Drie Belgen in top tien
1. Wout van Aert
2. Axel Laurance (Fra)
3. Alexander Kamp (Den)
4. Arnaud De Lie
5. Filippo Fiorelli (Ita)
6. Biniam Girmay (Eri)
7. Oliver Naesen
8. Benjamin Thomas (Fra)
9. Toms Skujins (Let)
10. Andrea Piccolo (Ita)VAN AERT WINT
Een spurt van het uitgedunde peloton volgt! De Lie zet als eerste aan en lijkt het te gaan halen, maar het is Wout van Aert die er nog overgaat en nipt de spurt wint. Wat een machtsvertoon opnieuw van WVA.
Van Aert, Naesen en Gaudu bij Tratnik
Daar is de aansluiting in volle finale! Na eerst Naesen komen ook Gaudu en Van Aert, die al veel gegeven heeft, aansluiten bij koploper Tratnik. De Sloveen wil van geen wijken weten. Ook het uitgedunde peloton nadert - krijgen we een spurt? Met De Lie als een van de voornaamste kanshebbers. Hij heeft Gilbert en De Buyst bij.
De verschillen worden kleiner, de drie koplopers lijken stilaan ingehaald te worden. Al wordt er in het peloton, met ook Girmay, niet echt goed samengewerkt.
De laatste lokale ronde
Nog elf kilometer. Kleine verschillen tussen de kopgroep Tratnik-Piccolo-Zoccarato en het peloton(netje) van een 25-tal renners aangevoerd door Loïc Vliegen, een veertigtal seconden. Daartussen nog enkele afzonderlijke groepjes. In het peloton ook drie Belgen van Lotto-Soudal, met De Lie, Gilbert en Campenaerts.
Italianen sluiten aan bij Tratnik, Van Aert op 30"
Moeilijke situatie voor Van Aert: hij moet het alleen zien te rooien in het uitgedunde peloton, niemand die samen met hem durft te rijden. Van Aert laat zich dan ook wat uitzakken. Tussen Tratnik en het peloton bevinden zich nog de sterke Italianen Piccolo en Zoccarato. De groep met Van Aert volgt op een halve minuut.
Van Aert ingelopen, Tratnik alleen
Van Aert, die nu hulp krijgt van de Noor Urianstad, probeert de kloof met de kopgroep te dichten. Dat lukt niet, waarna het peloton hem weer bijsnelt in de jacht op de eenzame leider Jan Tratnik. Het verschil met het peloton bedraagt 40 seconden.
Wout van Aert springt
Nog 25 kilometer en daar is Van Aert! Hij toont nog steeds over een monsterlijke vorm te beschikken en raapt in zijn eentje de eerste vluchters op. Die zijn al blij dat ze enigszins in zijn spoor kunnen blijven.
Tratnik in de aanval
Klimwerk op een stevige heuvel en voor Jan Tratnik is dat het sein om in de aanval te trekken. Trentin en Piccolo proberen bij te benen.
Trentin en co voorin
De achtervolgende groep vindt de aansluiting met de koplopers, waardoor we nu één omvangrijke kopgroep hebben. Het peloton volgt op driekwart minuut.
Samensmelting in achtervolging
Twee achtervolgende groepjes smelten samen. De samenstelling: Paret-Peintre, Geniets, Tratnik, Piccolo, Zoccarato, Oliveira, Trentin, Küng, Hoelgaard, Neilands en Bittner.
Zij volgen op 23 seconden van de vroege vlucht, het peloton volgt op 50 seconden. Nog 50 kilometer.
Stybar komt er niet
Paret-Peintre, Tratnik, Piccolo, Geniets en een renner van UAE komen bij Zoccarato. Stybar is er niet bij geraakt en wordt weer ingerekend door het peloton.
Aanval
Aurélien Paret-Peintre van AG2R-Citroën versnelt uit het peloton en krijgt het gezelschap van onder meer Tratnik. Stybar probeert met wat vertraging ook mee te schuiven.
Valpartij achteraan het peloton
De achterhoede van het peloton wordt opgeschrikt door een valpartij. Er lijken niet meteen grote namen bij betrokken te zijn.
