Canada houdt zaterdag ceremonie voor koning Charles
Canada houdt zaterdag in de hoofdstad Ottawa een ceremonie om de troonsbestijging van de Britse koning Charles af te kondigen. Dat heeft het kantoor van de Canadese gouverneur-generaal vrijdag (lokale tijd) bekendgemaakt. De ceremonie begint om 10 uur (16 uur Belgische tijd) in Rideau Hall, de officiële residentie van de door de Britten benoemde gouverneur-generaal die optreedt namens de vorst.
De 73-jarige Charles werd automatisch koning van het Verenigd Koninkrijk en staatshoofd van veertien andere rijken, waaronder Canada, toen koningin Elizabeth donderdag op 96-jarige leeftijd stierf. Ondanks dat Canada sinds 1867 geen kolonie meer is van Groot-Brittannië, bleef het tot 1982 in het Britse rijk en is het nog steeds lid van het Gemenebest van voormalige rijkslanden die de Britse monarch als staatshoofd hebben.
182 Britse parlementsleden brengen hulde aan Queen
Het Britse Lagerhuis is vrijdag bijna elf uur bijeengeweest om de overleden koningin Elizabeth II een laatste eer te bewijzen. "Ik kan zeggen dat we vandaag 182 bijdragen en eerbetonen gekregen hebben", liet Lindsay Hoyle, de voorzitter van het Lagerhuis, vrijdagavond optekenen.
"Dit is het moment waarop het Lagerhuis op zijn best is: wanneer het verenigd is in verdriet dat ons met zoveel verhalen en herinneringen samenbrengt, dat in zulke ontroerende eerbetonen uitgedrukt wordt", aldus Hoyle. Zaterdag worden de toespraken vanaf 13 uur (lokale tijd) verdergezet.
Het Britse parlement staat gekend om zijn luidruchtige debatten en levendige woordenwisselingen tussen de regering en de oppositie. Vrijdag herdachten de parlementsleden echter in diep stilzwijgen en met gebogen hoofd de vorstin, de meesten in het zwart gehuld.
Voor het eerst in 70 jaar: 'God save the King'
Voor het eerst in 70 jaar zong het Britse volk 'God save the King'. Het gebeurde in St Paul's Cathedral tijdens de herdenkingsplechtigheid voor de overleden Queen Elizabeth.
De Brandenburger Tor in Berlijn verlicht in de Britse vlag
De Brandenburger Tor, de belangrijkste poort van Berlijn, kleurt met de Union Jack als ode aan Queen Elizabeth.
Dit is wat King Charles III zei tijdens zijn allereerste speech als koning
Om 19 uur Belgische tijd gaf de Britse King Charles III zijn allereerste toespraak als nieuwe monarch van het Verenigd Koninkrijk. Lees hier wat hij letterlijk zei.
Sobere herdenkingsplechtigheid in St. Paul's Cathedral
Tweeduizend aanwezigen volgden in de Londense St. Paul's Cathedral een herdenkingsplechtigheid voor de overleden Queen Elizabeth bij. Ook Brits premier Liz Truss was van de partij. In een sobere, zwarte jurk las ze een passage uit de Bijbel voor.
EU-kopstukken naar uitvaart koningin Elizabeth
De belangrijkste twee kopstukken van de Europese Unie zullen hun opwachting maken bij de uitvaart van de Britse koningin Elizabeth. Zowel voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie als Charles Michel van de raad van regeringsleiders laat weten erbij te zijn.
De verstandhouding tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie is niet vrij van spanning sinds de brexit en de slepende onenigheid over bijvoorbeeld de grenzen van Noord-Ierland. Wat de Queen van dat alles vond is, zoals dat voor al haar politieke opvattingen geldt, niet bekend. Er is niettemin geregeld driftig over gespeculeerd. Bijvoorbeeld toen ze een jaar na het brexitreferendum bij haar troonrede een hoed droeg die wel heel veel weg had van de Europese vlag.
Von der Leyen en Michel prezen Elizabeth meteen na haar overlijden omstandig. Michel loofde onder meer haar bijdrage aan de toenadering tussen de landen van Europa. Hij beloofde "haar erfenis van bouwen aan vertrouwen tussen landen" te bewaren.
Ook de Amerikaanse president Joe Biden zal trouwens aanwezig zijn op de begrafenisplechtigheid, zo bevestigde hij eerder vandaag.
Hoe is de sfeer aan Buckingham Palace? "De Queen was onze rots"
'VTM Nieuws'-reporter Eva Peeters ging poolshoogte nemen aan Buckingham Palace. Hebben de Britten het overlijden van de Queen al een plaats kunnen geven? "Voor veel Britten is dit toch wel een trieste dag", aldus Peeters. "Honderdduizenden mensen zijn vandaag naar Buckingham Palace afgezakt: van zakenmannen tot moeders met kinderen. Wanneer we met die mensen praten, merken we twee dingen: een enorm respect en een grote dankbaarheid voor de Queen."
