Onweerswolken boven Poperinge
Lezer Frederik Vandenbroucke wist de spectaculaire onweerswolken boven de sportzone van Poperinge vast te leggen en bezorgde ons de beelden. Niet veel later brak er ook een fel onweer los.
Máxima trotseert snikheet staatsbanket met waaier terwijl het buiten giet
Stortregens en dus kampt Tom (52) opnieuw met wateroverlast: “Het scheelde hoop en al enkele centimeter voor het binnenliep”
Tom Mestdagh uit de Geluwesesteenweg in Wervik is de brandweer dankbaar. “Dankzij hun pompwerken konden we ons huis droog houden, na de stortregens van dinsdag”, vertelt de man. “Helaas is het niet voor het eerst dat we hier kampen met wateroverlast. En de oplossing hebben we helaas niet zelf in handen.”
Onze weerman: "In 6 uur tijd kan er meer dan 40mm vallen"
Straat in Wervik onder water
Een deel van de Esdoornstraat in Wervik liep dinsdagnamiddag door het hevig onweer onder water. “Ik woon hier ondertussen al achttien jaar en maakte dat nog nooit mee”, aldus een bewoner. Gelukkig werd geen enkel huis bedreigd. In de rest van de straat was er doorgaand verkeer mogelijk. Omstreeks 18 uur stopte het met regenen.
Bakkerij gesloten door waterschade, waaghalzen duiken in de Leie
Tegenslag voor bakkerij Youri in de Oude Beselarestraat in Wervik. “Wegens de vele waterschade die we deze namiddag opliepen kunnen we onmogelijk morgen de bakkerij openen”, aldus bakker Youri De Becker en zijn partner Xandra in een boodschap aan hun klanten voor morgen/woensdag. “We zullen alles in het werk stellen om donderdag opnieuw open te zijn.”
En op het einde van de Akademiestraat zagen mensen tot hun grote verbijstering tijdens het fel onweer twee waaghalzen in de Leie duiken. De twee mannen bleven niet lang in het water en hadden blijkbaar geen besef van het gevaar dat ze liepen.
Wolkbreuk zet Romeins Plein in Velzeke onder water
Een wolkbreuk heeft dinsdagnamiddag het Romeins Plein in Velzeke onder water gezet. Ook in de Lippenhovestraat was er wateroverlast.
Honderden meldingen voor wateroverlast in West-Vlaanderen: wijk onder water in Wervik
West-Vlaamse brandweerkorpsen hebben heel wat meldingen van wateroverlast binnengekregen, nadat een onweer vanuit Frankrijk de regio had bereikt. In Wervik liep een wijk onder water.
"Na een fikse onweersbui over de regio noteert Brandweer Westhoek zo'n 21 meldingen voor wateroverlast", klonk het omstreeks 15.30 uur. Een dik uur later stond de teller al op 40 interventies. Zo liep een wijk onder water in Wervik. Verschillende straten stonden er blank.
In de zone Midwest ging het om een twintigtal oproepen. "Het gaat voornamelijk om wateroverlast op straat. Op korte tijd viel erg veel neerslag en dat kunnen rioleringen niet slikken", klinkt het daar. In het zuiden van de provincie kreeg de brandweer van Zone Fluvia een twaalftal oproepen. Vooral de regio rond Menen kreeg op korte tijd veel water te slikken.
Doorniks onweer rekt naar Oost-Vlaanderne, ook in Antwerpen buien
"Het stevig Doorniks onweer trekt nu richting Oost-Vlaanderen", zegt onze weerman David Dehenauw. Intussen zijn er ook her en der in Antwerpen buien met onweer.
Onweer steekt stokken in de wielen van koers in Geluwe
Door donder, bliksem en een wolkbreuk met hagelbuien werd de interclub voor beloften en elite zonder contract dinsdag in het kermisvierend Geluwe na zowat anderhalf uur stilgelegd. Alvast een wijze beslissing van de koerscommissarissen van Cycling Vlaanderen want het kwam te gevaarlijk. Er was een kopgroep van vijf renners, waaronder de plaatselijke Arne Santy.
Hevige regenval zorgt voor modderpoel in Beveren
Door de hevige regenval kwamen ook in de regio van Roeselare enkele straten blank te staan. Dat gebeurde ook in de Wijnendalestraat in deelgemeente Beveren. Omdat daar ook wegenwerken bezig zijn, zorgde dat al snel voor een modderpoel. Er is geen gevaar voor de woningen.
In de regio van Roeselare liepen ook nog meldingen binnen in de Kleppestraat in Moorslede en in de Bruggestraat in Hooglede. “Op dit moment valt de wateroverlast door de regenval erg goed mee”, klinkt het bij de hulpverleningszone Midwest. “Nergens dreigt er water in woningen te lopen."
Onheilspellende wolken bereiken Gent
Een lezer bezorgde ons dit beeld vanuit Gent. Daar dreigen de onweerswolken boven de E40.
