Koningin Elizabeth wordt vandaag naar laatste rustplaats gebracht
Het Verenigd Koninkrijk neemt afscheid van koningin Elizabeth. Voor de vorstin wordt in Westminster Abbey een grote staatsbegrafenis gehouden, voordat ze naar haar laatste rustplaats in Windsor Castle wordt gebracht.
Het lichaam van de vorstin ligt sinds woensdag in Westminster Hall, een historische zaal in het parlementsgebouw in Londen. Belangstellenden konden sindsdien dag en nacht langs de kist lopen om hun laatste eer te bewijzen. Dat is nog tot maandag 06.30 uur lokale tijd mogelijk.
Om 10.44 wordt de kist met daarop de koninklijke standaard, kroon, rijksappel en scepter naar Westminster Abbey gebracht. Achter de kist, die op een onderstel van een kanon ligt, lopen koning Charles en andere leden van het koningshuis, onder wie zijn kleinkinderen prins George en prinses Charlotte. De staatsbegrafenis begint om 11.00 uur in de Londense kerk, waar plek is voor tot wel 2.200 gasten.
Op de gastenlijst staan onder anderen de Amerikaanse president Joe Biden, de Franse president Emmanuel Macron, de Australische premier Anthony Albanese, de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern en de Canadese premier Justin Trudeau. Ook leden van Europese koninklijke families en de Japanse keizerlijke familie zijn erbij, onder wie het Belgische koningspaar Filip en Mathilde en de Nederlandse koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix.
Tegen het einde van de dienst, rond 11.55 uur, volgt 2 minuten stilte in heel het Verenigd Koninkrijk en daaropvolgend het volkslied. Daarna vindt met de koninklijke familie een processie naar Wellington Arch plaats, een triomfboog op de hoek van Hyde Park. De kist wordt vanaf deze locatie met een lijkwagen naar Windsor gereden.
In de St. George's Chapel op Windsor Castle begint om 16 uur een dienst voor onder anderen familie en (voormalig) personeel van het koningshuis. De kist wordt daar in de koninklijke grafkelder gezet en om 19.30 uur tijdens een privéceremonie met die van haar vorig jaar overleden echtgenoot Philip verplaatst naar The King George VI Memorial Chapel. Daar liggen nu alleen nog de ouders en de jongere zus van Elizabeth.
De uitvaart wordt op grote schermen in diverse steden getoond. In de kathedralen van Manchester en Norwich is een livestream van de dienst te zien. Ook in Leeds, Newcastle, Edinburgh in Schotland en de Noord-Ierse plaats Coleraine is de uitvaart op een groot scherm te volgen. Britten kunnen de dienst ook op televisie volgen. Onder meer de BBC en ITV doen live verslag.
Uiteraard is alles rond de begrafenis vandaag ook hier op HLN vanaf 7 uur live te volgen. Ook is er vandaag een extra ‘VTM NIEUWS’ over de begrafenis.
Trudeau: rol van monarchie staat niet ter discussie in Canada
De Canadese premier Justin Trudeau heeft aan de vooravond van de begrafenis van de Britse koningin Elizabeth II gezegd dat de rol van de monarchie niet ter discussie staat in Canada. De Britse monarch is het officiële staatshoofd in Canada en in het land gaan stemmen op om die constructie te veranderen. Volgens Trudeau is dat "geen prioriteit en zelfs niet iets dat ik overweeg".
Trudeau, die momenteel is Londen is om maandag de begrafenis van de Queen bij te wonen, deed de uitspraken in een interview met Radio-Canada. Sinds de dood van de Britse koningin Elizabeth op 8 september is de discussie over de rol van het Britse koningshuis in Canada opgelaaid. Volgens een steekproef van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van Global News wil 58 procent van de Canadezen een referendum over de toekomst van de monarchie. Vorig jaar lag dat percentage nog 5 procent lager.
In het interview met de Canadese zender zegt Trudeau dat hij het "geen goed idee vindt om zo'n ingrijpende verandering aan te brengen". Hij noemt de monarchie "een van de beste en meest stabiele systemen ter wereld".
© EPA — De Canadese premier Justin Trudeau (links) en zijn vrouw Sophie Grégoire Trudeau groeten de Britse koningin Elizabeth II in Westminster Hall. Wachtrij om afscheid te nemen van koningin Elizabeth gesloten
Mensen kunnen in Londen niet meer aansluiten in de wachtrij om afscheid te nemen van koningin Elizabeth. De Britse regering meldt zondagavond even na 23.30 uur op Twitter dat er geen capaciteit meer is en de rij daarom gesloten is voor nieuwkomers.
De autoriteiten roepen mensen op "niet te proberen alsnog in de rij te gaan staan". Er staat personeel langs de route om hier toezicht op te houden.
De kist van de koningin, die op 8 september op 96-jarige leeftijd overleed, ligt sinds woensdag in Westminster Hall. Vele duizenden maakten van de gelegenheid gebruik om hun eer te bewijzen aan hun vorst, urenlang in de rij staand in een kilometerslange rij. De openbare vertoning van de kist eindigt maandagochtend.
Paleis geeft niet eerder vertoond portret Queen vrij
Buckingham Palace heeft aan de vooravond van het afscheid van koningin Elizabeth een nog niet eerder vertoond portret van de vorige week overleden vorstin vrijgegeven. Op de foto staat de Queen, gekleed in een lichtblauw outfit, breedlachend afgebeeld.
Het portret is volgens het paleis genomen in mei in Windsor Castle, voorafgaand aan de viering van Elizabeths platina regeringsjubileum. De vorstin heeft zoals altijd haar haar netjes in de krul en heeft onder meer een parelketting om en parels in haar oren. Ook draagt ze een broche die ze in 1944 cadeau kreeg van haar vader koning George.
