Zestien doden en 31 vermisten na verwoesting stuwdam, blijkt uit nieuwe balans
Het aantal doden na de verwoesting van de stuwdam van Nova Kachovka in het zuiden van Oekraïne blijft stijgen. Ondertussen zijn er zestien doden geteld en 31 mensen zijn nog steeds vermist. Dat meldt Kiev.
"Zestien mensen stierven: veertien in de regio Cherson en twee in de regio Mykolajiv. 31 mensen worden nog vermist", zei de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken.
Kort daarvoor had Rusland het dodental door de overstromingen in gebieden onder zijn controle in het zuiden van Oekraïne verhoogd naar 29.
KIJK. Satellietbeelden tonen verwoesting stuwdam
Poetin: "Klaar voor dialoog met zij die vrede willen"
De Russische president Vladimir Poetin zegt klaar te zijn om een "constructieve dialoog te voeren met zij die vrede willen". Dat verklaarde hij tijdens een ontmoeting met een aantal Afrikaanse leiders, die op een zelfverklaarde vredesmissie zijn. Poetin prees hun "evenwichtige aanpak van de Oekraïense crisis."
"Wij zijn verheugd over de evenwichtige benadering van de Oekraïense crisis door onze Afrikaanse vrienden", verklaarde Poetin bij de start van de bijeenkomst in Sint-Petersburg. "Wij staan open voor een constructieve dialoog met degenen die vrede willen op basis van de rechtsbeginselen en de inachtneming van de legitieme belangen van de partijen."
De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa verklaarde in Sint-Petersburg dan weer dat "de oorlog moet stoppen".
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky liet tijdens het bezoek van de Afrikaanse leiders verstaan dat onderhandelingen met Rusland voor hem zijn uitgesloten.
Biden wil geen voorkeursbehandeling voor Oekraïens NAVO-lidmaatschap
Oekraïne zal geen voorkeursbehandeling krijgen voor zijn aansluiting tot de NAVO. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezegd. Op de vraag van journalisten of Oekraïne het door de Russische oorlog gemakkelijker zou krijgen om zich aan te sluiten, zei de Amerikaan "neen". Ook Oekraïne "zal alle criteria moeten respecteren", klonk het.
Verder noemde Biden de overdracht van Russische kernwapens aan Wit-Rusland "compleet onverantwoordelijk". In maart waren de Russische president Vladimir Poetin en zijn Wit-Russische collega Aleksandr Loekasjenko het daarover eens geraakt. Het is voor het eerst sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie dat Rusland kernwapens buiten de grenzen plaatst.
"Afrikaanse leiders willen af van arrestatiebevel Poetin", zegt Kiev
De Afrikaanse leiders die vrijdag op bezoek waren in Oekraïne om te bemiddelen in de oorlog met Rusland, waren vooral uit op de intrekking van het arrestatiebevel tegen de Russische president Vladimir Poetin. Dat zei de Oekraïense presidentsadviseur Mychajlo Podoljak vandaag tegen lokale media. "Er is één ding waarover ze zich zorgen maken en dat is denk ik waarvoor ze kwamen", zei hij.
In maart vaardigde het Internationaal Strafhof (ICC) een arrestatiebevel uit tegen Poetin wegens de Russische inval in Oekraïne. Podoljak zei dat volgens de Afrikaanse leiders dit arrestatiebevel het vertrouwen in de weg staat dat noodzakelijk is om tot vrede te komen.
De Afrikaanse leiders presenteerden in Kyiv een eigen vredesplan, dat vooral aanstuurt op een diplomatieke oplossing. Oekraïne wil echter pas met Rusland onderhandelen als het zijn troepen tot over de grens heeft teruggetrokken. Vandaag is de Afrikaanse delegatie in Sint-Petersburg voor een ontmoeting met Poetin.
Poetin waarschuwt voor “ernstig gevaar” als Navo meer betrokken raakt bij oorlog in Oekraïne: “Wij hebben meer kernwapens”
De Russische president Vladimir Poetin zegt dat er een “ernstig gevaar” voor de Navo bestaat als het militaire bondgenootschap meer betrokken raakt bij de oorlog in Oekraïne en blijft doorgaan met het leveren van wapens aan Oekraïne. "Wij hebben meer kernwapens", zegt hij.
Volgens de Arms Control Association heeft Rusland sinds januari 2021 een totale voorraad van 6.250 kernkoppen. De Verenigde Staten hebben er meer dan 5.500, terwijl het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk er respectievelijk 220 en 290 zouden hebben. “Ze weten dat wij er meer hebben, daarom blijven ze tijdens onderhandelingen aandringen op een reductie van het aantal wapens.”
