"Rook en geur van brandend plastic bij Russisch ministerie van Defensie"
In de buurt van het Russische ministerie van Defensie is rook zichtbaar en hangt een geur van branden plastic. Dat melden getuigen op het Russische Telegramkanaal 'Sota', meldt een Oekraïense journalist op Twitter. Over de oorzaak van de rook is tot nu toe nog niets bekend.
Lees hier meer.
Leider van ‘saboteur’-groep waarschuwt Rusland dat het meer invallen mag verwachten
Twee Russische milities die aan de kant van Oekraïne vechten, hebben eerder deze week aanvallen uit op Russisch grondgebied in de grensregio van Belgorod en Brjansk. De leider van het ‘Russische Vrijwilligerskorps’ (RVC), een van de milities in kwestie, zei vandaag dat zijn groep binnenkort meer invallen zal doen op Russisch grondgebied.
België wil zo snel mogelijk starten met F-16-opleiding Oekraïense piloten
Hoewel er nog geen concrete timing is voor de opleiding van Oekraïense piloten om met F-16-gevechtsvliegtuigen te vliegen, wil ons land daar zo snel mogelijk mee starten, zegt minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS).
"Er is geen vastgelegde timing", zei de minister in de marge van een bezoek aan de marinebasis van het Nederlandse Den Helder, waar ze een bilateraal onderhoud had met haar Nederlandse ambtsgenoot Kajsa Ollongren. "Momenteel moeten wel nog allerlei modaliteiten afgesproken worden." Zo ligt bijvoorbeeld nog niet vast hoeveel Oekraïense piloten opgeleid zullen worden en waar de opleiding zal plaatsvinden. "We moeten ook nog bekijken wanneer de Oekraïense piloten beschikbaar zijn om op te leiden", zei de minister nog. "Het mag niet lang meer duren. Het moet zo snel mogelijk."
Oekraïne vraagt al geruime tijd om moderne westerse gevechtsvliegtuigen zoals F-16's. Verschillende landen zijn bereid dat type toestel te leveren. De Amerikaanse president Joe Biden sprak op de G7-top van vorige week zijn steun uit voor het plan om Oekraïense piloten op te leiden voor de gevechtsvliegtuigen. "Dat Amerikaanse akkoord is heel belangrijk", zei Ollongren. "We hebben de intentie uitgesproken. We denken dat er heel snel gestart kan worden, maar dit is wel heel complex."
België bezit net als Nederland F-16's, maar staat niet op de lijst van landen die de toestellen aan Oekraïne zouden leveren. "Onze eigen F-16's hebben we nodig", herhaalde minister Dedonder. De toestellen worden ingezet voor zowel nationale opdrachten als internationale verplichtingen.
Zowel Ollongren als Dedonder kijkt ook al verder. Zo is het een mogelijkheid om de Oekraïners ook op te leiden om de gevechtsvliegtuigen te onderhouden. "Maar eerst moeten we de piloten opleiden", aldus Dedonder.
Hier en daar leeft de vrees dat de levering van F-16's aan Oekraïne een escalatie in de oorlog zou vormen. "De escalatie komt van (Russisch president Vladimir) Poetin", weerlegde Dedonder. "Hij blijft de aanvallen op Oekraïne, op de bevolking en op de infrastructuur uitvoeren." Als het westen capaciteiten zoals moderne gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne levert, is dat volgens haar om het land te helpen en het Oekraïense luchtruim te beschermen. Bovendien vormt het gevechtsvliegtuig een capaciteit op de middellange termijn, want het zal pas ingezet kunnen worden na de levering ervan en opleiding van de Oekraïense piloten.
Poetin slaat plank mis met kaart die zijn historische gelijk zou moeten bewijzen: “Pure domheid”
De Russische president Vladimir Poetin staat erom bekend de geschiedenis naar zijn hand te willen zetten, mede om de invasie van Oekraïne te rechtvaardigen. Hij beging daardoor op Russische televisie een pijnlijke blunder toen hij probeerde te 'bewijzen' dat Oekraïne nooit heeft bestaan en dat het land van oudsher bij Rusland hoort.