Koningskenner Jo De Poorter over speech van Charles: "Veelbelovend"
"Ik ben oprecht ontroerd", aldus expert koningshuizen Jo De Poorter over de eerste speech van King Charles III. "Hij bedankt zelfs Harry en Meghan, en dat op een - denk ik - oprechte manier. Daarnaast was z'n eerbetoon aan z'n overleden moeder prachtig. Alle lof voor wat ik nu gezien heb. Dit is zeer beloftevol voor z'n koningsschap. Charles is een emotionele man, veel emotioneler dan z'n moeder. Z'n ouders waardeerden dat trouwens niet. Ze vonden hem veel te fragiel. Maar nu verenigt hij die karaktertrek met de kwaliteiten die nodig zijn voor de koning die hij moet zijn."
Herbekijk hier de warme en ontroerende eerste speech van King Charles
Charles sluit af met ontroerende boodschap aan z'n "liefste moeder": "Dank u voor al uw liefde"
Tot slot bedankte prins Charles iedereen voor de warme woorden en het medeleven na het overlijden van z'n moeder. Hij sprak ook Elizabeth rechtstreeks aan: "Aan m'n 'darling mama', m'n liefste mama, nu u aan uw laatste reis begint, om m'n overleden papa te vervoegen, zeg ik simpelweg dit: 'Dank u voor al uw liefde en toewijding, voor onze familie en de familie van naties die u gediend hebt. Mogen de engelen u bezingen tot u rust.'"
Verrassing van formaat in speech: ook Harry en Meghan krijgen vermelding
Hoewel de band tussen Harry en z'n vader Charles de laatste tijd naar verluidt sterk bekoeld is, krijgt z'n jongste zoon ook een mooie vermelding in de speech. "Ik wil m'n liefde uitdrukken voor Harry en Meghan, terwijl ze hun leven aan de andere kant van de oceaan uitbouwen", klinkt het.
Ook warme woorden voor Camilla en troonopvolger William
Charles sprak in z'n allereerste speech ook lovende woorden voor Camilla, die nu koningin-gemalin is. "Ik kan rekenen op de toegewijde steun van m'n vrouw. Sinds we 17 jaar geleden getrouwd zijn, heeft ze me gesteund. Ze zal haar rol goed opnemen, met plichtsbesef."
Charles benoemde ook William officieel tot prins van Wales. Die titel droeg hij zelf, voor hij koning werd door het overlijden van zijn moeder Elizabeth. Traditiegetrouw draagt de koning of koningin die titel over. Kate, de vrouw van William, wordt daarmee automatisch de prinses van Wales. "M'n zoon William zal nu m'n Schotse titels overnemen, die ik zo belangrijk vond", aldus Charles. "Hij volgt me op als hertog van Cornwall. Vandaag ben ik ook trots om hem prins van Wales te maken. De titel van dat land heb ik lang vol trots gedragen. Met Kate naast hem zullen de nieuwe prins en prinses van Wales blijven inspireren en leiden, en zullen ze helpen om minderheden onder de aandacht te brengen om zo de nodige hulp te bieden."
William is naast hertog van Cambridge nu ook hertog van Cornwall, graaf van Chester en hertog van Rothesay. Zijn vrouw draagt daarvan nu de vrouwelijke titels. Koning Charles werd zelf prins van Wales toen hij 9 jaar was.
Geëmotioneerde King Charles brengt eerbetoon aan Elizabeth tijdens eerste speech
Stipt om 19 uur Belgische tijd sprak King Charles voor het eerst het Britse volk toe. Hij deed dat vastberaden, maar ook duidelijk geëmotioneerd. In eerste instantie bracht hij een uitgebreid eerbetoon aan z'n moeder Elizabeth. "70 jaar heeft ze het volk gediend", vertelde hij. "In haar toewijding als vorst heeft ze nooit gefaald. Ze omhelsde de traditie en de vooruitgang. Daarnaast was ze ook warm en grappig en kon ze het beste zien in de mensen, dat kunnen wij - haar familie - beamen."
Charles beloofde zich de rest van z'n leven in te zetten voor de inwoners van z'n land, ongeacht hun afkomst. "Ik zal jullie dienen met loyaliteit, respect en liefde. Ik weet dat velen droevig zijn, en ik deel dat gevoel met jullie", aldus de kersverse koning. "In 70 jaar tijd zijn de instituties van de staat veranderd. Maar onze waarden zijn gebleven, en dat moet altijd zo blijven. Dat geldt ook voor de plichten van de monarchie, en de band en verantwoordelijkheid met de Anglicaanse Kerk. Ik zweer plechtig om in deze tijd de grondwettelijke principes te respecteren. Waar u ook woont, in het VK, of in de andere landen van de wereld, en wat uw achtergrond of geloof ook is: ik zal u trouw dienen."