Rusland: "Droneaanval op oliepijpleiding afgeslagen"
Rusland heeft in het grensgebied met Oekraïne een aanval met drones op de Droezjba-pijpleiding afgeslagen. Dat heeft de gouverneur van de oblast Brjansk, Aleksander Bogomaz, verklaard op Telegram.
Volgens Bogomaz haalde de Russische luchtverdediging vrijdagavond drie drones neer die vlogen in de richting van een pompstation nabij de stad Novozybkov. De verklaring kon niet bij onafhankelijke bronnen geverifieerd worden. De Russische gouverneur claimde dat Oekraïne achter de aanval zat. Kiev reageerde niet op de aantijging.
De voorbije weken nam het aantal aanvallen op Russisch grondgebied toe. Moskou legt de schuld steevast bij Oekraïne. In de praktijk gaat het vaak om acties van Russische nationalisten die tegen het regime van president Vladimir Poetin strijden en in Kiev een objectieve bondgenoot hebben gevonden.
Russische raket doodt 2 mensen in de Oekraïense regio Charkiv
Een Russische raketaanval op een klein dorp in de oostelijke regio Charkiv heeft vandaag twee dodelijke slachtoffers geëist, zei de regionale gouverneur Oleh Synehubov op berichtenapp Telegram.
De gouverneur zei eerst dat een auto op weg naar het dorp Huryiv Kozachok, vlakbij de grens met Rusland, werd geraakt door een raket en dat de vier inzittenden ter plekke stierven. In een update heeft hij het echter over maar twee slachtoffers: een man van 42 en een vrouw van 53.
Oekraïne heeft afgelopen herfst veel dorpen en steden in Charkiv bevrijd, maar sindsdien heeft het Russische leger het gebied regelmatig beschoten.
Russische defensieminister wil meer tanks
Tegen de achtergrond van het tegenoffensief van het Oekraïense leger heeft de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe gevraagd om de productie van tanks voor het leger op te voeren.
Sjojgoe "heeft als doelstelling om de verhoging van de productie van tanks voort te zetten", zo stelde het Russische leger in een mededeling gepubliceerd naar aanleiding van een bezoek van de minister aan een militaire fabriek in de Siberische regio van Omsk.
Volgens Sjojgoe zijn er meer tanks nodig "om te voldoen aan de noden van de Russische strijdkrachten die de opdrachten uitvoeren van de speciale militaire operatie" in Oekraïne. Hij beklemtoonde ook dat de beveiliging van pantservoertuigen en hun bemanning verbeterd moet worden.
Het Oekraïense leger voert momenteel een tegenoffensief om grondgebied te heroveren dat bezet wordt door Rusland. Moskou bestempelt dat offensief als een mislukking. Kiev stelt dan weer dat er reeds een aantal dorpen en een honderdtal vierkante kilometer is bevrijd, voornamelijk aan het zuidelijke front.
Afrikaanse delegatie vandaag op vredesmissie bij Poetin
Nadat ze vrijdag al een gesprek hadden met de Oekraïense president Zelensky, praten Afrikaanse leiders zaterdag in Rusland met de Russische president Poetin. De Afrikaanse vredesmissie wil zich mengen in het Oost-Europese conflict omdat het Afrikaanse continent getroffen wordt door stijgende voedselprijzen als gevolg van de oorlog. Oekraïne was voor de oorlog een van de belangrijkste graanproducenten ter wereld. De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa had in de Oekraïense hoofdstad Kiev Oekraïne en Rusland opgeroepen hun spanningen te verminderen.
VS zien "geen reden" om nucleaire houding te wijzigen nu Wit-Rusland Russische kernwapens heeft
De Verenigde Staten hebben "geen reden" om hun nucleaire houding te wijzigen, nu Rusland bevestigd heeft dat het kernwapens naar Wit-Rusland heeft verplaatst. Dat heeft het hoofd van de Amerikaanse diplomatie, Antony Blinken, gezegd. "We zien geen aanwijzingen dat Rusland zich voorbereidt op het gebruik van een kernwapen", zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken op een persconferentie.
Blinken vond het "op zijn zachtst gezegd ironisch" dat de Russische president kernwapens zou inzetten in een buurland. Poetin heeft volgens hem namelijk zijn invasie in Oekraïne deels gerechtvaardigd omdat het wilde voorkomen dat Kiev kernwapens in handen zou krijgen via een mogelijk NAVO-lidmaatschap.
Het hoofd van de Amerikaanse diplomatie viel de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko aan omdat hij akkoord ging met dergelijke wapens op zijn grondgebied en vond dat dit "het zoveelste voorbeeld is van zijn onverantwoordelijke en provocerende keuzes".
