Philipsen wint!
Lampaert komt nog met een late uitval, maar hij is een vogel voor de kat voor Kooij en Philipsen. Zij springen over Lampaert en maken het onderling uit. Philipsen klopt Kooij op de meet. Wat een wedstrijd heeft onze landgenoot gereden!
Frison voorop
Philipsen in tweede positie, Kooij in derde positie.
Frison!
Frison komt met een uitval. Philipsen dicht.
De vod
Het kwartet bevindt zich in de laatste kilometer.
Geen uitvallen
Nog geen ultieme poging van Frison of Lampaert. Wat zijn ze nog van plan.
Lampaert voor zijn tweede?
Lampaert kan zijn tweede zege in Brugge-De Panne binnenhalen. In soortgelijke weersomstandigheden wist hij hier in 2020 ook te winnen. Toen won hij de sprint voor ploeggenoot en goede vriend Tim Declerq.
Groenewegen en Démare gelost
Einde verhaal voor Groenewegen. Met nog 6 kilometer te gaan, moet hij lossen uit het tweede groepje. Ook Démare kan het tempo niet meer volgen.
Nog 7 kilometer
Het viertal heeft 25 seconden voorsprong.
© Photo News Vier enkelingen
Het kwartet vooraan rijden allemaal voor een andere werkgever. Het is dus ieder voor zich. Kooij en Philipsen hebben als sprinters de beste papieren, maar Lampaert rijdt niet mee en spaart nog enigszins zijn benen.
Philipsen met een gat
Philipsen gooit er nog een laag bovenop. Er ontstaat een nieuwe kloof. Philipsen, Lampaert, Kooij en Frison rijden weg van de overgebleven groep. Hun voorsprong bedraagt 24 seconden.
Ackermann gelost
In De Moeren vliegt het tempo weer de hoogte in. Alweer onder leiding van een beresterke Philipsen. Ackermann moet de rol lossen.
Fietswissel Lampaert
Met nog 18 kilometer te gaan, wisselt Lampaert van fiets. Daarbij glijdt zijn mecanicien bijna uit over de natte weg, maar voor beide heren zonder erg. Lampaert zit alweer vooraan.
De benen voelen goed aan en ik hoop die te verzilveren vandaag
Olav Kooij: "We mogen ambitie hebben, maar moeten scherp zijn"
Olav Kooij heeft vertrouwen getankt na zijn ritzege in Parijs-Nice. Vandaag is het een andere koers, maar de jonge sprinter is er klaar voor. Na de eerste waaier te hebben gemist, zit hij wel in de tweede waaier. "We mogen ambitie hebben vandaag, maar moeten scherp zijn. Iedereen heeft een plan bedacht vandaag, maar het is altijd makkelijk om iets te verzinnen. Het plan uitvoeren is moeilijker", lacht hij. "In de eerste plaats moeten we in een goede positie zitten."
Koch met lekke band
Daar staat de volgende aan de kant. Ditmaal is het Koch. Hij heeft een lekke band en moet de eerste groep even laten rijden, terwijl hij op de ploegwagen wacht. Intussen heeft hij de aansluiting weer kunnen maken.
Jasper Philipsen: "Wil goede benen verzilveren"
Jasper Philipsen wordt vandaag aangeduid als een van de topfavorieten. Zelf wil hij zich niet in die rol duwen, maar hij beaamt wel zijn goede vorm. "De benen voelen goed aan en ik hoop die te verzilveren vandaag. Maar ik zou niet zeggen dat ik de te kloppen man ben."
Voor het op een sprint zou uitdraaien, moet hij eerst in de juiste positie zitten. En daar zit Philipsen momenteel ook, door zelf de boel op waaiers te trekken. "In de eerste plaats moeten we zien dat we mee zijn en misschien ook wel zelf het initiatief nemen. Ik denk dat ze er meer een waaierkoers dan een sprinterskoers van hebben gemaakt. Ik verwacht een scenario zoals in 2020."
Molano en Van den Berg met fietsproblemen
Molano gaat naar de kant, waar de ploeg hem een nieuwe fiets geeft. Ook hier verloopt het allemaal snel. Een tiental seconden later staat de volgende alweer aan de kant. Ditmaal is het Van den Berg die moet wisselen.
Fietswissel Philipsen
Jasper Philipsen heeft problemen met zijn fiets en moet van fiets wisselen. Het gebeurt allemaal snel en hij fietst terug naar de eerste waaier.