Londense kathedraal stroomt vol voor herdenkingsdienst Elizabeth
Rouwende Britten stromen geleidelijk St Paul's Cathedral in London binnen voor de gebedsdienst waarin de overleden koningin Elizabeth wordt herdacht. Mensen zijn netjes gekleed in zwarte pakken en stropdassen, terwijl anderen zwarte rouwsluiers dragen, meldt de BBC.
De tweeduizend beschikbare polsbandjes voor de dienst werden binnen drie uur uitgedeeld, zei een woordvoerster van de kathedraal tegen de Britse omroep. Premier Liz Truss is met een aantal ministers ook aanwezig bij de dienst die om 19 uur begint. Dan wordt ook de eerste toespraak van de nieuwe koning Charles op tv uitgezonden. Daar kan ook in de kerk naar worden gekeken. De toespraak is ook hier live te volgen.
Royale kus
Sommige Britten zijn wel erg blij met hun kersverse koning Charles III. Deze vrouw gaf de vorst alvast een dikke smakkerd, net naast de mond. "Ik ben heel blij", reageerde ze na afloop op de Britse tv.
Emotionele menigte zingt 'God Save the King'
Voor de poorten van Buckingham Palace staat nog steeds een massa volk. Daarnet zong de menigte voor het eerst 'God Save the King' en dat zorgde voor een groots kippenvelmoment in Londen.
Koning Charles ontvangt premier Truss in Buckingham Palace
De Britse premier Liz Truss is volgens Britse media aangekomen bij Buckingham Palace, waar ze koning Charles III voor het eerst ontmoet in haar huidige rol. Het bezoek vindt plaats voordat de nieuwe koning om 19 uur voor het eerst het Britse volk toespreekt in een opgenomen videoboodschap.
Donderdag had Truss al telefonisch gesproken met de koning. Vanaf komende dinsdag zal de premier wekelijks met Charles spreken over politieke zaken, meldt The Sun.
Het is niet de verwachting dat Truss vrijdag een toespraak zal geven, maar ze zal wel iets voorlezen tijdens de dienst die vrijdagavond gehouden wordt ter ere van de koningin. De premier zal ook telefoontjes aannemen van wereldleiders die hun medeleven met het Britse volk willen tonen.
Truss is pas vier dagen premier en werd dinsdag officieel aangesteld door koningin Elizabeth, die donderdag op 96-jarige leeftijd overleed.
Britse koninklijke huis past website meteen aan
De website van de Britse koninklijke familie is vrijdag al meteen geactualiseerd. Door het overlijden van Queen Elizabeth verschuiven namelijk enkele adellijke titels van eigenaar. Charles is uiteraard de nieuwe koning, maar ook z'n echtgenote Camilla krijgt een andere aanspreking. Zij was hertogin van Cornwall en gaat nu door het leven als koningin-gemaal. De titels van hertog en hertogin van Cornwall gaan over op de oudste zoon van Charles en zijn echtgenote, waardoor William en Kate nu hertog en hertogin van Cornwall en Cambridge zijn. Ook hun kinderen veranderen in principe van familienaam.
De titel van prins van Wales komt William niet automatisch toe, die moet hem door de koning worden toegewezen. Wanneer dat gebeurt wordt zijn echtgenote prinses van Wales, een titel die voor het laatst werd gebruikt door wijlen prinses Diana. In theorie kon Camilla die titel ook gebruiken, maar zij verkoos dat niet te doen.
'Paddington'-schrijver: "Queen had briljant gevoel voor timing"
Frank Cottrell-Boyce, die samen met Daniel Craig twee iconische video's met koningin Elizabeth opnam, zal zich vooral de acteerprestaties van de Queen herinneren. Volgens de scenarioschrijver had ze een "briljant gevoel voor timing" en kon ze goed acteren. "Ze had het in zich", zei Cottrell-Boyce vrijdag tegen de BBC.
Samen met Craig was hij verantwoordelijk voor de video waarin beertje Paddington thee dronk met Elizabeth en de sketch bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen waarin de Queen met Craig opdook. Tijdens de opnames was hij onder de indruk van haar acteerwerk. "Ze straalt op dat moment absoluut", zei hij over haar verschijning naast Paddington.
De video vormde de aftrap van The Platinum Party, een groot concert waarmee het zeventigjarig regeringsjubileum van Elizabeth werd gevierd. "En je moet niet vergeten dat dat echt acteren is. Paddington is niet echt in de kamer, ze acteert met iemand die zich voordoet als Paddington. Technisch gezien is dat een geweldige prestatie. Het is een briljant getimed komisch optreden."
Helikopter
Ook aan de samenwerking met de koningin voor een filmpje voor de Spelen in 2012 heeft hij goede herinneringen. In de video lijkt het alsof Elizabeth samen met James Bond uit een helikopter sprong. "Op de dag van de opnames zei ze tegen de regisseur dat ze ook een zinnetje tekst wilde. Omdat er geen tekst voor haar in het script stond, improviseerde ze."