NAVO-baas: toetreding Oekraïne midden in oorlog “staat niet op agenda”
Oekraïne zal geen lid kunnen worden van de NAVO zolang de oorlog tegen Rusland doorgaat, zei secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg vandaag. "Lid worden midden in een oorlog staat niet op de agenda", zei hij op een evenement van het German Marshall Fund of The United States in Brussel. "Het gaat erom wat er gebeurt als de oorlog voorbij is."
In september kondigde president Volodymyr Zelensky een aanvraag aan voor een versneld lidmaatschap van de NAVO nadat de Russische president Vladimir Poetin vier gedeeltelijk bezette regio's van Oekraïne had uitgeroepen tot geannexeerd Russisch land.
NAVO-bondgenoten zijn niet ingegaan op dat verzoek, omdat westerse regeringen willen voorkomen dat de NAVO dichter bij een actieve oorlog met Rusland wordt gebracht. Kiev dringt er samen met enkele bondgenoten in Oost-Europa op aan dat de NAVO op zijn minst concrete stappen moet ondernemen om Oekraïne dichter bij het lidmaatschap te brengen tijdens de NAVO-top in Vilnius, Lithouwen, in juli.
Tijdens een zeldzaam bezoek aan Kiev in april onderstreepte Stoltenberg dat de toekomst van Oekraïne in de NAVO ligt, een krachtige bevestiging van een 15 jaar oud besluit. Maar hij gaf geen tijdschema.
Tijdens de bijeenkomst in Brussel erkende Stoltenberg dat de NAVO-leden van mening verschillen over de manier waarop de toetreding van Kiev moet worden aangepakt. "Er zijn verschillende standpunten in het bondgenootschap en de enige manier om in de NAVO besluiten te nemen is natuurlijk bij consensus. Er vindt nu overleg plaats", aldus Stoltenberg. "Niemand kan u precies vertellen wat de uiteindelijke beslissing van de top in Vilnius over deze kwestie zal zijn."
Le Pen verdedigt zich in Frans parlement tegen vermoedens van Russische inmenging
Marine Le Pen, de voorzitster van de Franse radicaal-rechtse partij Rassemblement National (RN), heeft vandaag in het Assemblée nationale, het lagerhuis van het Franse parlement, vermoedens van samenzwering met Rusland ontkend. De zaak draait rond een lening van 9 miljoen die het Front National, zoals haar partij vroeger heette, in 2014 kreeg van een Tsjechisch-Russische bank.
"Als het me ergens toe had verplicht, zou ik nooit getekend hebben", zei Le Pen tijdens een hoorzitting van de parlementaire onderzoekscommissie naar de zaak. "Ik teken een lening met een bank, niet met Vladimir Poetin", aldus Le Pen.
Haar tegenstanders beschuldigden het RN, de grootste oppositiepartij in de Assemblée sinds de parlementsverkiezingen van 2022, ervan een "agent van Russische invloed in Frankrijk" te zijn. Ze wijzen op de lening die in 2014 aan het voormalige Front National werd verstrekt en de steun die Le Pen in het verleden uitsprak voor de Russische president Poetin. Zo verdedigde ze de Russische annexatie van de Krim in 2014 en riep ze in 2017 op om de internationale sancties tegen Moskou op te heffen. Ze veranderde echter van standpunt sinds de invasie van Oekraïne, die ze omschrijft als "agressie door Poetin.
Duitsland zal oostflank NAVO-gebied verder mee versterken
Duitsland zal verder mee instaan om de oostflank van het NAVO-gebied te versterken. Dat zei de Duitse president Frank-Walter Steinmeier woensdag tijdens een werkbezoek in Roemenië.
