Dodental aardbevingen Turkije en Syrië ruim 7.800
In Turkije en Syrië zijn volgens officiële cijfers inmiddels zeker 7.300 doden geteld, na de zware aardbevingen maandag. Het gaat om 5.894 slachtoffers in Turkije en zeker 1.932 in Syrië.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwde eerder dat het aantal doden de komende week nog "significant kan oplopen". De organisatie noemde het cijfer van 20.000 slachtoffers.
Inmiddels is de redding van overlevenden een race tegen de klok geworden, mede door het winterweer met temperaturen onder het vriespunt en sneeuw.
Demir, Almaci en andere Belgen met Turkse roots roepen op tot steun voor slachtoffers
Vlaams minister Zuhal Demir heeft dinsdagavond in een boodschap via Twitter opgeroepen tot steun voor de families in Turkije en Syrië die getroffen zijn door de zware aardbeving van maandag. "Alle hulp is welkom", klinkt het in een boodschap die ook door andere Belgen met Turkse roots ondertekend is.
"Als Vlamingen en Belgen met Turkse roots, als mens, kunnen we niet anders dan meevoelen met de slachtoffers van deze natuurramp", klinkt het. "In de getroffen streek is het volop winter, de barre omstandigheden maken het moeilijk om vooruitgang te boeken. Internationale solidariteit is dan ook letterlijk levensbelangrijk. Hulpteams, maar ook materiaal en centen."
"Help de helpers, steun de getroffenen. Hulpgoederen worden ingezameld bij talloze verenigingen, gebedshuizen en moskeeën over heel Vlaanderen. Wat niet kan gebruikt worden voor de aardbeving, komt goed terecht bij goede doelen hier in eigen land. Als u het kan missen, steun dan vandaag nog. Alles is welkom", luidt de boodschap.
Ze werd behalve door Demir ook ondertekend door Meyrem Almaci, Hilal Yalcin, Funda Oru, Saïd Bataray, Erhan Demirci, Erkan Öztürk, Merdan Taplak, Bülent Öztürk, Güler Turan, Meral Özcan en Sevilay Altintas.
Levering humanitaire hulp aan Noord-Syrië verstoord door schade aan weg grensovergang
Als gevolg van de zware aardbeving is de levering van humanitaire hulp vanuit Turkije aan Noord-Syrië verstoord doordat er aan de enige open grensovergang Bab al-Hawa schade is aan de weg. Dat hebben de Verenigde Naties gezegd, die aandringen op een oplossing.
"Dit is het moment om politieke zaken aan de kant te schuiven en ons te concentreren op wat dringend nodig is om mannen, vrouwen en kinderen te helpen die hun leven verwoest zien door een van de ergste aardbevingen sinds lange tijd, en we hopen dat iedereen dat in het achterhoofd houdt", verklaarde VN-woordvoerder Stephane Dujarric dinsdag in New York.
Dodentol blijft oplopen: meer dan 7.000 slachtoffers
In Turkije is de dodentol verder opgelopen tot 5.434, meldt de Turkse rampenbestrijdingsautoriteit AFAD. Er vielen ook meer dan 31.000 gewonden, verklaarde de Turkse minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca in een nieuwe update. Dat brengt het totale aantal doden in Turkije en Syrië op meer dan 7.000.
Intussen zitten er ook nog steeds honderden mensen vast onder het puin. Op sommige plekken die getroffen zijn door de aardbeving is de hulpverlening nog niet van start kunnen gaan. Volgens AFAD werd de zware beving van gisteren tot nu toe al gevolgd door 435 naschokken.
B-FAST stuurt medische hulp en veldhospitaal naar Turkije: verkenningsteam vertrekt morgen
België stuurt een team van B-FAST naar Turkije. Dat meldt Buitenlandse Zaken. Ons land zal er een veldhospitaal oprichten en bemannen om medische hulp te bieden aan de plaatselijke bevolking en de druk op de Turkse ziekenhuizen te verlichten. Morgen vertrekken de eerste mensen naar het zwaar getroffen land. Er worden ook 10.000 slaapzakken gestuurd.
Lees er hier meer over.
Nieuwe balans: 6.200 doden in Turkije en Syrië
In Turkije en Syrië zijn 6200 doden geteld na de zware aardbevingen van maandag. Dat meldt het Franse persagentschap AFP. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat ervan uit dat dit cijfer nog fors zal stijgen. In Turkije alleen gaat het om 4544 doden en bijna 27.000 gewonden.
