VAN DER POEL WINT!
Daar is Van der Poel op de Via Roma. De Nederlander heeft tijd om te vieren en wint als eerste Nederlander sinds Hennie Kuiper in 1985. Ganna komt met een late uitval als tweede binnen voor Van Aert en Tadej Pogacar.
Laatste kilometer
Van der Poel valt niet stil en gaat winnen. Van Aert, Pogacar en Ganna zullen sprinten voor de tweede plaats.
Nog 2 kilometer
Van der Poel is beneden. Hij heeft 8 seconden voorsprong. Van Aert laat Pogacar en Ganna inschuiven.
Van der Poel is een killer, hé. Gezien hoe hij het bord van Van Aert eerst leeg at na de versnelling van Pogacar.
Afdaling
Van der Poel blijft buiten schot in de afdaling. Van Aert leidt de achtervolging. Ganna en Pogacar zetten zich aan het wiel. Wat gebeurt er straks in de straten van Sanremo? Van der Poel is nog niet helemaal weg.
Aanval Van der Poel!
Van der Poel geeft er net voor de top een lap op. De Nederlander heeft drie seconden op Van Aert, Pogacar en Ganna.
Aanval Pogacar
Daar is de aanval van Pogacar. Ganna dicht het gat. Van Aert en Van der Poel komen ook. Met vier naar de top! Mohoric en Pedersen kraken.
Gaatje
Trentin laat het gat vallen. Cosnefroy dicht het gat niet. Zo zijn we met z'n zevenen weg. Wellens, Pogacar, Van der Poel, Ganna, Van Aert, Kragh Andersen, Mohoric en Pedersen.
Versnelling Wellens
Tim Wellens gooit de knuppel in het hoenderhoek. Pogacar volgt in z'n wiel. Ganna en Kragh Andersen zijn ook mee. Pedersen, Mohoric, Van der Poel en Van Aert volgen iets verder.
Positionering
Pogacar wurmt zich naar het wiel van Wellens op circa tiende positie. Van der Poel, Van Aert, Bettiol en Cosnefroy zitten ook helemaal vooraan.
Dit is indruk maken van Bahrain-Victorious. Moet het nog rapper?
Poggio!
Bahrain-Victorious zet Mohoric op kop af aan de Poggio. Van Aert heeft enkel nog Laporte bij zich zitten.
Iedereen klaar?
Sénéchal houdt nu de koord. Straks draaien we rechtsop en dan kunnen de paarden los op de Poggio.
© MILANO - SANREMO — De Poggio Di Sanremo is elk jaar weer de absolute scherprechter. Gaan we dan toch een sprint krijgen?
Politt ingerekend
Ook Girmay en Sagan zitten er met nog wat ploegmaats bij. De Poggio komt er over een kilometer of drie aan. Politt is ondertussen weer ingerekend.
© Photo News © Photo News © Photo News Nog 15 kilometer
Bahrain-Victorious zet de achtervolging op de Duitse kampioen in. Philipsen zit er zéker nog bij in het peloton. Net als Ewan, op papier de twee rapsten.
Aanval Politt
Nils Politt flitst weg op het tussenstuk. Terwijl het peloton zich organiseert, pakt de Duitser meteen een paar seconden.
Afdaling
Trentin kijkt niet om in de afzink. Van der Poel en Kragh Andersen zijn mee. De rest volgt op een paar meter.
Boven
Ineos-Grenadiers loodst Ganna in pole position de afdaling in. Alle groten zitten er nog bij, de aangekondigde aanval van Pogacar blijft uit.
De Lie overboord
Arnaud De Lie zit aan de staart te wroeten met een veel te grote versnelling. De Waal lijkt een prijsje te betalen voor zijn voortvarendheid in de eerste kilometer van de Cipressa.
Grossschartner neemt over
Grossschartner komt Ulissi aflossen vooraan, maar de Italiaan pikt als tweede gewoon weer in. Wanneer wordt het gaspedaal helemaal ingeduwd?
Nog 25 kilometer
Achteraan staat de deur open, maar voorlopig zien we geen al te grote namen lossen. Het kan nog rapper. Van Aert heeft Valter en Laporte bij zich.
UAE-treintje
Pogacar heeft zijn paarden voor z'n kar gespannen. Ulissi en Wellens leiden de dans. Trentin en Grossschartner zitten in de buurt.
Cipressa
De Lie ment de troepen op de Cipressa. Ook Ganna en Van Aert zitten op de eerste rij. Van der Poel en Pedersen schuiven op. Pogacar zit aanvankelijk een beetje ver, maar komt erdoor.
Samensmelting
Einde verhaal voor de vluchters. Aan de voet van de Cipressa komen ze bij Lotto-Dstny met Ewan op de proppen. Knap werk.
Val Tratnik
Weer gehakketak in het peloton. Tratnik en Kwiatkowski haken in elkaar, de valpartij valt gelukkig mee. In elk geval: slecht moment om achterop te raken. De Cipressa komt eraan over anderhalve kilometer.
Valpartij
Achteraan het peloton een nieuwe valpartij. Benedetti en Bennett zijn bij de slachtoffers. Ook de Tsjech Bittner zien we liggen.
20 seconden
Vooraan blijven we met z'n zessen over. Zoccarato, Tonelli, Balmer, Maas, Rivi en Maestri houden nog 20 seconden over op het pak.
Nog 35 kilometer
De renners rijden door Imperia en dan komt de Cipressa stilaan in de buurt. Hieronder nog eens de gegevens.
© RCS — De gegevens van de Cipressa. Probeer straks maar eens weg te rijden op de Cipressa. Ze rijden er met 40 kilometer per uur bergop.
Boven
Ondertussen moeten er nog een paar vantussen net voor de top van de Capo Berta. Tonelli lost vooraan, in het peloton zien we Eekhoff achterop raken.
Cavendish lost
Ook voor Cavendish is de Capo Berta er teveel aan. De Brit lost de rol in het peloton. Streep door de kansen van de winnaar van Milaan-Sanremo in 2009.
Capo Berta
Abreha en Riabushenko buigen het hoofd op de Capo Berta. De andere zeven blijven doorkachelen.
Mullen predikt kalmte
Mullen maant de rest op de eerste rij aan om het kalm aan te doen. De Ier heeft een goed plaatsje versiert voor z'n kopman Bennett. Vooraan blijven zitten is nu cruciaal. Een nieuwe stroomstoot zou dat kunnen veranderen.
Capo Cervo
De tweede van de drie Capi is ook gerond. Het tempo ligt hoog, maar voorlopig staat de deur nog niet open achteraan het peloton. Brengt de Capo Berta daar straks verandering in?
Val Aranburu
Helemaal achterin het peloton valt Aranburu. Het stropt even en de Spanjaard rijdt in op zijn voorganger.
Het is een wedstrijd van momenten. Er is geen tijd om iets recht te zetten in de finale. Soms opent er zich voor één nanoseconde een kans en als je die niet grijpt, dan kantelt heel de koers in je nadeel.