Stand van zaken
Even alle zaken op een rij: De renners moeten nog 37 kilometer afleggen. De eerste waaier heeft een voorsprong van 1:40 minuten op de tweede waaier. Vooraan rijden haast alle topsprinters. Groenewegen, Jakobsen, Philipsen, Kooij, Ackermann en Démare zitten voorop.
© Photo News Val Mozzato, Welten mechanische problemen
Een valpartij in de eerste waaier. Mozzato komt ten val en moet achtervolgen. Ook voor Welten zijn er problemen. Hij moeten wisselen van wiel.
De koplopers
De 20 renners in de eerste waaiers: Jakobsen, Lampaert, Van Lerberghe, Ballerini, Groenewegen, Philipsen, Rickaert, Koch, Van den Berg, Ackermann, Molano, Démare, Welten, Theuns, Kooij, Consonni, Mozzato, Fredheim, Frison en Beullens
Daarvan zijn Jakobsen, Groenewegen, Philipsen, Theuns, Kooij, Ackermann, Consonni, Mozzato en Démare de grote favorieten.
Wie is er mee in de eerste groep?
Philipsen heeft het gezelschap van Rickaert. Ook Jakobsen is mee en hij heeft Lampaert nog bij zich. Groenewegen en Kooij zijn ook van de partij.
Thijssen heeft de slag voor de tweede keer op rij gemist.
Ewan gelost
Pech voor Ewan. Hij zat daarnet mee in de eerste waaier, maar de inspanningen eisen zijn tol. Onder het beulenwerk van Philipsen moet de Australiër lossen.
Philipsen opnieuw
Philipsen is niet tevreden met de hergroepering en trekt de boel opnieuw op een lint. Dit maal is Jakobsen wel alert. Van een nieuwe waaier is er nog geen sprake, maar er is wel een kloof in het peloton. Zij hebben een voorsprong van 15 seconden.
Alles is te herdoen
Jayco Alula met het initiatief in groep twee
Groenewegen (Jayco Alula) is een van de renners die niet meezat. Zijn team zet zich op kop en zorgt ervoor dat de voorsprong flink aan het krimpen is. Het verschil bedraagt nog 20 seconden.
Hoe zijn de waaiers ontstaan?
Het was Jasper Philipsen zelf die de boel in brand stak tijdens de eerste passage door De Moeren. Vanop de kop zorgde hij eigenhandig voor een breuk in het peloton. Lotto-Dstny was meteen attent, maar veel ploegen en renners misten de slag.
Jakobsen grootste pineut
Wie ontbreekt er in de eerste groep? Dan komen we toch al snel uit bij Jakobsen. Hij lijkt in eerste instantie de slag te hebben gemist. Zijn ploeg rijdt dan weer wel flink vertegenwoordigd op kop met onder anderen Lampaert en Van Lerberghe.
Maar hij is zeker niet de enige. Ook Thijssen, Groenewegen, Démare en Ackermann waren niet alert genoeg.
Wie zit er allemaal mee?
Een snel rondje van de belangrijkste namen: Philipsen, Theuns en Ewan zijn de topfavorieten die in de eerste groep zitten. Verder zitten ook Lampaert, Van Lerberghe, Rickaert en Frison mee.
35 renners op kop
In de eerste groep zit er ongeveer 35 man. Zij hebben een voorsprong van 40 seconden.
Kopgroep ingelopen
Nog meer actie in De Moeren. Ook de vijf vroege vluchters zijn bijgebeend. Nog 100 kilometer te gaan.
Split in het peloton
De renners hadden geen ongelijk tijdens de ploegenvoorstelling. Het zou oorlog worden en dat is het ook. De renners moeten steeds alert blijven want er is opnieuw een nieuwe kloof gemeld. Het peloton bevindt zich momenteel in De Moeren en dat is vaak een garantie op waaiers.
Val Cavendish
Ai Cavandish. Een van de schaduwfavorieten komt ten val, maar gelukkig voor de sprinter springt hij alweer snel op zijn fiets.
Opgave Torres
Minder nieuws vanuit het Movistar-kamp. Torres is ten val gekomen en wordt overgebracht naar het ziekenhuis.
Opgave Blouwe
Louis Blouwe, die enkele kilometers geleden nog in de kopgroep zat, is uit de wedstrijd gestapt.
5 leiders
Jonas Rutsch, Mathis Le Berre, Louis Benixden, Jens Reynders en Milan Fretin zijn wel nog in de kopgroep te vinden. Hun voorsprong bedraagt 1:24.
© Photo News © Photo News Twee vluchters haken af
Voor Belgen Blouwe en Meens gaat het te snel vooraan. Zij lossen uit de kopgroep en nemen hun plek in het peloton in.
