Carapaz wint
De olympische kampioen pakt zijn tweede ritzege in deze Vuelta. Hoeveel seconden pakt Roglic op Evenepoel?
Laatste kilometer
Opsteker voor Evenepoel
Het gaat weer wat vlotter bij onze landgenoot. Evenepoel komt bij Ayuso, die hem enkele hectometers eerder had gepasseerd.
Schade beperken?
Kan Evenepoel de schade beperken? Onze landgenoot blijft hangen op 40 seconden van de groep Roglic. Carapaz rijdt nog altijd 25 seconden voor Roglic en López uit. Mas moet de rol lossen.
Mas bij Roglic
De Spanjaard is bij Roglic gekomen, net als López. Evenepoel volgt op 45 seconden.
Evenepoel met moeilijk moment
Onze landgenoot heeft het nu wel heel lastig. Hij wordt gelost door andere favorieten zoals Mas en López. Het verschil met Roglic bedraagt voorlopig 35 seconden. Nog 2,8 kilometer.
Kloofje
De Sloveen heeft pakweg 50 meter voorsprong op de groep met Evenepoel. Carapaz gaat solo voorin.
Aanval Roglic
De Sloveen valt aan! Evenepoel blijft zitten en kiest voor zijn eigen tempo.
Van Wilder nu
Het is nu aan Van Wilder. De groep der favorieten is al flink uitgedund. De kloof tussen Evenepoel & co en de vier vluchters bedraagt nog maar een minuut.
Ook Conca maakt de oversteek
Net als Champoussin komt ook Conca aansluiten bij het drietal voorin. De leiders hebben nog een bonus van 1'24" op het peloton. Nog 4,5 kilometer!
Champoussin sluit aan
De Fransman heeft de aansluiting gemaakt bij het duo Sánchez-Carapaz.
Evenepoel met Van Wilder
Evenepoel heeft nog één ploegmaat bij zich, Van Wilder.
INEOS Grenadiers nu
INEOS Grenadiers heeft nu het stokje overgenomen aan kop van het peloton. Met Carapaz heeft de Britse ploeg iemand voorop.
Carapaz bij Sánchez
De olympische kampioen rijdt in één ruk tot bij Sánchez. Duwt Carapaz meteen door?
Gesink met stevige beurt
De Nederlander trekt stevig door. Gaatjes vallen er voorlopig niet. We zijn bijna boven. Dan volgt er een plateau, vooraleer de Sierra de La Pandera opdoemt.
Sánchez alleen
Terwijl enkele achtervolgers de aansluiting maken met de kopgroep, kiest Sánchez het ruime sop. Afwachten waar deze poging de Spanjaard brengt.
Gesink op kop
De Nederlander van Jumbo-Visma heeft de rol van Devenyns overgenomen. Wat is de gele brigade van plan?
Voorsprong stijgt weer
Door de aanvallen voorin is de kloof tussen de kop van de koers en het peloton weer wat groter geworden. De voorgift van het vijftal bedraagt 3'45".
Kopgroep spat uiteen
Luis León Sánchez, Carapaz en Champoussin kunnen mee met Lutsenko. Ook de Italiaan Conca komt aansluiten.
Lutsenko trekt door
Afscheiding in de kop van de koers. Lutsenko trekt door en krijgt enkele medevluchters mee. Carapaz blijft, net als enkele anderen, zitten.
Devenyns bepaalt het tempo
Devenyns lost Cavagna af aan de kop van het peloton. Onze landgenoot legt meteen een stevig tempo op. De achterstand van het peloton bedraagt nog 3 minuten.
Puerto de Los Villares
De vluchters zijn begonnen aan de Puerto de Los Villares. Ze doen dat met een bonus 3'35" op het peloton. Pedersen laat zich meteen uitzakken. Logisch, zijn missie van de dag - 20 punten bij de tussensprint - is al geslaagd.
Even in dalende lijn
Het parcours gaat nu nog enkele kilometers in licht dalende lijn. Nadien wordt het klimmen geblazen. Met eerst de Puerto de Los Villares en vervolgens de Sierra de La Pandera. Al maakt die eerste eigenlijk al deel uit van de slotklim.