Na gesprekken in Boekarest met de Roemeense president Klaus Iohannis zei Steinmeier: "We weten met name dat de oostflank moet worden versterkt door een aanwezigheid." Steinmeier verwees ook naar de bijdragen die Duitsland daartoe al heeft geleverd, zoals de luchtbewaking aan de oostkant van het bondgenootschap.
Roemenië deelt een grens van zo'n zeshonderd kilometer met Oekraïne. Steinmeier vertelde Iohannis dat zijn land "de veiligheidsbehoeften van Roemenië met een zeer bijzondere gevoeligheid" overwoog.
En plots is de frontlijn dubbel zo lang voor de Russen
Het blijft rommelen in de Russische grensstreek met Oekraïne. Daar zijn ook na de bewering van Moskou dat het onheil werd bedwongen nog nieuwe aanvallen gemeld. En in steden die tot nu toe aan die aanvallen ontsnapten, zorgen mysterieuze tekens op gevels en straten voor paniek. Lees hier hoe we nu weten dat die operatie wel degelijk door Oekraïne op touw is gezet en hoe het sluwe plannetje de frontlijn voor de Russen verdubbelt — maar ook hoe dat de Amerikanen in een lastig parket dreigt te brengen. (+)
"Iedereen moet alleen voor de oorlog werken": Wagnerbaas Prigozjin waarschuwt voor Russische nederlaag in Oekraïne
Jevgeni Prigozjin, de baas van het Wagner-huurlingenleger, heeft gewaarschuwd voor een Russische nederlaag in Oekraïne. Als Moskou niet wil verliezen, moet het volgens hem nog meer inzetten op mobilisatie en de productie van munitie. "Iedereen zou alleen voor de oorlog moeten werken", zei Prigozjin in een interview met pro-Kremlin blogger Konstantin Dolgov. "We moeten ons op een zeer zware strijd voorbereiden."
Prigozjin prees ook opnieuw de Oekraïense strijdkrachten. In een eerdere video had hij het al over de "slimme tactiek van de Oekraïners", en noemde hij hen “intelligente en geschoolde mensen”. Nu noemt hij het leger van Oekraïne één van de beste ter wereld. "Ze hebben een hoog niveau van organisatie, een hoog niveau van training, een hoog niveau van intelligentie, ze hebben verschillende wapens. Ze werken met alle systemen - Sovjet of NAVO - even succesvol."
Daarentegen had de Wagner-baas ook opnieuw kritiek op de Russische Defensie. Hij benadrukt nog maar eens dat zijn huurlingenleger volgens hem niet genoeg munitie en personeel ontving. Volgens hem kon de Donbass al volledig veroverd zijn indien hij de 200.000 soldaten als versterking zou hebben gekregen. De Wagner-groep beschikt over 6.000 mannen die een compagnie kunnen leiden, klonk het.
Prigozjin gaf ook toe dat bij de slag om Bachmoet zo'n 20.000 Wagnerstrijders zijn omgekomen, van wie de helft gerekruteerde gevangenen. Maar experts schatten dat aantal hoger in. Dit weekend claimde Rusland de volledige controle over Bachmoet, hoewel Kiev zegt nog steeds soldaten in het gebied te hebben. De Wagnerbaas belooft dat zijn troepen hun posities tegen 1 juni zullen overlaten aan het Russische leger.
Russische premier in Peking: banden met China beter dan ooit
De Russische premier Michail Misjoestin heeft tijdens een bezoek aan Peking meerdere overeenkomsten getekend en hoog opgegeven over de onderlinge betrekkingen. "De relatie tussen Rusland en China is tegenwoordig beter dan ooit", verklaarde Misjoestin, de hoogste Russische functionaris die China bezoekt sinds het begin van de oorlog in Oekraïne.
De Rus sprak tijdens het meerdaagse bezoek met zijn ambtsgenoot Li Qiang en president Xi Jinping. Die zei volgens staatsmedia dat China en Rusland hun economische banden nog verder moeten aanhalen. De landen hebben tijdens het bezoek van Misjoestin deals gesloten over handel en samenwerking op het gebied van sport.