De foto is gemaakt door Ranald Mackechnie, die ook het officiële jubileumportret van de koningin schoot.
Charles "diep geraakt" door steunbetuigingen na overlijden moeder
Koning Charles heeft aan de vooravond van het afscheid van zijn moeder iedereen bedankt voor alle steunbetuigingen na het overlijden van koningin Elizabeth. Hij en zijn vrouw koningin-gemalin Camilla zijn "in de afgelopen tien dagen diep geraakt door de vele condoleances en steun" afkomstig van over de hele wereld.
"Het heeft ons buitengewoon ontroerd dat iedereen in Londen, Edinburgh, Hillsborough en Cardiff de moeite nam om te komen en hun respect te betuigen aan de levenslange dienst van mijn dierbare moeder, de overleden koningin", zegt Charles in een bericht dat door Buckingham Palace is verspreid.
"Terwijl we ons allemaal voorbereiden om afscheid te nemen, wilde ik van deze gelegenheid gebruik maken om al die talloze mensen te bedanken die zo'n steun en troost zijn geweest voor mijn familie en mijzelf in deze tijd van verdriet."
De uitvaart van koningin Elizabeth vindt morgen plaats in Westminster Abbey.
© Photo News — Koning Charles begroet en bedankt mensen aan Llandaff Cathedral in Cardiff, Wales bij zijn bezoek daar. Prins George en prinses Charlotte bij begrafenis
Prins George en prinses Charlotte, de twee oudste kinderen van troonopvolger prins William en zijn vrouw Catherine, zullen morgen de begrafenis van hun grootmoeder, Queen Elizabeth II bijwonen. Dat meldt de BBC.
© Getty Images — Prins George en prinses Charlotte in juni van dit jaar bij een bezoek aan Cardiff, Wales. Koning Filip en koningin Mathilde brengen laatste groet
Koning Filip en koningin Mathilde hebben in Westminster Hall een laatste groet gebracht aan de overleden koningin Elizabeth.
© AFP Minuut stilte
In heel Engeland is om 20 uur lokale tijd (21 uur Belgische tijd) een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van koningin Elizabeth. Voorafgaand aan dat eerbetoon werd op de BBC een opgenomen toespraak van Camilla, de vrouw van koning Charles, vertoond. Daarin stond Camilla onder meer stil bij 'de moeilijke positie' van de koningin als 'vrouw in een door mannen gedomineerde wereld'. Ook zei de 'Queen-consort' dat ze altijd de lach van Elizabeth zal blijven herinneren.
Na de minuut stilte luidden in Londen de klokken van de Big Ben en was er een gejuich vanuit de mensenmassa's die nog in de rij staan voor Westminster (waar Elizabeth ligt opgebaard) of al langs de route staan waar morgen de begrafenisstoet langskomt.
© AFP Olena Zelenska op bezoek bij prinses Catherine
Prinses Catherine, de echtgenote van prins William, heeft voorafgaand aan de receptie voor wereldleiders en vorsten in Buckingham Palace een onderonsje gehad met de Oekraïense first lady Olena Zelenska. De prinses van Wales en de echtgenote van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky spraken elkaar op het paleis.
Zelenska was eerder vandaag ook naar Westminster Hall gegaan. Daar bracht de presidentsvrouw een laatste groet aan de overleden Queen. Zelenska is maandag ook aanwezig bij de begrafenis van de vorstin.
Zelenski zelf is vanwege de oorlog met Rusland in Oekraïne achtergebleven. Hij tekende eerder wel op afstand een condoleanceregister.
© AFP Wat mogen we verwachten van de begrafenis morgen?
'Receptie van de eeuw': koning Charles ontvangt wereldleiders en vorsten in Buckingham Palace
In Buckingham Palace is de receptie die koning Charles organiseert voor presidenten, premiers, vorsten en andere hoogwaardigheidsbekleders van start gegaan.
Bij de staatsbegrafenis morgen in Westminster Abbey worden zo'n 2.000 gasten verwacht. Onder hen zijn de Amerikaanse president Joe Biden, de Franse president Emmanuel Macron, de Australische premier Anthony Albanese en de Canadese premier Justin Trudeau.
Ook koning Filip en koningin Mathilde zijn naar Londen afgereisd. Zij zullen later vanavond nog een laatste groet brengen aan de overleden koningin in Westminster Hall.
Royals en wereldleiders brengen laatste groet aan Queen
Diverse wereldleiders en royals zijn voorafgaand aan de receptie in Buckingham Palace naar Westminster Hall gegaan om een laatste groet uit te brengen aan koningin Elizabeth. Onder anderen de koningsparen van Spanje en Zweden, de Amerikaanse president Joe Biden en de Franse president Emmanuel Macron namen afscheid van de overleden Queen.
Koning Carl Gustaf en koningin Silvia van Zweden en koning Felipe en koningin Letizia van Spanje verschenen in het zwart gekleed in Westminster Hall en bleven ieder een kort moment staan op een verhoging achter de continue stroom mensen die al dagen langs de kist van Elizabeth trekt. Het Zweedse koningspaar maakte daarbij een kleine buiging voor de overleden koningin.
Op televisiebeelden was te zien hoe de president en de first lady van de Verenigde Staten vanop een verhoging in Westminster Hall stilzwijgend de blik richtten op de kist. Biden maakte een kruisteken en na afloop prees hij de overleden koningin om haar "waardigheid" en "service". Ook noemde hij haar "fatsoenlijk" en "eerbiedwaardig".
Het Amerikaanse presidentiële paar werd vergezeld door de Amerikaanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, Jane Hartley. Korte tijd later verliet het konvooi het parlement. Jill Biden zwaaide naar de mensen die zich langs de kant van de weg hadden verzameld.
