Pogacar wint!
Pogacar heeft opnieuw het beste eindschot, Gaudu strandt op plek twee.
Laatste kilometer
Pogacar en Gaudu duiken de slotkilometer in. Kan de Fransman de Sloveen verrassen?
Vingegaard aan de rekker
Vingegaard wordt niet helemaal weggereden, maar slaagt er ook niet in het laatste kloofje te overbruggen.
Counter Gaudu
Pogacar versnelt voorzichtig, de counter van Gaudu is snediger. De gele man zit echter meteen op het wiel, Vingegaard komt opnieuw in de problemen.
Aanval Gaudu
Bij de samensmelting versnelt Gaudu op zijn beurt en moet Vingegaard op de tanden bijten. Nog iets meer dan 3 kilometer.
Weer met drie
Pogacar lijkt niet helemaal voluit te gaan en geeft zo Vingegaard en Gaudu de kans om terug te keren. Of heeft de Sloveen zichzelf overschat?
Overname Gaudu
Bardet en Jorgenson moeten Vingegaard en Gaudu laten rijden. De Fransman neemt nu ook een eerste keer over van Vingegaard.
Vingegaard breekt niet
In tegenstelling tot woensdag blaast Vingegaard zichzelf niet op. De Deen houdt, met Gaudu en Bardet in het wiel, Pogacar voorlopig binnen schot. Nog 5 kilometer.
Counter Pogacar!
'Wat Vingegaard kan, kan ik beter', moet Pogacar denken. De gele man springt achter de rug van zijn Deense rivaal weg.
Een paar posities daarachter gaat Paret-Peintre bergop tegen de grond.
Vingegaard zelf
De benen van Foss lopen vol, waarop Vingegaard zelf achter Harper - vorig jaar nog een ploegmaat - aan moet.
Aanval Harper
Op iets meer dan zes kilometer van het einde krijgen we de eerste aanval, maar die is niet meteen van een verwachte naam: Chris Harper.
Altijd maar weer Foss
Vingegaard mag straks na de etappe meer dan een schouderklopje geven aan Foss, die zich nu al kilometerslang uitslooft voor de Deen. Maar ook aan die beurt zal weldra een einde komen - wat doet Vingegaard dan?
Goossens ingelopen
Goossens heeft een knappe etappe gelopen, maar wordt nu opgeslorpt door het peloton onder aanvoering van Foss.
Goossens solo
Goossens laat Romo achter en rijdt nu solo in de spits van de koers. Maar voor hoelang nog?
Nog 10 kilometer
De renners hebben een derde van de Col de la Couillole achter de rug. Nog 10 kilometer klimmen.
Voorsprong slinkt
Goossens en Romo doen wat ze kunnen, maar het is onbegonnen werk. De groep-Pogacar komt nu snel dichterbij.
Foss ment, Martinez past
Het is niemand minder dan de wereldkampioen tijdrijden, Tobias Foss, die tempo maakt voor Vingegaard. Zijn tempo kost nu al de kop van Martinez - opvallend, want zijn ploeg heeft de voorbije kilometers de koers net hard gemaakt.
Minuut
Goossens, die het gezelschap van Romo heeft gekregen, houdt nog een minuut over op de groep-Pogacar. Dat wordt een bijzonder moeilijke opgave.
Nog twee ploegmaats bij Pogacar
Ook het peloton heeft intussen zijn tanden in de Col de la Couillole gezet. Pogacar heeft met Felix Grossschartner en Domen Novak nog twee ploegmaats aan zijn zijde.
De gegevens van de Col de la Couillole
Goossens van aan de voet, De Gendt geeft op
Goossens twijfelt niet en trekt van bij de voet van de slotklim ten aanval. De groep der favorieten is dan ook genaderd tot op anderhalve minuut - er is geen ruimte om te spelen.
Haast tegelijkertijd stapt De Gendt na zijn val dan weer uit de koers.
Val Skjelmose en De Gendt
In het peloton gaan vijf renners tegen de grond. We zien Skjelmose - kopman van Trek-Segafredo - en Kristoff erbij liggen, maar ook Thomas De Gendt. Hopelijk valt de schade bij iedereen mee.
Hulp Jumbo-Visma
Ineos Grenadiers krijgt in de jacht bijstand van Jumbo-Visma. Voelt Vingegaard zich goed? Pogacar bekijkt het met zijn ploegmaats vanop de tweede rij.