© AFP © AFP Recordgemiddelde
Met 45,330 km/u gemiddeld is dit voorlopig de op twee na snelste Milaan-Sanremo ooit. Alleen in 1990 (45,806 km/u) en vorig jaar (45,331 km/u) ging het er sneller aan toe. Nog een uurtje afwachten om te zien of het record sneuvelt.
Capo Mele
De vluchters ronden de top van de Capo Mele al. De voorsprong slinkt zienderogen. 58 seconden nu.
Eeuwige Dillier
Dillier jakkert zich nog een keer af, het vaatje van de Zwitser moet stilaan leeg zijn. Al bewees hij in Parijs-Roubaix in 2018 al eens heel lang mee te kunnen gaan. Opvallend: in het openingsweekend brak Dillier nog een beentje in z'n hand.
De drie Capi en hun gegevens
- Capo Mele - 1,8 km aan 3,9% gemiddeld (top op 51 km van finish)
- Capo Cervo - 2,5 km aan 4,1% gemiddeld (top op 46 km van finish)
- Capo Berta - 1,8 km aan 7,3% gemiddeld (top op 38 km van finish)
Capi in aantocht
Alassio staat er in grote letters op de rotswand. Dat betekent dat de Capo Mele er binnen de tien kilometer aan zit te komen. Wie zich nog even wil bevoorraden, loopt best niet te ver meer.
Tratnik achterop
Een van de luitenanten van Wout van Aert is achterop geraakt. Het is niet duidelijk of Tratnik gevallen is of een mechanisch defect heeft, wel dat hij een streepje op de carrosserie zal moeten zetten om terug te komen.
© Photo News © AP De handdoekenlegfase is begonnen. Iedereen wil naar voren komen om zijn plekje op te eisen.
Roze
De mannen van EF komen naar voren. Alberto Bettiol draagt het rugnummer 61 bij die roze ploeg van Jonathan Vaughters en is dus in theorie kopman. Al worden Cort en Powless ook vaak genoemd.
45 km/u
Het peloton pelt er weer een half minuutje vanaf. Het gemiddelde voorlopig na vijf uur koers: 45 km/u.
Tussenvaststelling: Soudal Quick-Step doet niet mee met de werken vooraan het peloton. Declercq hebben we nog niet gezien.
Nog 80 kilometer
De voorsprong van de negen vooraan duikt voor het eerst onder de twee minuten. Is hun liedje straks op de Capi gezongen?
Peter Sagan: "Er kan veel gebeuren"
Het laatste startinterview dat we nog tegoed hadden is met Peter Sagan. De Slovaak is aan zijn dertiende en laatste Milaan-Sanremo toe. "Of ik outsider ben? In Sanremo weet je nooit. Er kunnen veel dingen gebeuren, dit is mijn 13de deelnamen en ik heb veel gezien. Het is de makkelijkste klassieker om te rijden, de moeilijkste om te winnen."
Nog 90 kilometer
De voorsprong van de 9 koplopers loopt terug tot iets meer dan twee minuten. De aanvallers rijden dus al 200 kilometer op kop.
Snelheid
Het peloton is op één lang lint gerokken. Dillier, Van Emden, Mosca en Covi zijn nog altijd de eerste in de rij. Van Aert en Stuyven worden naar voren gebracht, door de wind in de rug gaat het plots snel.
Voor mij is het vooral zaak om te volgen en daarna te sprinten, hopelijk voor de zege.
Nieuwe plaspauze
300 kilometer koers, dan plast een mens al wat af. Opnieuw zwaaien er een paar breed uit om een sanitaire stop te houden.
© AP © Photo News Bij ons starten ze allemaal op gelijke voet. We willen gewoon in blok proberen een goed resultaat te rijden.
Als het op de ploegbussen zou aankomen, dan wint Intermarché-Circus-Wanty deze Milaan-Sanremo
Pogacar zal de koers zwaar willen maken, ik verwacht hem misschien al voor de Cipressa op de Capi.
Arnaud De Lie: "Geen stress, ik ben hier om te leren"
Nog een startinterviewtje tussendoor. Wat verwacht Arnaud De Lie van zijn eerste Milaan-Sanremo. "We kunnen spelen vandaag, met mij en Caleb Ewan heeft de ploeg twee mooie kaarten. De Poggio? Dat is zes minuten all-out en daar ben ik wel klaar voor."
Savona
Het peloton komt in de buurt van Savona. Het stadje aan de Italiaanse riviera is vooral bekend door Eddy Merckx. Onze landgenoot werd er in 1969 uit de Giro genomen.
Het valt mij op dat vroege vluchters maar weinig speelruimte meer krijgen. Dat begon een paar jaar geleden in de Tour en nu zie je ook in klassiekers totale controle.
De recordtijden staan al bijna 30 jaar: wie doet de chrono’s op de Cipressa en de Poggio sneuvelen?
Ook belangrijk om volgen nu het wind mee is: sneuvelen de toptijden op de Cipressa en de Poggio? De toptijden staan al meer dan dertig jaar.
Toptijd Cipressa: 9 minuten 19 seconden
1996: 5,7 km aan 4,1% - 9:19 - gemiddelde snelheid 36,71 km/u (Colombo-Gontchenkov)
Toptijd Poggio: 5 minuten 46 seconden
1995: 3,7 km aan 3,9% - 5:46 - gemiddelde snelheid 38,50 km/u (Fondriest-Jalabert)
© Photo News © Photo News De zee
We rijden langs de Ligurische Kust en dat blijft nog nagenoeg 125 kilometer het geval tot aan de Via Roma.
Ik houd er rekening mee dat het snelheidsrecord valt van in 1990. Toen reden ze 45,8 kilometer per uur gemiddeld.
Bevoorrading
Weer een bevoorradingszone. UAE komt met Pogacar naar voren. Covi lost even Van Emden af.
Nog 130 kilometer
Van Emden blijft zijn werk doen. De Nederlander houdt het peloton nog altijd netjes op drie minuten van de leiders.
Het DNA van deze wedstrijd is veranderd. Het is nu meer aan de punchers in Milaan-Sanremo. Sprints met 100 man zoals vijftien jaar geleden zien we niet meer.
KIJK. De val van de intussen teruggekeerde Julian Alaphilippe
Opgave Bodnar
Maciej Bodnar zit met brokken. De Poolse rechterhand van Peter Sagan staat met averij aan de kant van de weg. Zijn band is van z'n wiel geschoten in de afdaling. Ook zijn broek is gescheurd.
© VTM — De klapband van Bodnar. Opgave Syritsa
De eerste opgave is ondertussen een feit. Gleb Syritsa, de Russische beer bij Astana, knijpt de remmen dicht. In een ideale wereld zou hij de lead-out voor Mark Cavendish verzorgen.
Alaphilippe tussen volgwagens
Alaphilippe stort zich in de afdaling. De Fransman is een meesterdaler en zal dus snel weer kunnen aansluiten. Nog een paar honderd meter en hij is er weer bij.