Zelensky sluit onderhandelingen met Rusland wederom uit
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft onderhandelingen met Rusland opnieuw uitgesloten. Hij deed dat na een ontmoeting met Afrikaanse leiders die naar Kiev waren afgezakt voor een verzoeningspoging.
"Vandaag heb ik tijdens onze ontmoeting duidelijk gezegd dat het toestaan van onderhandelingen met Rusland, nu de bezetter op ons land, betekent dat we de oorlog bevriezen, de pijn en het lijden bevriezen", verklaarde hij op een gezamenlijke persconferentie.
Voordat het in februari 2022 Oekraïne binnenviel, "probeerde Rusland lange tijd iedereen te misleiden met de vredesakkoorden van Minsk", beschuldigde Zelensky zijn buurland. Die akkoorden werden in het verleden gesloten om te proberen het conflict met door Moskou gesteunde separatisten in Oost-Oekraïne op te lossen, maar volgens Zelensky gebruikte Rusland ze net om een nieuw offensief tegen Oekraïne voor te bereiden.
"Het is duidelijk dat Rusland opnieuw probeert zijn oude tactiek van misleiding te gebruiken. Maar Rusland zal er niet langer in slagen om de wereld te misleiden", voegde Zelensky nog toe. "We gaan het geen tweede kans geven."
Het was de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa die samen met Azali Assoumani, de president van de Comoren, naar Kiev was afgezakt, om op te roepen tot een de-escalatie van het conflict.
Poetin bevestigt dat Wit-Rusland al Russische kernwapens heeft ontvangen
De voorbereiding voor de opstelling van Russische kernwapens in Wit-Rusland zou rond zijn op 7 en 8 juli rond zijn, zei de Russische president Vladimir Poetin vorige week nog. Eerder deze week liet de Wit-Russische president Alexandr Loekasjenko echter horen dat hij de eerste lading kernwapens toen al in ontvangst had genomen.
Nu heeft ook Poetin bevestigd dat Rusland tactische kernwapens naar zijn bondgenoot heeft gestuurd. "De eerste kernkoppen werden afgeleverd op het grondgebied van Wit-Rusland ... Dit is het eerste deel. Tegen het einde van de zomer, het einde van het jaar, zullen we het proces voltooien", zei Poetin op een jaarlijks economisch forum.
Poetin: "Oekraïens leger maakt geen kans tegen het Russische"
Het eigen militaire arsenaal van Oekraïne zal binnenkort uitgeput zijn. Dat claimt de Russische president Vladimir Poetin. Tijdens een economisch congres in Sint-Petersburg zei hij ook dat Oekraïne geen vooruitgang heeft geboekt met haar tegenoffensief.
Poetin beledigde ook zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodymyr Zelensky. Hij noemde hem "een schande" voor Joodse mensen. "Ik heb veel Joodse vrienden", zei Poetin. "Ze zeggen dat Zelensky geen Jood is. Ik maak geen grap."
Regering zet licht op groen voor levering pantservoertuigen aan Oekraïne
België zal pantservoertuigen voor troepentransport aankopen en leveren aan Oekraïne. Daarvoor heeft de federale regering vrijdag het licht op groen gezet.
Het gaat al om een vijftiende Belgische steunpakket voor Oekraïne in de strijd tegen de Russische bezetter. Het pakket omvat 11 miljoen euro. Daarmee worden onder meer M113-pantservoertuigen aangekocht. De bedoeling is dat de Belgische industrie die op orde zet om ze daarna aan Oekraïne te leveren.
Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) sluit verdere steun aan Oekraïne niet uit. "Zoals altijd gezegd blijven we in functie van de concrete vraag van Oekraïne naar oplossingen zoeken, in de eigen defensiestocks en/of in samenspraak met de Belgische industrie", zegt ze. België was een van de eerste landen die militaire steun leverden aan Oekraïne, aldus nog Dedonder, die benadrukt dat het "geen wedstrijd tussen partnerlanden is, maar het resultaat van een coherente aanpak om zo goed als mogelijk tegemoet te komen aan de noden op het terrein".
Naast militaire hulp maakt de regering ook opnieuw middelen vrij voor de humanitaire noden in Oekraïne. Het gaat om 24 miljoen euro, geld dat naar de internationale humanitaire organisaties met aanwezigheid in Oekraïne gaat. Het gaat volgens minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib en minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez onder meer over het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden van de VN (OCHA) en het Wereldvoedselprogramma. Het bedrag komt bovenop de 61,5 miljoen euro die België in 2022 al vrijmaakte voor humanitaire hulp in Oekraïne.
