Poetin reist komende dagen naar Tadzjikistan en Turkmenistan
De Russische president Vladimir Poetin is van plan de komende dagen naar Tadzjikistan en Turkmenistan te reizen, zo heeft de Russische staatstelevisie vandaag gemeld. De precieze data zijn nog niet bekend.
Poetin zal eerst naar Tadzjikistan vliegen, een militaire bondgenoot, voor gesprekken met president Emomalii Rachmon. Daarna reist hij door naar Turkmenistan, om er een topbijeenkomst bij te wonen van landen die aan de Kaspische Zee liggen. De top is voor woensdag gepland, zei regeringswoordvoerder Dmitri Peskov.
Het zou de eerste reis van Poetin naar het buitenland zijn sinds de president begin februari naar China ging om de opening van de Olympische Winterspelen bij te wonen.
Rusland wil toegang Lisitsjansk vanuit zuiden blokkeren
Russische troepen zetten artillerie in om de toegang tot de stad Lisitsjansk vanuit het zuiden te blokkeren, zo meldt de Oekraïense generale staf. Daarbij zou zowel civiele als militaire infrastructuur zijn getroffen.
Russische troepen richten hun aanvallen op de stad Lisitsjansk nu ze de aan de overkant van de rivier Severski Donets gelegen stad Sjevjerodonetsk volledig hebben veroverd. In de Oost-Oekraïense regio Loehansk hebben Oekraïense troepen nu alleen nog Lisitsjansk in handen. Russische soldaten zijn al tot aan de buitenwijken van de stad opgerukt.
Nog eens 250 mensen uit kelders van fabriek in Sjevjerodonetsk gehaald volgens separatisten
Pro-Russische separatisten hebben gezegd dat ze nog eens 250 mensen uit de schuilkelders van de chemiefabriek Azot in Sjevjerodonetsk hebben geëvacueerd, nadat Oekraïense troepen zich uit de stad hadden teruggetrokken. Zo'n 200 burgers, onder wie kinderen, zijn zaterdag uit de fabriek gehaald, schreef Rodion Miroschnikon, de afgevaardigde van de separatisten van Loehansk in Moskou, op Telegram.
Waar deze mensen naartoe gebracht werden, is niet duidelijk. De Oekraïense militaire bestuurder van Loehansk zei eerder dat 568 burgers hun toevlucht hadden gezocht tot de schuilkelders van de fabriek.
In de bittere slag om het oosten van Oekraïne hebben Russische troepen naar eigen zeggen in 24 uur tijd bijna 800 vijandelijke soldaten gedood, onder wie 80 vrijwillige strijders uit Polen. De "huurlingen" werden bij een raketaanval op een zinkfabriek in de stad Kostjantynivka gedood, zegt het ministerie van Defensie in Moskou. En een raketaanval op Mykolajiv in het zuiden kostte zowat 300 soldaten het leven.
De verklaringen konden niet onafhankelijk geverifieerd worden.
Oekraïne roept op tot meer wapens en sancties na beschieting Kiev
De Oekraïense regering heeft de leiders van de G7-landen opgeroepen meer zware wapens te leveren en verdere sancties in te stellen tegen Rusland. Minister Dmytro Koeleba (Buitenlandse Zaken) deed die oproep nadat Kiev zondag beschoten werd met raketten.
Door de raketaanval zouden vijf mensen in de Oekraïense hoofdstad gewond zijn geraakt. Een flatgebouw in het centrum van de stad werd volgens de autoriteiten geraakt en vloog in brand. Reddingswerkers rukten uit om mensen onder het puin vandaan te halen.
"De G7-top moet reageren met meer sancties tegen Rusland en meer zware wapens voor Oekraïne", reageert Koeleba op Twitter. "Het zieke imperialisme van Rusland moet verslagen worden." De minister deelde een foto van een meisje van wie haar huis in Kiev zou zijn geraakt door de raketten. "Nog veel meer mensen in Oekraïne liggen onder vuur."
De G7-landen zijn de komende dagen bijeen in het Duitse Schloss Elmau om onder meer te praten over de oorlog in Oekraïne en steun aan de regering in Kiev. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky geeft een digitale toespraak. Eerder op de dag werd aangekondigd dat de G7-landen een verbod instellen op de import van Russisch goud.
Rusland zegt dat het drie militaire trainingscentra heeft getroffen
Rusland zegt dat het drie militaire trainingscentra in het noordwesten van Oekraïne heeft getroffen. Een van de doelwitten ligt in de buurt van de grens met Polen. De bomaanslagen komen op enkele dagen van de top van de Navo, waar ook Polen deel van uitmaakt.
Volgens het Russische ministerie van Defensie heeft Moskou de aanvallen uitgevoerd met "precisiewapens van de lucht- en ruimtevaart en Kalibr-kruisrakketen". Een van de geviseerde doelwitten was het Oekraïense militaire trainingscentrum van Starytchi, in de regio rond Lviv, op een dertigtal kilometer van de Poolse grens.
Verenigd Koninkrijk, VS, Canada en Japan verbieden invoer Russisch goud
Het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada en Japan zullen de invoer van Russisch goud verbieden. Ze doen dat als extra sanctie voor de inval in Oekraïne. Dat heeft Downing Street zondag bekendgemaakt in aanloop naar de top van de G7 in Duitsland.
"Deze maatregelen zullen de Russische oligarchen rechtstreeks treffen en ze raken ook het hart van Poetins oorlogsmachine", zo zegt de Britse premier Boris Johnson, die zondag en de komende dagen samen met de andere leiders van de rijkste industrielanden vergadert in het Beierse Schloss Elmau.