© ANP / EPA Omstreden kroonprins komt toch niet naar begrafenis
Kroonprins Mohammed bin Salman van Saudi-Arabië komt dan toch niet naar de begrafenis van koningin Elizabeth. Zijn plaats wordt ingenomen door prins Turki. De prins is ook minister en kleinzoon van de overleden Saudische koning Fahd.
De komst van Bin Salman, in de praktijk de de belangrijkste man in het koninkrijk, was omstreden. De kroonprins wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de Saudische journalist Khashoggi. Die criticus van het Saudische regime werd in 2018 vermoord in de Saudische ambassade in Turkije. Bin Salman werd daarna enige tijd geweerd van het internationale toneel. In juli had de kroonprins echter weer een ontmoeting met de Amerikaanse president Biden, daarbij ontkende hij betrokken te zijn bij de dood van de journalist.
Wachtrij afgenomen tot minder dan 10 uur
De wachttijd om de Queen een laatste groet te brengen, is gezakt tot minder dan 10 uur. Vermoedelijk heeft dat te maken met de oproep van de Britse overheid om niet meer naar Londen te komen en aan te sluiten in de rij. Een van de komende uren wordt de rij normaal afgesloten, zodat iedereen die erin staat de kans krijgt om in Westminster Hall te geraken. Dat kan nog tot 6.30 uur morgenvroeg (plaatselijke tijd).
Queen-gekte bereikt hoogtepunt
Eén dag voor de begrafenis stijgt in Londen de Queen-gekte naar een absoluut hoogtepunt. Aan Westminster en voor Buckingham Palace hebben Britten hun tenten opgeslagen en in Greenpark, waar al dagen een bloemenzee groeit, kan er geen enkel boeket meer bij, ziet Sabine Vermeiren, onze reporter in Londen. "Ook om een boeket te leggen schuif je uren aan, gemakkelijk vier of vijf."
© Wannes Nimmegeers Duizenden bloemen aan Windsor Castle
Op Cambridge Drive in Windsor, waar de kist met koningin Elizabeth maandag zal passeren tijdens een van de processies, zijn duizenden bloemen neergelegd. Dat meldt de koninklijke familie op Twitter. Op een foto van het tafereel is te zien dat duizenden gekleurde bloemen in het gras naast de weg liggen.
Ook Erdogan, Bolsonaro en Saoedische kroonprins uitgenodigd
In Londen worden morgen honderden buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders en royals verwacht voor de begrafenis van de Britse koningin Elizabeth II. Aangezien Westminster Abbey slechts plaats biedt aan ongeveer 2.000 mensen zouden alleen staatshoofden en een of twee gasten uit elk land uitgenodigd zijn. Er zullen ook enkele controversiële gasten zijn.
Het gaat dan onder meer om de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, zijn Braziliaanse evenknie Jair Bolsonaro en de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Het regime van die laatste wordt door ngo's beschuldigd van ernstige mensenrechtenschendingen en is op het internationale toneel buitenspel gezet na de moord op journalist Jamal Khashoggi in 2018.
De Chinese president Xi Jinping zal niet aanwezig zijn. Hij stuurt zijn vicepresident Wang Qishan. Eerder deze week werd een Chinese delegatie nog de toegang ontzegd tot Westminster Hall. Hoogwaardigheidsbekleders uit Rusland en Wit-Rusland kregen dan weer geen uitnodiging voor de begrafenis vanwege de oorlog in Oekraïne.
Er zullen heel strikte veiligheidsprotocollen gelden. Meer dan 2.000 agenten uit het hele land worden ingezet om Scotland Yard bij te staan bij de beveiliging.
© AP — De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal van de partij zijn. Zo beleefde Queen Elizabeth haar laatste dagen
Het is ondertussen zo’n anderhalve week geleden dat Queen Elizabeth op 96-jarige leeftijd overleden is Balmoral Castle. Volgens bronnen was de monarch, ondanks haar fragiele toestand, in de dagen voor haar overlijden nog steeds vrolijk. “Het feit dat haar geliefden in de buurt waren, gaf haar kracht.”
© Brunopress Prins Harry voelde zich "vernederd" tijdens wake
Hoewel prins Harry gisteren een militair kostuum mocht aantrekken voor de 'Vigil of the Princes', de wake die de kleinkinderen zaterdagavond bij de kist van de Queen hielden, was hij toch zeer teleurgesteld. Omdat de prins samen met zijn vrouw Meghan Markle uit het Britse koningshuis stapte, moest hij zijn militaire titels inleveren en mag hij normaal gezien geen militair kostuum meer dragen. Als teken van respect voor de koningin mocht hij dat gisteren uitzonderlijk toch van zijn vader, koning Charles.
De prins was echter 'diepbedroefd' toen bleek dat de initialen van zijn grootmoeder - ER, staat voor Elizabeth Regina - verwijderd werden van het kostuum. Volgens de Sunday Times reageerde hij ontzet en overwoog hij toch een gewoon kostuum aantrekken, 'om de vernedering te vermijden'. "Hij is er het hart van in", vertelt een vriend van de prins. "Dat zijn grootmoeders initialen verwijderd werden, voelt voor hem als een uithaal."
Normaal gezien mogen enkel de werkende leden van de koninklijke familie de initialen dragen, wat verklaart waarom ze niet op Harry's kostuum zaten. Dat verklaart echter niet waarom prins Andrew, die vrijdagavond een wake hield met zijn broers en zus, wél de initialen op zijn militair kostuum had zitten. Ook hij moest zijn militaire titels immers inleveren nadat hij aangeklaagd werd voor verkrachting.