Val Alaphilippe
Net voor de top blijven er een paar aan de vangrail haperen. Philipsen moet even halt houden, Alaphilippe is bij de gevallenen. De Fransman lijkt er niet erg aan toe te zijn en vraagt een nieuwe fiets. Dat duurt wel even, dus de ex-winnaar moet achtervolgen in de afdaling.
© AFP © Photo News © Photo News Nog 150 kilometer
De vluchters zijn boven op de Turchino. In het peloton komt Pogacar een eerste keer naar voren met zijn beschermheren bij UAE Emirates. De tweevoudige Tourwinnaar wil vooraan aan de afdaling beginnen.
Content hier te zijn. We zijn er nog eens mee weg en thuis zijn ze daar ook blij mee.
Live op VTM
De uitzending op VTM is begonnen. Stijn Vlaeminck ontvangt eerst nog even co-commentator Jan Bakelants voor een kort gesprek. Daarna zit die laatste naast Michel Wuyts om de koers aan elkaar te praten.
Weer
Frank Dubocage spijkert de VTM-kijkers nog even bij over het weer volgende week, daarna is het aan Michel Wuyts en Jan Bakelants. Hoe zit het trouwens met het weer in Sanremo? 15 graden onder een stralend lentezonnetje, leert Buienradar ons. De wind blaast met windkracht vier uit het oosten, wind in 't gat dus na de Poggio.
Anticiperen in Milaan-Sanremo. Dat gaat niet, want dan ben je ten dode opgeschreven. Het enige wat je kan doen is aanklampen, aanklampen, aanklampen.
Invaller Vanmarcke: "Ik wil meekunnen in de finale"
Giacomo Nizzolo viel ziek uit bij Israel-Premier Tech en dan is de een zijn dood de ander zijn brood. Sep Vanmarcke was niet voorzien, maar startte in extremis toch aan 'La Primavera'. "Na het openingsweekend ben ik op stage geweest, de conditie is goed. Ik hoop dat ik in de finale meekan. Ik weet niet of ik in staat ben met de topfavorieten mee te kunnen, maar hopelijk wel in de achtervolgende groep van 20."
Van Aert even achteraan
Van Aert zit even tussen de volgwagens met z'n trouwe meesterknecht Nathan Van Hooydonck. Wellicht even na een plaspauze of consultatie bij de volgwagen van Jumbo-Visma.
"Een cola voor de moral": wat zit er in de musettes van Soudal-Quick.Step?
Turchino
De koplopers komen stilaan in de buurt van de Turchino. Op papier is dat geen moordenaar (26 kilometer aan gemiddeld 2 procent).
Focus bij de favorieten
© AFP — Tadej Pogacar. © AFP — Wout van Aert. © AFP — Julian Alaphilippe. Voor wie is straks de fles in het midden?
© VTM — Het podium in Sanremo. Ik ga niet alles riskeren in de afdaling. Ik ben in heel goeie doen en ik wil er ook nog bij zijn in de andere klassiekers. De komende zes weken rijd ik acht wedstrijden. De Ronde en Roubaix heb ik ook aangestipt.
UAE afzijdig
Mosca, Dillier en Van Emden blijven kilometers vreten aan kop van het peloton. De mannen van Pogacar bij UAE Team Emirates houden zich voorlopig afzijdig.
Ex-winnaar Bettini: "Het is één grote loterij"
Jonas Decleer kon bij de start even praten met ex-winnaar Paolo Bettini. De 'Krekel' volgt straks de koers thuis. "Van Aert en Pogacar zijn de grote topfavorieten, maar Milaan-Sanremo is één grote loterij. Pogacar durft zeker al een grote aanval lanceren op de Cipressa, maar ik denk ook dat de wind belangrijk zal zijn. Het zal er nerveus aan toe gaan in de finale."
Simulatie
In afwachting van het spektakel kun je nog eens naar onze simulatie van Milaan-Sanremo kijken in Pro Cycling Manager 2022. Maken de topfavorieten het ook virtueel waar?
Probleempje Cavendish
Een ex-winnaar in de problemen, Mark Cavendish heeft een mechanisch euvel. De Brit kan gelukkig weer verder. Het is ondertussen al 14 jaar geleden dat 'Cav' won in Sanremo. Van Aert, Stuyven, Mohoric, Alaphilippe, Kwiatkowski en Démare zijn de andere zeven ex-winnaars in het peloton.
De Poggio ligt klaar in het zonnetje
© VTM © VTM © VTM © VTM © VTM © VTM Nog 200 kilometer
Een derde van de wedstrijd is achter de rug. Van Emden duldt nu wel kopwerk van concullega's. Mosca en Dillier doen hun ding in dienst van hun kopmannen. Het verschil met de negen aanvallers blijft rond de drie minuten hangen.
Papa Kwiatkowski
Kersvers vader, maar toch aan de start van Milaan-Sanremo. Michal Kwiatkowski liet z'n kroost en pasgeboren dochtertje Alicja achter om te koersen. "Het was lastig om weg te gaan en ik wil eiglijk zo snel mogelijk naar huis. Ik zal wel m'n best doen om zo dicht mogelijk de top van de Cipressa en de Poggio te ronden."
Van Aert vooraan
Van Aert komt naar voren met Tratnik en Laporte. Achteraan het peloton doen ze de navette bij de bevoorrading. Van Aert zit als favoriet liever vooraan, je weet natuurlijk nooit wanneer iemand op z'n bek gaat bij het aannemen van een etenszakje.
Hulp geweigerd
Jos van Emden blijft het tempo aangeven in het peloton. De Nederlander van Jumbo-Visma kreeg al steun van Jacopo Mosca van Trek-Segafredo, nu komt Ignatas Konovalovas naar voren om een handje toe te steken. Van Emden weet het gebaar van de Litouwer te appreciëren, maar lijkt te zeggen 'laat mij maar doen'.
Corbin Strong sliep vanochtend door z'n wekker
Het zal je maar overkomen. Corbin Strong, gelegenheidskopman bij Istrael-Premier Tech, sliep door z'n wekker. De Australiër moest zich in allerijl naar de ploegbus reppen en daar zijn ontbijt - rijst - naar binnenwerken om de start te halen.
Energieverspilling
Interessante opmerking van Benjamin Declercq. De broer van Tim Declercq kreeg geen nieuw contract voor dit seizoen bij Arkéa-Samsic. Als ex-prof is hij vandaag een aandachtige kijker. "De aanvallers rijden niet kop over kop, maar als een keten.", zegt hij. "Dat betekent dat er altijd twee vluchters met hun neus in de wind rijden en dat de recuperatietijd na een kopbeurt korter is. Over een afstand van 300 kilometer zorgt dat voor enorme energieverspilling."
Voorsprong
Van Emden laat het verschil met de koplopers niet al te hoog oplopen. De negen hebben nooit meer dan drie minuten gehad. Niet zo heel lang geleden durfde het peloton de aanvallers soms meer dan een kwartier geven, die tijd lijk voorbij.