Oekraïne stuurt 87 reddingswerkers naar Turkije
Oekraïne gaat een team van 87 reddingswerkers naar Turkije sturen om te helpen bij de nasleep van de verwoestende aardbeving van maandagochtend in het grensgebied tussen Turkije en Syrië. Daarbij zijn intussen al meer dan 5.000 doden geteld.
"Het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Departement van Noodsituaties sturen een gecombineerd zoek- en reddingsteam van 87 mensen naar Turkije, waaronder 10 vliegtuigen en voertuigpiloten", zo kondigde de Oekraïense regering aan op haar website.
Oekraïne heeft daarentegen geen hulpmaatregelen voor Syrië aangekondigd, omdat de regering in Damascus een nauwe bondgenoot is van Rusland. Turkije, dat dicht bij Kiev én Moskou staat, probeert sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne in februari 2022 als bemiddelaar op te treden.
Honderden containers in brand in Turkse haven Iskenderun
In de haven van het Turkse Iskenderun stonden dinsdag honderden containers in brand, in de nasleep van de aardbeving maandag.
© Benoit Tessier / Reuters — Op foto's zijn brandende containers te zien in de haven van Iskenderun. De brand is uitgebroken tussen de containers in de terminal van de haven, meldt Maersk, 's werelds grootste containerrederij. De vrachtvervoerder probeert een inschatting te maken van de schade aan de lading, maar de brand zou nog niet onder controle zijn.
© Benoit Tessier / Reuters Maersk meldt verder dat de logistieke infrastructuur en transportroutes in het aardbevingsgebied "aanzienlijke schade" hebben opgelopen. De haven van Iskenderun ligt in dit gebied. Door de schade is Maersk van plan schepen naar andere havens om te leiden. De activiteiten in Iskenderun zijn daarom tot nader orde volledig stopgezet, aldus de containerverscheper. Iskenderun ligt op ruim 100 kilometer van epicentrum Gaziantep.
© Benoit Tessier / Reuters Turkije weigert aardbevingshulp Cyprus
Turkije weigert aardbevingshulp van het nabijgelegen Cyprus. De Turkse autoriteiten hebben het sturen van een reddingsteam afgewezen, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen Cypriotische media.
De hulp was aangeboden door de regering van het Griekse deel van Cyprus, dat lid is van de Europese Unie. Het door Turkije bezette noordelijke deel van Cyprus wordt internationaal niet erkend.
Cyprus was bereid te helpen maar het antwoord van Turkije was afwijzend, aldus een topmedewerker van het ministerie: "Er is de kwestie van niet-erkenning en het lijkt erop dat bij natuurrampen en menselijke tragedies de politieke positie vaak de overhand heeft."
De catastrofale aardbeving in Turkije en Syrië werd ook gevoeld in Cyprus, een paar honderd kilometer van het epicentrum verwijderd.
Syrisch Observatorium voor Mensenrechten: "Twintigtal IS-strijders ontsnapt uit cel"
Zowat twintig leden van de terreurgroepering Islamitische Staat zijn in het noorden van Syrië ontsnapt uit de gevangenis. Ze moeten gebruikgemaakt hebben van de chaos na de zware aardbevingen in de regio om de benen te nemen. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten, een organisatie die vanuit het buitenland de burgeroorlog in Syrië monitort.
De organisatie haalde de info bij medewerkers van de gevangenis van Rajo, in het noorden van de regio Aleppo nabij de grens met Turkije. De gevangenen werden uit de gevangenis gesmokkeld in ruil voor bedragen van 1.000 tot 3.000 dollar per IS-militant, klinkt het.
"Ik heb van mijn bronnen vernomen dat de IS-leden tijdens de chaos na de aardbeving erin geslaagd zijn hun ontsnapping te organiseren. Ze kregen hulp van enkele bewakers", zegt Rami Abdel Rahman van het Observatorium aan het Duitse persbureau dpa. Het is al eerder voorgekomen dat IS-strijders geld lieten rollen om zich uit de gevangenis te laten smokkelen, voegt hij toe.
