren."
Gisteren bevestigde het Britse ministerie van Defensie dat de strijd om Donetsk langs Russische zijde allicht op dezelfde manier zal verlopen als de gevechten om Loehansk. "De strijd om de Donbas werd gekenmerkt door een trage opmars en een massaal gebruik van artillerie langs Russische zijde, waarbij steden en dorpen werden platgebombardeerd", schreven de analisten. "De gevechten om Donetsk zullen zo goed als zeker op die manier verdergaan."
Letland voert dienstplicht in om spanningen met Rusland
Letland voert de militaire dienstplicht opnieuw in, meldt de Letse minister van Defensie, Artis Pabriks. Dat doet het Baltische land in reactie op de toenemende spanningen met buurland Rusland om de oorlog in Oekraïne. Sinds 2007 bestaat het Letse leger uit beroepsmilitairen en vrijwilligers van de Nationale Garde. De nieuwe dienstplicht geldt alleen voor mannen en wordt volgend jaar van kracht.
Letland is lid van de EU en de NAVO, en grenst aan zowel Wit-Rusland als Rusland. Op een kleine 2 miljoen inwoners heeft het momenteel slechts 7.500 actieve beroepsmilitairen en leden van de Nationale Garde, die in het weekend parttime bij de infanterie dienen. Zij worden ondersteund door 1.500 NAVO-troepen.
Pabriks kondigde ook plannen aan om een militaire basis te bouwen in de buurt van de zuidoostelijke stad Jekabpils, die dichter bij de Russische grens ligt dan de bestaande Adazi-basis.
Russische roebel verliest zowat 10 procent tegenover dollar en euro
Na maanden van waardestijgingen is de Russische roebel gekelderd op de beurs in Moskou. Tegenover de Amerikaanse dollar en de euro verloor de Russische munt vandaag zowat 10 procent. Volgens persbureau RBC loopt het verlies over de voorbije drie handelsdagen zelfs op tot zowat 20 procent.
Aan het einde van de handelsdag kostte 1 dollar meer dan 61 roebel, terwijl 1 euro 63 roebel waard was. In de handelsdag piekten de waardes op respectievelijk 62 en 64 roebel. Het was sinds begin mei geleden dat de roebel nog zo zwak stond. De roebel is wel nog duidelijk meer waard dan voor de Russische inval in Oekraïne eind februari.
Volgens experten heeft de daling van de roebel te maken met versoepelingen in het valutabeleid van de Russische centrale bank en de verwachting dat die weer deviezen zal beginnen aan te kopen op de beurs. Daarnaast is de Russische invoer recentelijk weer licht gestegen.
Lees ook. De roebel is weer evenveel waard als aan het begin van de oorlog. Hoe kreeg Poetin dat voor elkaar?
Hoofd atoomagentschap: 'Gevaar in Oekraïense kerncentrale Zaporizja stijgt elke dag'
Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) aanschouwt de aanhoudende Russische bezetting van de kerncentrale in de Oekraïense stad Zaporizja steeds meer als een veiligheidsprobleem.
Het Oekraïense management en de lokale medewerkers worden er blootgesteld aan extreme stress en moeilijke werkomstandigheden. "Elke dag dat dit zo verder gaat, neemt het risico op een ongeval of veiligheidsinbreuk toe", zegt Rafael Grossi, de directeur-generaal van IAEA, dinsdag in een lezing aan de Australian National University in Canberra.
Al vier maanden controleren Russische militairen de kerncentrale in het zuiden van Oekraïne, die de grootste is in Europa. De dataverbinding tussen Zaporizja en het IAEA in Wenen, die dient om het nucleair materiaal te monitoren, is tijdens de bezetting al meermaals onderbroken. Grossi eist daarom dat een team van de federatie opnieuw toegang krijgt tot de centrale.
Stand van zaken
Goedenavond, dit zijn de meest recente ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne:
• In Brussel hebben de vertegenwoordigers van de dertig NAVO-lidstaten de protocollen voor de toetreding van Finland en Zweden ondertekend. Naar schatting kan het nog zes tot acht maanden duren, vooraleer Finland en Zweden daadwerkelijk lid zijn van het bondgenootschap
• Rusland werkt naar eigen zeggen aan veilige zeeroutes voor vrachtschepen die vanuit Oekraïne over de Zee van Azov en/of de Zwarte Zee naar onder meer de Middellandse Zee varen
• Het Russisch parlement heeft de eerste fase goedgekeurd van wetten die het land in staat zouden stellen over te schakelen op een oorlogseconomie
• Alle Oekraïense mannen die de dienstplichtige leeftijd hebben, mogen hun woonplaats niet verlaten. Dat heeft het Oekraïense ministerie van Defensie beslist.