Tadej Pogacar kan alweer lachen na zijn val
Dat de topfavoriet niet al te veel gevolgen draagt van zijn val in de neutralisatie, blijkt uit de dagbeelden die we binnenkrijgen. De tweevoudige Tourwinnaar kan alweer glimlachen naar de lens. De laatste keer dat we hem dat zagen doen, was vorige week in Parijs-Nice net voor hij Jonas Vingegaard uit het wiel kletste.
© AFP Tortona
Ondertussen weer even blikken op de koers. Met nog 230 kilometer te gaan en tweeënhalve minuut voorsprong voor de vluchters is er weinig veranderd. We zetten koers naar Tortona, het stadje waardrievoudig Milaan-Sanremo-winnaar Fausto Coppi in 1960 overleed aan malaria.
Negasi Abreha
De meest exotische vooraan is Negasi Abreha. De 22-jarige Ethiopiër rijdt voor het nagelnieuwe Q36.5 Pro Cycling, net als Charrin is ook hij aan zijn eerste Monument toe. Abreha blijkt overigens een man met een plan, de Ethiopiër zei voor de start te mikken op de vlucht van de dag. Missie geslaagd.
Aloïs Charrin
De benjamin vooraan. De Fransman van 22 is aan zijn eerste Monument toe. Moet bij Tudor Cycling luisteren naar grote baas Fabian Cancellara, won twee jaar geleden een rit in de Baby Giro. Reed de Strade Bianche, maar viel uit na een valpartij.
© Photo News Jayco-Alula: Maas en Balmer
- Jan Maas (Jayco-Alula, 27): Nederlander uit Bergen-op-Zoom die na een stage in 2018 bij Jumbo-Visma geen contract kreeg, vond onderdak bij Leopard Cycling, nu aan zijn tweede seizoen bezig bij Jayco-Alula.
- Alexandre Balmer (Jayco Alula, 22): Zwitser die zijn eerste profseizoen vorig jaar in de mist zag gaan door blessures, kan als nationaal tijdritkampioen bij de beloften een stevig potje hardrijden. Kan van pas komen de komende 234 kilometer.
Green Project-Bardiani: Tonelli en Zoccarato
- Alessandro Tonelli (Green Project-Bardiani, 30): voor de vierde keer mee in de lange vlucht in Milaan-Sanremo. Heeft met een rit in de Ronde van Kroatië één profzege achter z'n naam.
- Samuele Zoccarato (Green Project-Bardiani, 25): net als Maestri wel vaker in lange ontsnappingen in Italiaanse koersen, baroudeur die dit voorjaar de bergtrui won in de Ronde van Valencia.
Koppeltje van Eolo-Kometa: Maestri en Rivi
- Mirco Maestri (Eolo-Kometa, 31): Italiaanse baroudeur die vast klant is in lange ontsnappingen, rijdt zich doorgaans in de Giro in de kijker. Vindt dat de puntentrui in de Tirreno-Adriatico zijn grootste prestatie is. Durft al eens gamen in z'n vrije tijd.
- Samuele Rivi (Eolo-Kometa, 24): Italiaan die een verleden heeft als voetballer en houdt van wandelingen in de bergen. Keek als jonge renner op naar Bradley Wiggins, zijn lievelingerecht: pasta met truffels.
Wie zijn de vluchters?
Wat moeten we weten van de mannen voorin? We moeten het er nog een tijdje mee doen. Beginnen doen we met Alexander Riabushenko.
De 27-jarige Wit-Rus van Astana kwam vanuit de jeugd over met serieus wat adelbrieven. Riabushenko werd in 2016 Europees kampioen op de weg bij de beloften voor de betreurde Bjorg Lambrecht en Andrea Vendrame. Kreeg daarna een contract bij UAE Emirates, maar kon zich niet manifesteren. Won in 2019 wel de Coppa Agostoni.
© Photo News — Alexander Raibushenko tussen Bjorg Lambrecht en Andrea Vendrame. Nog 250 kilometer
We laten de provincie Milaan stilaan achter ons en trekken op kousenvoeten Alessandria binnen. Genua, Savona en Imperia volgen nog.
© Photo News Plaspauze
Alles is onder controle en dus gaan sommigen in het peloton even de berm opzoeken om te plassen. Her en der vliegen ook wat arm- en beenstukken uit. Het zonnetje schijnt. 'La Primavera' doet haar naam alle eer aan.
Jumbo-Visma en Trek-Segafredo
In het peloton houden de grote ploegen het verschil met de renners beperkt tot drie minuten. Jos van Emden ment de troepen, ook de mannen van Trek-Segafredo doen al een duit in het zakje. Zij hebben met Pedersen en Stuyven twee uitgesproken kopmannen.
Philipsen: "Sprint op Via Roma niet geoefend bij verkenning, het was te druk"
Tijd om wat startinterviews boven te halen. Veel kans dat de koerssituatie de komende 200 kilometer gebetonneerd zit. Hoe stond Jasper Philipsen vanochtend aan de start? "Met of zonder wind, het wordt een zware wedstrijd. Een pelotonsprint, zie ik niet gebeuren. Het is aan mij om te overleven en in een select groepje misschien voor de zege te sprinten."
Inmiddels bevestiging: Pogacar kwam wel degelijk ten val voor de officiële start
UAE Emirates bevestigt aan onze mannen in Italië dat Pogacar wel degelijk gevallen is. "Small crash, but he's okay", klinkt het bij de woordvoerder van UAE Emirates.
KIJK LIVE
Bovenaan de pagina loopt ondertussen een livestream. Je kunt dus ook de koers in beeld volgen, vanaf 13.35u is dat op VTM met deskundig commentaar van Michel Wuyts en Jan Bakelants.
Tegenaanval?
Reuring in het peloton. Van Emden, Dillier en Wellens rijden met nog een drietal anderen voor het pak uit. Dat zijn uiteraard wel pionnen van de groten. Al lijkt het vooral om wat spielerei te gaan.
© Photo News Kleinere ploegen
Astana, Jayco-AlUla, Tudor, Eolo-Kometa, Q36.5 en GreenProject zijn vooraan vertegenwoordigd. De grotere ploegen vinden dat uiteraard allemaal oké. De negen krijgen al snel twee minuten bonus en dat zal alleen nog maar oplopen.
Negen aanvallers
Riabushenko, Zoccarato, Balmer, Rivi, Abreha, Maas en Charrin zijn de zeven achtervolgers. Maestri en Zoccarato houden in, zo dadelijk dus een kopgroep van negen.
Blok erop
Het blok gaat erop in het peloton. Nog een vijftal coureurs maakt de oversteek naar Zoccarato en Maestri. Zo dadelijk de namen.
Aanvallers
Tien kilometer ver. Mirco Maestri en Samuele Zoccarato hebben 20 seconden op het peloton, maar daar proberen er nog een paar op avontuur te trekken.
© Photo News © Photo News OFFICIËLE START
De vlag wappert. Het peloton trekt zich weer op gang en nu voor écht. Een paar renners uit ploegen die een wildcard kregen roeren zich.