20 punten voor Pedersen
Niemand die Pedersen een strobreed in de weg legt. De Deen pakt makkelijk 20 punten en verstevigt zo nog maar eens zijn groene trui.
Op naar de tussensprint
Nog vier kilometer vooraleer de vluchters de tussensprint bereiken in Jaén. Een prooi voor groenetruidrager Pedersen?
Opgave O'Brien
We noteren de opgave van Kelland O'Brien, een van de Australiërs bij BikeExchange.
4'20"
In navolging van de koplopers komt ook het peloton boven op de Puerto de Siete Pilillas. Bergop is het verschil weer wat opgelopen: 4'20".
Werkpaard Cavagna
In het peloton is het naar intussen goeie gewoonte Rémi Cavagna die het tempo bepaalt. De Fransman is als werkpaard al van groot belang geweest tijdens deze Vuelta.
Enkele beelden van het gevecht tijdens de eerste uren
© ANP / EPA © ANP / EPA © ANP / EPA Voorsprong stabiliseert
De voorsprong van de tien leiders stabiliseert nu rond 3'35".
Klimmen
De kopgroep begint stilaan aan de Puerto de Siete Pilillas, de eerste beklimming van de dag. Met 9,9 kilometer aan een gemiddelde van 3,5% een onvervalste loper.
Voorsprong loopt op
De ploegmaats van Remco Evenepoel vinden het wel goed zo en laten de koplopers nu bijna 3 minuten wegrijden. Krijgen we andermaal een strijd op twee fronten?
Tien leiders
Brenner en Garcia Pierna komen voorin aansluiten, waardoor we nu tien leiders hebben. De samenstelling: Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), Alexey Lutsenko (Astana), Clément Champoussin (AG2R-Citroën), Kenny Elissonde en Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Luis Leon Sanchez (Bahrain-Victorious), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Filippo Conca (Lotto Soudal), Marco Brenner (DSM) en Raul Garcia Pierna (Kern Pharma).
Minuut
De vlucht lijkt vertrokken, want het verschil loopt op tot een minuut. Brenner en Garcia Pierna proberen met z'n tweeën de oversteek te maken - zij volgen op 20 seconden.
Pedersen voorin
De spits van de koers is wat aangedikt. Carapaz en Lutsenko hebben het gezelschap gekregen van onder meer groene trui Pedersen en Champoussin, vorig jaar ritwinnaar. Het peloton onder leiding van Quick.Step-Alpha Vinyl volgt op een halve minuut.
Carapaz en Lutsenko
Volgende poging. Nu probeert olympisch kampioen Carapaz het aan de zijde van Lutsenko. Carapaz was naar deze Vuelta afgezakt voor het eindpodium, maar kwam er wat het klassement betreft niet aan te pas. Eergisteren maakte hij wel veel goed door een etappe te winnen.
Val Higuita
Higuita was samen met enkele anderen weggereden uit het peloton, maar de Colombiaan van BORA-hansgrohe gaat onderuit in een bocht en valt zo letterlijk weg uit de kopgroep. Ook de overgeblevenen worden niet veel later weer ingerekend.
49 km/u
Na bijna een uur en twintig minuten koers tikt het wedstrijdgemiddelde nog steeds 49 kilometer per uur aan. Er wordt met andere woorden stevig gevlamd in de beginfase.
Alles weer samen
De poging van De Gendt en co is in de kiem gesmoord. Alles te herdoen.
Fedorov voorin
De Gendt en Stannard krijgen het gezelschap van de Kazak Fedorov, maar het peloton hijgt in hun nek.
Ayuso terug
Bij UAE kunnen ze opgelucht ademhalen, want Ayuso zou z'n plek in het peloton weer ingenomen hebben. O'Connor moet op zijn beurt dan weer achtervolgen na een lekke band.
De Gendt nu met Stannard
De Gendt en Sütterlin worden ingelopen, waarop onze landgenoot het meteen weer probeert. Deze keer krijgt hij Stannard mee.
Ayuso op achterstand
Terwijl Thomas De Gendt samen met Sütterlin een offensief op poten probeert te zetten, is Juan Ayuso in een tweede peloton verzeild geraakt. Zijn UAE-ploegmaats doen er alles aan om de Spanjaard weer de aansluiting te laten vinden. Een 'social distancing'-maatregel van het peloton?