De federale regering voorziet daarnaast nog eens een half miljoen voor het Slachtofferfonds van het Internationaal Strafhof, 600.000 euro voor het Vrouwenfonds voor Vrede en Humanitaire Hulp van de VN en een miljoen voor het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA).
Vorige week besliste de federale regering nog om voor 32 miljoen euro munitie voor Oekraïne aan te kopen. In totaal leverde Defensie al voor ruim 300 miljoen euro steun aan het land, zowel in de vorm van dodelijke wapens als niet-dodelijk materiaal, zoals brandstof. Het Belgische leger zal binnen een coalitie met onder meer Denemarken en Nederland ook Oekraïense piloten opleiden om met F-16-gevechtsvliegtuigen te kunnen vliegen.
Doden en gewonden bij beschietingen op overstroomd gebied in Oekraïne
In de overstroomde regio van Cherson in het zuiden van Oekraïne zijn volgens de autoriteiten vier mensen gedood door Russische beschietingen. Twee anderen, van 69 en 86 jaar oud, raakten gewond, zo deelde het Oekraïense militaire bestuur van Cherson op Telegram mee. Door de vernieling van de Kachovka-stuwdam op 6 juni staat de hele regio onder water.
Het water in het overstroomde gebied blijft ondertussen zakken, zo meldden de hulpdiensten ter plaatse. Volgens de Oekraïense staf die zich met de gevolgen van de watersnood bezighoudt, daalde het waterpeil bij Cherson sinds donderdag met ongeveer 25 centimeter tot 1,67 meter. Wel staan nog dertig dorpen onder water, waarvan negentien in het gebied dat Rusland in handen heeft, zei de crisisstaf op Telegram.
De door Rusland gecontroleerde stuwdam in het oorlogsgebied brak vorige week dinsdag. Het water uit het Kachovka-stuwmeer, het grootste reservoir van het land, zette tientallen dorpen blank.
Duitsland levert 64 extra Patriot-luchtraketten aan Kiev
Duitsland zal nog eens 64 grond-luchtraketten van het type Patriot leveren aan Oekraïne. Het land volgt daarmee verschillende andere NAVO-bondgenoten die het Oekraïense luchtverdedigingssysteem versterkten.
De Duitse minister van Defensie Boris Pistorius kondigde de levering vandaag aan in de marge van de NAVO-top in Brussel. Pistorius zei dat de beslissing belangrijk is om duurzame steun te verlenen aan de Oekraïense strijdkrachten die proberen door Rusland bezet gebied te bevrijden. De raketten worden onmiddellijk geleverd, aldus de defensieminister nog.
Het mobiele Patriot-systeem van Amerikaanse makelij is een van 's werelds meest geavanceerde luchtafweersystemen en kan worden gebruikt om vliegtuigen, ballistische raketten en kruisraketten onschadelijk te maken.
Gisteren maakten de VS, Groot-Brittannië, Denemarken en Nederland bekend dat ze honderden extra grond-luchtraketten aan Oekraïne leveren. De leveringen zijn begonnen en zouden in enkele weken voltooid moeten zijn.
Rusland geeft met een half woord toe dat Oekraïne aan terrein wint
Het Russische leger heeft waarschijnlijk terrein verloren in de strijd om het zuidelijke front van Oekraïne. Dat is op te maken uit een uitspraak van het Russische ministerie van Defensie. Het is de eerste keer dat Rusland een verlies van grondgebied -met een half woord- toegeeft.
In de regio Vremivka "vinden de meest actieve gevechten plaats, in de districten Rivnopil en Oerozjajin", gaf het Russische ministerie van Defensie toe. In de afgelopen 24 uur zou Rusland daar naar eigen zeggen vijf aanvallen hebben afgeslagen.
Vremivka ligt ongeveer meer dan tien kilometer ten noorden van de versterkte frontlijn. Dat er net in dat gebied wordt gevochten, betekent waarschijnlijk dat de Russische linies een paar kilometer zijn teruggetrokken naar het zuiden en het oosten.
Begin juni ging het Oekraïense tegenoffensief van start. Kiev zegt dat het al een handvol steden en ongeveer honderd vierkante kilometer heeft bevrijd. Rusland heeft dat steeds stellig ontkend. Als Oekraïne vooruitgang boekt in de regio, dan zou het leger de landbrug verbreken die het Russische grondgebied verbindt met de Krim. Dat zou een grote tegenslag zijn voor Rusland.
Luchtalarm opgeheven
Het luchtalarm in Kiev is opgeheven. Volgens de Oekraïense luchtmacht werden zes hypersonische Kinzhal-raketten, zes Kalibr-raketten en twee drones onderschept.
Volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Kuleba is de boodschap voor de Afrikaanse delegatie duidelijk. "Rusland wil meer oorlog, geen vrede", zegt hij op Twitter.
Explosies in Kiev: "Poetins manier om vredesmissie van Afrikaanse leiders te verwelkomen"
Er weerklinken explosies in Kiev na de aankomst van de Afrikaanse leiders, vermoedelijk vooral door het luchtafweergeschut. Burgemeester Vitali Klitschko laat weten dat de wijk Podil wel getroffen werd. "En er zijn nog meer raketten op komst."
Volgens de Oekraïense luchtmacht lanceerde Rusland verschillende Kalibr-raketten vanuit de Zwarte Zee. "Luchtalarm op dit moment. Poetin verwelkomt de Afrikaanse leiders in Kiev", schreef de Oekraïense diplomaat Olexander Scherba op Twitter. Eerdere aanvallen eisten deze week al mensenlevens in Kiev, Odesa en Kryvyi Rih (de geboortestad van president Volodymyr Zelensky; nvdr).
De presidenten van Zambia, Senegal, de Comoren, Zuid-Afrika en Egypte bezoeken Kiev in het kader van een vredesmissie. Morgen zouden ze Sint-Petersburg bezoeken.
Zware explosie in Russische grensstad Koersk: Rusland onderzoekt “mogelijke aanval met vijandige drone”
Er heeft zich vanmorgen vroeg een zware explosie voorgedaan in de Russische stad Koersk, op ongeveer 100 kilometer van de Oekraïense grens. Die werd gevolgd door een hevige brand in het magazijn van een fabrikant van dekens en kussens. De site ligt vlakbij een communicatietoren. Rusland onderzoekt of het om “een mogelijke aanval met een vijandige drone” gaat. Lees hier meer.
Inval Oekraïne : Russische generaal bij Oekraïense aanval omgekomen, zegt Londen
Bij een Oekraïense aanval op een Russische commandopost in het oosten van Oekraïne is de Russische generaal-majoor Sergej Gorjatsjov omgekomen. Dat meldt de Britse geheime dienst.
Gorjatsjov is de eerste Russische generaal die dit jaar sneuvelt in de oorlog in Oekraïne, maakt het ministerie van Defensie in Londen vandaag bekend. Volgens de Britse informatie waren delen van zijn divisie betrokken bij het beruchte bloedbad in Boetsja, een voorstad van Kiev, vorig jaar.
Sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne, op 24 februari 2022, geeft het Britse ministerie van Defensie dagelijks updates over de situatie in Oekraïne. Daarvoor baseert het zich op informatie van de inlichtingendiensten. Moskou beschuldigt Londen van desinformatie.
Zuid-Afrikaanse president aangekomen in Kiev voor vredesmissie
De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa is aangekomen in Kiev voor een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Ramaphosa is samen met een aantal andere Afrikaanse leiders op een zelfverklaarde vredesmissie en reist na het bezoek aan Kiev door naar Moskou.
De Zuid-Afrikaanse president is in Oekraïne samen met de leiders van Senegal, Zambia en de Comoren, die momenteel voorzitter zijn van de Afrikaanse Unie. De presidenten van Egypte, Oeganda en Congo trokken zich terug om verschillende redenen, maar sturen wel een premier of andere hoogwaardigheidsbekleder.
Ze hopen de stem van hun continent te kunnen laten horen, omdat Afrika zwaar getroffen wordt door de oorlog met sterk oplopende voedselprijzen. De Afrikaanse delegatie wil laten zien hoe belangrijk vrede ook voor hen is en wil de Oekraïners en de Russen aanmoedigen om vredesonderhandelingen te beginnen. De leiders hebben een document opgesteld met een aantal voorstellen om vrede dichterbij te brengen.
De Afrikaanse landen zitten niet altijd op een lijn als het om de oorlog in Oekraïne gaat. Rusland heeft nauwe banden met een aantal landen, die daarom weigeren de invasie te veroordelen. Zuid-Afrika zit bijvoorbeeld samen met Rusland in de BRICS-organisatie en ziet het als een "bevriend land".
Zaterdag hebben de Afrikaanse leiders in Sint-Petersburg naar verwachting een gesprek met de Russische president Vladimir Poetin.
Biden: open voor plan makkelijker toetreding Oekraïne tot NAVO
De Amerikaanse president Joe Biden staat open voor een plan dat het makkelijker maakt voor Oekraïne om na de oorlog lid te worden van de NAVO, ook al vermeldt het plan niet wanneer Kiev zich bij de NAVO zou kunnen aansluiten. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite 'Politico' op basis van twee bronnen.
