EVENEPOEL WINT!
In tranen komt Evenepoel de streep over. Wat een moment. Hij valt meteen in de armen van zijn verzorger Anthony Pauwels. In de strijd om de medailles valt het peloton Lutsenko en co nog op de nek. In een halve massasprint haalt Laporte zilver voor Matthews, Van Aert is vierde.
Laatste kilometer
Evenepoel komt eraan. De strijd om de ander medailles wordt nog spannend. Maar eerst Evenepoel ontvangen.
Kers op de taart
Goud voor Evenepoel straks om het Belgische top-WK helemaal af te maken. We hadden al twee zilveren medailles met Segaert en Kopecky en drie bronzen plakken met Jooris, Evenepoel en Van Mechelen. Dit wordt de kers op de taart!
Op naar Wollongong!
Evenepoel is alweer aan het dalen, terwijl Lutsenko in een kramp trekt. Rota, Schmid en Skjelmose komen aanpikken. Eenkhoorn moet eraf. Nog 6 kilometer.
Nog 10 kilometer
Nog een laatste keer Mount Pleasant op peddelen en daarna veilig die regenboog naar de haven brengen. Evenepoel is bezig aan een ereronde.
Kruis over peloton
We mogen nu echt een kruis maken over het peloton. Het pak volgt op drie minuten. Als het in de rug van Evenepoel samenkomt, dan is er zelfs kans op een Belgische dubbel. Quinten Hermans is op papier bij de snelsten.
Johan Museeuw weet het al een tijdje:
De aanval van Evenepoel in beeld:
46 seconden
Terwijl Evenepoel nog een bidon aanneemt komt Lutsenko op 46 tellen voorbij aan de streep. het groepje Eenkhoorn, Rota, Skjelmose en Schmid volgt op een dikke minuut. Hermans zit met een groepje op anderhalve minuut. De favorieten op 2:36.
Laatste ronde
Nog één rondje van 17,2 kilometer. We mogen ons stilaan beginnen opmaken voor een nieuwe Belgische wereldkampioen. Tien jaar na Philippe Gilbert komt Remco Evenepoel eraan. Alleen pech kan hem nog tegenhouden.
Evenepoel vlamt
Evenepoel legt zich plat op zijn stuur. In de stijl van de tijdrijder stormt hij weer richting Wollongong. De eerste achtervolgers volgen op een minuut.
Van Aert!
Wat gebeurt er bij de favorieten? Het is Van Aert die de boel forceert, zowaar. Hij rolt een hoop vluchters op en zet de rest op hun nummer. Al is dat op ruim twee minuten van Evenepoel.
Evenepoel alleen!
Remco Evenepoel is aan een fameus nummer begonnen. Op de voorlaatste keer over de Mount Pleasant gooit hij Lutsenko overboord. Nog 25 kilometer. Kan het?
Nog 28 kilometer
Evenepoel en Lutsenko rijden verder weg van hun achtervolgers. Evenepoel moet opletten dat hij niet te gretig is, want Lutsenko zit graag in het wiel. Het peloton volgt op tweeënhalve minuut met nog 28 kilometer te gaan.
Kopgroep valt uiteen
Rota en Schmid proberen de sprong naar Evenepoel en Lutsenko te maken, maar blijven een beetje hangen. Skjelmose en Eenkoorn pikken aan. Twee koplopers dus met vier achtervolgers. De voormalige kopgroep ligt nu in stukken en brokken uiteen.
Voorlaatste ronde
Evenepoel muist er in de slotmeters van de op twee na laatste ronde van onder door. Lutsenko gaat mee en is een dankbare metgezel. Zijn ze met twee vertrokken?
Unieke kans
Als Kopecky gisteren in een uitgelezen situatie zat, dan geldt dat op dit moment ook voor Evenepoel en Hermans. Vooraan zijn het niet de allergrootsten die mee zijn. Goeie coureurs dat wel, maar niemand van het kaliber Van Aert of Pogacar. Lutsenko, Schmid, Hindley en Skjelmose worden in principe de taaiste klanten.