© Reporters / Splash Gasten tekenen het rouwregister
Heel wat staatshoofden, premiers, ambassadeurs en ministers zijn al aangekomen in Londen voor de staatsbegrafenis morgen. Veel van hen passeren ook via Lancaster House, om het officiële 'book of condolence' - een rouwregister - te tekenen.
© AFP — Bisera Turkovic, minister van Buitenlandse Zaken van Bosnië en Herzegovina. © AFP — Voormalig president van Malawi Joyce Banda. © AFP — De Ierse premier Mary O'Shea. © AFP — De Libanese premier Najib Mikati. Prins Andrew brengt hulde aan 'mummy'
Ook de in opspraak gekomen prins Andrew heeft een eerbetoon gebracht aan zijn moeder Queen Elizabeth. In een statement zegt hij dat hij haar "liefde, begrip en vertrouwen voor altijd zou koesteren". De naar verluidt favoriete zoon van de overleden koningin, die zijn statement met de woorden 'Mummy, moeder, uwe majesteit' begon, zei verder nog dat hij haar inzichten, advies en humor zou missen. Bij het bericht werd een foto gedeeld van een jonge Elizabeth die Andrew als baby vasthoudt.
© Buckingham Palace Is de hereniging van William en Harry enkel schone schijn?
Zij aan zij liepen ze deze week achter de kist van hun grootmoeder, samen hielden ze zondagavond een wake. Een teken van eenheid dat we in jaren niet meer van prinsen William (40) en Harry (38) hebben gezien. Is de strijdbijl oprecht begraven, nu de royals verenigd zijn in hun verdriet? Of gaat het om een vertoon van ‘smoke and mirrors’, in opdracht van de kersverse koning Charles III? “Harry zit nog heel erg met zijn memoires in zijn hoofd.”
© Reporters / Iimages Koning Charles ontvangt premier Liz Truss en andere staatsgasten
Aan de vooravond van de staatsbegrafenis van Queen Elizabeth II, zal koning Charles III premier Liz Truss en verschillende andere staatsgasten ontmoeten op Buckingham Palace.
Deze middag ontmoet hij eerst Truss. Daarna worden regeringsleiders van sommige landen van het Gemenebest opnieuw uitgenodigd door de koning. 's Avonds volgt de grote receptie met staatsgasten uit de hele wereld en andere leden van de koninklijke familie. Ook koning Filip en koningin Mathilde zullen daarbij aanwezig zijn.
© AP — Liz Truss werd twee weken geleden de nieuwe Britse premier. De Amerikaanse president Joe Biden, de Canadese premier Justin Trudeau en de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern zijn dit weekend al in Londen aangekomen. De staatsbegrafenis op maandag is een van de grootste internationale evenementen die de afgelopen decennia in de Britse hoofdstad hebben plaatsgevonden.
Honderden hoge gasten komen aan in Londen voor de begrafenis van Queen Elizabeth
Terwijl Londen zich voorbereidt op de uitvaart morgen van Queen Elizabeth stromen honderden hoge buitenlandse gasten toe in de Britse hoofdstad. Koning Filip en koningin Mathilde zijn vanmorgen gearriveerd met de trein. De meeste andere staats- en regeringsleiders komen aan met het vliegtuig. Ook de Amerikaanse president Biden is al ter plaatse.
Zal prins George begrafenis bijwonen?
Volgens de Daily Mail is er binnen Buckingham Palace momenteel een discussie gaande over de rol van prins George, de negenjarige zoon van prins William en prinses Kate. Hij is nu tweede in lijn voor de troon na zijn vader, en sommige adviseurs zouden het een krachtige, symbolische boodschap vinden om hem te betrekken bij de begrafenis.
Of prins William dat zal toelaten, valt echter af te wachten. Hij moest in 1997 achter de kist van zijn overleden moeder prinses Diana lopen, en liet deze week nog optekenen dat dat een traumatische ervaring was.
© Brunopress — Prince George met zijn overgrootmoeder, die hij liefkozend 'Gan Gan' noemde. Queen wilde geen saaie begrafenis
Koningin Elizabeth had zelf veel inspraak in Operation London Bridge, de plannen die in werking traden na haar overlijden. Ze liet ook optekenen dat ze geen 'lange, saaie dienst' wilde tijdens haar begrafenis. Volgens de aartsbisschop van York wordt het "het beste dat je van een begrafenis kan verwachten, met de beste teksten en engelachtige stemmen van het koor."
Lees hier minuut per minuut wat er te gebeuren staat.
Mis niets van de begrafenis van Queen Elizabeth: volg het maandag live vanaf 7 uur op HLN.be en in een extra ‘VTM Nieuws’.
Twee keer aanschuiven
Sommige Britten zijn zo'n grote fan van de Queen dat ze twéé keer aanschuiven om haar te kunnen groeten. Sky News sprak met een vrouw die al eens 13,5 uur in de rij stond met haar moeder, en nu opnieuw met haar man. "Hij had het gevoel dat hij iets gemist had, dus nu zijn we weer hier. Mijn voeten doen wel pijn", aldus de vrouw. "Maar als mijn benen het toelaten, wil ik wel nog een knieval maken bij de kist."
Koning Filip en koningin Mathilde aangekomen in Londen
Ons vorstenpaar is aangekomen in Londen. Ze werden gespot bij St. Pancras, waar ze van de Eurostar stapten. Later vandaag zullen ze de receptie van koning Charles op Buckingham Palace bijwonen, alvorens de Queen een laatste groet te brengen in Westminster Hall.