© BELGA — De kopgroep. © Photo News Opnieuw splitsing
Er wordt opnieuw een breuk in het peloton gemeld. De voorbije keren was het zonder weinig gevolg, maar is het de derde keer wel raak? Vooraan slinkt de voorsprong van de zeven koplopers flink. Het tijdsverschil schommelt rond de minuut.
Caleb Ewan verwacht geen klassiek verloop: "Geen massasprint, maar sprint in kleine groep"
Ewan heeft Milaan-Sanremo naar eigen zeggen een goed verteerd. "Ik voel me goed vandaag en de ploeg rijdt ook helemaal voor mij. Vandaag moeten we vooral eerst in de juiste groep geraken. Ik verwacht geen klassieke finale zoals andere jaren. Een massasprint lijk weinig waarschijnlijk, ik denk eerder aan een sprint in een klein groepje."
Opgave Bennett
Zoek straks niet verder naar Sam Bennett. De Ier heeft de wedstrijd al vroeg moeten verlaten. Hij kwam tijdens Milaan-Sanremo afgelopen weekend ten val.
Waaiergevaar gaan liggen
De rust lijkt momenteel teruggekeerd in het peloton. De kopgroep die er vanaf de start vandoor ging, rijdt nu 2:30 minuten voor op de rest.
Gerben Thijssen: "Ik ben een favoriet, maar niet de grootste"
Thijssen was vorige week de snelste in de Bredene-Koksijde Classic. Vandaag staat hij dan ook zelfzeker aan de start. "Ik ben een favoriet vandaag, maar niet de grootste. Daarvoor zijn er andere renners met meer ervaring. Ik verwacht een nerveuze koers vanaf het begin." Thijssen wist dit voorjaar al twee wedstrijden te winnen en kreeg gisteren ook een contractverlening als beloning. Een nieuwe overwinning vandaag zou meer dan een kers op de taart zijn. "Het is allemaal al heel mooi geweest, maar vandaag gaan we er weer voor. Ik ben aangeduid als kopman, maar daarvoor moeten we eerst in een goede positie zitten."
Waaieralarm?
Het kan al meteen prijs zijn. Het peloton wordt in stukken gebroken.
Thibau Nys: "Oorlog vanaf de eerste kilometer"
Thibau Nys staat ook in Brugge-De Panne aan de start, als is dat niet als kopman. "Mocht ik in een sprint belanden, zal dat toch vooral in dienst zijn. Ik ben vandaag zeker niet aangeduid als kopman." Nys verwacht een pittige wedstrijd, zeker door de weersomstandigheden. "Het zal selectief genoeg zijn om alles in stukken en brokken te trekken. De wind en regen zullen een rol spelen. Het zou wel eens oorlog kunnen zijn vanaf de eerste kilometer."
Zeven aanvallers
Het is meteen aanvallen geblazen. De eerste aanval werd teniet gedaan door het peloton, maar de tweede lijkt wel raak. Vier renners proberen een nieuwe aanval op te zetten. De Fransman Le Berre, de Deen Benixden, en de Belgen Reynders en Fretin trekken er samen vandoor.
Achter hen volgt een groep van drie renners die in de tegenaanval gingen en de aansluiting hopen te maken. De Duitser Rutsch en de Belgen Meens en Blouwe gaan in de tegenaanval.
Officieuze start
De renners zijn ondertussen al aan het fietsen. Vanop de Grote Markt in Brugge gaat het naar de Torhoutsesteenweg in Loppen. Vanaf daar is het menens.
© Photo News © Photo News © Photo News © Photo News Sep Vanmarcke haakt af met maagproblemen
Naast Tim Declercq kampt ook Sep Vanmarcke met maagproblemen. Ook hij zal dus niet starten in Brugge-De Panne. De kopman van Israel-Premier Tech moet noodgedwongen verstek geven en zo is er naast het rugnummer 176 ook geen rugnummer 171 aanwezig bij de ploeg van sportdirecteur Dirk Demol, dat dus met slechts vijf pionnen op weg gaat.
"Normaal gezien zou Derrek Gee de plaats ingenomen hebben van de zieke Giacomo Nizzolo. Maar die is uiteindelijk ook niet inzetbaar en daarom kon ik dinsdag maar zes renners inschrijven. Vannacht is Sep Vanmarcke dan nog eens ziek geworden. Problemen met de maag. Hij ging deze ochtend op controle bij de dokter en die verklaarde Sep niet fit genoeg om te starten. Wij moeten ook geen onnodige risico's nemen met hem."