© BELGA © BELGA © Photo News Van Aert als stopper
Het botert niet echt meer vooraan. In het peloton probeert Van Aert de vlucht te beschermen. Het valt ook in het pak nu weer helemaal stil. Nog 40 kilometer.
Tempo Pogacar
Madouas, Pogacar en Girmay roeren zich in het peloton. Van Aert volgt. De groten rijden stevig naar boven op Mount Pleasant, terwijl Evenepoel kan sparen vooraan. Daar ronden ze de top op reserve. Het verschil loopt wel terug tot een dikke minuut.
Serry leeg
Serry is helemaal leeggereden en zet zich op de kant aan de voet van de Mount Pleasant. Neemt Evenepoel over? Hij kijkt voorlopig even de kat uit de boom.
Wie springt?
Gevangen vogels in het peloton, want een kansrijke ploegmaat voorop: Matthews (Hindley vooraan), Van Aert (Evenepoel vooraan), Alaphilippe en Cosnefroy (Bardet vooraan). Het moet dus van Pogacar of Girmay komen straks.
Serry terug
Serry is terug en zet zich meteen op kop. Hermans kan zich daardoor herzetten. Evenepoel gaat ondertussen praten en overleggen met de concurrentie. In het peloton weer de Duitsers aan het werk.
© BELGA © Photo News © Photo News Nog drie ronden
Zoals beloofd, de namen van de 25 voorop. Het peloton volgt met nog 48 kilometer te gaan op 2:07.
Frankrijk: Sivakov, Pacher, Bardet
België: Serry, Hermans, Evenepoel
Nederland: Eenkhoorn
Slovenië: Primozic en Tratnik
Denemarken: Skjelmose
Groot-Brittannië: Tulett
Australië: Hindley
Italiê: Rota, Conci, Battistella
Zwitserland: Schmid, Pellaud
Noorwegen: Tiller
Verenigde Staten: Powless, McGill
Polen: Zukowsky
Tsjechië: Kukrle
Canada: Coté
Kazachstan: Lutsenko
Letland: Liepins
Luxemburg: Geniets
Twee minuten
Lutsenko wil graag mee met Evenepoel, terwijl de Fransen zich niet meer mengen in het gepoef vooraan. Het verschil is nu wel 2 minuten met het peloton. Zit de winnaar vooraan? Straks aan de meet alle namen op een rij.
Twijfel
Vertwijfeling in het peloton, waar niemand nog de boel in handen neemt. Evenepoel en co hebben zo plots 1:45 op het pak.
Gretige Evenepoel
Evenepoel is gretig en wil de gelederen vooraan verder uitdunnen. Er zit nog altijd een man of 25 samen vooraan. Onze landgenoot is gul in zijn inspaningen op dit moment. Is dat niet te vroeg?
Evenepoel vooraan
Hermans dicht het gaatje op de Mount Pleasant nu helemaal. En met allure. Dewulf en Serry worden ter plaatse gelaten. Evenepoel aan het front!
Samensmelting
We gaan naar een nieuwe samensmelting voorin. Dewulf brengt de groep Evenepoel op 10 seconden van de koplopers. In het peloton zijn de Spanjaarden weg. Het is nu weer aan de Nederlanders.
Spanje jaagt
De Spanjaarden gaan weer in het gelid in het peloton. In een B-ploeg is het zoeken naar een kopman. De meeste vooruitgeschoven mannen zijn Garcia Cortina en Soler.
Werkende Dewulf
Dit is een ideale situatie voor Evenepoel en dat weten de Belgen. Dewulf neemt initiatief in de groep van 20. Ook de Fransen doen met z'n drieën nog altijd gretig mee.
Halve minuut
Nieuwe doortocht aan de meet. Nog vier ronden en dus 68 kilometer te gaan. De kopgroep met Serry telt nog acht renners. Het achtervolgend groepje met Evenepoel en Hermans geeft 1:15 prijs. Het peloton met de favorieten volgt op 2 minuten.