Koers
Voorlopig slaagt niemand erin een kloof van betekenis bij elkaar te fietsen. 't Is volop koers.
Weer Nibali, met Vine
De vorige poging van Nibali was geen lang leven beschoren, maar de 'Haai van Messina' geeft zich nog niet gewonnen en probeert het nog een keertje. Nu schuift bergkoning Jay Vine mee.
Nibali roert zich
Vincenzo Nibali, in 2017 derde op de Sierra de la Pandera, kiest al vroeg voor het offensief. De Italiaan - bezig aan zijn afscheidsjaar - krijgt Carthy en Stannard mee, maar het peloton is niet ver.
Start!
De vlag gaat nu ook écht naar beneden, de 14de etappe van de Ronde van Spanje is begonnen!
Remco Evenepoel: "Voel me nog 'ça va', maar ik denk vooral aan verdedigen vandaag"
Officieuze start
Valverde deed het al eens
In het huidige Vuelta-peloton weet één man hoe het is om te winnen op de Sierra de la Pandera: Alejandro Valverde (42), wie anders? Maar liefst 19 (!) jaar geleden won de toen 23-jarige Valverde er z'n tweede etappe in de Ronde van Spanje. Vandaag rijdt 'El Imbatido' er nog steeds tussen - voor de laatste keer -, maar een nieuwe overwinning lijkt wishful thinking.
Onze chef wielrennen over Evenepoel: "Straks koerst hij op eenzame hoogte, op onbekend terrein"
Leider zijn in de Ronde van Spanje en hoe dat te blijven. Dat is de vraag voor Remco Evenepoel. Twee weken en dertien etappes zijn we ondertussen ver in deze Vuelta. Evenepoel verdedigt een voorsprong van 2:41 op Primoz Roglic, 3:03 op Enric Mas.
Je kunt veilig stellen dat Evenepoel na twee weken de beste man in koers is. Hij heeft de schade beperkt in de ploegentijdrit en hij hield zich koest in etappes waar er voor hem niets te rapen viel. Zo gauw de eerste berg in zicht kwam reed Evenepoel sneller dan zijn concurrenten naar boven tot de top. Tussendoor ging hij ook nog een keer in een fotogeniek ijsbadje zitten en toen er weer tegen de tijd moest worden gereden, walste hij over al zijn tegenstanders heen. Evenepoel ging al een keer tegen het asfalt, ook dat. Maar het resultaat is toch dat Evenepoel nu al zeven dagen in de rode leiderstrui rijdt. En dat je op een ladder moet staan en een verrekijker meenemen om te zoeken naar iemand die daar nog iets zou kunnen aan doen. Roglic in week drie? Het zou kunnen.
Gaat Remco Evenepoel deze Ronde van Spanje winnen? Het voor de hand liggende antwoord is ja. Die kans zal nog groter worden als Evenepoel zonder kleerscheuren door het weekend geraakt.
Vandaag en morgen verkent Evenepoel onbekend terrein. De finish vandaag ligt 1.820 meter hoog op de Sierra de la Pandera (8,4km, 7,8 %). Zondag moet hij naar de top van de Sierra Nevada (19,3 km, 7,9 %), of het scheelt niet veel.
Het plan was om de finish op 2.800 meter te leggen, dat zijn er uiteindelijk 2.512 geworden. Dat maakt uiteindelijk ruim tien minuten minder lang klimmen boven de grens van 2000 meter en daar moet Evenepoel blij mee zijn.
Straks koerst hij op eenzame hoogte, onbekend terrein. Hij ging op hoogtestage in Livigno (2300 meter) en vervolgens sliep hij in een lagedrukkamer aan de Spaanse kust. Maar koersen is een ander verhaal. Zaterdag, maar vooral zondag is de lakmoestest voor de renner die in deze Vuelta vooral zichzelf lijkt te moeten vrezen.
Freire: "Evenepoel wint niet zoals alle anderen"
Hoe zou het nog zijn met Oscar Freire (46)? De Spaanse ex-renner, onder meer drievoudig wereldkampioen, volgt het wielrennen nog steeds op de voet. Bij AS gaf-ie gisteren z'n visie op deze Vuelta en dan vooral de prestaties van Remco Evenepoel, die hij een grote kans op de eindzege toedicht. "Ik had mijn geld voor de Vuelta al op Evenepoel gezet", aldus Oscarito. "Nochtans hadden enkele mensen waarmee ik sprak - die wel degelijk verstand hebben van wielrennen - niet hetzelfde idee. Evenepoel is een renner die niet wint zoals alle anderen - hij geeft telkens een show, een demonstratie."