Selfietijd voor Pogacar, die sporen van val draagt
Het peloton houdt halt aan de officiële startboog. Een paar fans langs de kant van de weg vraagt Pogacar snel om een selfie. Opvallend: de winnaar van Parijs-Nice heeft vuile (gras)vegen op z'n shirt. Is hij even in de berm gevallen of had een van de fans vuile handen? Zijn glimlach is er in elk geval niet minder om.
Van Aert bij Van der Poel
Het is nog dik 7 kilometer tot aan de officiële start. Er is dus nog wat tijd om te keuvelen en dat gebeurt. Van Aert en Van der Poel lachen wat met elkaar in de staart van het peloton. Otto Vergaerde grijnst als derde in het gezelschap z'n tanden bloot.
Pech Swift
We zijn nog in de neutrale zone, maar de eerste pechvogel kraait al in Abbiategrasso. Connor Swift staat ter plaatse, nog 294 kilometer om terug te keren. Moet lukken, toch?
START
De renners trekken zich op gang voor 'La Primavera'. Aan het eind van een ellenlange tocht van 294 kilometer wacht straks een climax op de Via Roma in Sanremo. De aankomst wordt verwacht rond 16u30. Op deze pagina kan je alles in tekstupdates volgen, vanaf 13.35u kun je ook terecht op VTM waar Michel Wuyts en Jan Bakelants het commentaar bij de wedstrijd voorzien.
Ik voel mezelf niet de topfavoriet. Ik ben te verslaan, zeker in deze wedstrijd.
Tadej Pogacar: "Welke renners ik in het oog houd? Van elke ploeg ééntje"
Het is dat er geen vier sterren worden uitgereikt, anders had Tadej Pogacar er wel nog eentje bijgekregen. De Sloveen geldt als dé topfavoriet. "Of ik benen heb om te winnen? Moeilijk te zeggen, na de Poggio zal ik dat kunnen vertellen. Iedereen verwacht dat onze ploeg controleert en daarna nog de koers hard maakt, maar dat wordt niet gemakkelijk. Iedereen zal op z'n beste niveau moeten zijn."
Wie het langst bij mij moet blijven? Jan Tratnik heeft daar bij ons de beste kaarten voor en in Christophe Laporte geloof ik ook wel om de Poggio mee te overleven.
Wout van Aert: "Ik zit op 98,5 procent"
De eerste driesterrenfavoriet passeert bij onze Jonas Decleer in Abbiategrasso. Hoe gaat Wout van Aert het eerste Monument van het seizoen tegemoet? "Een zware koers is net per se in mijn nadeel, ik denk dat het superhard zal gaan op de Cipressa. Op de Poggio zal er dan verschil gemaakt worden. Ik verwacht aanvallers of een heel kleine groep aan de finish."
Ondertussen in de afdaling van de Poggio...
Terwijl ze in Abbiategrasso stilaan klaar zijn voor de start, wordt de afdaling van de Poggio nog verder beveiligd. Paaltjes en verkeersborden krijgen nog snel een stootkussen aangemeten. Na de afdaling van Mohoric vorig jaar wellicht geen overbodige luxe.
Wat kan Sagan nog?
Peter Sagan wordt op het podium geroepen. De Slovaak is aan zijn 13de deelname in 'La Primavera' toe en was daarbij altijd een garantie op top tien. Wat kan hij bij z'n laatste beurt? De ‘perfect match’ voor de drievoudige wereldkampioen die uitmondde in onbereikbare liefde: “Als ik zaterdag win? Hah, dan stop ik meteen”
© Photo News — Peter Sagan. © Photo News — Mark Cavendish. © Photo News — Oliver Naesen. © Photo News — Caleb Ewan en Arnaud De Lie. Overzicht van hellingen
Helling 1: Passo del Turchino - 8,4 km aan 5,1% gemiddeld (top op 150 km van finish)
Helling 2: Capo Mele - 1,8 km aan 3,9% gemiddeld (top op 51 km van finish)
Helling 3: Capo Cervo - 2,5 km aan 4,1% gemiddeld (top op 46 km van finish)
Helling 4: Capo Berta - 1,8 km aan 7,3% gemiddeld (top op 38 km van finish)
Helling 5: Cipressa - 5,6 km aan 4,1% gemiddeld (top op 21 km van finish)
Helling 6: Poggio - 3,7 km aan 3,5% gemiddeld (top op 5,5 km van finish)
Als Pogacar wil winnen, dat moet hij er vroeg aan beginnen. Hij heeft een ploeg rond zich die daar ook klaar voor is.
Co-commentator Jan Bakelants in HLN LIVE: "Ik verwacht een heel snelle koers door de rugwind, dat speelt in de kaart van de aanvallers"
Onze mannen in Italië zijn er al vroeg bij aan de aankomst in Sanremo. Stijn Vlaeminck riep het commentatorenduo Michel Wuyts en Jan Bakelants bij zich voor een laatste, ultieme voorbeschouwing. Belangrijke thema's: de favorietenstatus van Tadej Pogacar en Wout van Aert, de wind die in het voordeel staat van de aanvallers en de eerste schooldag. "Zo'n eerste Monument is altijd speciaal."
Even ziek worden komt soms van pas, Laporte is mijn man.
DE PELOTONPRONO. Jasper Philipsen kijkt uit naar Milaan-Sanremo: “Op de Poggio zal het prijs zijn, de rest zal sprinten voor een ereplaats”
Het klassieke wielervoorjaar is terug en dan kan ‘De Pelotonprono’ niet achterblijven. Net als vorig jaar gaan we op zoek naar de beste pronostikeur op twee wielen. Acht profs uit acht verschillende ploegen geven acht weken lang hun tiercé. Jasper Philipsen kijkt voor Milaan-Sanremo in zijn glazen bol. “Op de Poggio zal het prijs zijn.”
© HLN — De Pelotonprono van Jasper Philipsen. De finish
Ook de aankomst van de 114de editie van Milaan-Sanremo krijgt stilaan vorm. De organisatie heeft nog wel even tijd. De renners worden pas rond 17u op de Via Roma verwacht.
© . Ploegvoorstelling
In Milaan passeren de renners intussen de revue. We zien onder meer Van Aert, Pogacar, Van der Poel en Alaphilippe. Ook Sagan - die in al die jaren nog niet kon winnen in Sanremo - is met een lach opgestaan vanmorgen.
© Photo News — Mathieu van der Poel © Photo News — Wout Van Aert © Photo News — Julian Alaphilippe © Photo News — Tadej Pogacar © Photo News — Filippo Ganna © Photo News — Peter Sagan Op de Via Roma
Tussen 16u50 en 17u30 worden de renners verwacht op de bekende Via Roma. Daar is de organisatie momenteel nog in de weer om alles op te bouwen.