Achtervolgende groep van 20
De aanval van Pacher is niet zonder gevolgen gebleven. Een groep van 20 heeft zich losgescheurd. Langs Belgische zijde zijn Hermans, Dewulf en Evenepoel mee. De Fransen zijn vertegenwoordigd door Sénéchal, Pacher en Bardet. Hindley, Quintana, Tratnik, Stewart, Schmid, Lutsenko en Powless herkennen we ook.
© BELGA © BELGA © BELGA Impuls Frankrijk
Pacher opent de finale in het peloton. Op de Mount Pleasant komen er zo wat breukjes in het peloton. Evenepoel en Stuyven reageren kwiek. Van Aert zit wat verderop met Girmay en Pogacar.
Afscheiding
O'Connor, Battistella, Sivakov, Primozic, Pellaud, Liepins en Serry zijn de beteren vooraan. De rest moet eraf. Ook in het peloton gaat het nu snel. Aande voet van de Mount Pleasant is het verschil nog amper anderhalve minuut.
Aanval Battistella
Het mag wat sneller vooraan, denkt Battistella. De Italiaan haalt de zeef boven in de kopgroep. Plapp krijgt het lastig, ook Sagan haakt af. Serry hangt er wel nog aan.
Voor Van Baarle?
De Nederlanders koersen na de opgave van Mathieu van der Poel in dienst van Dylan van Baarle - of dat mogen we op z'n minst toch annemen. De winnaar van Parijs-Roubaix werd vorig jaar tweede op het WK in Leuven en komt na een lange en lastige koers altijd bovendrijven.
Snelheid
Nog een ronde of twee en dan krijgen we een nieuwe situatie als Taco van der Hoorn zo doorgaat. Er zit snelheid in het peloton en dat zien we aan de achterstand op de vluchters: tweeënhalve minuut.
Lintvorming
De Belgen schuiven in blok naar voren en dat zorgt voor stürm und drang in het peloton. Zonder echt te versnellen wordt het pak op de Mount Pleasant op een lint getrokken.
Nog 6 ronden
Nog 100 kilometer koersen. De renners komen opnieuw door aan de streep. Het peloton volgt onder impuls van een werkende Taco van der Hoorn op 4:20 van de zestien koplopers. Daarbij dus nog altijd Pieter Serry, die weinig energie verbruikt en zichzelf en de Belgische ploeg in een zetel zet.
Valpartij
Jake Stewart gaat tegen de vlakte. De Brit komt in aanraking met de vlag van een enthousiaste fan die te dicht bij de renners staat. Hij kan gelukkig snel weer verder, de schade is miniem.
Fans zijn op post in aankomstzone
© Photo News © Photo News © BELGA © BELGA Nog 7 ronden
We kunnen al veel zeggen over dit WK, maar niet dat de zon nog niet op de afspraak is geweest. Het is 19 graden in Wollongong en er blaast een licht briesje, ideaal koersweer dus.
Kan Alaphilippe Sagan achterna met drie regenbogen op rij?
Halfweg
134 kilometer afgelegd, nog 133 kilometer te gaan. We zijn dus halverwege. Het is in deze fase van de wedstrijd vooral eten en drinken. En dus kunnen we even een round-up maken.
Na een snelle openingsfase zorgden de Fransen voor oorlog op de Mount Keira. Van Aert en Pogacar schoven mee in een eerste pelotonnetje. Van daaruit maakte Pieter Serry met Plapp, O'Connor, Sivakov en Battistella de oversteek naar de vroege vlucht. De Duitsers brachten de rest terug bij Van Aert en co. De Belgische kopman gaf gelukkig geen trap te veel. Evenepoel ook niet in het peloton.
Free MVDP
In Europa sijpelt het nieuws binnen onder de vroege vogels, in Australië zijn de fans meteen bij de zaak. Een bordje langs de kant van de weg toont 'Free MVDP'.
Roodhooft: "Mathieu heeft in een cel gezeten, hé"
Weer naar klassiek scenario
Het klassieke WK-scenario zet zich meer en meer door. Het is rondjes aftellen en wachten tot de kilometers hun werk doen. Nog 138 te gaan.
