Rusland sanctioneert procureur van Internationaal Strafhof en Britse ministers
Rusland sanctioneert de procureur van het Internationaal Strafhof, Karim Khan, die half maart een aanhoudingsbevel tegen Vladimir Poetin uitschreef, zo heeft Moskou vrijdag meegedeeld. Er komen ook sancties tegen Britse ministers en journalisten.
In de mededeling geeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ter rechtvaardiging dat "Londen onvergankelijk militaire steun" geeft aan Kiev en op "agressieve" wijze een "vijandig anti-Russisch beleid" voert.
Volgens de Russische diplomatieke diensten zijn er in totaal 54 mensen toegevoegd aan de Russische lijst van gesanctioneerde Britten. Het gaat onder meer om de Britse staatssecretaris voor Cultuur, Media en Sport Lucy Fraser, die actief lobbyt voor de internationale isolatie van Rusland op sportgebied, en de onderminister van Defensie Annabel Goldie, die volgens Rusland verantwoordelijk is voor de wapenleveringen aan Oekraïne.
Ook zijn er sancties opgelegd aan Britse journalisten van de BBC, The Guardian en The Daily Telegraph, die door Moskou worden beschuldigd van "betrokkenheid" bij het "verspreiden van valse informatie" over Rusland en het "ondersteunen van informatie- en propaganda-activiteiten" van Kiev.
Bestuurder van Russische verkiezingstoezichthouder gearresteerd
Russische autoriteiten hebben de medevoorzitter van de onafhankelijke verkiezingswaakhond Golos gearresteerd. Dat heeft de advocaat van Grigori Melkonjants, zoals de Golos-bestuurder heet, tegen Russische staatsmedia gezegd. Volgens de advocaat wordt Melkonjants verdacht van het leiden van een "ongewenste organisatie". Als de bestuurder wordt veroordeeld, kan hij zes jaar gevangenisstraf krijgen.
De politie doorzocht donderdag ook de huizen van veertien andere Golos-medewerkers in acht verschillende steden, meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti.
Golos werd opgericht in 2000 en is het Russische woord voor "stem". De organisatie, die pleit voor vrije verkiezingen, werd in 2012 voor het eerst gekwalificeerd als "buitenlandse agent". Daarop veranderde de organisatie haar structuur. In 2021 werd Golos opnieuw bestempeld tot buitenlandse agent, omdat het financiering uit het buitenland zou hebben ontvangen.
De arrestatie komt mogelijk niet toevallig, want op 10 september zijn er op veel plaatsen in Rusland verkiezingen gepland, waaronder in Moskou. Het harde optreden wordt gezien als onderdeel van een groeiende golf van autoritaire repressie tegen dissidenten in Rusland, wat door mensenrechtenactivisten wordt betreurd.
NYT: "Bijna half miljoen dode en gewonde militairen in Oekraïne"
Bijna een half miljoen Russische en Oekraïense militairen zijn omgekomen of gewond geraakt sinds het begin van de oorlog in Oekraïne anderhalf jaar geleden. Dat schrijft de krant 'The New York Times' op basis van informatie van Amerikaanse regeringsbronnen.
Rusland zou al 300.000 slachtoffers hebben geteld onder zijn militairen. Van hen zouden er 120.000 zijn overleden. Voor Oekraïne zou het gaan om 190.000 slachtoffers, van wie 70.000 het niet hebben overleefd.
Het aantal slachtoffers is sterk gestegen sinds het begin van het tegenoffensief eerder dit jaar. In november vorig jaar had de Amerikaanse topgeneraal Mark Milley het nog over 100.000 doden en gewonden aan de Oekraïense kant en ongeveer evenveel aan de Russische kant.
De Amerikaanse krant wijst erop dat het moeilijk is om er een exact cijfer op te plakken, omdat Moskou de verliezen veel rooskleuriger voorstelt dan ze zijn en Kiev helemaal geen cijfers bekendmaakt.
Oekraïne zou over 500.000 soldaten beschikken, terwijl het Russische leger iets meer dan 1,3 miljoen militairen, reservisten en huurlingen telt.
Japan zet gevechtsvliegtuigen in nadat twee Russische toestellen werden opgemerkt
Tijdens militaire oefeningen van Rusland en China op de Stille Oceaan heeft Japan zijn eigen generale staf gevechtsvliegtuigen de lucht ingestuurd nadat Russische patrouillevliegtuigen waren opgemerkt tussen de Japanse Zee en de Oost-Chinese Zee.