Kiev getroffen door kruisraketten
In de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn zondagochtend vroeg zeker vier explosies gehoord. Volgens berichten op sociale media zijn verschillende kruisraketten op de stad neergekomen. Burgemeester Vitali Klitsjko schreef op Telegram dat de wijk Sjevtsjenkivski in het centrum is getroffen.
Journalisten van AFP melden dat een appartementengebouw is geraakt en in brand staat. De explosies vonden rond 05.30 uur Belgische tijd plaats, een half uur nadat het luchtalarm afging in Kiev. De stad werd bijna drie weken geleden voor het laatst onder vuur genomen door de Russen.
Het gaat volgens een adviseur van het ministerie van Binnenlandse Zaken om een appartementencomplex van negen verdiepingen hoog dat is getroffen. Klitsjko stelt dat twee mensen gewond zijn geraakt. Ook zitten er nog mensen vast onder het puin, zei de burgemeester. In totaal zouden de Russen veertien raketten op Kiev en de omgeving van de stad hebben afgevuurd.
Volgens Klitsjko probeert Rusland met de raketaanval Oekraïne te intimideren in aanloop naar de NAVO-top in Madrid later deze week. Vermoedelijk spreken de NAVO-landen daar nieuwe militaire steun af voor Oekraïne, waardoor het land sneller over kan stappen op westerse wapens om zich te verdedigen tegen het Russische leger.
"Meerdere explosies in centraal district Kiev"
In het district Shevchenkivsky in de Oekraïense hoofdstad Kiev hebben vanmorgen meerdere explosies plaatsgevonden. Dat meldt Vitali Klitschko, de burgemeester van de stad, op de berichtenapp Telegram. Meer info over de oorzaak van de explosies of eventuele slachtoffers is er voorlopig niet. Volgens berichten op sociale media zijn verschillende kruisraketten op de stad neergekomen.
De ontploffingen vonden plaats omstreeks 5u30, een half uur nadat de luchtafweersirenes waren afgegaan in de hoofdstad.
"Ambulances en reddingsdiensten zijn ter plaatse gestuurd", aldus Klitschko. "Inwoners worden uit twee gebouwen gered en geëvacueerd."
Na de ontploffingen ontstond er brand en was er een grote grijze rookwolk te zien, zo stelde een journalist van AFP ter plaatse vast.
In het historische district liggen onder andere universiteiten, restaurants en kunstgalerijen.
G7-top vangt aan in Duitsland
De grote industrielanden van de wereld overleggen de komende dagen over onder meer de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. In het Duitse Elmau bij München komen immers de leiders van de G7-landen en de EU bijeen. Ook enkele andere leiders zijn uitgenodigd, zoals de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij gaat digitaal een toespraak houden.
Vooral de Verenigde Staten lijken aan te dringen op extra maatregelen tegen Moskou. Eerder deze week werd bekend dat de Amerikanen in gesprek zijn met bondgenoten over het instellen van een maximumprijs voor Russische olie. Op die manier willen de westerse landen ervoor zorgen dat Rusland minder geld kan verdienen aan de verkoop.
Daarnaast staan de voedselprijzen op de agenda. De oorlog in Oekraïne stuwt de prijzen omhoog voor granen, bakolie, brandstof en kunstmest. Rusland en Oekraïne zijn goed voor bijna een derde van de wereldwijde tarwevoorraden. Hoge voedselprijzen hebben de grootste gevolgen voor armere landen. Ook wordt er tijdens de top gesproken over bijvoorbeeld klimaatverandering, maar kenners rekenen op dat vlak niet op een doorbraak.
De topconferentie vindt plaats in Schloss Elmau, 75 kilometer ten zuiden van München. In juni 2015 was daar ook een top van de groep van de zeven vooraanstaande westerse geïndustrialiseerde landen. De G7 is een op economische vraagstukken gerichte overleggroep van Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de VS. De EU, eerder de Europese Economische Gemeenschap, schuift sinds 1977 ook aan.
Protestgroepen hebben aangekondigd te willen demonstreren tegen de economische top. De politie is bang voor acties van extreemlinkse groepen en mogelijke protesten die te maken hebben met de kosten van het levensonderhoud, de coronamaatregelen en de oorlog in Oekraïne.
"Nog steeds beschietingen in Sjevjerodonetsk"
Russische troepen hebben zaterdag de evacuatie gestaakt van burgers die zich schuilhielden in een chemische fabriek in de Oekraïense stad Sjevjerodonetsk. Volgens het Russische persbureau TASS verhinderden Oekraïense artilleriebeschietingen de veilige aftocht van de burgers.
Zowel Rusland als Oekraïne meldde zaterdag dat de strategisch gelegen stad in de regio Loehansk volledig in handen is van het Russische leger en van pro-Russische separatisten. Toch wordt er nog altijd gevochten. Een adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky erkende zaterdagavond dat de Oekraïense artillerie de stad beschiet. Volgens de adviseur zijn er ook nog Oekraïense commando's in Sjevjerodonetsk die doelen doorgeven.
Er is wekenlang fel gevochten om Sjevjerodonetsk. De verovering van de stad was een belangrijk doel van Rusland, dat bijna de gehele regio Loehansk in handen heeft. De stad is door de gevechten bijna volledig verwoest, maar volgens Russische bronnen schuilen er nog een paar honderd burgers op het terrein van de chemische fabriek Azot.