Nederlands-Spaanse alliantie
De Spanjaarden en de Nederlanders nemen het initiatief in het peloton. Ze brengen het verschil terug tot 7 minuten. Denz en Leknessund volgen op 3 minuten.
16 koplopers
Serry en zijn vier metgezellen komen aansluiten vooraan. Leknessund en Denz hangen op een tweetal minuten. Nog 9 ronden.
Acht minuten
Het peloton laat het nu wat lopen. België, Italië, Frankrijk en Australië kunnen achterover leunen. Het is aan de andere blokken om nu tempo te maken. De kopgroep ziet de voorsprong aandikken tot acht minuten.
Achtervolgend duo
Denz heeft het gezelschap gekregen van Leknessund. De twee staan voor een stevige opdracht als ze bij Serry en co willen postvatten.
Duim Alaphilippe
Even een rustiger moment nu in de koers. Julian Alaphilippe bekijkt het allemaal vanin de coulissen. De titelverdediger zit in de buik van het peloton en steekt zijn duim op naar de camera.
Hergroepering
Van Aert, Pogacar en co zitten weer in het peloton. Op het moment van samensmelting demarreert Denz namens Duitsland. En zo valt het nooit stil.
Straks alles weer samen?
Het peloton is op weg naar de groep Van Aert-Pogacar. De Duitsers brengen zo Alaphilippe en Evenepoel weer in koers. Van Aert en Pogacar tanken even bij. Ze begraven de strijdbijl, maar hoelang.
Nog 188 kilometer
We komen weer door aan de streep met de vroege vlucht. Die telt nog altijd elf zieltjes. Een achtervolgend vijftal met Serry volgt op 1:36. Het eerste peloton met Van Aert komt door op 2:40. Het peloton onder leiding van de Duitsers hangt op 3:15.
Foss dicht het gat
Van Aert moet een gaatje dichten op Pogacar en kan daarvoor rekenen op Tobias Foss. Een hand-en-spandienstje over de landsgrenzen heen. De kersvers wereldkampioen tijdrijn is uiteraard ploegmaat van onze landgenoot bij Jumbo-Visma.
Pogacar nu
Wat een WK! Tadej Pogacar schudt nu aan de boom op Mount Pleasant. Het is koers à volonté. De grote vraag is of het peloton nog terugkomt, want de grote blokken hebben grotendeels hun kopmannen mee in het eerste pelotonnetje.
Aanval
Serry, Sivakov, Plapp, O'Connor en Battistella rijden weg in het eerste pelotonnetje net voor de eerste keer Mount Pleasant. Aan de streep heeft Bissegger ondertussen de remmen dichtgeknepen.
Lokale rondes
Nog 12 keer 17 kilometer en we kennen de nieuwe wereldkampioen. Dat betekent dat we nog 12 keer de Mount Pleasant opmoeten. In het eerste pelotonnetje wordt nu opnieuw gedemarreerd.
Niet mee
Het was even zieltjes tellen, maar bij de tweede passage aan de streep zien we met zekerheid Girmay, Alaphilippe, Matthews en Evenepoel zitten in het peloton. Zij zijn dus zeker niét mee in het eerste pelotonnetje van 31.
Samenstelling eerste peloton
Frankrijk: Armirail, Sivakov, Pacher, Bardet en Madouas
België: Van Aert en Serry
Spanje: Soler en Adria
Nederland: Mollema en Poels
Slovenië: Pogacar
Noorwegen: Charmig
Colombia: Pena
Groot-Brittannië: Jake Stewart
Australië: O'Connor, Hindley en Plapp
Italië: Rota en Battistella
Zwitserland: Küng
Noorwegen: Foss
Eritrea: Tesfatsion
Verenigde Staten: Sheffield
Portugal: Ivo en Nelson Oliveira
Nog 200 kilometer
Tijd om even de situatie in te schatten. Na 67 kilometer koers hebben we een kopgroep met elf renners - de zogenaamde vroege vlucht. Drie minuten verder volgt een eerste pelotonnetje van 31 coureurs met Van Aert en Pogacar. Het grote peloton volgt op vijf minuten. Daar proberen de Duitsers nu recht te trekken wat krom is.
