Bekijk belangrijke updates
  1. 30/06/2022

    Noorwegen: "Hadden recht om Russisch goederentransport tegen te houden"

    Noorwegen had het recht om de toegang tot zijn grondgebied van goederen bestemd voor de Russische bewoners van het Noorse eilandengroep Spitsbergen, te blokkeren. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Anniken Huitfeldt nadat Rusland dreigde met represailles.

    Oslo "probeert geen obstakels op te zetten" voor de bevoorrading van de Russische mijnwerkers die zich hebben gevestigd op deze uitgestrekte Noorse eilanden in de buurt van de Noordpool, aldus de minister in de mededeling. "Noorwegen schendt het verdrag van Spitsbergen niet", dat al een eeuw geldt en specifieke regels bevat voor het territorium met slechts 3.000 inwoners.

    Het goederentransport "werd geblokkeerd op basis van de sancties" die Oslo nam als gevolg van de inval in Oekraïne, "die verbieden dat Russische goederentransportbedrijven toegang krijgen tot het Noorse grondgebied", aldus Huitfeldt nog.

    Rusland is boos op Noorwegen omdat het 20 ton goederen geblokkeerd heeft aan de grensovergang Storskog, die in de Noorse haven van Tromsø op een schip geladen moesten worden richting Spitsbergen. Moskou riep de Noorse zaakgelastigde op het matje en sprak van "onvriendelijke acties" die kunnen leiden tot tegenmaatregelen.

    Volgens Huitfeldt kan Rusland er echter voor kiezen om goederen via een andere weg, bijvoorbeeld via de maritieme weg, te vervoeren. Bovendien is de situatie normaal in Barentsburg, waar de meest noordelijke steenkoolmijn ter wereld ligt, en hebben de inwoners toegang tot voedsel en medicatie.

    Spitsbergen is een eilandengroep in de Noordelijk IJszee, meer dan 500 kilometer ten noorden van Noorwegen. Een atypisch verdrag dat in 1920 in Parijs werd overeengekomen, erkent de Noorse soevereiniteit over de eilandengroep. Maar de inwoners van de andere landen die het verdrag ondertekenen, krijgen het recht om de natuurlijke rijkdommen op Spitsbergen "op voet van volledige gelijkheid" te exploiteren. Rusland maakt volop gebruik van die bepaling door steenkool te winnen in het gebied.

  2. 29/06/2022

    Zelensky maakt einde aan diplomatieke betrekkingen met Syrië

    De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft aangekondigd dat hij een einde maakt aan de diplomatieke betrekkingen met Syrië. Die beslissing komt er nadat het regime in Damascus de onafhankelijkheid van de separatistische pro-Russische zelfverklaarde "volksrepublieken" Donetsk en Loehansk heeft erkend.

    "Er zullen geen relaties meer zijn tussen Oekraïne en Syrië", aldus Zelensky in een video op het sociale netwerk Telegram. De "druk van de sancties" tegen Damascus, een bondgenoot van Rusland, "zal nog groter worden", aldus de president.

    Syrië kondigde eerder op de dag aan dat het de onafhankelijkheid van Donetsk en Loehansk erkent. Damascus kondigde ook aan met de twee "landen" gesprekken te zullen aanknopen over het opstarten van diplomatieke betrekkingen.

    Instanews image
    © ANP / EPA — De Oekraïense president Volodymyr Zelensky.
  3. 29/06/2022

    Syrië erkent Loehansk en Donetsk als onafhankelijke staten

    Syrië heeft beslist om Loehansk en Donetsk, twee separatistische regio's in het oosten van Oekraïne, officieel te erkennen als onafhankelijke staten. Dat meldt het Syrische nieuwsagentschap Sana op basis van bronnen bij ministerie van Buitenlandse Zaken. Syrië is een nauwe bondgenoot van Rusland.

    Damascus gaat nu met beide "landen" gesprekken aanknopen over het opstarten van diplomatieke betrekkingen, zo wordt nog meegedeeld.

    Syrië is het tweede land dat Loehansk en Donetsk officieel erkent. De Russische president Vladimir Poetin had de twee separatistische gebieden in februari, kort voor de invasie in Oekraïne, ook al erkend als onafhankelijke "volksrepublieken". Volgens de officiële lezing van het Kremlin moesten Loehansk en Donetsk worden "bevrijd" van Oekraïense nationalisten. Waarnemers beschouwen dat als een voorwendsel voor de invasie in Oekraïne.

    Moskou onderhoudt uitstekende relaties met Damascus. Rusland heeft zich in 2015 in de burgeroorlog in Syrië gemengd, om het regime van president Bashar al-Assad te steunen. Onder meer dankzij het militaire optreden van Moskou heeft Assad opnieuw een groot deel van het land onder controle gekregen. 

  4. 29/06/2022

    Grootste krijgsgevangenenruil tot nu toe

    Bij de tot nu toe grootste ruil van krijgsgevangenen sinds de Russische invasie zijn 144 Oekraïense soldaten vrijgekomen. Het gaat onder meer om 95 verdedigers van het fel bevochten Azovstal-fabriekscomplex in de Zuid-Oekraïense havenstad Marioepol. Een groot deel van de vrijgelaten soldaten is gewond, aldus Oekraïense media.

    Azovstal was het laatste stuk van Marioepol dat nog in handen was van de Oekraïners. Na een langdurige strijd delfden zij het onderspit en konden Russen en pro-Russische strijders de hele stad innemen.

    Instanews image
    © AFP
  5. 29/06/2022

    OESO en VN vrezen forse stijging van graanprijzen door oorlog

    De Verenigde Naties (VN) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vrezen fors stijgende prijzen voor landbouwproducten als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Mocht Oekraïne zijn volledige exportcapaciteit verliezen, dan zou de wereldprijs voor graan op korte termijn 19 procent boven het niveau van voor de Russische inval in het land gaan.

    Indien ook de Russische uitvoer zou halveren, verwachten de experten in een extremer scenario een stijging van de graanprijzen met 34 procent ten opzichte van het niveau van voor de oorlog. Rusland en Oekraïne zijn belangrijke exporteurs van graan en oliezaden. De oorlog zorgt de komende tien jaar voor verdere onzekerheid, klinkt het.

    In het rapport van de VN en de OESO waarschuwen de experten bovendien voor de gevolgen op de voedselzekerheid. Voor de jaren 2022 en 2023 verwachten ze een verminderde landbouwproductie in Oekraïne en minder export uit Oekraïne en uit Rusland. Dat kan ertoe leiden dat er tegen 2024 meer chronisch ondervoede mensen in de wereld zijn.

    Instanews image
    © REUTERS