Het filmpje met Paddington ging in juni viraal. Na het verschijnen van de video steeg de populariteit van de digitaal getekende Paddington naar recordhoogtes. Na het overlijden van Elizabeth donderdagmiddag liet ook het beertje van zich horen. "Bedankt mevrouw, voor alles", twitterde Paddington als reactie op de dood van de 96-jarige vorstin.
Onze royalty-expert vertelt wat er vandaag nog op de planning van koning Charles III staat
Kersverse Britse koning Charles III is intussen aangekomen bij Buckingham Palace. "Daar zal hij vandaag nog premier Liz Truss ontmoeten", vertelt onze royaltywatcher Wim Dehandschutter. "Vanavond om 19 uur is er ook een herdenkingsdienst in St Paul's Cathedral. Het moment waar iedereen naar uitkijkt, vindt echter plaats op hetzelfde tijdstip. Dan zal Charles voor het eerst de natie toespreken als koning. Buckingham Palace zal de komende dagen trouwens echt een bedevaartsoord worden. Mensen vanuit de hele wereld zullen er bloemen en kaarsjes achterlaten."
Britse parlementsleden brengen hulde aan de koningin
Beide Kamers van het Britse parlement komen bijeen om hulde te brengen aan de koningin in een speciale condoleance sessie. De politiek ligt tijdelijk stil voor een periode van rouw.
“Tijdens de 70 glorieuze jaren van haar regering stond onze koningin centraal in het leven van deze natie,” zei Labour-leider Sir Keir Starmer. “Ze regeerde niet alleen over ons, ze leefde naast ons. Het lijkt onmogelijk om een Groot-Brittannië zonder haar voor te stellen.”
Ook zal er een zeldzame zaterdagbijeenkomst zijn waar hooggeplaatste parlementsleden een eed van trouw aan de koning kunnen afleggen, die zal worden afgesloten met een toespraak van de koning.
Het tijdschema rondom de staatsbegrafenis zal de komende dagen door de voorzitter van het Lagerhuis, Sir Lindsay Hoyle, worden bepaald. Dit betekent dat nieuwe wetten pas kunnen worden aangenomen als het parlement terugkeert, hoewel het kan worden teruggeroepen voor dringende zaken.
Telefacts Special blikt vanavond terug op het leven van Koningin Elizabeth II
De Britten zijn in diepe rouw. Na zeventig jaar aan het hoofd van het Verenigd Koninkrijk, overleed Koningin Elizabeth II op donderdag 8 september op 96-jarige leeftijd. Naar aanleiding van haar overlijden werpt Telefacts, vanavond om 22u35 bij VTM, een blik op belangrijke momenten uit haar rijkgevulde leven. In de unieke special schetsen Britse royalty-watchers, biografen en prominente getuigen een portret van 'Her Majesty The Queen'. Wie was Queen Elizabeth II buiten het publieke oog? Welke gebeurtenissen in het leven en in haar familie raakten haar diep? Hoe kwam ze op de troon terecht en hoe hield ze zichzelf en de monarchie recht in turbulente tijden? Waarom inspireerde ze niet alleen de Britten, maar heel de wereld?
'Telefacts Special: The Queen', vanavond om 22u35 bij VTM
Charles aangekomen in Buckingham Palace
De nieuwe koning en koningin-gemalin werden onthaald op gejuich van de aanwezige massa. De menigte riep zelfs drie keer luid 'hoera' voor hun nieuwe monarch. Tegenstanders van Charles zijn nergens te bekennen.
Charles is duidelijk aangedaan door zo'n groot teken van steun door zijn volk. De koning en zijn echtgenote bleven even voor de poorten van het paleis rondlopen om de aanwezige burgers een hand te geven, en te luisteren naar hun goede wensen. Op een bepaald moment spreidt Charles zijn armen uit naar de adorerende menigte, waarop hij zich kort richt tot zijn vrouw. "Kijk nu", lijkt hij te zeggen. "Wie had dit gedacht?" Want ja, Charles en Camilla zijn van ver gekomen, maar de publieke opinie lijkt zich nu in hun voordeel te hebben gekeerd.
Kanonnen afgeschoten voor de Tower Brigde
Er zijn kanonschoten te horen in Londen. Het Britse leger vuurde een paar saldo's af ter ere van Elizabeth.
Wat zal Charles gaan veranderen al koning?
Na meer dan zeventig jaar voorbereiding - want ja, die begon al in zijn kindertijd - nadert prins Charles (73) het moment van de waarheid: de dag dat hij zelf de troon zal bestijgen. Hoewel hij zijn conservatieve vader graag zag en veel respect had voor de traditionele waarden van zijn moeder Elizabeth, zal zijn monarchie er heel anders uitzien dan die van de zopas overleden Queen. Kleiner, efficiënter én goedkoper: dit mogen we verwachten van Charles’ ‘monarchie 2.0'.