Namen
Wat een eerste peloton! We zien Van Aert, Pogacar, Madouas, Bardet, Plapp en Foss. Serry is de enige Belg aan de zijde van Wout van Aert, maar dit is in elk geval een gunstige situatie. Remco Evenepoel zit in het peloton en is omringd door Van Hooydonck en Stuyven.
Bardet op de top
Romain Bardet is de volgende Fransman die zijn benen strekt op de uitloper. Van Aert reageert attent. Verder nog maar een man of twinitg. Schuurhuis en co zijn er al aan voor de moeite. De kopgroep houdt drie minuten over op het eerste pelotonnetje.
Ondertussen aan de camper van de Nederlanders
Terwijl de koers in al zijn hevigheid aan het losbarsten is, staat Stijn Vlaeminck voor ons aan de camper van Mathieu van der Poel. De Nederlander zijn paspoort zou na het geschil van vannacht geconfisqueerd zijn, voorlopig laat hij zich nog niet zien.
© SVL — Drukte aan de camper van Van der Poel na zijn opgave. Groten mee
De groten zijn mee. Van Aert, Pogacar en Girmay zitten op de tweede rij van het sterk uitgedunde peloton. Dewulf en Serry zijn langs Belgische zijde ook al zeker mee.
Bissegger lost
De namen van de gelosten worden wat groter. Stefan Bissegger - Europees kampioen tijdrijden - krijgt het moeilijk.
Fransen!
Daar zijn de mannen van Thomas Voeckler. De Fransen willen de koers hard maken en trekken de boel in het peloton op een lint. Armirail is de geweldenaar met dienst. Een hoop mindere goden moet er nu al vantussen. Het pak telt hoop en al nog 40 man.
Tweede categorie
8,7 kilometer klimmen aan gemiddeld vijf procent. De Mount Keira is geen moordenaar, al zitten er wel stroken in tot 15 procent. In een grote wielerronde was dit een klim van tweede categorie geweest. De vraag is in hoe ver de favorieten deze klim in de benen meenemen.
Mount Keira
De weg gaat omhoog, de beklimming van de Mount Keira is begonnen. En dat laat zich voelen. Rien Schuurhuis moet zijn twee kompanen laten rijden. De vertegenwoordiger uit Vaticaanstad moet rekenen op een goddelijke interventie om er nog iets van te maken.
Opgave Van der Poel
Mathieu van der geeft er de brui aan na het akkefietje van vannacht. De Nederlander stapt van de fiets en het WK is zo één van de absolute topfavorieten kwijt.
Passage aan de streep
Antoine Berlin (Monaco) en Daniel Bonello (Malta) slaan ook hun vleugels uit. Dan toch de exoten. Na een uur koers komen we een eerste keer door in de aankomstzone. De kopgroep heeft twee minuten op het trio met Schuurhuis. Het peloton volgt op vier minuten.
© BELGA Nog een veertiger
Muradjan Almuratov (ook 40 jaar oud) haakt zijn wagonnetje aan bij de achtervolgers. De twee oudste renners van dit peloton gaan dus samen op zoek naar de kop van de koers.
Schuurhuis op pad
Daar is Vaticaanstad. Rien Schuurhuis heeft de boot gemist en wil de oversteek nog maken naar voren. De 40-jarige Nederlander moet daarvoor wel een minuut dicht knallen. Hij krijgt daarvoor de Serviër Ognjen Ilic mee.