Tegenaanval Zoccarato
Samuele Zoccarato (Bardiani) gaat in z'n eentje op zoek naar de kopgroep. Dat wordt geen evidente opdracht, met een achterstand van 2'30".
Intermarché-Wanty-Gobert brengt Girmay naar voren
Nog 100 kilometer
Op 100 kilometer van het einde is het wedstrijdbeeld eigenlijk nog steeds hetzelfde als een uur of drie geleden. De kopgroep heeft nog steeds een voorsprong van 3'30" op het peloton, waar Jumbo-Visma controleert maar geen haast maakt.
Van Aert houdt zich schuil in het peloton
© Photo News Nog steeds Jumbo-Visma
In het peloton leidt Jumbo-Visma nog steeds de dans, gevolgd door de troepen van respectievelijk TotalEnergies en Bahrain Victorious.
2 uur gekoerst
De renners zitten intussen al 2 uur in het zadel in en rond Plouay. We toeren momenteel rond op een algemeen gemiddelde van 41,5 kilometer per uur.
De situatie is nog steeds dezelfde: een kopgroep van zes heeft 3'35" voorsprong op het peloton.
Geen gravelstroken
De organisatie had naar het voorbeeld van steeds meer koersen twee gravelstroken in het parcours opgenomen, maar daar heeft de UCI een stokje voor gestoken.
Jumbo-Visma controleert
Van Aert wil zich na zijn tweede plek in Hamburg ook vandaag mengen in de strijd om de overwinning. Hij zet zijn ploegmaats alvast op kop in het peloton.
Sterk deelnemersveld
Nu de koers voor even in een bepaalde plooi lijkt te liggen, kunnen we de deelnemerslijst eens wat gedetailleerder onder de loep nemen. En dat leert ons dat er naast Pogacar en Van Aert nog een pak interessante renners aan de start staan. Een bloemlezing: Jhonatan Narvaez, Peter Sagan, Dylan Teuns, Jakob Fuglsang, Magnus Cort, Victor Campenaerts, Arnaud De Lie, Biniam Girmay, Soren Kragh Andersen, Warren Barguil, David Gaudu, Arnaud Démare, Stefan Küng en Valentin Madouas. En wat dacht u van titelverdediger Benoît Cosnefroy en ex-winnaars Oliver Naesen, Michael Matthews en Elia Viviani?
Kopgroep van zes
Een zestal heeft in het begin van de koers het hazenpad gekozen. De namen: Luke Rowe (Ineos Grenadiers), Pierre Rolland (B&B Hotels), Chris Hamilton (DSM), Yevgeniy Gidich (Astana), de Belg Johan Meens (Bingoal) en Martin Urianstad (Uno-X).
Het peloton met de grote kanonnen volgt op 2 minuten.
Start!
De 86ste Bretagne Classic is op gang gevlagd! Krijgen we spektakel op Franse wegen?
Jumbo-Visma op de ploegvoorstelling
Van Aert: "Een ontdekkingstocht"
"Dit wordt een hele zware wedstrijd", zo blikt Wout van Aert vooruit naar de Bretagne Classic. "Ze is langer dan (de Cyclassics Hamburg, red.) vorige week en heeft de afstand van een klassieker. 't Is mijn eerste keer hier, ik hoor van ploegmaats dat het hier een hele dag op en af is. 't Wordt een slijtageslag en ik ben benieuwd want het wordt een ontdekkingstocht. Een goeie test."
Pogacar: "Het was een Tour met veel zenuwen en veel stress"
Wout van Aert maakte vorige week zijn rentree en vandaag gaat ook Tadej Pogacar weer koersen. Van Aert en Pogacar zijn de blikvangers in de Bretagne Classic, bijna 255 kilometer lang met start en aankomst in Plouay. Het is voor Pogacar het begin van een korte maar krachtige aanloop naar het WK in Australië.
Tweede. Na twee opeenvolgende overwinningen stond dit keer de Deen Jonas Vingegaard tussen Tadej Pogacar en zijn derde eindzege in de Tour de France. Dat hij wel een paar redenen kon bedenken, zei Pogacar op zondag slotdag van de Tour in Parijs, waarom het dit keer niet was gelukt.