Charles en Camilla landen, vertrekken naar Londen
Koning Charles en koningin-gemalin Camilla zijn geland in Londen. Ze zijn zonet in de wagen gestapt om hun rit naar het centrum in te zetten.
Harry is in Windsor
Harry is weer terug bij Meghan Markle in Windsor.
Alexander De Croo liet een boodschap achter in het rouwregister van Elizabeth
Ook onze Minister-president Alexander De Croo liet een boodschap achter voor het Britse volk. "Hare Majesteit heeft vele mensen geraakt ook buiten jullie land", klikt het. "Ook hier in België."
Charles zit op vliegtuig richting Londen
Zijn medewerkers ontvingen hem met troostende en bemoedigende woorden op het vliegveld, zoals hieronder op de beelden te zien is. De nieuwe koning zit op dit moment op het vliegtuig naar Londen vanuit Aberdeen Airport.
Getwist over de doodsoorzaak van de Queen
Stierf Elizabeth een natuurlijk dood of was ze al een tijdje ziek? Of stierf ze gewoon aan een gebroken hart? Artsen vermoeden dat er meer aan de hand was dan louter 'mobiliteitsproblemen'. "Wellicht had ze bloedkanker."
Hoe zit het nu met de opvolging?
Zowel alle royals zakten gisteren af naar Balmoral om nog een laatste keer bij de Queen te zijn. Dit is de volledige stamboom van Elizabeth, die ook duidelijk maakt wie haar eerstvolgende opvolgers zijn: Charles, William en George.
Harry is geland in Londen
Prins Harry, de eerste royal die Balmoral verliet na de dood van de Queen, is geland in Londen. Hij werd gezien op de luchthaven van Heathrow. Hij zal zich nu vast herenigen met zijn echtgenote, Meghan Markle. Wat het koppel daarna van plan is, is voor iedereen onduidelijk.
Franse president Emmanuel Macron deelt videoboodschap over de Queen
De Franse president Emmanuel Macron spreekt vrijdag in een videoboodschap aan burgers van het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest opnieuw zijn waardering uit voor de overleden koningin Elizabeth. "We voelen allemaal een leegte", zegt hij een dag na haar dood.
"Voor u was ze uw koningin. Voor ons was ze dé koningin. Ze zal voor altijd bij ons zijn", aldus Macron. De regeringsleider zegt dankbaar te zijn voor haar "diepe genegenheid" voor Frankrijk. "Elizabeth II beheerste onze taal, hield van onze cultuur en raakte ons hart."
Macron verklaart in de video dat Frankrijk met de koningin en het Verenigd Koninkrijk een "warme, oprechte en loyale partnerschap" had. "Vanaf haar kroning kende en sprak ze al onze presidenten. Geen enkel ander land had het voorrecht haar zo vaak te mogen verwelkomen als wij."
Hij sluit de video af door zijn condoleances over te brengen aan koning Charles, de koninklijke familie, het Britse volk en "iedereen die van de koningin hield en haar erg zal missen".
Winkels sluiten, overheid geeft advies over 'hoe te rouwen'
Grote winkelketens in het VK sluiten vandaag, als teken van respect voor Queen Elizabeth. De Britse overheid geeft zelfs advies aan grote bedrijven over 'hoe ze kunnen rouwen' om de koningin. Ze is het gepast om hun logo een zwarte achtergrond te geven op hun website, of om een zwart randje toe te voegen.
Ook rouwende burgers bij Windsor Castle
Niet alleen bij Buckingham Palace en Balmoral Castle worden bloemen neergelegd. Bij alle paleizen van de monarchie is het momenteel een drukte van jewelste. Honderden rouwende burgers banen zich een weg naar Windsor Castle.
Ook de Russen rouwen
Ook de Russische burgers zitten in met het overlijden van Elizabeth. Er zijn verschillende bosjes bloemen neergelegd bij de Britse ambassade in Moskou.
Élysée-paleis in Parijs hangt Franse vlag halfstok en zet Union Jack bij de deur
King Charles vertrokken naar Londen
Volgens ooggetuigen is koning Charles zonet samen met zijn echtgenote Camilla vertrokken naar Londen, vanuit Balmoral. Hij verbleef afgelopen nacht nog in Schotland, waar hij aan het sterfbed van zijn moeder zat. Hij zal straks voor het eerst het land toespreken als koning.
Harry zit al terug op een vliegtuig
Prins Harry, die gisteren lang na het overlijden van de Queen pas zijn entré maakte in Balmoral, is alweer op het vliegtuig gestapt. Hij vliegt eerst waarschijnlijk terug naar Londen, waar zijn vrouw Meghan verblijft. Of het koppel daarna nog in het VK zal blijven, is niet duidelijk. Volgens insiders was Meghan niet welkom bij de rouwende koninklijke familie. Harry vloog en reed niet samen met zijn broer, William, en zijn nonkels Andrew en Edward. In plaats daarvan arriveerde hij met eigen vervoer.