Twee Russische toestellen vlogen langs de kust van Centraal- en Zuid-Japan en staken de Tsushima-straat over (die Japan van Zuid-Korea scheidt), om nadien langs dezelfde weg terug te keren.
Uitgerekend vrijdag vindt in Camp David, nabij Washington, een onuitgegeven top plaats tussen de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan, met als doel een signaal van eenheid naar China en Noord-Korea te sturen. President Joe Biden ontvangt de Japanse premier Fumio Kishida en de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol.
Na opgeblazen dam eindelijk weer stroom in Cherson en omstreken
Twee maanden na de verwoesting door Russische troepen van de Kachovka-dam met zijn waterkrachtcentrale, die delen van de regio Cherson van stroom voorzag, wordt de elektriciteit nu hersteld. Dat meldt gouverneur Oleksandr Prokudin op Telegram.
De terugkeer van elektriciteit in gedeelten van de regio komt aan de vooravond van het nieuwe schooljaar. De autoriteiten vreesden dat 68.500 kinderen vanwege de voortdurende beschietingen nog steeds op afstand onderwijs zouden moeten volgen. "We kunnen het schooljaar niet offline starten", zei Prokudin.
Het district Korabel werd het zwaarst getroffen door de stroomstoring maar volgens Prokudin zijn de eerste woningen al weer aangesloten op het elektriciteitsnet.
Luchtalarm in heel Oekraïne
In heel Oekraïne gaat het luchtalarm af. De autoriteiten waarschuwen voor mogelijke Russische aanvallen.
Grote brand in belangrijke Russische havenstad
In de belangrijke Russische havenstad Novorossiysk is een grote brand uitgebroken in een vrachtterminal. Dat meldt het Russische persbureau RIA. Meer dan 40 brandweerlieden proberen de vlammen onder controle te krijgen. Op sociale media circuleren beelden van een enorm grote rookwolk boven de Zuid-Russische havenstad.
Rusland en China houden oefeningen op Stille Oceaan
Rusland en China voeren samen manoeuvres uit op de Stille Oceaan, met een focus op reddingsoefeningen en de strijd tegen luchtaanvallen. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie vrijdag bekendgemaakt.
Moskou en Peking hebben het afgelopen decennium hun militaire samenwerking opgeschroefd. De Russische oorlog in Oekraïne sinds februari 2022 heeft daar geen verandering in gebracht.
Op videobeelden van het Russische agentschap Tass zijn negen schepen te zien die in formatie varen. Op de brug staan bemanningsleden in de houding. "De marines van beide landen hebben antionderzeeëroefeningen uitgevoerd, een luchtaanval van een fictieve vijand afgeslagen, reddingsoefeningen op zee uitgevoerd en technieken om te landen en op te stijgen met een helikopter van op oorlogsschepen geperfectioneerd", zegt het Russische ministerie van Defensie.
Momenteel opereren beide marines in de Oost-Chinese Zee, die wordt omringd door het Koreaanse schiereiland, Japan, Taiwan en China. Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van Defensie zijn er bij de hele operatie geen andere landen betrokken en staat ze volledig los van de internationale en regionale situatie.
China heeft in het verleden opgeroepen de territoriale integriteit van elk land te respecteren. Daarmee doelde Peking dus ook op Oekraïne, maar het heeft nooit expliciet en publiekelijk de Russische inval veroordeeld. China wil een bemiddelende rol in het conflict spelen.
IN BEELD. Opnieuw drone-aanval op Moskou afgewend: gebouw beschadigd
Eerste vrachtschip dat tijdelijke Zwarte Zeeroute gebruikt, in Istanboel aangekomen
Het vrachtschip dat deze week als eerste de Oekraïense havenstad Odessa verlaten heeft en via een nieuwe, tijdelijke vaarroute koers zette naar de Bosporus, is in Istanboel aangekomen. Dat meldt het persbureau 'Reuters' vrijdagochtend op basis van getuigen. Ook websites waarop het scheepvaartverkeer kan worden gevolgd, melden de aankomst van het containerschip Joseph Schulte in de Turkse metropool.