© BELGA — Oscar Freire. Zwangere Lora Klinc volgt haar Primoz Roglic overal met de camper, ook in de Vuelta: “Ik ben aan dit leven verslaafd geraakt”
Remco Evenepoel draagt rood, maar in z’n zog fietst een man die zijn droom op een vierde eindzege in deze Vuelta nog niet heeft opgeborgen. Zijn echtgenote Lora - Roglic - Klinc (31) volgt ’m met de camper en kijkt vol bewondering toe. “Ik hoop dat onze zoon de mooie dingen van deze sport mee krijgt. De fairplay van Primoz, zijn doorzettingsvermogen. Of van mij: je geliefde steunen, er altijd zijn voor mekaar.”
Lees HIER het volledige interview.
© Instagram Zware finale
Er wordt veel gesproken over de aankomst op grote hoogte van morgen, maar ook vandaag krijgen de renners een loodzware finale voor de wielen geschoven. Eerst is er de Puerto de Los Villares die moet overwonnen worden, drie vlakke kilometers later begint de eigenlijke slotklim: de Sierra de la Pandera. Kort samengevat gaat het de laatste 22,6 kilometer haast uitsluitend bergop.
De Vuelta kwam al vijf keer aan op de Sierra de la Pandera. De Pool Rafal Majka is de voorlopig laatste winnaar in 2017.
© Climbfinder Zo ging het gisteren:
Water en een vleugje kersensap: recuperatiegoedje dat Evenepoel achter elke rit drinkt is van Belgische makelij
Blikvanger in de Vuelta en nog iets roder dan zijn leiderstrui: het drankje dat Remco Evenepoel na elke Vuelta-rit achterover slaat. Recuperatiedrank met kersensmaak, zo blijkt.
Kom er HIER alles over te weten.
© BELGA Klassementsmannen voor de ritzege?
Quick.Step-Alpha Vinyl beperkte zich tijdens de voorbije ritten met aankomst boven tot controleren. Geen overbodige energie verspillen door koste wat het kost de vluchters terug te halen, om zo voor de ritzege te kunnen strijden - alles voor het hogere doel. Dat was er ook aan te zien: enkel op Pico Jano deden de favorieten voor het klassement mee om de dagzege, al werden ze toen afgetroefd door Jay Vine.
Door het uitvallen van eerst Serry en vooral Alaphilippe lijkt Quick.Step zeker niet méér geneigd te zullen zijn om de aanvallers in te rekenen. Komt er hulp vanuit de Movistar- of Jumbo-Visma-hoek? Of krijgen we de zesde overwinning uit de vroege vlucht?
Wordt hoogste punt een hoogtepunt voor Remco Evenepoel?
Remco Evenepoel (22) staat voor zijn zwaarste beproeving in deze Vuelta: een weekend met twee loodzware bergritten. Langer en hoger klimmen dan alles hiervoor. Is hij daar klaar voor? Een blik op hoe hij op training met koersen op hoogte probeerde om te gaan. “Ik ga niet flauw doen: natuurlijk is dit spannend.”
Lees er HIER alles over.
© Photo News Top 10 voor de start
1. Remco Evenepoel
2. Primoz Roglic + 2'41"
3. Enric Mas + 3'03"
4. Carlos Rodriguez + 4'06"
5. Juan Ayuso + 4'53"
6. Wilco Kelderman + 6'28"
7. Miguel Angel Lopez + 6'56"
8. João Almeida + 7'18"
9. Jan Polanc + 8'00"
10. Tao Geoghegan Hart + 8'05"Welkom!
Welkom, beste koersliefhebber, bij de liveblog van de 14de etappe van de Ronde van Spanje. Vandaag wordt het eerste luik van een zwaar slotweekend afgewerkt, met aankomst boven op de Sierra de La Pandera. Wordt de leiderstrui van Remco Evenepoel vandaag al bestookt?
© La Vuelta