In Nieuw-Zeeland klinken kanonschoten voor de Queen
Het land hoort bij de Commonwealth ofwel het Gemenebest, een natie waarvan Elizabeth het staatshoofd was.
VIP-tickets met tijdsslot beschikbaar om Queen te groeten
Binnenkort, zo'n 6 dagen na het overlijden van Elizabeth, vindt de Lying-in-State plaats in Westminster Hall. De kist van de Queen zal dan op een openbare plaats worden gezet, zodat het volk haar kan groeten. Men verwacht minstens 500.000 mensen die dag en nacht in lange rijen zullen aanschuiven. Vips zullen echter tickets met een tijdsslot kunnen reserveren.
Britse ambassade in Brussel opent rouwregister voor de Queen
De Britse ambassade in Brussel heeft een rouwregister geopend voor mensen die hun medeleven willen betuigen naar aanleiding van het overlijden van de Britse koningin Elizabeth II. Dat meldt de ambassade op Twitter.
Het rouwregister zal vanaf vrijdag 9 september tot en met dit weekend open zijn tussen 9.00 en 18.00 uur, en vervolgens elke werkdag tot en met de dag van de begrafenis.
Wie wil kan zijn medeleven ook online betuigen op https://www.royal.uk/https://www.royal.uk/
Stoelendans bij de Britse titels
Prins William en zijn vrouw Kate Middleton waren al de hertog en hertogin van Cambridge, maar krijgen er nu ook het hertogdom Cornwall bij. De kinderen van prins Harry - Archie en Lilibet - krijgen nu ook officieel de titel van prins en prinses. Tenzij koning Charles alsnog anders beslist.
Huwelijk van prinses Maria Laura gaat door
De trouw van de Belgische prinses Maria Laura - de oudste dochter van prinses Astrid - en haar partner William Isvy gaat door. De twee stappen morgen (zaterdag) in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel in het huwelijksbootje. “Het huwelijk is een privéhuwelijk en wordt daarom voltrokken ondanks het overlijden van Hare Majesteit koningin Elizabeth II”, aldus Herve Verhoosel, de woordvoerder van het koppel.
Er wordt wel een moment van gebed en bezinning gewijd aan de overleden koningin.
Dit staat er vandaag te gebeuren
Voor de kersverse koning wordt het vandaag een drukke dag. Allereerst zal hij Balmoral samen met zijn vrouw Camilla verlaten en terug naar Londen reizen. Vanmiddag zal hij premier Truss ontvangen voor een audiëntie. Daarna neemt hij ook een televisietoespraak op. Die zal vanavond rond 19 u uitgezonden worden op televisie. Op dat moment start ook een eerste herdenkingsdienst in St Paul’s Cathedral.
In het Britse parlement zullen lofredes uitgesproken worden, en premier Truss zal het woord nemen. Daarna zal een minuut stilte gehouden worden. Deze bijzondere zitting van het Lagerhuis start om 13 u, zal maar liefst 10 uur duren en zal rond 23 u worden afgerond.
Om 14 u zal ook een eregroet plaatsvinden en zullen er kanonschoten afgevuurd worden. Nog meer kanonschoten zijn te horen in het Hyde park. Daar vuren ze een kanon af voor elk levensjaar van de Queen, 96 dus.
Lees hier alles over Operation London Bridge, de plannen rond het overlijden van de Queen.
De voorgangers van King Charles III
Hoewel Charles mocht kiezen uit een van zijn vier voornamen - hij heet officieel Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor - heeft hij ervoor gekozen om bij zijn gekende voornaam te blijven en te regeren als King Charles III. Hij volgt daarmee het voorbeeld van zijn moeder.
De vorst is dus de derde in de geschiedenis van het koninkrijk die de naam 'Charles' kiest. De Britten hopen alvast dat hij het beter doet dan zijn voorgangers, want de regeerperiode van Charles I - van 1625 tot 1649 - wordt als een ramp omschreven. Hij ontketende de English Civil War en werd als gevolg daarvan afgezet en onthoofd. Charles II, zijn zoon, wist in 1660 wel de monarchie te herstellen, maar kreeg dan weer af te rekenen met de pest en de Great Fire in 1666, waarbij een groot deel van Londen in as opging. Hij overleed op 54-jarige leeftijd aan een beroerte.
Rouwregister geopend
Op de website van de Britse koninklijke familie werd een 'Book Of Condolence', een rouwregister, geopend. Via een online formulier kunnen mensen een boodschap achterlaten. Een selectie daaruit zal doorgespeeld worden aan de leden van de koninklijke familie, en sommigen zullen ook bewaard worden in de Royal Archives, de koninklijke archieven.