De sterren van onze wielerredactie
*** Pogacar, Van Aert
** Alaphilippe, Mohoric, Pedersen, Van der Poel
* Cort Nielsen, Cosnefroy, De Lie, Ewan, Ganna, Philipsen, Powless, Stuyven
© Photo News — Wout van Aert Daar zijn De Grote Vier: "Tegenwoordig is het slotuur van La Primavera de meest zinderende finale van het voorjaar"
“Zelfs als er niks gebeurt, is dat interessant, want dan kan je zeggen: er gebeurt niks.”
Een uitspraak van Jan Bakelants in het dubbelinterview met Michel Wuyts dat de krant niet haalde. Het commentaar-duo van VTM voor Milaan - Sanremo vreest de uitzending van drieënhalf uur niet. Dapper.
Wuyts & Bakelants krijgen steun van de weergoden. Eenmaal de renners in Savona rechtsaf draaien langs de Ligurische kust, blaast de wind in ‘t gat. Dankzij de wind in het voordeel zullen ze Sanremo een kwartier eerder bereiken dan gepland én - belangrijker - is een aanval op de Cipressa niet langer harakiri. Het haar van Tadej Pogacar komt al recht.
© Photo News Een tweevoudig Tour-winnaar als topfavoriet van Milaan - Sanremo. Had je dat tien jaar geleden gezegd, werd je krankjorum verklaard. Saai - Sanremo was één langgerekte geeuw met op het einde een sprint. De huidige generatie denkt er anders over. Tegenwoordig is het slotuur van La Primavera de meest zinderende finale van het voorjaar.
Dat de grote vier (Pogacar, Van Aert, Van der Poel, Alaphilippe) elkaar dit jaar voor het eerst kruisen in Milaan (voor de gelegenheid Abbiategrasso), is geen verrassing. Ondanks dat wereldkampioen Remco Evenepoel uitblinkt in afwezigheid, pronkt Milaan - Sanremo met het strafste deelnemersveld van alle monumenten. Klimmers versus klassieke renners versus topsprinters (Philipsen, Cavendish, Démare, Ewan en/of De Lie). En dan vergeten we werelduurrecordhouder Filippo Ganna nog - onderschat hem niet. De Ronde van Vlaanderen kan er alleen maar van dromen. In La Primavera begint de klassieke lente écht. Aan Wout van Aert om meteen de toon te zetten. Winst op de Via Roma en zijn seizoen is al geslaagd. (BVDC, JDK)
© Getty Images Wout van Aert, klaar voor wat ‘zijn’ voorjaar moet worden: “Dat ik weet-ik-wat-allemaal moet winnen? Ik vind dat ik nérgens iets moet bewijzen”
Gedaan met inrijden, gedaan met opbouwen, gedaan met groeien in koers. Vanaf nu is het menens. In Milaan-Sanremo (live op VTM) moet het erop zijn voor Wout van Aert (28). Maar wordt het incasseren of uitdelen? “Ik ben minder dan vorig jaar”, zegt hij. Maar ook: “Ik was met twijfels gestart aan de Tirreno, maar dat gevoel is nu weg.”
Lees HIER het volledige interview.
Topfavoriet Tadej Pogacar weet na vorig jaar dat hij de perfecte finale zal moeten rijden: “Milaan-Sanremo accepteert geen foutjes”
Van God los, koerst Tadej Pogacar tegenwoordig. Er is niemand in de kosmos die zo hard rijdt als hij. Toch zal het nummer één van de wereld, in Milaan-Sanremo (live op VTM), de perfecte finale moeten afwerken. Anders wordt het zonde van de tijd. “In pakweg Luik-Bastenaken-Luik win je automatisch als je de beste bent. In Milaan-Sanremo is dat geen garantie.”
Lees HIER het volledige artikel.
Tadej Pogacar: "Ik ben niet de topfavoriet"
Tadej Pogacar etaleerde in Parijs-Nice herhaaldelijk zijn bloedvorm en wordt dan ook als dé topfavoriet voor morgen naar voren geschoven, maar zelf ziet de Sloveen het niet zo. "Er zijn veel favorieten, zeker als je ziet hoeveel scenario's er mogelijk zijn. Alles kan gebeuren. Ik wil proberen te verrassen. Er is geen perfecte strategie, maar we moeten als team zo fris mogelijk aan de Cipressa en de Poggio komen."
Wie ziet Pogacar als zijn voornaamste rivalen? "Goh, het zijn er zo veel. Elke ploeg heeft een renner die kan winnen. Je moet gewoon de beste zijn in de finale, het maakt niet uit wie er bij is. Iedereen wil natuurlijk solo winnen, maar de adrenaline om na 300 kilometer te sprinten voor de zege is ook speciaal. Voor mij is het doel gewoon voor de overwinning strijden. We'll see."
Julian Alaphilippe: "Zie mezelf eerder als outsider dan als favoriet"
Julian Alaphilippe won in 2019 nog in Sanremo, maar dit jaar ziet hij zichzelf niet als een van de (top)favorieten. "Eerder als een outsider. Ik voel me zeker beter na de Tirreno, het was belangrijk om een rittenkoers in de benen te hebben. Ik ben erg gemotiveerd voor morgen en de klassiekers die komen, maar andere renners - zoals Pogacar en de mannen van Jumbo-Visma - hebben al betere dingen laten zien de voorbije weken."
Mathieu van der Poel: "Ook voor mij is Pogacar de te kloppen man"
Na een matige Strade Bianche en Tirreno-Adriatico staat Mathieu van der Poel met enkele vraagtekens aan de vooravond van Milaan-Sanremo. Of toch niet? "Mijn vorm is... euh, of was in Tirreno iets minder dan verwacht. Niets om over te panikeren - dat moet ik pas doen als het morgen ook nog eens helemaal in het honderd loopt. Het was de bedoeling om Tirreno te gebruiken als opstap richting Sanremo, dus ik hoop morgen nog iets beter te zijn."
Verwacht Van der Poel een harde koers? "Ik geloof daar wel in, ja. Pogacar is heel goed en heeft baat bij een zware wedstrijd. Zijn prestaties in Parijs-Nice tonen aan hoe goed hij is. Hij is volgens mij de te kloppen man."
Jasper Stuyven: "Volgens mij wint Wout van Aert morgen"
Over naar de winnaar van 2021 dan: Jasper Stuyven. "Ik denk dat ik wel bij de outsiders hoor, afhankelijk van hoe groot je zo'n groep maakt", grijnst hij. Stuyven koos dit seizoen voor een andere voorbereiding en reed geen Tirreno of Parijs-Nice. "Ik heb gestructureerd kunnen werken - rusten wanneer het moet en doorduwen wanneer het kan."
Met Mads Pedersen heeft Trek-Segafredo nog een tweede troef. "Het is zeker geen probleem om twee sterke jongens te hebben. Als we samen in de finale kunnen komen, kan er veel. Wie er volgens mij wint? Wout van Aert."
Jasper Philipsen: "Er zijn duidelijke afspraken gemaakt met Mathieu"
Jasper Philipsen tankte vertrouwen in de Tirreno met twee sprintzeges. "Ik zit goed in mijn vel, dus ik kijk er wel naar uit", zegt hij. "Het is bijna een zekerheid dat Mathieu (van der Poel) en Soren (Kragh Andersen) de Poggio overleven, dus hopelijk ben ik er dan ook nog bij. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt met Mathieu, voor mochten we samen de afdaling van de Poggio bereiken."