• Het Oekraïense leger heeft na de terugtrekking uit de provincie Loehansk nieuwe defensieve posities ingenomen in buurprovincie Donetsk, waar het nog een aantal belangrijke grote steden in handen heeft
Wilt u mee zijn met het belangrijkste nieuws over de oorlog in Oekraïne? Hieronder kunt u zich inschrijven op onze nieuwsbrief. Zo hoeft u niets te missen:
Europese gasprijzen schieten nog hoger door Noorse stakingen
Nadat de Europese gasprijzen al piekten door de oorlog in Oekraïne en het wegvallen van de Russische gastoevoer, keek Europa naar Noorwegen. Nu valt ook die noodoplossing deels weg door een stakingsgolf in de Noorse olie- en gasbedrijven. Concreet dreigt de Noorse export met 60 procent terug te vallen.
Door de oorlog in Oekraïne schoten de gas- en olieprijzen in Europa omhoog, zeker nadat Rusland de gaskraan beetje bij beetje begon toe te draaien. Noorwegen is traditioneel de tweede grootste gasleverancier van het Europese vasteland.
Rusland acht graanexport over Zwarte Zee snel mogelijk
Rusland werkt naar eigen zeggen aan veilige zeeroutes voor vrachtschepen die vanuit Oekraïne over de Zee van Azov en/of de Zwarte Zee naar onder meer de Middellandse Zee varen. Minister van Defensie Sergej Sjojgoe beklemtoonde nogmaals dat Rusland de export van Oekraïens graan niet blokkeert.
Westerse landen en Oekraïne hebben die beschuldiging geuit en zeggen dat Moskou een voedselcrisis veroorzaakt. Volgens Rusland doet het Westen dat zelf onder meer met financiële sancties tegen Rusland. De strijdende partijen, Oekraïne en Rusland, zijn samen goed voor ongeveer een derde van de wereldproductie van tarwe.
Lees ook. Ruslands stille wapen: met het Oekraïense graan heeft Moskou heel de wereld in zijn greep
NAVO-landen ondertekenen toetredingsdocumenten Finland en Zweden
Op het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel hebben de vertegenwoordigers van de dertig lidstaten de protocollen voor de toetreding van Finland en Zweden ondertekend. "Dit is echt een historisch moment voor Finland, Zweden en de NAVO en onze gezamenlijke veiligheid", zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. "Vandaag zullen we de toetredingsprotocollen formeel ondertekenen. Dit markeert de start van het ratificatieproces."
De ondertekening van de protocollen gebeurt in aanwezigheid van de Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto en de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Ann Linde. Beide ministers benadrukten dat hun landen zullen bijdragen tot de veiligheid van alle NAVO-lidstaten.
Vooraleer de protocollen van kracht worden, moeten de lidstaten die dus nog ratificeren. Dat gebeurt vaak door het nationale parlement. Naar schatting kan het nog zes tot acht maanden duren, vooraleer Finland en Zweden daadwerkelijk lid zijn van het bondgenootschap. In België stemde de ministerraad vrijdag al in met de toetreding. Nu is nog parlementaire goedkeuring nodig.
Dienstplichtige Oekraïense mannen mogen woonplaats niet verlaten
Mannen van 18 tot 60 jaar hebben nu toestemming nodig van hun plaatselijk bureau voor militaire dienstplicht om het district waar zij staan ingeschreven te verlaten. Dat heeft het Oekraïense ministerie van Defensie beslist. De controles op de maatregelen vinden vooral plaats aan de districtsgrenzen en aan de stadsgrenzen.
Op het bericht op Facebook kwamen honderden boze reacties. Het ministerie wordt beschuldigd van "idiotie", terwijl sommigen zeggen dat het corruptie zou aanmoedigen bij de militaire wervingsbureaus. Anderen vrezen voor meer economische chaos omdat trein-, bus- en vrachtwagenchauffeurs zullen uitvallen.
Vele Oekraïners leven echter niet op de locatie waar ze geregistreerd zijn. Toen Rusland zijn invasie startte, zijn tienduizenden mannen gevlucht naar delen in het westen van het land, waar het veiliger zou zijn.