De gevangenis van Rajo staat onder controle van Syrische rebellen die steun krijgen van Turkije. De gevangenis ligt volgens Rami Abdel Rahman in een district met zwaarbeveiligde controleposten aan de toegangswegen. Het is zeer moeilijk om te ontsnappen uit de gevangenis, tenzij gevangenismedewerkers betrokken zijn, klinkt het.
Seismologisch instituut telt tientallen naschokken in Turkije
Het Amerikaans seismologisch instituut USGS noteerde sinds de eerste verwoestende aardbeving in Zuid-Turkije maandagnacht al zeker tachtig naschokken met een kracht van 4.5 of hoger. Dat blijkt uit cijfers van het instituut.
Na de aardbeving met een kracht van 7.8 maandagnacht, werd het zuiden van Turkije maandag rond 13.30 uur opgeschrikt door een aardbeving van 7.5. In totaal werden er maandag zo'n zeventig naschokken gemeten met een magnitude van 4.5 of hoger.
Ook dinsdag vinden er in de regio nog geregeld krachtige naschokken plaats. Het USGS telde er tot nu toe dertien, waarvan vier met een kracht van 5 of hoger.
Overigens vinden er naast zwaardere naschokken ook talloze lichtere naschokken plaats. De Turkse rampendienst AFAD spreekt van in totaal meer dan driehonderd naschokken. Maandag waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al voor het gevaar van naschokken in de regio. Tijdens naschokken kunnen eerder beschadigde gebouwen alsnog instorten.
Turkse politie arresteert vier personen na "provocerende" berichten op sociale media
In een persbericht laat de politie weten dat de vier personen in kwestie "provocerende" berichten hadden gedeeld die "bedoeld waren om angst en paniek te zaaien". Over de precieze inhoud is nog niets losgelaten.
Turkse sociale netwerken worden momenteel overspoeld door gebruikers die klagen over een gebrek aan hulp en zoekacties naar slachtoffers in hun gebieden, met name in Hatay. De politie zegt een onderzoek te voeren naar valse of overdreven berichten op verschillende websites. "Het adres en de locatiegegevens van burgers die om hulp vragen, wordt onmiddellijk nagekeken", aldus de politie.
Afgelopen oktober keurde Turkije een wet op desinformatie goed die de verspreiding van "vals nieuws" bestraft met een gevangenisstraf tot drie jaar.
Baerbock vraagt grens tussen Turkije en Syrië te openen om humanitaire hulp toe te laten
Na de verwoestende aardbeving in het Syrisch-Turkse grensgebied heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock opgeroepen alle grensovergangen te openen zodat de humanitaire hulp Syrië snel kan bereiken.
Momenteel is er slechts één grensovergang geopend, maar ook die is bij de aardbeving beschadigd, zo zei de groene politicus dinsdag in Berlijn. "Daarom is de opening van de grensovergangen zo belangrijk. Het was absoluut noodzakelijk dat de humanitaire hulp nu terechtkomt waar ze nodig is".
In het noordwesten van Syrië is het sowieso al moeilijk om voor de gewonden te zorgen. "Daarom moeten alle internationale actoren - ook Rusland - hun invloed op het Syrische regime aanwenden om ervoor te zorgen dat de humanitaire hulp voor de slachtoffers ook hen kan bereiken", benadrukte Baerbock. "Er mogen geen extra hindernissen worden opgeworpen, want elke minuut telt hier."
Syrië heeft EU (nog) niet om hulp gevraagd
De Europese Commissie heeft geen verzoek van Syrië ontvangen om Europese reddingsteams naar de door de aardbevingen getroffen gebieden te sturen. Daardoor kan de EU niet het zogeheten, door Brussel gefinancierde, Europese mechanisme voor civiele bescherming (rescEU) inzetten voor Syrië, aldus een commissiewoordvoerder. Hij wees erop dat "elk land ter wereld", niet alleen EU-lidstaten, rescEU kan activeren, maar dat heeft Syrië niet gedaan.
Volgens de commissie kunnen EU-teams niet zomaar zonder toestemming van een regering naar een land komen. "We moeten verzekerd zijn dat de teams veilig kunnen werken. Als een verzoek komt, kunnen we direct in actie komen", aldus de woordvoerder. De commissie werkt wel ter plaatse samen "met de humanitaire partners" en co-financiert zoek- en reddingsoperaties en de distributie van bijvoorbeeld water en dekens. "We overwegen alle haalbare opties om extra middelen in Syrië in te zetten ter ondersteuning van de getroffen bevolking."