Het schip lag sinds 23 februari 2022, de dag voor de Russische invasie in Oekraïne, in de haven van Odessa geblokkeerd. Het kon deze week als eerste gebruikmaken van een nieuwe, tijdelijke en volgens Oekraïne "humanitaire" corridor om graan via een alternatieve route de Zwarte Zee over te steken.
Na het verstrijken van de graandeal had Rusland er nochtans mee gedreigd elk schip dat vanuit of naar een Oekraïense haven vaart, als potentieel militair doelwit te beschouwen. Moskou wil de Oekraïense graanexport opnieuw blokkeren.
Rusland heeft nog steeds niet aangegeven of het de nieuwe scheepvaartcorridor zal respecteren. Vaartuigen die de corridor gebruiken, doen dit dan ook op eigen risico.
Rusland: Oekraïense drone neergeschoten boven Moskou, gebouw beschadigd
In de Russische hoofdstad Moskou is donderdagnacht opnieuw een droneaanval afgeslagen. Dat zegt burgemeester Sergej Sobjanin vrijdagochtend op Telegram. Volgens hem werd het zakencentrum Moscow-City geviseerd. Ook in de Zwarte Zee zou een aanval met een onbemand toestel zijn afgewend.
De drone boven Moskou kon vrijdagochtend omstreeks 4 uur plaatselijke tijd (3 uur in België) worden neergehaald door de Russische luchtverdediging, luidt het. Het toestel stortte daarop neer op een tentoonstellingsterrein aan het water. Er zouden geen gewonden gevallen zijn, maar er circuleren wel beelden van schade aan een gebouw.
Het Russische ministerie van Defensie bevestigde het incident en wees met de vinger naar Oekraïne. In Kiev wordt voorlopig niet gereageerd op de beschuldiging.
KIJK. Op beelden is de Oekraïense drone-aanval boven Moskou te zien
Het nieuws van de mislukte droneaanval kon niet onafhankelijk worden bevestigd, maar op sociale media waren beelden te zien van een explosie en van een rookwolk boven Moskou. Tijdens de nacht beperkten de luchthavens in de hoofdstad het aantal vluchten die ze lieten uitvoeren. Volgens het persagentschap TASS zou het luchtruim in de omgeving van de luchthaven Vnoekovo tijdelijk gesloten zijn geweest.
Moscow-City werd eind juli al eens aangevallen door drones. Twee torens werden daarbij beschadigd. In het district zijn ook verschillende ministeries gevestigd.
Wit-Rusland zou kernwapens gebruiken in geval van buitenlandse "agressie", zegt Loekasjenko
Wit-Rusland zou bereid zijn om nucleaire wapens te gebruiken – die het van Rusland heeft gekregen – mocht het land te maken krijgen met buitenlandse "agressie". Dat heeft president Alexander Loekasjenko donderdag opnieuw herhaald tijdens een interview met staatspersbureau 'Belta'.
De spanningen rond de grenzen van Wit-Rusland met NAVO-landen nemen toe. Maar volgens de president van het land zullen zij "nooit betrokken raken bij deze oorlog", tenzij Oekraïne hun grens overschrijdt. "We zullen Rusland blijven helpen, zij zijn onze bondgenoot", voegde hij er nog aan toe.
Daarnaast waarschuwde hij ook voor de gevolgen die provoacties van naburige NAVO-landen – zoals Polen, Litouwen en Letland – kunnen hebben. Loekasjenko zei bereid te zijn om "onmiddellijk te reageren met alles wat we hebben", waaronder ook kernwapens. "Ja, kernwapens hebben een sterke afschrikkingsfactor. Maar dit zijn tactische kernwapens, geen strategische. Daarom zullen we ze onmiddellijk gebruiken zodra er agressie tegen ons wordt uitgeoefend."
In juni ontving Wit-Rusland de eerste tactische wapens van Rusland. Maar wat is juist het verschil met ‘gewone’ kernwapens? En hoeveel schade kan het aanrichten? Lees er hier meer over (+).
Washington Post: VS verwachten dat Oekraïens tegenoffensief faalt
Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten zal Oekraïne het belangrijkste doel van het huidige tegenoffensief niet halen, schrijft The Washington Post op basis van anonieme bronnen uit de inlichtingenwereld. Zij oordelen dat Oekraïense troepen de zuidoostelijke stad Melitopol, een vitaal Russisch doorvoerknooppunt, niet voor het invallen van de winter kunnen bereiken. De krant sprak ook met Oekraïense en andere westerse inlichtingenbronnen. Zij uitten dezelfde verwachting.