Goossens sluipt weer mee
Er is opnieuw een breuk gevallen in de kopgroep. Goossens, Politt en Roma zijn ook nu mee. Daarnaast herkennen we ook Nederlands kampioen Eenkhoorn en Cabot. Het vijftal heeft toch al 40 seconden bij elkaar gereden.
Pech voor Cavagna
Voorin wordt Cavagna opgehouden door materiaalpech. De Fransman zal een tandje bij moeten steken om z'n plek voorin weer in te nemen.
Nog 35 kilometer
Ineos Grenadiers blijft de groep der favorieten mennen en brengt zo het verschil met de kopgroep - waar alles intussen weer is samengelopen - terug tot 1:40.
Zes leiders
Zes renners van de vroege vlucht rijden een eindje voor hun kompanen uit. Goossens is mee, net als De la Cruz, Sweeny, Romo, Kragh Andersen en Politt.
De groep-Pogacar volgt op 1:53.
Peloton spat uit elkaar
De uitsnede van de etappe doet het niet meteen vermoeden, maar het peloton is nu bezig aan een lastig intermezzo. Ineos Grenadiers blijft het tempo hooghouden en dunt het peloton zo uit tot een man of dertig.
Ineos Grenadiers
Op een oplopend stuk richting de tussensprint - waar voor het peloton niets meer te rapen valt - zet Ineos Grenadiers zich met veel overgave op kop. Best geplaatste man van de Britse formatie is Daniel Felipe Martinez, die op 1:42 van Pogacar volgt.
Fietswissel Bardet
Terwijl Kasper Asgreen afhaakt in het peloton, moet Romain Bardet wisselen van fiets. De Fransman van Team DSM staat zesde, op 1:42 van Pogacar. Vermaerke en Dinham gidsen hem weer naar de staart van het peloton.
Nervositeit
Het gewriemel in het peloton neemt toch al toe. Jumbo-Visma, Ineos Grenadiers, UAE natuurlijk - allemaal willen ze op de eerste rijen zitten.
Nog 50 kilometer
We zijn intussen op 50 kilometer van het einde aanbeland. Het is nog iets meer dan 30 kilometer vallei tot de voet van de slotklim.
Het verschil tussen het peloton en de kopgroep bedraagt 2:45.
Langere inspanning voor Pogacar
Tadej Pogacar is dit seizoen overal waar hij rijdt outstanding, maar vandaag krijgt hij voor het eerst dit jaar een inspanning bergop van om en bij de 40 minuten voorgeschoteld. Verteert de Sloveen ook die maaltijd zonder moeite?
De Col de la Couillole zou Jonas Vingegaard dan weer beter moeten liggen dan de aankomst bergop van woensdag, die een inspanning van twintig minuten was - de specialiteit van Pogacar.
Twee ex-ritwinnaars voorin
Twee renners in de kopgroep van negentien hebben al een ritzege in Parijs-Nice op hun conto.
Søren Kragh Andersen won in 2020 - vlak voor de coronabreak - de individuele tijdrit in Saint-Amand-Montrond.
David de la Cruz heeft er zelfs twee op zijn palmares staan. Zowel in 2017 als 2018 won hij de slotrit in Nice.
De ploegmaats van Pogacar controleren
De slotklim (en het prachtige landschap) in beeld
Plateau
De renners hebben de eerste beklimming van de dag achter de rug, maar ze worden niet meteen beloond met een aanval. Ze krijgen nu nog een vervelend plateau op hun bord. Pas daarna gaat het in dalende lijn richting de lange vallei voor de slotklim.
Cavagna best geplaatste
De renner voorin die het dichtst bij leider Pogacar staat in de stand, is Rémi Cavagna. De Fransman van Soudal-Quick.Step volgt op 3:20 van de Sloveen.
Ruime kopgroep
De renners zijn intussen iets meer dan een uurtje aan het koersen. In die tijd heeft zich in verschillende trapjes een ruime kopgroep van negentien renners gevormd. Met Brent Van Moer (Lotto-Dstny) en Kobe Goossens (Intermarché-Circus-Wanty) zijn er twee Belgen mee. Een bedreiging voor het algemene klassement zien we niet meteen. Het peloton volgt op anderhalve minuut.
Hoogste finish ooit in Parijs-Nice
Opvallend: de Col de la Couillole is met zijn 1.678 meter de hoogste aankomst ooit in Parijs-Nice, maar werd ook al eens beklommen in de editie 2017. Richie Porte won toen.