Felle regen op de A19 naar Ieper
Welke soorten onweer zijn er en wat doe je best wel en niet als het onweert?
Onweer is één van de meest spectaculaire weerfenomen. Maar het ene onweer is het andere niet. Hoe ontstaat onweer? Hoe komt het dat er zulke verschillen zijn tussen onweersbuien? En waarom zijn ze zo gevaarlijk? Meteoroloog Jonas De Bodt verduidelijkt én geeft tips wat je best wel en niet doet tijdens een onweersbui. (+)
Noodnummer 1722 voor storm- en waterschade geactiveerd
De FOD Binnenlandse Zaken heeft noodnummer 1722 voor niet-levensbedreigende hulp geactiveerd. Mensen die bijstand van de brandweer nodig hebben voor storm- of waterschade, kunnen 1722 bellen zodat 112 vrij blijft voor mensen in levensbedreigende situaties.
1722 is het best bereikbaar via het e-loket van 1722.be, maar mensen kunnen ook telefonisch contact opnemen in situaties die niet-levensbedreigend zijn. "Als je brandweerzone zelf een e-loket heeft, kan je ook daar terecht", klinkt het in een persbericht.
"Als je 1722 belt, zijn het nog steeds de operatoren in de noodcentrales 112 die de oproepen naar 1722 zullen behandelen. Zij behandelen de oproepen op gescheiden telefoonlijnen waardoor ze eerst de meest dringende oproepen naar 112, zoals van mensen met een hartaanval of wiens huis in brand staat, kunnen afhandelen."
Eens de aanvraag werd ingediend, heeft het weinig zin om de brandweer opnieuw te contacteren wanneer hun tussenkomst op zich laat wachten. "De brandweer bekijkt situatie per situatie en geeft voorrang aan wie mogelijk in levensgevaar is. Tijdens een storm of bij wateroverlast moet de brandweer veel aanvragen tegelijkertijd behandelen en moet je wat langer wachten omdat de brandweer eerst mensen die in levensgevaar zijn verder moet helpen."
Het nummer 1722 wordt preventief geactiveerd wanneer een storm of wateroverlast wordt aangekondigd. Het feit dat het nummer wordt geactiveerd, zegt niets over de ernst van de waarschuwing en de omvang van de eventuele schade.
Dreigende wolken boven De Panne
Onze fotograaf legde op beeld vast hoe de onweerswolken ons land binnenkwamen boven De Panne.
KMI schaalt op naar 'code oranje'
Het KMI verwacht intense buien met windstoten en hagel. Aanvankelijk werd code geel afgekondigd voor het hele land, maar dat werd iets na 14 uur opgeschaald tot code oranje voor de kust, West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams-Brabant, Brussel, Waals-Brabant en Henegouwen. Het KMI verwacht erg veel regen op korte tijd, meer dan 20 à 30 mm in 1 uur. In een tijdspanne van 6 uur kan lokaal tot 40 mm regen vallen. “Plaatselijk is wateroverlast mogelijk, en we moeten ook uitkijken voor bliksems en felle windstoten”, waarschuwt weerman David Dehenauw.
Pas tegen het einde van de avond, begin van de nacht zou het opnieuw rustiger worden, voorspelt het KMI. “Al zijn er bepaalde weermodellen die een tweede golf tonen voor het tweede deel van de nacht, maar daarover is nog geen eenstemmigheid”, aldus Dehenauw vanochtend.
Onweer trekt België binnen via de kust
Rond 14 uur zijn vanuit Frankrijk in De Panne en Koksijde de eerste onweersbuien ons land binnengekomen, meldt David Dehenauw op Twitter. “Fel onweer met rukwinden, hagelstenen van 1 à 2 centimeter en veel neerslag", waarschuwt hij.
Het onweer trekt van de kust verder richting het noordnoordoosten. Vanuit West-Vlaanderen en Henegouwen zouden de buien vervolgens richting Oost-Vlaanderen en Antwerpen trekken, maar ook in de andere provincies kan er onweer losbarsten. “Het is moeilijk te voorspellen waar het precies zal onweren”, klinkt het.
Zwoele temperaturen tot 30 graden
Het wordt dinsdagnamiddag zwoel met maxima van 25 graden in de Hoge Venen en aan zee (of iets minder in de westelijke plaatsen aan de kust) tot 29 of 30 graden in de Kempen. Er waait een zwakke tot matige wind uit het zuiden tot zuidwesten, of uit veranderlijke richtingen aan zee. Door de hoge luchtvochtigheidsgraad voelt het drukkend warm aan.
“Vanuit Frankrijk zijn er enkele pittige onweders onderweg naar België. Het is altijd moeilijk om te zeggen waar, om hoe laat en hoe hevig die zullen plaatsvinden, maar er zijn indicaties dat deze plaatselijk pittig kunnen zijn en voor overlast kunnen zorgen”, zo waarschuwde David Dehenauw deze ochtend.