Wout van Aert: "Het ideale scenario? Een ploegmaat bij mij na de Poggio"
Wout van Aert zag zijn voorbereiding op de klassiekers licht verstoord door ziekte, maar na een goeie Tirreno is onze landgenoot toch weer een van de topfavorieten. Wat is voor hem het ideale scenario? "Een ploegmaat na de Poggio, dat is me de voorbije jaren niet gelukt."
Van Aert ziet zelf maar één topfavoriet. "Pogacar. Als je ziet hoe indrukwekkend hij reed in Parijs-Nice... UAE heeft ook enkel klimmers meegenomen, dus ik denk dat ze de koers heel zwaar gaan maken."
Matej Mohoric: "Of ik weer zal aanvallen in de afdaling van de Poggio? Bergop ben ik niet sterk genoeg, dus..."
Matej Mohoric probeert morgen zichzelf op te volgen als winnaar van Milaan-Sanremo. Hij zal dat trouwens opnieuw doen met een dropper post. "Maar als je er de geschiedenisboeken op nagaat, is er een kleine kans", grijnst de vriendelijke Sloveen. "Ik ben fysiek zeker beter dan vorig jaar. Mijn voorbereiding verliep perfect - ik ben in de best mogelijke vorm. Hopelijk kan ik bij de besten blijven op de Poggio. Of ik weer zal aanvallen in de afdaling? Bergop ben ik niet sterk genoeg, dus..."
"Voor mij zijn Pogacar en Van Aert de grote favorieten, ik geef ze evenveel kans om te winnen. Al is Wout misschien nog iets meer favoriet door zijn sprint."
Arnaud De Lie: "'Overleven' wordt voor mij het codewoord"
Arnaud De Lie, gisteren 21 geworden, rijdt morgen zijn eerste Monument. "Ik ben superblij om hier te zijn. Het is heel speciaal voor mij. Mijn lichaam en hoofd zijn er klaar voor, ook voor de Poggio - al is dat morgen na zes uur misschien anders. (lacht) Ik moet 'gewoon' de sterke teams volgen. 'Overleven' wordt voor mij het codewoord."
De Lie was na Parijs-Nice even ziek. "Maar de laatste drie dagen ging het al beter. Misschien is wat ziek zijn wel goed, een teken dat de conditie komt."
Hoe kijkt De Lie naar de samenwerking met Caleb Ewan, de andere sprinter binnen de ploeg? "Het is een luxesituatie voor ons. We zijn allebei volwassen genoeg om in de finale met elkaar te spreken. Als Caleb en ik er in de finale nog bij zijn, zal het bijna zeker voor hem zijn - hij was hier al twee keer tweede en is supersnel. Ik heb daar geen probleem mee."
Caleb Ewan: "Onze tactiek met De Lie en mij? Dat houd ik nog even geheim"
Caleb Ewan is er na een jaartje afwezigheid door ziekte weer bij in Milaan-Sanremo. Twee jaar geleden werd hij bij z'n voorlopig laatste deelname nog tweede, na Jasper Stuyven. "Ik voel me goed", aldus de Australiër in Abbiategrasso. "Dit jaar heb ik het iets anders aangepakt, met een trainingsblok in plaats van Tirreno of Parijs-Nice. Ik denk dat het een betere voorbereiding was, maar dat zullen we morgen zien. Mijn waardes op training suggereren alvast dat ik op hetzelfde niveau als twee jaar geleden zit."
"Ik hoop natuurlijk dat het na de Poggio weer bij elkaar komt en dat we sprinten voor de zege", geeft Ewan zijn ideale scenario. "Hoe De Lie en ik het gaan aanpakken? Dat houd ik nog even geheim."
Ploegvoorstelling
In Abbiategrasso gaat op dit eigenste moment de ploegvoorstelling van start. Op deze pagina zit je goed voor interviews met de voornaamste renners.
Van Aert en co hebben de verkenning achter de rug
Dewulf vervangt Schär
AG2R-Citroën heeft opnieuw moeten sleutelen aan de selectie van Milaan-Sanremo. Na eerder Greg Van Avermaet moet nu ook zijn trouwe luitenant Michael Schär forfait geven voor 'La Primavera'. De Zwitser wordt vervangen door onze landgenoot Stan Dewulf.
Jumbo-Visma met favoriet Wout van Aert
Wout van Aert kan tijdens La Primavera rekenen op Christope Laporte, Jos Van Emden, hardrijder Edouaro Affini, Nathan Van Hooydonck, Attila Valter en Jan Tratnik.
BORA-hansgrohe zonder zieke Schachmann en Jungels
BORA-Hansgrohe start zonder de Duitser Maximilian Schachmann en de Luxemburger Bob Jungels, die allebei ziek zijn.
Schachmann, verzwakt door een verkoudheid, ging zondag al niet van start in de laatste etappe van Parijs-Nice (waarin hij twee keer eindwinnaar was). Hij nam eerder dit jaar alleen deel aan de Tour Down Under en een criterium in Adelaide. Jungels werd negentiende in de eindstand van Parijs-Nice.
Duits kampioen Nils Politt, de Ier Sam Bennett en de Nederlander Danny van Poppel leiden de ploeg van BORA-hansgrohe in de Primavera.
Philipsen maakt indruk op Poggio
Gisteren was Mathieu van der Poel alleen op pad, vandaag verkende hij met zijn ploegmakkers de finale van Milaan-Sanremo. De troepen van Alpecin-Deceuninck reden onder meer over de Poggio, waar Jasper Philipsen indruk maakte. Kijk hieronder naar de beelden.
Beelden: copyright Alpecin-Deceuninck
Tim Wellens toch aan de start
UAE Team Emirates, de ploeg van topfavoriet Tadej Pogacar, heeft een wijziging in de selectie doorgevoerd voor Milaan-Sanremo. Tim Wellens vervangt in extremis de zieke Italiaan Davide Formolo.
Wellens zal in La Primavera kopman Tadej Pogacar moeten bijstaan. De Sloveen domineerde de voorbije weken met eindzeges in de Ruta del Sol en Parijs-Nice. De andere renners in steun van Pogacar zijn de Italianen Alessandro Covi, Matteo Trentin en Diego Ulissi, de Oostenrijker Felix Grössschartner en de Sloveen Domen Novak.
© BELGA — Tim Wellens. Selectie Soudal Quick-Step
Ook de ploeg van Patrick Lefevere heeft een definitieve selectie voor Milaan-Sanremo ingediend. Ex-winnaar Julian Alaphilippe is kopman, de Fransman wordt bijgestaan door Dries Devenyns, Yves Lampaert, Tim Declercq, Kasper Asgreen, Davide Ballerini en Florian Sénéchal.