In Syrië brak twaalf jaar geleden een burgeroorlog uit die het land heeft verscheurd en in een humanitaire en economische crisis heeft gestort. Hulpverleners in het door rebellen bezette noordwesten hebben zeker 792 doden geteld. De overheid maakt melding van minstens 812 doden in het gebied waar ze de controle heeft.
KIJK. VTM Nieuws-reporter Julie Colpaert in Istanboel: "Niet makkelijk voor hulpverleners om in rampgebied te raken"
Internationale Rode Kruis wil zowat 200 miljoen euro bijeenzoeken
De Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC) heeft naar aanleiding van de zware aardbevingen in Turkije maandag een noodoproep gelanceerd voor 200 miljoen Zwitserse frank, wat overeenkomt met zowat 200 miljoen euro.
In eerste instantie had de koepelorganisatie maandagavond de nodige hulp ingeschat op 70 miljoen euro. Maar dat bedrag werd in de uren nadien dinsdag bijgesteld, verduidelijkt een woordvoerder. Nu wordt dus 200 miljoen Zwitserse frank gezocht.
In een persbericht wijst de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen op de noodzaak van internationale steun en solidariteit om humanitaire hulp te kunnen bieden de komende weken en maanden. IFRC lanceert daarom twee internationale oproepen. Een van 80 miljoen frank voor steun aan de Syrische bevolking via de Rode Halve Maan van Syrië en een van 120 miljoen frank voor de Turkse Rode Halve Maan.
Turkije kondigt noodtoestand af voor aardbevingsgebied
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag. Met de noodtoestand wil Erdogan ervoor zorgen dat de zoek- en reddingsoperaties in het land snel kunnen worden uitgevoerd, evenals het werk dat daarop volgt. Hij maakte het besluit op televisie bekend.
De president vertelde ook dat zeventig landen hulp hebben aangeboden bij de zoek- en reddingsacties. In Turkije, maar ook in buurland Syrië, wordt in het puin van ingestorte gebouwen volop gezocht naar slachtoffers. De overheid wil getroffenen tijdelijk opvangen in hotels in de populaire badplaats Antalya.
Grote brand in Turkse haven
In de haven van de Turkse stad Iskenderun woekert een grote brand na de zware aardbevingen van maandag. De brandweer is druk bezig met het blussen van het vuur en ook een schip van de kustwacht is ingezet om de vlammen onder controle te krijgen.
Het is niet duidelijk hoe de brand precies is ontstaan. Volgens Turkse media begon het vuur op maandag. Op beelden is te zien dat veel containers in de haven zijn omgevallen en in brand staan. Boven de haven is een dikke donkere rookwolk ontstaan.
De Turkse autoriteiten melden maandagochtend al snel na de eerste bevingen dat de haven beschadigd was geraakt en daarom voorlopig dicht zou blijven. Iskenderun ligt in het zuidoosten van Turkije en in de hoek van de Middellandse Zee, op zo'n 100 kilometer van het epicentrum. In de havenstad is ook een deel van een ziekenhuis ingestort.
© REUTERS Pasgeboren baby gered van tussen het puin in Syrië
In Jenderes in Syrië konden reddingswerkers een pasgeboren baby redden van tussen het puin. De moeder van het meisje zou bevallen zijn tijdens de aardbeving, maar zowel zij als de vader van de baby zouden de natuurramp niet overleefd hebben.
Mogelijk 23 miljoen mensen getroffen door aardbevingen
Mogelijk zijn meer dan 23 miljoen inwoners van Turkije en Syrië getroffen door de zware aardbevingen van maandag, schat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Onder hen zijn ongeveer 5 miljoen kwetsbaren en 1,4 miljoen kinderen.
Turkije heeft volgens een hoge WHO-functionaris een sterk vermogen om op de crisis te reageren, in tegenstelling tot Syrië. Zij zegt dat vooral Syrië op de korte en middellange termijn hulp nodig heeft. Beide landen krijgen van de internationale gemeenschap hulp aangeboden. Ook de WHO levert hulp.
In Syrië brak twaalf jaar geleden een burgeroorlog uit en dat heeft niet alleen een humanitaire crisis veroorzaakt, maar ook grote problemen voor de economie. De verwoestende bevingen worden in het geval van Syrië omschreven als "een crisis bovenop crises".