Rusland ligt door de invasie van Oekraïne overhoop met belangrijke Europese handelspartners en kreeg te maken met zware sancties. Het land is daardoor economisch afhankelijker geworden van China. De export van Russische fossiele brandstoffen naar het buurland gaat volgens Russische media dit jaar flink toenemen.
De relatie tussen Moskou en Peking wordt vanuit het Westen met argusogen gevolgd. China heeft steeds gezegd zich neutraal te willen opstellen in het Oekraïne-conflict en presenteerde dit jaar een eigen vredesplan. Xi bracht in maart een bezoek aan Moskou en sprak daar met zijn "goede vriend" president Vladimir Poetin. De Chinese leider sprak een maand later telefonisch met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.
Waarschijnlijk Amerikaanse militaire voertuigen gebruikt voor aanval op Belgorod
Bij de aanvallen in de zuidwestelijke Russische provincie Belgorod zouden minstens drie Amerikaanse gepantserde voertuigen zijn gebruikt. Dat schrijft de New York Times dinsdag. Twee daarvan zouden intussen in Russische handen zijn gevallen. De VS distantiëren zich intussen van de aanvallen op Belgorod.
Op basis van beeldmateriaal dat op het platform Telegram werd geplaatst, concludeert de krant dat drie 'MRAP'-voertuigen (Mine-Resistant Ambush Protected) werden ingezet in de grensregio met Oekraïne.
De Verenigde Staten hebben enkele honderden MRAPs aan het Oekraïense leger geleverd. Videobeelden tonen dat die tot nu toe op verschillende fronten in Oekraïne werden ingezet. Maar Kiev ontkent enige betrokkenheid bij de gevechten in Belgorod. Het was een pro-Oekraïens - maar onafhankelijk - vrijwilligerskorps dat de aanvallen dinsdag opeiste via Telegram. Het is nog onduidelijk hoe de voertuigen bij hen zijn terechtgekomen en later bij het Russische leger.
"We zijn momenteel sceptisch over de juistheid van deze berichten", reageert een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij benadrukt dat de VS de aanvallen over de Russische grens niet aanmoedigen. "Maar zoals we ook hebben gezegd, is het aan Oekraïne om te beslissen hoe het deze oorlog wil uitvechten."
"Bachmoet is vernield, maar niet ingenomen"
In een video vertelt een Oekraïense tankcommandant over het verzet van de Oekraïense troepen in Bachmoet. De stad is niet in handen van de Russen, zo beklemtoont hij. Onder meer in de buurt van een van de toegangswegen tot de stad wordt nog gevochten. De tankcommandant geeft ook een kijkje in de Oekraïense strategie. "Er is een plan om elke stad, elk dorp dat momenteel bezet is, te bevrijden", vertelt hij. "In Bachmoet moeten we niet vechten. We moeten de flanken omsingelen en blokkeren."
"Grensgebied Belgorod bestookt met droneaanvallen"
Rusland zegt dat de zuidwestelijke provincie Belgorod in de nacht van dinsdag op woensdag is bestookt met droneaanvallen. Eerder waren er al gevechten in Belgorod, net over de Oekraïense grens. Twee bewapende Russische oppositiegroepen eisten de verantwoordelijkheid op. Volgens Rusland werden de aanvallen gecoördineerd door Oekraïne. Kiev ontkent betrokkenheid.
Russische autoriteiten zeggen dat luchtafweergeschut de meeste droneaanvallen heeft afgeweerd. Er zijn geen gewonden of doden gevallen. Wel is een aantal gebouwen en voertuigen beschadigd.
Rusland zei eerder de aanvallers uit Belgorod te hebben verdreven. Er zouden ruim zeventig strijders zijn gedood. Rusland sprak van een antiterreuroperatie. Het waren de meest omvangrijke gevechten op Russisch grondgebied sinds de Russische invasie van Oekraïne. De twee anti-Kremlingroepen die Belgorod zouden zijn binnengedrongen, het Vrijheid van Rusland-legioen en het Russisch Vrijwilligerskorps, zouden beschikken over gepantserde voertuigen. Onduidelijk is hoeveel strijders betrokken waren bij de gevechten.