Op de planning van Sep Vanmarcke staan ook nog de E3 Saxo Classic Harelbeke, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. "Wanneer Sep groen licht zal krijgen van de medische staf, is ook voor mij een open vraag. Ik heb geen glazen bol", zegt Demol. "Wij willen hem natuurlijk zo vlug als mogelijk in competitie zien. Dit zijn toch de koersen die Sep heel goed liggen. Het zou jammer zijn dat hij deze zou moeten missen door ziekte. Dat hij verstek moet geven voor De Panne, is natuurlijk niet goed. Hopelijk is hij snel weer in orde.
© Photo News — Sep Vanmarcke. © Photo News — Astana Qazaqstan Team op het startpodium met Cavendish als kopman. © Photo News — Intermarché-Circus-Wanty op de ploegenvoorstelling met Thijssen als kopman. De favorieten
Heel wat mooi volk is afgereisd naar Brugge voor de ploegenvoorstelling. De Classic Brugge-De Panne kan dan ook rekenen op een mooi deelnemersveld, met in het bijzonder alle topsprinters.
Jakobsen en Philipsen worden vandaag gezien als de topfavorieten. Beiden wisten ze in Tirreno-Adriatico een rit te winnen. Philipsen won er zelfs twee.
Maar ook Groenewegen, Gaviria, Kooij, Ewan en Thijssen zijn te duchten concurrenten in de finale en hebben elk een sterke sprint in de benen.
Verder staan ook Bennett, Meeus, Van Poppel, Ackermann, Démare, Theuns, Cavendish, Bol, Dainese, Dekker, Bauhaus en Molano aan de start. De grote afwezige vandaag is Tim Merlier. Hij richt als zijn pijlen op Gent-Wevelgem.
LEES. Buitenlandse concurrenten over de Belgische sprintweelde
De officiële naam is Classic Brugge-De Panne, officieus is dit het WK voor sprinters. Een discipline waarin Belgen momenteel excelleren. Merlier (5), De Lie (3), Philipsen (2), Thijssen (2) en Menten (1) schoten al raak.
Twaalf buitenlandse topsprinters - samen goed voor meer dan achthonderd overwinningen - lichten hun Belgische collega’s door. Wie is volgens hen de snelste Belg en waarom? En wat zijn de troeven van ‘onze’ spurters? “Was ik ploegmanager, dan gaf ik hem een contract van vijf miljoen per jaar”
Lees het volledige artikel hier.
© Photo News / Photo News / ANP / EPA / AFP / BELGA Het weerbericht in West-Vlaanderen
De combinatie regen en wind klinkt als muziek in de oren van koersliefhebbers. Voor de renners zal dat minder het geval zijn.
Gedurende de hele dag wordt er regen verwacht en durft de wind ook flink opsteken in West-Vlaanderen. Er worden windsnelheden tussen de 27 en 31 km/h verwacht, wat toch voor matige tot flinke windvlagen zorgt. Dat in combinatie met open vlaktes, zoals 'De Moeren' betekent dat het peloton opperst alert moet zijn.
Maagproblemen voor Declerq
Een pion minder voor Jakobsen en Soudal-Quick.Step. Tim Declerq, die gisteren nog 34 werd, verschijnt niet aan de start van de Classic Brugge-De Panne. De West-Vlaming kampt met maagproblemen.
Eerder deze week moest ook Casper Pedersen afhaken. Hij werd vervangen door Yves Lampaert.
Flashback naar 2020
Drie jaar geleden werd de Classic Brugge-De Panne niet in het voorjaar gereden, maar gold de koers in de door corona hertekende kalender als afsluiter van het wielerseizoen. Ook toen hield de wind lelijk huis. Herinnert u zich nog hoe Mathieu van der Poel gewoon de gracht in waaide?
Uiteindelijk haalden slechts 49 renners de finish. De overwinning was voor Yves Lampaert, die in de finale wegreed uit een eerste waaier. Ploegmaat en goeie vriend Tim Declercq werd tweede, Tim Merlier - nu een teamgenoot van Lampaert en Declercq - won de sprint voor de derde plaats.
Welkom!
Welkom, beste koersliefhebber. De Classic Brugge-De Panne opent vandaag het Vlaamse wielerfeest. En het belooft een heroïsche editie te worden, want de wind en de regen zijn de hele dag op de afspraak. Vooral de drie lokale ronden van 48 kilometer met daarin 'De Moeren' beloven spektakel. Waaiers lijken onvermijdelijk, voor de vele aanwezige sprinters wordt het een kwestie van overleven.