"Vertrek niet meer richting de wachtrij"
Momenteel is de wachttijd voor het groeten van de Queen opgelopen tot minstens 14 uur aanschuiven. De rij is nog toegankelijk voor nieuwe mensen, maar het Department for Digital, Culture, Media & Sport roept mensen wel op om niet meer van thuis te vertrekken richting Londen. Vermoedelijk wordt de lijn later vanmiddag afgesloten, zodat iedereen die erin staat de kans krijgt om de overleden koningin een laatste eer te bewijzen. Dat kan tot morgenvroeg 6.30 uur (plaatselijke tijd).
© AP Meer dan 10.000 militairen bij begrafenis
Meer dan 10.000 militairen worden morgen ingezet om de staatsbegrafenis van de Queen in goede banen te leiden. Die komen zowel uit de land-, zee- als luchtmacht, alsook de leden van de Royal Guard. De Chief of Defence Staff vertelde aan BBC dat het "een enorme onderneming is, waar iedereen al heel lang mee bezig is." Bijna 6.000 manschappen worden ingezet voor de processies in Londen en Windsor alleen.
© Getty Images — De militairen oefenden deze week meermaals voor de begrafenis, ook 's nachts. Elke steen wordt omgedraaid bij Windsor Castle
De veiligheidsdiensten zijn druk in de weer om alles voor te bereiden voor de begrafenisplechtigheden van morgen. Bij Windsor Castle, waar in de namiddag een processie zal plaatsvinden richting St George's Chapel, voeren agenten momenteel security checks uit.
© REUTERS Zo verloopt de organisatie van de beruchte wachtrij
De Britten hebben er drie woorden voor. The Row. The Line. The Queue. Maar alle drie betekenen ze hetzelfde: het is de zestien kilometer lange, razend serene wachtrij voor de Queen, dwars door Londen. Hoe de Britten dat zo vlot doen verlopen? Met polsbandjes, wc-dorpen, security om de honderd meter, hoffelijkheid en ijzeren discipline.
© Reporters / DPA Eerbetoon van Camilla op BBC
Vanavond zendt de BBC een videoboodschap van koningin-gemalin Camilla uit, net voor de minuut stilte om 21 uur (Belgische tijd). In de eerste beelden is te zien hoe de vrouw van koning Charles haar overleden schoonmoeder eert als 'een eenzame vrouw in een mannenwereld'. "Ik zal me ook altijd haar glimlach herinneren. Die glimlach is onvergetelijk.”
"De corgi's worden rotverwend"
Waar de Queen ging, zag je ook haar honden. De Britse monarch stond bekend om haar voorliefde voor corgi's, en had er toen ze overleed nog twee: Sandy en Muick. Die twee hebben intussen onderdak gevonden bij prins Andrew en zijn dochter, prinses Beatrice. "En ze worden rotverwend", stelde prins William gisteren een vrouw in de wachtrij gerust.
Het is fris in Londen
De aanschuivers die een laatste groet willen brengen aan de Queen, hebben er een frisse nacht opzitten. Momenteel is het zo'n 11 graden in de Britse hoofdstad, maar vannacht daalde het kwik naar zo'n 5 graden. In de wachtrij zijn veel dikke jassen, sjaals en mutsen te zien, en veel mensen hebben ook een dekentje meegebracht. Vandaag wordt het in Londen maximum 18 graden en bewolkt, maar het zou wel heel de dag droog moeten blijven.
© ANP / EPA © ANP / EPA © ANP / EPA Presentatoren onder vuur
Phillip Schofield en Holly Willoughby, de populaire presentatoren van de ochtendshow 'This Morning' op ITV, liggen onder vuur nadat ze de Queen eerder deze week een laatste groet brachten. De twee schoven daarvoor niet aan, maar mochten rechtstreeks Westminster Hall binnen. Dat komt hen op veel kritiek te staan, aangezien andere celebs als David Beckham wél netjes urenlang aanschoven. Beckham zou zelfs het aanbod voor een 'fast pass' - waarmee je de rij mag overslaan - geweigerd hebben.
De zender zag zich nu genoodzaakt om een statement te geven over de heisa: volgens hen waren de twee daar een segment aan het filmen voor hun ochtendshow, en mochten ze vervolgens ook snel een groet brengen. "Ze hebben niet voorgestoken in de rij", klinkt het.
© AP Live — Phillip Schofield en Holly Willoughby groeten de Queen. Koning Filip en koningin Mathilde groeten Queen
Koning Filip en koningin Mathilde brengen deze zondagavond een laatste groet aan Queen Elizabeth II in Londen. Dat bevestigt het paleis. Net zoals duizenden anderen nemen ze afscheid van de vorstin in Westminster Hall.
Eerst worden Filip en Mathilde verwacht op de receptie van de nieuwe koning Charles III op Buckingham Palace. Daarna zal het Belgische vorstenpaar naar Westminster Hall begeleid worden om hun laatste eerbetoon aan de overleden koningin te brengen.
Het vorstenpaar volgt overigens de reisvoorschriften en zal straks met de Eurostar naar Londen reizen.
Hoe was Queen Elizabeth écht?
Streng en stinkend rijk: Elizabeth II had het gezag en het geld. Ze hoefde niemand te gehoorzamen, anderen moesten voor háár buigen. Onaantastbaar was ze als koningin. Maar hoe was ze als mens? Humoristischer en gieriger dan u zou denken. Een vrouw die zich vergeleek met Miss Piggy, verfrommeld geschenkpapier streek om het te hergebruiken en zich maar door één persoon liet uitkafferen.
© AFP — De Queen met haar man, prins Philip. Queen en prins Philip geprojecteerd boven Zwitserse Alpen
De Zwitserse kunstenaar Gerry Hofstetter heeft een mooi eerbetoon aan de overleden Queen en haar man prins Philip gemaakt. In samenwerking met de Britse ambassade in Bern projecteerde hij een beeltenis van het koppel boven de Zwitserse Alpen. Het kunstwerk heet toepasselijk 'Together For Ever'.