Volgens twee Amerikaanse functionarissen zou Biden het schrappen van het actieplan voor NAVO-lidmaatschap van Oekraïne verwelkomen. Met dit actieplan wordt een land getoetst en geholpen om te voldoen aan eisen van de NAVO, zoals democratische en militaire hervormingen. Daarna wordt vastgesteld of een land lid kan worden.
Door dit vereiste over te slaan zou Oekraïne weliswaar nog steeds een aantal prodemocratische veranderingen moeten doorvoeren, maar zouden alliantieleden Kiev op elk moment daarna unaniem kunnen verwelkomen in de NAVO. Het voorstel om dit actieplan te verwijderen zou geen formele uitnodiging of een tijdschema voor toetreding tot de NAVO bevatten, gaat 'Politico' verder.
Biden sprak deze week in Washington over dit idee met secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg, die het voorstel heeft gelanceerd. Biden maakte duidelijk dat hij er "open" voor stond als bondgenoten het zouden steunen, zei een hoge Amerikaanse functionaris op basis van anonimiteit.
Volgens 'Politico' zou de afschaffing van dit vereiste voor Oekraïne dan zeer waarschijnlijk formeel aangekondigd worden op de NAVO-top in juli in Vilnius, Litouwen. Volgens de Amerikaanse functionaris werden er gesprekken gevoerd met NAVO-bondgenoten om te kijken of er "consensus kan worden bereikt".
Denemarken bereid om F-16-opleiding voor Oekraïners te organiseren
De initiële opleiding van de eerste Oekraïense piloten met een F-16-gevechtsvliegtuig zal plaatsvinden op de luchtmachtbasis van Skrydstrup, in het zuiden van Denemarken. Dat heeft de Deense minister van Defensie Troels Lund Poulsen volgens het Deense persagentschap Ritzau donderdag meegedeeld in de marge van een bijeenkomst van de contactgroep voor Oekraïne in Brussel. In een latere fase zal een opleidingscentrum worden opgericht in Oost-Europa.
Denemarken en Nederland hadden eerder aangekondigd de leiding te willen nemen over een Europese coalitie - met onder meer ook België - om Oekraïense piloten een opleiding te geven met een F-16.
De opleiding zou in augustus aanvangen en minstens zes maanden duren.
De Nederlandse minister van Defensie Kajsa Ollongren heeft op haar beurt in een brief aan de Tweede Kamer gewag gemaakt van de oprichting van een F-16-opleidingscentrum in een van de NAVO-lidstaten in Oost-Europa.
Ollongren voegde er voorts nog aan toe dat Nederland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken de komende weken honderden luchtafweerraketten zullen leveren aan Oekraïne. Dit met een totaal prijskaartje van 300 miljoen euro.
Zelensky pleit voor wereldvredetop
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft donderdag in een videoboodschap voor het Zwitsers parlement gesuggereerd om een "wereldvredetop" te houden in het land. Meer details gaf hij niet.
De toespraak van Zelensky was controversieel. De meeste leden van de rechts-conservatieve Zwitserse Volkspartij, de grootste partij in Zwitserland, verlieten de zaal omdat ze de toespraak zagen als buitenlandse inmenging in de nationale politiek.
In Zwitserland woedt volop discussie of het land zijn tweehonderdjaar oude neutrale status moet versoepelen.
IAEA-topman: "De situatie in kerncentrale Zaporizja is ernstig, maar stabiliseert"
De algemeen directeur van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) Rafael Grossi heeft vandaag na een bezoek aan de kerncentrale van Zaporizja verklaard dat de situatie "ernstig" is, maar zich wel aan het stabiliseren is.
De IAEA-topman bezocht de grootste kerncentrale van Europa na de dambreuk op de Dnjepr in Nova Kachovka. Het water van het stuwmeer wordt gebruikt om de reactoren af te koelen. De kerncentrale beschikt wel nog over een eigen koelbassin.
Grossi bevestigde dat de centrale over "voldoende water" beschikt. Dinsdag had de IAEA-topman reeds verzekerd dat er geen "onmiddellijk gevaar" was. Maar hij wou toch zelf ter plaatse gaan om zijn eigen evaluatie te maken. "Enerzijds is de situatie ernstig, de gevolgen zijn er en ze zijn reëel", verklaarde Grossi vandaag achteraf. "Anderzijds zijn er maatregelen genomen om de situatie te stabiliseren", voegde hij toe.
Het was het derde bezoek van Grossi aan de kerncentrale in het zuiden van Oekraïne, die onder Russische controle staat.