Kopgroep
Even kijken naar de namen in de kopgroep. We tellen één zogenaamde exoot, de Mongool Bilguunjargal Erdenebat. Ook Nicolas Sessler uit Brazilië komt niet echt uit een wielerland. De anderen zijn wel min of meer gekend in het peloton. De namen op een rij:
Nicolas Sessler (Brazilië)
Bilguunjargal Erdenebat (Mongolië)
Simon Pellaud (Zwitserland)
Pier-André Coté (Canada)
Guy Sagiv (Israël)
Scott McGill (Verenigde Staten)
Jaka Primozic (Slovenië)
James Fouché (Nieuw-Zeeland)
Lukasz Owsian (Polen)
Michael Kukrle (Tsjechië)
Emils Liepins (Letland)
Juraj Sagan (Slovakije)
Halve minuut
Habemus kopgroep! Twaalf renners hebben een halve minuut o phet peloton, waar de Belgen er nu het blok opzetten. Sommigen nemen van de gelegenheid gebruik om te plassen.
Aanvallers
Het is een snelle openingsfase zoals we die in ritten diep in grote wielerrondes ook wel eens zien. Meerders renners hebben hun zinnen op de vroege vlucht gezet. We krijgen bij momenten grote groepen op kop, maar het peloton laat niet begaan.
VIDEO: het parcours in detail
Het parcours van de wegrit is zoals alle WK-parcoursen voor interpretatie vatbaar. Al zeggen de cijfers wel veel. De wegrit bij de mannen is afgerond 267 kilometer lang en telt meer 4.000 hoogtemeters, dat zijn er meer dan pakweg de Strade Bianche. De start ligt in de buurt van Sydney in Helensburgh, van daaruit gaat het naar Wollongong waarbij de mannelijke profs eerst nog een lus naar Mount Keira afwerken. De klim is 9 kilometer lang en loopt met gemiddeld 5 procent omhoog, al ligt ze wel al na 42 kilometer in het parcours. Wedstrijdbepalend wordt de Mount Keira dus niet.
Daarna komt het peloton weer in Wollongong voor de plaatselijke ronden die 17,1 kilometer lang zijn. De mannelijke profs doen er 12, de vrouwen doen er inclusief de Mount Keira zes. De jeugdcategorieën beperken zich volledig tot een aantal rondjes op het plaatselijke circuit. De scherprechters zijn Mount Ousley Road en Mount Pleasant. Ousley Road is 500m lang en gaat met gemiddeld 7,2 procent omhoog, Mount Pleasant is net geen kilometer, maar wel grillig met stevige pieken boven de 10 procent. Van de top is het nog 8 kilometer dalen tot aan de meet.
De vlag
De rode vlag wappert en dan is het tijd om eraan te beginnen. Rien Schuurhuis, die Vaticaanstad vertegenwoordigd, wil zijn mooie goud-witte trui kleur geven en meespringen in de vlucht. Ook een aantal renners uit niet-traditionele wielerlanden is naar goeie gewoonte attent om vroeg mee in de aanval te trekken.
Leegloper Stiemle
De eerste mechanische pech is nog voor de officiële start een feit. Jannik Steimle wenkt de Duitse volgwagen met een leegloper.
START
Helensburgh, 10u15 (2u15 Belgische tijd). Het peloton trekt zich op op gang. Het is eerst nog 6 neutrale kilometers achter de volgwagen van parcoursbouwers Scott Sunderland te doen. Daarna is het tijd om te koersen!
Van der Poel bij politie
Bommetje vanuit het Nederlandse kamp. Mathieu van der Poel heeft tot 4u 's nachts op het politiekantoor gezeten. De kopman van de Nederlanders werd gewekt door nachtlawaai en ging verhaal halen. Het kwam tot een akkefietje waarna Van der Poel meegenomen werd naar het politiekantoor.
© Photo News — Mathieu van der Poel. Dewulf op eerste rij
Stan Dewulf start helemaal vooraan. De debutant in de Belgische selectie moet samen met Pieter Serry de controle houden in de eerste wedstrijduren.
Goeiemorgen!
Het is zover. Het WK in Wollongong. Aan alle vroege vogels: here we go. De renners in Australië staan klaar. We gaan dadelijk 267 kilometer koersen. De Belgische selectie met Wout van Aert op kop werd bij de start uitgewuifd door Sarah De Bie en Georges van Aert.