© AFP Ook Vlamingen in de rij voor de Queen
Niet alleen Britten, maar mensen van alle nationaliteiten schuiven aan om de Queen een laatste groet te brengen. Zelfs enkele Vlamingen hebben er bijna een hele dag voor over om de overleden monarch te zien. Onze reporter ter plaatse sprak met vijf van hen: “Je voelt dat hier geschiedenis geschreven wordt en ik wil daarbij zijn.”
© Wannes Nimmegeers Van minuut tot minuut: de plannen voor de begrafenis
De begrafenisplechtigheden van maandag 19 september zullen bijna de hele dag in beslag nemen. In totaal vinden er drie processies en drie ceremonies plaats. De Britten krijgen een dag vrij om de uitvaart en begraving te volgen. De dag start om 9 uur Belgische tijd - wanneer de deuren van Westminster Abbey opengaan - en eindigt om 20.30 uur met een privéceremonie in St George's Chapel, op het domein van Windsor Castle.
Lees hier minuut per minuut wat er te gebeuren staat.
Mis niets van de begrafenis van Queen Elizabeth: volg het maandag live vanaf 7 uur op HLN.be en in een extra ‘VTM Nieuws’.
© ANP Graphics Koning Filip en koningin Mathilde brengen laatste groet
Koning Filip en koningin Mathilde brengen vanavond een laatste groet aan Queen Elizabeth II in Londen. Dat bevestigt het paleis. Net zoals duizenden anderen nemen ze afscheid van de vorstin in Westminster Hall.
Eerst worden Filip en Mathilde verwacht op de receptie van de nieuwe koning Charles III op Buckingham Palace. Daarna zal het Belgische vorstenpaar via Constitution Hill begeleid worden naar Westminster Hall om hun laatste eerbetoon aan de overleden koningin te brengen.
Morgenmiddag vindt de staatsbegrafenis plaats in Westminster Abbey in Londen. Staatsleiders van over de hele wereld worden verwacht voor de begrafenis. Ook Filip en Mathilde zullen aanwezig zijn.
Het staatshoofd overleed vorige donderdag op 96-jarige leeftijd in Schotland.
Kist vervoerd met wapenwagen van meer dan 100 jaar oud
Tijdens de processie morgen zal de kist van de Queen vervoerd worden met een kanonwagen van de Koninklijke Zeemacht. De wagen is meer dan 100 jaar oud en wordt al sinds de uitvaart van Koningin Victoria in 1901 gebruikt bij staatsbegrafenissen, de laatste keer in 1979, bij de begrafenis van Lord Mountbatten - de nonkel van wijlen prins Philip.
Wanneer de wapenwagen niet gebruikt wordt, wordt ze bewaard in Portsmouth in een strikt gecontroleerde omgeving. De temperatuur wordt altijd tussen 16 en 20 graden gehouden, en de vochtigheid tussen 40 en 70 procent. Dat moet ervoor zorgen dat het hout niet droog en broos wordt, en dat er geen schimmels groeien.
© Reporters / Goff — De wapenwagen werd woensdag ook gebruikt tijdens de processie van Buckingham Palace naar Westminster Hall. Kamperen langs het parcours
Al sinds gisteren kamperen heel wat mensen langs het parcours waar de kist van de Queen maandag zal passeren tijdens de begrafenisplechtigheden. Er worden duizenden mensen verwacht voor de processie van Westminster Abbey naar Wellington Arch, die zo'n drie kwartier in beslag zal nemen. De processie vertrekt om 13.15 uur Belgische tijd aan Westminster Abbey en zal via The Mall (de beroemde boulevard voor Buckingham Palace) en Constitution Hill naar Wellington Arch trekken. Daar zal ze om 14 uur aankomen.
© AFP © AP © ANP Graphics Enorme veiligheidsoperatie
De veiligheidsdiensten in Londen zijn al dagen druk in de weer om zich voor te bereiden op de staatsbegrafenis die maandag plaatsvindt. Maar liefst 2.000 mensen, waaronder 500 hoogwaardigheidsbekleders, zijn daarop uitgenodigd. De Britten hebben het over 'de grootste en moeilijkste' plechtigheid ooit: het equivalent van 100 staatsbezoeken, met duizenden agenten, militairen en scherpschutters. Een moeilijkere veiligheidsoperatie dan de Olympische Spelen in 2012, met een bijhorend prijskaartje. Elk riooldeksel wordt daarbij geopend en elke straatlamp wordt losgedraaid op zoek naar explosieven.
Lees hier alles over de enorme operatie.
© ANP / EPA Mogen Harry en Meghan naar receptie komen?
Er is wat verwarring rond de aanwezigheid van prins Harry en zijn vrouw Meghan, de hertogin van Sussex, op de receptie in Buckingham Palace vanavond. Volgens verschillende bronnen kregen ze eerder deze week een uitnodiging voor het evenement dat koning Charles organiseert. Verschillende staatshoofden - waaronder de Amerikaanse president Joe Biden, de Franse president Emmanuel Macron en de Canadese premier Justin Trudeau - zullen aanwezig zijn.
Het paleis beklemtoonde gisteren echter dat enkel werkende royals die deel uitmaken van 'The Firm' de receptie zullen bijwonen. De uitnodiging van Harry en Meghan, die in 2020 uit het koningshuis stapten, zou dan ook ingetrokken zijn. Volgens sommige tabloids zouden ze dat niet van het paleis zelf, maar via de pers vernomen hebben.