Russisch parlement stemt over maatregelen oorlogseconomie
Het Russisch parlement heeft de eerste fase goedgekeurd van wetten die het land in staat zouden stellen over te schakelen op een oorlogseconomie. Door de twee wetsvoorstellen zouden de regering bedrijven kunnen verplichten om het leger te voorzien van goederen en hun werknemers te verplichten overuren te draaien om de oorlog te ondersteunen. Dat meldt persbureau Reuters.
Het leger moet worden gesteund in een tijd waarin de Russische economie onder "kolossale sanctiedruk" van het Westen staat, vertelde vice-premier Joeri Borisov aan het parlement.
Beide wetsvoorstellen moeten nu nog in tweede en derde lezing worden behandeld, door het hogerhuis van het parlement worden beoordeeld en door president Vladimir Poetin worden ondertekend.
Ondertussen heeft de voorzitter van het lagerhuis van het Russisch parlement, Vjatsjeslav Volodin, vandaag in een plenaire vergadering tegen de leden gezegd dat Oekraïne een "terroristische staat" is geworden.
'Rusland zal gelijkaardige tactiek gebruiken in Donetsk'
Het Britse ministerie van Defensie bevestigt in zijn dagelijkse update de Oekraïense inschatting dat de strijd om Donetsk langs Russische zijde allicht op dezelfde manier zal verlopen als de gevechten om Loehansk (zie hieronder).
"De strijd om de Donbas werd gekenmerkt door een trage opmars en een massaal gebruik van artillerie langs Russische zijde, waarbij steden en dorpen werden platgebombardeerd", schrijven de analisten. "De gevechten om Donetsk zullen zo goed als zeker op die manier verdergaan."
Tegelijkertijd zien ook de Britten "een reële mogelijkheid dat Oekraïense troepen zich nu zullen kunnen terugtrekken naar een beter voorbereide en gepositioneerde frontlijn". "Het Oekraïense leger heeft zich waarschijnlijk grotendeels in goede orde teruggetrokken (uit Lysytsjansk, red.), zoals voorzien was in de bestaande plannen."
Oekraïne neemt defensieve posities in in Donetsk
Het Oekraïense leger heeft na de terugtrekking uit de provincie Loehansk nieuwe defensieve posities ingenomen in buurprovincie Donetsk, waar het nog een aantal belangrijke grote steden in handen heeft. Dat meldt de gouverneur van Loehansk, Sergi Hajdaj.
Volgens Hajdaj hebben de gevechten om Severodonetsk en Lysystsjansk, de laatste steden van Loehansk die nog in Oekraïense handen waren, het Russische leger veel manschappen en materiaal gekost. Tegelijkertijd kon Oekraïne daardoor in Donetsk zijn posities verstevigen, zo zegt hij op het sociale mediakanaal Telegram. De volgende doelwitten van het Russische leger zijn nu de steden Slovjansk en Bachmoet, en daartussen Kramatorsk. "Hun tactiek zal allicht hetzelfde zijn: alles kapotschieten met hun artillerie. Toch zullen ze moeite hebben om vooruit te geraken."
Russisch president Vladimir Poetin riep gisteren na een maandenlange strijd de overwinning uit in Loehansk, een van de twee Oekraïense provincies die samen de Donbas uitmaken. Pro-Russische separatisten beschouwen de regio's als onafhankelijke 'Volksrepublieken'.
"Het verlies van Loehansk is pijnlijk aangezien het om Oekraïens grondgebied gaat", geeft Hajdaj toe. "Ook voor mij persoonlijk is dit speciaal. Dit is de regio waar ik geboren ben, en waar ik vandaag aan het hoofd van sta."
Tegelijkertijd heeft Rusland grote delen van zijn troepen moeten concentreren in de Donbas om Loehansk te kunnen veroveren, en dat biedt mogelijk ook kansen op een tegenoffensief elders, zegt ook Oleksej Arestovitsj, adviseur van president Zelensky. "Dit is de laatste overwinning voor Rusland op Oekraïens territorium. Dit waren middelgrote steden, en ze hadden er van 4 april tot 4 juli voor nodig. 90 dagen, en zoveel verliezen..."
Volgens Arestovitsj heeft Rusland nu 60 procent van zijn troepen verzameld in het oosten, en kunnen niet al die troepen weer naar het zuiden gebracht worden.