Volgens de gouverneur van Belgorod liggen er nog negen mensen in het ziekenhuis die gewond zijn geraakt door de gevechten in het grensgebied.
Na het dreigement: hoe groot is de kans dat Russen daadwerkelijk kernwapens gaan gebruiken?
Voormalig president Medvedev waarschuwde dinsdag voor een nucleaire apocalyps, als het Westen wapens blijft leveren aan Oekraïne. Wordt het liedje vanuit Moskou afgezaagd, of blijft de inzet van kernwapens een mogelijk scenario? En waar ligt de rode lijn voor Poetin? Professor internationale politiek David Criekemans (UAntwerpen) beantwoordt vier vragen. (+)
“Oekraïne verliest 10.000 drones per maand”
Volgens een nieuw rapport verliest Oekraïne naar schatting 10.000 drones per maand. Elektronische oorlogsvoering is een “cruciaal onderdeel” van de Russische tactiek en draagt bij aan de enorme verliezen van Oekraïense onbemande luchtvaartuigen - beter bekend als drones - zo meldt het Britse Royal United Services Institute (RUSI). Langs de andere kant merken experts op dat Oekraïne in staat lijkt om vrij gemakkelijk massa’s kleine, goedkope drones te verwerven. Lees meer.
Aantal Russische deserteurs aanzienlijk gestegen
Het aantal Russische deserteurs in de oorlog tegen Oekraïne is de laatste maanden aanzienlijk toegenomen. Dat meldt het Britse ministerie van Defensie woensdag. Uit onderzoek van onafhankelijke Russische journalisten blijkt dat de rechtbanken er dit jaar al 1.053 gevallen van desertie hebben behandeld, meer dan in heel 2022.
"Het Russische leger heeft sinds het begin van de operaties in Oekraïne moeite gehad om discipline in zijn eigen rangen af te dwingen, maar deze problemen zijn hoogstwaarschijnlijk verergerd sinds de gedwongen mobilisatie van reservisten in oktober 2022", zegt het ministerie.
Omwille van de "patriottistische geestdrift" in de rest van het leger, zou Rusland graag een voorbeeld maken van elke deserteur. Toch blijkt uit rechtbankverslagen dat de meeste deserteurs voorwaardelijke straffen krijgen, zodat ze opnieuw in de oorlog kunnen worden ingezet.
Het Britse ministerie van Defensie publiceert sinds het begin van de Russische invasie dagelijks informatie over het verloop van de oorlog, op basis van de inlichtingendiensten. Moskou beschuldigt Londen van een desinformatiecampagne
Rusland: "Twee Amerikaanse bommenwerpers onderschept boven Baltische Zee"
Rusland heeft naar eigen zeggen een van zijn gevechtsvliegtuigen laten opstijgen om twee Amerikaanse bommenwerpers boven de Oostzee te onderscheppen. Volgens het Russische ministerie van Defensie kwamen de bommenwerpers te dicht bij de Russische grens.
"Nadat de buitenlandse gevechtsvliegtuigen zich opnieuw van de Russische grens hadden verwijderd, keerde de Russische jager zonder incidenten terug naar zijn thuishaven", aldus het ministerie op Telegram.
Het Pentagon bevestigt dat het incident gebeurde tijdens een al lang geplande oefening in Europa. De interactie met de bemanning van het Russische vliegtuig verliep "veilig en professioneel", zegt een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie.
Het Russische nieuwsagentschap 'Itar-Tass' zegt dat het incident al op 23 maart plaatsvond met Amerikaanse bommenwerpers van het type B-1B. Het is niet duidelijk hoe dicht de toestellen bij het Russische luchtruim waren gekomen.