© Photo News Koning Charles ontvangt 5 premiers
Koning Charles III heeft gisterenmiddag al enkele premiers ontvangen op Buckingham Palace. Het gaat om staatshoofden van Gemenebest-landen, waarvan de Britse vorst het symbolische hoofd is. Concreet ontmoette hij Justin Trudeau (Canada), Anthony Albanese (Australië), Philip Davis (Bahama's), Andrew Holness (Jamaica) en Jainda Ardern (Nieuw-Zeeland).
Joe Biden krijgt uitzondering voor het reisprotocol
De Amerikaanse president Joe Biden en first lady Jill Biden zijn gisterenavond iets voor 23 u Belgische tijd gearriveerd in Londen. Air Force One landde op Stansted Airport, waar het koppel vervolgens in 'The Beast' - de typische gepantserde wagen van de president - stapte. Het voertuig zal hen maandag ook naar de begrafenis brengen.
Biden houdt zich daarmee niet aan het reisprotocol dat de Britse overheid invoerde om de staatsbegrafenis in goede banen te leiden. Die houdt in dat staatshoofden en royals zoveel mogelijk met commerciële vluchten en het openbaar vervoer naar Londen komen. Ze zullen maandagochtend ook met bussen naar Westminster Abbey gebracht worden. Biden kreeg een uitzondering, net als Isaac Herzog, de Israëlische president.
Koning Filip en koningin Mathilde volgen wel het protocol: zij zullen vanmiddag met de Eurostar naar Londen reizen.
Minstens 12 uur aanschuiven
Wie op dit moment aansluit in de rij om de kist van de Queen te groeten in Westminster Hall, zal minstens 12 uur moeten aanschuiven. De rij beslaat zo'n 8 kilometer en loopt helemaal tot Southwark Park. Op dit moment is het fris in de Britse hoofdstad, maar normaal zou het heel de dag droog moeten blijven.
Westminster Hall blijft tot morgenochtend 6.30 u plaatselijke tijd toegankelijk voor het publiek. Vermoedelijk wordt de rij dus vanmiddag al afgesloten, zodat iedereen die aanschuift de kans krijgt om de overleden koningin een laatste eer te bewijzen.
Londens vervoersbedrijf verwacht maandag 1 miljoen bezoekers
Het Londense vervoersbedrijf (TfL) verwacht maandag ongeveer een miljoen bezoekers voor de staatsbegrafenis van koningin Elizabeth II. "We zijn voorbereid op een van de drukste dagen die TfL ooit heeft meegemaakt. Het is moeilijk om precies te zeggen hoeveel mensen er extra zullen reizen, maar we verwachten een potentieel van een miljoen mensen", aldus TfL-baas Andy Byford tegen het Britse persbureau PA.
Voorzitter Peter Hendy van de Britse spoorbeheerder Network Rail waarschuwt voor "extreem drukke" treinen. Maandag worden ongeveer 250 extra treinen ingezet, waaronder enkele nachttreinen. Alle geplande werkzaamheden in heel Engeland waarvoor snelwegen zouden moeten worden afgesloten, zijn opgeschort om het risico op files te verminderen.
© EPA Wachtenden in rij voor Queen schenken voedsel aan armen
Veel mensen die een laatste bezoek brachten aan de Britse koningin Elizabeth hebben voedsel geschonken aan het goede doel. Omdat het verboden is eten en drinken mee te nemen in Westminster Hall, waar de vorstin ligt opgebaard, moesten ze hun etenswaren afgeven voordat ze naar binnen gingen, meldt het Britse persbureau PA.
Velen doneerden meegebrachte snacks zoals chips, koekjes en chocolade aan The Felix Project dat op deze manier honderden kilo's voedsel heeft binnengehaald. Dat wordt verdeeld onder mensen in Londen die het goed kunnen gebruiken. Dekens werden ook geaccepteerd.
De wachtenden hebben ruim voldoende eten en drinken meegenomen, omdat ze tot 24 uur moesten wachten in de rij, die tot acht kilometer lang was. Rouwenden hebben tot maandagochtend de tijd om de koningin de laatste eer te bewijzen.
© Reporters / Goff Man die kist koningin Elizabeth wilde bereiken aangeklaagd
Een 28-jarige man die vrijdagavond heeft geprobeerd bij de kist van koningin Elizabeth te komen, wordt aangeklaagd voor verstoring van de openbare orde. Hij moet maandag voor de rechtbank in Londen verschijnen, heeft een woordvoerder van de politie laten weten.
De man rende vanuit de rij naar de kist waarin de koningin ligt opgebaard in Westminster Hall, maar werd snel naar de grond gewerkt door de politie en aangehouden.
Hij is de tweede persoon die wordt beschuldigd van het plegen van een misdrijf terwijl hij in de rij stond om afscheid te nemen van Elizabeth. Een 19-jarige man wordt aangeklaagd voor onder meer aanranding. Hij zou zichzelf hebben ontbloot en rouwenden hebben geduwd terwijl ze woensdag in de rij stonden te wachten, meldt de BBC.
Dit staat er vandaag op het programma
• Rouwende Britten hebben nog één volle dag om afscheid te nemen van koningin Elizabeth. Dat kan nog tot maandagochtend 6.30 u plaatselijke tijd, de dag van de staatsbegrafenis.
• Vandaag arriveren een hoop presidenten, vorsten en andere hoogwaardigheidsbekleders in Londen voor de staatsbegrafenis. Zij zijn door koning Charles uitgenodigd voor een receptie in Buckingham Palace. De buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders krijgen ook de kans om in Westminster Hall bij de kist van Elizabeth afscheid te nemen.
• Koning Filip en koningin Mathilde komen vanmiddag met de Eurostar aan in Londen. Het tijdstip is nog niet bekend, maar ook het vorstenpaar zal de kist in Westminster Hall groeten.