Oekraïne zoekt mogelijk gebruik van Belgische wapens in Rusland
Kiev onderzoekt of Russische anti-regimemilities Belgische wapens die door ons land aan Oekraïne waren geschonken hebben gebruikt op Russisch grondgebied. Dat heeft de Oekraïense minister van Defensie Oleksiy Reznikov gezegd tijdens een ontmoeting met zijn Belgische ambtgenote Ludivine Dedonder in Brussel, zegt haar entourage aan Belga.
De Amerikaanse krant 'Washington Post' onthulde eerder deze maand foto's en video's waarop te zien was hoe Russische anti-regimemilities met Scar-aanvalsgeweren van het Belgische FN Herstal een raid uitvoerden in de Russische grensregio Belgorod.
Premier Alexander De Croo beval een onderzoek naar de beelden. België levert immers wapens aan Oekraïne aan zeer strikte voorwaarden: ze mogen enkel gebruikt worden voor de verdediging van het Oekraïense grondgebied op Oekraïens grondgebied. Mogelijk zijn de wapens via een omweg in Russische handen beland.
Oekraïne onderzoekt de kwestie dus ook zelf. Reznikov beloofde volgens Dedonder om de resultaten te delen eens het onderzoek is afgerond.
Voor het eerst: Zelensky spreekt tot Zwitsers parlement
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft het Zwitserse parlement vanmiddag via een videoverbinding toegesproken. Het was voor het eerst dat een buitenlandse leider via een videoverbinding een speech heeft gericht tot de Zwitserse Nationale Raad. De toespraak is niet onomstreden in het land dat zich neutraal voelt en graag afzijdig houdt van internationale conflicten.
Zelensky dankte "lief Zwitserland" dat het niet onverschillig is gebleven in "de gruwelijke oorlog die op onze grond wordt gevoerd". "Mijn lieve Zwitserse volk, wat is de ziel van de waarden die we delen? Dat is de vrede," aldus Zelensky. Vervolgens riep hij het neutrale land op om dringend wapens te leveren voor de strijd tegen de Russische invasietroepen. Hij vroeg om de doorverkoop van wapens van Zwitserse makelij of in Zwitsers bezit toe te staan, nu zijn land probeert grondgebied terug te winnen dat door Rusland is veroverd.
Zelensky noemde het "van vitaal belang" dat de Zwitsers, ondanks hun eeuwenoude neutraliteit, de uitvoer van hun oorlogsmateriaal door andere landen toestaan "om Oekraïne te beschermen en te verdedigen". Onder meer Nederland wil graag Leopard 1-tanks die nu in Zwitserland zijn, aan Oekraïne geven. De Zwitserse wet verbiedt de levering van wapens en munitie aan landen die in oorlog zijn. "We hebben wapens nodig om de vrede in Oekraïne te herstellen", benadrukte Zelensky in zijn speech.
Zelensky stond formeel niet op de agenda, maar sprak tijdens de middagpauze. Zijn toespraak is ook niet in de notulen van het parlement vastgelegd, melden Zwitserse media. De meeste afgevaardigden van de rechts-nationalistische Zwitserse Volkspartij (SVP) kwamen niet opdagen omdat zij de toespraak van Zelensky als inmenging in binnenlandse aangelegenheden zagen.
Oekraïens leger "rukt op" ondanks "krachtig verzet" van Russische troepen
Het Oekraïense leger "rukt op" bij zijn tegenoffensief, ondanks een "krachtig verzet" van de Russische troepen. Dat heeft Ganna Maliar, de Oekraïense viceminister van Defensie, vandaag gezegd tijdens een persconferentie.
Volgens de minister zijn de Oekraïense troepen de voorbije tien dagen "meer dan drie kilometer" opgerukt in de zone van Bachmoet, in het oosten van het land. In het zuiden is sprake van "een geleidelijke, maar zekere vooruitgang" van het Oekraïense leger, ook al "verzet de vijand zich hevig".
Volgens Oleksii Hromov, vertegenwoordiger van de Oekraïense generale staf, hebben de Oekraïense troepen tot nog toe zeven dorpen uit handen van de Russische bezetter kunnen bevrijden. "De controle werd hersteld over 100 vierkante kilometer Oekraïens gebied."
Moskou kondigt lokale verkiezingen aan in bezet Oekraïens gebied
Moskou zal op 10 september lokale "verkiezingen" organiseren in de bezette Oekraïense gebieden. Dat heeft de Russische verkiezingscommissie vandaag bekendgemaakt. Volgens de commissie zullen dan nieuwe regionale en gemeenteraden worden verkozen.