Er werden ook fysieke rouwregisters geopend op Britse ambassades over de hele wereld. Ook in Talbot House, in Poperinge, kan je een boodschap achterlaten.
Queen wordt begraven naast prins Philip
De Britten gaan nu een rouwperiode in die zo'n tien dagen zal duren. Aan het einde, binnen 9 à 10 dagen, zal de begrafenis van Queen Elizabeth plaatsvinden in Westminster Abbey. Vermoedelijk zal dat dus in het weekend van 17 september zijn. De officiële datum werd nog niet bevestigd.
Haar lichaam zal daarna bijgezet worden in de King George VI Memorial Chapel in Windsor Castle. Ook het lichaam van haar man prins Philip, die in april 2021 op 99-jarige leeftijd overleed, zal dan verhuizen. Momenteel bevindt zijn kist zich nog in de Royal Vault onder St. George's Chapel op het domein van Windsor, maar ook hij zal bijgezet worden in de King George VI Memorial Chapel. De ouders van de koningin, koning George VI en de Queen Mother, werden eveneens in de kapel begraven.
Fergie: "Ze was een geweldige schoonmoeder"
Sarah 'Fergie' Ferguson, de ex-vrouw van de Britse prins Andrew, heeft op Twitter een eerbetoon gepost aan Queen Elizabeth. "Mijn hart is gebroken door het overlijden van Hare Majesteit de Koningin. Ze heeft haar hele leven gegeven aan de mensen van het VK en het Gemenebest. Voor mij was ze een geweldige schoonmoeder en vriend. Ik zal haar altijd dankbaar zijn voor de grootmoedigheid die ze toonde, zelfs na mijn scheiding. Ik zal haar missen, meer dan woorden kunnen zeggen."
Fergie en prins Andrew gingen in 1996 uit elkaar, maar bleven altijd goed bevriend. Ze wonen nog steeds op hetzelfde domein van de Royal Lodge in Windsor. Wijlen prins Philip weigerde na de scheiding om zijn voormalige schoondochter nog te spreken, maar de Queen had altijd een zwakke plek voor Ferguson.
Eiffeltoren en Empire State Building rouwen mee
De lichten van de Eiffeltoren in Parijs werden vannacht uitgeschakeld als teken van rouw voor Queen Elizabeth.
Ook de Empire State Building in New York gaf een eerbetoon aan de overleden Britse monarch. Daar werden de koninklijke kleuren paars en zilver gekozen.
Ook de lichten van de London Eye, het reuzenrad in Londen, werden gedimd.
Productie 'The Crown' waarschijnlijk opgeschort
De productie van 'The Crown', de populaire Netflix-reeks over het leven van de Britse royals, wordt waarschijnlijk voorlopig stilgelegd. Bronnen dichtbij de serie meldden dat donderdag aan vakblad Variety. De opnames voor het zesde seizoen stonden op het punt om te beginnen. Het vijfde seizoen is intussen opgenomen en zou normaal later dit jaar in première gaan. Netflix zelf heeft nog niet gereageerd op de geruchten.
Hoewel het Britse koningshuis nooit officieel uitspraak deed over 'The Crown', meldden insiders meermaals dat de royals niet opgezet waren met de gedramatiseerde versie van hun verleden, omdat feiten en fictie in elkaar overvloeiden. Peilingen toonden aan dat de reeks wel de opinie van het volk beïnvloedde.
Prins Charles en prinses Anne waren erbij
Queen Elizabeth overleed donderdagmiddag op het landgoed van Balmoral, haar favoriete plek. Haar zoon prins Charles en dochter prinses Anne waren bij haar toen ze stierf. De twee bevonden zich toevallig al in Schotland toen de dokters hen inseinden dat hun moeder er slecht aan toe was, en konden snel afreizen naar het kasteel.
Prins William, vanaf nu troonopvolger, en zijn nonkels prinsen Andrew en Edward, vertrokken vanuit Londen met een privéjet, maar kwamen helaas pas rond 17 u plaatstelijke tijd toe op Balmoral. Op dat moment was de Queen al overleden.
Opvallend: hoewel prins Harry zich gisteren toevallig ook in Londen bevond, reisde hij niet samen met zijn broer en nonkels naar Balmoral. Hij kwam pas veel later aan, een dik uur nadat de aankondiging van het overlijden de wereld was ingestuurd. De prins zag er zichtbaar geëmotioneerd uit toen hij door de poort reed. Hij kwam ook alleen aan, zonder zijn vrouw Meghan Markle.
Sober eerbetoon van Harry en Meghan
De Archewell Foundation, de non-profitorganisatie van prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle, heeft zijn website omgevormd tot een eerbetoon aan Queen Elizabeth. "In loving memory of Her Majesty Queen Elizabeth II' staat er te lezen, met haar geboorte- en sterfdatum erbij.