Van Avermaet: "Hoop dat ik start haal van E3"
Greg Van Avermaet is ondertussen op weg naar huis vanuit Italië. Aan onze redactie laat hij weten "een beginnende bronchitis" te hebben. De winnaar van Parijs-Roubaix in 2017 voelt zich naar eigen zeggen slap. "Ik hoop dat het geen probleem is voor de rest van het voorjaar en dat ik de start haal van de E3."
Mohoric opnieuw met 'dropper post'
Nooit een winnende formule veranderen, Matej Mohoric start in Milaan-Sanremo zaterdag opnieuw met een 'dropper post'. De Sloveen deed het ook in de Strade Bianche, maar door een fietswissel had hij er geen voordeel mee. Afwachten of Mohoric er in 'La Primavera' weer mee uitpakt in de afdaling van de Poggio. Het merendeel van het peloton is in elk geval niet happig om het voorbeeld van Mohoric te volgen. Voorlopig hebben we van niemand anders weet die van plan om met een 'dropper post' te starten.
© Photo News/BVDC — Matej Mohoric en zijn 'dropper post'. Forfait Van Avermaet
Greg Van Avermaet komt niet aan de start van Milaan-Sanremo. De olympische kampioen van Rio de Janeiro sukkelt met een bronchitis. Jaakko Hänninen vervangt onze landgenoot in de selectie bij AG2R-Citroën. Van Avermaet moet zo zijn 16de deelname aan 'La Primavera' met minstens een jaar uitstellen.
© BELGA — Greg Van Avermaet. Selectie Alpecin-Deceuninck
Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen kennen hun ploegmaats voor 'La Primavera'. De ploeg van de broers Roodhooft komt in vol ornaat aan de start, want naast de twee kopmannen rijden ook Quinten Hermans en Soren Kragh Andersen Milaan-Sanremo. Gianni Vermeersch, Kristian Sbaragli en Silvan Dillier zijn de knechten met dienst.
De Lie jarig
Arnaud De Lie gaat straks als 21-jarige van start in Milaan-Sanremo. De Ardennees verjaart vandaag twee dagen voor zijn debuut in een wielermonument. 'La Primavera' straks als verjaardagscadeau? Het zou wat zijn.
Van der Poel reed gisteren koers op Zwift
Mathieu van der Poel verkende vandaag de finale van Milaan-Sanremo, maar heeft gisteren nog een koers gereden. Een koers op Zwift welteverstaan. De Tour of Watopia (70,6 km) met naast Van der Poel nog 287 amateurs aan de start. In de uitslag staat hij niet. Zijn training duurde 1u37'43", maar na 1u36'45" stopte hij wel met trappen. In dat geval zou hij sneller gereden hebben dan de winnaar (1u36'55"). Zeker is dat Van der Poel een stevige inspanning leverde, want zijn hartslag piekte naar 194, wat dicht tegen zijn maximum is. (BVDC)
Verkenning Van der Poel
Mathieu van der Poel heeft zijn verkenning al achter de rug. De Nederlander reed vandaag rond op het parcours van Milaan-Sanremo. Dat deelde hij mee op Instagram. Uiteraard kon de beklimming van de Poggio niet ontbreken.
Van der Poel stond drie keer eerder aan de start van 'La Primavera'. In 2020 werd hij 13de, gevolgd door een 5de en 3de plaats.
© Instagram Mathieu van der Poel "Enorme teleurstelling
"Zowel voor Tom als voor ons is dit een enorme teleurstelling", zegt ploegleider Rod Ellingworth. "We hebben allemaal gezien in welke vorm Tom verkeerde. Ik weet dat hij er tuk op was om dat ook in Sanremo nog eens te tonen."
"De gezondheid van de renner heeft evenwel voorrang. Tom zal het advies van de medische staf volgen zodat hij later in het voorjaar weer op 100 procent zijn klassieke campagne kan verderzetten."
Ook Pidcock geeft forfait
Tom Pidcock onderging na zijn valpartij in de laatste rit van Tirreno-Adriatico onderzoeken door de ploegartsen van Ineos-Grenadiers. De Brit vertoonde symptomen van een lichte hersenschudding. "Hij moet nu een tijdje uitrusten om in lijn te zijn met ons protocol", klinkt het bij de ploeg.
Matthews start niet na positieve coronatest
Bevestiging: Michael Matthews (32) verschijnt na zijn positieve coronatest niet aan de start van Milaan-Sanremo. "De teleurstelling is enorm, want Milaan-Sanremo was een doel dit seizoen en een geliefde koers, maar gezondheid is de prioriteit."
Selectie UAE: veel klimmers in steun van Pogacar
UAE Team Emirates heeft als eerste team de selectie voor Milaan-Sanremo bekendgemaakt. Kopstuk is natuurlijk Tadej Pogacar, die zijn bloedvorm in de verf zette met eindwinst in Parijs-Nice. Het fenomeen uit Slovenië krijgt hoofdzakelijk klimmers in steun - dat belooft vuurwerk op de Cipressa. Matteo Trentin moet de functie van wegkapitein op zich nemen.
Kwiatkowski vader van dochtertje
Heugelijk nieuws ten huize Michal Kwiatkowski. De Pool van Ineos Grenadiers is vanochtend vader geworden van dochtertje Alicja. "Ik voel me geweldig, net als de mooie mama", aldus de ex-wereldkampioen.
Inspireert het de winnaar van 2017 tot een topprestatie zaterdag?
Van Aert favoriet volgens de bookies
Wout van Aert heeft dit jaar nog geen koers gewonnen, maar toch is hij volgens de bookmakers dé favoriet om Milaan-Sanremo te winnen. Wie inzet op onze landgenoot, krijgt bij winst zes keer de inzet terug. Vrij veel voor een topfavoriet, maar Milaan-Sanremo is dan ook een loterij. Tadej Pogacar is de tweede favoriet, voor titelverdediger Matej Mohoric. Mathieu van der Poel is de vierde in de rij - hij is dertien keer de inzet waard. Arnaud De Lie wordt dan weer gezien als een outsider, met een quotering van 41. Hij doet op zijn 21ste dan ook pas voor de eerste keer mee aan 'La Primavera'.
De quoteringen:
Van Aert - 6
Pogacar - 8
Mohoric - 11
Van der Poel - 13
Ewan en Pedersen - 15
Alaphilippe - 17
Philipsen - 19
De Lie - 41
© Photo News Outsider Matthews heeft corona
Een opdoffer voor Michael Matthews. De 32-jarige Australiër testte positief op corona. "Damn", schreef hij bij een foto op Instagram, waarop een positieve zelftest te zien is. Het is nog onduidelijk of hij zaterdag kan deelnemen. Mocht dat niet lukken, zou 'La Primavera' een outsider verliezen. De renner van Jayco AlUla stond er al tweemaal op het podium (2015 en 2020). Vorig jaar werd Matthews vierde. Afgelopen weekend stapte hij af in Parijs-Nice omdat hij niet helemaal tevreden was over zijn gevoel.
© Instagram Michael Matthews — De positieve coronatest van Matthews.