© Photo News © Photo News © Photo News © Photo News © Photo News © BELGA © BELGA Volgens onze man ter plaatse is er slechts één manier om zondag wereldkampioen te worden: “Samenwerken als noodzakelijk kwaad”
“Wout van Aert en Remco Evenepoel hebben formeel bevestigd dat ze zondag zullen samenwerken. We geloven hen op hun woord”, zo zegt onze man in Australië Bram Vandecapelle. Over de bondscoach die z’n verantwoordelijkheid nam, een oneerlijke strijd en de vrees van de Belgen: “Als Bardet, Cosnefroy en Madouas ronde na ronde gas geven op de steile stroken, rijden ze de Belgen naar de vaantjes.”
Lees meer HIER!
© Photo News Onze sterren
***
Van Aert, Van der Poel**
Bagioli, Cosnefroy, Evenepoel, Matthews, Pogacar*
Alaphilippe, Bettiol, Cort Nielsen, Girmay, Hayter, Sheffield, Stybar, Van Baarle, WrightOok Belgen maakten nog laatste tochtje
Wout van Aert reed deze ochtend nog een ritje van 55 kilometer - goed voor 1.000 hoogtemeters. Remco Evenepoel maakte er 78 kilometer van. "Ultieme verkenning", schreef hij bij zijn gegevens op Strava. Ook de andere Belgen maakten nog een tochtje.
© RV — Stuyven, Van Aert, Hermans en Van Hooydonck. © Instagram Serry — Serry, Lampaert en Dewulf. Wheelie van Pogacar op Mount Pleasant tijdens verkenning
Sven Vanthourenhout: "Wout en Remco trokken er samen op uit"
In Australië is het momenteel zaterdagavond. Bondscoach Sven Vanthourenhout hield zopas een teambespreking met zijn groep. Straks bed in, morgenvroeg - 2u15 Belgische tijd - is het money time voor Van Aert en co. Onze man in Australië had een uitgebreid gesprek met Vanthourenhout (zie de volledige video hieronder).
"Iedereen kende zijn taken al, maar nu hebben we dat in een presentatie gegoten", vertelt Vanthourenhout. "Iedereen nog eens aangesproken op zijn plichten, en iedereen nog geen gemotiveerd. We hebben een ploeg die haar verantwoordelijkheid zal nemen, in gelijk welke situatie. De renners zijn stuk voor stuk klaar om dat ook te doen."
Twee kopmannen dus, Van Aert en Evenepoel: "Logischerwijze zou Remco als eerste aan zet komen. Hij moet zijn juiste momenten kiezen. Maar dat hoeft niet per se van ver. Alles hangt af van het koersverloop." Feit is dat beide heren elkaar gevonden hebben. "Ze zijn er samen met de fiets op uit getrokken. Er zijn zaken die ze onder elkaar moeten afspreken en moeten durven aflijnen, en dat is ook gebeurd. Ze hebben dat super gedaan en zijn daar heel professioneel in geweest. Ze hebben ook de groep naar zich toegetrokken. Ze hebben mee voor eenheid gezorgd. Da's belangrijk als kopman."
© Photo News — Van Aert en Evenepoel Mogelijk komen ze wel in elkaars vaarwater. "Ze zijn zich daarvan bewust. Ze hebben elkaar nodig willen ze wereldkampioen worden." En mogelijk moet op een bepaald moment iemand zich opofferen. "Een situatie die ik zelf op tafel wou gooien, maar dat was niet nodig omdat ze er zélf al over hadden nagedacht. Dat is heel belangrijk."
Tot slot - terwijl Evenepoel even een grapje uithaalt: wat heeft de bondscoach geleerd uit de voorbije dagen? "Er kunnen verrassende wendingen komen. Het is vaak uitkijken naar die 2 à 3 minuten op Mount Pleasant, maar ook andere momenten zijn belangrijk. De winnaar wordt niet enkel gevormd door die beklimming. Daar moeten we attent voor zijn. De ploeg is er klaar voor. Alles loopt gesmeerd. Een beetje spanning mag wel."
Het parcours