Hij gaf toe dat het tactisch wat beter had gekund in rit elf met aankomst op de Col du Granon. De ploegmaats Roglic en Vingegaard gingen om beurt in de aanval, Pogacar sprong op alles wat bewoog en betaalde die inspanning met bijna drie minuten tijdverlies.
© ANP / EPA — Wat het ook was: met een miniem voorbereidingsprogramma kwam Pogacar aan de start van de Tour in Denemarken. Hij gaf, omwille van het overlijden van de moeder van zijn vriendin, forfait voor Luik-Bastenaken-Luik. Pogacar reed daarna enkel nog de Ronde van Slovenië. Hij ging, in tegenstelling tot de hele Jumbo-Visma ploeg, ook niet op hoogtestage. Dat moet volgende keer wellicht ook anders.
Deed ook de ronde: Tadej Pogacar zou op het einde van de Tour covid hebben gekregen. Daar ontsnapte het Team UAE in de voorbije Tour niet aan.
Teammanager Joxean Matxin ontkent. Er was geen sprake van covid, zegt de Spanjaard. Matxin vindt dat Pogacar een uitstekende Tour heeft gereden, of hij nu won of niet. "Tadej won drie ritten en hij bleef vechten tot de laatste dag. Van dag één tot dag laatst deed hij mee voor de eindzege. Vergeet niet, hij is nog maar 23 jaar."
Fysiek, maar ook mentaal, is de Tour erg zwaar geweest. Het was een voortdurend gevecht van Pogacar om toch proberen de Tour te winnen en van anderen tegen Pogacar, die het op zijn tweede plaats hadden gemunt. Dat ging gepaard met veel zenuwen en veel stress. Het was erg belangrijk dat Tadej na de Tour de nodige ontspanning kon vinden.
Na vier weken zonder koers komt Tadej Pogacar zondag aan de start van de Bretagne Classic in Plouay. Hij reisde, zoals Wout van Aert ook van plan was, op zijn Tourconditie door naar de Clasica San Sebastian. Van Aert startte uiteindelijk niet, Pogacar deed dat wel maar gaf op zestig kilometer voor de finish.
Matxin: "Fysiek, maar ook mentaal, is de Tour erg zwaar geweest. Het was een voortdurend gevecht van Pogacar om toch proberen de Tour te winnen en van anderen tegen Pogacar, die het op zijn tweede plaats hadden gemunt. Dat ging gepaard met veel zenuwen en veel stress. Het was erg belangrijk dat Tadej na de Tour de nodige ontspanning kon vinden."
© Sirotti / Icon Sport — Dat kon als supporter voor zijn vriendin Urska Zigart, die deelnam aan de Tour de France Femmes. Misschien ging hij in Monaco een keer met de Porsche rijden, die hij kocht na zijn eerste Tourzege in 2020. Die staat overigens in de garage van Michael Matthews geparkeerd. Volgens Matthews omdat Pogacar geen garage heeft in Monaco. Volgens Pogacar omdat hij dan gratis van de elektriciteit van Matthews kan profiteren. Dat blijkt uit de grappige twitterconversaties waarmee Pogacar zich ook nog bezighoudt.
Serieuzer worden de dingen weer vanaf nu, met de Bretagne Classic en begin september met de Grands Prix van Québec en Montréal in Canada. Matxin: "Alles staat in het teken van het WK in Australië. Plouay is belangrijk als een eerste test. We hebben het plan herzien om Tadej nog de Vuelta te laten rijden. Beter leek het ons om hem via een aantal eendagswedstrijden klaar te stomen voor het WK. Tadej zal ook in Plouay en in Canada voor de overwinning koersen. Dat doet hij altijd." (MG/JDK)
© ANP / EPA — Goeiemorgen!
Welkom bij de liveblog van de Bretagne Classic in Plouay. Blikvangers in Frankrijk zijn zonder twijfel Wout van Aert en Tadej Pogacar, die na een post-Tour-break weer een rugnummer opspeldt.