De Russische president Vladimir Poetin eiste afgelopen september de annexatie op van de regio's rond Cherson, Zaporizja, Loegansk en Donetsk, nadat hij daar pseudo-referenda had gehouden. Op dit moment zijn grote delen van die gebieden onder Russische controle. Maar Oekraïne is bezig aan een tegenoffensief, om terrein terug te winnen.
Poetin beschouwt de regio's als historisch Russisch land. Hij vindt dat Kiev ze moet afstaan om vrede te bereiken. Oekraïne sluit elk compromis uit.
Rusland controleert nu ongeveer 17 procent van Oekraïens grondgebied. Daaronder valt ook het schiereiland de Krim, dat in 2014 werd geannexeerd.
Stoltenberg: "Nucleaire retoriek van Rusland is roekeloos"
Wit-Rusland schiet Oekraïense drone boven eigen grondgebied neer
Wit-Russische grenswachten hebben boven de regio Gomel, die grenst aan buurland Oekraïne, een Oekraïense drone neergeschoten. Dat meldt persbureau Reuters op basis van berichten van het Russische staatspersbureau TASS.
Zelensky roept op Russische raketproductie een halt toe te roepen
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in zijn nachtelijke toespraak opgeroepen tot strenge sancties rond de handel in onderdelen die Rusland nodig heeft voor de fabricage van de raketten waarmee het Oekraïne aanvalt.
“Het is duidelijk goedkoper om voor eens en voor altijd de toegangswegen af te sluiten die de ‘terroristen’ voor de aanvoer van kritieke componenten voor hun terreurwapens gebruiken, dan om geld uit te blijven geven aan steeds nieuwere raketten voor de Oekraïense luchtverdediging”, zei Zelensky in zijn nachtelijke toespraak. Daarbij haalde hij aan dat ook bedrijven gevestigd in Oekraïense ‘partnerlanden’ nog steeds raketcomponenten aan Rusland verkopen.
Het is al de tweede keer in iets meer dan een week tijd dat Zelensky opriep tot strengere regels om een einde te maken aan wat de Oekraïense autoriteiten 'raketterreur' tegen burgerdoelen noemen.
Australië blokkeert bouw nieuwe Russische ambassade bij parlement
Australië heeft de bouw van een nieuwe Russische ambassade in de buurt van het parlement geblokkeerd. De regering had daartoe een wetsvoorstel ingediend dat in grote meerderheid werd aangenomen. Premier Anthony Albanese gaf “bedreigingen voor de nationale veiligheid” als reden voor de stap. “De regering heeft een zeer duidelijk veiligheidsadvies ontvangen over het risico van Russische aanwezigheid zo dicht bij het Parliament House”, aldus de premier.
De ambassade van Rusland heeft eerder verklaard dat het vastbesloten is de bouw te voltooien, ondanks de Australische bezwaren. Albanese verwacht dan ook enig tegengas van Russische diplomaten in Australië, maar maakt zich er geen zorgen over. “Rusland verkeert niet in een positie om te praten over internationaal recht, dat het zo schaamteloos heeft geschonden met de invasie in Oekraïne.” Lees hier meer.
Oekraïne meldt kleine vorderingen in 'extreem hevige' gevechten
Oekraïne maakt melding van kleine vorderingen in het tegenoffensief tegen de Russische troepen in wat het zelf omschrijft als "extreem hevige" gevechten. In een bericht op Telegram zegt onderminister van Defensie Hanna Maliar dat de Oekraïense acties "gedeeltelijk" succes hadden.
Oekraïense troepen zijn 200 tot 500 meter opgerukt in verschillende gebieden in de buurt van de grotendeels verwoeste oostelijke stad Bachmoet, en 300 tot 350 meter in de zuidoostelijke regio Zaporizja, zegt ze.
"Onze troepen bewegen zich voort ondanks extreem felle gevechten en lucht- en artilleriesuperioriteit van de vijand", aldus Maliar.
Nucleaire plannen van Rusland zullen centraal staan in NAVO-top over Defensie
De Defensieministers van de verschillende NAVO-lidstaten zullen vanaf morgen samenkomen in Brussel. Onder meer "de roekeloze nucleaire retoriek van Rusland" zal dan aan bod komen. Dat heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg vandaag gezegd.
Donderdag gaat de top van start met gesprekken met vertegenwoordigers van de defensie-industrie. Vrijdag komen de nucleaire aspecten van de huidige veiligheidsomgeving aan bod tijdens een vergadering van de Nucleaire Planningsgroep. Vooral de plannen die Rusland heeft aangekondigd baren zorgen.
Onlangs maakte Moskou namelijk informeel komaf met het 'New START'-verdrag voor kernwapensbeheersing. Tegen de afspraken in, heeft het land namelijk aangekondigd dat het kernwapens wil stationeren in Wit-Rusland.