Bekijk belangrijke updates
  1. 28/06/2022

    Sancties tegen Rusland dreigen Duitse condoomfabrikant fataal te worden

    De Duitse condoomfabrikant CPR is een gerechtelijke faillissementsprocedure begonnen. Het bedrijf zou lijden onder de westerse sancties tegen Rusland.

    CPR werd in 1987 opgericht in Sarstedt, bij Hannover. Het bedrijf zegt zelf de grootste condoommaker van Europa te zijn, met export naar verschillende landen.

    Enkele weken terug diende het bedrijf een insolventieverklaring in. De juridische procedure is nu officieel begonnen bij een rechtbank in Hildesheim.

    Volgens eerdere berichten kwam CPR onder druk door financiële problemen met zijn Russische tak na de start van de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende sancties tegen Rusland.

    CPR maakte naar verluidt tot 200 miljoen condooms per jaar. Daarvan bleef maar 15 procent in Duitsland.

  2. 28/06/2022

    Italiaanse premier acht aanwezigheid Poetin op G20-top in Bali uitgesloten

    Volgens de Italiaanse premier Mario Draghi zal Vladimir Poetin niet aanwezig zijn op de G20-top, die in november op het Indonesische eiland Bali georganiseerd wordt. De Indonesische president Joko Widodo sloot de komst van zijn Russische ambtgenoot uit, zei Draghi. Rusland lijkt niet onder de indruk te zijn.

    Widodo was als gast aanwezig op de G7-top die georganiseerd werd in Duitsland. Tijdens die gesprekken kwam ook de deelname van Poetin aan de komende bijeenkomst van de G20 aan bod. Indonesië zal tijdens die top namelijk als gastheer optreden.

    "Widodo sluit dit uit en hij was daar erg nadrukkelijk in: Poetin zal niet komen", zei Draghi na afloop van de G7-top. Of Poetin via videoconferentie aan de top zal kunnen deelnemen, is nog niet duidelijk. "We zullen zien wat er gebeurt", vervolgt Draghi. 

    Joeri Oesjakov, de adviseur van Poetin op het vlak van buitenlands beleid, had gisteren nog gezegd dat de Russische president wel degelijk wil deelnemen aan de G20-top. Of Poetin de ontmoeting fysiek zou bijwonen, werd evenwel in het midden gelaten.

    De plannen van Poetin zullen in elk geval niet worden aangepast na de verklaringen van de Italiaanse premier, zo laat Oesjakov weten. "Draghi gaat dit niet bepalen. Er is een uitnodiging aangekomen en we hebben positief gereageerd."

    Intussen heeft Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, ook gereageerd op de speculaties over een mogelijke ontmoeting tussen Poetin en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in de marge van die G20-top. Hoewel Oekraïne geen lid is van de G20 is Zelensky wel uitgenodigd door de Indonesische regering. "Het interesseert ons niet of hij daar ergens rondloopt of niet", zegt Lavrov.

    Instanews image
    © ANP / EPA — De Italiaanse premier Mario Draghi.
  3. 28/06/2022

    Dodentol bombardement Oekraïens winkelcentrum loopt op tot 20

    De dodentol na de Russische raketaanval op een winkelcentrum in Krementsjoek, in het oosten van Oekraïne, is opgelopen tot twintig. Dat heeft de gouverneur van de regio Poltava gemeld op Telegram.

    De reddingswerken zijn nog steeds volop bezig. "Meer dan 60 procent van het puin is reeds geruimd", verklaarde Dmytro Loenin. Daarnaast zijn er nog 59 gewonden en een paar dozijn vermisten.

    De burgemeester heeft een rouwperiode van drie dagen afgekondigd.

    Er loopt ook een onderzoek naar het management van het winkelcentrum omdat het mogelijk het luchtalarm zou hebben genegeerd. Dat zou verklaren waarom het gebouw niet werd geëvacueerd.

    Moskou zegt dat het enkel een opslagplaats voor wapens heeft bestookt en dat de brand in het winkelcentrum een gevolg was van de ontplofte munitie in dat depot. 

    Instanews image
    © ANP / EPA — Een vrouw legt bloemen neer aan het winkelcentrum in Krementsjoek.
  4. 28/06/2022

    G7-landen bereiden wederopbouwconferentie Oekraïne voor

    De landen van de G7 willen een internationale conferentie organiseren om de wederopbouw van Oekraïne te steunen. Dat blijkt uit de slotverklaring van de G7-top in het Duitse Schloss Elmau.

    De wederopbouw van Oekraïne na de oorlog moet samen met vele andere landen besproken worden op een grote conferentie, zo verduidelijk de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Er moet worden nagegaan hoe een groot land als Oekraïne kan herstellen van de militaire verwoestingen. 

    "Het zal geen inspanning van enkele jaren zijn, maar wel van vele jaren", beklemtoont Scholz. De financiële gevolgen zullen mogelijk nog langer voelbaar zijn. Het is een "gigantische taak", klinkt het nog. Scholz zal samen met Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zo'n conferentie voorbereiden.

    Scholz wil dat de internationale gemeenschap een groots plan opstelt dat een totaalconcept voor de Oekraïense wederopbouw bevat. Ook onderzoekers en experts van de OESO, de Wereldbank en anderen internationale organisaties moeten daarbij worden betrokken. "We hebben een Marshallplan voor Oekraïne nodig, dat goed gepland en uitgewerkt moet zijn." 

    Na de Tweede Wereldoorlog hadden de VS een Marshallplan opgezet om de Europese landen te steunen bij de economische wederopbouw. 

    Instanews image
    © AFP — De Duitse bondskanselier Olaf Scholz.
  5. 28/06/2022

    Parlement Litouwen verbiedt gasinvoer uit Rusland

    Het Litouws parlement heeft een verbod ingesteld op de invoer van gas uit Rusland. Tijdens de plenaire vergadering werd unaniem een wetswijziging goedgekeurd waardoor leveranciers uit landen die "een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid" geen toegang meer krijgen tot het Litouwse gastransportsysteem.

    Rusland zal ook geen gebruik meer kunnen maken van de terminal voor vloeibaar aardgas in de stad Klaipeda. Uitzonderingen zijn er enkel voor leveranciers die gas transporteren via Litouwen naar Kaliningrad, de Russische enclave tussen Polen en Litouwen.

    Litouwen had zijn energie-import uit Rusland een maand geleden al volledig stopgezet. Volgens minister van Energie Dainius Kreivys is de wetswijziging van nu dan ook enkel een formele bekrachtiging van die beslissing. "We hebben deze wet nodig om de beslissing in stand te houden", klinkt het.

    Het Litouwse parlement had de regering in Vilnius in maart opgeroepen om in het licht van de oorlog in Oekraïne zo snel mogelijk te stoppen met het importeren van Russische energiebronnen. Volgens parlementaire gegevens kocht Litouwen voor de oorlog jaarlijks voor meer dan drie miljard euro aan olie, gas en elektriciteit van Rusland.