Daar, richting de bezette stad Cherson, lanceerde Oekraïne al weken geleden een tegenoffensief, waarbij al beperkt grondgebied werd heroverd. Het leger hoopt dat offensief nu verder te kunnen opvoeren. "Er zijn geen troepen meer die vanuit Rusland kunnen worden aangevoerd", besluit Arestovitsj. "Ze hebben een heel hoge prijs betaald voor Severodonetsk en Lysytsjansk."
Scholz en Macron overleggen in Parijs over Oekraïnebeleid
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Franse president Emmanuel Macron hebben maandagavond voor overleg samengezeten in Parijs. De situatie in Oekraïne was het belangrijkste onderwerp op de agenda.
Concreet werd tijdens het werkdiner gesproken over de verdere steun aan Oekraïne en over een Frans-Duitse coördinatie bij de reactie op de Oekraïense oorlog, zo blijkt uit een mededeling van het Elysée.
Er werd ook overlegd over bijkomende maatregelen om de EU minder afhankelijk te maken op het vlak van "energie, defensie en strategische grondstoffen". Tot slot werd ook de situatie in de Sahel besproken. Zowel Duitsland als Frankrijk is in die regio betrokken bij de strijd tegen het islamistisch terrorisme.
Macron en Scholz hadden vorige maand nog samen een bezoek gebracht aan de Oekraïense hoofdstad Kiev. De voorbije dagen hebben de twee leiders elkaar ook verschillende keren ontmoet op internationale topbijeenkomsten. "Of het nu gaat om de G7-top in Elmau, de NAVO-top, of een bijeenkomst hier in Parijs: het is goed dat we nauw contact blijven hebben over de vele dringende kwesties van deze dagen", schrijft Scholz maandagavond op Twitter.
Zelensky in gesprek met Turkije en VN over veilig graanexport
Oekraïne is in gesprek met Turkije en de Verenigde Naties om garanties te krijgen voor een veilige graanexport vanuit de Oekraïense havens, zo heeft president Zelensky maandag gezegd.
"Er zijn nu gesprekken gaande tussen Turkije, de VN en onze vertegenwoordigers die verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van het graan dat onze havens verlaat", zo vertelde Zelensky op een persconferentie waarbij hij terzijde werd gestaan door de Zweedse premier Magdalena Andersson.
"Het is heel belangrijk dat iemand garant staat voor de beveiliging van de schepen die het graan hier willen ophalen. Iemand anders dan Rusland, want die vertrouwen we niet." Zelensky zei dat Oekraïne nauw samenwerkt met secretaris-generaal Antonio Guterres en dat de VN daarin een "leidende rol" speelt.
Oekraïne, een van 's werelds grootste graanexporteurs, beschuldigt Rusland van het blokkeren van de graanexport. Volgens Zelensky zit er momenteel 22 miljoen ton graan vast in het land. In de herfst verwacht het land nog eens ongeveer 60 miljoen ton graan te oogsten.
Ook beschuldigt Oekraïne de bezetters ervan graan uit de opslagplaatsen te stelen en uit te voeren naar door de Russen bezette gebieden en Rusland zelf. Rusland ontkent de beschuldigingen.
Een Turkse functionaris zei maandag dat Turkije een Russisch vrachtschip voor de kust van de Zwarte Zee heeft onderschept en nu onderzoek doet naar de Oekraïense beschuldigingen van diefstal.
Zelensky: wederopbouw Oekraïne is gemeenschappelijke taak van democratische wereld
“De wederopbouw van Oekraïne is de gemeenschappelijke taak van de hele democratische wereld." Dat heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky gezegd bij de opening van de donorconferentie van Lugano, die zich buigt over de toekomstige wederopbouw van het door oorlog verscheurde land.
Volgens de Oekraïense premier, Denys Sjmyhal, is er naar schatting minstens 750 miljard dollar (iets minder dan 720 miljard euro) nodig.
Sjmyhal stelde voorts dat daarvoor de ongeveer 300 tot 500 miljard dollar aan wereldwijd bevroren activa van de Russische staat en oligarchen kan worden gebruikt. Juristen benadrukken echter dat het niet zo eenvoudig is om bevroren tegoeden in beslag te nemen en uit te keren.