Britse kranten rouwen om Elizabeth: "Uw plicht is volbracht"
Op de voorpagina's van Britse kranten gaat het vanochtend maar om één ding: de dood van koningin Elizabeth. Met paginagrote recente of juist decenniaoude afbeeldingen van de Queen wordt haar leven herdacht. "We hebben van u gehouden, mevrouw", schrijft The Sun. "U deed uw plicht", meldt The Daily Star.
Verschillende kranten, waaronder The Guardian en The Times, publiceren een portret dat in 1953 werd gemaakt bij de kroning van Elizabeth. "Een leven in dienst", schrijft The Times bij de afbeelding. The Guardian wijdt negentien pagina's aan het leven van de Queen (1926-2022).
The Mirror schrijft op de voorpagina bij een recente afbeelding van Elizabeth "bedankt". The Daily Express meldt, in hoofdletters, dat "onze geliefde koningin dood is" bij een zwart-witafbeelding van de monarch. The Daily Telegraph schrijft bij diezelfde foto: "Verdriet is de prijs die we betalen voor liefde". The Daily Mail schrijft op de voorpagina van een "speciale historische editie" dat "onze harten zijn gebroken".
Britse volkslied, bankbiljetten, postzegels en munten vereisen nu aanpassing
Met het overlijden van koningin Elizabeth zullen er in de komende weken verschillende dingen veranderen in het dagelijks leven van de Britten. Een daarvan is een kleine tekstuele aanpassing in het volkslied, dat voortaan 'God Save The King' zal heten, meldt The New York Times.
Met het overlijden van Elizabeth op donderdag is haar zoon Charles met onmiddellijke ingang koning geworden. Volkslied 'God Save the Queen' zal daarom weer veranderen in 'God Save the King', zoals het ook al was toen koning George tot aan 1952 op de troon zat. De aanpassing van het volkslied is volgens de Amerikaanse krant vooral aan de mensen zelf om door te voeren, aangezien de tekst van het lied niet wettelijk vastligt. De kans is aanwezig dat de Britten bij bijvoorbeeld sportwedstrijden de komende tijd nog voor het woord Queen zullen kiezen, uit respect voor de overleden vorstin.
Andere aanpassingen die de komende tijd gemaakt zullen moeten worden zijn volgens de Britse krant The Guardian onder meer officiële vlaggen, waar nu het logo van Elizabeth op staat. Ook postzegels, bankbiljetten en munten waarop nu nog het hoofd van Elizabeth te zien is zullen worden veranderd.
Charles spreekt vrijdag voor het eerst natie toe als koning
De nieuwe monarch van het Verenigd Koninkrijk, koning Charles III, zal vandaag het volk toespreken. Dat laat zijn woordvoerder weten. Het zal zijn eerste toespraak zijn als koning sinds het overlijden van zijn moeder koningin Elizabeth II. Hoe laat de toespraak zal zijn, is nog niet bekendgemaakt.
Charles en zijn vrouw Camilla hebben de nacht doorgebracht door op Balmoral Castle, waar Elizabeth donderdag overleed. Vandaag keren zij terug naar Londen.
De Britse krant The Times schrijft intussen dat Charles vandaag formeel worden uitgeroepen tot koning van het Verenigd Koninkrijk. Volgens het bericht zal de 73-jarige monarch, die koning werd bij de dood van zijn moeder koningin Elizabeth II, vrijdag een ontmoeting hebben met de Britse premier Liz Truss en het Britse kabinet, evenals met de aartsbisschop van Canterbury Justin Welby en deken van Westminster David Hoyle.
Kinderen van Harry and Meghan hebben recht op prinselijke titel
Het overlijden van de Queen betekent dat Archie Mountbatten-Windsor, de zoon van prins Harry en zijn vrouw Meghan, nu recht heeft op de titel van prins, zodra zijn grootvader prins Charles de troon bestijgt. Zijn jongere zus Lilibet 'Lili' heeft dan eveneens recht op de titel van prinses.
Volgens protocollen die werden vastgelegd onder koning George V in 1917 hebben de kinderen en kleinkinderen van een koning immers automatisch recht op de titels prins of prinses en Zijn/Haar Koninklijke Hoogheid. Voor achterkleinkinderen geldt dat niet.
Meghan had vorig jaar tijdens een interview met Oprah Winfrey echter verteld dat ze geschokt was toen ze vernam dat Archie geen politiebescherming zou krijgen omdat hij geen prinselijke titel had. Volgens Meghan had dat te maken met het feit dat Archie van gemengde afkomst is. Tijdens het interview zeiden Harry en Meghan dat ze hadden verwacht dat Archie een prins zou worden zodra Charles koning werd, maar dat hen was verteld dat die protocollen zouden wijzigen, omdat Charles een afgeslankte monarchie wilde, en dat Archie dus geen prins zou worden.
Het valt nu nog af te wachten of Charles het protocol uit 1917 effectief afschaft.