• Achter de schermen vinden ook nog eens ontmoetingen plaats op Downing Street. De Britse premier Liz Truss, die begin deze maand is aangetreden, ontmoet onder anderen de Ierse, Canadese en Poolse leiders.
• Om 21.00 uur (Belgische tijd) wordt nationale minuut stilte gehouden. Net daarvoor zendt de BBC een videoboodschap uit van koningin-gemalin Camilla.
Man die politieagenten neerstak in Londen in verdenking gesteld van poging doodslag
Een man is in verdenking gesteld van poging tot doodslag nadat hij vrijdag in Londen twee agenten had neergestoken. Het gaat niet om een terreurdaad, herhaalde de Metropolitan Police zaterdagavond in een persbericht.
De 24-jarige man werd opgepakt kort na de aanval op de twee agenten. Ze zijn niet in levensgevaar, zei Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, vrijdag.
Camilla in eerbetoon aan Queen: "Ik zal me haar glimlach altijd herinneren"
Koningin-gemalin Camilla heeft in een emotionele videoboodschap hulde gebracht aan wijlen koningin Elizabeth II. "Ze heeft altijd deel uitgemaakt van ons leven", zei de echtgenote van de nieuwe Britse koning Charles III in een opgenomen videoboodschap waaruit het Britse persbureau PA citeerde.
"Ze had van die prachtige blauwe ogen die haar hele gezicht deden oplichten als ze lachte", zegt Camilla over de Queen. "Ik zal me haar glimlach altijd herinneren. Haar glimlach is onvergetelijk."
De videoboodschap van Camilla wordt vanavond integraal uitgezonden op de Britse openbare omroep BBC, vlak voor een nationale minuut stilte om 20 uur lokale tijd (21 uur Belgische tijd).
© Photo News — Camilla's nieuwe titel is 'Queen Consort', of koningin-gemalin. Joe Biden in Londen aangekomen voor begrafenis Elizabeth
De Amerikaanse president Joe Biden en zijn vrouw Jill zijn in het Verenigd Koninkrijk aangekomen voor de staatsbegrafenis van koningin Elizabeth. Het presidentiële regeringstoestel landde zaterdagavond op luchthaven Londen Stansted, melden meegereisde journalisten.
De Bidens gaan zondag naar Westminster Hall om bij de kist van Elizabeth afscheid te nemen en wonen daarna een receptie bij in Buckingham Palace. Volgens het Witte Huis reist Biden maandag terug naar de Verenigde Staten en spreekt hij woensdag voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.
Biden heeft woensdag in New York ook een ontmoeting met de nieuwe Britse premier Liz Truss. Deze ontmoeting stond eerder gepland voor zondag in de ambtswoning van Truss op Downing Street in Londen, maar is om onbekende reden uitgesteld.
© AFP — De Amerikaanse president Joe Biden en First Lady Jill Biden bij aankomst in Londen. Japans keizerspaar in Londen aangekomen
Het Japanse keizerspaar is zaterdag aan het einde van de middag gearriveerd in Londen. Keizer Naruhito en keizerin Masako zijn in Groot-Brittannië voor de staatsbegrafenis van koningin Elizabeth aanstaande maandag. In Tokio werd het paar eerder uitgezwaaid door kroonprins Akishino en prinses Kiko.
Voor het keizerspaar is de reis hun eerste naar het buitenland sinds Naruhito de Japanse troon in 2019 besteeg. Voor Masako is het zelfs de eerste buitenlandse reis sinds 2015, toen ze met haar man bij de inhuldiging van een nieuwe koning was in Tonga.
De keizer bezoekt in principe geen uitvaarten, omdat de dood in Japan als "onzuiver" wordt beschouwd. De eerste en laatste keer was in 1993 toen de toenmalige keizer Akihito en keizerin Michiko de begrafenis van de Belgische koning Boudewijn bijwoonden. De aanwezigheid van Naruhito staat volgens Japanse media symbool voor de sterke band tussen de Japanse en Britse families.
Naruhito en Masako blijven tot dinsdag in Groot-Brittannië. Zondag maken ze naar verwachting hun opwachting bij de receptie die koning Charles organiseert op Buckingham Palace.
© EPA Kleinkinderen waken kwartier bij kist koningin Elizabeth
De acht kleinkinderen van koningin Elizabeth hebben zaterdagavond over hun oma gewaakt. Een kwartier lang stonden ze in Westminster Hall naast de kist terwijl het publiek de zaal in en uit bleef gaan om de Queen een laatste keer te groeten.
De wake begon om 19 uur Belgische tijd. Prins William leidde de groep naar de kist, gevolgd door prins Harry, de prinsessen Beatrice en Eugenie, Lady Louise en James, burggraaf van Severn. Zara Tindall en Peter Philips waren de laatsten die de zaal betraden.
William en Harry, beiden gekleed in militair uniform, stonden aan het hoofd- en voeteneind van de kist. De overige kleinkinderen, allen in het zwart, namen plaats op de hoeken en aan de zijkanten. Net als de vier kinderen van Elizabeth, die vrijdagavond over haar waakten, keken ook de kleinkinderen het gehele kwartier naar beneden. Prins Edward en zijn vrouw Sophie keken van een afstand toe.
Voor Harry was het een bijzonder moment. Omdat hij geen actief lid meer is van het koningshuis is hij zijn eretitels kwijt en mag hij normaal gesproken zijn militaire uniform niet meer dragen. Koning Charles maakte voor de wake een uitzondering. Hij deed eerder hetzelfde voor zijn broer prins Andrew.
Iets gemist? Herlees hier onze liveblog van zaterdag 17 september.