Bijna duizend vertegenwoordigers van de bondgenoten van Oekraïne, internationale instellingen maar ook van de private sector zijn bijeengekomen in het Zwitserse Lugano. Ze zullen er maandag en dinsdag de krijtlijnen uitzetten van de toekomstige wederopbouw van Oekraïne. Sjmyhal zelf legde hen een eerste, honderden bladzijden tellend herstelplan voor. Hij riep de bondgenoten op om onmiddellijk werk te maken van de meest dringende reparaties, zijnde de watervoorziening en bruggen.
‘Oekraïne heeft 750 miljard dollar nodig voor wederopbouw’
Oekraïne heeft al minimaal 750 miljard dollar (717 miljard euro) nodig om het land na de oorlog op te bouwen. Die eerste schatting van de herstelkosten geeft premier Denys Sjmyhal op een conferentie tussen het land en Westerse bedrijven en politici in het Zwitserse Lugano. Dat schrijft Reuters.
Volgens Sjmyhal heeft Rusland al voor honderd miljard dollar aan directe schade veroorzaakt op Oekraïense grond, met het vernietigen van gebouwen, wegen en ander soort infrastructuur.
Oekraïense vlag hangt weer op Slangeneiland
De Oekraïense vlag hangt weer op Slangeneiland. Vorige week werd het eiland, waar tot dat moment zware gevechten plaatsvonden, plots verlaten door de Russische troepen. Daarmee boekte Oekraïne een belangrijke strategische en vooral symbolische overwinning, in een periode van de oorlog waarin het veel tegenslagen moet verwerken (zoals de Russische inname van de volledige Loehansk-regio).
Met Slangeneiland versterkt het Oekraïense leger zijn verdedigingslinie in de Zwarte Zee en heeft het praktisch controle over de vaarroute vanuit Odesa. ‘Dit beperkt de acties van de bezetters aanzienlijk’, jubelde president Volodymyr Zelensky dan ook. ‘Stap voor stap zullen we ze terugduwen uit onze zee, ons land en ons luchtruim.’
Tegelijkertijd staat het eiland inmiddels te boek als een belangrijk symbool van verzet van het Oekraïense volk. Op de eerste dag van de invasie zou hier een soldaat de befaamde woorden ‘Russisch oorlogsschip, krijg de klere’ hebben gezegd tegen een Russische bemanning die aandrong op overgave. Twee maanden werd op Slangeneiland hetzelfde fregat, de Moskva, tot zinken gebracht, een van de grootste Oekraïense succesverhalen in de oorlog.
Russen verschuiven focus naar Donetsk-regio
Met de verovering van de stad Lysytsjansk zijn Russische troepen de baas in de volledige Loehansk-regio. Naar verwachting verschuiven zij hun vizier op de buurregio Donetsk, die nu nog voor een groot deel in Oekraïense handen is.
Waarschijnlijk zijn als eerste de steden Slovjansk en Bachmoet aan de beurt, voorspelt Serhi Hajdaj, de gouverneur van Loehansk. Nu al woeden gevechten in die steden, maar waarschijnlijk worden die heviger. Ook Britse inlichtingendiensten zijn er "bijna zeker" van dat Rusland zich nu richt op de Donetsk-regio.
Zondag trokken Oekraïense troepen zich terug uit Lysytsjansk, na weken van zware gevechten en zwaar verzet. De verovering van de stad is een belangrijke symbolische zege voor Rusland, dat de inname van de regio’s Loehansk en Donetsk als primair doel van de oorlog heeft verklaard.
Nog ruim 10.000 burgers in Lysytsjansk
Na de Russische inname van de Oost-Oekraïense stad Lysytsjansk zijn nog ruim 10.000 van de meer dan 100.000 inwoners achtergebleven. Dat heeft de militair gouverneur van de regio Loehansk, Serhi Hajdaj, maandag gezegd op de Oekraïense tv. In het vlakbij gelegen Severodonetsk, al iets langer onder Russische controle, wordt het aantal achtergebleven burgers op 8.000 geraamd. Ook daar woonden meer dan 100.000 mensen.
Na wekenlange gevechten konden de Russen afgelopen weekend Lysytsjansk veroveren, Severodonetsk kwam vorige maand al onder hun controle. In de regio zijn honderdduizenden mensen op de vlucht.
Volgens Hajdaj wordt er in het westen van Lysytsjansk maandag gevochten. In de stad en de buitenwijken is intussen zo goed als alles verwoest: 90 procent van de infrastructuur is beschadigd en 60 procent van de huizen is verwoest. De beweringen van de gouverneur konden niet onafhankelijk bevestigd worden.