Melitopol is cruciaal voor het tegenoffensief van Oekraïne, omdat het wordt beschouwd als de toegangspoort tot het in 2014 door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim. De stad ligt op de kruising van twee belangrijke snelwegen en een spoorlijn. Die gebruikt Rusland voor het verplaatsen van militair personeel en materieel van de Krim naar andere bezette gebieden in het zuiden van Oekraïne. De Oekraïense strijdkrachten, die vanuit de stad Robotyne oprukken naar Melitopol, meer dan 80 kilometer verderop, zullen enkele kilometers buiten de stad blijven.
Het "grimmige oordeel" van de door de krant geïnterviewden is gebaseerd op de gebleken stugheid waarmee de Russen hun in Oekraïne bezette gebieden verdedigen, waarbij ze steunen op mijnenvelden, loopgraven en zware artillerie.
VS akkoord met sturen F-16's van Nederland naar Oekraïne
De Verenigde Staten hebben goedgekeurd dat F-16-straaljagers vanuit Nederland en Denemarken naar Oekraïne worden gestuurd zodra de opleiding van Oekraïense piloten is voltooid. Volgens een Amerikaanse regeringsfunctionaris heeft de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken dat per brief laten weten aan de twee landen. Nederland en Denemarken verzorgen de opleiding van de Oekraïense piloten.
Het duurt mogelijk nog een jaar voordat de F-16's daadwerkelijk worden verzonden. Vrijdag werd bekend dat de opleiding van de eerste Oekraïense vliegers vermoedelijk pas in de zomer van volgend jaar volledig is afgerond.
Duitsland levert Oekraïne twee luchtverdedigingssystemen
Oekraïne heeft nog twee IRIS-T luchtverdedigingssystemen gekregen van Duitsland. Dat heeft president Volodymyr Zelensky donderdagavond in zijn dagelijkse videoboodschap bekendgemaakt.
"Twee nieuwe IRIS-T lanceerinrichtingen zijn gearriveerd. Dat zijn krachtige systemen die we heel hard nodig hebben om ons luchtruim te verdedigen", aldus Zelensky, die Berlijn hartelijk bedankte voor deze wapenleverantie.
Documenten: Moskou werkt aan massaproductie Iraanse drones
Rusland werkt aan massaproductie van Iraanse aanvalsdrones die meer dan 1.600 kilometer kunnen afleggen en Oekraïense steden kunnen aanvallen. Dat meldt persbureau 'Reuters' op basis van berichtgeving van het Amerikaanse dagblad 'The Washington Post', dat gelekte documenten over het productieplan bemachtigde.
Moskou werkt aan zijn eigen versie van de Iraanse drone 'Shahed-136', ondanks vertragingen en de sancties die het productieproces bemoeilijken, aldus de documenten. De papieren, die dateren van winter 2022 tot lente 2023, bevatten onder meer fabrieksblauwdrukken en technische schema's. De krant bemachtigde de documenten via een bron die bij het plan betrokken is.
Rusland heeft eerder ontkend dat zijn troepen Iraanse drones gebruiken in Oekraïne, hoewel president Vladimir Poetin heeft opgeroepen tot een toename van de binnenlandse drone-productie. In april zei hij dat de Russische drone-industrie binnenkort meer dan 20 miljard dollar (circa 18 miljard euro) waard zou kunnen zijn.
Deze week meldde dagblad 'The Financial Times' nog dat Washington druk uitoefende op Iran om de verkoop van drones aan Moskou stop te zetten. Het artikel van The Washington Post van vandaag belicht echter de pogingen van Rusland om zijn eigen drone-fabriek te bouwen in de Tatarstan-regio, 800 kilometer ten oosten van Moskou. Rusland zou tegen de zomer van 2025 6.000 drones willen produceren.
De documenten, die op verzoek van de krant werden bestudeerd door het non-gouvernementele Instituut voor Wetenschap en Internationale Veiligheid in Washington, tonen aan dat de Russische faciliteit ongeveer een maand achterloopt op schema.
Ingenieurs daar proberen hun eigen versie van de Iraanse drone op grotere schaal en met een hogere kwaliteit te bouwen, en proberen ook mogelijkheden toe te voegen aan de drones, zodat ze een gecoördineerde "zwermaanval" op een doelwit kunnen lanceren, meldde de krant nog.